Page 1

ploegsma zomer 2011


Nieuws van Ploegsma! Veel Mees Kees-nieuws Mees Kees: de film! Feest voor Mees Kees en zijn groep 6b! De filmrechten van de succesvolle Mees Kees-boeken van Mirjam Oldenhave zijn verkocht aan producent Paul Voorthuysen. Hij maakte onder andere de miniserie Bernard – Schavuit van Oranje en klassiekers als Mijn Vader woont in Rio en Mevrouw Ten Kate, en gaat nu aan de slag om van de kinderboekenserie een speelfilm te maken. De film draait naar verwachting over een jaar in de bioscoop.

Els van Egeraat bekroond Illustratrice Els van Egeraat heeft de Sakko Cultuurprijs voor Kunsten en Letteren 2010 gekregen: ‘... vanwege haar vele, veelzijdige en uitermate artistieke bijdragen aan de jeugd- en jongerenliteratuur, zowel in het Nederlands taalgebied als ver daarbuiten. Mede door haar grote inlevingsvermogen in zowel de teksten van de schrijvers als in de leefwereld van jeugd en jongeren heeft Els het vermogen ontwikkeld om met penseel en potlood in een enkel beeld de essentie van verhalen te verbeelden. Met dit zeer kunstzinnige talent weet zij bruggen te slaan tussen de jongeren van nu en verhalen van alle tijden.’ Els van Egeraat kreeg haar eerste echte opdracht bijna 20 jaar geleden van Uitgeverij Ploegsma, en illustreert o.a. de boeken van Simone Kramer en Janny van der Molen.

Foto: Jacques Bakker/Fotolino

Mees Kees auf Deutsch Ook Duitse kinderen kunnen binnenkort genieten van Mees Kees. Coppenrath Verlag heeft onlangs de vertaalrechten gekocht voor de eerste drie boeken uit de succesvolle serie.

ploegsma

Burgemeester Polman van Bergen op Zoom overhandigt de prijs

Tiplijst Kinderjury 2011 Mees Kees op de iPhone

nieuws

20.000 mensen hebben inmiddels de leuke Mees Kees App gedownload. Wekelijks komen daar gemiddeld 700 downloads bij!

Maar liefst drie Ploegsma-titels staan op de tiplijst voor de Nederlandse Kinderjury 2011: Windkracht Merel van Caja Cazemier, Mees Kees – De sponsorloop van Mirjam Oldenhave en Floor is smoor van Marjon Hoffman.


E

lke maand z it ten schrijfster en schrijfdocente Mirjam Oldenhave en ondergetekende aan tafel achter een fikse stapel manuscripten. Die worden met zorg bekeken en gelezen. De meeste gaan retour, maar we worden ook regelmatig verrast door spannende, intrigerende of tot nadenken stemmende verhalen. Het afgelopen jaar was het goed raak. En daarom treft u in deze zomeraanbieding maar liefst drie debuten aan. We genoten ervan om weer eens manuscripten te lezen waarmee je ook 10+ jongens een plezier doet. In CoolMickey staat de wereld van het gamen centraal. Multiplayer on line games als World of Warcraft en RuneScape worden massaal en wereldwijd gespeeld. Roel de Jong creëert in zijn boek een compleet nieuwe en spannende gamewereld. Dat hij zelf een verwoed gamer is, helpt natuurlijk… Maar hij weet ook mooi de link naar real life op het schoolplein te leggen. Suzanne Wouda is een geschiedenisfreak. Ze duikt graag in het verleden, en heeft een prima inlevingsvermogen. In Stormvaart spat het zeeschuim je om de oren, en hoor je de kanonnen bulderen! Copycat, een verhaal over klonen, zet je aan het denken over de toekomst. Maar het is vooral een spannend boek over de heldenmoed van drie jongeren, die hun angst opzij zetten om hun dubbelgangers, en hen niet alleen, te redden. Vader Simon en dochter Laura Burgers werkten intensief samen aan dit manuscript. Genieten is het ook van Flits!, de nieuwe reeks van Mirjam Oldenhave. Puntgaaf zet Mirjam haar hoofdpersonen neer, en je begint direct te grijnzen bij het lezen van haar dialogen. Maar over Mirjam hoef ik niet te ronken, dat doet de pers al, zie blz. 12!

Mirjam Oldenhave en Martine Schaap

1

ploegsma zomer 2011

inleiding

© Foto: Robert Elsing

Martine Schaap Uitgever Ploegsma

ploegsma

Fijn dat u, boekverkoper, onze nieuwe titels over het voetlicht wilt brengen. Namens het Ploegsma-team hartelijk dank daarvoor!


