__MAIN_TEXT__

Page 1

DRIVE leerjaar 2014 - 2015

Magazine voor en door studenten ROC Tilburg - Helpt je kiezen!

Interviews met studenten Welke opleiding spreekt jou aan?

ROC Tilburg, hoe werkt het? Wat kun je verwachten, wat kun je bereiken met ROC Tilburg?

Open dagen en leren in de praktijk Wanneer, hoe, wat, waar en waarom?


inhoud Over ROC Tilburg 02 ROC Tilburg - voorwoord 05 Wat is jouw drive? 09/13/16 Opleidingen - wat kan je er doen? 10 Studeren aan ROC Tilburg - wat betekent dat voor mij? 18 Stage - de ideale voorbereiding op je toekomst 28 Maak kennis met ROC Tilburg Open dagen, inloop- en meeloopdagen 35/39 Waar kun je stage lopen? - Ervaringen van studenten 42 Klaarstaan voor studenten 43 The making of DRIVE MAAK KENNIS MET ROC TILBURG

Naast de open dag zijn er nog andere manieren om ons te leren kennen en daar maken veel leerlingen gebruik van.

OPEN DAG Op een open dag maak je kennis met onze school. Je komt kijken, samen met je ouders en/of vrienden, bekijkt het gebouw, de aula, de catering, de leslokalen en de praktijkruimten. Je ontmoet docenten en je praat met studenten. Je krijgt een goede indruk van de school.

AGENDA 2014

Zeker doen, zo’n open dag. Noteer in je agenda:

Open Dag:

zondag 26 januari 11.00 – 16.00 uur

Speeddaten:

donderdag 20 februari, op je eigen school

Inloopavond:

donderdag 20 maart 18.00 - 21.00 uur

Inloopochtend: zaterdag 24 mei 10.00 – 12.00 uur

Zondag 26 januari, van 11:00 tot 16:00 uur, open dag ROC Tilburg.

Meeloopdag:

zelf regelen via de website

Inkijkdagen:

13, 18 en 27 maart, altijd in klasseverband

ding. Ik heb Mode is echt mijn toen wist ik g gedaan, een meeloopda het zeker. Bamba Matondo

naar ‘Ik heb op internet gezocht t. De open dag hier opleidingen in de buur nog een meeloopdag was leuk. Toen heb ik ik het wel.’ gedaan en toen wist

28

INKIJKDAG

SPEEDDATEN

Samen met je medeleerlingen, onder schooltijd, één van onze gebouwen bekijken, kennismaken met enkele opleidingen daar. Dit gebeurt altijd via je school en het kan als je in de derde klas van het vmbo zit.

Samen met enkele medeleerlingen praat je met een ROC-student over zijn of haar opleiding, hoe gaat het eraan toe, hoe bevalt het, wat leer je? Dit doe je op je eigen vmbo-school (alleen de scholen in de regio Tilburg doen mee!) en het wordt georganiseerd door je decaan.

MEELOOPDAG Dit doe je in je eentje, in het examenjaar. Je geeft je op via onze website en je krijgt een uitnodiging. Je maakt een normale schooldag mee van de opleiding die je kiest, dus je sluit je gedurende één dag aan bij een ROC-klas. Of je krijgt een dag les op ROC Tilburg, samen met andere vmbo’ers. Zo maak je het mee, in de alledaagse praktijk. Je ziet hoe het eraan toegaat op onze school.

Meld je aan op www.roctilburg.nl

Kim Verhagen

Tips

Open dag van ROC Tilburg? Lees hier wanneer!

28

De volgende speeddate-sessie is donderdag 20 februari.

INLOPEN... Als je geen tijd of gelegenheid hebt om naar de open dag te komen, kun je terecht op de inloopavond of inloopochtend. Er is minder te zien dan op de open dag, maar er is wel een docent aanwezig die je over de opleiding kan vertellen en waaraan je vragen kunt stellen. Donderdag 20 maart van 18:00 tot 21:00 uur Zaterdag 24 mei van 10:00 tot 12:00 uur 29

•echt studeren•

•FIETS/BUS/TREIN•

Het is een grote stap van vmbo- naar mbo-leerstof. Het mbo vraagt veel meer zelfstandigheid: je huiswerk inplannen, toetsen voorbereiden, noem maar op. “Weet waar je aan begint, jij moet het zelf doen!”

Hoe is de sfeer?

23 27

Tips voor ouders Tips van studenten

Op een meeloopdag neemt een maatje (student) je de hele dag mee. Dan zie je gelijk of de mensen en sfeer je aanspreken. “Ik zou echt iedereen aanraden om een dagje mee te lopen, daar leer je nog veel meer van dan op open dagen”

Maak vrienden in de klas Doe normaal tegen iedereen, bouw een band op met je klas. De sfeer op school is voor iedereen belangrijk.

WAT KUN JE ALLEMAAL VERWACHTEN, WAAR MOET JE REKENING MEE HOUDEN EN WAT IS HANDIG EN SLIM OM TE WETEn? Hier de tips van huidige ROC tilburg studenten

ROC TILBURG IS GOED BEREIKBAAR MET DE FIETS EN HET OPENBAAR VERVOER. vanaf het station VAAK binnen 15 minuten. Vaak zijn er ook bussen die vanuit jouw woonplaats rechtstreeks naar een van onze locaties rijden. Op www.9292ov.nl en www.ns.nl vind je actuele informatie over bussen en treinen.

Betrek je ouders bij je studie

Aan het werk of naar het hbo?

van studenten voor als JE NAAR ROC TILBURG GAAT

Ouders stellen vaak goede vragen waar je zelf niet altijd aan denkt en geven aan waar je op moet letten. Bijvoorbeeld of je later wel een boterham kunt verdienen met de opleiding. En hoeveel reistijd je kwijt bent.

“Mijn ouders staan achter mijn studiekeuze, dat geeft mij zelfvertrouwen”

Zorg voor een top stageplek.

Verdiep je vooraf al in de doorstroommogelijkheden naar niveau 3, 4 en hbo. Waar kom je terecht na je studie. Waar wil en kan je gaan werken met deze opleiding?

Maak van je hobby je beroep Kijk welke talenten en eigenschappen je nodig hebt om een bepaalde studie goed te kunnen doen. Kies niet te impulsief, ga niet iets doen wat niet echt jouw ding is. “Kies een school die past bij je hobby(‘s), maak van je hobby je beroep. Of andersom dan ben je helemaal een held.”

Het leukste van een opleiding op het ROC Tilburg is de stage. Dus zorg dat je een goede stageplaats hebt, probeer hem daarom zelf te regelen.

Als je de boel verpest, dan heb je een probleem

"van de student hoor je de echte verhalen”

Durf hulp te vragen aan een coach. Daar krijg je meer zelfvertrouwen van. De studieloopbaanbegeleider maakt met jou een plan, maar je moet er zelf wel wat voor doen.

27

BIJLES? LEERWERKPLAATS! Zoek goed uit voor welke vakken je een voldoende moet hebben om verder te mogen studeren (rekenen en taal, red.). Zorg dat je weet wat de eindexamenvakken en –eisen zijn, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 27

Tips van studenten! 02


Over de opleidingen

Handhaver Toezicht & Veiligheid - Politie

MIJN DROOM IS AGENTEN IN KOSOVO OPLEIDEN

Dinant Habibi, 18 jaar 3e leerjaar

‘De stage bij politieteam Oost vond ik het leukst van de opleiding, daar zag ik alles in praktijk’

DAT IS WAT IK WIL DOEN!

Helpen in Kosovo “Bijna heel mijn familie woont in Kosovo en ze werken bijna allemaal bij de politie. Ik ben er mee opgegroeid. Mijn droom is hoofdagent worden en daarna agenten in Kosovo gaan opleiden. Ze kunnen daar wel wat hulp gebruiken.”

‘Politiewerk zit écht in mijn bloed, mijn hele familie werkt bij de politie’

65% THEORIE

06

6

112-melding “Ik heb nog veel te leren, daar krijg ik op school en bij de stages alle ruimte voor. Mijn stage bij politieteam Oost vond ik geweldig. Ik ging bijvoorbeeld mee naar een 112-melding. Wij waren er met de auto dicht in de buurt. Ik vond het spannend om te zien wat er komt kijken bij een melding en het onderzoek.”

Politieserie “Ik ben gek op de serie Knight Rider. Ik weet het, het is oud, maar ik kijk graag naar series waarin de bad guys worden opgepakt. Ik wil niet voor niets politieagent worden.”

JAAR 1 10 WEKEN STAGE JAAR 2 10 WEKEN STAGE

35%

OPLEIDING HTV - POLITIE

STAGE/PRAKTIJKLES

07

Bij de politie via ROC Tilburg? Lees hoe je dat doet!

