Page 1

S O K R TU En liten guide til en liten tur


e... Helt til påsk I julens høy og hast er det ikke alltid vi har tid til alt man har lyst til. Man skal vaske, lage mat, kjøpe gaver og alt annet som hører julen til. Men er det nå ikke engang slik at julen er til for å nytes sammen med andre? Jo, det var kanskje det. Så hvorfor ikke sette av litt tid til noe annet en jule stresset for en gangs skyld, det er ikke alt som er så vanskelig å få til som du tror. Som en skitur forreksempel! Nei men man går vel på ski i påsken tenker du. Joda er sant nok det, men julen varer jo helt til påske, så hvorfor ikke begynne med noen av de tradisjonene nå? Man trenger virkelig ikke ski engang! En gåtur kan være like så fin og man slipper unna sprinterne i sporet ti høyre. Ja, ta deg en tur ut med litt god mat. Det slår alltid ann, og vi kan tipsene og triksene for å få den perfekte jule kose turen! Ja for et lite ytre kan skjule mye, og i denne lille saken for du de mest fantastiske oppskrifter på nydelig kakao og littoghvert av annet kjekt å vite om grilling på bål foreksempel. Ja, vi kan til og med vise deg hvordan du bygger det om du ble litt nervøs av alt bålpraten. Vi kan love deg at det blir en fantastisk tur, for hele familien! med det ønsker vi deg en riktig god jul, og ikke minst god tur! fra Freia


ter Tur Oppskrif Hjemmelagde Marshmallows

nok til 1 brett

Middels

Ingredienser • • • • •

420 g vann 800 g sukker 2 ss Freia vaniljesukker 4 pakker gelantin 1 pose melis

Slik gjør du: 1. Legg gelantinen i bløt i kaldt vann. 2. Kok vann, vaniljesukker og sukker på svak varme. Når massen koker svakt røres den oppbløtte gelatin i og massen skal stå og småkoke ved svak varme og under omrøring(viktig). 3. Vent 20 min før du tar gruten av og lar massen avkjøles. Pisk deretter massen med en miksmaster til den er blitt “hvit” og kremeaktig. 5. Sikt melis over en langpanne, så det ligger ca. ½cm over hele platen. Massen fordeles ut over langpannen, så den ikke er for tykk. Sikt deretter et nytt tynt lag med melis ut over massen. 6. La den stå i romtemperatur ca. 1 time, før du kan skjære ut marshmallowsen i firkanter. Deretter dypper du firkantene i melis slik at de ikke setter seg sammen. Tips: - Skjær marshmallowsen ut med pepperkake former for litt morsommere grilling!


S’mores

nok til 15stk

Middels

Ingredienser • • • • • • • • •

125 g smør 2 dl sukker 2 stk egg 1/2 ts natron 1/2 ts vaniljesukker 3 dl byggmel 125 g hasselnøtter 150 g kokesjokolade 15 stk marshmallows

Slik gjør du: 1. Rør smør og sukker lyst og luftig.Ha i ett og ett egg og visp dem lett inn. 2. Bland natron og vaniljesukker med mel og rør det inn. Tilsett hakkede nøtter og hakket sjokolade. 3. Bruk teskjeer til å lage små topper med røren på en stekeplate dekket med bakepapir. Stek kjeksene på 180 °C i ca. 10 minutter midt i ovnen. Avkjøles på rist. Ta så kjeksene med deg på en tur i en tett boks. 1. Legg en rute med sjokolade på hver kjeks. 2. Ha marshmallows på et spyd og grill dem til de blir gylne. 3. Legg en varm marshmallow oppå hver sjokoladebit, legg en ny kjeks over det hele og vent et par minutter til sjokoladen smelter av marshmallowen.


Pinnebrød med Sjokolade

nok til 10 brød

Lett

Ingredienser • 4 dl hvetemel • 1/2 ts salt • 2 ts sukker • 2 ts bakepulver • 5 ss smør eller nøytral olje (f.eks. soya eller solsikke) • 1.5 dl vann eller melk

Slik gjør du: 1. Bland sammen det tørre. Smuldre i smøret, brukes olje tilsett den sammen med vann eller melk. Tilsett vann eller melk og rør sammen til en glatt, ikke for klissete deig. 2. Tilsett deretter den hakkede sjokoladen. pass på at det sprer seg jevnt i hele deigen slik at alle får. 3. Elt litt olje rundt deigen og legg den i en brødpose (olje for at deigen ikke skal klistre seg til posen) 4. Spikk pinner og tvinn deigen rundt pinnene og stek over glørne. Åpen ild kan gi svartbrent brød, så ikke hold den inni flammene. Tips: - Vil du lage kanelsnurrer. Bland litt sukker og kanel i en pose/brødpose og dypp pinnen med brød i posen slik at sukker og kanelblandingen fester seg til brødet.

- Ikke tvinn for tykt med deig rundt pinnen, da kan den være vanskelig å få gjennomstekt.


