__MAIN_TEXT__

Page 1

SEINÄJOEN KIRJASTOPALVELUT 2019


Sisällys 4

Kasvun vuosi 2019

6

Kirjastoon vuoden jokaisena päivänä omatoimikirjastoja, itsepalvelua ja juhlapyhiä

7

Soitto soikoon – eläkeläisten bändikerho sekä lainattavia ukuleleja

8

Mitähän minä lukisin?”: lukuneuvoja auttaa

9

Eepoksen yhteinen lukudiplomi Lukuliekki


10

Pääkirjaston nuorten tila Kupla

11

Kouluyhteistyö Nurmon kirjastossa

13

Huomiota nuoriin Ylistarossa

14

Kirjaston avaruus

15

Kirjastoautot Ilo ja Ykä

16

Tilastoja vuodelta 2019


KASVUN VUOSI 2019 Vuosi 2019 oli vilkas Seinäjoen kirjastoissa. Sekä laina- että kävijämäärät kasvoivat. Lainamäärä oli ennätyksellisesti yli 1,5 miljoonaa. Kävijämäärä nousi uuteen ennätyslukemaan 550 000. Kehitys näyttää olevan valtakunnallista. Useat kirjastot ovat raportoineet vastaavista kasvuluvuista. Esimerkiksi Helsingissä, Tampereella ja Oulussa kirjastonkäyttö lisääntyi huomattavasti. Helsingin uudessa keskustakirjasto Oodissa kävijöitä oli vuoden aikana yli 3 miljoonaa.

Tehtävällä vahvistetaan kaikkien yleisten kirjastojen toimintaedellytyksiä lasten ja nuorten monipuolisen lukutaidon edistäjinä. Erityistehtävän hoitamista varten Seinäjoen kaupunginkirjasto saa vuosittain erillistä valtionavustusta. Seinäjoella tehty pitkäjänteinen ja suunnitelmallinen työ lukemisen edistämiseksi ja toiminta yhteistyöverkostoissa ratkaisi valinnan kymmenen hakijan kesken Seinäjoen eduksi. Yksi vuoden kohokohdista oli hallituksen kirjastokiertueen saapuminen Seinäjoelle. Pääministeri Antti Rinne ja hänen

Kirjastot ja lukeminen näkyivät vuoden aikana mediassa. Oodi lisäsi kiinnostusta kirjastoja kohtaan. Lukutaidon tärkeyttä korostettiin useilla foorumeilla. Monipuolinen lukutaito ymmärrettiin

hallituksensa ministerit kiersivät Suomen kirjastoissa kesällä 2019. Tapaamisissa ministerit keskustelivat kansalaisten kanssa ja kertoivat hallitusohjelmasta. Seinäjoella vierailivat opetusministeri Li Andersson ja

entistä selvemmin kaiken oppimisen perustaksi ja yhteiskunnallisen osallistumisen avaintekijäksi.

tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko. Apilan lukuportaikko täyttyi yleisöstä ja ministerit vastasivat kysymyksiin.

Opetus- ja kulttuuriministeriö päätti antaa lasten ja nuorten lukemista ja lukutaitoa edistävien kirjastopalvelujen valtakunnallisen erityistehtävän Seinäjoen kaupunginkirjastolle 1.1.2020 alkaen.

4

Seinäjoen kaupunginkirjaston toimintakertomus 2019


Vuoden aikana toimintaa ja palveluja kehitettiin edelleen: Seinäjoen kaupungin strategian mukainen Kaikki lukemaan -ohjelma käynnistyi iltasatukampanjalla. Lukemattomat mahdollisuudet -hankkeessa etsitään keinoja nuorten aikuisten heikon lukutaidon tukemiseen. Tuupparista saa henkilökohtaista tukea oppimisen haasteisiin. Tuuppariin voi tulla luottamuksellisesti keskustelemaan omasta oppimisesta, tutustumaan oppimisen apuvälineisiin ja erilaisiin oppimistekniikoihin. Nuortentila Kupla aloitti toimintansa. Kuplassa nuoret voivat viettää aikaa, tehdä läksyjä, lukea, pelata ja keskustella. Eepoksen Satusirkus-hanke tavoittaa lapsia ja lapsiperheitä sirkuksen keinoin. Satusirkuksen Hurrikaani-show ja Maaginen satukone keräsivät runsaan yleisön Seinäjoella ennen kiertuetta muihin Eepos-kirjastoihin. Lukuhaasteessa matkattiin tällä kertaa ympäri maailman. Lukijat haastettiin lukemaan ainakin 25 kirjaa eri maista. Muistisairaan asiakkaan palvelupolkua kirjastossa pyrittiin helpottamaan.

