Page 1

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Erasmus ………………………………… Σελ.2-3

Εκπαιδευτικές Εκδρομές……… Σελ.4-5

Απόκριες …………………………………… Σελ.6

Πάσχα – Έθιμα ……..................... Σελ.7

 Συνταγές για το Πάσχα………… Σελ.8

Έρευνα ……………………………………… Σελ.9

Ο Ψύλλος ……………………………… Σελ.10-11

 «Το όνειρο» ……………………… Σελ 12-13

Όχι στον εκφοβισμό……………… Σελ.14

Καλό Πάσχα!

Ψυχαγωγία………………………………… Σελ.15

Ευχές………………………………………… Σελ.16

Επιμέλεια: Κουναλάκη Σίσσυ, Κουτσογιαννάκη Αθηνά, Αλεγκάκης Γιώργος

1


Από τις 19/2/18 έως τις 23/2/18 πραγματοποιήθηκε η 6η συνάντηση του προγράμματος «The wonderland of languages”. Το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε από τον Διευθυντή μας κ. Μπελαδάκη Εμμανουήλ, την υπεύθυνη του προγράμματος κ. Καλλιόπη Γενιτσαρίδου, και τις κ. Λυραντζάκη Νεκταρία, Χαιρέτη Κατερίνα και Ηλιάδη Κλειώ. Επισκέφτηκαν την Τσεχία και συγκεκριμένα την πόλη Usti nad Labem. Αυτή η πόλη ήταν τόσο μεγάλη, περίπου όσο και το Ηράκλειο και όπως μας περιγράφουν οι δάσκαλοι ήταν πολύ όμορφη. Επίσης οι δάσκαλοι θυμούνται χαρακτηριστικά ότι οι άνθρωποι εκεί ήταν αρκετά σοβαροί. Τις ημέρες παραμονής τους στην πόλη Usti nad Labem ξεναγήθηκαν στο σχολείο και παρακολούθησαν ένα σεμινάριο που λεγόταν «Story-Drama-Working inclusion». To σεμινάριο είχε θέμα με την χαρτογράφηση ιστοριών. Παρακολούθησαν επίσης και βιωματικά εργαστήρια που είχαν στόχο την συμπερίληψη των μαθητών και ιδιαίτερα αυτών με ειδικές δυσκολίες στην μαθησιακή διαδικασία. Επίσης επισκέφτηκαν ένα σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι δάσκαλοι που εκπροσώπησαν το σχολείο μας μαζί με την υπεύθυνη του προγράμματος της Τσεχίας κ. Gabriela Vrkocova.

2


Κάποιες από τις ερωτήσεις που κάναμε στην κ.Καλλιόπη Γενιτσαρίδου, υπεύθυνη του προγράμματος ήταν και οι ακόλουθες: Πώς ήταν το κτήριο του σχολείου; - Το κτήριο ήταν παλιό, 50 χρονών, οι αίθουσες μέσα ήταν πλήρως εξοπλισμένες τεχνολογικά (προτζέκτορες, υπολογιστές κ.α.), εργαστήριο φυσικής, επίσης ήταν πολύ καθαρές και πολύ όμορφα στολισμένες. Πόσες ώρες μάθημα έκαναν τα παιδιά κάθε μέρα; - Έκαναν από τις 08.00 μέχρι τις 14.00.Ήταν πολύ εντυπωσιακό που τα παιδιά μετακινούνται κάθε ώρα σε άλλη τάξη. Επίσης πολύ εντυπωσιακό ήταν και το μαθητικό ραδιόφωνο. Κάθε πρωί μία ομάδα παιδιών μαζί με μία καθηγήτρια έρχονται πιο νωρίς στο σχολείο, ανοίγουν το ραδιόφωνο και ενημερώνουν τους μαθητές για το πρόγραμμα και τις ιδιαίτερες δραστηριότητες που θα γίνουν. Πώς ήταν τα παιδιά του σχολείου; - Τα παιδιά στο εσωτερικό του σχολείου φορούσαν παντόφλες και οι δάσκαλοι το ίδιο. Επίσης εντυπωσιακό ήταν ότι στην είσοδο του σχολείου υπήρχε ένα πιάνο όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παίζουν στο διάλειμμα. Τα παιδιά ήταν πολύ ήσυχα και έκανε εντύπωση που όταν μπήκαν οι επισκέπτες στην τάξη ήταν σαν να μην υπάρχουν και συνέχισαν το μάθημα τους κανονικά!

