Page 1

Vonk fietst Nieuwsbrief #8 Opvallend: - veel Roemenen fietsen, op oude fietsen en vooral in hun dorp voor bijvoorbeeld boodschappen. - overal zie je hooibergjes in het landschap Kleuters maken kerstkaarten

3000 km!! Wat een afstand! Ik ben nog lang niet in Costuleni, maar wel al ruim 200 km in Roemenië! Zoals ik eerder schreef: het zullen wel wat meer kilometers worden dan de geschatte 3400. Vrijdag fietste ik de grens over terwijl de zon op mijn hoofd brandde. De eerste 60 kilometers na Gyula zijn een voortzetting van de puszta van voor de grens; ook weer alleen een enorme vlakte met weinig schuilplekken als de zon genadeloos schijnt. Wel zag ik nu in de verte de grijze contouren opdoemen van de Apusine bergen en de Karpaten! De eerste Roemeense dorpen zagen vrijwel hetzelfde uit als de dorpen in Hongarije, alleen lopen hier overal kippen, ganzen en eenden rond en zijn de huizen, winkels en het groen veel slechter onderhouden dan voor de grens. Het ziet er ook allemaal wat rommeliger en stoffiger uit. De auto's zijn veelal oud en van modellen die elders allang onder de oldtimers vallen. Ook zie je hier opeens oudere,

rimpelige vrouwen met hoofddoekjes en schorten die langzaam tussen de bomen schuifelen. Na ongeveer 70 kilometer gaat de vlakte vrij plotseling over in een berggebied; opeens reed ik tussen schitterende bergen door en was er het ene mooie uitzicht na het andere. De mensen lijken hier wat opener en ik zit voortdurend zwaaiend op de fiets en roep bunâ ziua (goedendag). De dorpen zijn beter onderhouden, al staan er af en toe huizen waarvan je vol verbazing constateert dat er nog mensen wonen. Ook zijn de auto's hier heel nieuw en modern.

- het is duidelijk een landbouwgebied en vrijwel alle landbouw wordt door mensen gedaan, er zijn weinig machines en regelmatig zie je een paard en wagen vol met hooi voorbij komen. Soms met een hele familie erop! - de "gevaarlijke straathonden" lijken gedrogeerd en kijken meestal een beetje suf vanaf de kant van de weg naar voorbijgangers. En voor noodgevallen heb ik hondekoekjes bij me, werkt prima!

In tegenstelling tot wat ik gehoord en gelezen had, zijn de wegen (tot nu toe) prima om te fietsen en rijden de automobilisten in een grote boog om me heen. Het aantal campings is beperkt, gelukkig zijn er veel goedkope pensions waar je ook prima eten kan. Het is dus ook in Roemenië leuk fietsen!

Wat foto’s van onderweg Er is nu

€ 13.119,55 binnen. Hartelijk dank/ Multumesc!

Zomer 2011

Nieuwbrief #8 3000 km update

www.vonkfietst.nl

Nieuwsbrief #8 Vonkfietst  

De 3000km update van Suzanne die naar Roemenië fietst voor een goed doel.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you