Issuu on Google+

Portfolio Siyuan Liu

post-professional/ University of Texas at Austin


Alluvial Islands Pampulha Lake 2012 advanced studio/ Barbara Hoidn


Three comparing photos took from view 1 to view 3 marked on the map below. Located in the northern region of Belo Horizonte, Pampulha emerges as the legitimate representative of modern architecture of the 40s. Over the years, Pampulha assumed his natural vocation for tourism and recreation. The richness of the architectural complex attracts thousands of tourists. Sedimentation together with water pollution problem from the river mouth color the west side of this artificial lagoon. The water is too shallow that a big piece of island will show up if the water

level is low. To solve the problem, some are planning to reclaim all western part of the lake, but I found something valuable behind the dirty water surface. It is the power of the nature, how natural landscape change from time to time and how nature collect sediment in its own way. Thus, the basic concept is to BUILD ON A DYNAMIC CHANGE.

Sediments 2009 2010 2011 2012 2020 (estimation) 2050 (estimation) 2100 (estimation)

view3

view2 view1


The natrually formed island is the part of the landscape. No more design will be applied on this piece of land, but just waiting it to grow. The designed landscape begins from a group of artificial island as seeds and grow with the phenomenon of natural island agglomeration. Islands are arranged based on the anticipation of where to grow and where to erode. Building complex carefully touch on these islands or bare water surface and open toward dynamic chang strategically.

Concept The concept is to carefully put the ephemeral landscape and eternal conference center together. The goal is to not only create a single poetic moment, but also transite the stories to future.


people vehicle boats

Years later...


Years, years later... It doesn’t matter whether the landscape will grow exactly in my anticipation. But nature can start to tell its own vibrant story and people can live in this story.


Building Strategy The building design began from an exploration on sections. Based on the position and surronding condition, different building part have its own response to the landscape, the nature light, light reflection from water, and rain water, to create a series of moment relatively.

Section models

Cafe

Library

Seminar room


This set of renderings is talking about how people walk though the building complex (how stories linked together) and how the building leads the experience from active to peaceful.


CONFERENCE CENTER SCALE 1:250

I Seminar Rooms II Public Living Room III Library IV Cafe and Bar V Reception Center

2 1 3

5

6

4

7 9

Dw

8

I Seminar Rooms 1- Board Room

II Public Living Room

10

5- Bar Counter

2- Sign-In

6- Information Desk

3- Tea Time Area

7- Indoor Social Area

4- Courtyard with water pound

8- Outdoor Social Area 9- Garden 10- Deck 11- Aluvial Islands

11

I Seminar Rooms

II Public Living Room

III he to t plex om

el c

hot


III Library

IV Cafe and Bar

V Reception Center

12- Circulation Desk

17- Bar

22- Front Desk and Info

18- Dinning Room

23- Administration Area

14- Courtyard with water pound and Mirror

19- Exterior Cafe

24- Loading Deck

15- Reading Room

20- Kitchen

25- Run-off Cleanage Pound

21- Decks

26- Square with Water Pound

13- Stacks Dw

15

Dw

Dw Dw

16- Restroom with Smooking Room

Dw

Dw

23

22 Down

19

13

21

18

24

Dw

Up

25

lex

20

omp

17

tel c

14

e ho

to th

16

12

21

26

Dw

Library

IV Cafe and Bar

ium

ditor

e au

to th


Atmosphere A Street Lamp Design FIRST PRIZE/ Square Inches of Love Competition

It’s a street lamp, but also can lights up in day time. By cutting dolphin-shape holes to make a pattern of butterflys, the purpose is to fabricate a street lamp as well as the ATMOSPHERE created by REFLECTION, to be fascinating and easily understood by children.


LASER CUT ALUMINUM PANEL 1.5”

13.33”

72”

light

ALUMINUM PANEL REFLECTION TEST


Final Submition of Competition ATMOSPHERE STREET LAMP DESIGN

It’s a street lamp, but also can lights up in day time. By cutting dolphin-shape holes to make a pattern of butterflys, the purpose is to fabricate a street lamp as well as the ATMOSPHERE created by REFLECTION, to be fascinating and easily understood by children.