Μια από τις αίθουσες διδασκαλίας στο σχολείο στην πόλη Usti nad Labem.της Τσεχίας

Δανάη Α., Ήρα Στ. , Μυρτώ Κ., Δημήτρης Μ.(ΣT2)

3


4

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στην ΚΡΗΤΗ TV Στις 28/2/2018 επισκεφτήκαμε το στούντιο της ΚΡΗΤΗ TV. Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων κ. Γιώργος Χυντηράκης μας εξήγησε πώς λειτουργούν όλοι οι τομείς της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου και της εφημερίδας. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, του κάναμε κάποιες ερωτήσεις και μας απαντούσε αναλυτικά. Στο κτήριο της ΚΡΗΤΗ TV δουλεύουν 150 άτομα που ο καθένας έχει πάνω από ένα πόστο. Απ’ ό,τι μάθαμε υπάρχουν άλλα σημεία στην Κρήτη στα οποία υπάρχουν γραφεία που καλύπτουν τα θέματα των περιοχών. Η τηλεθέαση μπορεί να φτάσει μέχρι 25% Μέσα στο στούντιο της εκπομπής της Κρήτη TV στην Κρήτη, που είναι ένα μεγάλο ποσό. Μας ενημέρωσαν ότι ο κάθε εργαζόμενος του ΚΡΗΤΗ TV, εκτός από το εβδομαδιαίο ωράριο του, αν προκύψει κάτι, μπορεί να δουλέψει παραπάνω ώρες. Μας είπαν πώς εκεί υπάρχουν πολλές εκπομπές και περισσότερες είναι σε ζωντανή μετάδοση. Οι ζωντανές μεταδόσεις είναι πιο δύσκολες, διότι οι κάμερες πρέπει να είναι σε ετοιμότητα χωρίς να κάνουν λάθος. Τα σκηνικά των εκπομπών μας εντυπωσίασαν πολύ αλλά και ο ραδιοφωνικός σταθμός. Σταθήκαμε τυχεροί, επειδή παρακολουθήσαμε τον υπεύθυνο του ραδιοφωνικού σταθμού να παίρνει συνέντευξη. Τέλος, μας εξήγησαν για το πώς τυπώνεται μια εφημερίδα. Εντυπωσιαστήκαμε πολύ από τις εικόνες που είδαμε εκεί. Στην αρχή τοποθετείται το χαρτί στο μηχάνημα. Έπειτα τυπώνονται πάνω στο χαρτί τα γράμματα. Μάθαμε και είδαμε πόσο γρήγορα τυπώνεται μια εφημερίδα (σε 5 δευτερόλεπτα) και το κόλπο της δεξιάς σελίδας. Ευχαριστούμε τους υπεύθυνους του ΚΡΗΤΗ TV. Ήταν για μας μια ανεπανάληπτη εμπειρία που μας άφησε μια ωραία ανάμνηση.

Ειρήνη Β., Ιωάννα Κρ., Δημήτρης Χ., Ηώ Σ., Άγγελος Τ., Τέρψη Μ. , Ηλίας Α. (ΣΤ2΄)