De beroemdste Griekse held nu in paperback Simone Kramer Odysseus

Nadat Troje is gevallen, keren de Grieken huiswaarts. Voor Odysseus, koning van Ithaka, is dat het begin van talloze omzwervingen. Hij ontsnapt ternauwernood aan een wrede Kykloop, en hij wordt door de tovenares Kirke naar het dodenrijk gestuurd. Hij moet langs de Sirenen zien te varen, die elk schip op de klippen doen slaan. Hij verliest zijn vloot en uiteindelijk ook zijn eigen schip, en dreigt in de grot van de nimf Kalypso de tijd te vergeten... Het is aan zijn moed en intelligentie te danken dat hij na tien jaar eindelijk weer heelhuids voet aan wal zet op zijn geliefde Ithaka.

fictie vanaf 10 jaar 16,5 x 23,5 cm, 176 blz. pb. ¤ 15,– verschijnt september 2011 omslag en illustraties in kleur: Els van Egeraat

ploegsma

vormgeving omslag: Steef Liefting

nur 277 isbn 978 90 216 6921 2

isbn 978 90 216 6691 4 ¤ 11,95

www.simonekramer.nl Eerder verscheen:

gezinsboek isbn 978 90 216 1927 9

2

ploegsma zomer 2011


De mooiste verhalen over ridders en queestes Simone Kramer Van Parcifal tot Beowulf Verhalen uit de Middeleeuwen

Niet alleen uit het oude Griekenland komen mooie verhalen, ook dichter bij huis hebben dappere ridders draken verslagen, jonkvrouwen begeerd en strijd geleverd. Zij worden bezongen in opera’s, vereeuwigd in olieverf en strekken romanschrijvers tot inspiratie. Maar hoe was precies het verhaal van Siegfried? Hoe verging het de geliefden Tristan en Isolde, en wie waren ook weer de ridders van de Ronde Tafel? Op haar eigen beeldende en toegankelijke wijze heeft Simone Kramer de bekendste Europese sagen herverteld. Els van Egeraat maakte er prachtige kleurenillustraties bij.

fictie vanaf 10 jaar 16,8 x 24 cm, 176 blz. geb. ¤ 24,95 verschijnt september 2011 omslag en illustraties in kleur: Els van Egeraat

isbn 978 90 216 6939 7 ¤ 19,95

www.simonekramer.nl

ploegsma

vormgeving omslag: Steef Liefting

nur 277 isbn 978 90 216 6920 5

Eerder verscheen:

gezinsboek

Culturele ‘opfriscursus’ Voor het hele gezin

isbn 978 90 216 6678 5

3

ploegsma zomer 2011


ploegsma informatief 4

ploegsma zomer 2011


Eropuit in de natuur! Mick Manning & Brita Granström Het leukste buitenboek voor kinderen

omslagontwerp: Studio Cursief nur 223 isbn 978 90 216 6922 9

Het leukste natuurboek voor beginners Boordevol illustraties 5

ploegsma zomer 2011

informatief

Ga op avontuur in de natuur en word een echte ontdekker! In dorp en stad, park en bos, vijver en rivier, op de hei en aan het strand… In dit boek vind je alles wat jonge kinderen over dieren en planten willen weten en het laat zien hoe leuk de natuur is. Dus hup: snel naar buiten met z’n allen!

non-fictie vanaf 5 jaar 24,3 x 24,5 cm, 48 blz. geb. ¤ 14,95 verschijnt juni 2011 vertaling: Mariska Hammerstein

ploegsma

Vind het spoor van een das… tel ganzen en steltlopers… onderzoek het leven in de tuin… praat met een specht… herken boomknoppen… ontdek het verschil tussen een konijn en een haas… leer fluiten op een grasspriet...


Pieter Konijn voor de allerkleinsten Beatrix Potter Pieter Konijn buggyboekje

Het bekendste en meest geliefde konijn uit kinderboekenland is er nu ook als buggyboekje van stevig karton. Voor de allerkleinsten een eerste kennismaking met de wereldberoemde dieren van Beatrix Potter. Hang het boekje aan de buggy of kinderstoel en je raakt Pieter Konijn nooit meer kwijt!

ploegsma

buggyboekje vanaf 0 jaar 9 x 9 cm, 12 blz. geb. 造 4,95 verschijnt juli 2011 typografie: Studio Cursief nur 271 isbn 978 90 216 6946 5

Eerder verscheen:

cadeauboek

isbn 978 90 216 6590 0

Eerste kennismaking met Pieter Konijn 6

ploegsma zomer 2011


Een prachtig geschenk! Beatrix Potter Babyboek met knuffeldekentje

babyboek 19,3 x 21,5 cm, 48 blz. geb. ¤ 16,95 verschijnt juli 2011 typografie: Studio Cursief nur 012 isbn 978 90 216 6927 4

