Page 1

BROJ 49.

BESPLATNI PRIMJERAK

Ožujak 2018.

Sisački

VJESNIK

Uskrsnice

za umirovljenike i nezaposlene


sisački vjesnik SISAK – GRAD PRIJATELJ IZVIĐAČA

Nastavlja se izviđačka tradicija u Sisku Grad Sisak postat će prvi grad prijatelj izviđača. Tako su na sastanku s gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček i pročelnikom Goranom Grguračem dogovorili predstavnici Saveza izviđača Hrvatske Bojko Kukić, Dan Špicer i Boris Vujnović. Savez izviđača Hrvatske danas okuplja 67 članova, a njima bi se uskoro trebali priključiti i sisački izviđači u novoosnovanoj izviđačkoj organizaciji, koji bi tako nastavili izviđačku tradiciju svojevremeno vrlo aktivnog izviđačkog odreda Stari grad. Projekt Gradovi prijatelji izviđača uključuje nekoliko razina aktivnosti, među kojima će biti i izviđački park na području grada Siska, javna površina u prirodi uređena s izviđačkim obilježjima na kojima bi izviđači iz Hrvatske i drugih zemalja, mogli slobodno kampirati. Izviđači u takvim kampovima za korište2

nje prostora odužuju se lokalnoj zajednici dobrovoljnim radom, a sve u suradnji s partnerima u toj zajednici. Pored toga, putem izviđačkih kampova otvaraju se i druge mogućnosti upoznavanja s vrijednostima zajednice.

"

Dio projekta je i interaktivna internetska platforma Go Scouting Croatia s informacijama o slobodnim javnim površinama za kampiranje.

U sklopu projekta organizirat će se i Dan u prirodi za osnovnoškolce, a sve u cilju upoznavanja

prirode, učenja korisnih vještina, druženja i socijalizacije. Dio projekta je i interaktivna internetska platforma Go Scouting Croatia pomoću koje će zainteresirani izviđači moći pronaći informacije o slobodnim javnim površinama na kojima će moći kampirati. Naime, kampiranje na otvorenom izvan službenih kampova danas je dopušteno samo izviđačima i sportskim udrugama.

Uskoro i potpisivanje povelje Kako je rečeno na sastanku, potpisivanje povelje o pristupanju projektu Gradovi prijatelja izviđača, između Grada Siska i Saveza izviđača Hrvatske, uslijedit će uskoro.


broj 49. - ožujak 2018. SUVREMENA INSTALACIJA

Solarni cvijet na sisačkoj Šetnici Odnedavno sisačku Šetnicu krasi solarni cvijet - nova unikatna, suvremena i urbana tehnološkoumjetnička instalacija. Projekt je predviđen za edukaciju učenika o obnovljivim izvorima energije, u ovom slučaju o energiji sunca, ali se može koristiti i za bilo koju namjenu u smislu korištenja električne energije. Može se koristiti kao punjač mobitela, tableta i prijenosnih računala, a ujedno

će biti točka okupljališta mladih, na kojem će uz praktično korištenje obnovljivih izvora energije uživati u pogledu na rijeku Kupu. Solarni cvijet je oblikovan kao konstrukcija od nehrđajućeg čelika koja nosi solarne panele. Uz cvijet se nalazi klupa s dva izmaknuta sjedišta, između kojih je smješten naslon s utičnicama. U sklopu solarnog cvijeta se nalazi i LED indirektna rasvjeta.

Na projektu su, uz Grad Sisak i TZ Grada Siska, surađivali Tehnička škola Sisak, Arhitektonski ured SKUP-a, Ured za konstrukcije MAX-ING i Elektrotehnički ured KEL. U izvedbi su sudjelovale tvrtke Obrada metala Korzo, Sunceco, U.O. Petreković, Oberndorfer, Brodocentar, E.M.G, Gradnja Jurašinović i dr.