4


Εκπαιδευτική Επίσκεψη σε Εργοστάσιο Μεταλλικών Κατασκευών

Στις 28 Φεβρουαρίου του 2018 ημέρα Τετάρτη επισκεφτήκαμε το εργοστάσιο «Γιαμπαζιολιάς» . Εκεί μας υποδέχτηκε ο κ. Ιάκωβος Γιαμπαζιολιάς, μπαμπάς της συμμαθήτριας μας Κρυσταλλίας, όπου μας εξήγησε με λεπτομέρειες τον ρόλο του κάθε μηχανήματος και μας έδειξε κάποια από τα αντικείμενα που είχαν κατασκευάσει Συζητήσαμε για το πώς λειτουργεί το εργοστάσιο και ο κ. Ιάκωβος μας έλυσε αρκετές απορίες μας. Όταν ήρθε η ώρα να φύγουμε μας έδωσαν ένα δώρο , μία μολυβοθήκη που είχαν κατασκευάσει οι ίδιοι. Για να κατασκευαστεί το δώρο μας οι υπάλληλοι θα έπρεπε να ακολουθήσουν τα εξής βήματα: 1. Η σκέψη και η απόφαση για το αντικείμενο. 2. Το σχέδιο στο χαρτί και στον υπολογιστή. 3. Πως θα το κόψουν. 4. Ποιο υλικό θα χρησιμοποιήσουν. 5. Ποιες μηχανές θα χρησιμοποιήσουν για την κατασκευή. 6. Βαφή και παράδοση. Κάποιες απορίες που είχαμε και ρωτήσαμε τον κ. Ιάκωβο ήταν:  Πόσος χρόνος χρειάστηκε για την κατασκευή του δώρου; Συνολικά 3 ώρες, όσο πιο πολλά αντικείμενα, τόσο περισσότερο εύκολη είναι η κατασκευή του  Από πού προμηθεύεστε τα υλικά; Από την Τουρκία, τη Βουλγαρία, την Κίνα, τη Γερμανία και την Αγγλία.  Συνεργάζεστε με άλλους επαγγελματίες; Ναι, σε πολυσύνθετες κατασκευές.  Πόσο αντέχει κάθε κατασκευή; Εξαρτάται από το υλικό, από τη χρήση, από τη συντήρηση και την καλή βαφή.  Τι κάνετε τα υλικά που περισσεύουν; Τα στέλνουμε στην Αθήνα για ανακύκλωση (ρετάλια)  Τι προϊόντα κατασκευάζετε; Μεταλλικές κατασκευές, σκάλες, πόρτες, κάγκελα, μοτίβα, ταμπλάδες, σωλήνες, καπάκια, λάμες, σόμπες, ψησταριές  Από τι εξαρτάται το κόστος κάθε προϊόντος που κατασκευάζετε; Εξαρτάται από το υλικό της κατασκευής και από τον χρόνο που χρειάζεται μέχρι την τελική του μορφή.  Πώς καταμερίζεται η εργασία κάθε εργαζομένου; Κάθε εργαζόμενος ειδικεύεται σε αυτό που κάνει, για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Καλό όμως είναι να δουλεύει και σε άλλες θέσεις για να ξέρει να μεταχειρίζεται το προϊόν και να έχει πλήρη άποψη για το τελικό αποτέλεσμα.  Τι πρέπει να γνωρίζει και πώς πρέπει να ενημερώνεται ο κάθε εργαζόμενος; Ο εργαζόμενος πρέπει να γνωρίζει καλά γεωμετρία, μαθηματικά, σχέδιο και πληροφορική και πρέπει συνεχώς να ενημερώνεται για τα νέα προϊόντα. Κρύστη Γ.,Δανάη Α., Μυρτώ Κ., Ήρα Στ. ,Δημήτρης Μ. Εριάν Λ., Μιχαήλ Σπ., Κατερίνα Ντ.(ΣΤ2)

5


Την Τσικνοπέμπτη, στο χώρο του σχολείου, από το πρωί που η μουσική ακουγόταν από τα ηχεία, μάς έβαζε σε ένα κλίμα χαράς και ενθουσιασμού. Τα παιδιά έρχονταν ντυμένα με πολύ όμορφες αποκριάτικες στολές. Όλα τα τμήματα είχαν προετοιμάσει κάποιους παραδοσιακούς χορούς με τις γυμνάστριες του σχολείου μας για να τους παρουσιάσουν στους υπόλοιπους μαθητές. Τα αγόρια της έκτης τάξης είχαν ετοιμάσει τον Λουλουδίκο, έναν αποκριάτικο χορό της Σαλαμίνας και το Χασαποσέρβικο. Τα κορίτσια, αντίστοιχα, είχαν ετοιμάσει το Γαϊτανάκι και τον Ζερβόδεξο, έναν χορό της Ανατολικής Κρήτης. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το σχολείο είχε μοσχομυρίσει από τα σουβλάκια που έψηνε ο σύλλογος για να μας κεράσει, διότι Τσικνοπέμπτη χωρίς να τσίκνισμα, δεν γίνεται!!!

