a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

BROJ 73

BESPLATNI PRIMJERAK

ožujak 2020.

Sisački

VJESNIK

U Sisku otvoreno prvo reciklažno dvorište


sisački vjesnik GRADSKO VIJEĆE

Ove godine još povoljniji uvjeti za poduzetnike u programu Sisački poduzetnik/ca

Gradsko vijeće Grada Siska izglasalo je na sjednici program „Sisački poduzetnik/ ca 2020.“ kojim Grad Sisak već petu godinu zaredom nastavlja program subvencioniranja kamata poduzetničkih kredita koji omogućuje sisačkim poduzetnicima pristup najpovoljnijem izvoru financiranja za realizaciju razvojnih projekata. I ove godine u programu se dodatno potiče poduzetništvo žena, koje ostvaruju pravo na veću potporu nego ostali poduzetnici. Namjena kredita u programu Sisački poduzetnik je financiranje kupnje ili izgradnje, odnosno proširenje gospodarskih objekata, financiranje kupnje opreme te financiranje trajnih obrtnih sredstava. Prednost pri dodjeli potpora imat će proizvodne djelatnosti, projek2

ti kojima se otvaraju nova radna mjesta i projekti od posebnog interesa za Grad Sisak. Sredstva za subvenciju kamate osigurana su u ovogodišnjem proračunu u iznosu od 800.000,00 kuna. – U odnosu na prošle godine, ove smo godine povećali najniži iznos kredita s 50.000,00 kuna na 80.000,00 kuna, a najviši iznos kredita povećan je na 5 milijuna kuna. Tražit ćemo i u javnom natječaju da banke efektivnu kamatnu stopu snize s 5 na 4 posto jer su kamate u bankama sve niže te i mi zahtijevamo povoljnije uvjete za naše poduzetnike. Ovo su i dalje najjeftinija sredstva koja su na raspolaganju našim poduzetnicima – naglasila je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Povećanje sredstava za vatrogastvo Donesena je i odluka o povećanju iznosa sredstava za financiranje djelatnosti vatrogastva u 2020. godini. Za financiranje redovite djelatnosti Javne vatrogasne postrojbe Grada Siska u 2020. godini iznos od 6.174.731,00 kunu povećava se za 4.005.712,00 kuna i ukupno iznosi 10.180.443,00 kuna. Za financiranje Vatrogasne zajednice Grada Siska u 2020. godini osigurana su sredstva u iznosu od 752.888,00 kuna i sredstva za izgradnju vatrogasnog doma Dobrovoljnog vatrogasnog društva Topolovac u iznosu od 1.500.000,00 kuna, što ukupno iznosi 2.252.888,00 kuna.


broj 73 - ožujak 2020. HRASTELNICA

Na igralištu postavljeni koševi i golovi

Nakon završetka radova na asfaltiranju sportskog igrališta u Hrastelnici, postavljeni su i koševi te golovi za rukomet i mali nogomet. Površina novog multifunkcionalnog igrališta je oko 650 m2 i dostupno je svim kori-

snicima kao i učenicima škole. Vrijednost projekta je 557.356,26 kuna, od čega je Europski fond za regionalni razvoj sufinancirao izgradnju novog igrališta u iznosu 501.620,63 kuna, a izvođač radova bila je Skela Banovina iz Petrinje.

Obnova fasade u Ulici S. i A. Radića 26 U središtu grada, točnije na adresi Stjepana i Antuna Radića 26, pri kraju su radovi na obnovi fasade. Vrijednost ove investicije je 292.800,98 kn s PDV-om od čega Grad Sisak sufinancira maksimalni iznos od 80.000,00 kn s PDV-om, a izvođač je Gradnja iz Siska. Pročelja u gradu Sisku

obnavljaju se u sklopu projekta Grada Siska koji je 2015. godine pokrenuo obnovu i revitalizaciju urbane jezgre s ciljem učinkovitijeg iskorištavanja gradskih resursa te zaštite kulturne i povijesne baštine, a do sada je uz financijsku potporu Grada Siska uređeno više od 20 fasada.