Eerder verscheen:

www.peterrabbit.com

Ideaal kraamcadeau in mooie geschenkdoos • Knuffeldekentje van biologisch katoen • Milieuvriendelijk geproduceerd 7

ploegsma zomer 2011

cadeauboek

isbn 978 90 216 6836 9

ploegsma

Peter Rabbit Naturally Better is een nieuwe range Pieter Konijn-producten die op milieuvriendelijke wijze worden geproduceerd en gemaakt zijn van natuurlijke, biologische materialen. In dit babyboek kunnen ouders elke belangrijke gebeurtenis uit hun kindjes eerste jaar noteren: de geboorte, de eerste keer in bad, de eerste lach, het eerste gebrabbel... Met veel ruimte voor foto’s en achterin een envelop om haarlokjes, groeigrafieken en andere ‘souvenirs’ in te bewaren. En terwijl mama of papa een uniek verslag voor later vastlegt, kan de baby lekker knuffelen met het zachte knuffeldekentje.


ploegsma fictie

Juni is de Maand van het Spannende Boek. Omdat er ook veel spannende kinderboeken zijn, heeft Ploegsma een speciale actie. 300 boekhandels in Nederland krijgen een display met daarin 50 Spekkie en Sproet-miniboekjes om uit te delen. Een spannende maand toegewenst!

8

ploegsma zomer 2011


Helden Spekkie en Sproet in actie! Vivian den Hollander Spekkie en Sproet en de vreemde ontvoering Als Spekkie en Sproet op straat gegil horen en zien hoe een meisje een auto in wordt gesleurd, komt het dappere duo meteen in actie. Ze rennen achter de auto aan en bellen neef Nelson, die bij de politie werkt. Die komt met loeiende sirene aan geracet, maar… het blijkt vals alarm. De ontvoering van het meisje Sofia was in scène gezet voor een filmopname. Dat zal Spekkie en Sproet geen tweede keer overkomen. Als Sofia even later van de filmset verdwijnt, maken ze zich dan ook niet al te druk. Ze mogen lekker met Nelson naar de kermis. En daar zien ze Sofia weer. Eerst in het spookhuis, dan in het reuzenrad. Maar iets klopt er niet…

fictie vanaf 7 jaar 15 x 22 cm, 96 blz. geb. ¤ 12,95 verschijnt augustus 2011 omslag en illustraties: Juliette de Wit

vormgeving omslag: Joen Design nur 282 isbn 978 90 216 6918 2

Eerder verschenen:

ploegsma

www.spekkieensproet.nl

fictie

isbn 978 90 216 6667 9

isbn 978 90 216 6830 7

Spekkie en Sproet: de helden van beginnende lezers • 100.000 ex over de toonbank • Thema Kinderboekenweek 2011 9

ploegsma zomer 2011


Voor alle meisjes die van ballet dromen Marianne Loibl De kleine ballerina Mijn eerste balletboek

ploegsma cadeauboek

Sofie is dolgelukkig: ze mag op ballet! Binnenkort zal haar groepje het ballet De Sterrenprinses opvoeren. Sophie doet heel erg haar best, en als het meisje dat de solo zou dansen haar enkel verstuikt, krijgt zij de hoofdrol. Met bonzend hart komt ze het podium op‌ Naast het verhaal van Sofie staat dit boek vol informatie over ballet: over de kleding, de vijf basisposities, de namen van de verschillende sprongen‌ Alles wat een ballerina in de dop wil weten! fictie vanaf 4 jaar tweede druk 24 x 24,6 cm, 48 blz. geb. ¤ 17,95 verschijnt juli 2011 vertaling: Mariska Hammerstein

vormgeving omslag: Studio Rietvelt nur 221 isbn 978 90 216 6556 6

Met echte tutu!

omslag en illustraties in kleur: Clara Suetens

Eerste druk razendsnel uitverkocht 10

ploegsma zomer 2011


Nu weer leverbaar: Het leukste cadeauboek voor (aanstaande) vaders! Jonathan Allen Ssst, de baby slaapt

flapjesboek met geluid vanaf 3 jaar

Boek met flapjes en geluiden Een vrolijk kraamcadeau 11

ploegsma zomer 2011

novelty

derde druk met nieuw omslag 23,5 x 27,8 cm, 16 blz. geb. ¤ 18,95 verschijnt augustus 2011

vertaling: Martine Schaap typografie: Studio Cursief nur 276 isbn 978 90 216 6912 0

ploegsma

Mama gaat een avondje uit, en haar man blijft thuis bij de baby, die eindelijk in slaap is gevallen. ‘Denk erom dat je de baby niet wakker maakt!’ waarschuwt mama en dat belooft papa. Maar hoe harder papa zijn best doet om zachtjes te doen, hoe meer lawaai hij maakt. Trek aan de flapjes en hoor valpartijen, gemiauw en geblaf, een luidruchtige koekoeksklok en nog veel meer geluiden die de bezorgde vader veroorzaakt. Toch wordt de baby pas wakker als papa uiteindelijk doodmoe naast de wieg in slaap valt… en heel hard snurkt!