Kirsti Länsikallio vs. kirjastotoimenjohtaja

5

Seinäjoen kaupunginkirjaston toimintakertomus 2019


Kirjastoon vuoden jokaisena päivänä - omatoimikirjastoja, itsepalvelua ja juhlapyhiä Asiakkaiden elämänrytmi, tavat käyttää kirjastoa ja yhteiskunta ympärillä muuttuvat ja kirjasto siinä mukana. Muutos näkyy esimerkiksi aukioloaikojen kasvuna. Suomessa on nykyään yli 200 omatoimikirjastoa, joihin pääsee asioimaan silloinkin, kun henkilökunta ei ole paikalla. Tällä hetkellä Seinäjoen kirjastoista vain Ylistaron kirjastossa on omatoimiaikaa, mutta lähitulevaisuudessa palvelu laajenee myös Nurmoon ja Peräseinäjoelle. Omatoimiajalla kirjastoon pääsee kirjastokortilla ja pin-koodilla ja asiointi tapahtuu täysin omatoimisesti. Omatoimiaika lisää kirjaston saavutettavuutta ja tuo lisää asiointitunteja erityisesti aamuihin, iltoihin ja viikonloppuihin. Myös tilojen käyttöaste nousee. Omatoimiajalla voi lainata, palauttaa, noutaa varauksia, lukea lehtiä ja opiskella. Pääkirjasto Apilassa on kolmen vuoden ajan ollut käytössä itsepalveluaika (arkisin ja lauantaisin klo 9–10 sekä sunnuntaisin, kesäviikonloppuisin ja pyhinä klo 9–15). Itsepalveluaikana paikalla on henkilökuntaa, mutta kaikki palvelut eivät ole käytössä. Asiakkaat voivat noutaa varauksia, lainata, lukea lehtiä, opiskella ja työskennellä. He voivat käyttää verkkokirjastoa, kopio- ja tietokoneita, juoda kaffit, leikkiä ja lukea Piilomaassa ja nauttia aamun rauhallisemmasta tunnelmasta ennen vilkkaampia hetkiä. Henkilökunta ottaa vastaan maksuja, neuvoo lainausautomaattien käytössä ja auttaa vaikkapa unohtuneen pinkoodin kanssa eli käytännössä mahdollistaa itsepalvelun sujumisen. Esimerkiksi tiedonhakuja ei itsepalveluaikana tehdä, niiden aika on arkisin klo 10 eteenpäin. Silloin loputkin asiakaspalvelijat saapuvat tiskeille, Apilan ja Aallon kirjaston välinen ovi avataan ja koko palvelurepertuaari, kaikki kokoelmat ja tilat, kuten Apila-verstas ja soittohuone Pommari, ovat asiakkaiden käytössä. Itsepalveluaika tuo kaivattuja lisätunteja aukioloaikoihin. Erityistä Apilassa omatoimikirjastoihin verrattuna on se, että kirjastossa on joka päivä henkilökuntaa paikalla ja henkilökohtaista palvelua on tarvittaessa mahdollista saada joka päivä. Itsepalvelun ansiosta Apila on voinut olla vuodesta 2018 lähtien auki jokaisena päivänä eli myös jouluna, juhannuksena, pääsiäisenä ja muina pyhinä. Aukiolojen laajentaminen vuoden jokaiselle päivälle on myös vastaus yhteiskunnan muutokseen. Juhlapyhiä ei enää vietetä samalla tavoin kuin ennen tai kaikki eivät ehkä vietä niitä ollenkaan. Monet kärsivät yksinäisyydestä ja silloin kirjasto voi tarjota paikan tavata ihmisiä. Kävijämäärien perusteella suosituimpia pyhäpäiviä kirjastossa käymiselle ovat olleet pääsiäinen ja ehkä yllättäen vapunpäivä.