Onderwijsassistent

IK GA GESCHIEDENISLESSEN WEER LEUK MAKEN!

Kunst, Cultuur en Media Creatief, gek van muziek en theater en je vindt het niet erg om te werken als andere mensen vrij zijn. Inzetten en doorzetten en zo de klus voor elkaar krijgen! Opleidingen: Artiest (drama), Sound & Vision of Medewerker Evenementenorganisatie.

Cynthia van Brecht , 19 jaar 1e leerjaar

Dromen laten uitkomen? Lees hoe je dat doet.

Mar tijn Aar ts, Sound + Vision:

DAT IS WAT IK WIL DOEN!

‘Initiatief tonen is belangrijk. Zo heb ik zelf mijn stage geregeld bij Joop van den Ende. De school heeft me echt laten groeien in mijn vak.’

Verhalen vertellen “Ik wist op de middelbare school al vroeg dat ik zelf ook geschiedenisles wilde gaan geven. Het hielp natuurlijk wel mee dat ik zelf een hele goede leraar had. Zijn lessen bleven goed hangen. Wat me aantrekt in het geven van geschiedenisles is de verhalen van vroeger vertellen én ik ben dol op kinderen. Lesgeven is mijn passie en moeilijke leerlingen zijn mijn uitdaging.” Musical schrijven “Na het mbo ga ik naar het hbo en dan zou ik wel op kamers willen. Het leukste wat ik tot nu toe tijdens mijn studie heb gedaan is een kamp organiseren, een musical schrijven en opvoeren, en stage lopen in de klas bij mijn eigen kleuterjuf van vroeger.

Commerciële Dienstverlening Een school met opleidingen in de detailhandel, groothandel / internationale handel, het bank- en verzekeringswezen, luchtvaartdienstverlening, marketing / communicatie, binnendienst, facilitaire dienstverlening en de hospitality sector.

JAAR 1 2 DAGEN STAGE P/WEEK JAAR 2 3 DAGEN STAGE P/WEEK JAAR 3 2 DAGEN STAGE P/WEEK

Opleidingen: Commerciële Dienstverlening Detailhandel Groothandel / internationale handel Luchtvaartdienstverlening

Eigenlijk is alles leuk en ik ga elke dag vrolijk naar school.”

Arlena van Beek, Facilitair dienstverlener:

45% 55%

12

‘Ik zit op een leuke school, in een kleine klas. Ik kan goed opschieten met mijn studieloopbaanbegeleider die mij echt heel goed helpt.’

“De combinatie stage, les en bijbaantje is in het begin best zwaar. Je went eraan.”

STAGE/PRAKTIJKLES 12

THEORIE

06 Handhaver Toezicht & Veiligheid - Politie 08 Artiest 12 Onderwijsassistent 14 Doktersassistent 20 Manager Logistiek en Mobiliteit 22 Bouwkunde 24 Mode /Maatkleding 26 Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening (vanaf 2014 Sociaal Werker) 30 Juridische Dienstverlening 31 Luchtvaarttechniek 32 Sport en Bewegen 34 Procestechniek 36 Luchtvaartdienstverlening 38 Grafisch Vormgever 40 Mechatronica OPLEIDINGEN

WAT KUN JE DOEN OP ROC TILBURG

Sport en Bewegen

Mensen begeleiden bij het sporten, trainingen professioneel aanpakken, sportieve activiteiten organiseren. Enthousiast en sportief, maar ook: werken op tijden dat andere mensen vrij zijn. Opleidingen: Sport- en Bewegingscoördinator, Sport- Bewegingsleider, Sport- en Bewegingsbegeleider. Luuk Trommelen, Spor t en Bewegingscoördinator: ‘Over 5 jaar mijn eigen waterspor tschool in het buitenland! Dat zou heel mooi zijn!’

Mode en Uiterlijke Verzorging

Modebewust, creatief, enthousiast, trendgevoelig? Hou je van styling en weet je van aanpakken? Dan is dit jouw opleiding.

Opleidingen: Medewerker Design, Medewerker Mode / Maatkleding en Kapper.

05

Carmen Slob, Mode Design:

‘Mijn school gaat echt voor je, de docenten begeleiden en kennen je: ze weten wie je bent, dat is prettig, je bent hier geen nummer.’

13

Doktersassistent

ANDEREN HELPEN ZOALS IK ZELF GEHOLPEN WIL WORDEN

“De stages zijn zo belangrijk: je bent echt bezig in de praktijk en ziet hoe het eraan toegaat in het echte leven. Ik heb in verschillende praktijken stage gelopen, variërend van een huisartsenpost tot de polikliniek van Polidirect.

Verder studeren na ROC Tilburg Met mijn diploma ga ik verder studeren aan het hbo voor operatieassistente. Als doktersassistent is het belangrijk dat je je kunt inleven in de patiënt en zijn of haar familie. De empathie voor een ander moet uit je hart komen, want een patiënt merkt of je het meent of niet. Ook moet je stressbestendig zijn, urgentie kunnen bepalen bij spoedgevallen en tegen bloed kunnen.“

Kom kijken tijdens de open dagen op school en loop een dag mee. Dan zie je direct of het wat voor je is.”

‘Ik heb gekozen voor deze studie omdat het mij een goed gevoel geeft om mensen te helpen en iets voor hen te betekenen’

40%

14

STAGE/PRAKTIJKLES

14

Echt iets betekenen voor mensen, lees het verhaal van Sevgi.

n en door studente Magazine voor t je kiezen! ROC Tilburg - Help

Blijven werken bij mijn stage Bij deze polikliniek werk ik sinds mijn stage nog steeds op zaterdag. Polidirect is een instelling voor medisch specialistische zorg, gericht op maag- en darmonderzoeken. Mijn afsluitende stage is ook bij Polidirect.

DAT IS WAT IK WIL DOEN!

60% THEORIE

DRIVE

leerjaar 2014 / 2015

Sevgi Aksar, 18 jaar 3e leerjaar

JAAR 1 14 WEKEN 16 UUR STAGE JAAR 2 20 UUR P/WEEK STAGE JAAR 3 20 UUR P/WEEK STAGE

OPLEIDING DOKTERSASSISTENT

15

studenten Interviews metkt jou aan? Welke opleiding

spree

hoe werkt het?en met ROC Tilburg? ROC Tilburg, bereik chten, wat kun je Wat kun je verwa

tijk leren in de prak Open dagen en waar en waarom? Wanneer, hoe, wat,

Colofon Realisatie ROC Tilburg Aan dit magazine werkten mee Alexander, Bamba, Bas, Carla, Charissa, Claire, Cynthia, Dinant, Elisa, Gijs, Guylinn, Harm, Ivo, Jay, Jeffrey, Jordy, Kelly, Kevin, Kim, Lynn, Maartje, Mats, Maud, Menno, Morag, Nikki, Olivier, Pleuni, Roy, Sevgi, Stefan, Timethy, Tjeu, Tommy, Wout en Youness. Bedankt! Coverfoto: Guylinn Verheij tijdens haar stage bij de Efteling met stagebegeleidster Carla de Kroon Aan deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend. Uitgave december 2013.

03


Wat doen zij?

Druk zoekend naar de juiste opleiding? Of weet jij al jaren in welke beroepsgroep jij later wil gaan schitteren? Hoe dan ook, ROC Tilburg helpt je graag een stapje verder en laat in dit magazine zien welke opleidingen je kunt gaan doen en wat daarbij komt kijken.

Om jou een goed beeld te geven, hebben we samengewerkt met een grote groep enthousiaste studenten. Wie kunnen jou immers beter vertellen wat een opleiding inhoudt of wat er allemaal bij komt kijken? De studenten komen allemaal van een andere opleiding, maar hebben zeker iets gemeen: liefde voor hun vakgebied! In dit magazine laten zij zien wat zij doen of willen doen in de toekomst.

En jij? wat ga jij doen? 04


Nicole van Selst (23 jaar), derdejaars student Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening. Doet dit jaar examen en weet nog niet wat ze daarna gaat doen: Toegepaste Psychologie of Docent Omgangskunde. Ze is voorzitter van de Studentenraad.

Wat is jouw drive? tussen Een inter view stuurder. e b n e t n e d u st ilburg? T C O R p o n e Wat wil jij do

Nicole: ‘Waar heeft u zelf op school gezeten?’ Fred: ‘De pedagogische academie in Breda, daarna ben ik hier komen werken als docent Economie. Ik heb me natuurlijk bekwaamd in al die jaren. Eén van de mooiste ervaringen was een executive masterprogramma bij de Universiteit van Tilburg met een onderdeel aan de Harvard University in Boston.’ Fred van der Westerlaken (52 jaar), sinds anderhalf jaar voorzitter van het College van Bestuur van ROC Tilburg. Werkt al 30 jaar bij ROC Tilburg.