Το «γαϊτανάκι» Το γαϊτανάκι είναι ένας χορός αποκριάτικος. Οι πολίτες προετοιμάζουν το γαϊτανάκι τους μαζί με άρματα και παρελαύνουν προς την κεντρική πλατεία όπου πλέκονται τα γαϊτανάκια γύρω από ένα ξύλινο κοντάρι.

Αρκουδιάρηδες και αρκουδιάρικος χορός Ένα εντυπωσιακό έθιμο στην Κρήτη είναι οι αρκουδιάρηδες. Βγαίνουν στους δρόμους δημιουργώντας πανδαιμόνιο με τους ήχους των κουδουνιών ντυμένοι αρκούδες.

Λεράδες Είναι η πιο Κρητικών. την μέση τους και τα αιγοπροβάτων και

χαρακτηριστική μεταμφίεση των Μασκαράδες έχουν δεμένες γύρω απ χέρια τους μεγάλες κουδούνες χορεύουν χαρούμενα.

Η Σιβανή μάσκα Η συγκεκριμένη παραδοσιακή μάσκα φτιάχνεται στο χωριό Σίβα. Είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές και πρωτότυπες μάσκες που κατασκευάζονται στην Ελλάδα την περίοδο των Αποκριών. Φτιάχνεται με τη ρίζα του φυτού Αγαύη. Ζωγραφίζουν τις μάσκες και σε ομάδες 5-6 ατόμων επισκέπτονται διάφoρα σπίτια του χωριού. Εβελίνα Σ. & Ηλιάνα Μ. & Μαρία Κ. & Νίκος Μ. (ΣT1)

6


Το Πάσχα είναι η πιο σημαντική γιορτή της Χριστιανοσύνης, γιατί σταυρώθηκε και αναστήθηκε ο Χριστός για χάρη των ανθρώπων. Γιορτάζεται με ξεχωριστό τρόπο σε κάθε γωνιά της χώρας μας. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε μερικά από τα ήθη και τα έθιμα που αναβιώνουν τη συγκεκριμένη περίοδο σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας.

Λαζαράκια: Το Σάββατο του Λαζάρου, το Σάββατο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, τα παιδιά γυρίζουν από πόρτα σε πόρτα και τραγουδούν τα κάλαντα του «Λαζάρου», συγκεντρώνοντας χρήματα και αυγά. Επίσης, οι νοικοκυρές των σπιτιών ζυμώνουν ψωμάκια σε σχήμα ανθρώπου, τα «λαζαράκια», τα οποία συμβολίζουν την Ανάσταση του Λαζάρου.

Βάγια: Το πρωί της Κυριακής των Βαΐων, όλοι οι ναοί στολίζονται με κλαδιά από βάγια,

δηλαδή

από

φοίνικες,

σε ανάμνηση της εισόδου του Χριστού στα

Ιεροσόλυμα. Μετά τη λειτουργία, οι πιστοί παίρνουν σταυρούς, οι οποίοι είναι φτιαγμένοι από βάγια και τους τοποθετούν στα εικονίσματα.

Παραδοσιακά τσουρέκια και κόκκινα αυγά: Το

πρωί

της

Μεγάλης

Πέμπτης

βάφονται

τα

αυγά

που

τσουγκρίζουμε την Κυριακή του Πάσχα. Τα αυγά βάφονται κόκκινα για να συμβολίζει το αίμα του Χριστού που χύθηκε κατά τα μαρτύριά του. Την ίδια μέρα ζυμώνονται και τα παραδοσιακά τσουρέκια και τα πασχαλινά κουλούρια.