Voor alle nieuwe fans: een Mees Kees-feesteditie Mirjam Oldenhave Mees Kees – Een pittig klasje Vijf jaar Mees Kees (en hij is nog steeds stagiair!), meer dan 500.000 exemplaren over de toonbank... Dat vraagt om een feesteditie! Met glim en glitter, leuke extra informatie achterin, en dat voor een feestprijs van maar ¤ 10,–.

fictie 7-10 jaar 15 x 22 cm, 96 blz. geb. ¤ 10,– verschijnt juni 2011 omslag en illustraties in kleur: Rick de Haas

vormgeving omslag: Petra Gerritsen nur 282 isbn 978 90 216 6947 2

De pers over Mees Kees: ‘Mirjam Oldenhave weet de onstuimige interactie in 6b haarscherp te beschrijven.’ Bas Maliepaard in Trouw

ploegsma

‘Mees Kees is met zijn heerlijke humor en frisse illustraties een van de geslaagdste kinderboekenweekgeschenken van het afgelopen decennium.’ Pjotr van Lenteren in de Volkskrant

Met glanzend metallic omslag! www.meeskees.nl www.mirjamoldenhave.nl

Oldenhave heeft ‘droge humor en gevoel voor taal.’ Hanneke van den Berg in Het Parool

Eerder verschenen:

fictie isbn 978 90 216 6505 4

isbn 978 90 216 6558 0

isbn 978 90 216 6643 3

isbn 978 90 216 6799 7

Getipt door de Kinderjury! 12

ploegsma zomer 2011


Nieuwe serie van schrijfster Kinderboekenweekgeschenk 2010! Mirjam Oldenhave Flits! – De nieuwsjagers De schoolkrant wordt nauwelijks gelezen op de Nijlandschool. Daan (fotograaf) en Lotte (hoofdredacteur) zijn de twee enige leden van de schoolkrantclub en zetten het blad in elkaar op ‘nietjesdag’. De kopij wordt eerst gescreend door het schoolhoofd en bestaat uit saaie opstellen van de middenbouw en wat wazige tekeningen van de kleuters. De anonieme briefjes die in de prullenbak belanden, zijn eigenlijk veel interessanter… Dat vindt Toni (onderzoeksjournalist) ook. Hij denkt dat het een stuk spannender kan allemaal. En als ook Evi (interviewer), die iedereen gek maakt met haar voortdurende gevraag, bij de redactie wil komen, staat niets of niemand een flitsende schoolkrant en dito website in de weg… Of toch?

vormgeving omslag: Petra Gerritsen

nur 283 isbn 978 90 216 6925 0

isbn 978 90 216 6934 2 ¤ 9,95

Geestige dialogen, kinderen raak geportretteerd Inspirerend boek over digitale schoolkrant

13

ploegsma zomer 2011

fictie

www.mirjamoldenhave.nl http://mirjamoldenhave.hyves.nl/

ploegsma

fictie vanaf 9 jaar 14,5 x 21,8 cm, 144 blz. geb. ¤ 12,95 verschijnt augustus 2011 omslag en illustraties: Rick de Haas


Thomas Brezina De helse helikopter Het Tiger-Team is in New York als een zwarte helikopter als een roofvogel uit de hemel duikt en Patrick ontvoert. Birgit en Luuk begrijpen er niets van, tot ze ontdekken dat Patrick sprekend op een jonge Broadway-acteur lijkt. Ze vermoeden dat de ontvoerder zich heeft vergist en gaan op onderzoek uit in het theater. Ondertussen is Patrick in groot gevaar: aan zijn pols tikt een zeer gevaarlijk horloge… Zullen Birgit en Luuk hem op tijd vinden?

fictie 8-12 jaar 12,8 x 20,5 cm, 144 blz. geb. ¤ 9,95 inclusief decoder verschijnt juni 2011 vertaling: René van Veen omslag en illustraties: Naomi Fearn

vormgeving omslag: Nancy Koot nur 283 isbn 978 90 216 6915 1

ploegsma

Eerder verschenen: Ee n: Display met 6 exemplaren De helse helikopter ikopter isbn 978 90 216 16 6937 3 ¤ 59,70

fictie isbn 978 90 216 6755 3 isb

14

ploegsma zomer 2011

isbn 978 90 216 6781 2


De lezer is het vierde Tiger Team-lid! Thomas Brezina De monster-safari Als je op safari gaat in Afrika verwacht je leeuwen, tijgers en olifanten te zien – en geen angstaanjagende monsterlijke wezens! Birgit, Patrick en Luuk weten dan ook niet wat ze overkomt en willen nog maar één ding: zo snel mogelijk weg! Maar eenmaal op de vlucht voor de geheimzinnige figuren doen ze een verbazingwekkende ontdekking, en het TigerTeam zou het Tiger-Team niet zijn als ze dat niet tot de bodem zouden uitzoeken…

