Page 1

Col·legi Sant Domènec de Guzman

Número 7

13 novembre 2012

DominiCari el DIARI dels alumnes de Sisè

XINA 你好 Hola! Benvinguts tots al setè número del DominiCari, un diari dels nens i nenes de sisè on sempre podeu trobar reportatges interessants. Aquesta vegada parlem sobre la Xina 中国, ja que tenim a classe una nena d’aquest país, la Yiting Ji. A part d’ella, aquest país asiàtic té 1.344.130.000 habitants i és el país més poblat del món.

En aquest DominiCari la Yiting ens explicarà algunes curiositats d’aquest enorme país i la Júlia Miralles ens parlarà de la presència dels xinesos a Tarragona. La coordinació del número d’avui i la contraportada van a càrrec de la Laura Durán. La contraportada inclou un reportatge especial sobre un ampli ventall d’invents que podem considerar molt útils pel desenvolupament de la humanitat. Per anar obrint boca, la Yiting ens regala un embarbussament en xinés sobre el raïm, que segons ens ha dit ella hem de pronunciar pica pussa passa. Així doncs, moltes gràcies a tots i que gaudiu molt aquest número!


Coses guais de 中国 La nostra reportera xinesa preferida YiTing Ji

En el meu país hi ha coses tan xules com el carro bicicleta, on et puges i et porta allà on vulguis. És com un carro de cavalls que enlloc de cavalls porta una bicicleta i un seient per a dues persones. Una altra cosa que m’agrada molt de la Xina és que les coses són molt més barates que aquí. Si vas a 中国 de vacances mai t’avorriràs perquè és un país molt gran. En només mitja hora d’autobús, la gent ja parla una altra llengua! El que més m’agrada del meu país és que allà on visc hi ha una biblioteca gegant de quatre plantes on pots llegir tots els llibres que vulguis. A la Xina hi ha moltes festes tradicionals, com per exemple la Festa de la Primavera. Abans es deia la Festa de l’Any Nou, perquè correspon al primer dia de l’any del calendari lunar que seguien els antics xinesos. Una altra festa, que a més a més, és la que més m’agrada, és la Festa de la Mitja Tardor. Aquell dia la lluna està molt rodona i molt gran com el rovell d’un ou. Per aquest motiu es menja un pastís on al mig hi ha un rovell una mica salat, envoltat d’una mena de pasta molt, però que molt dolça. Està boníssim.

再见


XINA a TARRAGONA Reportera especial Júlia Miralles

Fa uns anys a Tarragona no era normal veure botigues xineses, “només” es veia algun restaurant. Les coses han canviat molt i ara trobem carrers plens de botigues xineses: basars, supermercats, perruqueries, restaurants i també acadèmies per aprendre xinès. Fins i tot, i com tots sabeu molt bé, Port Aventura dedica una part important del parc a Xina. A part dels comerços que he comentat, també es poden trobar escoles d’arts marcials com el taixí o el kung-fú. També és molt important la medicina tradicional xi-nesa, la qual consisteix en tècniques de curació que equilibren l’energia vital d’un mateix. Aquesta medicina porta fent-se des de fa molt de temps a la Xina i a Tarragona també hi ha algun lloc on pots trobar que la facin. Moltes persones pensen que el xinès es convertirà en la llengua del futur perquè Xina és el país més poblat del món. Cada vegada més xinesos emigren a altres països i nosaltres tenim una comunitat força gran.

加泰罗尼亚


CONTRAPORTADA

ELS INVENTS DE LA LAURA 劳拉的发明 Per l’especialista en invents Laura Duran

Hi ha gent que té idees i no les fa públiques. En canvi, hi ha gent que inventa coses i vol que els altres les cone-guin. La nostra companya Laura Durán ha decidit compartir els seus invents pel bé de la humanitat... 1) El llit de temperatura ideal (per si tens fred o calor).

2)

El paraigües amb un propulsor a la part superior per no haver de fer força quan l’agafes.

3) El llit amb potes per anar al col.le, a la universitat o al treball. També es pot posar una cortina per si et canvies o t’arregles pel camí. 4) El robot que acompanya qui ho necessiti a creuar els carrers d’una vorera a l’altra. 5) El robot solucionador de problemes de mates (escrius en un paperet el problema, el poses dins del robot i esperes que la màquina tregui la resposta). 6) El netejador de casa. Robot que va allà on vulguis, on frega, escombra i treu la pols.

dominicari 7  

revista de l'escola

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you