Page 1

19-23 October


Skopje Jazz Festival 2012 is supported by the European Union. This publication has been produced with the assistance of the European Union. The contents of this publication are the sole responsibility of the Culutural organization “Skopje Jazz Festival� and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.


31. SKOPJE JAZZ FESTIVAL 19-23 октомври 2012

19 ОКТОМВРИ ANTHONY BRAXTON DIAMOND CURTAIN WALL QUARTET (USA) PIERRE DØRGE & NEW JUNGLE ORCHESTRA (Denmark) Македонска опера и балет, 20:00

LE SAHEL (Senegal) Сити хол центар, 24:00

20 ОКТОМВРИ RICARDO HERZ TRIO (Brazil) BENAVENT - DI GERALDO - PARDO (Spain) Македонска опера и балет, 20:00

ANTHONY JOSEPH & THE SPASM BAND (UK) Сити хол центар, 24:00

21 ОКТОМВРИ MALCOLM BRAFF TRIO (Switzerland) ATOMIC (Sweden/Norway) Македонска опера и балет, 20:00

HIDDEN ORCHESTRA (UK) Сити хол центар, 24:00

22 ОКТОМВРИ PAT MARTINO TRIO (USA) AMBROSE AKINMUSIRE QUINTET (USA) Универзална сала, 20:00

THE THING WITH JOE MCPHEE (Sweden/Norway/USA) Сити хол центар, 24:00

23 ОКТОМВРИ TOMASZ STANKO QUARTET (Poland) MILES SMILES featuring Wallace Roney, Larry Coryell, Rick Margitza, Joey Defrancesco, Darryl Jones and Omar Hakim (USA) Универзална сала, 20:00 Off-programme concert:

28 ОКТОМВРИ BACKYARD JAZZ ORCHESTRA (Germany/Austria/Romania/Bulgaria/Croatia/Serbia/Albania/Macedonia) Кино Фросина, 20:00

www.skopjejazzfest.com.mk


Anthony Braxton DIAMOND CURTAIN WALL QUARTET ANTHONY BRAXTON alto sax, soprano sax, composition TAYLOR HO BYNUM cornet, brass JAMES FEI alto sax ERICA DICKER violin

A

Ентони Брекстон (роден во 1945 година во Чикаго) смело ги редефинира границите на американската музика повеќе од 40 години. Под влијание на џез саксофонистите Ворн Марш и Алберт Ајлер, на иновативните американски композитори Џон Кејџ и Чарлс Ајвс, како и на пионерите на европската авангарда Карлхајнц Штокхаузен и Јанис Ксенасик, тој создаде уникатен музички систем, со свои класификации и графички базиран јазик, кој содржи богатство на традиции и жанрови. Разновидната кариера на Брекстон вклучува стотици снимки, настапи низ целиот свет со музички легенди и помлади музичари, влијателни академски авторски трудови, како и меѓународна мрежа на обожаватели кои страствено ја поддржуваат и документираат неговата работа. Од неговите рани денови како пионер изведувач во доцните 60-ти, преку еклектичните експерименти во 70-тите, неговиот историски квартет од 80-тите, и поновите музички проекти, тој создаде оригинален музички опус. Критичарите го нарекуваат „гениј“, „ненадминлива фигура во музиката“, „веројатно најплодниот музичар на нашето време“ и „брилијантен артист кој постојано наметнува нови предизвици“. Името на Брекстон е синоним за широката интеграција на двата често спротивставувани пола - креативна слобода и одговорност, дисциплина и енергија, визија за иднината и почит кон традицијата во актуелните културни дебати за природата и местото на западната и афро-американската музичка традиција. Музиката на неговиот најнов ансамбл носи силна свежина во целиот тој конфликт, истовремено цврсто потпирајќи се врз авторитетот на овој искусен мајстор. Anthony Braxton (born 1945 in Chicago) has boldly redefined the boundaries of American music for more than 40 years. Drawing on such lifelong influences as jazz saxophonists Warne Marsh and Albert Ayler, innovative American composers John Cage and Charles Ives and pioneering European Avant-Garde figures Karlheinz Stockhausen and Iannis Xenakis, he created a unique musical system, with its own classifications and graphics-based language, that embraces a variety of traditions and genres while defying categorization of its own. His multi-faceted career includes hundreds of recordings, performances all over the world with fellow legends and younger musicians alike, an influential legacy as an educator and author of scholarly writings, and an ardent international fan base that passionately supports and documents it all. From his early work as a pioneering solo performer in the late 1960’s through his eclectic experiments in the 1970’s, his landmark quartet of the 1980’s, and more recent endeavors, his vast body of work is unparalleled. Critics have called him “an obvious genius”, “an unprecedented figure in the music”, “quite possibly the most prolific musician of our age” and “a brilliant musician who is constantly pushing himself and the musicians with whom he surrounds himself”. Braxton’s name continues to stand for the broadest integration of such oft-conflicting poles as “creative freedom” and “responsibility,” discipline and energy, and vision of the future and respect for tradition in the current cultural debates about the nature and place of the Western and African-American musical traditions in America. The music of his newest ensembles brings to that debate a voice that is fresh and strong, still as new as ever even as it takes on the authority of a seasoned master.

www.tricentricfoundation.org


Pierre Dørge & NEW JUNGLE ORCHESTRA featuring Shashank Subramaniam PIERRE DØRGE conductor, guitar GUNNAR HALLE trumpet MORTEN CARLSEN taragot, saxophone JAKOB MYGIND saxophones ANDERS BANKE bass clarinet, saxophone THOMMY ANDERSSON bass KENNETH AGERHOLM trombone IRENE BECKER piano, synthesizer AYI SOLOMON congas, percussion MARTIN ANDERSEN drums special guest: SHASHANK SUBRAMANIAM indian flutes

P

Пјер Дорг е една од најпродуктивните и најинтересните фигури на данската музичка сцена денес. Неговиот интерес за модерниот џез датира од самите почетоци на неговата кариера во 60-тите години на минатиот век. Низ годините тој се истакна со својата упорна љубопитност за други култури и жанрови. Во својата музика Дорг создава оригинална синтеза на елементите од европската, азиската, африканската и афроамериканската традиција. Работел во групи со Џон Чикаи, Џони Мбизо, Свенд Асмусен, Дон Чери, Били Харт, Џим Пепер, Давид Мареј, Петер Броцман, Хари Бекет, Мерлин Мазур, Реј Андерсон, Хан Бенинк и Хју Масакела, меѓу другите. New Jungle Orchestra се формирани во 1980 година, а инспирацијата за своето име ја добиле од легендарниот jungle звук на раниот Duke Ellington Orchestra. New Jungle Orchestra преработија неколку нивни композиции. Меѓу посилните влијанија коишто можат да се чујат во нивната музика се експериментите на Чарлс Мингус во комбинирањето на импровизацијата и сложените музички форми, во различни формации - од традиционален состав до биг бенд; потоа наизменичните премини од силна анархија до внимателно градени комплексни структури на Гил Еванс, како и ироничното кабаре на Карла Блеј. Самата помисла на ваквите имиња воедно упатува на високото ниво на иновација и уметност со кое New Jungle Orchestra во текот на своето 30-годишно постоење се издвои како еден од најоригиналните, најинтензивните и најзабавните групи на глобалната музичка сцена. Она што го работат New Jungle Orchestra е „музика на светот“, во најбуквалната смисла на зборот.