fictie 8-12 jaar 12,8 x 20,5 cm, 144 blz. geb. ¤ 9,95 inclusief decoder verschijnt juni 2011 vertaling: René van Veen omslag en illustraties: Naomi Fearn

vormgeving omslag: Nancy Koot nur 283 isbn 978 90 216 6914 4

Display met 6 exemplaren De monster-safari isbn 978 90 216 6938 0 ¤ 59,70

ploegsma

www.thomasbrezina.com

fictie

isbn 978 90 216 6787 4

isbn 978 90 216 6788 1

isbn 978 90 216 6857 4

Interactieve boeken voor speurneuzen Met decoder bij elk boek 15

ploegsma zomer 2011

isbn 978 90 216 6858 1


Nieuwe avonturen van Jip, Bo, Lola en Falderie! Barbara Scholten Bikini’s en scheenbeschermers Falderie, Jip, Bo en Lola worden alle vier geselecteerd voor de voorselectie van meisjes D1. Lola lijkt dit absoluut niet belangrijk te vinden totdat duidelijk wordt wie de nieuwe coaches zijn: twee leuke jongens uit jongens A1. Daar wil Lola haar best wel voor doen! Ze probeert op alle mogelijke manieren aandacht te trekken en te voorkomen dat zij na het snikhete trainingskamp buiten de selectie valt. Ondertussen vraagt Falderie zich af of ze nog wel hartsvriendinnen met Lola wil zijn. Blijft Lola alleen maar aan zichzelf denken, of blijkt ze toch een echte vriendin te zijn?

fictie vanaf 10 jaar 14,5 x 21,8 cm, 128 blz. geb. ¤ 12,95 verschijnt september 2011 omslagbeeld: Shutterstock omslagontwerp: Annemieke Groenhuijzen

nur 283 isbn 978 90 216 6928 1

isbn 978 90 216 6935 9 ¤ 9,95

ploegsma

Eerder verschenen:

www.barbarascholten.nl Word vrienden met Barbara via barbara-scholten.hyves.nl

fictie isbn 978 90 216 6801 7

isbn 978 90 216 6863 5

Hockey meest beoefende sport bij meisjes • Barbara Scholten winnares schrijfwedstrijd • Scholtens eerste hockeyboek al herdrukt! 16

ploegsma zomer 2011


Sprankelende Cazemier voor jongere lezers Caja Cazemier Wervelwind Merel Merel heeft iets nieuws gevonden om zich helemaal op te storten: helpen in het dierenasiel. Uiteraard stormt ze daarbij in zeven sloten tegelijk, en algauw is ze niet langer welkom... Dan gaat ze actievoeren voor egels. Die hebben het namelijk steeds moeilijker in de stad. Daarmee heeft ze meer succes: Merel komt er zelfs mee op tv! Dit is het tweede boek over de vrolijke, onstuitbare Merel. Als een wervelwind raast dit heen-en-weerkind door haar toch al ingewikkelde leven. Want de ene helft van de week woont ze bij haar vader en zijn nieuwe vrouw, de andere helft bij haar moeder en diens vriendin-met-dochter. Gelukkig heeft ze haar hond Joep, en haar beste vriendin Marijn.

nur 283 isbn 978 90 216 6917 5

isbn 978 90 216 6931 1 造 10,95

www.cajacazemier.nl

ploegsma

fictie vanaf 10 jaar 14,5 x 21,8 cm, 192 blz. geb. 造 13,95 verschijnt juni 2011 omslagbeeld: Shutterstock omslagontwerp: Annemieke Groenhuijzen

Eerder verscheen:

fictie

Eerste boek over Merel op tiplijst voor de Kinderjury 2011 Voor de bovenbouw van de basisschool

isbn 978 90 216 6823 9

17

ploegsma zomer 2011


Lekker lezen in de zomer! Eva Raaff De Taragon Trilogie

In juni en juli slechts ¤ 12,50 per deel!

ploegsma

Het groene vuur isbn 978 90 216 1949 1

Het vergeten volk isbn 978 90 216 2201 9

fictie

Wanneer de nacht licht is, en de dag in duister gehuld, dan wordt deze voorspelling vervuld. Geboren wordt één prins, tweemaal van koningsbloede die zal bepalen het kwade of goede. Door hem zal heersen, dag of nacht, aan licht of aan donker zal zijn de macht. Beide landen, tussen zee en veen, zal hij verenigen tot één.