Elina Kortesmäki palvelupäällikkö, asiakaspalvelut 6

Seinäjoen kaupunginkirjaston toimintakertomus 2019


Soitto soikoon – eläkeläisten bändikerho sekä lainattavia ukuleleja Musiikkiosastolta voi lainata perinteisten nuottien, musiikkikirjojen ja äänitteiden lisäksi myös ukuleleja. Seinäjoen ukuleleorkesterin avustuksella saimme asiakkaiden lainattaviksi hyvälaatuisia konserttiukuleleja. Ukulelen voi lainata pääkirjaston musiikkiosastolta kahdeksi viikoksi. Ukuleleja ei voi varata eikä uusia ja ne on täytyy palauttaa pääkirjastoon. Pääkirjaston musiikkiosastolla on laaja kokoelma erilaisia soitonoppaita ja nuotteja, joiden avulla pääsee ukulelella soiton alkuun ja miksei pidemmällekin. Ukuleleja voi soittaa myös pääkirjaston Pommari-soittohuoneessa. Bändisoittimien lisäksi Pommarissa on ukuleleja ja muita akustisia soittimia. Pommarin varaamiseen tarvitsee Eepos-kirjastokortin. Kirjasto tarjoaa aineistojen lisäksi myös tiloja ja tapahtumia harrastamiseen, viihtymiseen ja yhdessäoloon. Uutena toimintana yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan muistiyhdistyksen Kulttuuria kortteleihin -hankkeen kanssa on Pommarissa kokoontunut syksystä lähtien varttuneemman väen bändikerho. Kerhon vetäjänä on toiminut musiikkipedagogi Kaisa Perälä. Kaikki himpun verran soitto- tai laulutaitoiset eläkeläiset ovat olleet tervetulleita kerhoon. Kulttuuria kortteleihin -hankkeen tarkoituksena on kehittää yhdessä ikäihmisten kanssa taide- ja kulttuurielämyksiä tarjoavia ryhmätoimintoja. ”Ryhmässä toimiminen tarjoaa elämänsisältöä ja olipa tekeminen mitä tahansa, hauskinta on se, että se tehdään yhdessä!” on yhtenä hankkeen mottona. Tähän pyrkii osaltaan myös eläkeläisten bändikerho. Kerho on saanut nimekseen Soitto soikoon ja bändi on lupautunut esiintymään myöhemmin keväällä pääkirjasto Apilan Lukuportaikossa muille kirjaston asiakkaille.

Pirjo Jaatinen palvelupäällikkö, musiikkipalvelut

7

Seinäjoen kaupunginkirjaston toimintakertomus 2019


Mitähän minä lukisin?”: lukuneuvoja auttaa Lukuneuvontapalvelu sai muutaman muun kirjaston hyvien kokemusten innoittamana Seinäjoen kirjastossa alkunsa jo vuonna 2018, mutta jatkui runsaampana vuonna 2019. Palvelu on tarkoitettu kaikille kirjaston aikuisasiakkaille, yhtä lailla sellaisille, jotka kaipaavat vinkkejä lukuharrastuksen aloittamiseen, kuin niille, joista tuntuu, että kaikki kiinnostava on jo luettu. Lukuneuvoja voi myös etsiä uudenlaista kirjallisuutta, johon asiakas ei aiemmin ole tutustunut. Lukuneuvontaa haluava asiakas täyttää kirjaston kotisivulta tai toimipisteistä löytyvän lomakkeen, jossa kartoitetaan, millaista lukemista asiakas toivoo. Sen pohjalta kirjaston neljä lukuneuvojaa kokoavat 10–20 kirjan listan, jossa on pieni luonnehdinta jokaisesta kirjasta, ja lähettävät sen asiakkaalle. Lomakkeessa kysytään muun muassa, minkä takia asiakas toivoo palvelua, millaisista aiheista hän on kiinnostunut - tai mistä aiheista ei nimenomaan halua lukea -, ketkä ovat hänen suosikkikirjailijoitaan ja millaista kirjallisuutta hän on lukenut aiemmin. Kirjalistat kootaan lähinnä kaunokirjallisuudesta ja elämäkerroista. Asiakkaiden syyt palvelun pyytämiseen ovat olleet vaihtelevia: joku on kyllästynyt siihen, että on lukenut pitkään hyvin samanlaista kirjallisuutta ja toivoo uusia ideoita ja laajempaa skaalaa lukemiseen. Joku haluaa aloittaa kaunokirjallisuuden lukemisen uudelleen luettuaan vuosia vain ammatti- ja tietokirjallisuutta ja jollekin on tärkeää löytää lisää juuri tietynlaista tai tiettyyn aikakauteen sijoittuvaa kirjallisuutta. Lukuneuvojien saama palaute on ollut hyvin myönteistä. Kirjalistat on koettu hyödyllisiksi ja hyvin esitettyjen toiveiden mukaisiksi. ”WAU! Voin suositella tätä palvelua kaikille!! Ja suosittelinkin. Miten ihmeessä osuitte niin kohdilleen, että aion lukea kaikki nämä kirjat lähiaikoina?” Yksi ilahduttavimmista palautteista on ollut, kun henkilö, jolla on aina ollut lukemiseen liittyviä vaikeuksia, kertoi rohkaistuneensa pyytämään palvelua ja innostuneensa sen myötä lukemisesta.

