Page 1

BROJ 48.

BESPLATNI PRIMJERAK

Sisački

VJESNIK

Otvorena nova klizačka sezona

U Ledenoj dvorani Zibel počela je nova klizačka sezona, na radost i zadovoljstvo zaljubljenika u klizanje i hokej. Već je odigrana i prva hokejaška utakmica u kojoj su juniori KHL Sisak ugostili svoje vršnjake iz zagrebačkog Medveščaka.

VELJAČA 2018.


sisački vjesnik HEALTHY MEAL STANDARD

Certificirani i zdravi jelovnici u vrtićima i školama Sisak nastavlja s uvođenjem zdrave prehrane u sisačke osnovne škole i dječje vrtiće. Na posebnoj svečanosti koja je održana u Različku, objektu DV Sisak Stari, uručeni su certifikati, odnosno zdrave zvjezdice koje označavaju najviši stupanj izvrsnosti u prilagođenoj prehrani djece. Certifikate su tako dobile OŠ 22. lipanj, OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće te Dječji vrtić Sisak Novi i Dječji vrtić Sisak Stari, a još prošle godine certifikat Healthy Meal Standard (HMS) dobila je i OŠ Braća Ribar, kao prva škola u Hrvatskoj koja je uvela ovaj standard zdrave prehrane. Dobiveni certifkat znači da je osoblje ove škole uspješno završilo edukaciju za pripremu certificiranih zdravih jelovnika. -U cijeli ovaj projekt uloženo je puno truda, a nagrada je zdravlje naše djece i kvalitetna prehrana. Isplatilo se ovih nekoliko tjedana, koje ste proveli s Healthy Meal timom, jer ste naučili nešto novo 2

o kvalitetnoj prehrani. Posebno sam sretna što ćemo posebnu brigu posvetiti prehrani naših mladih sportaša i djeci koja imaju posebne prehrambene potrebe, bilo da je riječ o djeci koja imaju dijabetes ili su alergična na mliječne proizvode. Postavili smo ljestvicu

"

U cijeli ovaj projekt uloženo je puno truda, a nagrada je zdravlje naše djece i kvalitetna prehrana.

visoko i za ostale gradove koji će, nadam se, slijediti naš primjer. Ovo je veliki zalog za budućnost i zdravlje naše djece – rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Certifikate je, uz gradonačelnicu, uručila nutricionistica i pokretačica Healthy Meal Standarda Diana Gluhak Spajić. -Za sve ovo što radimo bio je potreban veliki trud i volja. Grad Sisak je to pokazao i upravo zbog toga hrabro korača prema tome da postane prvi grad zdrave dječje prehrane u Hrvatskoj– kazala je Gluhak Spajić.

Uskoro certifikacija i ostalih škola U narednom razdoblju, nakon provedenih edukacija osoblja škola, certifikati će stići i u preostale sisačke osnovne škole Braća Bobetko, Galdovo, I. Kukuljevića, Komarevo, Viktorovac i Sela.


broj 48. - VELJAČA 2018. MJERA ZAPOŠLJAVANJA

U javne radove uključeno 14 nezaposlenih

Trenutno 14 nezaposlenih osoba dobilo je ugovore o radu za obavljanje poslova u sklopu programa javnih radova na području grada Siska i početkom ove godine već su počeli s radom. Grad Sisak uključio se u program Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Mjera aktivne politike zapošljavanja na programu javnih radova – aktivacija nezaposlenih osoba. Kroz program javnih radova, radnici će obavljati poslove sanacije nerazvrstanih cesta, čišćenja raslinja, sanacije divljih odlagališta, održavanja poljskih

putova te ostalih radova planiranih godišnjim planovima ili planovima zaštite od požara.

novo parkiralište u ulici f. lovrića

U Ulici Franje Lovrića započela je gradnja novog parkirališta. Građanima će biti na raspolaganju 20 parkirališnih mjesta, a novo parkiralište osvjetljavat će i novo postavljena rasvjeta.

obnova fasade

Nakon objavljenog natječaja i zaprimljenih zamolbi građana, Grad Sisak sklopio je ugovore o radu s 14 osoba. Ugovori su potpisani krajem prosinca prošle godine u trajanju od 6 mjeseci s isplatom plaće od 3.276,00 kn bruto.

Ribička kuća pod krovom

Napreduju radovi na izgradnji ribičke kuće na Ciglarskoj grabi. Ribička kuća namijenjena je prvenstveno sisačkim ribičima koji će tako dobiti svoj prostor, a koristit će se i za druge potrebe vezane uz Ciglarsku grabu.

