Page 1

De kracht van een goede elevatorpitch NET WERKEN = NET WERKEN


Netwerken = net werken Netwerken is voor ondernemers en zelfstandigen essentieel. Mensen moeten je een opdracht vaak “gunnen”. Dus is het eigenlijk niet zo gek dat je ondernemers vaak hoort vertellen dat ze nieuwe opdrachten vooral ‘via-via’ vinden. Mensen in je netwerk ken je immers (een beetje). Je netwerk helpt je ook aan • contacten bij een nieuwe doelgroep, • verfrissende ideeën en • sparringpartners bij lastige problemen.

In je netwerk zitten niet alleen mensen die je kent via je werk, je sportclub of netwerkorganisatie, maar ook je familie, vrienden, kennissen, buren, contactpersonen bij opdrachtgevers, oud-collega’s etc. Bij netwerkbijeenkomsten wil je zo veel mogelijk interessante mensen ontmoeten en nog liever potentiële klanten. Zorg dat mensen om je visitekaartje vragen, zodat jij je adressenbestand kunt uitbreiden. Vraag je gesprekspartner of hij/zij je gratis nieuwsbrief met tips wil ontvangen. Niemand zegt gauw ‘nee’ op gratis. Zo kun je je mailinglijst uitbouwen. Vraag evt. of je hem/haar mag bellen om verder te praten of een afspraak te maken.

www.sitevisie.com: webdesign I coaching I advies - info@sitevisie.com


Maar begin bij het begin en stel jezelf krachtig voor!

Hoe stel jij je voor? Wat is jouw antwoord als iemand je vraagt wat je doet? Zeg je dan: “ik ben coach”. Dat zegt mensen niets. Met een beetje mazzel vragen ze dan nog verder: “hoe?”. Vertel jij ze dan over je werkwijze, bijvoorbeeld dat je werkt met “De Roos van Leary” en het “Enneagram”? Dan haakt die persoon echt af. Dit is vaktaal en niet bedoeld voor een kennismaking. Want eigenlijk willen ze helemaal niet horen wat jij precies doet. Ze willen even snel inschatten of ze iets aan je hebben:

Wat heb ik aan jou? Kun jij iets voor mij betekenen? Kun jij mij iets geven waar ik beter, gezonder, rijker, wijzer van word? Is het voor mij gunstig om jou in mijn netwerk te hebben? Het is dus veel slimmer om snel duidelijk te maken wat je doet en wat jouw dienst oplevert. Meteen bij het voorstellen moeten potentiële klanten onmiddellijk snappen waarom ze bij jou moeten zijn. Dus moet dat kort en krachtig.

www.sitevisie.com: webdesign I coaching I advies - info@sitevisie.com


Elevatorpitch De gedachte achter de elevator pitch is de volgende. Stel je voor dat je in de lift (elevator) stapt en op dat moment stapt ook een belangrijke potentiële klant in. Je probeert deze klant al heel lang te spreken te krijgen, maar dat is steeds niet gelukt. Samen sta je in de lift. Dit is het moment om hem aan te spreken. Je gaat beiden naar de 7e etage. Tot de 7e etage heb je de tijd om je bedrijf voor te stellen. Maak je indruk, dan kun je je visitekaartje afgeven en volgt een gesprek. Maak je geen indruk, dan gaat deze potentiële klant aan je neus voorbij. Dat is de kracht van een goede elevatorpitch.

Kenmerken elevatorpitch Een goede elevatorpitch voldoet aan een aantal kenmerken: 1. Het brengt op een actieve manier specifieke informatie over 2. Het benoemt een direct en onmiskenbaar voordeel voor de luisteraar 3. De tekst verklaart zichzelf en is ultra simpel 4. De informatie is makkelijk te herhalen door de ontvanger Een goede maatstaf hierbij is dat een kind van 12 moet snappen wat je doet en dit ook kan doorvertellen. Een goede elevatorpitch bevat drie soorten informatie: 1. Voor wie of met wie je werkt 2. Het probleem waarmee jouw klanten worstelen 3. De oplossing die jij biedt of het resultaat dat jij voor je klanten bereikt

Hoe maak je een elevatorpitch in 1 zin? Dit is een handige opzet om een start met je elevatorpitch te maken: Ik help ..........

[vul jouw doelgroep in]

die worstelen met ..........

[benoem hun grootste probleem]

om ..........

[noem resultaat/de oplossing]

Hier een paar voorbeelden om je op weg te helpen: De elevatorpitch van een interieurarchitect: “Ik ben Pierre Brunot van Brunot Interieur Architecten. Ik werk met mensen die graag in een mooi interieur willen wonen. Door een warme sfeer in huis voelen mensen zich gelukkiger en daar zorg ik voor: u comfortabel laten wonen. Hoe kan ik u gelukkiger maken?” De elevatorpitch van een accountant: Ik ben Maarten de Bruin van ABC-consultancy. Ik voer voor bedrijven de administratie, maar daarnaast help ik ondernemers meer geld te verdienen. Hoe kan ik u financieel helpen? “” www.sitevisie.com: webdesign I coaching I advies - info@sitevisie.com


Elevator Pitch van kledingadviseuse Sheila de Vries: “Ik geef mijn klanten een luxe gevoel door ze bij bezoek aan mijn winkel alle aandacht te geven, zodat zij als het ware alle beslommeringen van de dag kunnen vergeten. Zij worden ontvangen met een drankje en we praten eerst rustig. Dan worden de mooiste creaties aangepast en omhang ik ze met luxe stoffen van ‘all over the world”. Als finishing touch kan men nu alles ‘afstylen’ met mijn eigen juwelenlijn. 18 Karaats goud met natuurlijke materialen zoals bloedkoraal en turkoois. Deze luxe verdient iedere vrouw!”

Kortom: je hebt een elevatorpitch nodig om onmiddellijk begrip, directe belangstelling en een gesprek over jouw dienstverlening te veroorzaken. Gebruik het bovenstaande format om jouw pitch te creëren, probeer hem uit en pas hem aan voor het optimale effect!

Succes! Wat heeft een Elevator Pitch gemeen met een website? Ook bezoekers van een website besluiten snel of ze verder lezen en contact met je op willen nemen of dat ze je site verlaten. Techniek, inhoud en design gaan hierbij hand in hand. Ik help je hier graag bij

Dieneke van Eijk - Sitevisie

Eerste meeting www.sitevisie.com: webdesign I coaching I advies - info@sitevisie.com

De kracht van een goede elevatorpitch  
De kracht van een goede elevatorpitch  

Meteen bij het voorstellen moeten potentiële klanten onmiddellijk snappen waarom ze bij jou moeten zijn. Dus moet dat kort en krachtig.

Advertisement