Pierre Dørge is one of the most prolific and wide-ranging figures on the Danish scene today. He has been interested in modern jazz from as far back as the beginning of his career in 1960. Through the years, however, he has also displayed an unremitting curiosity about other cultures and genres. Accordingly, elements from European, Asian, African and Afro-American music traditions have been assembled by Dørge into a most original synthesis. He has been working in bands with John Tchicai, Johnny Mbizo Dyani, Yusef Lateef, Yu Jun, Sainkho Namtchilak, Niels Henning Ørsted Petersen, Svend Asmussen, Don Cherry, Billy Hart, Jim Pepper, David Murray, Peter Brötzmann, Harry Beckett, Marilyn Mazur, Ray Anderson, Han Bennink and Hugh Masakela, among others. New Jungle Orchestra was formed in 1980 and named after the legendary growling “jungle” sound of the early Duke Ellington Orchestra, some of whose compositions have appropriately been covered by NJO. Other major jazz influences that can be heard are Charles Mingus’ experiments with combining improvisation and large-scale forms with the mobility of a group that is sized somewhere between a traditional combo and a big band; the Gil Evans flux between forceful anarchy and carefully layered, complex structures; and the ironic cabaret touch of Carla Bley. The mere mention of names like these also indicate the level of innovation and artistry on which the NJO, in its 30-years of existence, has distinguished itself as one of the most original, intense and enjoyable groups to be heard on today’s global music scene. What we have here is “world music”, in the most literal sense of the term.

www.newjungleorchestra.com


Le SAHEL IDRISSA DIOP lead vocals, timbales CHEIKH TIDIANE TALL organ, guitar, vocals THIERNO KOITE alto, soprano saxophone, vocals YAHYA FALL lead guitar, vocals CHEIKH MBACKE congas, tumba, vocals OUSMANE DIAW bass SERIGNE MATAR DIENG drums WILFRID AMBROISE ZINSOU trombone DAMIEN ZACHARY MASTERSON tenor, alto saxophone

L

Во 1972 година во ноќниот клуб Sahel во Дакар започнаа да се формираат контурите на нова супергрупа. Вообичаено за времето, групата го позајми името на клубот. Јадрото на бендот го сочинуваат дел од најдобрите сенегалски музичари: лидерот на бендот Чеик Тидиане Тол (оргуљи и гитара), Идриса Диоп (вокали) и Тиерно Коите (саксофон). Музиката на Le Sahel е неодолива, суптилна форма на афро-салса, со благ допир на психоделијата од 70-тите во оргуљите на Чеик Тол. Групата постоеше само три години и за тоа време објави само еден албум (“Bamba”, 1975), меѓутоа нивното музичко наследство е огромно. Тие се првиот сенегалски бенд што внесе кубански елементи во локалната музика, а насловната нумера од албумот “Bamba” е првата снимена песна во Mbalax-стил. Потоа Идриса Диоп замина во Франција кадешто изгради соло кариера што траеше 30 години, а во меѓувреме свиреше и со Карлос Сантана. Чеик Тидиане Тол пак, продолжи да компонира и аранжира музика во Сенегал. Тиерно Коите стана член на Orchestra Baobab, како и на групата Super Etoile de Dakar на Јусу Н‘дур. Во 2011 година Le Sahel конечно се реоформија на иницијатива на дискографска етикета од Дакар Teranga Beat, која неодамна го издаде колекционерскиот албум “Idrissa Diop & Cheikh Tidiane Tall - Diamonoye Tiopite”. Албумот содржи 12 стари снимки, повеќето досега неиздадени. Денес Le Sahel повторно настапуваат во клубовите низ Дакар, а годинава и европската публика има единствена прилика да ја вкуси нивната извонредна музика. In 1972 a new super band took shape in Dakar in a night club called Sahel. As was customary at the time, the group took the name of the club. The core consisted of some of Senegal’s greatest musicians: band leader Cheikh Tidiane Tall on organ and guitar, Idrissa Diop on lead vocals and Thierno Koite on sax. Le Sahel’s music was an irresistible, velvety form of Afro-salsa, with Cheikh Tall‘s organ adding a psychedelic 70s touch. The group existed for only three years and released only one album (Bamba, 1975), but their musical legacy is huge. They were the first Senegalese band mixing Cuban elements into the local music and their title track Bamba became the first Mbalax song ever recorded. Unfortunately Idrissa Diop left for France where he had a solo career for 30 years and played with Carlos Santana. Cheikh Tidiane Tall continued composing and arranging in Senegal. Thierno Koite became a member of Youssou N’Dour’s Super Etoile de Dakar and Orchestra Baobab. In 2011 Le Sahel finally reformed under instigation of the Dakar based record label Teranga Beat, which recently released the vintage album “Idrissa Diop & Cheikh Tidiane Tall - Diamonoye Tiopite”, including 12 tracks of old recordings many of them unreleased. This year Le Sahel is again playing the nightclubs of Dakar, and the European audience has the opportunity to taste their delightful music as well.

www.terangabeat.com/index.php?/artists/le-sahel


Ricardo Herz TRIO RICARDO HERZ violin PEDRO ITO drums, percussion MICHI RUZITSCHKA 7-string acoustic guitar