SPORTSKA TITULA

Kandidatura Europskog grada sporta Sisak se kandidira za Europski grad sporta 2019. godine. To je prestižna titula koju dodjeljuje neprofitna organizacija ACES Europe sa sjedištem u Bruxellesu. Pismo namjere za sisačku kandidaturu organizatorima je već poslano, a kandidatura je prihvaćena. Na radnom sastanku zamjenika gradonačelnice Marka Kričke s predstavnikom tvrtke CBBS Berislavom Čižmekom, koja je operativno tijelo za pripremu kandidature, dogovorena je priprema prezentacijskog materijala kandidature. Prezentacijski materijal će sadržavati bogatu tradiciju

klupskog i rekreativnog sporta u Sisku, pokazivati današnji sisački sportski potencijal i sportsku infrastrukturu. Prema riječima zamjenika gradonačelnice Marka Kričke, kandidatura za Europski grad sporta 2019. godine, doprinijet će i stvaranju percepcije o Sisku kao gradu sporta, potaknuti razvijanje sportske infrastrukture i sportski turizam. Ukoliko Sisak  2019. godine ponese titulu Europskog grada

sporta, bit će to dobra promidžba grada koja će otvoriti mogućnost sportske suradnje s drugim europskim gradovima i dostupnost europskog novca za zajedničke projekte gradova i klubova.

3


sisački vjesnik UOČI USKRSA

Grad Sisak isplaćuje uskrsnice umirovljenicima i nezaposlenima

Zbog viška sredstava u gradskoj blagajni, gradonačelnica je donijela odluku da se uskrsnice ove godine isplate i nezaposlenim osobama Grad Sisak prošle je godine, na inicijativu gradonačelnice Kristine Ikić Baniček, prvi put u povijesti isplatio uskrsnice sisačkim umirovljenicima. I ove godine, uoči uskrsnih blagdana, svi umirovljenici ponovno će dobiti uskrsnice, a po prvi put isplatit će se i nezaposlenim osobama. Na isplatu uskrsnica za nezaposlene gradonačelnica se odlučila zahvaljujući izuzetno povoljnoj situaciji u gradskoj blagajni te će višak sredstava biti uplaćen našim sugrađanima kojima je trenutno najteže. Umirovljenici s mirovinom do 1.500 kn dobit će uskrsnicu od 300 kuna. Oni s mirovinom od 1.500 do 2.000 kn dobit će 200 kn. Uskrsnicu od 150 kn dobit će umirovljenici

4

"

Uskrsnice se isplaćuju od 5. do 31. ožujka. Samo prvi dan isplate, 5. ožujka uskrsnice će se isplaćivati od 9 sati, a sve ostale dane od 7 sati.

s mirovinom od 2.000 do 3.000 kn, a 100 kn uskrsnice dobit će umirovljenici s mirovinom od 3.000 do 5.000 kn. Nezaposleni će dobiti uskrsnicu od 150 kn. Svim umirovljenicima i nezaposlenim osobama s prebivalištem na području grada Siska ovih je dana na kućnu adresu trebala stići obavijest o uskrsnici, koju trebaju imati sa sobom pri isplati uskrsnice, kao i osobnu iskaznicu. Uskrsnice se isplaćuju od 5. do 31. ožujka na gradskim blagajnama na tržnicama Kontroba i Caprag te na blagajni Sisačkog vodovoda. Samo prvi dan isplate, 5. ožujka uskrsnice će se isplaćivati od 9 sati, a sve ostale dane od 7 sati. Grad Sisak je popis umirovljenika i nezaposlenih sastavio na temelju


broj 49. - ožujak 2018. evidencija iz HZMO i HZZ-a. U slučaju da umirovljenik i nezaposlena osoba s prebivalištem na području grada Siska nije dobila na kućnu adresu obavijest o uskrsnici, uskrsnicu može dobiti i na temelju potvrde o svom statusu koju će umirovljenici zatražiti u sisačkom područnom uredu HZMO, a nezaposlene osobe u sisačkom područnom uredu HZZ-a. Osobe s takvim potvrdama uskrsnicu mogu podići na blagajnama od 23. ožujka do 14. travnja. Nakon tog datuma uskrsnice se više neće isplaćivati.