Επιτάφιος Οι κοπέλες στολίζουν τον Επιτάφιο με άνθη της άνοιξης, όπως βιολέτες, μενεξέδες, τριαντάφυλλα και λεμονανθούς. Όλα τα λουλούδια πλέκονται σε στεφάνια και γιρλάντες και ψέλνουν το μοιρολόγι της Παναγίας. Το βράδυ γίνεται ο Εσπερινός και η περιφορά του Επιταφίου.

Πασχαλινή λαμπάδα και Άγιο φως: Ένα από τα αγαπημένα έθιμα των παιδιών είναι η πασχαλινή λαμπάδα, την οποία πηγαίνει κάθε νονός ή νονά στο βαφτιστήρι του. Την ανάβουν το βράδυ της Ανάστασης με το Άγιο Φως. Το Άγιο Φως αναπαριστά το φως που έφερε ο Χριστός όταν «νίκησε» τον θάνατο μέσω της Ανάστασής του. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, λοιπόν, όλοι οι πιστοί παίρνουν τη λαμπάδα με το Άγιο Φως της Ανάστασης και πριν μπουν στο σπίτι τους κάνουν ένα σημάδι σταυρού με τον καπνό του κεριού πάνω στην πόρτα.

Το κάψιμο του Ιούδα:

Το κάψιμο του Ιούδα είναι ένα

ξεχωριστό έθιμο, όπου γίνεται σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας την Κυριακή του Πάσχα. Οι Έλληνες διατηρούν

αυτό το έθιμο, γιατί έτσι μπορούν να

εκφράσουν της έντονη ανάγκη αποτίναξης κάθε είδους προδοσίας.

7


Σούβλισμα αρνιού: Το σούβλισμα του αρνιού γίνεται την Κυριακή του Πάσχα και είναι ένα από τα πιο σημαντικά έθιμα της χώρας μας. Το αρνί συμβολίζει το πέρασμα από τον θάνατο στη ζωή μέσω της Ανάστασης του Χριστού. Στη χριστιανική παράδοση το σφάξιμο του αρνιού είναι μια θυσία – προσφορά στον Θεό. Στα πλαίσια αυτής της προσφοράς ο κόσμος σουβλίζει και τρώει το αρνί ή το κατσίκι.

Μαριάννα Σ. & Μαριλένα Λ. & Νάγια Κ. & Χριστίνα Α. (ΣΤ1’)

Από το γιορτινό τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα δεν θα μπορούσαν να λείπουν κι άλλα νόστιμα εδέσματα. Για το λόγο αυτό, παραθέτουμε δύο παραδοσιακές συνταγές.

Παραδοσιακή μαγειρίτσα

Υλικά:  1 συκωταριά αρνίσια, πνευμόνια και αντεράκια

Πασχαλινά κουλουράκια

Υλικά:

1¼ κιλά αλεύρι  8 αυγά  1/4 φλ. ελαιόλαδο  1 φλ. του τσαγιού  1 μέτριο ξερό κρεμμύδι βούτυρο γάλακτος  1 μαρούλι χοντροκομμένο Για το αυγολέμονο  3 βανίλιες  1 φλ. άνηθο ψιλοκομμένο  3 αυγά  3 κοφτά κουτ. του γλυκού ανθρακική  2 φλ. ζωμό κρέατος αμμωνία  1 κ.σ. βούτυρο γάλακτος  χυμό  1/3 φλ. ρύζι γλασέ  1/2 κιλό ζάχαρη λεμονιού  1 φλ. του καφέ γάλα Εκτέλεση: Εκτέλεση: Αρχικά, πλένουμε καλά τα αντεράκια, τη αλάτι συκωταριά και τα πνευμόνια. Τα ζεματίζουμε σε Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το βάζουμε σε μια λεκάβραστό νερό για 10’ και έπειταταπιπέρι στραγγίζουμε. νη και κάνουμε μια γουβίτσα στη μέση. Βάζουμε Αφού κρυώσουν, ψιλοκόβουμε τα εντόσθια. Ζε- το βούτυρο σε ένα τηγάνι να κάψει και έπειτα το σταίνουμε το λάδι και το βούτυρο και σοτάρουμε ρίχνουμε στο αλεύρι. Το αφήνουμε να κρυώσει το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. και μετά ανακατεύουμε το αλεύρι με το βούτυρο Προσθέτουμε τα κομμάτια της συκωταριάς και καλά. Στη συνέχεια, παίρνουμε τα αυγά και τα τσιγαρίζουμε. Ανακατεύουμε συνεχώς για 15’. χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Ρίχνουμε το μαρούλι και τον άνηθο και αλατοπι- Χτυπάμε τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη, ενώ περώνουμε. Μετά από 5’ προσθέτουμε 1 κουτα- τα ασπράδια χωριστά για να γίνουν μαρέγκα. λιά από τον ζεστό ζωμό και συνεχίζουμε το Ζεσταίνουμε ελαφρώς το γάλα (να είναι χλιαρό) ανακάτεμα. Έπειτα προσθέτουμε και τον υπό- και διαλύουμε μέσα πολύ καλά την αμμωνία. λοιπο ζωμό και σιγοβράζουμε για 40’. Περίπου Κάνουμε ξανά μια γουβίτσα στο αλεύρι και 20’ πριν κατεβάσουμε τη σούπα από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τους κρόκους με τη ζάχαρη, τη μαρέγκα, το γάλα με την αμμωνία και τέλος, την ρίχνουμε το ρύζι. αμμωνία. Ζυμώνουμε καλά το μείγμα μέχρι να Για το αυγολέμονο γίνει μια μαλακή ζύμη. Πλάθουμε τα κουλουράκια Χτυπάμε τα ασπράδια. Προσθέτουμε έναν έναν τους σε μικρό μέγεθος. Τα τοποθετούμε σε ένα κρόκους και ρίχνουμε λίγο λίγο το χυμό λεμονιού. βουτυρωμένο ταψί αραιά, διότι φουσκώνουν Παίρνουμε ζωμό από το φαγητό και αραιώνουμε το πολύ. Αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε σε μέτριο αυγολέμονο. Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα. φούρνο για 20’. Καλή σας απόλαυση! Βράζουμε για 2’-3’ και σερβίρουμε τη σούπα με Αθηνά Κ. & Άννα Γ. & Γιώτα Γ. & Έλλη Σ. φρέσκο άνηθο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. (ΣΤ1’)  1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

8


5%

12%

Απροσεξία- αφηρημάδα δική μου Απροσεξία- αφηρημάδα άλλων Υπερβολική βιασύνη Τσακωμός με άλλα παιδία άλλο

38%

25% 20%

Ποια ήταν η αιτία του ατυχήματος; Με αφορμή την Ενότητα 10 του βιβλίου της Γλώσσας με τίτλο « Παιδικά ατυχήματα» η τάξη μας δημιούργησε ένα ερωτηματολόγιο

το οποίο μοιράστηκε και συμπληρώθηκε από όλους τους

μαθητές του σχολείου μας. Σκοπός μας ήταν να ερευνήσουμε και να εξετάσουμε τη συχνότητα των παιδικών ατυχημάτων, τα αίτια που τα προκαλούν αλλά και τις συνέπειες που τυχόν έχουν. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το Στο σπίτι

Στο σχολείο

Στο δρόμο

Στην παιδική χαρά

Αλλού 12%

7%

31%

12%

Πού σας συνέβη το ατύχημα; 95% των συμμαθητών μας είχαν κάποτε κάποιο ατύχημα από τους οποίους το 22% αναγκάστηκε να επισκεφτεί κάποιο νοσοκομείο

38%

αλλά μόνο το 16% χρειάστηκε να παραμείνει στο κρεβάτι για κάποιο διάστημα.

