Issuu on Google+

CONTRAPORTADA

Irlanda Dublín

Míriam González

Dublín és la ciutat més gran i la capital de la República d'Irlanda. Originalment va ser fundada pels víkings el 841 com a base militar i centre de comerç d'esclaus. A Dublín hi ha molts monuments com: -Parc Fénix: és important perquè és el més gran d'Europa. -Castell de Dublín: va ser la seu del govern britànic d'Irlanda fins al 1992. -Catedral de la Santíssima Trinidad de Dublín: és la més antiga catedral de les dues catedrals medievals de la ciutat. -Museu Nacional d'Irlanda.

Dia De sant patrici Júlia Castel San Patrici va ser un missioner cristià i es conegut com el sant patró d’Irlanda. Quan tenia 16 anys va ser raptat per pirates i venut com a esclau. Va estar presoner 6 anys a Irlanda. Uns anys després va tornar a l’illa i es va convertir en predicador a

fins la seva mort el 17 de març. Sant Patrici va haver d’explicar una vegada què era la Santíssima Trinitat. Per a que tots ho entenguessin va utilitzar un trèvol com a mostra, explicant que la Santíssima Trinitat, a l’igual que el trèvol, era una mateixa unitat però amb tres persones diferents. La primera fulla era el Pare, la segona el Fill i l’última l’Esperit Sant. Per això es representa amb un trèvol. Irlanda es coneguda com “l’illa Esmaragda” pel color dels trèvols , els camps i el verd de la seva bandera. El Dia de Sant Patrici es considerada una festa nacional al país i quan ho celebren solen portar alguna cosa verd com símbol de patriotisme. Hi ha qui diu que pels irlandesos, vestir-se de verd no es que doni precisament bona sort, ja que resa la llegenda del folklore irlandès que als Leprechauns, uns petits elfs que viuen en els boscos de Irlanda, els encanta el verd i, segons diu la llegenda si portes alguna cosa de color verd seràs raptat per ells.

Col·legi Sant Domènec de Guzman Número 28 17 febrer 2014

DominicAri el diAri dels alumnes de Sisè

CULTURA D’ARREU DEL MÓN Hola a tots i totes! Benvinguts a DominicAri nº28 sobre la cultura d’arreu del món. En aquest Dominicari l’Eduard ens parlarà de les Terres de l’Ebre, en Mario farà un article sobre el seu poble d’Alcanyís, la Carmen fa un text molt interessant sobre la cultura Maia, l’Adrià ens porta un article sobre Galícia, la Thalia ens explica coses de Mallorca, l’Andrea Buendia ens informa sobre Tunis i la Júlia i la Míriam ens parlen sobre Irlanda. Esprem que no es faci avorrit i que sigui divertit i interessant. Eduard Asnar

les terres De l’ebre Eduard Asnar Les terres de l’Ebre estan formades per cinc comarques: el

Montsià, la Ribera d’Ebre, el Baix Ebre i Terra Alta. La seva gastronomia és l’arròs a la cassola i és molt popular arreu de Catalunya. L’arròs a la cassola es pot fer de diferents formes: arròs negre, arròs sense tomàquet... etc. però sempre amb la condició de ficar-hi peix i marisc a tots els plats. També tenen un ball: “la jota”, que potser us sembla estrany perquè la jota és d’un altre lloc d’Espanya.

alcanyís Mario Robres Alcanyís és la segona ciutat més important de la província de Teruel. Té 17000 habitants i és famosa per la seva afició al motor. El circuit Guadalupe va ser un dels més importants d'Espanya. El seu primer gran premi va ser disputat el setembre de 1965 i el guanyador va ser Pelayo Martinez amb un Seat Nardi 1000. El seu últim gran premi va ser guanyat per Xavier Riera amb un BMW 320 iST el 2003. Després de l'anulació de les carreres en el circuit de Guadalupe i degut a la gran afició de tota la comarca es va accelerar la construcció de la denominada "Ciutat del Motor de Aragó".El 2009 es va inaugurar


amb el nom de Motorland. Actualment es realitzen diferents proves a nivell nacional i internacional destacant el Campionat del Món de Superbikes, World Series by Renault i Campionat de Món Moto GP.

els maies Carmen Herrera Durant aquell llarg temps, en aquell territori es van parlar centenars de dialectes que generen avui prop de 44 llengües maies diferents. Parlar dels "antics maies" es referir-se a la història d’una de las cultures mesoamericanes precolombines més importants, doncs el seu llegat científic i astronòmic és mundial. Contràriament a una creença molt generalitzada, la civilització maia mai "va desaparèixer". Almenys no per complet, doncs els seus descendents encara viuen en la regió i molts d’ells parlen algun del idiomes de la família maia.

galícia Adrià Pons Galícia té 2.765.940 habitants i Santiago de Compostel·la la és la seva capital. Un

dels seus aspectes més definitoris és l’idioma gallec, que guarda molts llaços amb el portuguès i és parlat aproximadament per 2.587.400 parlants. Vigo és la ciutat més poblada de tota Galícia amb 297.241 habitants. L'antiga bandera gallega tenia fons blau amb creus daurades i un copó al centre a manera d'escut. L'actual bandera de Galícia va ser creada a finals del segle XIX. Els dos idiomes oficials de Galícia són el castellà i el gallec. El gallec és reconegut com a llengua pròpia de Galícia en el seu estatut, i té amb el portuguès un tronc comú.

mallOrca Thalía Batista Mallorca és una de les illes Balears més poblada, bonica i és molt coneguda per la seva capital (Palma). La gastronomia més coneguda de Mallorca és: el frit mallorquí, l’ensiamada, la sobrassada, les sopes mallorquines, el pa amb oli, el rovelló, i raviolis dolços de cabell d'àngel. El clima a l'estiu les temperatures solen ser molt altes, és a dir que superen els 30 graus.

tunísia Andrea Buendía Està situada al nord d’ Àfrica, tocant el mediterrani al costat de Líbia i Algèria. Tunísia té com a superfície 163,610 km2 i 10.589.025 habitants i la seva moneda és el “Dinar Tunisià”.El seu clima està dividit en tres zones: a la zona nord de Tunísia el clima és típicament mediterrani, amb estius càlids, on les temperatures poden arribar als 35 º C, i hiverns suaus en què el termòmetre rarament se situa per sota dels 5 º C. A la regió central de Tunísia el clima és continental, amb temperatures que a l'estiu arriben als 40 º C i hiverns una mica més freds, sense arribar a baixar dels 0 º C. A la zona sud de Tunísia el clima és desèrtic, amb variacions extremes de temperatura que passen fàcilment des del gel nocturn a una temperatura durant el dia que pot arribar a assolir i fins i tot sobrepassar els 55 º C. Tunísia és un país de religió musulmana o més ben dit l’Islam, que és la segona religió més gran

del món amb 1.570 milions de practicants, aproximadament un 23% del total la població de la terra . Us convido a anar a Tunísia ja que la seva gent és molt amable i sempre somriu. Caminar pels seus carrers omple de goig i alegria perquè tothom té les cases blanques com la neu i també tenen les portes i finestres pintades de color blau elèctric que contrasta amb els geranis vermells en torretes colorides. A mi em va encantar anarhi amb el creuer. Penso que és una de les ciutats més boniques que he visitat mai.


Dominic

di

a

ri


Dominicari 28