Uskrnicu mogu podići i druge osobe Ukoliko umirovljenici ili nezaposlene osobe nisu u mogućnosti osobno podići uskrsnicu, mogu za to zadužiti drugu osobu, koja će donijeti obavijest o uskrsnici, njihovu osobnu iskaznicu i fotokopiju te osobne iskaznice.

SISAČKI PODUZETNIK/CA

Poticaj i za žene poduzetnice Kreditna linija Grada Siska Sisački poduzetnik/ca nastavlja se i ove godine kako bi se gospodarskim subjektima s područja grada Siska omogućio jednostavniji pristup financijskim sredstvima za osnaživanje poslovanja i povećanje novih radnih mjesta te stvaranje bolje poduzetničke klime u gradu Sisku. Od ove godine, ovom se linijom želi podići razina sudjelovanja žena u poslovnim i gospodarskim aktivnostima. Žena poduzetnik odnosi se na subjekt gospodarstva u kojima jedna ili više žena posjeduje najmanje 51 posto kapitala u društvu ili su žene registrirane vlasnice. Novost u ovoj kreditnoj liniji je i kapitalizacija inovativnih tehnoloških tvrtki (start-upovi) u koje će Grad Sisak uložiti do 25 tisuća kuna za što će preuzeti 20 posto vlasništva. Namjena kredita u programu Sisački poduzetnik/ca je financiranje kupnje ili izgradnje, odnosno proširenje gospodarskih objekata, financiranje kupnje opreme i financiranje trajnih obrtnih sred-

stava. Banke, koje će se uključiti temeljem javnog poziva, obvezat će se da efektivna kamatna stopa neće biti veća od 5 %, a potpora Grada Siska u godišnjoj kamatnoj stopi iznosi od 2,50 do 4 %. Kreditni fond iznosi 10 milijuna kuna, a sredstva osiguravaju banke koje će biti uključene u Program Sisački poduzetnik/ca. Sredstva za subvenciju kamata osigurava Grad Sisak u iznosu 380 tisuća kuna. Nakon potpisa ugovora s bankama, Grad Sisak raspisat će Natječaj za dodjelu poduzetničkih kredita koji će biti objavljen na web stranici Grada Siska.

Pristup jeftinijim kreditnim sredstvima Subvencioniranjem kamata poduzetničkih kredita već treću godinu za redom, Grad Sisak će preuzimanjem dijela troškova omogućiti poduzetnicima pristup jeftinijim kreditnim sredstvima za realizaciju njihovih razvojnih projekata.

5


sisački vjesnik Prva utakmica pod krovom

Povijesna utakmica u Ledenoj dvorani Zibel U novoj Ledenoj dvorani Zibel, prošli je mjesec, odigrana povijesna hokejaška utakmica KHL Sisak i delničkog Mamuta. Bila je to prva seniorska utakmica odigrana, ne pod vedrim nebom kako se igralo proteklih gotovo 90 godina, već prvi put u zatvo-

renoj dvorani pod krovom. Domaći hokejaši porazili su goste rezultatom 21:0, ali cijeli događaj obilježila je spektakularna dobrodošlica koju su za svoje hokejaše pripremili članovi Udruge Zibel zapalivši 88 baklji u znak 88. obljetnice igranja hokeja u Sisku.

Škola klizanja za male i velike Športsko-rekreacijski centar Sisak u suradnji s KHL Sisak i ove godine organizira školu klizanja za djecu iz sisačkih dječjih vrtića. Škola klizanja već je počela za djecu iz DV Sisak Novi, a nakon toga osnove klizanja učit će i djeca iz DV Sisak Stari. Škola klizanja je besplatna te će tako ove zime oko 540 sisačkih vrtićanaca, nakon dvotjedne obuke, naučiti klizati.