Nicole: ‘Wie was de beste leraar die u heeft gehad?’ Fred: ‘Mijn geschiedenisleraar, meneer Gons. Die betoverde ons! Hij voerde de hele klas mee met zijn verhalen. Maar hij stelde ook echte eisen aan je.’

Nicole: ‘Wat was vroeger belangrijk in het onderwijs?’ Fred: ‘Hetzelfde als nu: je moet er iets leren. De school moet eisen stellen. Je moet er beter van af komen dan je er binnenkomt.’ Nicole: ‘Kent u de school?’ Fred: ‘Ja. Ik maak elke week een dagdeel vrij om één van onze scholen te bezoeken, soms geef ik zelfs een les, want dat vind ik nog steeds leuk. Ik praat dan met leraren en studenten, niet met de directeur want die spreek ik toch wel.’ Nicole: ‘Wat vindt u van de huidige ROC-studenten?’ Fred: ‘Ik ben er trots op. Ze ontwikkelen zich bij ons, wij dragen daar echt aan bij, maar ze doen het zelf. Als ik aan het einde van het schooljaar bijvoorbeeld de show van onze eindexamenstudenten Mode zie, dat is mooi hoor. En de reacties van bedrijven op onze studenten, of het nu gaat om stage of om werknemers met diploma, die zijn ook goed. Dat wil ik ook uitdragen: ik ben trots op onze school en onze studenten.’

05


Mijn droom is agenten in kosovo opleiden DAT IS WAT IK wil DOEn!

‘Politiewerk zit écht in mijn bloed, mijn hele familie werkt bij de politie’

65% THEORIE 06

35% STAGE/PRAKTIJKLES


%

Handhaver Toezicht & Veiligheid - Politie

Dinant Habibi, 18 jaar 3e leerjaar

‘De stage bij politieteam Oost vond ik het leukst van de opleiding, daar zag ik alles in praktijk’

Helpen in Kosovo ‘Bijna heel mijn familie woont in Kosovo en ze werken bijna allemaal bij de politie. Ik ben er mee opgegroeid. Mijn droom is hoofdagent worden en daarna agenten in Kosovo gaan opleiden. Ze kunnen daar wel wat hulp gebruiken.’

112-melding ‘Ik heb nog veel te leren, daar krijg ik op school en bij de stages alle ruimte voor. Mijn stage bij politieteam Oost vond ik geweldig. Ik ging bijvoorbeeld mee naar een 112-melding. Wij waren er met de auto dicht in de buurt. Ik vond het spannend om te zien wat er komt kijken bij een melding en het onderzoek.’

Politieserie ‘Ik ben gek op de serie Knight Rider. Ik weet het, het is oud, maar ik kijk graag naar series waarin de bad guys worden opgepakt. Ik wil niet voor niets politieagent worden.’

JAAR 1 10 weken stage JAAR 2 10 weken stage OPLEIDING HTV - POLITIE 07


Artiest

net zo’n carrière als Barry Atsma DAT IS WAT IK wil DOEn!

Pleuni Cohen, 19 jaar 3e leerjaar

‘Acteren is mijn grote hobby en wat is er nu mooier dan daar ook mijn beroep van te maken’

‘Toen ik vijf jaar was, zong ik al bij een kerkkoor. Ik heb het altijd leuk gevonden om op te treden. Dat werd door mijn artistieke familie ook gestimuleerd.’ Met plezier ‘Musical, dansen en toneelspelen, ik ben er dol op. Mijn hart gaat het meeste uit naar drama en dan vooral naar rollen waarin ik me helemaal uit kan leven.‘ Hobby en beroep ‘Als ik straks van school af ben dan droom ik er over om een baan te hebben waar ik elke dag met plezier naartoe ga. Ik wil doen waar ik goed in ben. Acteren is mijn grote hobby en wat is er nu mooier dan daar ook mijn beroep van kunnen maken.’

JAAR 1 1,5 dag stage p/week JAAR 2 1,5 dag stage p/week JAAR 3

2 halve dagen stage p/week

Mijn idool ‘Van de Nederlandse acteurs vind ik Barry Atsma de beste. Ik wil later ook zo’n carrière.‘

60%

STAGE/PRAKTIJKLES 08

40% THEORIE


OPLEIDINGEN Mechatronica, Maintenance en Engineering Doorzetten tot het werkt! Dat is het mooie van techniek: als je klaar bent dan doet ie het en dat heb jij voor elkaar gekregen. Opleidingen: Elektrotechniek, Installatietechniek, Mechatronica, Werktuigbouwkunde en Metaal. Natasja van Raak, Constructie bankwerker/ lasser én Mechatronica: ‘Mijn favoriete vak? De praktijklessen, dan kan ik mijn handen laten wapperen.’

Proces-en Milieutechniek Complexe productielijnen aansturen in grote procesbedrijven. We hebben veel van dit soort bedrijven in onze regio en ze staan te springen om goed opgeleide medewerkers. Werk genoeg dus! Opleidingen: Hoofdoperator of Operator C, Allround Operator, Operator A of Assistent Operator. Hakim Aoulad Yahya, Procestechniek: ‘Ik doe BBL: leren en tegelijk werken. Dat past bij mij! Mijn favoriete vak is rekenen, daar ben ik goed in.’

Kijk ook op www.roctilburg.nl Hier vind je meer informatie over de opleidingen.

Wat kun je doen op roc Tilburg Luchtvaarttechniek Sleutelen aan vliegtuigen en werken op een luchthaven of bij luchtvaarttechnische bedrijven of de Koninklijke Luchtmacht? Opleidingen: Vliegtuigtechniek of Vliegtuigonderhoud, eventueel in combinatie met Veiligheid en Vakmanschap. Michael Killaars, Luchtvaar ttechniek: ‘Hierna? Aviation aan het hbo en daarna Luchten Ruimtevaar ttechnologie bij de T U in Delft. Dat is mijn droom.’

Logistiek en Mobiliteit Werken in de autobranche, de transportsector of bij een logistiek bedrijf. Plannen, repareren, dingen voor elkaar krijgen en al vroeg in de opleiding op stage. Opleidingen: Motorvoertuigentechniek en Transport en Logistiek. Bram Thielen, Manager Transpor t en Logistiek:

05

‘T ijdens mijn stages ben ik echt ergens verantwoordelijk voor, ik heb eigen projecten, dat is een uitdaging.’ 09


studeren aan roc Tilburg:

wat betekent dat voor mij? n mijn t deel va jklessen. ‘Een groo staat uit prakti et e at ik mo leiding b ik alles w rden.’ r e spor top le n e wo or ieless t leider te In de the oed spor g n e e m weten o

T jeu van Heerebeek

praktijklokalen Een aantal voorbeelden: laboratorium, keuken, ziekenhuisbedden, dramalokaal, theater, hangar, garage, computerlokalen, sportzalen, kapsalon, practicum installatietechniek, muzieklokaal, creatieve ateliers, mechatronicalokaal, vliegtuigcabine, domoticalokaal, garage, modeateliers, tandartsstoelen.

theorie Het mbo is echt anders dan lessen volgen op een vmbo of havo. Bij ons leer je een beroep en met je diploma kun je aan de slag bij een bedrijf of instelling. Het grote voordeel van onze opleidingen: je krijgt een flinke portie theorie en je leert deze toe te passen in de praktijk, tijdens stages en in de praktijklessen in een van onze vele praktijk-lokalen. Alles wat je krijgt, is bedoeld om je zo goed mogelijk voor te bereiden op jouw toekomstige beroep. Zo leer je om verantwoordelijkheid te nemen, zelfstandig problemen op te lossen, initiatieven te ontplooien, je sociale vaardigheden te versterken en theoretische kennis toe te passen. 10

Kijk ook op ww w.roctilburg.nl

Hier zie je per school het niveau van de opleiding.


gtuigtechniek. ‘Ik studeer vlie nog naar pleiding ga ik -o bo m ijn m ’ a N or te studeren het hbo om do Bas Verboven

niveaus in het mbo ROC Tilburg heeft beroepsopleidingen op alle niveaus:

- niveau 2 duurt 1 tot 2 jaar - niveau 3 duurt 2 tot 3 jaar - niveau 4 duurt 3 tot 4 jaar Op welk niveau je kunt beginnen, hangt af van je vooropleiding.

taal en rekenen Taal en rekenen zijn basisvaardigheden. Iedereen heeft ze nodig in het dagelijks leven. Zeker als je na het behalen van je diploma aan de slag gaat, zijn taal en rekenen belangrijk. Vandaar dat je bij al onze beroepsopleidingen les krijgt in taal en rekenen. Je moet voor deze vakken een voldoende halen om je diploma te kunnen behalen. Denk je dat je daar moeite mee gaat krijgen? Dan kun je in de zomervakantie van 2014 al een bijspijkercursus volgen.