LASER CUT ALUMINUM PANEL 1.5”

13.33”

CONCEPT

light

72”

sunlight

reflection

This submition won the FIRST PRIZE in Square Inches of Love Design Competition http://squareinchesoflove.com/2012/2011-holiday-image-contest-results/

rendering

ALUMINUM PANEL REFLECTION TEST


Pattern Language Galveston Island VS Sea Level Rising 2011 advanced studio/ Coleman Coker


Galveston Bay

Water Speed(Knots) < 0.4 0.4 ~ 0.8 0.8 ~ 1.2 1.2 ~ 1.6 1.6 ~ 2.0 2.0 ~ 2.4 > 2.4

Galveston/site

11/25

11/26

11/28

WATER CURRENT Hurricane Category Tropical or Subtropical Storm Max Sustained Winds 64 ~ 82 kts Max Sustained Winds 83 ~ 95 kts Max Sustained Winds 96 ~ 113 kts Max Sustained Winds 114 ~ 135 kts

3FT INUNDATION

6FT INUNDATION

9FT INUNDATION

12FT INUNDATION

SEA LEVEL RISING

HURRICANE HISTORY


Concept When sea level will rise 15ft above Galveston Island, how human defend our land from catastrophe. A 15ft high sea wall could be the best option. But, what if tide can make another 5ft unpredictable sea level changing, or if hurricane can lift water up to an extra 18ft? I propose to rebuild a more flexible city structure. Contrast to recent way of defending sea level rising, a new type of 3D city pattern and waterfront landscape structure allow water flow though to exhaust wave energy.


0FT INUNDATION

6FT INUNDATION

6FT INUNDATION WITH HRRICANE

The Galveston city now is not ready to face the sea level rising, not even the further catastrophe like hurricane. On the contrary, new city grids and coastline landscape system provide such a kind of possiblity that the city will be survive from catastrophe.


City Pattern Changing

Commercial Development

City Landscape

ORIGINAL

ORIGINAL

ON SEA LEVEL

VISION

VISION

ON GROUND LEVEL


Reduce Industry

New Transportation System

ORIGINAL

VISION

Elevated Moving Walkway (+24.00ft) Elevated Walkway (+15.00ft) Elevated Railway (+12.00ft) Main Road (+15.00ft) Secondary Street (+15.00ft) Canal Cruise Ship Ferry Cargo Line


water landscape industry residence commerce tourism

GALVESTON NOW

PHASE I FOR 3FT INUNDATION

Remove the old industrial facility and transform these area to new meshland system. new industrial facility with strong defensive structure will also be built .

PHASE II FOR 9FT INUNDATION

Lift up ground to develop new commercial and residential area where new pattern of city grid will override on landscape. Water will flow through under it.

PHASE III FOR 15FT INUNDATION

Dig a new canal to release the burden of flooding water. Creat an inland lagoon.


PROFESSIONAL

The Magistrateâ&#x20AC;&#x2122;s House, Bow Street Hotel London, UK Neri & Hu Design and Research Office Jun - Sep, 2012

The Competition The earily idea Bow Street Hotel in the competition was considering new addition part as several boxes connected by path and bridges. The spatial quality was highlighted by the central courtyard with screen and randomly organized balconies and bridges components. The company won this competition in 2011 which was the first architectural project designed by a Chinese firm in London. The Construction is due in 2014.


Drawings Updating the drawing immediately after any design changes happend is one of the major task when I was in this group. Since this is a renovation project, sometimes changes would affect the demolishing process, so the demolishment construction drawing should be updated simultaneously.

ground floor plan


Demolishing Plan Besides the construction drawing, set of demolishing plan is prepared to show the structures need to be removed and new walls being proposed.


Courtyard Study & Rendering One of the major works of mine in NHDRO is exploring the spatial quality of the biggest courtyard. The work is basically trying to develop different envelop strategies, balcony types, skin pattern, material, and shading conditions. The two options below are what the client choose for further development.

The Courtyard addition - Option 12

The Courtyard addition - Option 20

Reinterpretation of the traditional brick faรงades of the existing buildings. Dual tones of massing of the new additions. The luster of copper and bronze will draw light into the create depth and diversity across the faรงade composition.


