Page 1

STEPHEN MILLS

KENT STATE UNIVERSITY COLLEGE OF ARCHITECTURE AND ENVIRONMENTAL DESIGN


TABLE OF CONTENTS STEPHEN MILLS

INTEGRATED DESIGN COMPETITION 1 OBERLIN CURRICULAR ARTS CENTER 5 LIVE + WORK STUDIO 7 SHAKER HEIGHTS MASTERPLAN 9 EL BULLI RESTAURANT 11 SRO + MARKET 15 CUBE 17 LINES 18 OTHER PROJECTS 19 SKETCHES 19 RESUME 20


WEST ELEVATION

OBJECTIVE

Design a multistory office building on one of four sites within the Yards redevelopment area of Washington, D.C. Develop well-conceived design solutions integrating base knowledge from prior course work, and demonstrate an understanding of the interrelationship of building systems.

INTEGRATED DESIGN COMPETITION STEPHEN MILLS SPRING 2011

1


The 4K office was designed to have a very open plan. The ability to arrange the open office furniture offers the tenant a high level of flexibility and allows for the possibility for a more suitable arrangement for any future task. The open office plan also allows for natural 4Kspace. Plan light to enter further into the

GENERAL PROGRAM

Entrance Lobby Central Security Office Prime/Spec/A2/M Rest rooms, janitor closets as required by OBC Mechanical, Electrical, Fire Protection Team Area Fire Command Receiving Area for two 38’ box trucks Trash/Recycling rooms General Storage Vertical Circulation as required

Telecom/Data

Associate Offices Open Office

Work Room

Office Areas Net:

Prime 100,000 sf Spec 40,000 sf Mercantile 40,000 sf (maximum) Total 180,000 sf Circulation +/- 15% net 27,000 sf

Team Area

Presidents Office

Secretary

Reception

Executive Secretary

Vice Presidents Office

4K Office Space The 4K office was designed to have a very open plan. The ability to arrange the open office furniture offers the tenant a high level of flexibility and allows for the possibility for a more suitable arrangement for any future task. The open office plan also allows for natural light to enter further into the space. The associate offices were kept to the interior and are separated from the open office on one side and the atrium space on the other by panels of active glass which change instantaneously from translucent to transparent under the effect of an electric current. There is no alteration of light level in either state. So, occupants have all the privacy they may need while not sacrificing light levels. The same glass is used to separate the conference room and the reception area. When the glass is in its translucent state it constitute an ideal back-projection screen.

Waiting Area

Break Room Conference

4K Office Scale:

1/8” = 1’ - 0”

2

4’

8’

N 16’


Kent Sta

Spring 2

t

ree

t rS

te Wa

Bicycle shop 3794 sf

Retail 1423 sf

Retail 2339 sf Fire Cmd.

Retail 847 sf

Bookstore 5677 sf

Mail Art Supply store 1564 sf

5th Street

4th Street

Pump Rooms

Generator

Retail 649 sf

Restaurant / Cafe 3541 sf

Integrated Design Competition

Service Area

Restaurant 3395 sf

River S treet 04

First Floor The first floor of the Adobe Design Center consists primarily of retail spaces and building services. Large entry ways to the north and south draw visitors into the heart of the building to a three story atrium space which allows for fresh air and abundant natural light. Building service is located along 5th Street to the east and is accessed by a garage large enough to accommodate two 38’ box tucks simultaneously. Building security is accomplished by a centrally located security with direct surveillance over the two entrances and open atrium space.

Initial Designs of the Adobe Design Center were governed primarily by site restrictions Retail set Scale: by the District of Columbia Office of Planning. The office tower along 5th Street was confinedN by a height restriction of 110 feet while the remaining portion of the building was limited to a maximum of four stories. The north and east facades of the office tower were covered with a stainless steel mesh to act as a shading device. This mesh also resembles the hull of a ship; relating to the Washington Navy Yard to the east and the Anacostia River to the south. At street level, an exterior courtyard space was added to the SW corner of the site which acts as a termination point for the retail corridor along 4th Street. For the design of the exterior space queues were taken from the adjacent Yards Park. The relationship between people and these spaces within the context of an active urban setting are what make The Adobe Design Center and The Yards attractive for both local people and tourists alike. 1:20

10’

3

20’

40’

Firs P

Floor Plate GSF 34,930 sf Floor Plate NSF 23,140 sf 80’

A-


The Adobe Design Center plaza is located at the end of both a festival street and retail corridor making it the final destination for both local people and tourists alike. The plaza is also sited at the eastern end of The Yards Park. This dynamic relationship between landscape and urbanism creates a unique opportunity for visitor to experience the site and surrounding cityscape in new and innovative ways.