8

Hannele Puhtimäki palvelupäällikkö, aikuisten palvelut

Seinäjoen kaupunginkirjaston toimintakertomus 2019


Eepoksen yhteinen lukudiplomi Lukuliekki Lukudiplomi on jo perinteinen lukemaan innostamisen menetelmä kirjastoissa, mutta monesti diplomiin liittyvät kirjalistat ja tehtävät ovat vanhentuneita. Koulumaailmankin siirtyessä uusiin oppimisympäristöihin ja -muotoihin, haluttiin kirjaston pysyvän kehityksen mukana. Monella Eepos-kirjastolla oli aikaisemmin käytössä oma lukudiplomi koululaisille. Uusimistarpeiden vuoksi ja päällekkäisen työn välttämiseksi päädyttiin kirjastojen yhteiseen lukudiplomiin. Diplomin uudistamiseen haettiin ja saatiin rahaa Aluehallintovirastolta. Hankekoordinaattoriksi valittiin Maria Lehtola Seinäjoen pääkirjastosta. Alueen kirjastolaisille ja opettajille tehtiin kysely siitä, mitä lukudiplomilta toivotaan. Suurimmaksi toiveeksi osoittautui lukemaan innostaminen. Opettajat toivoivat, että diplomin suorittaminen olisi mahdollisimman helppoa. Toisaalta toivottiin edelleen monipuolisia ja päivittyviä kirjalistoja, joiden avulla lasten olisi helppo etsiä luettavaa. Tältä pohjalta päätettiin alkaa tekemään uutta diplomia. Seinäjoen kannalta suurimpia uudistuksia ovat suomea toisena kielenä opiskeleville S2oppilaille ja yläkoululaisille tehdyt lukudiplomit. Elokuussa 2019 julkaistiin Eepos-kirjastojen yhteinen lukudiplomi Lukuliekki. Diplomin hahmo on lohikäärme Lieska, joka kasvaa lasten mukana aina esikoulusta yläluokkiin saakka. Lukuliekin myötä haluttiin luoda jotain ihan uutta. Diplomin osaksi kehitettiin verkossa pelattava peli ahmimisikäisille koululaisille. Pelissä 3.–4.-luokkalaiset oppilaat kisaavat joukkueina toisia alueen luokkia vastaan. Se luokka, joka huhtikuun loppuun mennessä on kerännyt oppilasmäärään suhteutettuna eniten luettuja kirjoja, voittaa kilpailun ja julistetaan Lukuliekin haltijoiksi. Peli valmistui tammikuuksi 2020.

Maria Lehtola erikoiskirjastovirkailija, lasten ja nuorten palvelut 9

Seinäjoen kaupunginkirjaston toimintakertomus 2019


Pääkirjaston nuorten tila Kupla Seinäjoen pääkirjaston nuorten tila Kupla sijaitsee pääkirjaston ja Aallon kirjaston välissä, lähellä sarjakuvaosastoa. Kupla tarjoaa päihteettömän ja ilmaisen vapaaajanviettopaikan, jossa voi hengailla kavereiden kanssa, pelailla lautapelejä, lukea tai kuunnella musiikkia. Tila on kaikenikäisten asiakkaiden vapaassa käytössä, mutta suunnattu iltaisin pääasiassa 5.-9.-luokkalaisille nuorille. Kuplassa on arki-iltaisin aina läsnä aikuinen, joka on mukana niin iloissa kuin murheissakin tai apuna vaikkapa kotitehtävissä. Kuplan aikuisina on sekä nuoriso-ohjaajia että kirjastovirkailijoita. Kupla perustettiin maaliskuussa 2019. Kirjastossa kokoontui iltaisin paljon nuoria, joten tarve nuorten omalle ajanviettopaikalle oli todellinen. Vanhasta Kässärin galleriasta muotoutui nuorille oma nurkkaus. Maaliskuussa järjestettiin nimikilpailu, jossa sai ehdottaa uudelle tilalle nimeä. Nimeksi valikoitui Kupla.

Kuplassa järjestetään nuorten kanssa heidän toiveidensa mukaan kivaa tekemistä, kuten leffahetkiä ja erilaisia teemailtoja. Vuonna 2019 Kuplassa järjestettiin mm. tyttöjen ilta, ilta nuorisobussissa, leffailtoja ja Kuplan suuri joulukalenteri. Arki-iltaisin Kuplassa on ollut myös leivontaa, välipalapajoja ja tietovisoja.