18

De pijl en het bloed isbn 978 90 216 6560 3

ploegsma zomer 2011


Bloedstollend en rijk debuut van vader-dochter schrijfduo Laura & Simon Burgers Copycat Oog in oog met je dubbelganger... Op een dag kreeg Berk niets te eten, de anderen van zijn zaal wel. De oppasser kon niet uitleggen wat de reden daarvoor was, maar hij keek ongelukkig. Die avond kwamen er twee mannen binnen die Berk meenamen. Hij stribbelde niet tegen, maar werd toch hardhandig beetgepakt. Als Stefan bij een ongeluk zijn voet verliest, is dat geen ramp – althans niet voor hem. Van zijn kloon krijgt hij gewoon een nieuwe voet. Iedereen denkt dat de klonen een soort bewusteloos bestaan leiden, maar als Stefan achter de verschrikkelijke waarheid komt, is hij vastbesloten zijn kloon te bevrijden en deze praktijken aan de kaak te stellen. Een levensgevaarlijke onderneming, want er staan gigantische belangen op het spel... Laura en Simon Burgers schetsen een toekomstige wereld die akelig dichtbij is. Verpakt in een razend spannend verhaal zet Copycat de lezer aan het denken over ethiek en wat het betekent een mens te zijn. Een boek dat je niet loslaat, ook niet wanneer je de laatste bladzijde hebt omgeslagen. Een computerspel en een website vullen het boek aan.

isbn 978 90 216 6930 4 ¤ 14,50

www.copycat.nl

Eigentijds, toegankelijk, snel, intelligent • Website met een spel, Simon Burgers is componist en neerlandicus. Hij publiceerde bij Meulenhoff onder het pseudoniem Simon Bottema de roman De rectrix. Zijn dochter Laura studeert rechten en Frans. Geheel samen schreven ze in zo’n anderhalf jaar dit boek. Ook de site en het computerspel bedachten ze zelf. 19

informatie voor werkstukken en blogs van de hoofdpersonen • Zet lezers aan tot nadenken ploegsma zomer 2011

fictie

Foto: Susan Brooijmans

omslagontwerp: Annemieke Groenhuijzen

nur 284 isbn 978 90 216 6916 8

ploegsma

fictie vanaf 12 jaar 14,5 x 21,8 cm, 320 blz. geb. ¤ 17,95 verschijnt juni 2011 omslagbeeld: Andy Wadsworth / Trevillion Images


Wie dacht dat elfen schattig waren, moet dit maar eens lezen… Reggie Naus De Raadseljagers – De wachters van de heuvel Als Annes vader het plan opvat om ergens in Schotland een hotel met een golfbaan te bouwen, blijkt algauw dat dit niet van een leien dakje gaat. Graafmachines worden vernield en bouwmaterialen gestolen. Annes vader verdenkt milieuactivisten, maar Anne en haar vrienden, de Raadseljagers, ontdekken iets veel duisterders. Het heeft te maken met de heuvel die midden in het bouwterrein ligt: Shian, de elfenheuvel. Al snel blijkt dat echte elfen helemaal niet zo lieflijk zijn. Ze laten niet met zich spotten en ze laten zich zéker niet hun land afnemen. Kunnen de Raadseljagers het bouwproject tegenhouden? Want de koning onder de heuvel staat op het punt om wraak te nemen... De Raadseljagers zijn vier vrienden die elkaar via internet hebben ontmoet. Samen gaan ze op zoek naar mysteries om op te lossen. In het eerste deel draaide alles om zwarte magie, in het tweede deel om vampiers. Na de elfen staan er spoken en weerwolven op het menu.

ploegsma

fictie vanaf 10 jaar 14,5 x 21,8 cm, 176 blz. geb. ¤ 14,95 verschijnt augustus 2011 omslagillustratie: Maaike Putman vormgeving omslag: Steef Liefting

www.raadseljagers.nl

nur 283 isbn 978 90 216 6924 3

isbn 978 90 216 6933 5 ¤ 11,95

Eerder verschenen:

fictie ‘Elfenheuvel’ Doon Hill in Schotland

Eerste Raadseljagers-boek Bruna Jeugdboek van het Jaar 2010 20

isbn 978 90 216 6768 3

ploegsma zomer 2011

isbn 978 90 216 6859 8


Loeispannend game-avontuur! Roel de Jong CoolMickey Thomas is al behoorlijk ver in het game PlanetLords vergelijkbaar met World of Warcraft. Maar als zijn ruimteschip bij een aanval zwaar beschadigd raakt, moet hij weer lang aan het werk in de kobaltmijn om het te kunnen repareren. De verleiding is dan ook groot als zijn vriend Mark hem in het spel laat weten dat hij een cheat heeft om in één klap 64 levels verder te komen. Hij moet alleen snel zijn password aan hem geven. Thomas doet het, stom genoeg… en dan verdwijnt zijn avatar uit het spel en kan hij niet meer spelen. Later blijkt dat het niet zijn vriend was die hem zijn password afhandig heeft gemaakt, maar een nog onbekende vijand… fictie vanaf 10 jaar 14,5 x 21,8 cm, 128 blz. geb. ¤ 13,95 verschijnt juni 2011 omslagbeeld: Getty Images omslagontwerp: Annemieke Groenhuijzen