Kent State University

Spring 2011

84’ - 0”

Seventh Floor

71’ - 0”

Sixth Floor

58’ - 0”

Fifth Floor

45’ - 0”

Fourth Floor

32’ - 0”

Third Floor

19’ - 0”

Second Floor

First Floor

Design Solutions LLC

The Yards Redevelopment Washington, D.C.

Eighth Floor

Stephen Mills + Seisho Limbacher

97’ - 0”

Fourth Year Design Studio Instructor: J. L. Hawk

Roof

Integrated Design Competition

110’ - 0”

Adobe Design Center

MILLS & LIMBACHER

CAED

04 . 01 . 11

Transverse Section

Transverse Section Scale:

1/16” = 1’ - 0” 8’

16’

32’

64’

A-301

4


OBJECTIVE

The Curricular Arts Center is a proposed building to be constructed within the newly proposed Green Arts District campus of Oberlin Ohio. The Center contains a blackbox theater, a 5,000 sq ft media library, as well as classrooms and offices. The new Green Arts District master-plan also includes the construction of a self-sustaining eco-machine. SECTION MODEL

OPERABLE WINDOW

WIND PV PANEL

41O

GUTTER

SCREEN WARM AIR

OBERLIN CURRICULAR ARTS CENTER STEPHEN MILLS FALL 2010

5

Section Model


The building was lifted off of the ground to promote greater pedestrian movement across the site and also to help alleviate concerns of wind pressure and speed to provide a more comfortable outdoor space. A narrow opening between the second and third floors, using concepts of the Bernouli Effect, utilizes these natural wind patterns to ventilate the building. The secondary perforated steel skin serves three primary purposes; first to act as a veil to shroud the windows of the upper floors, second to serve as a shading device, and third by functioning as a wind screen.

6


OBJECTIVE

Design a one-person live/work studio using site-specific climate conditions as the key influence of design choices to produce an ecofriendly dwelling. I was assigned to design my live+work studio using the climate conditions of the Miami, Florida area. Many of my design choices were made to shade the building and to keep direct-solar-gain to a minimum. The use of large overhangs and lightcolored building materials help to accomplish this.

LIVE + WORK STUDIO STEPHEN MILLS FALL 2010

7


Raising the building up off the ground, high ceilings, an open plan, a two-story space, and the implementation of large operable windows encourage air flow through and around the building keeping interior temperatures at comfortable levels throughout the hottest months of the year. Most of the glass is oriented to the north of the building with only a minimal amount on the south and west to reduce solar gain.

8


OBJECTIVE

Restructure the current plan of the Shaker Heights area in northeast Ohio. The project was to remove Van Aken boulevard, which runs northwest to southeast across the proposed site, and redevelop the area created within Farnsleigh Rd, Warrensville Center Rd, and Chagrin Blvd.

SHAKER HEIGHTS MASTERPLAN STEPHEN MILLS SPRING 2010

CURRENT As of 2012. 9

PROPOSED Structures in orange are new proposals.


The proposed plan was designed to integrate seamlessly with the existing urban conditions which surround the site. The removal of Van Aken Blvd created a more pedestrian-friendly site which provides the opportunity for greater public engagement. With greater public engagement, piazzas and gathering spaces were created to accommodate for large crowds and pedestrian traffic. This new plan allows for office, residential, and commercial development.

10


LINEAR PROGRESSION OF MEAL

1PHASE CHANGES

2

3

E

F

E

F

DRINKS + BREAD

APPETIZERS

ENTREES

DRINKS + BILL

PHASE 1

PHASE 2

PHASE 3

PHASE 4

OBJECTIVE

Through the use of traditional and contemporary architectural media as generative tools the act of moving between medias itself is identified as a means for “translating” from event to site to architecture and back to event. Three-dimensional modeling programs were utilized as medias for making, thinking, and interpreting rather than simply representing. Thus moving between generative tools towards the identification of individual programmatic theses and site intervention.