Kävijöitä oli viime vuoden aikana yhteensä 3560 nuorta. Keskimäärin kävijöitä oli kuukausittain 100 nuorta/viikko. Vuoden 2020 aikana Kupla siirtyy uusiin tiloihin, jotka mahdollistavat entistä monipuolisemmat mahdollisuudet vapaa-ajan viettoon. Uuteen tilaan on mm. suunnitteilla askartelupiste, Playstation-pelikonsolinurkkaus ja rauhallisempaa oleskelutilaa.

Juulia Heinämäki nuoriso-ohjaaja, lasten ja nuorten palvelut 10

Seinäjoen kaupunginkirjaston toimintakertomus 2019


Kouluyhteistyö Nurmon kirjastossa Vuonna 2019 Nurmon kirjastossa tapahtui paljon muutoksia ja niiden myötä myös yhteistyö koulujen kanssa muuttui hieman. Keväällä kouluyhteistyö kuului yhdelle työntekijälle, mutta syksyllä 2019 se jaettiin kahden työntekijän kesken. Toisen työntekijän vastuualueena ovat alakoulut ja toisen yläkoulu ja lukio. Kouluyhteistyön jakaminen kahdelle työntekijälle on mahdollistanut myös kokoelmatyöhön keskittymisen aiempaa paremmin. Nurmon kirjaston vastuulle kouluyhteistyössä kuuluvat Nurmon keskustan lisäksi Hyllykallion, Kertunlaakson sekä Tanelinrannan alueet. Keväällä 2019 kaikki neljäsluokkalaiset kutsuttiin kirjastonkäytön opetukseen ja syksyllä kaikki viidesluokkalaiset puolestaan kirjavinkkauksiin. Kirjastonkäytön opetukseen osallistui noin 100 oppilasta ja kirjavinkkauksiin noin 200 oppilasta.

Kirkon korvaavaa toimintaa järjestettiin sekä ala- että yläkoululaisille. Alakoululaisten ohjelmassa oli Koiramäki-elokuva sekä saman aiheinen tietokilpailurata. Yläkoululaiset puolestaan saivat testata Murhamysteeriä ja lisäksi heidän kanssaan luettiin. Syksyllä 2019 julkistettiin uusi Eeposkirjastojen yhteinen lukudiplomi, Lukuliekki. Lukudiplomia voi suorittaa esikoulusta peruskoulun 9. luokkaan saakka. Lukudiplomia varten kirjastosta voi tilata kirjapaketteja, joihin on kerätty valmiiksi luokka-asteelle sopivia diplomikirjoja. Tällaisia kirjapaketteja onkin Nurmon kirjastossa kerätty kouluille tasaiseen tahtiin.

Alakoululaisille tarkoitettua läksykerhoa pidettiin Nurmon kirjastossa tiistaiiltapäivisin. Kerhossa tehdään läksyjä ja ohjaaja auttaa tarvittaessa. Lisäksi kerhossa saa pienen välipalan. Läksykerhoa järjestettiin keväällä yhteistyössä Seinäjoen 4H-yhdistyksen kanssa, mutta kävijämäärän pienentyessä myös pelkästään kirjaston henkilökunnan voimin. Läksykerhossa on ollut viikoittain reilu parikymmentä kävijää.

11

Seinäjoen kaupunginkirjaston toimintakertomus 2019


Myös yläkoulun ja lukion oppilaille järjestettiin monipuolista toimintaa. Syksyllä seitsemäsluokkalaisille oli kirjastonkäytön opetusta Murhamysteerin muodossa ja kahdeksasluokkalaisille kirjavinkkausta. Murhamysteeriin osallistui noin 160 oppilasta ja kirjavinkkauksiin noin 115. Noin 120 lukiolaista sai tiedonhaun opetusta syksyllä 2019. Jatkossa lukiolaisten kevään ohjelmaan kuuluu myös kirjavinkkausta. Vuoden 2019 erikoistapahtumista voisi mainita kolmasluokkalaisten kirjailijavieraan, hiihtoloma- ja syyslomaviikon leffanäytökset ja pyhäinpäivän aattona järjestetyn Halloween-tapahtuman. Viidesja kuudesluokkalaiset kirjoittivat tapahtumaa varten kauhutarinoita ja kolmas- ja neljäsluokkalaiset tekivät kirjankansikuvituksia. Sekä kauhutarinat että kirjankansikuvitukset olivat sitten esillä kirjastossa tapahtuman ajan. Tapahtuman kävijät saivat äänestää mielestään parasta tarinaa sekä kuvitusta ja eniten ääniä saaneet saivat pienet palkinnot. Halloweenia varten Nurmon kirjasto sai myös hienon Kalle-luurangon lainaksi yläasteelta. Tapahtuma oli hyvin odotettu asiakkaiden keskuudessa ja se keräsikin kävijöitä reilut 400.