nur 283 isbn 978 90 216 6919 9

isbn 978 90 216 6932 8 ¤ 10,95

Foto: Harmen de Jong

Roel de Jong krijgt gamers aan het lezen! Strijd en vriendschap, op internet én op het schoolplein On line gamen belangrijkste vrijetijdsbesteding jongens 11+ Met extra’s op website, zoals screensaver en wallpaper 21

ploegsma zomer 2011

fictie

Roel de Jong werkte als kok in het Amstelhotel, en heeft zelfs eens voor de koningin gekookt. Toen werd hij typograaf en reclamemaker. Schrijven werd een nieuwe passie, hij volgde een cursus Schrijven voor kinderen bij Mirjam Oldenhave. Roel schrijft nu als free lancer teksten voor uitgeverijen en websites. Maar het liefst werkt hij aan zijn manuscripten, afgewisseld met een stevig potje gamen…

ploegsma

www.planetlords.nl


Dé titel voor de Kinderboekenweek! Janny van der Molen Helden!

a19,95

Mensen die de wereld mooier maakten Geen boek sluit beter aan bij het thema van de Kinderboekenweek dan Helden! van Janny van der Molen. Een inspirerend boek over echtbestaande helden die door hun doorzettingsvermogen en moed de wereld voor altijd een stukje mooier hebben gemaakt.

gezinsboek vanaf 9 jaar 16,5 x 23,5 cm, 400 blz. pb. met flappen ¤ 19,95 verschijnt augustus 2011 omslag en illustraties in kleur: Els van Egeraat

vormgeving: Steef Liefting nur 212 isbn 978 90 216 6923 6

De pers over Helden!: ‘Een geslaagde en inspirerende combinatie van geschiedenis en fictie.’ NBD/Biblion ‘Indrukwekkend!’ – Zo zit dat

ploegsma

‘Integer, spannend en ontroerend – ik kreeg zelfs tranen in de ogen!’ Chantal d’Aulnis, manager/uitgever Anne Frank Stichting

gezinsboek

Janny van der Molen over haar Kinderboekenweek-programma: ‘Tijdens de Kinderboekenweek 2011 kom ik graag langs om te vertellen over mijn Superhelden! In een programma van een uur vertel ik over twee helden. Welke twee dat worden, kunnen we overleggen. Ik vertel het verhaal van de held, en neem zo mogelijk ook (historisch) beeldmateriaal mee, zoals filmfragmenten. Ik wil graag horen wat de kinderen van deze helden vinden. En ik wil natuurlijk weten wie de helden van de kinderen zijn!’ Janny van der Molen is te boeken via: www.sss.nl

‘Must-have!’ – Groter Groeien

www.jannyvandermolen.nl Eerder verschenen:

isbn 978 90 216 6526 9

22

ploegsma zomer 2011

isbn 978 90 216 6616 7


Verstekeling van de VOC Suzanne Wouda Stormvaart Het is 1691. Chris droomt ervan zeeman te worden, net als zijn vader. Deze is nooit van zijn laatste reis teruggekeerd, en zijn moeder is inmiddels hertrouwd. Chris kan absoluut niet met zijn stiefvader overweg, in tegenstelling tot zijn oudere broer Willem. Als die aankondigt dat hij op een Oost-Indiëvaarder gaat werken als timmerman, is Chris jaloers. Willem geeft niks om het zeemansleven! Na een ruzie met zijn stiefvader loopt Chris weg en verstopt hij zich op het schip De Dageraad. Voor hij het weet is hij als verstekeling onderweg naar de andere kant van de wereld. Het is een stormachtige reis vol tegenslagen. Wanneer het schip door piraten geënterd wordt en meegevoerd naar Jamaica, beleeft Chris angstige tijden. Maar niets had hem kunnen voorbereiden op de ontdekking die hij daar doet...

nur 283

isbn 978 90 216 6929 8

isbn 978 90 216 6936 6 ¤ 11,95

Foto: Bart Vermeulen

Veelbelovend debuut Spannend en avontuurlijk ‘Bontekoe’ meets Piratenbloed 23

ploegsma zomer 2011

fictie

Suzanne Wouda (1974) dook als kind vaker in het wedstrijdbad dan in de boeken. Maar toen haar klasgenoten in groep 8 háár verhaal uitkozen voor de schoolkrant, merkte ze hoe leuk ze dat vond. Vanaf dat moment wilde ze schrijver worden, en archeoloog. Ze werd leerkracht op de basisschool, en daarnaast nu ook schrijfster van historische jeugdboeken.

ploegsma

fictie vanaf 10 jaar 14,5 x 21,8 cm, 208 blz. geb. ¤ 14,95 verschijnt juli 2011 omslagbeeld: Shutterstock omslagontwerp: Annemieke Groenhuijzen


Kleurrijke inspiratie voor kinderen! Ceciel de Bie Verf Word een schildertalent!