Τα περισσότερα ατυχήματα συνέβησαν στο σχολείο και στο σπίτι , 38% και 31% αντίστοιχα ενώ στον δρόμο είχαμε το 12% των ατυχημάτων. Από αυτά που συνέβησαν στο σχολείο το 40% έγινε στο προαύλιο και ακολουθούν οι διάδρομοι του σχολείου με 18% και οι σκάλες με 14%. Τα ατυχήματα στο σπίτι γίνονται στην πλειοψηφία τους στο δωμάτιο του παιδιού (23%) και στο σαλόνι (22%) με περίπου τα ίδια ποσοστά. Όσον αφορά τα αίτια των ατυχημάτων έχομε να πούμε ότι η αφηρημάδα και η υπερβολική βιασύνη υπερτερούν με 38% και 25% και στο τέλος με τα λιγότερα ποσοστά, ευτυχώς, ο τσακωμός με άλλα παιδιά ( 5%) ! Ποια ήταν τα αποτελέσματα του ατυχήματος; Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι αν και τα περισσότερα ατυχήματα δεν είναι ιδιαίτερα

80 60 40 20 0

Σειρά1

σοβαρά μώλωπες/εκδορές (25%), ανοικτές πληγές (33%) όλοι εμείς θα πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί , να μη βιαζόμαστε και να προσέχουμε τόσο τον εαυτό μας όσο και τους συμμαθητές μας.

Οι μαθητές του ΣΤ2

9


10


11


21 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού "Το βιβλίο μου απευθύνεται σε όλα τα παιδιά και όχι μόνο. Το μήνυμα του βιβλίου μου είναι η 'ισότητα' και αυτό ευελπιστώ να περάσω στα παιδιά και γενικότερα σε αυτούς που το διαβάσουν,

με

απώτερο

στόχο

να

γαλουχήσουμε τους μικρούς μας φίλους σε ένα

κόσμο

με

σωστά

μηνύματα.

Εμείς

μεγαλώσαμε σε λάθος κόσμο, καθώς κανείς δεν ήρθε να μας διδάξει την ισότητα, την δύναμη και την αγάπη"

Ο Αντώνης Τσαπατάκης γεννήθηκε στις 13/1/1988. Από την ηλικία των 5 ξεκίνησε να κολυμπά και μερικά χρόνια μετά έγινε αθλητής του πόλο. Το 2005 εντάχθηκε στη Σχολή Δόκιμων Αστυφυλάκων, κάνοντας έτσι το όνειρο του πραγματικότητα. Ένα χρόνο μετά, το 2006, η μηχανή του σε μια στροφή του δρόμου λόγω υπερβολικής ταχύτητα ξέφυγε από την πορεία της. Ο Αντώνης πετάχτηκε στο απέναντι πεζοδρόμιο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί βαριά. Τ´ όνειρο του χάθηκε, ευτυχώς όμως για λίγο. Το ατύχημα αυτό του άλλαξε τη ζωή. Από το 2009 ασχολείται με την κολύμβηση ΑμεΑ. Όλο αυτό το διάστημα έχει πολλές διακρίσεις σε πανελλήνιους ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους αγώνες, έχει στη κατοχή του πολλά χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια. Η ημέρα αυτή ήταν ξεχωριστή για όλους τους μαθητές του σχολείου μας. Είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε τον κ. Α. Τσαπατάκη. Μας μίλησε για το βιβλίο του «Το όνειρο», για τη ζωή του και τα δικά του όνειρα. Για την αγάπη που πρέπει να έχομε μέσα μας και τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσκολίες που μπορεί να μας παρουσιαστούν. Στο τέλος απάντησε στις ερωτήσεις μας, και φωτογραφηθήκαμε μαζί του. Του ευχόμαστε να έχει πάντα επιτυχίες και να φέρει στην Ελλάδα ακόμη πιο πολλά μετάλλια.

12


Το

όνειρο

είναι

ένα

παραμύθι

του

σπουδαίου

παραολυμπιονίκη, Αντώνη Τσαπατάκη, που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Πρωταγωνιστής είναι ένα μικρό αγόρι, ο Τόνυ. Ο Τόνυ δεν έχει τη δυνατότητα να περπατάει, εξαιτίας ενός ατυχήματος που συνέβη όταν ήταν πιο μικρός. Κινείται με αναπηρικό καροτσάκι και νιώθει ότι είναι μεγάλο βάρος για την οικογένειά του. Το όνειρό του όμως, είναι να μπορέσει να περπατήσει ξανά. Σε μια μακρινή βόλτα μαθαίνει ότι η ευχή του μπορεί να πραγματοποιηθεί από ένα μάγο που ζει ψηλά σε ένα βουνό. Είναι αποφασισμένος να πάει να συναντήσει τον μάγο. Το ταξίδι του είναι δύσκολο με πολλές κακοτοπιές. Στην πορεία του όμως, συναντάει πολλά διαφορετικά πλάσματα, από ζώα μέχρι και καινούριους φίλους. Λέτε να αξίζει αυτό το ξεχωριστό ταξίδι;