12

Sanna Suutari kirjastovirkailija, Nurmon kirjasto

Eveliina Matalamäki kirjastonhoitaja, Nurmon kirjasto

Noora Vuorenmaa vastaava kirjastonhoitaja, Nurmon kirjasto

Seinäjoen kaupunginkirjaston toimintakertomus 2019


Huomiota nuoriin Ylistarossa

Ylistaron kirjaston järjestystä päätettiin muokata keväällä 2019 niin, että nuorille saataisiin selkeästi oma erillinen osasto. Järjestystä mietittiin ankarasti ja sitä muuteltiin paperilla moneen kertaan. Merkittävimmäksi asiaksi nousi lopulta se, että nuorten osastolla tarvitaan pistorasioita. Tämä ohjasi siihen, että nuorten tila rajattiin kirjastosalin ikkunaseinustalle. Käytännön toteutus olikin sitten melko helppoa, koska yhden hyllyn kääntäminen ja aineiston uudelleen sijoittelu riitti. Nyt nuorilla on oma tilava nuorten osasto, josta löytyy pöytä ja tuolit, sohva, säkkituolit ja nuorille suunnattu aineisto. Nuoria onkin nykyään osastolla usein lukemassa, pelailemassa lautapelejä tai viettämässä aikaa. Vuoden 2019 aikana kehitettiin myös nuorten tapahtumatoimintaa. Kevätpuolella yläkoululaisille vinkattiin kirjoja useamman kerran ja koululta käytiin kirjastossa mm. osana teemapäivien ohjelmaa. Loppuvuodesta suunniteltiin yhteistyössä nuorisopalveluiden kanssa pelipäivä. Sen aikana sai pelata Play Stationia ja syödä herkkuja, mutta suurimmassa suosiossa oli hieman yllättäen perinteinen Fortuna-peli. Nuorten osastolla on pitkin vuotta ollut pieniä kilpailuja ja kyselyitä, joihin on saanut osallistua kirjastossa käydessään. Toivomme, että tapahtumat, mukavat tilat ja ajanviettomahdollisuudet houkuttelevat lisää nuoria kirjastoon. Kun heidät saa kirjojen ja muiden aineistojen äärelle, on niihin tarttuminenkin helpompaa.

Mia Penttala-Salli lähipalvelujohtaja 13

Seinäjoen kaupunginkirjaston toimintakertomus 2019


Kirjaston avaruus Peräseinäjoen kirjastoa uudistettiin vuoden 2019 aikana kaupungin avaruusteeman mukaisesti. Lehtiosasto ja lehtien lukupaikat siirrettiin ikkunan viereen ja musiikkiosaston kirjat, nuotit ja levyt puolestaan entisen lehtiosaston paikalle. Osa vanhoista lehtikaapeista jäi paikalleen ja niihin sijoitettiin nuotit. Uuteen lehtinurkkaukseen hankittiin matalia lehtikaappeja, niin että yleisnäkymä ulko-ovelta saakka avartui kaappien yli ikkunoihin. Isokokoinen ilmoitustaulu oli aikaisemmin peittänyt osan ikkunoista, mutta nyt taulu siirrettiin ja näin näkymä uuteen lehtilukupaikkaan entisestään laajeni ja avaruudellisuus toteutui kirjaston tiloissa mainiosti! Lastenosaston satunurkkaan puolestaan hankittiin uudet verhot, matto ja tyynyt, joilla kelpaa istuskella satutuokioiden aikana. Satutuokioita oli vuoden aikana 18 ja niihin osallistui yhteensä 236 lasta. Joulukuussa lastenosastolle saatiin myös uudet kirjalaarit, joihin voidaan laittaa esille kuvakirjoja uudella tavalla ja väljemmin. Huonekalujen vaihdosten ja liikuttelun myötä jäi katseilta piiloon nojatuoleista ja pöydästä koostuva istumaryhmä, joka osoittautui varsinkin syksyllä nuorten suosimaksi hengailupaikaksi.   Ilmoitustaulun siirto kirjaston ovinurkkaan on ollut ainut huono asia, minkä osastojen vaihdos on tuonut mukanaan. Ilmoitustaulun ovat kuitenkin korvanneet kirjastoon hankitut sermit, joihin näyttelyitä on voinut ripustaa. Vuoden aikana kirjastossa oli yhteensä 12 näyttelyä. Monessa näyttelyssä oli esillä lasten ja nuorten töitä. Näitä olivat mm. Toivolanrannan koulun näyttely (Meidän koulun hyvä fiilis), Kaarisillan nuorten näyttely ja Minimaalareiden näyttely.