VIJESTI

U sklopu obnove i revitalizacije urbane jezgre grada Siska, obnavlja se fasada na Šetalištu Vladimira Nazora 7, a radove sufinancira Grad Sisak u iznosu 80.000,00 kuna. Naime, u okviru ovog projekta kojeg je pokrenuo Grad Sisak potiče se obnova fasada u središtu grada. 3


sisački vjesnik DRUŽENJE UMIROVLJENIKA

Deset godina Dnevnog boravka 3+2 U Domu za starije i nemoćne osobe Sisak obilježena je 10. godišnjica djelovanja Dnevnog boravka 3+2, jedinstvenog programa na razini Hrvatske, koji okuplja sisačke umirovljenike na različitim aktivnostima i druženju, na koja dolaze iz svojih domova. Na prigodnoj svečanosti prikazan je film o aktivnostima u Dnevnom boravku, nastupili su umirovljenici uključeni u pjevačku i plesnu grupu, rukotvorine su pokazali na maloj modnoj reviji, a posebno ih je razveselio nastup Đanija Stipaničeva. Dnevni boravak sufinancira i Grad Sisak, a zamjenik gradonačelnice Marko Krička čestitao je osoblju Doma na uspješnosti, a korisnicima Dnevnog boravka poželio je još puno ugodnih druženja te ih prigodno darivao. 4

DRUŽENJE DJECE I ODRASLIH

Sisak prvi u Hrvatskoj ima Cen

Grad Sisak je prvi grad u Hrvatskoj koji ima Centar igre s knjižnicom igračaka, kao zabavno mjesto na kojem sva djeca i članovi njihovih obitelji mogu sudjelovati u kreativnim i društvenim igrama, posuđivati igračke te se družiti i učiti. Centar se nalazi u prostoru OŠ Braća Bobetko, a otvorile su ga gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i predsjednica dječjeg Gradskog vijeća Klara Perković. Centar igre i knjižnica igračaka ‘Krenimo zajedno’ nastavak je suradnje Grada Siska i Pučkog otvorenog učilišta Korak po korak u sklopu programa Sisačka šarena inkluzija. Ravnateljica POU Sanja Brajković istaknula je kako je sisački Centar dio međunarodnog projekta ‘TOY for Inclusion’ koji se paralelno provodi u Sloveniji, Latviji, Slovačkoj, Belgiji, Nizo-

KLIZANJE U LEDENOJ DVORANI

Otvorena nova klizačka sezona Klizanje je besplatno sve do 1. ožujka Na radost i zadovoljstvo mnogih zaljubljenika u klizanje i hokej, u Ledenoj dvorani Zibel započela je nova klizačka sezona. Brojni mali i veliki Siščani odlučili su isprobati led i klizati uz dobru glazbu te uživati uz ugostiteljsku ponudu. Sezona klizanja se nastavlja i dalje. Klizanje je besplatno sve do 1. ožujka i to radnim danima od 9 do 12.30 sati i od 17 do 19.30 sati, a vikendima od 10 do 13 sati i od 16.30 do 19 sati.

Termini su podložni izmjenama, posebno u slučajevima kada se u dvorani igraju utakmice. Svi oni koji nemaju svoje klizaljke, u Ledenoj dvorani mogu ih iznajmiti.

"

U Ledenoj dvorani Zibel započela je nova klizačka sezona

PRVU UTAKMICU ODIGRALI MALI HOKEJAŠI

U novoj Ledenoj dvorani Zibel odigrana je i prva utakmica u kojoj su se sastali mlađi juniori KHL Sisak i KHL Medveščaka.

Iako s poraž nije b -Iako je to p susre jateljs kažu ledu S sak p dođu na led s ovim tom.

Termi kim d termi 14.00 (osim


broj 48. - VELJAČA 2018.

ntar igre s knjižnicom igračaka

su sisački hokejaši ženi 0:27, rezultat i bio u prvom planu. smo poraženi, bila prilika za neke nove ete i neka nova pristva naših klinaca – u Klubu hokeja na Sisak. Inače, KHL Sipoziva svu djecu da u na treninge hokeja du, da se upoznaju m zanimljivim spor-

ini treninga su svadanom u jutarnjim inima od 8.00 - 9.30, 0 - 16,30 te od 20 sati m petkom i subotom).

zemskoj, Italiji i Mađarskoj. -Sisak je prepoznat kao grad prijatelj djece, a Centar djeci pruža mogućnost učenja dijeljenja, posuđivanja igračaka koje nemaju kod kuće, druženja i stjecanja novih prijatelja, a odraslim članovima obitelji da se vrate u djetinjstvo – rekla je gradonačelnica.

Centar je otvoren utorkom i četvrtkom Ravnateljica OŠ Braća Bobetko Karolina Čutuk naglasila je kako će Centar raditi uz stručno vodstvo i pozvala je zainteresirane djecu i roditelje na igru svakog utorka i četvrtka od 17 do 20 sati.

VIJESTI

petica vozi pored jodnog

Početkom mjeseca, sisački Auto promet promijenio je trasu autobusne linije broj 5. U već postojeću liniju prometovanja uključeno je prometovanje preko Tomićevog puta te ulicama Ive Rukavine Siđe, Mije Goričkog i Nikole Tesle. Na novo proširenom dijelu trase uvode se i dvije nove stanice i to u Ulici Mije Goričkog i kod Jodnog lječilišta. Stanice su označene horizontalnom i vertikalnom signalizacijom. Vozni red linije 5 se ne mijenja.

planira se uvođenje linije prema galdovu i budaševu

Kako bi omogućili bolju prometnu povezanost stanovnika Galdova i Budaševa s drugim dijelovima Siska, Auto promet Sisak planira uvesti redovnu autobusnu liniju broj 6 za ta područja. Svi zainteresirani mogu svoje prijedloge o voznom redu i stanicama ostaviti na FB stranici Auto prometa, poslati mailom na info@auto-promet-sisak.hr ili mogu prijedlog uputiti u pisanom obliku i predati ga na blagajni autobusnog kolodvora.