VIJESTI

Uređenje bankina u Vurotu

Počeli su radovi na sanaciji bankina u Vurotu, na potezu od suženja ceste u Staroj Drenčini do administrativne granice Grada Siska kod Bresta. Izvođač je Medo grupa, a vrijednost investicije je 760.440,00 kuna s PDVom. Ovim radovima je obuhvaćena sanacija bankina s jedne i druge strane ceste koja će po završetku ovih radova biti i dodatno proširena.

Uskoro treći park za pse

Pri kraju su radovi na uređenju parka za pse u Capragu kod igrališta Metalac. Park će se prostirati na oko tri tisuće kvadrata površine, a potrebno je još postaviti klupe, košarice i tablu s pravilima za korištenje parka nakon čega će park biti otvoren. Nakon Meštrovićeve ulice i Brzaja, ovo je treći park za pse u gradu Sisku.

3


sisački vjesnik USPJEŠAN PROJEKT

Otvoreno prvo reciklažno dvorište u

Na lokaciji uz Most Gromova u Ulici kralja Zvonimira 7B otvoreno je prvo reciklažno dvorište u Sisku na kojem građani mogu bez naknade predati razne vrste otpada, koje će onda tvrtka Gospodarenje otpadom d.o.o Sisak adekvatno zbrinuti. – Ovo je još jedan uspješan projekt koji je ostvaren zahvaljujući odličnoj suradnji Grada Siska i tvrtke Gospodarenje otpadom Sisak. Građani Siska su u samom središtu grada dobili mjesto na kojem će moći besplatno predati i zbrinuti otpad, a posebno mi je drago što reciklažno dvorište ima kutak na kojem će se održavati radionice za djecu koji će biti educirana o gospodarenju otpadom i o tome koje su sve koristi recikliranja za okoliš – rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček. U reciklažno dvorište Sisak Stari se mogu odvojeno odložiti praktično sve vrste otpadnih tvari koje nastaju u kućanstvu: otpadni papir (papir i karton), otpadni 4

metal (metalna ambalaža i ostali metali), otpadno staklo (staklena ambalaža i ostalo staklo), otpadna plastika (plastična ambalaža i ostala plastika), otpadni tekstil i odjeća, krupni otpad (glomazni otpad), jestiva ulja, masti i boje (boje, tinte, ljepila smole), deterdženti, lijekovi, baterije i akumulatori, električna i elektronička oprema te građevni otpad iz kućanstva koji je nastao održavanjem i manjim popravcima (beton, cigla, crijep, pločice i keramika, kabelski vodiči, izolacijski materijali i građevinski materijali). Sav otpad koji se ne smije odložiti u spremnike za odvojeno prikupljanje na kućnom pragu ili kontejnere na zelenim otocima, može se odložiti u reciklažno dvorište. – Novo reciklažno dvorište u Sisku predstavlja značajan korak naprijed u sustavu održivog gospodarenja otpadom – zaključila je direktorica tvrtke Gospodarenje otpadom d.o.o Sisak Katarina Luketić.

Tijekom provedbe projekta na području Grada su provedene informativno-obrazovne aktivnosti kojima su građani informirani o razvrstavanju otpada, korištenju reciklažnog dvorišta i vrstama otpada koji će se zaprimati u reciklažnom dvorištu. U sklopu informativno-obrazovnih aktivnosti u osnovnim školama na području Grada Siska održane su edukativne radionice za djecu dok je radionica za srednjoškolce održana je u Gradskoj vijećnici.

Radno vrijeme reciklažnog dvorišta Radno vrijeme reciklažnog dvorišta Sisak Stari je radnim danom od 8.00 do 20.00 sati, a subotom od 8.00 do 13.00 sati. Korištenje reciklažnog dvorišta je besplatno za sve fizičke osobe, stanovnike Siska.


broj 73 - ožujak 2020.

gradu Sisku Izgradnja reciklažnog dvorišta financirana sredstvima EU Projekt je financiran sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda u razdoblju 2014. do 2020. Ukupna vrijednost projekta je 4.370.018,00 kn od čega prihvatljivi troškovi iznose 4.217.387,00 kn. Ostvarena bespovratna sredstva iz Kohezijskog fonda iznose 3.584.778,95 kn, što čini 85% prihvatljivih troškova. Ostatak sredstava osiguran je iz proračuna Grada Siska. Reciklažnim dvorištem upravljat će tvrtka Gospodarenje otpadom Sisak d.o.o.