R

Бразилскиот виолинист Рикардо Херз неодамна го издаде својот четврти по ред албум насловен “Aqui é o meu lá” на кој се наоѓаат неколку оригинални песни во кои доминираат свингот, грувот и шармантните секси импровизации. Херз го редефинира начинот на свирење виолина. Преку неговата техника, инструментот звучи како хармоника, а понекогаш и како рабека, и е совршено соодветен за изведба на бразилските стилови форо и шоро. Неговите најсилни музички влијанија се Домингињос, Луис Гонзага, Жизмонти и Јакоб до Бандолин. Херз девет години живее во Париз, период што го користи да ја усоврши својата техника, работејќи со џез мајсторот Дидие Локвуд, импровизирајќи со северноафриканските ритми меѓу кои и „чаби“ и патувајќи низ светот - од Малезија до Мексико, од Израел до Данска, како и низ Јужна Америка и Карибите. Оваа година, тој се враќа во својот роден Бразил, а за да го прослави враќањето, го издава албумот “Aqui é o meu lá” заедно со Педро Ито на удиралки и Миши Рузичка на седумжична гитара. Овој албум вистински ги доловува искуствата на Херз во изминатите десет години: во него има форо, шоро, балади и пред се’, неверојатни солистички делници, непредвидливи ритми и вистинска музичка страст. Brazilian violinist Ricardo Herz just released his fourth album, “Aqui é o meu lá”, with a handful of new songs of his own where the swing, groove and sexy improvisation prevail. Herz reinvented the way a violin is played. His technique makes the instrument sound like an accordion and, sometimes, like a rabeca making it perfect to play Brazilian grooves such as the forró and choro. Herz’s main influences are Dominguinhos, Luiz Gonzaga, Gismonti and Jacob do Bandolim. Having lived in Paris for 9 years, Herz used this period to enhance his technique with jazz master Didier Lockwood, to improvise with north-african rhythms such as the chabi and to travel the world with his music: Herz has played in major festivals and venues around the world, from Malaysia to Mexico, from Israel to Denmark, including South America and Caribbean in between. This year marks his return to homeland Brazil. To celebrate, Ricardo released Aqui é o meu lá, with fellows Pedro Ito (drums and percussion) and Michi Ruzitschka (7-string guitar). This album truly represents what Herz lived through in the last 10 years: there are forrós, choros, chamames, ballads and, most importantly, incredible solos, unpredictable beats and true musical passion.

www.ricardoherz.com.br


Benavent Di Geraldo Pardo

B CARLES BENAVENT bass TINO DI GERALDO drums JORGE PARDO sax, flute

Триото на Карлес Бенавент, Тино ди Џералдо и Хорхе Пардо произлезе од секстетот на Пардо и Бенавент којшто го прослави новото фламенко. Составот го заокружи своето музичко патување во 1998-та година со светска турнеја, гостувајќи на најголемите џез фестивали и концертни подиуми. Овој секстет, во кој џез импровизацијата проникнува во најсировите фламенко ритмови, ги интерпертира композициите на Пардо и Бенавент од нивните претходни албуми. Со доаѓањето на Ди Џералдо се комплетира оваа маестрална постава на тројца исклучителни мајстори на фламенко-џез фузијата кои соработувале со сите значајни фигури на фламенкото, како концертно, така и во студио: Камарон, Пако де Лусиа, Маноло Санлукар, Висенте Амиго, Кармен Линарес, Хозе Мерсе, Енрике Моренте и многу други. Меѓу најзначајните светски колаборации на триото Бенавент - ди Џералдо - Пардо се оние со Чик Кореа, Пет Метини, Џил Голдштајн, Нгиен Ле и Џексон Браун. На нивниот прв албум “El Concierto de Sevilla”, снимен во живо во декември 1999та година за време на концертите на триото во Централниот театар во Севиља, изведуваат композиции од нивното минато што претставуваат извонредна фузија на џез, фламенко и медитеранска музика. Последниот албум “Sin precedentes” е настанат како резултат на нивната прва студиска соработка. Ова издание содржи авторски композиции од секој член на триото, коишто ја демонстрираат зрелоста и комплексноста што триото ја постигна со долгогодишните настапи низ целиот свет. The trio of Carles Benavent, Tino Di Geraldo and Jorge Pardo appeared as a continuation of Jorge Pardo’s and Carles Benavent’s previous group, the sextet that made history in new flamenco, completing its cycle in the summer of ‘98 with a seminal tour of the biggest jazz festivals which took them from Vitoria to Montreal. In that sextet, the fact is that improvisation with a jazz attitude began to develop based on the firmest flamenco rhythm, using Pardo’s and Benavent’s compositions included on their previous albums. With Tino’s arrival, this masterful trio was formed, consisting of three true masters of flamencojazz fusion. The three artists are essential references in the world of flamenco, having collaborated with leading figures in flamenco both live and on disc: Camarón, Paco de Lucía, Manolo Sanlúcar, Vicente Amigo, Carmen Linares, José Mercé, Enrique Morente and a long list of others. Most important among their international collaborations are those with Chick Corea, Pat Metheny, Gil Goldstein, Nguyen Le, Jackson Browne. On their first live album, El Concierto de Sevilla, recorded during two concerts at the Central Theatre in Seville in December 1999, they run through numbers from their respective discographical careers, showing an extraordinary fusion between jazz, flamenco and Mediterranean music. Their latest album, “Sin precedentes”, is the result of them coming together for the first time in a recording studio. It includes original numbers by all three members, showing the maturity and complicity they have acquired as a trio after many years of touring all over the world.

www.klink.org/trioe.htm


Anthony Joseph & THE SPASM BAND ANTHONY JOSEPH vocals ANDREW JOHN bass COLIN WEBSTER saxophone CHRISTIAN ARCUCCI guitars MARIJUS ALEKSA drums WILL FRY percussions

