Page 1

Nieuwsbrief www.stevenskerk.nl

2014 #02 - APRIL

start restauratie stevenskerk Eind mei 2014 gaat de restauratie van start. Gedurende de restauratie blijft de kerk toegankelijk en vinden activiteiten doorgang. Het bouwterrein blijft in eerste instantie beperkt tot de kerkomgang. Later zal dit tijdelijk uitgebreid worden. Omwonenden, huurders en andere belanghebbenden worden persoonlijk geïnformeerd over ontwikkelingen. In mei wordt er een informatiebijeenkomst georganiseerd voor alle belangstellenden. U wordt op de hoogte gehouden door de pers en onze nieuwsbrief, website en sociale media.

de vierdaagse lopen voor de stevenskerk

Opgeknapte Stevenskerk dankzij NLdoet Op vrijdag 21 en zaterdag 22 maart was het tijd voor de grootste vrijwilligersactie van Nederland: NLdoet. Twaalf vrijwilligers afkomstig van de HAN en Rotaract Nijmegen hebben samen met enkele vrijwilligers van de Stevenskring de handen uit de mouwen gestoken. De groep bestond uit harde werkers: het tochtportaal, de Heerenbank, Prinsenbank, doopvont, kansel, banken, kaarsenkronen en deuren zijn schoongemaakt. Daarnaast was het ook nog eens heel gezellig. We willen de vrijwilligers enorm bedanken voor hun inzet!

Van 15 tot en met 18 juli vindt de 98e editie van de Nijmeegse Vierdaagse plaats. Bent u deelnemer? Dan kunt u tegelijkertijd de Stevenskerk steunen! U kunt zich aanmelden als sponsorloper voor een goed doel naar keuze op www.devierdaagsesponsorloop.nl. Vervolgens kunt u sponsors gaan werven. Uw profiel is zichtbaar voor anderen, zodat zij u kunnen sponsoren. Ook kunt u zelf uw profiel delen. De organisatie van de Vierdaagse Sponsorloop vraagt u om een eenmalige bijdrage van € 19,50 om ervoor te zorgen dat 100% van uw sponsorinkomsten bij het goede doel terecht komt en om administratieve afhandelingen te financieren.

Fietstocht voor de Stevenskerk test animo Fietsvierdaagse Fietstocht Nijmegen, 11 mei 2014 voor fietsers en e-bikers, stelt de mooie omgeving van Nijmegen centraal. De link met de Stevenskerk, het grootste monument van Nijmegen, werd door organisator Stichting OX al snel gelegd. Van het inschrijfgeld van € 8,- (bij aanmelding na 15 april € 10,-) komt € 2,- ten goede aan het behoud van de kerk. Tijdens de stop op de Grote Markt staan vrijwilligers van de Stevenskerk klaar om deelnemers rond te leiden. Met de tocht wordt tevens het animo voor de Fietsvierdaagse getoetst, waar in de jaren tachtig ongeveer 8000 fietsers aan deelnamen. Meer informatie en aanmelden: http://fietstocht-nijmegen.nl. U kunt zich ook opgeven met behulp van een flyer, verkrijgbaar bij de Stevenskerk en fietsenwinkels in Nijmegen.

Vrede van Nijmegen Penning Op 7 mei wordt in de Stevenskerk de Vrede van Nijmegen Penning van 2014 uitgereikt aan Neelie Kroes, waarna zij de Vrede van Nijmegenlezing zal uitspreken. Zij krijgt de penning voor haar bijdrage aan de positie en ontwikkeling van Europa. Eerder mochten Jacques Delors en Umberto Eco de prijs in ontvangst nemen. De Vrede van Nijmegen Penning is een initiatief van de gemeente Nijmegen, de Radboud Universiteit Nijmegen en NXP Semiconductors N.V. en wordt ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Om de uitreiking bij te kunnen wonen dient u zich tijdig aan te melden via www.treatiesofnijmegenmedal.nl.


Activiteiten in de Stevenskerk 11 april – Kamermuziekserie Stevenskerk, Trio Roozeman & R.-J. Roozeman, 20.00 uur In de sfeervolle Zuiderkapel speelt Trio Roozeman: Rebecca Roozeman op viool, Jonathan Roozeman op cello en Jan-Paul Roozeman op piano. De getalenteerde broers en zus, geboren en getogen in de buurt van Helsinki, wonnen al vele prijzen. In de Stevenskerk spelen ze met hun vader Robbert-Jan Roozeman (piano), die in Nijmegen opgroeide. Op het programma staan werken van Händel, Mozart, Sibelius, Boccherini, Kreisler, Cassadó, Händel/Halvorsen en Wieniawski. Kaarten kosten € 20,- aan de deur, € 15,- in de voorverkoop. Reserveren kan via info@stevenskerk.nl of 024-3604710.