De niveaus in het mbo sluiten op elkaar aan Dat wil zeggen dat je met een diploma van niveau 2 naar niveau 3 kunt, met een diploma op niveau 3 kun je naar niveau 4 en met een niveau 4 kun je naar het hbo. Met een niveau 4 diploma kun je in bepaalde gevallen studieduurverkorting krijgen in het hbo.

BOL en bbl

schooltijden

BOL = voltijd Bij de Beroeps Opleidende Leerweg ga je de hele week naar school. Ook loop je stage om praktijkervaring op te doen. Het praktijkonderdeel varieert bij onze BOL-opleidingen van 30 tot 50 procent.

Een lesdag start in de meeste gevallen om 8.45 uur. Er zijn ook scholen die om 8.00 uur beginnen.

BBL = deeltijd Bij de Beroeps Begeleidende Leerweg begin je direct met werken en ga je een of twee dagen in de week naar school om de theorie te leren. Het praktijkonderdeel bevat minimaal 60 procent van de opleiding.

Hoeveel lessen je op een dag hebt? Ook dat varieert, maar je kunt er wel vanuit gaan dat je gemiddeld 6 tot 8 uur per dag op school doorbrengt. Daarnaast heb je natuurlijk ook huiswerk. Hard werken dus.

vragen? Heb je vragen over onze opleidingen? Ga dan op roctilburg.nl naar de rubriek Vraag en Antwoord. Staat jouw vraag er niet bij? Dan kun je je vraag stellen via het contactformulier.

Zie ook chool www.roctilburg.nl/zomers

Natuurlijk kun je ons ook bellen 013 – 5397010, mailen infopunt@roctilburg.nl of langskomen. Dat kan elke werkdag van 09.00 uur tot 13.30 uur in ons gebouw aan de Stappegoorweg 183 in Tilburg.

11


Onderwijsassistent

Ik ga geschiedenislessen weer leuk maken! Cynthia van Brecht , 19 jaar 1e leerjaar

DAT IS WAT IK wil DOEn! Verhalen vertellen ‘Ik wist op de middelbare school al vroeg dat ik zelf ook geschiedenisles wilde gaan geven. Het hielp natuurlijk wel mee dat ik zelf een hele goede leraar had. Zijn lessen bleven goed hangen. Wat me aantrekt in het geven van geschiedenisles is de verhalen van vroeger vertellen én ik ben dol op kinderen. Lesgeven is mijn passie en moeilijke leerlingen zijn mijn uitdaging.’ Musical schrijven ‘Na het mbo ga ik naar het hbo en dan zou ik wel op kamers willen. Het leukste wat ik tot nu toe tijdens mijn studie heb gedaan is een kamp organiseren, een musical schrijven en opvoeren, en stage lopen in de klas bij mijn eigen kleuterjuf van vroeger.

JAAR 1 2 dagen stage p/week JAAR 2 3 dagen stage p/week JAAR 3 2 dagen stage p/week

Eigenlijk is alles leuk en ik ga elke dag vrolijk naar school.’

45% 55%

‘De combinatie stage, les en bijbaantje is in het begin best zwaar. Je went eraan.’

STAGE/PRAKTIJKLES 12

THEORIE


Kunst, Cultuur en Media Creatief, gek van muziek en theater en je vindt het niet erg om te werken als andere mensen vrij zijn. Inzetten en doorzetten en zo de klus voor elkaar krijgen! Opleidingen: Artiest (drama), Sound & Vision of Medewerker Evenementenorganisatie. Mar tijn Aar ts, Sound + Vision: ‘Initiatief tonen is belangrijk. Zo heb ik zelf mijn stage geregeld bij Joop van den Ende. De school heeft me echt laten groeien in mijn vak.’

Commerciële Dienstverlening Een school met opleidingen in de detailhandel, groothandel / internationale handel, het bank- en verzekeringswezen, luchtvaartdienstverlening, marketing / communicatie, binnendienst, facilitaire dienstverlening en de hospitality sector. Opleidingen: Commerciële Dienstverlening Detailhandel Groothandel / internationale handel Luchtvaartdienstverlening Arlena van Beek, Facilitair Dienstverlener: ‘Ik zit op een leuke school, in een kleine klas. Ik kan goed opschieten met mijn studieloopbaanbegeleider die mij echt heel goed helpt.’

OPLEIDINGEN

Wat kun je doen op roc Tilburg Sport en Bewegen Mensen begeleiden bij het sporten, trainingen professioneel aanpakken, sportieve activiteiten organiseren. Enthousiast en sportief, maar ook: werken op tijden dat andere mensen vrij zijn. Opleidingen: Sport- en Bewegingscoördinator, Sport- Bewegingsleider, Sport- en Bewegingsbegeleider. Luuk Trommelen, Spor t en Bewegingscoördinator: ‘Over 5 jaar mijn eigen waterspor tschool in het buitenland! Dat zou heel mooi zijn!’

Mode en Uiterlijke Verzorging Modebewust, creatief, enthousiast, trendgevoelig? Hou je van styling en weet je van aanpakken? Dan is dit jouw opleiding. Opleidingen: Medewerker Design, Medewerker Mode / Maatkleding en Kapper.

05 Carmen Slob, Mode Design: ‘Mijn school gaat echt voor je, de docenten begeleiden en kennen je: ze weten wie je bent, dat is prettig, je bent hier geen nummer.’ 13


Anderen helpen zoals ik zelf geholpen wil worden DAT IS WAT IK wil DOEn! Kom kijken tijdens de open dagen op school en loop een dag mee. Dan zie je direct of het wat voor je is.”

‘Ik heb gekozen voor deze studie omdat het mij een goed gevoel geeft om mensen te helpen en iets voor hen te betekenen’

60% THEORIE

40% STAGE/PRAKTIJKLES

14


Doktersassistent

Sevgi Aksar, 18 jaar 3e leerjaar

‘De stages zijn zo belangrijk: je bent echt bezig in de praktijk en ziet hoe het eraan toegaat in het echte leven. Ik heb in verschillende praktijken stage gelopen, variërend van een huisartsenpost tot de polikliniek van Polidirect.’ Blijven werken bij mijn stage ‘Bij deze polikliniek werk ik sinds mijn stage nog steeds op zaterdag. Polidirect is een instelling voor medisch specialistische zorg, gericht op maag- en darmonderzoeken. Mijn afsluitende stage is ook bij Polidirect.’ Verder studeren na ROC Tilburg ‘Met mijn diploma ga ik verder studeren aan het hbo voor operatieassistente. Als doktersassistent is het belangrijk dat je je kunt inleven in de patiënt en zijn of haar familie. De empathie voor een ander moet uit je hart komen, want een patiënt merkt of je het meent of niet. Ook moet je stressbestendig zijn, urgentie kunnen bepalen bij spoedgevallen en tegen bloed kunnen.’

JAAR 1 9 weken 16 uur stage JAAR 2 20 uur p/week stage JAAR 3 20 uur p/week stage

OPLEIDING DOKTERSASSISTENT

15


OPLEIDINGEN

Wat kun je doen op roc Tilburg

ICT en Mediatechnologie De Informatie- en Communicatietechnologie (ICT) blijft zich ontwikkelen en speelt een steeds grotere rol in onze samenleving: het web gecombineerd met tv, sms’en, apps op tablet of telefoon. Opleidingen: ICT opleidingen, Grafisch Vormgever en Mediadeveloper.

Administratieve en Juridische Dienstverlening Ben je nauwkeurig, kun je goed met mensen omgaan en je goed concentreren? Wil je alles weten van wetten en regels? Of vind jij het leuk om met cijfers bezig te zijn? Opleidingen: We hebben opleidingen op het administratieve, secretariële en juridische vlak. Merel Verzijden, Juridische Dienstverlening: ‘Ik krijg hele goede begeleiding bij mijn versneld traject. Ik kan altijd met vragen bij docenten terecht. Die zijn echt betrokken.’

Danique van den Broek, ICT Beheerder: ‘Ik heb op school het hbotraject gedaan, zodat ik door kan stromen naar de opleiding Business IT & Management van Avans Hogeschool.’

Welzijn Als je kiest voor een van onze welzijnsopleidingen, begeleid en ondersteun je mensen die tijdelijk of voor een langere periode hulp en begeleiding nodig hebben. Dit kunnen kinderen, jongeren of volwassenen zijn. Opleidingen: Sociaal Werker en Maatschappelijke Zorg. Amado Simmons, Sociaal Werker:

Kijk ook op www.roctilburg.nl Hier vind je meer informatie over de opleidingen. 16

‘Ik heb van de Richard Krajicek Foundation een studiebeurs gekregen voor het hbo, omdat ik me positief heb ingezet. Daar ben ik wel trots op.’