Model Document Setting


Integer Hotel on Tian-Mu Mountain senior studio/ Shanghai Jiao Tong Univesity


Instead of a building being an independent structure in the landscape, it is an integral part of it. But how to still maintain the intergrality of building itself rather than normally several pieces of geometric form? Building should TOUCH ON THE MOUNTAIN.

All 80 rooms insert into mountain in a precise position where they halfly connect with ground to reduce the cost of construction. The result shows up as a rhythm on the lakeface facade.

By introducing water on the top surface of every floor, I garantee the best spatial quality of each room. View out from the window, water on roof connects with the lake as a coherent whole.


N

A Office

Meeting rooms

E

B

B

Kitchen

C

C

Cafeteria

Kitchen

LEVEL 1 +3.70m SCALE 1:800

SCALE 1:800

LEVEL 0 +0.00m

N

SCALE 1:800

E

LEVEL -2 -7.40m

LEVEL -1 -3.70m

N

N

A

SCALE 1:800

D

D

F Pub lounge

Entrance

Kitchen

F

G

Lobby

G

0

5

10

Spa

Spa lobby Office

20

30m


tide average lakelevel waterline of flood

SECTION 1 SCALE 1:500

tide average lakelevel waterline of flood

SECTION 2

SCALE 1:500


Boundary Campus Shuttle Bus Station with Cafe junior studio/ Shanghai Jiao Tong Univesity Boundary of silent forest and dynamic road could change by occupancy of space by people who queue and wait for the shuttle bus. (BY ACTIVITY rather than physical obstruction) silent

noisy

20 mins before the bus comes nobody in the bus station, less people on the road. People could PASS THROUGH under the building to the forest.

15 mins before the bus comes someone start to wait in the waiting room

10 mins before the bus comes Class is over. Students rush to bus station. People in the waiting room also come out to queue in line.

5 mins before the bus comes The whole queuing area is occupied. No person as well as NOISE can pass through the building


20

2

14

2 1(occationally)

1(occationally)

12 3

4

1(occationally)

2

2

16 11

9

9

21

30

12

11

15 3

56

2

5

20

31

14

7

34

9 12

32

24

19 5

231 42

826 10mins before

15mins before

20 mins before

337

366

36

33

5

1(occationally)

21 6

44

69

21 21

23 102 541

5

64

676

12 197 54

832

4

9

23 12

89

99 548

5 mins before

cafe waiting room silent forest

section model

noisy road

691


+3.80 LEVEL2 1:100

35

24

mm

38

1.book club 2.circulation desk 3.corridor 4.stair 5.tolite (man)

m m

21

m

m

99

38

3

1 5

4

2

4 3


ROOF STRUCTURE CAFE ON 2ND LEVEL

3679

mm

m m

01

38 。 0

12

90

。 60

m

3037m

mm

3804

36

27

m

m

mm

4382


Double Skin Student Activity Center senior studio/ Shanghai Jiao Tong University


DOUBLE POROUS SKIN STUDY

In winter, sun light cast through the In summer, sun light which has passed holes on both layer of skin into inner through the first layer will be shaded space. by the second layer skin

summer

winter

SECTION OF MAIN BUILDING/ SOLAR GEOMETRY AND VENTILATION


Social Network A Housing Project for Youth senior studio/ Shanghai Jiao Tong Univesity


32 ) 8 3 : / 6 3 ; 2)8  0 % 73'

;ILEZIETS[IVJYPXSSPXSVIWIEVGL 8LEX WGEPPIH QUESTIONS ABOUT APARTMENT YOU LIKE

Q1:Which of the following is your favorit room in your house? (1037 participants) bedroom (349)

living room (48) kitchen (122) bathroom (257)

tolite (145)

balcony (116)

Q2:What charactristics should be the most important of a house? (942 participants) convenient (366)

flexible (347)

quiet (110)

others (119)

Q3:What’s your favorit activity in your own house? (1012 participants) sleeping(266)

entertaining(447)

gossiping(199)

cooking(76) others (24)