A

Anthony Joseph & the Spasm Band е состав предводен од поетот, новелист и предавач од Тринидад, Ентони Џозеф. Бендот е формиран во Лондон во 2005 година и е инспириран од неговиот роман “The African Origins of UFOs“. Музичките влијанија на групата вклучуваат фри џез, афро-карипски фанк, сока, рапсо, калипсо, рок и хипнотички спиритуални ритми, присутни во детските години на Џозеф во Тринидад. Во 2005 година The Spasm Band, како квартет, го снимија и продуцираа својот истоимен прв албум којшто имаше само делумен одзив. Парискиот продуцент и џез фан Антоан Ражон, слушајќи го албумот на Myspace, потпиша договор со Џозеф, и за неговата дискографска куќа Heavenly Sweetness го издаде нивното 12-инчно EP “Spirit Lash” на кое се наоѓаат првите снимки на бендот. Деби албумот “Leggo de Lion” излезе во април 2007 година за етикетата Kindred Spirits, означувајќи го почетокот на турнејата на групата во Европа и Велика Британија. Во март 2008 година, тие го снимија и својот втор албум “Bird Head Son”, продуциран од Антоан Ражон. На албумот учествува новата постава на Spasm Band, како и неколку гости, меѓу кои Кезаја Џонс, основачот на Defunkt - Џозеф Боуви, Дејвид Нирман и Џамика Ажалон. Џозеф денес предава креативно пишување на Birbeck College при Универзитетот во Лондон, а ги завршува и докторските студии на Goldsmiths College. Новиот албум на Anthony Joseph & the Spasm Band, “Rubber Orchestras” излезе во септември 2011 година, а истоимената збирка поезија на Џозеф беше издадена еден месец подоцна. Anthony Joseph & The Spasm Band is a band led by Trinidadian poet, novelist and lecturer Anthony Joseph. The band was formed in London in 2005 as an offshoot of his then novel-in-progress The African Origins of UFOs. The band’s musical influences include free jazz, Afro-Caribbean funk, spoken word, soca, rapso, calypso, rock and the hypnotic spiritual rhythms that were prominent in Joseph’s childhood in Trinidad. In 2005, as a quartet, they recorded their first album “The Spasm Band” in London. The album was selfproduced and received only limited exposure. It was heard via Myspace by Parisian producer and Jazz aficionado Antoine Rajon who signed Joseph to his Heavenly Sweetness label and released the Spasm Band’s debut 12” EP “Spirit Lash”, which featured songs from their initial recordings. Their debut album “Leggo de Lion” was released in April 2007 by Kindred Spirits and the Spasm Band toured Europe and the UK during 2007 in support of the album, appearing at the North Sea Jazz Festival, Rotterdam, Roskilde, Denmark and the Blue Note Jazz Festival in Paris. In March 2008 they recorded their second album “Bird Head Son”. The album features the now expanded Spasm Band line up as well as guest performers Keziah Jones, Defunkt founder Joseph Bowie, David Neerman and Jamika Ajalon. Joseph currently lectures in creative writing at Birkbeck College, University of London. He is completing a PhD at Goldsmiths College. His new album with the Spasm Band “Rubber Orchestras” is released in September 2011 followed by his new poetry collection of the same title in October.

www.anthonyjoseph.co.uk


Malcolm Braff TRIO MALCOLM BRAFF piano REGGIE WASHINGTON electric bass LUKAS KOENIG drums

M

Малколм Браф Трио е одлична формација чија централна фигура е пијанистот Малколм Браф кој живее во Швајцарија. Многу музичари го доведуваат техничкото мајсторство на својот инструмент до совршенство, но меѓу нив постојат само неколку кои со својата уникатна индивидуалност одат уште подалеку. Благодарение на чистата енергија, остриот карактер и капацитетот за инспиративни ритмови, Малколм Браф е еден од нив. Тој создаде нова категорија пијанист. Во рацете на Браф, пијаното звучи како да е продолжение на неговото битие. Браф креира сопствен богат свет на пијаното, во кој контемплативните импровизации поседуваат сензуална моќ. Било да се работи за звуци инспирирани од Колтрејн или од госпел музиката, Браф преку својот инструмент како шаман ги оживотворува квази магично-религиозните знаења на ритмите и хармониите. Роден во Рио де Жанеиро, Браф израснал на Капо Верде и во Сенегал пред да се пресели во Швајцарија. Пијанист, композитор и естетски мислител, Браф изгради репутација на инспиративен артист, кој со својата спектакуларна уметност ја распламти европската џез сцена. Во раните 90-ти неговите проекти вклучуваат соработки со артисти како Банз Остер, Матју Мишел, Самуел Блејзер и Ерик Трифаз. Триото Браф-Остер-Рорер, како и триото Јеле со Алекс Блејк и Јаја Утара се синоними за исклучителна виталност. Малколм Браф е постојано опкружен со одлични музичари, а на неговиот последен албум “Inside” (Enja Records, 2011), првпат го придружуваат басистот Реџи Вашингтон и тапанарот Лукас Кениг. Во истата постава ќе настапи и на Скопскиот џез фестивал. Malcolm Braff Trio is an excellent trio centered around the Switzerlandbased pianist Malcolm Braff. Lots of musicians master their technical genre and their instrument to perfection, but there are only few who go beyond that with their unique individuality. Thanks to pure energy, sheer personality and authority regarding spiritually inspired rhythms, Malcolm Braff is one of them. He has created a new category of pianist. With him, the piano keyboard sounds as if it is an extension of himself. He has created his own, huge world on this instrument! His improvisations are sensual power plays and delicate contemplative masterpieces in one. Whether gospel-like or Coltrane-inspired, he sounds the depths and shallows of quasi magical-religious knowledge of rhythms and harmony like a shaman. Born in Rio de Janeiro, he grew up on the Cape Verdean Isles and Senegal before settling in Switzerland. The pianist, composer and aesthetic maverick has worked on his reputation of an inspiring artist who fires up the European scene with spectacular activities, especially with spectacular art. In the early Nineties projects acquainted him with fellow artists like Bänz Oester, Mathieu Michel, Samuel Blaser and also Eric Truffaz. Trios like Braff – Oester- Rohrer or the trio Yele with Alex Blake and Yaya Outtara left the status of insider’s tip and became synonyms for over boarding vitality. Malcolm Braff is always surrounded by excellent musicians. On his last CD “Inside” (Enja Records, 2011), Braff joins together for the first time with bassist Reggie Washington and drummer Lukas Koenig. Washington and Koenig will be joining him at his concert at Skopje Jazz Festival.

www.malcolmbraff.net


ATOMIC FREDRIK LJUNGKVIST saxes, clarinet MAGNUS BROO trumpet HÅVARD WIIK piano INGEBRIGT HÅKER FLATEN double bass PAAL NILSSEN-LOVE drums

A

Atomic се формирани во 2000-та година, а веќе по издавањето на првите два студиски албуми “Feet Music” (2002) и “Boom Boom” (2003) се стекнаа со публика и признанија од критичарите за својот оригинален израз и целосната индивидуалност што ја поседуваат само неколку скандинавски џез состави. Иако првичната идеја на групата беше бунт против популарноста на т.н. скандинавски звук што го промовираат норвешките артисти на дискографските куќи како ECM, Atomic мошне брзо изградија свој оригинален музички израз. Нивниот звук критиката го опишува како експлозивна мешавина на американски фри џез со европски карактеристики. Или како што самата група се дефинира себеси „дел академска лекција, дел журка во град“ е она што ги прави да звучат „атомски“. Членовите на групата не го кријат својот восхит од водечките американски џез музичари, како Дјук Елингтон, Арчи Шеп, Чарлс Мингус и Џорџ Расел, но нивната музика изразува еднаква љубов и кон европскиот фри џез и импровизацијата. За нив американската и европската џез традиција претставуваат повеќе инспирација одошто ограничување, односно отскочна даска за нивниот сопствен правец и место во џез музиката. Уште од своето формирање, групата има остварено многу турнеи со настапи во Европа, Јапонија и САД. Atomic зад себе имаат осум албумски изданија. Atomic was established in 2000 and already after their first two studio albums Feet Music (2002) and Boom Boom (2003), both their growing audience and music reviewers alike began to perceive them as an original flavor with an entirely individual energy that few Scandinavian jazz groups could match. Even though initially thought of as a sort of rebellion to the quaintness of the “Scandinavian Sound” which had become exemplified by Norwegian artists on labels such as ECM, Atomic found themselves becoming a new sort of unique sound on their own. An explosive blend of American free-jazz with European characteristics is how some reviewers have described them. Or better yet, “part academic lecture, part a fun night out on the town”, is how the band describes themselves, and is what makes their sound truly Atomic. While they make no secret of their admiration for leading American jazz musicians such as Duke Ellington, Archie Shepp, Charles Mingus and George Russell just to mention a few, the music of Atomic is also mixed with an equal love of European free jazz and improvised music. They regard the American and European jazz traditions as an inspiration rather than a restriction, as a springboard to set their own direction and position within jazz music. No strangers to the touring circuit, Atomic were on the road almost as soon as they were formed, and they have since 2000 been touring extensively in Europe, Japan and USA. They have released 8 CD’s.