Proljetni građevinski radovi Greda Na proljeće kreću radovi na pojačanom održavanju prometnice kroz Gredu u dužini 1200 metara s izgradnjom nogostupa s jedne strane prometnice koja će po završetku radova biti dodatno proširena. Procijenjena vrijednost radova je oko 3 milijuna kuna s PDV-om. Trg hrvatskih branitelja Stanari Trga hrvatskih branitelja već dugo čekaju uređenje ovog dijela grada. Na proljeće kreću radovi kojima će se urediti parkirališna mjesta, prometnice kroz Trg bit će asfaltirane, a Komunalac će urediti zelene površine. Jedan od najvećih problema na ovoj lokaciji je parkiranje koje će

se napokon riješiti po završetku ovih radova. Procijenjena vrijednost radova je oko 1.200.000,00 kuna s PDV-om. Nogostup u Rimskoj Ove godine uredit će se nogostup u Rimskoj ulici ispred knjižnice i gradske vijećnice. Osim novog opločenja nogostupa, Komunalac će urediti zelene površine i pristupne staze. Procijenjena vrijednost je oko 980.000,00 kuna s PDV-om. Parkiralište u Gundulićevoj Uskoro će početi radovi na uređenju parkirališta u odvojku Gundulićeve ulice ispred kućnih brojeva 2 i 4. Procijenjena vrijednost radova je oko 450.000,00 kuna s PDV-om.

Reciklažno dvorište i u Sisak Novom Ove godine počinje i realizacija projekta izgradnje reciklažnog dvorišta u Gradskoj četvrti Sisak Novi u Capraškoj ulici. Izgradnjom ovog drugog po redu reciklažnog dvorišta bit će osigurana infrastruktura za sakupljanje odvojenih komponenti komunalnog otpada i u ovom dijelu grada. Ukupna vrijednost projekta iznosi 5,4 milijuna kuna od čega su EU sredstva 4,3 milijuna kuna.

5


sisački vjesnik

I ove godine „Zdravi objed svima“ u sisačkim osnovnim školama VIJESTI

Uspješno završena škola klizanja za druge razrede

Škola klizanja ove je godine prvi put uvedena u sisačke osnovne škole što se pokazalo kao odličan potez za svu onu djecu koja još nisu svladala osnove klizanja. Ovim programom, koji se održavao u Ledenoj dvorani Zibel, bili su obuhvaćeni učenici drugih razreda osnovnih škola koji su u sklopu tjelesne i zdravstvene kulture imali ukupno 10 sati klizanja. Ovaj jedinstveni program u Hrvatskoj u potpunosti je financirao Grad Sisak, provodili su ga stručni suradnici KHL-a Sisak i ŠRC-a Sisak, a za prijevoz djece do Ledene dvorane bio je zadužen Autopromet Sisak. Po završetku škole klizanja, učenici su imali pokazni sat u sklopu kojeg su roditeljima pokazali što su sve naučili. 6

Projektom „Zdravi objed svima III“ Grad Sisak pobrinuo se i ove godine za 984 učenika u devet sisačkih osnovnih škola osigurati školske obroke koji će biti financirani iz sredstava Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD). Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, kao posredničko tijelo, nakon provedenog natječajnog postupka i odabira projekata donijelo je odluku o financiranju sisačkog projekta „Zdravi objed svima III“ s maksimalnim brojem ostvarenih bodova i u maksimalnom iznosu prihvatljivih

troškova od 999.989,30 kuna. Projekt „Zdravi objed svima III“ provodi se temeljem projektnog prijedloga „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2019.-2020.).