Q4:Do you need a private room after you get married? (1240 participants) Yes(1188)

No(52)

Q5:Do you want to design your own house if you can? (841 participants) Yes(532)

No(309)

Q6:If possible, would you like to have a unique room of your own? (1540 participants) Yes(1090)

No(450)

QUESTIONS ABOUT NEIGHBOR YOU HOPE Q7:What is your relationship with the people live in the next door? (572 participants) hot(56)good(57) just so so(199)

cold(450)

Q8:What is the most significant quality of a ideal neighbor? (927 participants) easy going(567)

humorous(113) kind(97)

quiet(110)

other(40)

Q9:Will you invite your friends or neighbors into your house? (437 participants) Yes(311)

No(126)

Q10:If feasible, would you like to ‘show yours personality’ on the appearance of your house? (802 participants) Yes(521)

No(281)


UNITE 1-a

UNITE 1-b rusted iron panel

UNITE 2 concrete wall

glass window

ORIGINAL ROOMS STRUCTURES balcony or special room bedroom bedroom with kitchen and tolite

toilet and kitchen

tolite for visiter

special room or living room

private room 1

private room 2

special room

living room

living room

BASIC TYPES

UNITE 1-b bedroom bed,shelves and almirah

special room specific furnitures toilet and kitchen table,cabinet and cupboard living room table,sofa,shelves

CHANG AS YOU WISH 1 INTERIOR WALLS CAN BE TOTALLY REPLACED BY FURNITURES

or the tenement could add bay window and balcony on the panel

tenement could choose to change the size of the balcony

or combine different size of balconies together

or link two balconies toghther

let the contractor to cut and make holes on the iron panel add balcony type1 fence

add balcony type2 coloured glass

angle 1 angle 3

angle 2

? CHANGE AS YOU WISH 2 CHOOSE THE POSITION OF WINDOWS & TYPES OF BALCONY

cut the glass and assemble the window

or tenement could use glass bricks

?

or cut the glass in any pattern


OPEN VIEW TO He-Sheng Park

grass slope

Site Plan 1:1000

N

access to the underground car-park enterance to the apartment enterance to the shops and supermarkets

CLOSE TO Old He-Sheng Community


LEVEL 3-8 START 0%

OCCUPY 15%

30%

45%

60%

75%

90%

EXPEND 95%

100%

CONNECT

LEVEL 2 1:Recreation rooms 3:Restaurant 5:gym 7:Spa

2:Kitchen 4:Storage 6:Tolite 8:Office

6

6 2

4

5

7

8

5

1 3

6

6

3YVKSEPMWRSXXSFYMPHETPEXJSVQMX WXSFIGVSWWEPPSJXLIQ Mark Zuckerberg


3,ERSXLIVFYMPHMRK[MXLVYWXMGMVSRWOMR -HSR X[ERREFIXLIJMVWXSRI

+MERXFVMGO -KYIWWTISTPI[MPPFIQSVIPMOIP]XSWXEVXXSSGGYT] XLMWFYMPHMRKJVSQXLIQMHHPIPIZIP

+MERXFVMGO[MXLLSPIW ;SS=SYGERWIILS[MXMWSGGYTMIHF]ITSTPI JVSQMXWETTIEVERGI

8LEX W[LEXMX[MPPPSSOPMOIMRXLIJYXYVI HMVXMIVERHHMVXMIV

8LMW[EPPMWEPWSFIMRKSGGYTMIH

-XPSSOWFIXXIV[LIRMXMWSGGYTMIH

&-+8,%2/7*36%00*6-)2(7;,34%68-'-4%8)(-28,-7()7-+2

;L]XLI[IEXLIVMWWSGPSYH]


Food Court Design lower level studio/ Shanghai Jiao Tong Univesity

structure system


Bridge Design lower level studio/ Shanghai Jiao Tong Univesity


Contact Information

Longhorn Texas

Chinese Painting for UT Chinese Student and Scholar Association

Siyuan Liu email: leoyoan2010@gmail.com cell: 001 512 994 7370 Address: 1600 Wickersham Lane, Ap 2067 Austin, Texas - 78741, USA


Siyuan Liu Portfolio