OPLEIDINGEN Orde en Veiligheid Je bent op zoek naar een spannende en afwisselende opleiding? Bij deze school ben je aan het juiste adres! Welke opleiding je ook kiest, jij zorgt ervoor dat mensen zich veilig voelen. Opleidingen: Beveiliger, Veiligheid en Vakmanschap en Handhaver Toezicht en Veiligheid - Politie. Mayke Bressers, Beveiliger:

Wat kun je doen op roc Tilburg Alvast sfeer proeven? Like ons ook op Facebook!

‘Ik heb stage gelopen in de T ilburgse gevangenis. Dan moet je stevig in je schoenen staan en hard willen werken.’

Onderwijs en Kinderopvang Met baby’s, kleuters, kinderen of jongeren werken in het onderwijs of in de kinderopvang

Gezondheidszorg Je houdt van mensen? Je wilt anderen helpen en iets voor hen betekenen én je weet van aanpakken Opleidingen: Verpleegkundige, Doktersassistent, Tandartsassistent, Verzorgende of Helpende Zorg & Welzijn. Simone Nuijten, Tandar tsassistent: ‘Met mijn diploma ga ik werken in de praktijk, maar ik wil ook verder leren voor preventie-assistent.’

Opleidingen: Onderwijsassistent, Pedagogisch Werker Kinderopvang Anne van Wezel, Onderwijsassistent ‘De school is echt gezellig: klein en overzichtelijk. Docenten en studenten hebben goed contact met elkaar.’

Meepraten? Volg ons ook op Twitter! @ROCT ilburg 17


Stage

de ideale voorbereiding op je toekomst Leren in de praktijk! Dat is een belangrijk onderdeel van al onze opleidingen. Zonder stagelopen kom je er niet. Dit is meteen een groot voordeel van een beroepsopleiding. Op school krijg je een flinke portie theorie en die pas je toe in de praktijk, tijdens je stages. Je ervaart dan pas ĂŠcht wat het is om te werken in het beroep waar jij voor gekozen hebt. Deze combinatie van school en praktijk is een optimale voorbereiding op jouw toekomst!

Voordelen van stagelopen

Wanneer loop je stage?

hoe regel je een stage?

- Alles wat je op school leert, kun je toepassen in de praktijk. - Een netwerk opbouwen (en dat kan weer handig zijn als je met je diploma op zoek gaat naar een baan). - Alvast wennen aan het werkritme. Hele dagen stagelopen, is echt anders dan naar school gaan en huiswerk maken. - Je komt erachter waar jouw interesses precies liggen. - Een goede oriĂŤntatie op de arbeidsmarkt.

Bij de ene opleiding loop je meer stage dan bij de andere. Dat varieert bij onze BOL-opleidingen (voltijd) van 30 procent tot 50 procent van de tijd. Soms loop je een paar dagen per week stage en kom je de overige dagen naar school. In andere gevallen ga je misschien wel een half jaar de praktijk in om te leren.

Waar je stage gaat lopen, is bij elke school anders geregeld. Soms wijst de school een stageplek aan, in andere gevallen moet je zelf een stageplek regelen. De school geeft je dan wel tips en adviezen die jou kunnen helpen bij je zoektocht.

T ijdens stage doe je van alles wat je op school hebt geleerd.

18

Deeltijd Volg je een BBL-opleiding? Dan werk je drie tot vier dagen in de praktijk en je komt in een dag en/of avond naar onze school voor de theorielessen. Hoe alles precies geregeld is? Dat kun je het best navragen bij de opleiding zelf, op de open dag of op een van onze andere inloopmomenten.


ens mijn wat ik tijd te s k u le ‘Het n half n heb is ee a a ed g g in opleid lopen in het !’ jaar stage r ten op St. Maa buitenland, Menno Vergeer

‘Op bivak bij de luchtmobiele brigade, dat is echt het stoerste wat ik gedaan heb tijdens mijn stage.’ Harm van Kroonenburg

Waar loop je stage?

Stagebegeleiding

Je loopt altijd stage bij een erkend leerbedrijf. Dat wil zeggen dat je de garantie hebt dat je bij dat bedrijf of die instelling veel kunt leren én dat ze je goed kunnen begeleiden. Jouw stageplek sluit aan bij de opleiding van je keuze.

De eerste keer stagelopen is best spannend: Waar kom je terecht? Zal het wel leuk zijn? Zijn er leuke collega’s? Maar maak je niet ongerust: op school bereiden we je goed voor, zodat jij straks als stagiaire goed kunt functioneren. Bovendien krijg je tijdens je stage goede begeleiding. Op de stageplek van een praktijkbegeleider en op school is een stagedocent jouw aanspreekpunt. Bij beiden kun je terecht met vragen en ze kunnen je tips en adviezen geven.

vragen? Vragen over onze opleidingen? Ga dan naar www.roctilburg.nl, of bel (013) 5397010, of mail infopunt@roctilburg.nl Langskomen kan ook. Elke werkdag van 09.00 uur tot 13.30 uur aan de Stappegoorweg 183 in Tilburg.

ing ‘Het leukste van mijn opleid vond ik stage lopen bij het ter wijk.‘ asielzoekerscentrum in Ois Maud Schilders

Waar moet je rekening mee houden? - Elk stagebedrijf heeft eigen regels. Die gelden ook voor jou als jij er stage loopt. - Soms moet je wat verder reizen dan je gewend bent. - Bij sommige opleidingen moet je ook weleens ’s avonds of in het weekend stage lopen. - In de meeste gevallen loop je acht uur per dag stage. - Soms krijg je een stagevergoeding, maar vaak ook niet. - Dat geldt ook voor een reiskostenvergoeding: soms wel en soms niet.

19


Morag Wouters, 18 jaar 3e leerjaar

Ik word logistiek manager DAT IS WAT IK wil DOEn! ‘Als logistiek manager moet je goed kunnen regelen’

50%

STAGE/PRAKTIJKLES

20

50% THEORIE


Manager Transport & Logistiek

‘Bij logistiek denken mensen toch al gauw aan transport, maar ik wil met mijn opleiding graag logistiek manager worden. Het liefst bij een productiebedrijf, omdat je daar alles in één hebt: inkoop en verkoop, het productieproces en de logistiek daar omheen.’ Duitsland ‘In mijn laatste studiejaar ga ik een heel jaar stage lopen. Ik ga proberen dat bij een productiebedrijf in Duitsland te doen.’ Veel stage ‘Bij mijn studie loop je veel stage, daardoor leer je goed hoe het werkt binnen een bedrijf. In het eerste jaar twee keer vijf weken, in het tweede en derde jaar een half jaar en het laatste jaar is het hele jaar stage.’ Echt wat voor meisjes Tijdens de stage houd je wekelijks bij wat je doet en je krijgt een opdracht mee van school. Bij mij op school zitten veel jongens, maar werken in de logistiek is met al het regelwerk juist echt wat voor meisjes.’

‘De stage vind ik het leukst, hierdoor leer je termen en handelingen snel’

JAAR 1 2 x 5 weken stage JAAR 2 periode 2+3, 4 dagen p/week JAAR 3 periode 1+4, 4 dagen p/week JAAR 4 4 dagen p/week stage OPLEIDING Manager Transport & Logistiek 21


Bouwkunde

Met de stage ging de opleiding voor mij echt leven

Ivo Denissen , 18 jaar 3e leerjaar

DAT IS WAT IK wil DOEn! ‘Ik heb voor deze opleiding op Kempenhorst in Oirschot vmbo-kader (Bouw) gedaan. Hierna wil ik naar het hbo en ook bouwkunde studeren.’ Werk straks? ‘Ik heb nog geen idee hoe dat eruit gaat zien, daar zijn stages voor. Ik kom er nog wel achter. De stage bij Wolfs Architecten in Moergestel is het leukste wat ik tot nu toe gedaan heb. Tekenen, opdrachten uitvoeren, onder andere voor een appartementengebouw aan de Noordhoekring in Tilburg en de Vossenlaan.’ Snel op school ‘Met die stage ging de opleiding voor mij echt leven. Het was een heel goede stageplek, echt klasse. Ik woon in Moergestel, gewoon thuis. Ik kom naar ROC Tilburg op de Tomos die ik pas gekocht heb. Straks als het koud is, ga ik weer met de bus. Ik ben in 20 minuten op school.’

60% THEORIE 22

1 periode, 2 dagen stage p/week

JAAR 1 1 periode, JAAR 2 4 dagen stage p/week 1 periode, JAAR 3 3 dagen stage p/week laatste periode, 5 dagen stage p/week JAAR 4

40% STAGE/PRAKTIJKLES


voor ouders Een studie kiezen is een belangrijk proces en natuurlijk wilt u uw zoon of dochter zo goed mogelijk adviseren. ROC Tilburg geeft u graag wat tips zodat uw kind samen met u de juiste studie kiest. Oriënteren

Verdiepen

Sommige jongeren hebben een spiegel nodig om te ontdekken wat ze echt leuk vinden en waar hun talenten liggen. Praat hierover met uw kind: ‘ik merk dat je enthousiast bent over...’, ‘je bent volgens mij hartstikke goed in...’. Praat ook met de mentor van uw kind.