Varm Sjokolade

nok til 4 store kopper

Lett

Ingredienser • 300 g mørk kokesjokolade • 7 dl melk • 1 dl kremfløte • 1/2 ts vaniljesukker • 3 ts sukker

Slik gjør du: 1. Del sjokoladen i biter og ha i en gryte. 2. Hell over melk og varm dette sakte opp til kokepunktet, mens du hele tiden rører. 3. Tilsett sukker og vaniljesukker i krem fløten og pisk denne til en halvfast masse. 4. Rør inn kremfløten i gryten like før kokepunktet.

Tips: - Ha litt krem på toppen eller ha i noen av dine hjemmelagde marshmallows. Mmm... Kjempe godt!


godt lt a il t n e t o R Du er på tur, du har med mat, og skal grille den. Hva gjør du? Jo selvfølgelig tenner du et bål, men først trenger du et mye mer viktig redskap. Du gjettet riktig, nemlig en bålpinne. Man skulle tro det var lett å finne, men kun om du vet hva du skal se etter. Denne testen hjelper deg å finne det perfekte treet å knekke din fremtidige bålpinne fra. Lykke til!

Vær Osp - Løvtre - En nervøs tre type Osp har blitt sett på skogens pingle, siden den skjelver i en lett bris, og mange mener det er fordi den fryser, men det betyr ikke at den ikke duger til bålpinne fordet! Ospen elsker nemlig varme, og vil være en fast følgesvenn for deg som vet å bruke pinnen din.

Furu-tsigbar - Bartre - Pass deg for fallende kongler Furu er en gammel jeger innenfor bålpinne entusiastene. Dette treet er for den drevne og erfarene pinnespikker. Furutrærne er høye og fulle av barnåler men for en proff blir ikke dett noe problem., men du er kanskje ikke det? Så om du nå kommer deg opp i ei furu skal du ikke se bortifra at dette kan bli din beste bålpinne noen sinne.


Gran er tagbart

- Bartre - Også kjent som juletre Gran er den type tre det finnes mest av i Norge, og er derfor lett tilgjengelig. Passer ypperlig til bruk som bålpinne på grunn av at treet er veldig seigt, og tar derfor ikke så lett fyr. Et minus er at det er fullt av nåler som stikker og kan gi en ubehagelig følelse av vondhet.

Velg ditt neste Or med omhu - Løvtre - En mester i forkledning

Or er en type tresort som det finnes masser av i Norge. Problemet er at Oren er veldig sky og har tilpasset seg naturen ved å ta til seg en av de mest effektive kamuflasjeliknende farge, nemlig grå. Derfor er det veldig vanskelig å få øye på Oren, og noen mener også at den ikke finnes! Men det er ikke sant, klarer du faktisk å finne en Or vil du merke at den har mange bruksområder, og best av alt passer den til å bli brukt som bålpinne, ettersom den er så vanskelig å få øye på, har ofte det du putter på en orepinne vane for å forsvinne veldig fort det og!

Bjørk til tørk

- Løvtre - Norges nasjonaltre Bjørk er Norges nasjonaltre. Men i en lang periode var ikke bjørk å finne i Norge, ettersom vikingene tok alle med seg til Island, fordi det ikke fantes noe bjørk der, og vikingenes yndligshobby utenom å plyndre var å lage bålpinner. Men nå er den kommet tilbake slik at vi barske nordmenn nok en gang kan bruke det til det til det bjørk egner seg best til, nemlig bålpinner. Bjørken lager en fin røkt smak til det du putter på bålpinnen din, derfor er den og altid har vært så ansett av erfarene bålpinnemakere!


Tips og triks Hvordan få det beste bålet! For å lage et supert pyramidebål også kalt “kosebål” trenger man ikke stort, og det er perfekt for grilling av små mat på tur. 1. Man bygger bålet opp innenfra med

lettantennelige deler som små trefliser og bark. 2. Så tenner du på flisen, gjerne med fyrstikker. 3. Så bygger man videre utover med større og større trebiter, tynne vedkubber og etter hver fyller man på med større vedkubber utenpå når bålet har tatt skikkelig fyr.

Hvordan spikke pinnen? Ja nå har du med deg maten, du har funnet en bra pinne og du har tent bålet, men ikke dytt maten på pinnen enda. Har du ikke glemt noe? Burde vel kanskje spikke den pinnen og? Mhm, lurt. Men viste du at det er flere måter å spikke den på? Selvfølgelig er det det tenker du kanskje, men det er faktisk ganske lurt å se hva du skal grille i forhold til den perfekte pinnen!

1. Splitt tuppen av pinnen for å få flere ender å feste maten på! Perfekt for bedre feste til pølser! 2. Om du har en pinne med flere små kvister er jo den perfekt for å grille flere marshmallows om gangen! 3. Sørg også for å spikke pinnen godt slik at du slipper bark på mat som blir litt mer klissete enn andre ting.


GOD TUR! LAST NED SØNDAGSTUR APPEN FRA KVIKK LUNSJ FOR Å FINNE DIN NÆRMESTE KOSE TUR!

Tur kos  

Tur kos en brjsyre om jule kos i marka