Nastavlja se provedba Građanskog odgoja i obrazovanja Učenici petih i šestih razreda OŠ „Braća Bobetko“ posjetili su gradsku vijećnicu u sklopu izvannastavne aktivnosti Građanskog odgoja i obrazovanja. Primila ih je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček koja je strpljivo odgovarala na sva učenička pitanja vezana uz djelokrug poslova gradonačelnice. Inače, provedba Građanskog odgoja i obrazovanja

započela je u svim sisačkim osnovnim školama u školskoj godini 2018./2019. Cilj ove izvannastavne aktivnosti je promicanje nenasilja, tolerancije, humanosti i solidarnosti te razvijanje ljudskih vrijednosti utemeljene na razumijevanju i prihvaćanju, poštovanju različitosti i ljudskih prava, te aktivno uključivanje sisačkih učenika u građansko društvo.


broj 73 - ožujak 2020.

Maškare zavladale Gradom

VIJESTI

Natječaj za oslikavanje zgrada muralima

Male sisačke maškare preuzele su ključeve Grada Siska na Dječjem fašniku koji je održan u organizaciji Grada Siska, Turističke zajednice Grada Siska i Doma kulture Kristalna kocka vedrine te uz potporu volontera Gradskog društva Crvenog križa Sisak. U fašničkoj povorci sudjelovala su djeca sisačkih vrtića i osnovnih škola. I ove godine dodijeljene su nagrade za najbolje maske. U kategoriji grupnih maski treće mjesto pripalo je Holandskoj kući OŠ Braća Ribar, drugo mjesto osvojili su Stari Rimljani OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće, a prvo mjesto pripalo je Hipijima-djeci cvijeća OŠ Ivana Kukuljevića. Dječji vrtići

Sisak Stari i Sisak Novi s odličnim maskama „Mala farma“ i „Harlekini“ osvojili su poklon predstavu. U kategoriji pojedinačnih maski, najljepšom malom maskom proglašen je zvončar, dječak Ante Karaula, a nagradu za najbolju odraslu masku odnijela je Princeza jednorog Katja Cukor. U kategoriji najbolje pojedinačne maske treće mjesto je osvojila mala pčelica, djevojčica Erin Beloglavac, drugo mjesto pripalo je IT Klaunu, Tinu Ivankoviću, a prvo mjesto osvojila je leopardica, Klea Conjar Srebrić. Sve prisutne zabavljao je veseli i raspjevani Ritam ulice i voditelj Marko Hergešić.

Gradska galerija Striegl i Udruga za popularizaciju i razvoj umjetnosti KultCom raspisali su javni poziv za sudjelovanje na natječaju za oslikavanje stambenih zgrada s područja grada Siska muralima. Javni poziv otvoren je do 17. ožujka 2020. godine, a sve upute nalaze se na web stranici Gradske galerije Striegl. -Dragi Siščani, ako imate pri ruci kakvu ljepoticu od zidne plohe koja bi voljela ovo ljeto dobiti mural na svojoj površini, evo prilike! Pozivamo vas da prijavite svoj zid na natječaj za oslikavanje zgrade muralima Re:Thinka! Procedura je vrlo jednostavna: dogovorite se sa susjedima, skupite potpise, fotkajte zid i prijavite se na natječaj – rekla je Alma Trauber, ravnateljica Galerije.

7


sisački vjesnik kontakti

Centrala: 044/510-110 Upravni odjel za upravne, imovinsko pravne i opće poslove Telefon: 044/510-109; Fax: 044/510-160 Upravni odjel za proračun i financije Telefon: 044/510-107; Fax: 044/521-128 Upravni odjel za gospodarstvo i komunalni sustav Telefon: 044/510-108; Fax: 044/510-157 Upravni odjel za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo Telefon: 044/510-104; Fax: 044/510-204 Upravni odjel za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Telefon: 044/510-106; Fax: 044/510-201

IMPRESSUM Izdavač: Grad Sisak, Rimska 26, Sisak www.sisak.hr mediji@sisak.hr Grafička produkcija i tisak: Studio Matija d.o.o. Naklada: 18.100

8

Profile for sisackivjesnik

Sisački vjesnik br. 73  

Sisački vjesnik br. 73  

Advertisement