www.atomicjazz.com


HIDDEN Orchestra JOE ACHESON bass, electronics POPPY ACKROYD keyboards, violin TIM LANE drums JAMIE GRAHAM drums guest Phil Cardwell trumpet

H

Hidden Orchestra е квартет од Единбург, Шкотска чијашто музика ги содржи и редефинира елементите на џезот, класиката, рок, хип-хоп и електронската музика, формирајќи оригинална и кохерентна целина со силна енергија, емоции и атмосфера. Нивниот звук, како на албумите така и во живо, нуди интензивно и вредно музичко искуство што ја соединува енергијата и продукциските техники на студиските ритми, притоа заменувајќи ги синтесајзерите и ритаммашините со природни, акустични звуци и инструменти со цел да се постигне емотивно потентен и динамичен стил. Станува збор за звучен концепт изграден врз контрасти: истовремено експериментален и приемчив, електронски и акустичен, комплексен и едноставен, мрачен и енергичен, но и спокоен. Hidden Orchestra е всушност студиски соло проект на композиторот и продуцент Џо Ејчсон, што за потребите на концертните настапи се трансформира во квартет сочинет од: Тим Лејн и Џејми Грам (два сета тапани, акустични и електронски удиралки), Попи Акројд (виолина и пијано) и Џо Ејчсон (бас и електроника). Hidden Orchestra полека но сигурно ја градат својата репутација по издавањето на деби албумот “Night Walks” (Tru Thoughts, 2010), доживувајќи извонредно успешни настапи во клубовите и на големите фестивали во над 20 земји низ Европа и светот. На 1 октомври годинава излезе нивниот втор албум “Archipelago”, што ќе биде промовиран во рамките на нивната турнеја до крајот на 2012 и во текот на 2013 година. Hidden Orchestra are a quartet from Edinburgh, Scotland, who make music that incorporates and redefines elements of jazz, classical, rock, hip-hop and electronica to form a deeply original and cohesive whole resplendent with layers of energy, emotion and atmosphere. An intense and rewarding listening experience, both live and on record, their sound encompasses the energy and production techniques of studio-produced beats, but replacing synths and drum machines with natural/acoustic sounds and instruments for an emotionally potent and dynamic style. It is a sonic blueprint built on contrasts – experimental without losing accessibility, electronic and acoustic, complex and simple, dark and energetic whilst intricate and calm. Hidden Orchestra is the solo studio project of composer/producer Joe Acheson - the core quartet of the live act is formed around the duelling drum kits, percussion and electronic pads of two drummers, Tim Lane and Jamie Graham, completed by Poppy Ackroyd’s distinctive, multi-faceted violin and piano playing, with Acheson on bass and electronics. Hidden Orchestra have seen their star rise steadily and emphatically since the release of their debut album on Tru Thoughts in 2010, “Night Walks”, with an organic buzz building as they have toured their highly in-demand live show at clubs and major festivals throughout over 20 countries in Europe and beyond. Hidden Orchestra release their second album “Archipelago” on 1st October 2012, and are preparing to tour the record throughout Europe in 2012 and 2013.

www.hiddenorchestra.com


Pat Martino TRIO

PAT MARTINO guitar PAT BIANCHI hammond organ CARMEN INTORRE JR drums

P

Пет Мартино се појави на богатата филаделфиска џез сцена во 1961 година и во следните педесет години се етаблира како еден од најзначајните, највозбудливите, највиртуозните и најразновидни џез гитаристи на сите времиња. Соработката со легендите Сони Стит, Џин Амонс, Ричард Грув Холмс, Чик Кореа, Боби Хачерсон, Џими Смит, Стенли Кларк, Џек Мекдаф, Вуди Херман и многу други го внесоа во историјата на џезот. Мартино реализирал снимки за најпознатите џез етикети, како Vanguard, Prestige, Concord, Fantasy, Warner Brothers, Polydor, Atlantic, Mainstream и неговата сегашна дискографска куќа, Blue Note Records. Мартино настапувал на сите поголеми џез сцени во светот и бил номиниран за најпрестижните награди. Пет Мартино извршил огромно влијание врз најмалку две генерации на гитаристи. Кариерата на овој музичар од Филаделфија е фасцинантна. Уште како тинејџер тој бил гитарска сензација, а снимал и настапувал со свој бенд веќе на 20-годишна возраст. Во 1980-та на 36 години, Мартино преживеа речиси фатален мозочен удар. Операцијата предизвика амнезија и избриша значајни делови од неговата меморија. По макотрпното оздравување, Мартино и’ се врати на музиката со нов пристап. Во 1987 година тој го сними албумот “The Return”, а неговата кариера продолжи да се движи со огромна брзина во 90-тите. Оттогаш наваму, тој се стекна со номинации за Греми, беше избран за гитарист на годината од страна на читателите на Downbeat во 2004-та и стана добитник на бројни награди и признанија низ светот, продолжувајќи да ја гради својата легенда нота по нота. Pat Martino emerged from the jazz-rich Philadelphia music scene in 1961 and established himself over the subsequent fifty years as one of the most important, exciting, virtuosic, and prolific jazz guitarists of all time. His work with legends like Sonny Stitt, Gene Ammons, Richard Groove Holmes, Chick Corea, Bobby Hutcherson, Jimmy Smith, Stanley Clark, Jack McDuff, Woody Herman, and so many more link him to the very fabric of jazz history. He has recorded for all of the top labels in jazz including Vanguard, Prestige, Concord, Fantasy, Warner Brothers, Polydor, Atlantic, Mainstream, and his current label, Blue Note Records, performed on every major jazz festival stage, and been nominated for the very top echelon of awards and readers polls. He has been a major influence to at least two generations of guitarists. The Philadelphia native’s career is the stuff of legend. He was a teenage guitar sensation who was recording and leading his own band by the age of 20. In 1980, at the age of 36, he suffered a brain aneurysm that nearly killed him; surgery led to amnesia and wiped out large chunks of his memory. A painstaking recovery led him back to music in a new way. His recording comeback was in 1987 with the album “The Return”, and his career hit full speed again in the early 1990s. Since that time he has received Grammy nominations, has been named guitarist of the year by the readers of Downbeat Magazine in 2004, and has received numerous awards and honors throughout the world, continuing to build his legend note by note.