Merja Koski-Aho kirjastonjohtaja, Peräseinäjoen monipalvelukirjasto 14

Seinäjoen kaupunginkirjaston toimintakertomus 2019


Kirjastoautot Ilo ja Ykä Kirjastoautoissa lainaus pysyi vuonna 2019 samalla tasolla kuin edellisenäkin vuonna. Ykän hienoinen lainauksen kasvu tasoitti Ilon pientä laskua. Kävijöitä kirjastoautoissa vuonna 2019 oli 42 900 kpl. Kävijämäärä kasvoi 2,4 % edelliseen vuoteen verrattuna. Ykä täytti 13 vuotta ja ikä sekä ajetut kilometrit näkyivät auton huoltotarpeen lisääntymisenä. Vuoden 2019 huoltolista oli varsin pitkä: ilmastointi, jarruanturi, aluevaihdesylinterin tiivistesarja, EGS-magneettiventtiili, aluevaihdesylinterin männän kiinnityspultti, käyttöhihnat, iso webastohuolto, etuakselin jarrumodulaattori, vetoakselin etummaiset jousipussit ja näiden lisäksi vuosihuolto. 4-vuotiaan Ilon kanssa pärjättiin vähemmillä huolloilla. Vuosihuollon lisäksi korin akku jouduttiin vaihtamaan. Syksyllä 2018 Isonkyrön kirjastosta tiedusteltiin voisimmeko myydä heille kahden koulupysäkin verran kirjastoautopalveluita. Niinpä vuoden 2019 alusta asti Ykällä on ollut vilkkaat pysäkit Kylkkälän ja Valtaalan kouluilla. Auto käy Isossakyrössä joka toinen viikko.

Pasi Selin palvelupäällikkö, kirjastoautopalvelut

15

Seinäjoen kaupunginkirjaston toimintakertomus 2019


TILASTOJA VUODELTA 2019 Vuosi 2019 oli vilkas Seinäjoen kirjastoissa. Lainaus kasvoi neljällä prosentilla ja kirjastokäynnit 7,5 prosentilla edellisvuodesta. Lainoja kertyi vuoden aikana 1 513 000 ja kirjastokäyntejä tilastoitiin 550 000. Kehitys näyttää alustavien tietojen mukaan olevan valtakunnallisesti samansuuntaista. Kirjastojen ja lukutaidon merkitys on laajasti tiedostettu. Seinäjoen kirjastopalvelut edistävät monin eri keinoin kaikenikäisten kuntalaisten lukutaitoja. Näitä keinoja ovat esimerkiksi kirjavinkkaukset, lukukampanjat ja -haasteet sekä kirjailijavierailut. Lukuharrastuksen eteen tehty työ on tuottanut tulosta, sillä lasten ja nuorten kaunokirjallisuuden lainat lisääntyivät 7 % ja tietokirjalainat 10 %. Myös aikuisten kauno- ja tietokirjalainojen määrä kasvoi noin kahdella prosentilla. Seinäjoella lainaus asukasta kohti laskettuna on maan huipputasoa. Lainoja kertyi viime vuonna 23,9 per asukas, kun lainamäärä valtakunnallisesti jää alle 16 lainan asukasta kohden. Suhteellisesti eniten lainaus- ja kävijämäärät kasvoivat Ylistaron kirjastossa. Lainaus kasvoi peräti 21 % ja kävijämäärä 33,5 %. Ylistaron kirjasto on toistaiseksi ainut omatoimikirjasto Seinäjoella. Kirjastoa voi käyttää omatoimisesti klo 7 alkaen aina klo 21 saakka. Kirjaston henkilökunta palvelee asiakkaita arkipäivisin 7 tunnin ajan. Omatoimikäyttö parantaa kirjaston saavutettavuutta ja näkyy selkeästi laina- ja kävijämäärissä. Suunnitelmissa on laajentaa omatoimikäyttö tulevina vuosina myös Nurmon ja Peräseinäjoen lähikirjastoihin.