26 april – Stichting Oranjeconcert, Koningsdagconcert, 20.00 uur Stichting Oranjeconcert organiseert het jaarlijkse Koningsdag­ concert, onder leiding van Maarten-Jan Dongelmans. Uitvoerenden zijn de Koninklijke Gemengde Zangvereniging Orpheus, sopraan Claudia Wijers, mezzosopraan Véronique Lamers, tenor Jurgen de Jong en pianist Roland Aalbers. Op het programma staan werken van onder andere Vivaldi, Händel en Mozart. Toegang is gratis.

16 mei, Titus Brandsma lezing, 15.00-18.00 uur U bent van harte uitgenodigd bij de 21ste Titus Brandsma Lezing: De vraag naar God in deze tijd. De lezing wordt uitgesproken door Gerard de Korte. Hij studeerde geschiedenis en theologie en is in 1987 tot priester gewijd. Vanaf 2008 is hij bisschop van Groningen-Leeuwarden. Zijn boek Hartelijk katholiek: Spiritualiteit van een liefdevolle God werd enthousiast ontvangen door een ruim publiek. Na afloop is er een afscheidsreceptie van dhr. R. Kramer als financieel adviseur. U kunt zich aanmelden voor de lezing via een formulier op www.titusbrandsmainstituut.nl of 024-3612162.

29 mei – Klassieke concerten Nederland, Requiem van Fauré, 19.30 uur The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands onder leiding van Pieter Jan Leusink brengt een prachtige versie van het Requiem van Fauré. Samen met het koor ontstaat een intiem geheel dat deze ontroerende compositie zo geliefd maakt bij het concert­ publiek. Natuurlijk mag het beroemde Cantique de Jean Racine van Fauré niet ontbreken. Kaarten met korting (€ 35,- i.p.v.­ € 70,- exclusief administratiekosten) te bestellen via www.pieterjanleusink.nl of 0900-8191. Kortingscode: DK77.

13 april – Stichting Klassieke Concerten Nederland, Matthäus Passion, 15.00 uur The Bach Choir & Orchestra onder leiding van Pieter Jan Leusink brengt een authentieke Matthäus Passion, mede door gebruikmaking van instrumenten uit Bachs tijd. Pieter Jan Leusink probeert steeds verder in de ziel van de compositie door te dringen, waardoor de uitvoeringen nog meer gestalte krijgen. Deze jarenlange zoektocht legt hij af met een vaste kern van zangers, musici en solisten. Kaarten met korting (€ 35,- i.p.v. € 70,- exclusief administratiekosten) te bestellen via www.pieterjanleusink.nl of 0900-8191. Kortingscode: DK77.

24 juni – Nijmeegse Orgelkring, openingsconcert, 20.30 uur De Nijmeegse Orgelkring is in 1966 opgericht om de orgel­cultuur in Nijmegen en omgeving te bevorderen. De Stevenskerk is sinds 1970 de thuisbasis van de Orgelkring. Op dinsdagavonden in de zomermaanden worden daar concerten georganiseerd, met afwisselend aandacht voor orgelliteratuur, improvisatie en eigentijdse muziek. Hierbij kan gedacht worden aan de vertoning van stomme films begeleid door een organist. Ook wordt orgelmuziek regelmatig gecombineerd met zang en andere instrumenten of kunstvormen. Op 24 juni vindt het openingsconcert plaats. Aansluitend bij de herdenking van 1914 en 1944 is het thema Oorlog en Vrede. Uitvoerenden zijn stadsorganist Jetty Podt en het universitair kamerkoor Audite Nova onder leiding van Hebe de Champeaux. Op het programma staat muziek van Parry, Tavener, Lauridson, Langlais en Alain. Toegang: € 9,-, kinderen tot 12 jaar gratis. Aanmelden is niet nodig. U kunt aanbellen bij St. Stevenskerkhof 62.


zondagmiddagrond­ leidingen in de ­s tevenskerk

Geslaagd concert voor Vrienden en Steveniers door Trio42

Van mei tot en met oktober verzorgen leden van de Stevenskring bijna iedere zondag om 14.00 uur een rondleiding van ongeveer een uur. Tijdens deze rondleidingen wordt, naast algemene informatie, een bepaald thema behandeld. Onder andere het orgel, het interieur en de bouwgeschiedenis van de kerk komen aan bod.