www.patmartino.com


Ambrose Akinmusire QUINTET AMBROSE AKINMUSIRE trumpet WALTER SMITH III tenor saxophone SAM HARRIS piano HARISH RAGHAVAN bass JUSTIN BROWN drums

A

Роден и израснат во Калифорнија, Амброуз Акинмусери членуваше во џез ансамблот на средното училиште Беркели, каде го привлече вниманието на саксофонистот Стив Колмен, кој во тоа време одржуваше музичка работилница и го ангажира да настапува во неговата група Five Elements за време на европската турнеја. Акинмусери студира на Manhattan School of Music пред да се врати на Западниот брег, на Универзитетот на Јужна Калифорнија, кадешто се стекнува со магистерска титула. Во исто време студира на Институтот за џез „Телониус Монк“ во Лос Анџелес. Во 2007 година, Акинмусери победува на Интернационалниот натпревар за џез „Телониус Монк“, како и на Меѓународниот натпревар за џез труба „Кармин Карузо“ и го издава својот деби албум “Prelude…To Cora” за Fresh Sound New Talent. По враќањето во Њујорк, Акинмусери започна да настапува со Виџеј Ајер, Арон Паркс, Есперанца Спалдинг и Џејсон Моран и учествуваше во иновативниот мултимедијален концерт “In My Mind: Monk At Town Hall, 1957”, организиран од Моран. Во овој период, тој го привлече вниманието и на Брус Ландвал, претседател на Blue Note Records. Својот деби албум за Blue Note Records “When The Heart Emerges Glistening” Акинмусери го издаде во 2011 година. Гости на албумот се тенор саксофонистот Волтер Смит III, пијанистот Џералд Клејтон, басистот Хариш Рагаван и тапанарот Џастин Браун. Акинмусери неодамна беше прогласен за трубач на 2012 година од страна на Асоцијацијата на џез новинари, како и од страна на списанието DownBeat. Born and raised in Oakland, California, Akinmusire was a member of the Berkeley High School Jazz Ensemble, where he caught the attention of saxophonist Steve Coleman who was visiting the school to give a workshop. Coleman then hired him as a member of his Five Elements band for a European tour. Akinmusire studied at the Manhattan School of Music before returning to the West Coast to take a master’s degree at the University of Southern California and attend the Thelonious Monk Institute of Jazz in Los Angeles. In 2007, Akinmusire won the Thelonious Monk International Jazz Competition and Carmine Caruso International Jazz Trumpet Solo Competition and released his debut recording Prelude…To Cora on the Fresh Sound New Talent label. He moved back to New York City and began performing with Vijay Iyer, Aaron Parks, Esperanza Spalding, and Jason Moran, taking part in Moran’s innovative multimedia concert event In My Mind: Monk At Town Hall, 1957. It was also during this time that he caught the attention of Bruce Lundvall, President of Blue Note Records. Akinmusire made his debut on the Blue Note label in 2011 with the album “When The Heart Emerges Glistening”, featuring his quintet of tenor saxophonist Walter Smith III, pianist Gerald Clayton, bassist Harish Raghavan and drummer Justin Brown. He is named Trumpeter of the Year in the 2012 Jazz Journalists Association Jazz Awards and has just won the 2012 DownBeat Critics Poll for trumpet.

www.ambroseakinmusire.com


THE THING with Joe McPhee MATS GUSTAFSSON saxes, live electronics JOE MCPHEE tenor sax, trumpet INGEBRIGT HÅKER FLATEN bass, liveelectronics PAAL NILSSEN-LOVE drums

T

The Thing се формирани во 2000 година кога и го издадоа својот прв албум за Crazy Wisdom, подетикета на Swedish Universal. Во музиката на бендот се обединети неколку музички стилови во моќна и енергична констелација. Кога триото започна со својата работа, најголемиот дел од нивниот репертоар го сочинуваа композиции на Дон Чери, од каде произлезе и самото име на групата. Откако Џо Мекфи му се приклучи на бендот, репертоарот вклучи и некои други фри џез стандарди од Дејвид Мареј, Френк Лов и Норман Хауард. Денес, нивниот репертоар е проширен со песни од The White Stripes, The Sonics и Yeah Yeah Yeahs. The Thing во моментот издаваат за норвешката етикета Smalltown Supersound. Матс Густавсон е едно од најголемите имиња на европската авангардна музичка сцена. Преку работата со групите Gush, AALY Trio и Peter Brötzmann`s Chicago Tentet, тој се етаблира како моќен саксофонист кој го редефинира начинот на свирење саксофон. Ингебригт Хакер Флатен и Пал Нилсен-Лав се познати како најострата ритам секција на Норвешка. Нивната соработка датира уште од 1992 година. Оттогаш работеле во повеќе формации, како во School Days заедно со Кен Вандермарк, во Scorch Trio со Раул Бјоркенхајм и во шведско/норвешката џез група Atomic. The Thing настапувале со Џо Мекфи, Отомо Јошихиде, Џим О’Рурк, Тарстон Мур и со Cato Salsa Experience. Џо Мекфи пак, се смета за вистински гласник на радикалната џез авангарда. Музичар со длабочина, искреност и душа, Мекфи е еден од најголемите џез уметници денес. The Thing was established in the spring of February 2000 when the three musicians met do play several concerts and to record the first CD on Crazy Wisdom, a sub label of Swedish Universal. The trio was a long wanted constellation where several musical styles meet in a very high energetic outlet. When the trio started out, the book contained mainly of tunes by Don Cherry, hence the group’s name. Since Joe McPhee`s participation, the group’s repеrtoire has included other free jazz standards by David Murray, Frank Lowe and Norman Howard. Today the book has expanded to include tunes by The White Stripes, The Sonics and Yeah Yeah Yeahs. The Thing is now signed on the Norwegian label Smalltown Supersound. Mats Gustafsson is today one of Europe’s biggest names on the free music scene. Through groups like Gush, AALY trio and Peter Brötzmann`s Chicago Tentet, he has established himself as a very powerful saxophonist, and has somewhat reinvented the way of playing the saxophone. Ingebrigt Håker Flaten and Paal Nilssen-Love has become known as Norway`s heaviest rhythm-section. Since they`re long time collaboration started in 1992, they have been working in several groups, amongst them are School Days with Ken Vandermark, Scorch trio with Raoul Björkenheim, and the Swedish/Norwegian jazzgroup Atomic. The Thing also performs with Joe McPhee, Ken Vandermark, Otomo Yoshihide, Jim O`Rourke, Thurston Moore and Cato Salsa Experience. Joe McPhee is a true messenger of jazz’s radical avant-garde. A musician of depth, sincerity and soul, McPhee is one of jazz’s greatest living artists.