Ouders zijn van harte welkom op de voorlichtingsdagen/open dagen van ROC Tilburg. Stel vragen aan studenten en docenten. Denk hierbij aan:

.........................................................................................

Verkennen

.........................................................................................

Bespreek met uw kind de uitkomsten van een interessetest of maak er eentje samen. Bekijk samen eens de website van een opleiding. Probeer open vragen te stellen, zoals ‘wat vind je van...?’. Informatie over alle opleidingen vindt u op www.weetjijalwatjewilt.nl. Daar staat ook de test.

Doe een test op www.weetjijalwatjewilt.nl

.........................................................................................

• Hoeveel begeleiding is er vanuit docenten en studieloopbaan begeleiders? • Welke werkvormen zijn er bij de opleiding? • Is er voldoende afwisseling? • Zijn er veel theorielessen of practica en past dit bij uw kind? • Is er veel of weinig stage?

Knoop doorhakken

.........................................................................................

Meeloopdagen doen er echt toe. Het studiesucces van uw kind is groter bij goede oriëntatie op de opleiding. U kunt uw kind stimuleren naar meeloopdagen te gaan. De belangrijkste tip: vindt uw kind de opleiding leuk, is hij enthousiast? Hoe praat uw kind met vrienden en kennissen over de onderwijsinstelling en de opleiding? Als uw kind zich goed voelt bij een opleiding is het een goede keuze.

23


Alles wat we hier maken ademt Efteling DAT IS WAT IK DOE!

‘Ik vind het belangrijk om het vakmanschap door te geven aan de stagiaires.’ Carla de Kroon,

Hoofd kledingatelier, afdeling Live Enter tainment en Theaterproducties van de Efteling

Guylinn loopt dit schooljaar een half jaar stage in het kledingatelier van de Efteling. Carla de Kroon begeleidt haar daarbij. Guylinn: ‘Voor deze stage heb ik een aantal persoonlijke leerdoelen opgesteld. Zo wil ik bijvoorbeeld voor de Efteling graag een kledingstuk met een voering maken. Ik krijg hier zeker de ruimte om dat ook daadwerkelijk te doen.’ Carla: ‘Wij hebben hier stagiaires omdat we ze graag kennis willen laten maken met het vak, maar ook om ons vakmanschap door te geven. Daarnaast is de Efteling een onwijs leuk bedrijf om stage te lopen.‘

Guylinn: ‘Dat kan ik beamen! Ik ben tot nu toe het meest trots op mijn rol achter de schermen bij de opnames van de tv-serie ‘Het Mysterie van …’ van Telekids. Ik zorgde dat bij het filmen van de scenes de kleding bij alle acteurs goed zat. Alle kostuums zijn door ons kledingatelier op maat gemaakt.’ Guylinn: ‘Na mijn stage ga ik het laatste half jaar van mijn opleiding een eigen collectie maken in het door school bepaalde thema Black is Beautiful. Mijn ontwerpstijl is erg kleurrijk, dus dat wordt een leuke creatieve uitdaging. Ik kijk echt uit naar de eindshow van alle vierdejaars in juni! Daar heb ik vier jaar naar toegewerkt.’

24


Mode / Maatkleding

Guylinn Verheij , 19 jaar

4e leerjaar

30% THEORIE

70% STAGE/PRAKTIJKLES

Carla: ‘Met deze opleiding kan Guylinn veel kanten op. Van coupeuse tot stoffeninkoop tot productcontrole bij een confectiebedrijf. Aankomende studenten moeten beseffen dat het best een zware opleiding is. Je maakt veel, en daar gaan dan ook veel uren in zitten.’

JAAR 1 geen stage JAAR 2 18 weken stage JAAR 3 9 weken stage JAAR 4 18 weken stage OPLEIDING MODE/MAATKLEDING

Guylinn: ‘Ik dacht met deze opleiding modeontwerpster te worden. Dat kan ook, maar ik realiseer me nu dat er nog veel meer mogelijk is. Hierna ga ik in ieder geval verder studeren in het modevak.’

25


Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening

Ik wil blinde mensen helpen

Vanaf 2014 heet deze opleiding: Sociaal Werker.

DAT IS WAT IK wil DOEn! IJs breken ‘Ik heb sinds een aantal maanden mijn hulphond Nancy. Ik ben slechtziend en daarom is het fijn haar bij me te hebben. Op school vinden mensen het soms moeilijk om me aan te spreken. Het feit dat Nancy erbij is, breekt dan het ijs.’

Charissa Fens , 18 jaar 3e leerjaar

Voor iedereen ‘Ik ben zelfstandig en kom met de bus naar school. Ik leer mijn lesstof doordat de laptop het aan mij voorleest. Op mijn school is er voor iedereen een plek, met of zonder handicap. Het liefst wil ik na mijn studie mensen uit mijn eigen doelgroep helpen. Ik weet beter wat zij meemaken.’

JAAR 1 geen stage JAAR 2 2 dagen stage p/week JAAR 3 3 dagen stage p/week

35% THEORIE 26

65% STAGE/PRAKTIJKLES


•echt studeren•

•FIETS/BUS/TREIN•

Het is een grote stap van vmbo- naar mbo-leerstof. Het mbo vraagt veel meer zelfstandigheid: je huiswerk inplannen, toetsen voorbereiden, noem maar op. “Weet waar je aan begint, jij moet het zelf doen!”

WAT KUN JE ALLEMAAL VERWACHTEN, WAAR MOET JE REKENING MEE HOUDEN EN WAT IS HANDIG EN SLIM OM TE WETEn? Hier de tips van huidige ROC tilburg studenten

ROC TILBURG IS GOED BEREIKBAAR MET DE FIETS EN HET OPENBAAR VERVOER. vanaf het station VAAK binnen 15 minuten. Vaak zijn er ook bussen die vanuit jouw woonplaats rechtstreeks naar een van onze locaties rijden. Op www.9292ov.nl en www.ns.nl vind je actuele informatie over bussen en treinen.

Hoe is de sfeer?

Betrek je ouders bij je studie

Aan het werk of naar het hbo?

Ouders stellen vaak goede vragen waar je zelf niet altijd aan denkt en geven aan waar je op moet letten. Bijvoorbeeld of je later wel een boterham kunt verdienen met de opleiding. En hoeveel reistijd je kwijt bent.

Verdiep je vooraf al in de doorstroommogelijkheden naar niveau 3, 4 en hbo.

Op een meeloopdag neemt een maatje (student) je de hele dag mee. Dan zie je gelijk of de mensen en sfeer je aanspreken. “Ik zou echt iedereen aanraden om een dagje mee te lopen, daar leer je nog veel meer van dan op open dagen”

Maak vrienden in de klas Doe normaal tegen iedereen, bouw een band op met je klas. De sfeer op school is voor iedereen belangrijk.

van studenten voor als JE NAAR ROC TILBURG GAAT

“Mijn ouders staan achter mijn studiekeuze, dat geeft mij zelfvertrouwen”

Zorg voor een top stageplek. Het leukste van een opleiding op het ROC Tilburg is de stage. Dus zorg dat je een goede stageplaats hebt, probeer hem daarom zelf te regelen.

"van de student hoor je de echte verhalen”

Waar kom je terecht na je studie. Waar wil en kan je gaan werken met deze opleiding?

Maak van je hobby je beroep Kijk welke talenten en eigenschappen je nodig hebt om een bepaalde opleiding goed te kunnen doen. Kies niet te impul sief, ga niet iets doen wat niet echt jouw ding is. “Kies een school die past bij je hobby(‘s), maak van je hobby je beroep. Of andersom dan ben je helemaal een held.”

Als je de boel verpest, BIJLES taal en rekenen? dan heb je een probleem

LEERWERKPLAATS!

Durf hulp te vragen aan een coach. Daar krijg je meer zelfvertrouwen van. De studieloopbaanbegeleider maakt met jou een plan, maar je moet er zelf wel wat voor doen.

Zoek goed uit voor welke vakken je een voldoende moet hebben om verder te mogen studeren (rekenen en taal, red.). Zorg dat je weet wat de eindexamenvakken en –eisen zijn, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 27


maak kennis met roc tilburg

OPEN DAG Op een open dag maak je kennis met onze school. Je komt kijken, samen met je ouders en/of vrienden, bekijkt het gebouw, de aula, de catering, de leslokalen en de praktijkruimten. Je ontmoet docenten en je praat met studenten. Je krijgt een goede indruk van de school. Zeker doen, zo’n open dag. Noteer in je agenda: Zondag 26 januari, van 11:00 tot 16:00 uur, open dag ROC Tilburg.