Vrienden en Steveniers zijn door het stichtingsbestuur uitgenodigd om afgelopen 14 maart een concert van Trio42 bij te wonen. Zowel genodigden als andere muziekliefhebbers hebben in een goed gevulde Zuiderkapel kunnen genieten van Remy van Kesteren op harp, Merel Vercammen op viool en Christiaan van der Weij op saxofoon. Deze prachtige combinatie kwam in de sfeervolle kapel met bijzondere akoestiek geheel tot haar recht en wist het publiek vanaf de start te boeien. We hopen dat iedereen volop heeft genoten, zeker onze Vrienden en Steveniers.

vrijwilliger voor het voetlicht In elke editie van de nieuwsbrief vertelt een vrijwilliger over zijn of haar werkzaamheden binnen de Stevenskerk. Ditmaal is dat Ivan Beemster. Ivan is lid van de Stevenskring en zet zich actief in voor de online marketing van de Stevenskerk. “Rond de kerstdagen van 2012 liep ik door de Stevenskerk, waar ik pas één keer eerder was binnengewandeld. Ik had het in die tijd niet erg druk, wilde graag iets doen voor de stad, en voelde me aangesproken door de historische en ingetogen sfeer in de Stevenskerk. Ik meldde mij aan bij de Stevenskring, en na een lange, koude winter kon ik in april 2013 beginnen. Met 27 jaar ben ik een factor jonger dan de meeste leden van de Stevenskring, wat een bevoorrechte positie is. De leden hebben een schat aan kennis en verhalen over de Stevenskerk en de historie van Nijmegen, waar ik graag wat van meepak. Collega-vrijwilligers delen hun kennis graag: iemand heeft zelfs beloofd me een keer op te zoeken om de betekenis van het woord “Ontseyt” op een

Toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. De eerste zondagmiddagrondleiding van dit jaar vindt plaats op 18 mei. Zie voor overige data en thema’s: http://www.stevenskerk.nl/events/

predikantenbord uit te leggen, nadat hij eerder zijn verhaal daarover niet had kunnen afmaken. Daarnaast mocht ik mij al vrij snel bemoeien met “moderne” zaken, zoals het beheer van de website en de automatisering voor het team op kantoor. Op 11 oktober 2013 kon ik in de Zuiderkapel een verhaal houden over mijn vak online marketing tijdens Co-work Friday, een dag waar kleine ondernemers konden werken en netwerken in de Stevenskerk. Een ander leuk project was het realiseren van een virtuele tour door de Stevenskerk samen met de twee broers van het Nijmeegse 360Tours, Patrick en Remco van Bree. Hun enthousiasme voor de Stevenskerk groeide met het uur, waardoor zij een volle dag bezig zijn geweest om de kerk en toren tot in de kleinste details vast te leggen. Het resultaat is te bekijken op Google Maps. Dit enthousiasme vind ik één van de leukste aspecten van mijn betrokkenheid bij de Stevenskerk. De vrijwilligers hebben dit in grote mate, maar ook dagjesmensen worden vaak blij verrast door de geschiedenis, de verhalen of de muziek van één van de monumentale orgels.”

paasvieringen in de stevenskerk van 13 t/m 20 april Rondom Pasen verzorgt het Oecumenisch City Pastoraat (OCP) in de Stevenskerk Goede Week en Paasvieringen. De activiteiten gaan van start op Palmzondag (10.00 uur), waarop Henk van den Berg voorgaat in een viering met een palmprocessie. Op Witte Donderdag (19.30 uur) is de voorganger Richart Huijzer in een viering met avondmaal. Op Goede Vrijdag (19.30 uur) wordt in een sobere viering het lijden en de dood van Christus herdacht met als voorganger Bärbel de Groot-Kopetzky. Op Stille Zaterdag (16.00 uur) worden de klaagliederen van Jeremia ten gehore gebracht door Capella Cumerana onder leiding van ­Jetty Podt. De Paasnachtviering op zaterdag 19 april om 21.30 uur wordt voorgegaan door Henk Gols en Richart Huijzer. Deze nacht worden de dood en opstanding gevierd, centrale thema’s van ons bestaan. Op Paasmorgen, zondag 20 april om 10.00 uur, gaat Paul Oosterhoff voor in een viering van de opstanding. Kijk voor meer informatie op www.stevenskerk.nl /events of www.ocp-nijmegen.nl.