Wat zou de wereld zijn zonder kleur? Kleuren zijn overal. In de natuur, in de stad of in je huis. Op overtuigende wijze schildert Ceciel de Bie in woord en beeld hoe belangrijk kleur in ons dagelijks leven is. Ze neemt een duik in de geschiedenis en vertelt over de eerste pigmenten die werden gebruikt maar laat de lezer ook met aandacht kijken naar een modern schilderij zoals Who is afraid of Red, Yellow and Blue van Barnett Newman. Wat gebeurt er eigenlijk in een atelier van een kunstenaar of in een verffabriek? En kun je ook zelf verf maken? Wat is een trompe-l’oeuil schildering? Bestaat er een professor van de kleur en waarom is iedereen zo dol op regenbogen? Een boek vol antwoorden op deze en veel andere vragen, met vaart gepresenteerd door de maakster van Inkt!

ploegsma

gezinsboek 21,3 x 27,5 cm, 96 blz. geb. ¤ 19,95 verschijnt september 2011 omslag en illustraties in kleur: Alice Hoogstad

vormgeving: Petra Gerritsen nur 214/217 isbn 978 90 216 6913 7

Eerder verscheen:

gezinsboek

Interviews met, en tips en trucs van profs Van Zilveren Griffelwinnares Ceciel de Bie

isbn 978 90 216 6821 5

24

ploegsma zomer 2011


verschijningslijst

Uitgeverij Ploegsma

juni Thomas Brezina – Tiger-Team De helse helikopter Thomas Brezina – Tiger-Team De monster-safari Laura & Simon Burgers – Copycat Caja Cazemier – Wervelwind Merel Roel de Jong – CoolMickey Mick Manning – Het leukste buitenboek voor kinderen Mirjam Oldenhave – Mees Kees Een pittig klasje feesteditie

Singel 262 1016 ac Amsterdam Postbus 3879 1001 ar Amsterdam Telefoon 020 55 11 250 Telefax 020 420 46 99 E-mail info@ploegsma.nl www.ploegsma.nl

juli Marianne Loibl – De kleine ballerina Beatrix Potter – Pieter Konijn buggyboekje Beatrix Potter – Babyboek met knuffeldekentje Suzanne Wouda – Stormvaart augustus Jonathan Allen – Ssst, de baby slaapt Vivian den Hollander – Spekkie en Sproet en de vreemde ontvoering Janny van der Molen – Helden! Reggie Naus – De Raadseljagers De wachters van de heuvel Mirjam Oldenhave – Flits! De nieuwsjagers

Aanvraag recensie-exemplaren en digitaal materiaal afdeling marketing en verkoop: Telefoon 020 551 12 00 E-mail: verkoop@singel262.nl Persinformatie Nederland: Janine Hoogendoorn E-mail j.hoogendoorn@ploegsma.nl Vertegenwoordigers Nederland: Antoinette Schaub Telefoon 06 222 34 186 E-mail a.schaub@singel262.nl Martha van Seters Telefoon 06 531 49 874 E-mail m.van.seters@singel262.nl Nandi Penning Telefoon 06 152 39 560 E-mail n.penning@singel262.nl

Omslagillustratie: Alice Hoogstad Basisontwerp: Steef Liefting Vormgeving: Nancy Koot Lithografie: Uccello Grafico, Amstelveen Drukker: Mewadruk, Hilversum

Besteladres Nederland: Erasmusweg 10 4104 ak Culemborg Telefoon 0345 475 911 Telefax 0345 475 343

Rebekka van Schelven Telefoon 06 413 29 726 E-mail r.v.schelven@zwijsen.nl

info

Voor België WPG Uitgevers België nv, Mechelsesteenweg 203, 2018 Antwerpen Telefoon 03 285 72 00 / Fax 03 285 72 99 Verkoop: walter.daem@wpg.be / 0475 69 74 62 kris.kuypers@wpg.be / 0496 55 84 77 Binnendienst: griet.verhelst@wpg.be / 03 285 72 57 pascale.smout@wpg.be / 03 285 72 83 Promotie: maja.matthys@wpg.be / 03 285 72 38

ploegsma

september Ceciel de Bie – Verf Simone Kramer – Odysseus Simone Kramer – Van Parcifal tot Beowulf Barbara Scholten – Bikini’s en scheenbeschermers


‘Back to school !’

Zomeraanbieding Ploegsma 2011  
Zomeraanbieding Ploegsma 2011  

De nieuwe aanbieding van Uitgeverij Ploegsma. Alle boeken die in de zomer van 2011 verschijnen.

Advertisement