Page 1

Vonk fietst Nieuwsbrief #3 WEERBERICHT

Foto gemaakt in Costuleni van een huisje / krot waar echt nog iemand in woont.

De eerste 500 km zit erop! Het was een bewogen weekje, met eerst alle voorbereidingen en toen het vertrekfeestje op zaterdag. Ik vond het geweldig dat er zoveel mensen gekomen zijn en wil iedereen bedanken voor de kaartjes, de bijdragen voor kopjes koffie onderweg, het spandoek maar vooral voor jullie aanwezigheid! Ik zit nu nog steeds met een glimlach op de fiets als ik er aan terug denk.

kanalen, beekjes en kleine dorpjes. Iets zuidelijker ligt het Ruhrgebied en af en toe ging de route vlak langs een van die enorme Kraftwerken. Indruk- en afschrikwekkend!

De eerste nachten heb ik op (prima) campings geslapen. In het gebied rond Lippstadt zijn deze echter schaars. Volgens de Duitsers die ik spreek kun je bij elke boer vragen of je daar kan Inmiddels zit ik in Bad Wünnenberg, 500 kamperen. Maar ook bij anderen kun je, km van Rotterdam en heb ik al een zo blijkt, prima terecht. Donderdagnacht mooie tocht achter de rug. Eerst langs de kon ik in de mooie tuin van een Nederlandse rivieren (IJssel, Lek, Waal) hoteleigenaresse slapen en had ik zelfs daarna langs de Rijn die overging in een tuinhuis tot mijn beschikking: een Rhein. De fietsroute (Römer Radweg) Duitse Datsja! Erg prettig met al die regen! kronkelt leuk door het Duitse Vrijdag sliep ik in een (erg scheve) tuin bij landbouwgebied, qua landschap een Alexander en familie en zat ik in het combinatie van Zeeland, Twente en een avondzonnetje met een glaasje wijn op vleugje Achterhoek. Grootste verschil is een tuinbankje. Ik kon de badkamer dat het maar doorgaat, kilometers achter gebruiken en had zelfs binnen mogen slapen. Kortom: iedereen is heel gastvrij! elkaar. Ik fietste langs grote boerderijen, uitgestrekte mais- en graanvelden,

Ik heb prima weer gehad. Wel veel regen 's avonds en 's nachts, maar overdag slechts een beetje motregen (nieselregen in het Duits). Het waaide wel de laatste twee dagen knoerthard maar gelukkig heb ik die meestal in de rug. Ik heb maar wat extra haringen geplaatst om te voorkomen dat ik met tent en al de lucht in vloog. En vrijdagavond is de zon weer gaan schijnen!

(W)etenswaardigheden: Gegeten o.a: 5 stukken taart, 2 biertjes (waarvan 1 per ongeluk alcoholvrij, ook in Duitsland niet aan te raden!), 1 fles prima Duitse rode wijn, 1 bratwurst, en zo'n 10 laugenbretzels. Dit zijn van die krakelingbroodjes met wat zout erop, ik vind dit het perfecte hapje voor onderweg.

Even voorstellen…. Mijn naam is Karin van Wijk, ik woon in Delft, werk bij Stichting Buurtwerk Alexander/Stichting Buurtwerk Centrum en ben zodoende collega van Suzanne. Wellicht met mijn verhalen medeaanstichter van deze fietstocht? Voorjaar 2009 kwam ik voor het eerst in Roemenie, ondermeer in Costuleni. Wat me opviel? De warmte en de gastvrijheid van mensen, die tegen de

troosteloosheid in, de wereld letterlijk (kleding, huizen, bloemen) en figuurlijk kleur geven. In Costuleni in het bijzonder: het groepje lokale sleutelfiguren dat zich met vereende kracht en een enorme lange adem blijft inzetten voor een betere toekomst voor hun gemeenschap. Het is mooi daar, op welke manier dan ook, aan te kunnen bijdragen.

Zomer 2011

De sponsoring gaat nog steeds goed:

al ! 7.952,= voor Costuleni! Hartelijk dank/ Multumesc!

Nieuwbrief #3 500 km update

www.vonkfietst.nl

Nieuwsbrief #3  

De 500km update van Suzanne die naar Roemenië fietst voor een goed doel.