Lainat

16

Muutos +/-

Kävijät

Muutos +/-

Seinäjoen kaupunginkirjaston toimintakertomus 2019


Eniten lisääntyivät lasten ja nuorten tietokirjalainat. Lainoja oli 85 000, joka merkitsi 10,4 %:n kasvua edellisestä vuodesta. Myös lasten ja nuorten kaunokirjalainat kasvoivat tuntuvasti. Lainoja oli 580 000 ja kasvua 7 %. Aikuisten tietokirjalainoja oli 297 000 ja kaunokirjalainoja 260 000. Aikuisten kirjalainat kasvoivat yli 2 %. Netin aikakaudella tietoa haetaan edelleen painetuistakin kirjoista. Tietokirjat kiinnostavat myös nuoria lukijoita. Musiikkiäänitteiden lainoja kertyi vuoden

Musiikinharrastajat ovat löytäneet kirjaston nuottikokoelmat ja pääkirjaston soittohuone Pommarin käyttö on vilkasta. Elokuvien lainauksia kertyi lähes 90 000, joka oli 0,5 % vähemmän kuin edellisenä vuonna. Kokoelmien ajantasaisuudesta huolehdittiin hankkimalla uutta aineistoa ja poistamalla vanhaa. Kirjahankinnat vähenivät 11 %, mutta silti tärkeä laatutavoite hankkia yksi uusi lasten ja nuortenkirja jokaista alle 15-vuotiasta kohden ylitettiin. Lasten ja nuorten kirjoja

2019 aikana 45 000 ja nuottilainoja 29 000. Musiikkiäänitteiden lainaus väheni 10 %, mutta nuottien lainaus vastaavasti kasvoi 9 %. Verkon kautta toimivat musiikkipalvelut ovat vähentäneet äänitelainoja, mutta edelleen fyysiset äänitekokoelmat palvelevat monia asiakkaita.

hankittiin hieman yli 12 000, kun alle 15vuotiaita oli Seinäjoella noin 11 000.

17

Seinäjoen kaupunginkirjaston toimintakertomus 2019


Eepos-kirjastoilla on yhteinen e-kirjakokoelma. Sähköisiä kirjoja ja äänikirjoja käytettiin vuonna 2019 todella ahkerasti. Niiden lainat lisääntyivät peräti 54,5 %. Painetun kirjan asemaa e-kirjat eivät silti näytä horjuttavan. E-kirjalainoja kertyi vuoden aikana 31 000. Verkkokäynnit kasvoivat samaa tahtia fyysisten kirjastokäyntien kanssa. Kasvua oli edellisvuodesta 7,5 %. Kirjaston tarjoaa useita verkkopalveluja asiakkaiden käyttöön. Aineistoa voi hakea Eepos-kirjastojen yhteisestä Finna-verkkokirjastosta, jossa myös aineiston varaaminen, seutulainaaminen sekä lainojen uusinta sujuu vaivattomasti. Kirjaston kotisivut tarjoavat monipuolisesti tietoa palveluista. Porstua-verkkopalvelusta löytyy kotiseutuhistoriallista tietoa. Eepos-kirjastot tarjoavat asiakkaiden käyttöön myös paljon muuta e-aineistoa. Naxos-musiikkipalvelun käyttö kasvoi 40 % edellisestä vuodesta. ePress ja eMagz-palvelujen kautta e-lehtien käyttö kasvoi peräti 92 %. Seinäjoen kirjastopalvelut järjestivät runsaasti erilaisia tapahtumia. Tapahtumien osallistujamäärä kasvoi 4,6 prosenttia. Myös erilaisiin kirjaston järjestämiin koulutuksiin osallistuttiin entiseen malliin. Kirjasto järjesti vuoden aikana 563 tapahtumaa, joissa oli 16 400 osallistujaa. Tapahtumatuotannossa tehtiin yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Muut toimijat järjestivät lisäksi kirjastossa 105 tapahtumaa. Erilaisia koulutuksia, kuten tiedonhaun opetuksia, digiopastuksia ja mediataitojen opetuksia sekä kirjavinkkauksia järjestettiin 483 kertaa. Koulutuksissa oli yhteensä 7 472 osallistujaa. Kirjastopalvelujen kulut vuonna 2019 olivat 73,16 euroa asukasta kohden, eli yhteensä 4,6 miljoonaa.

Kirsti Länsikallio vs. kirjastotoimenjohtaja

18

Seinäjoen kaupunginkirjaston toimintakertomus 2019


19

Seinäjoen kaupunginkirjaston toimintakertomus 2019


Profile for Seinäjoen Kaupunginkirjasto

Seinäjoen kaupunginkirjaston toimintakertomus 2019  

Lue Seinäjoen kaupunginkirjaston toimintakertomuksesta mitä kaikkea tapahtui vuonna 2019.

Seinäjoen kaupunginkirjaston toimintakertomus 2019  

Lue Seinäjoen kaupunginkirjaston toimintakertomuksesta mitä kaikkea tapahtui vuonna 2019.

Advertisement