Agenda 2014 Open Dag:

zondag 26 januari 11.00 – 16.00 uur

Speeddaten: donderdag 20 februari, op je eigen school Inloopavond: donderdag 20 maart 18.00 - 21.00 uur Inloopochtend: zaterdag 24 mei 10.00 – 12.00 uur Meeloopdag: zelf regelen via de website Inkijkdagen:

13, 18 en 27 maart, altijd in klasseverband

b mijn ding. Ik he ‘Mode is echt t ik is w g gedaan, toen een meeloopda het zeker.’ ondo Bamba Mat

ocht naar ‘Ik heb op internet gez open dag hier De t. ur bu opleidingen in de meeloopdag een nog was leuk. Toen heb ik l.’ we het ik t gedaan en toen wis

28

n Kim Verhage


Naast de open dag zijn er nog andere manieren om ons te leren kennen en daar maken veel leerlingen gebruik van.

Inkijkdag

Speeddaten

Samen met je medeleerlingen, onder schooltijd, één van onze gebouwen bekijken, kennismaken met enkele opleidingen daar. Dit gebeurt altijd via je school en het kan als je in de derde klas van het vmbo zit.

Samen met enkele medeleerlingen praat je met een ROC-student over zijn of haar opleiding, hoe gaat het eraan toe, hoe bevalt het, wat leer je? Dit doe je op je eigen vmbo-school, alleen de scholen in de regio Tilburg doen mee.

Meeloopdag Dit doe je in je eentje, in het examenjaar. Je geeft je op via onze website en je krijgt een uitnodiging. Je maakt een normale schooldag mee van de opleiding die je kiest, dus je sluit je gedurende één dag aan bij een ROC-klas. Of je krijgt een dag les op ROC Tilburg, samen met andere vmbo’ers. Zo maak je het mee, in de alledaagse praktijk. Je ziet hoe het eraan toegaat op onze school.

Meld je aan voor de open dag op roctilburg.nl/aanmeldenopendag

De volgende speeddate-sessie is donderdag 20 februari.

InlopeN... Als je geen tijd of gelegenheid hebt om naar de open dag te komen, kun je terecht op de inloopavond of inloopochtend. Er is minder te zien dan op de open dag, maar er is wel een docent aanwezig die je over de opleiding kan vertellen en waaraan je vragen kunt stellen. Donderdag 20 maart van 18:00 tot 21:00 uur Zaterdag 24 mei van 10:00 tot 12:00 uur 29


Juridische Dienstverlening

Het liefst word ik een zakenman

Olivier Sauvage, 20 jaar 3e leerjaar

DAT IS WAT IK wil DOEn! OPLEIDING juridische dienstverlening

JAAR 1 geen stage JAAR 2 20 weken, 4 dagen stage p/week JAAR 3 17 weken, 4 dagen stage p/week

Aan de toekomst bouwen ‘Ik zit nu op de goede plek, heb de juiste keuze gemaakt. Als een van de weinigen van mijn opleiding woon ik op mezelf. Samen met mijn vriendin Luna woon ik in Breda, en dat bevalt erg goed. We bouwen samen aan onze toekomst!’

75% THEORIE

Groot bedrijf ‘Een goede toekomst met een goede baan, zo zie ik het voor me. Met mijn diploma wil ik naar het hbo, bedrijfseconomie studeren. Daarna wil ik gaan werken bij een groot bedrijf. Het liefst word ik zakenman!’

Beroepskeuzetest ‘Ik heb eerst een andere opleiding gedaan, daar zat een vriend van me. Dat was achteraf gezien niet zo’n goede keuze. Dat werd duidelijk toen ik stage ging lopen. Dat werk paste niet bij mij. Toen heb ik een beroepskeuzetest gedaan en dat heeft geholpen.’

‘Verder studeren bij hbo Bedrijfseconomie of IT-management en vervolgens een goede baan vinden, daar ga ik voor!’

25% STAGE/PRAKTIJKLES

30


Luchtvaarttechniek

zorgen dat een boeing 767 in de lucht blijft hangen

Tommy Tomaszewski, 19 jaar 3e leerjaar

DAT IS WAT IK wil DOEn! Airshow ‘Ik heb nog steeds contact met mijn eerste stagebedrijf, het Imperial War Museum in Duxford, Engeland. Afgelopen zomer organiseerden ze een airshow met oude vliegtuigen. Ik ben op hun uitnodiging teruggegaan en heb meegeholpen met de show. Leuk om dan op plekken achter de schermen te komen, waar anderen niet mogen komen.’

JAAR 1 geen stage JAAR 2 10 weken stage JAAR 3 10 weken stage JAAR 4 30 weken stage

65% STAGE/PRAKTIJKLES

Meer elektronica ‘Ik heb veel interesse in historische vliegtuigen. Tijdens mijn stage in Engeland heb ik mee mogen vliegen in een toestel uit de Tweede Wereldoorlog. De techniek is simpel, maar het werkt prima. Tegenwoordig komt er veel meer elektronica bij kijken.’

Nauwkeurig werken ‘Na mijn studie wil ik me graag specialiseren in het onderhoud van turbinemotoren. Zo’n motor heeft de perfecte balans nodig en je moet heel nauwkeurig zijn. Ik werk graag met mijn handen en deze motoren vormen een mooie uitdaging.’

‘Bij luchtvaar ttechniek zien we ze vliegen’

35% THEORIE

‘Ik vloog mee met een vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog’

31


Ik wil altijd winnen DAT IS WAT IK DOE! ‘ROC T ilburg staat heel erg open voor mij en mijn spor t en dat is voor mij een groot pluspunt. Zo kan ik mijn spor t combineren met mijn studie’

‘Afgelopen jaar maakte ik de overstap van karten naar de Formule Renault 1.6. Ik wilde het eerste jaar in ieder geval top 5 rijden. Nou, dat is gelukt: tijdens de laatste race van het seizoen ben ik kampioen van mijn klasse geworden. Die overwinning was voor mij onbeschrijfelijk mooi. Tijdens de prijsuitreiking besefte ik nog nauwelijks wat ik had gedaan.’

50% THEORIE 50% STAGE/PRAKTIJKLES

32

Opstap naar hbo ‘Ik heb gekozen voor de opleiding Sport en Bewegen, omdat het een opstap is naar de hbo-opleiding Fysiotherapie. Vanuit Topsport Brabant heb ik de status van topsporter, wat mij ruimte geeft om het racen te combineren met mijn studie.’

Groot pluspunt ‘Gelukkig staat ROC Tilburg heel erg open voor mij en mijn sport en dat is voor mij een groot pluspunt. Dat is niet op elke school zo, weet ik uit ervaring. Het is niet altijd makkelijk om het schoolrooster en mijn racekalender op elkaar af te stemmen, maar school denkt goed mee.’


Sport en Bewegen

Roy Geerts, 21 jaar 2e leerjaar

Diploma is belangrijk ‘Mocht ik niet naar het hbo gaan dan kan ik met mijn diploma Sport en Bewegen meteen aan de slag. Ik vind het belangrijk een diploma te hebben, voor het geval ik stop met racen. Helaas heeft succes in het racen niet alleen met talent te maken. Als je budget goed is, heb je meer mogelijkheden. De sponsoren zijn dus erg belangrijk voor mij.’

JAAR 1 100 uur stage JAAR 2 1 dag stage p/week JAAR 3 2 dagen stage p/week JAAR 4 3 dagen stage p/week

Topfit blijven ‘Naast school en het racen train ik om topfit te blijven. Tijdens een race krijgt je lichaam het namelijk zwaar te verduren. Daarom doe ik drie keer per week aan krachttraining en ga ik om de dag hardlopen. Mijn uiteindelijke doel met dit alles, is mijn diploma en een zo hoog mogelijk niveau behalen in het racen.’

OPLEIDING Sport en Bewegen 33


Procestechniek

Timethy van den Brande, 20 jaar 1e leerjaar

Manager in de procesindustrie DAT IS WAT IK wil DOEn! Thuis ‘Ik kom oorspronkelijk uit Hulst, Zeeuws-Vlaanderen. Ik heb eerst in de buurt een opleiding gevolgd, maar daar kon ik mijn draai niet vinden. Uiteindelijk heb ik voor ROC Tilburg gekozen. Op deze school voel ik me thuis.’

Technische economie ‘Ik woon nu in een studentenhuis en heb een eigen kamer met een gezamenlijke keuken. Het is gezellig. Na deze opleiding wil ik graag hbo technische economie studeren, om daarna in de procesindustrie te gaan werken. Ik wil wel graag de management-kant op.’