www.thingjazz.com www.joemcphee.com


Tomasz Stanko QUARTET TOMASZ STANKO trumpet MARCIN WASILEWSKI piano SLAWOMIR KURKIEWICZ double bass MICHAL MISKIEWICZ drums

T

Познат како „полскиот Мајлс Дејвис“, Томаж Станко е водечки џез трубач и композитор кој во изминатиот половина век одигра витална улога на авангардната џез сцена на двете страни од Атлантикот. Инспириран од музичарите од типот на Орнет Колман, Станко се прослави како пионер во европското фри џез движење од раните 60-ти години. Во 1962 година, на 20-годишна возраст, тој ја разниша полската џез заедница со иновативната група Jazz Darings. Соработката со џез легендата Кшиштоф Комеда (композиторот на незаборавната музика за филмовите „Нож во водата“, „Кул-де-сак” и „Розмариното бебе“ на Роман Полански), беше пресврт во неговата кариера, што влијаеше врз неговиот иден опус. Во 70-тите Станко експериментираше уште подлабоко во музиката, работејќи со Сесил Тејлор, Микал Урбаниак и со Globe Unity Orchestra. Во текот на 80-тите следуваа соработките со Чико Фриман, Џек Диџонет и Џејмс Сполдинг. Во 90тите Станко издаде серија на високо оценети албуми за легендарната џез етикета ECM. Во 2000-тата година, неговиот албум “From the Green Hill” ја доби наградата за албум на годината од страна на Асоцијацијата на германски критичари, а во 2002-та година и првата European Jazz Prize. Со над 20 снимки во својата кариера, овој извонреден и наградуван уметник во 2009-та година го издаде “Dark Eyes”, мистериозен, елегантен албум со мрачна убавина кој совршено го демонстрира неговиот талент за создавање тензија меѓу композицијата и импровизацијата. Often described as the ‘Polish Miles Davis’, Tomasz Stanko for the last half-century has played a vital role in the avant-garde jazz scene on both sides of the Atlantic Ocean. Inspired by artists like Ornette Coleman, Stanko emerged as a pioneer in the European free jazz movement in the early 1960’s. He first shook the Polish jazz community at the age of 20 with his innovative group, the aptly named Jazz Darings, in 1962. His meeting and collaborations with jazz legend Krzystof Komeda (who composed memorable scores for Roman Polanski’s films “Knife In the Water”, “Cul-de-sac” and “Rosemary’s Baby”), the following year was a turning point in his career, influencing much of Stanko’s later work. In the 1970’s he dove even further into the experimental side of the music, working with Cecil Taylor, Michal Urbaniak and the Globe Unity Orchestra. Collaborations with Chico Freeman, Jack DeJohnette and James Spaulding followed in the 1980’s. And in the 1990’s Stanko released a series of highly acclaimed albums on the legendary ECM label. In 2000, his album “From The Green Hill” won the German Critics Prize for Album of the Year and in 2002 he won the first European Jazz Prize. With well over 20 recordings to his credit, the award-winning and remarkable artist released the acclaimed “Dark Eyes” in 2009, a mysterious, elegant album with a funereal beauty, perfectly in keeping with this musician’s flair for creating a certain tension between composition and improvisation.

www.tomaszstanko.com


Miles SMILES WALLACE RONEY trumpet RICK MARGITZA saxophone LARRY CORYELL guitar JOEY DEFRANCESCO trumpet, hammond b3 organ DARRYL JONES bass OMAR HAKIM drums

M

Надалеку познат како еден од највлијателните џез музичари на 20-иот век, мега-ѕвездата Мајлс Дејвис беше предводник на развојот на американската џез традиција. Како лидер, Дејвис беше матица и ментор на некои од најреномираните музичари на 20-иот век, кои ја редефинираа џез музиката на свој начин. Повеќе од 20 години по смртта на Мајлс Дејвис, неговото влијание е се’ уште доминантно во музичкиот свет. Природно, овој проект во кој учествуваат неколку големи џез ѕвезди е наречен по неговиот сензационален албум “Miles Smiles”. Издаден во 1967 година, албумот веднаш предизвика турбуленции поради својот висок квалитет и инспиративност. Дејвис го сними албумот со својот прославен втор квинтет, во кој членуваа Херби Хенкок и Вејн Шортер. Денес, сеќавањата на “Miles Smiles” ги евоцираат некои од најталентираните музичари во историјата на џезот. Сите тие напреднаа како индивидуалци свирејќи во последните групи на Дејвис и затоа се собраа да му оддадат почит на својот легендарен ментор. Валас Рони е единствениот трубач кого Дејвис воопшто го подучувал, а кој беше дел од квинтетот на големиот Тони Вилијамс. Саксофонистот Рик Маргица доживеа спектакуларен скок во кариерата, појавувајќи се на неколку албуми на Дејвис во раните 80-ти. Џои Дифранческо имаше 17 години и беше анонимен надвор од Филаделфија кога Мајлс го регрутираше, момент со кој Хамонд органата беше вратена од заборав. Лари Кориел, еден од најдоминантните современи џез гитаристи сними неколку незаборавни студиски сесии со Дејвис во средината на 80-тите. Басистот Дерил Џоунс својата прва турнеја ја имаше токму со Дејвис, успевајќи да го замени недофатливиот Маркус Милер, пред да продолжи да работи со Стинг и The Rolling Stones. Тапанарот Омар Хаким, ветеранот од Weather Report се појави на историските албуми на Дејвис “Tutu” и “Amandla”. Овој неповторлив собир на соработниците на Мајлс Дејвис едноставно не смее да се пропушти. Widely considered the 20th century’s most influential jazz musician, jazz megastar Miles Davis was at the forefront of the development of the American jazz music tradition. As a bandleader, Davis garnered and mentored some of the most prominent musicians of the 20th century, who each went on to redefine music in their own right. More than 20 years after his death, Miles Davis continues to cast a long shadow over the music world. So it is fitting that this all-star project is named after the sensational Miles Davis album, “Miles Smiles”. Released in 1967, it immediately caused uproar because of its high and inspired quality. Davis recorded the album with his famed second quintet, which included Herbie Hancock and Wayne Shorter. Today, the memory of “Miles Smiles” will be evoked by some of most prodigious players in jazz today. All thrived in Davis’s final bands and they come together to pay sizzling tribute to their legendary employer. Wallace Roney is the only trumpeter Davis ever mentored and he held down the trumpet chair in the great Tony Williams quintet. Saxophonist Rick Margitza had a spectacular run, appearing on several Miles albums in the early ‘80s. Joey DeFrancesco was 17 and unknown outside of Philadelphia when Davis recruited him, a spotlight that revived the flagging fortunes of the Hammond B3 organ. Larry Coryell, one of the era’s dominant contemporary jazz guitarists, put in memorable studio stints with Davis in the mid-80s. Еlectric bassist Darryl Jones landed his first touring gig with Davis, filling the formidable shoes of Marcus Miller before moving onto work with Sting and the Rolling Stones. Drummer Omar Hakim, a veteran of Weather Report, appeared on the landmark Davis’s albums “Tutu” and “Amandla”. This major gathering of Miles Davis associates should not be missed.