13


4

6 Μαρτίου: Ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού Ο σχολικός εκφοβισμός αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα. Πρόκειται για τη συστηματική, επιθετική συμπεριφορά που εκδηλώνουν ένα ή περισσότερα παιδιά ενάντια σε κάποιο άλλο παιδί εντός και εκτός σχολείου. Σε κάθε χώρα εκδηλώνεται με διαφορετικούς τρόπους και σύμφωνα με έρευνες τα περιστατικά βίας ολοένα και αυξάνονται. Με αφορμή τη συγκεκριμένη Παγκόσμια Ημέρα συζητήσαμε για το θέμα, εστιάσαμε στα συναισθήματα που νιώθει ένα παιδί όταν δέχεται εκφοβισμό και αναφέραμε τις συνέπειες που μπορεί να έχει στην υγεία του και τον ψυχισμό του. Έπειτα, καταγράψαμε λέξεις που σχετίζονται με τον εκφοβισμό και λέξεις που έχουν να κάνουν με τη φιλία και τα δικαιώματα των τον σεβασμό. Με αυτές τις λέξεις δημιουργήσαμε μια αφίσα …

Ναι στον σεβασμό,

όχι στον εκφοβισμό!

Είπαμε επίσης, ότι σαν παιδιά δεν πρέπει να μένουμε θεατές όταν συμβαίνουν τέτοια περιστατικά γύρω μας, αλλά να έχουμε το θάρρος να «σπάμε τη σιωπή», να το συζητάμε με τους δασκάλους, με τους γονείς μας και με τους φίλους μας. Είναι δικαίωμά μας να νιώθουμε ασφάλεια, αποδοχή, ηρεμία και σεβασμό.

Μη μένεις θεατής, πρέπει όλα να τα πεις!

Ναι στον φίλο, Όχι στο ξύλο!

Οι μαθητές της ΣΤ1 τάξης

14


Σταυρόλεξο του Πάσχα

1. Τα τσουγκρίζουμε σύμφωνα με το έθιμο. 2. Την γιορτάζουμε το Μεγάλο Σάββατο τα μεσάνυχτα. 3. Το παραδοσιακό μεσημεριανό γεύμα της Κυριακής του Πάσχα. 4. Με αυτό το χρώμα βάφουμε τα αυγά. 5. Ποια είναι η ημέρα του Πάσχα; 6. Χαριτωμένα ζωάκια που τα χρησιμοποιούμε στη διακόσμηση του Πάσχα. 7. Πώς λέγεται η εβδομάδα πριν την Κυριακή του Πάσχα; 8. Πώς αλλιώς ονομάζουμε τη γιορτή του Πάσχα; 9. Το μεγάλο κερί που κρατάμε την Ανάσταση. 10. Χριστός … ! : η ευχή της Ανάστασης

Μπορείς να βρεις 14 μουσικά όργανα;

Επιμέλεια: Κλειώ Ηλιάδη Ιωάννης Α., Γιώργος Α., Θεοχάρης Δ., Μίνως Σ., Λούκας Φ. (ΣΤ1’)

15 Ιωάννης Α., Γιώργος Α.,


16

Σχ εφημερίδα στ τάξης 17ου δημ σχ ηρακλείου β΄τ  

Σχολική Εφημερίδα ΣΤ΄ τάξης 17ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου β΄τεύχος

Σχ εφημερίδα στ τάξης 17ου δημ σχ ηρακλείου β΄τ  

Σχολική Εφημερίδα ΣΤ΄ τάξης 17ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου β΄τεύχος

Advertisement