Laboratorium ‘Het leukste wat ik tot nu toe tijdens mijn studie heb gedaan zijn de proefjes in het laboratorium. In de komende leerjaren gaan we daar nog veel uitgebreider mee aan de slag. De exacte vakken liggen mij sowieso wel.’ Het echte werk ‘Het grote voordeel van deze school is dat ik bij een bedrijf stage kan lopen. Dat klinkt heel logisch, maar dat is niet overal zo. Op mijn vorige school hadden ze een proeffabriek bij de school, maar bij een bedrijf is het het echte werk. Binnenkort gaan we voor het eerst op stage. Ik ga naar DSM, in Waalwijk. Ik heb er heel veel zin in!’

35% THEORIE 34

JAAR 1 4 x 3 weken stage JAAR 2 4 x 3 weken stage JAAR 3 4 x 3 weken stage JAAR 4 3 dagen stage p/week

‘Stage lopen bij DSM in Waalwijk, daar kijk ik naar uit!’

65% STAGE/PRAKTIJKLES


Elisa Pijnenborg, 19 jaar 2e leerjaar

‘Ik heb voor deze studie gekozen omdat ik graag iets met horeca wil doen, maar ook geïnteresseerd ben in verschillende culturen’

Ik hou het hoofd koel als er iets misgaat DAT IS WAT IK doe !

‘Mijn droom is stewardess te zijn bij een leuke en goedlopende luchtvaar tmaatschappij’

50%

STAGE/PRAKTIJKLES 36

50% THEORIE


Luchtvaartdienstverlening

‘Wist je dat in een lokaal bij ons op school het interieur van een vliegtuig is nagebouwd? Zo kunnen wij leren hoe het er in het echt aan toegaat. Nou ja, behalve dat we niet echt vliegen natuurlijk.’ Rollenspellen ‘We werken veel met rollenspellen waarbij acteurs met ons situaties naspelen. Je moet natuurlijk ook leren hoe je om moet gaan met passagiers die niet zo vriendelijk zijn en met bijzondere situaties. We leren ook hoe we goed voor de dag moeten komen met bijvoorbeeld ons kapsel en we krijgen les in visagie.’ Geen clichés ‘Er bestaan veel clichés over stewardessen, maar die kloppen niet hoor. Wij zijn juist degenen die het hoofd koel moeten houden als er iets misgaat. We zijn er zeker niet alleen voor hapjes en drankjes.’ Belangrijke vaardigheden ‘Onze lessen zijn heel divers. We krijgen bijvoorbeeld zwembadtraining, mochten we met het vliegtuig te water raken en we hebben een EHBO-diploma. Ook bij brand in de cabine weten we wat we moeten doen dankzij een brandweeroefening. Deze vaardigheden kunnen we overal inzetten.’

JAAR 1 365 lesuren stage JAAR 2 320 lesuren stage JAAR 3 720 lesuren stage JAAR 4 720 lesuren stage

OPLEIDING luchtvaartdienstverlening

37


Grafisch vormgever

Hier ontwikkel ik mijn creativiteit DAT IS WAT IK DOE! Youness El-Tajy, 23 jaar 1e leerjaar

‘Het mooiste van deze opleiding is dat ik creatief bezig kan zijn. Eerst kijken voor wie je wat gaat maken, schetsen, het uiteindelijke ontwerp. Elk onderdeel vind ik leuk om te doen.’ Positieve reacties van de klant ‘Het is ook fijn om positieve reacties op je werk te krijgen en dat mijn werkstukken daadwerkelijk in gebruik worden genomen door de klant of opdrachtgever. Bij mijn stage gaf mij dat het zelfvertrouwen dat ik nodig had.’

JAAR 1 geen stage JAAR 2 864 uur stage JAAR 3 geen stage JAAR 4 1440 uur stage

15% THEORIE 38

Green screen ‘Binnen de opleiding spreekt audio en video editing mij het meeste aan. Op school hebben we gewerkt met een green screen. Met zo’n scherm kun je bijvoorbeeld achtergronden veranderen. Ik heb mezelf in een scene van de film Scarface gemonteerd. In de toekomst? Ik hoop nog veel verder te komen met editing.’

‘Met deze opleiding kan ik mijn creativiteit kwijt en wat ik in gedachten heb realiseren’

85% STAGE/PRAKTIJKLES


39


eindverantwoordelijk engineer voor de onderhoudstaken DAT IS WAT IK DOE! ‘Het eerste jaar op het hbo is even doorbijten’

‘Toen ik op ROC Tilburg zat, gaf mijn begeleider aan dat ik verder zou kunnen studeren op het hbo. Dat wilde ik graag, dus dat kwam goed uit. Om mezelf extra goed voor te bereiden, volgde ik tijdens het laatste half jaar van mijn mbo-opleiding een pre-hbo cursus Wiskunde en Natuurkunde bij Avans Hogeschool.’

35% THEORIE 65%

STAGE/PRAKTIJKLES 40

Voorspong ‘De overstap van het mbo naar het hbo was pittig. Het hbo is een heel andere leeromgeving en in het eerste jaar krijg je bijna geen praktische vakken. Het is echt even doorbijten in dat eerste jaar, maar als je dat eenmaal hebt gehaald, krijg je meer praktijkvakken. Je hebt hierbij met een mbo mechatronica-achtergrond natuurlijk wel een voorsprong ten opzichte van de studenten die van de havo komen.’


Mechatronica

Gijs Putmans, 25 jaar Afgestudeerd: mbo Mechatronica en hbo Mechatronica Beroep: Service Engineer bij TEGEMA

Complexe machines ‘Sinds september werk ik bij Tegema. Het bedrijf ontwikkelt, innoveert en realiseert producten, processen en systemen, van idee tot functioneel model, prototype of (pre-)productie serie. Vanwege de complexiteit van onze machines, hebben we onderhoudscontracten met verschillende klanten. Bij Tegema word ik op dit moment opgeleid tot eindverantwoordelijke voor deze onderhoudstaken.’

OPLEIDING mechatronica

Mechatronica ‘Daarnaast ben ik als service engineer het eerste aanspreekpunt voor klanten die storingen hebben in hun machines. Bij deze functie zijn de multidisciplinaire aspecten van mechatronica erg belangrijk, omdat de machines zowel werktuigbouwkunde, elektronica als software bevatten.’

JAAR 1 9 / 10 weken stage JAAR 2 9 / 10 weken stage JAAR 3 18 / 19 weken stage JAAR 4 18 / 19 weken stage 41


Wout Quispel, 52 jaar

klaarstaan voor de studenten

Docent, praktijkbegeleider en studieloopbaanbegeleider bij de School voor ICT en Mediatechnologie.

DAT IS WAT IK DOE! “Een student kan altijd bij mij aankloppen” Diploma behalen ‘Ik ben docent en ik begeleid een klas als studieloopbaanbegeleider, ook wel coach genoemd. Het is mijn taak studenten zo goed mogelijk te begeleiden zodat ze aan het eind van het leertraject hun diploma behalen.’

Voortgangsgesprekken ‘Ik heb iedere negen weken een uitgebreid voortgangsgesprek met mijn studenten. Degenen die wat meer hobbels op hun pad tegenkomen spreek ik vaker. Heeft een student problemen dan bekijk ik of er hulp van bijvoorbeeld maatschappelijk werk, de schoolpsycholoog of een externe partij nodig is. Studenten die hun huiswerk niet zo goed kunnen overzien help ik met een stukje planning.’ ‘Het is mooi te zien dat studenten na een

paar jaar mét hun diploma op zak als echte beroepskracht het werkveld in gaan.’

Goede band ‘Als studieloopbaanbegeleider is het prettig een goede band met de studenten te hebben. Ik wil dat een student altijd bij mij kan aankloppen. Als een student een moeilijke periode achter de rug heeft en toch het diploma haalt, dan geeft mij dat een goed gevoel! Daar ligt onze taak en daar doe ik het voor.’

42


The making of drive…

Een goed begin is het halve werk. En waar konden we bij de star t van dit magazine nu beter beginnen dan bij de studenten zelf?

T ijdens twee avon den hebben we uit gebreid met hen gesproken en ze het hemd va n het lijf gevraagd.

Enthousias

te studente n Wat vind jij belangr ijk?

Even ‘posten’

Met pizza!

Goede tips, bedankt!

d, Goed of niet goe en waarom?

overleg Creative-S

43


Profile for ontmoetSjoerd | Sjoerd Cloos

ROC Tilburg - DRIVE magazine, voor en door studenten  

Vanuit co-creatie met studenten aan ROC Tilburg ontwikkelden wij 'DRIVE', een magazine voor toekomstige ROC studenten door studenten. Wat vi...

ROC Tilburg - DRIVE magazine, voor en door studenten  

Vanuit co-creatie met studenten aan ROC Tilburg ontwikkelden wij 'DRIVE', een magazine voor toekomstige ROC studenten door studenten. Wat vi...

Advertisement