EL BULLI RESTAURANT STEPHEN MILLS FALL 2009

N W

E S

20’ 30’

11


For this project I was tasked with exploring the event of eating, both in a formal and informal setting, as a way of generating a design for a proposed restaurant near Cleveland’s West Side Market. I utilized the event of the formal meal as an opportunity to analyze the various interactions and relationships between the food and people involved. (Upper left diagram) The informal meal presented a converse situation in which the site of the meal took precedence over the meal itself. (Diagram above)

12


To better understand the site of the informal meal I began to peal away the individual layers of the space and to separate the unique structural elements of the exterior wall into their own free-standing walls. This process created a drawing, resembling the right half of the drawing above, that would turn out to be the catalyst for the upper-right-hand drawing. By mirroring and copying the original elements i was able to create an infinite field of walls and columns in the X, Y, and Z axis. I then attempted to recreate a three dimensional version of the field using the design program Rhinoceros. Unfortunately the digital model became too static so I decided to rework the original drawing.

13


By dissecting and rebuilding the original drawing I was able to create a more dynamic two dimensional environment which could then be used to produce a more dynamic three dimensional model.

14


OBJECTIVE

The SRO + Market project consists of twenty single-resident-occupancy housing units and a farmers market styled shopping area. Sited on Shaker Square in Shaker Heights, Ohio. Implementing a unique structural system was also a influential design component through early stages of design development.

Model used to emphasize structure and individual housing units.

SRO + MARKET STEPHEN MILLS SPRING 2009

15


Prefabricated housing units, a modular design concept, as well as the implementation of precast concrete structural elements were key influences in the design of my project. Each housing unit can easily be built off site and then transported to the construction site when needed. This would shorten construction time as well as reduce waste and minimize site disturbance.

HOUSING UNIT PLAN

FOURTH FLOOR

MARKET

THIRD FLOOR

MARKET

SECOND FLOOR

The market is located on the southern end of the building and consists of three stories. The first floor area is reserved for various meats and produce requiring refrigeration while the second floor mezzanine could be used for crafts and art and the third floor open-air market area would be used by fruit and vegetable vendors.

MARKET

FIRST FLOOR

16


OBJECTIVE

This project, known as the Cube, was an experiment of point, line, and plane. I was first asked to build a wire frame cube and then to fill it with other geometric shapes. Once this was done I was told to design a small expansion extending from the original cube. This created the rough outline of final model shown. Original cube on right.

CUBE STEPHEN MILLS SUMMER 2008

17


OBJECTIVE

The Lines project was the very first project assigned in first year studio. The goal was to get a better understanding of point, line, and plane before moving on to more complex models and designs.

LINES STEPHEN MILLS SUMMER 2008

18


OTHER PROJECTS STEPHEN MILLS

KENT STATE CONSERVATORY FALL 2008

NEW YORK CITY FACADE RE-SKINNING SPRING 2012

SKETCHES STEPHEN MILLS

19

KENT APARTMENTS FALL 2008


Stephen J Mills 5124 Sodalite Drive Hudson, OH 44236 Home: 330-650-1962 Cell: 330-703-2646 E-mail: sjmills88@gmail.com

Profile Areas of Expertise

Nationality: American Gender: Male Age: 24

Software

Objective

Education

Detail-oriented individual with both architectural drafting and design software experience to design and produce technical plans, drawings and models.

Architectural Drafting Highly Dependable with Efficient Time-Management Creative Problem Solving Ability to Work Individually or on a Project Team Strong Presentation Skills Highly Organized Self Motivated Experienced with AutoCAD Software Revit Architecture 2011 Rhinoceros 4.0 Adobe Photoshop CS5 Adobe InDesign CS4/CS5 Adobe Illustrator CS4 Microsoft Office 2010 Google SketchUp Seeking an entry-level or internship position though which I can gain valuable knowledge and experience while also using my provided skills to improve the firm’s efficiency and profitability. May 2011

Bachelor of Science Architecture and Environmental Design Kent State University Kent, Ohio

Selected Coursework

Past Employers

Design Studio I-IV, Architecture History I-III, Environmental Technology I-II, Structural Systems, Site Design, Urban Design, Sustainable Design, Methods and Materials, Systems Design, Advanced Computer Applications March 2012 - July 2012

Millman National Land Services Virtual Surveyor July 2011 - March 2012

Scandinavian Signature Construction Company General Labor June - August 2007 / June - August 2010

Swagelok Engineering Support - Contingency Plan Development

20


Architecture Portfolio  

Portfolio of Architecture projects completed at Kent State Univeristy

Advertisement