www.wallaceroney.com


Backyard Jazz ORCHESTRA

B

PETER EHWALD tenor & soprano saxophone, clarinet STEFAN SCHULTZE piano MARTIN LUBENOV accordion DESISLAVA STEFANOVA PETKOVA flute FEDOR RUSKUC bass THERESIA PHILLIPP alt saxophone, flute ERMAL RODI tenor saxophone, flute NICOLAS SIMION tenor & soprano saxophone, clarinet CHRISTIAN ALTEHÜLSHORST trumpet DARKO SEDAK-BENCIC trumpet NEMANJA ZLATAREV trombone BRANKO ILIEVSKI trombone FILIP GAVRANOVIC guitar GORDAN SPASOVSKI keyboards TONI EMILOV KALCHEV percussion DANIEL SCHRÖTELER drums Backyard Jazz Orchestra e последниот во низата проекти на пијанистот, композитор и добитник на престижната WDR Jazz Prize, Штефан Шулце и неговиот долгогодишен музички партнер, саксофонистот Петер Ехвалд, со кој студираа во Келн и Њу Јорк и работеа со групите Oktoposse и schultzing. Backyard Jazz Orchestra, основан со поддршка на Гете институтот има цел да го промовира богатото музичко наследство на Балканот низ современиот џез израз. Групата ја сочинуваат неколку од најпознатите музичари од регионот. Имајќи ја предвид експерименталноста и експресивниот стил на Штефан Шулце, како и композиторскиот опус на Петер Ехвалд, музиката на Backyard Jazz Orchestra станува уште повозбудлива од типичната балканска музика што ја познаваме и сакаме: таа има мелодии што предизвикуваат солзи во очите и галопирачки ритми во невообичаени метрички комбинации. Backyard Orchestra is the latest in many projects of pianist, composer and winner of the prestigious WDR Jazz Prize, Stefan Schultze and his long time musical partner saxophonist Peter Ehwald who are the masterminds behind bands like Oktoposse and schultzing. Just a short while ago they travelled the countries of South Eastern Europe. With the support of the Goethe Institute they founded the Backyard Jazz Orchestra, in order to present the rich musical heritage of the Balkans in a setting that is more contemporary jazz than anything else. The band consists of some of the most famous musicians of the region as well as the best newcomers on the scene. If you are aquatinted to the joy in experimentation and the expressive style of Stefan Schultze’s and Peter Ehwald’s writing, you will have a hunch that the music of the Backyard Jazz Orchestra is even more exciting and crazier than the music we know and love from the Balkan: melodies that bring tears to our eyes and galloping rhythms in odd meters.

www.backyardjazzorchestra.com


SJF RECORDS new

division of Skopje Jazz Festival

balkano nuevo ZORAN MADZIROV

love is the way DUKE BOJADZIEV

letecki pekinezeri LETECKI PEKINEZERI

wild flower IVAN IVANOV QUARTET

make someone happy MARIA JAZZ TRIO

incubator PROJECT ZLUST

korab SETHSTAT

myau myau GEORGI SARESKI QUARTET

boston TONI KITANOVSKI GREG HOPKINS & FRIENDS

el raval VASIL HADZIMANOV TRIO

me mankas mucho BAKLAVA


31. SKOPJE JAZZ FESTIVAL Under patronage of: THE MINISTRY OF CULTURE OF THE REPUBLIC OF MACEDONIA Exclusive sponsor: T-MOBILE MACEDONIA Sponsors: PIVARA SKOPJE ELEM TIKVES WINERY APOLLONIA GROUP AND FOUNDATION EUROLINK OSIGURUVANJE NEOCOM JOHNNIE WALKER DHL EXPRESS MACEDONIA and: SKENPOINT IDEA PLUS COMMUNICATIONS - SKOPJE NEXTSENSE LAZOV GROUP KLIPING Supported by: THE CITY OF SKOPJE and: EMBASSY OF THE UNITED STATES OF AMERICA DELEGATION OF THE EUROPEAN UNION EMBASSY OF THE REPUBLIC OF POLAND - SKOPJE EMBAJADA DE ESPAÑA DE SKOPJE EMBASSY OF SWEDEN - SKOPJE GOETHE INSTITUT STATENS KUNSTRAD - DANISH ARTS COUNCIL Media sponsors: Alfa TV, Telma, Antenna 5, Kanal 103, Jazz FM, Metropolis, City Radio, Club FM, Republika, Kapital, Gragjanski, idividi.com.mk, on.net.mk, plusinfo.mk, nastani.time.mk, karmakasha.mk Publisher: Skopje Jazz Festival For the publisher: Oliver Belopeta Poster design: Tabi Aziri / Idea Plus Communications - Skopje Catalogue design: Idea Plus Communications - Skopje Print: Skenpoint


EMBASSY OF SWEDEN


SKOPJE JAZZ FESTIVAL Maksim Gorki 5, 1000 Skopje, Macedonia phone: +389 2 3131 090; fax: +389 2 3225 033 e-mail: sjf@skopjejazzfest.com.mk www.skopjejazzfest.com.mk

Skopje Jazz Festival 2012  

Skopje Jazz Festival 2012 Catalog

Skopje Jazz Festival 2012  

Skopje Jazz Festival 2012 Catalog

Advertisement