6

Održava se i škola klizanja za građanstvo, ali i za svu drugu djecu koja nisu obuhvaćena besplatnim vrtićkim programom klizanja. Termini su utorak, srijeda i četvrtak od 18.30 do 19.30 sati, a sve informacije o školi klizanja za građanstvo mogu se dobiti na recepciji ŠRC-a Sisak, na broju telefona 543-036 ili izravno kod trenera Tea Štetera na 098/901-5934.

Udruga Zibel organizirala je tijekom utakmice zajedno s KHL Sisak, akciju prikupljanja plišanih igračaka za djecu iz Dječjeg doma Vrbina. Početak povijesne utakmice svečanim bacanjem prvog paka označila je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Ciglarska graba na filmu

Ciglarska graba, koja je prepoznata kao omiljeno mjesto sportaša i rekreativaca, polako postaje zanimljivo mjesto i za filmaše. Naime, jedna od scena kratkog animiranog filma radnog naslova Udahnut život autora Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona snimana je ovih dana na Ciglarskoj grabi. Animirani film priprema se u produkciji Bonobostudija iz Zagreba. Jednu od scena u filmu trebalo je snimiti u čamcu na jezeru, a filmska ekipa iz Zagreba odlučila je da to upravo bude Ciglarska graba.


broj 49. - ožujak 2018. OŽUJAK NA KORZU

Počinje manifestacija U srcu grada

Koncerti, dječje predstave, izložbe, sajmovi suvenira, antikviteta, igraonice za djecu samo su dio mogućnosti za mlađe i one malo starije Siščane koji će u njima moći uživati u srcu grada, na Korzu, od 10. ožujka pa sve do konca lipnja. Uvod u subote na sisačkoj špici je program u povodu Dana žena, a nakon dječjih programa tijekom prijepodnevnih sati za večernju zabavu pobrinut će se Neno Belan i Fumensi koncertom koji počinje u 20 sati. Inače, dječji programi održavat će se svake subote u dječjoj knjižnici, a predstave za najmlađe bit će

"

u prostoru Daskališta. Na Korzu će se pak izmjenjivati brojni

Siščani će od 10. ožujka pa sve do konca lipnja moći uživati u srcu grada, na Korzu, u koncertima, dječjim predstavama, izložbama, sajmovima suvenira i antikviteta, igraonicama za djecu

tematski programi pa će tako Siščani imati priliku ponovno sudjelovati i u humanitarnim akcijama, kupovati na sajmovima na kojima će se predstaviti lokalni OPG-i, ali i na buvljacima ponuditi ono što im više ne treba i uz to još zaraditi. I ove godine građanima će se ponuditi program Pogled u plavo, tijekom svibnja Korzom će tradicionalno prošetati najljepša cvjetna povorka u Cvjetnom korzu, a kad vremenske prilike budu dopuštale špicerske kavice uljepšat će i svirke u podne. I zato neka mjesto vaših druženja bude Korzo!

7


sisački vjesnik MEĐUNARODNI DAN ŽENA

Neno Belan i Fiumensi povodom Međunarodnog dana žena 10.3.2018. od 20 sati sviraju na sisačkom Korzu

kontakti

Centrala: 044/510-110 Upravni odjel za upravne, imovinsko pravne i opće poslove Telefon: 044/510-109; Fax: 044/510-160 Upravni odjel za proračun i financije Telefon: 044/510-107; Fax: 044/521-128 Upravni odjel za gospodarstvo i komunalni sustav Telefon: 044/510-108; Fax: 044/510-157 Upravni odjel za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo Telefon: 044/510-104; Fax: 044/510-204 Upravni odjel za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Telefon: 044/510-106; Fax: 044/510-201

IMPRESSUM Izdavač: Grad Sisak, Rimska 26, Sisak www.sisak.hr mediji@sisak.hr Grafička produkcija i tisak: Studio Matija d.o.o. Naklada: 19.000

8

Sisački vjesnik broj 49  
Sisački vjesnik broj 49  
Advertisement