agenda april, mei, juni 2014 Vrijdag 11 april - 20.00-22.00 uur

Zondag 01 juni - 12.00-17.00 uur

Stichting Stevenskerk, Kamermuziekserie, Trio Roozeman & R.-J. Roozeman

Stichting Muziek Festival Nijmegen, diverse optredens

Zondag 13 april - 10.00-11.30 uur

Stichting Ontcommer, Concert Spirituel met Capella Cumerana o.l.v. Jetty Podt

Oecumenisch City Pastoraat (OCP), Palmzondag met voorganger Henk van den Berg

Zaterdag 07 juni - 16.00-16.45 uur

Zondag 08 juni - 10.00-11.15 uur

Zondag 13 april - 15.00-18.00 uur

Oecumenisch City Pastoraat (OCP), Pinksterviering

Stichting Klassieke Concerten Nederland o.l.v. Pieter Jan Leusink, Matthäus Passion

Dinsdag 24 juni - 20.30-21.45 uur

Donderdag 17 april - 19.30-20.30 uur

Stichting Nijmeegse Orgelkring, openingsconcert Zomerconcertserie

Oecumenisch City Pastoraat (OCP), Goedeweekvieringen, Witte Donderdag met voorganger Richart Huijzer Vrijdag 18 april - 19.30-20.30 uur Oecumenisch City Pastoraat (OCP), Goedeweekvieringen, Goede Vrijdag met voorganger Bärbel de Groot-Kopetzky Zaterdag 19 april - 16.00-16.45 uur Stichting Ontcommer, Vesper met Capella Cumerana o.l.v. Jetty Podt Zaterdag 19 april - 21.30-23.00 uur Oecumenisch City Pastoraat (OCP), Paasnachtviering met voorgangers Henk Gols en Richart Huijzer Zondag 20 april - 10.00-11.15 uur Oecumenisch City Pastoraat (OCP), Paasmorgenviering met voorganger Paul Oosterhoff Zaterdag 26 april - 20.00-22.00 uur Stichting Oranjeconcert, Koningsdagconcert Zaterdag 03 mei - 16.00-16.45 uur

Vanaf april Stevenskerk weer dagelijks geopend De eerste maanden van 2014 hebben de vrijwilligers van de Stevenskring enorm hard gewerkt om de kerk weer op te knappen voor het nieuwe seizoen. De grootste klus was het strippen en in de was zetten van de vloer. Na de inzet van de vrijwilligers van NLdoet op 21 maart, is de kerk er klaar voor om haar deuren weer te openen voor bezoekers. Vanaf april is de kerk dagelijks geopend van 10:30 uur tot 16:30 uur, met afwijkende openingstijden op maandag (10.30-13.00 uur) en zondag (12.00 – 16.30 uur). Houd altijd de website in de gaten voor de actuele openingstijden, soms is er vanwege een (besloten) activiteit geen openstelling mogelijk. Bereikbaarheid Veel bussen stoppen op Plein 1944, vanwaar het twee minuten lopen is naar de Stevenskerk. Het NS-station ligt op vijftien minuten loopafstand. Komt u met de auto, dan is het drie minuten lopen vanaf parkeergarage ‘Eiermarkt’. Met een invalideparkeerkaart kunt u parkeren bij de kerk: druk op de knop ‘info’ bij de road barriers. Meer informatie: www.stevenskerk.nl/bezoeken/ bereikbaarheid/

Stichting Ontcommer, Vesper met Nijmeegs Byzantijns Koor Zondag 04 mei - 19.00-20.00 uur Gemeente Nijmegen, Dodenherdenking

COLOFON Stichting Stevenskerk & Stichting Vrienden van de Stevenskerk Nijmegen

Zondag 11 mei - 12.00-16.30 uur Rondleidingen voor deelnemers Fietstocht Nijmegen Vrijdag 16 mei - 15.00-18.00 uur Titus Brandsma lezing 2014 Donderdag 29 mei - 10.00-11.15 uur Protestantse Gemeente Nijmegen, Hemelvaartdienst Donderdag 29 mei - 19.30-22.00 uur Stichting Klassieke Concerten Nederland o.l.v. Pieter Jan Leusink, Requiem van Fauré

Bezoekadres: Postadres: Telefoonnummer: E-mail: Informatie: IBAN Stg. Vrienden: Foto’s: Redactie: Opmaak: Druk: Verschijning 2014:

St. Stevenskerkhof 62 Kerkboog 2, 6511 VX Nijmegen 024 360 47 10 info@stevenskerk.nl www.stevenskerk.nl NL75 RABO 0135 8286 78 Jan Heijmans Ciska Rouw SJALOT ontwerp, Nijmegen MediaMail Februari, April, Juli, November

Stevenskerk nieuwsbrief - april 2014  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you