5


sisački vjesnik

Novi namještaj u Maslačku i Tratinčici

U Dječjem vrtiću Sisak Novi ova je godina započela u novom ruhu. Nakon punih 40 godina dotrajali namještaj je zamijenjen u svih šest odgojnih skupina objekta Maslačak, a opremljene su i četiri sobe u objektu Tratinčica, koji je obišla gradonačelnica Kristina Ikić Baniček u pratnji zamjenika Ivice

Rendulića i ravnateljice Ljubice Ivšić. Preostale četiri sobe objekta Tratinčica također će uskoro dobiti novi Ikein namještaj, a do kraja pedagoške godine sva djeca Dječjeg vrtića Sisak Novi boravit će u potpuno obnovljenim prostorijama s višim pedagoškim standardom zahvaljujući potpori Grada Siska.

Podni roboti u sisačkim školama

Na početku drugog polugodišta male školarce u svim sisačkim osnovnim školama dočekali su Pro-Bot punjivi podni roboti, koje je Grad Sisak nabavio kako bi izvannastavne aktivnosti iz informatike u osnovnim školama učinili zanimljivijim i privlačnijim za učenike. Nabavljeni podni roboti su u obliku automobila i može se programirati njihovo kretanje, a ako se ubaci olovka kroz autić i programira se, može i nacrtati crteže različitih oblika.

Uspjeh sisačkih robotičara Robotičari Centra tehničke kulture Zajednice tehničke kulture Grada Siska ukupni su pobjednici XI. Robokup-a, koji je održan u Ivanić Gradu, u organizaciji Hrvatske zajednice tehničke kulture i Hrvatskog robotičkog saveza. Za sisačku ekipu nastupili su Lovro Hadžić iz OŠ Braća Bobetko, Matija Severović iz OŠ Galdovo i Viktor Benedetti iz OŠ Mladost Lekenik, a mentor im je Ivan Sabalić iz Centra tehničke kulture Sisak. Natjecali su se u rješavanju strujnih krugova i slaganju robot pauka, a bit će nagrađeni boravkom u Ljetnoj školi tehničkih aktivnosti u Hrvatskom nacionalnom centru u Kraljevici. 6


broj 48. - VELJAČA 2018. NE KUPUJ - UDOMI PSA!

No kill sklonište za životinje u Sisku Ako priželjkujete kućnog ljubimca, nemojte trošiti novac na kupnju prije nego posjetite sklonište za životinje. U njemu vas možda čeka baš onakav pas kakvog želite! Udomite psa iz skloništa, pomoći ćete psu i svojoj zajednici, a dobit ćete zdravog, cijepljenog, mikročipiranog i kastriranog psa, koji će vam ostatak života biti neizmjerno zahvalan što ste mu pružili topli dom! Usluge skloništa za životinje za područje Grada Siska u ovoj godini pruža Veterinarska stanica Sisak. Riječ je o „no kill“ skloništu u kojem djelatnici skloništa i volonteri brinu o psima koji su napušteni, izgubljeni ili oduzeti od vlasnika sve do njihovog udomljavanja ili prirodne smrti. Sve troškove skrbi za pse u skloništu snosi Grad Sisak. Sve informacije koje su vezane za usluge skloništa za životinje, možete dobiti na 044/527-717 ili 044/527-718 ili se može nazvati Služba 112 koja će poziv preusmjeriti skloništu za životinje.

Velike kazne Prema Zakonu o zaštiti životinja, propisana kazna za napuštanje životinja je od deset do trideset tisuća kuna. Zanemarivanje i zlostavljanje životinja kažnjivo je iznosom do trideset tisuća kuna, a kazna za one koji izbjegavaju mikročipiranje iznosi do šest tisuća kuna. Mi-

Ovlasti komunalnog redara U nadzoru provedbe odredbi Zakona o zaštiti životinja, komunalni redar je ovlašten: • pregledati isprave na temelju kojih se može utvrditi identitet stranke i drugih osoba nazočnih nadzoru • ući u prostore/prostorije u kojima se drže kućni ljubimci • uzimati izjave stranaka i drugih osoba • zatražiti od stranke podatke i dokumentaciju • prikupljati dokaze na vizualni i drugi odgovarajući način • očitati mikročip • obavljati druge radnje u skladu sa svrhom nadzora • podnositi kaznenu prijavu ili optužni prijedlog

kročipiranje, koje je prema Zakonu o zaštiti životinja obavezno, košta između 80 i 120 kuna. Stoga, kako biste izbjegli nepotrebne neugodnosti i kazne, cijepite i mikročipirajte svog psa, radi njegove sigurnosti, ali i sigurnosti njegove okoline i vas samih.

Budite aktivan član društva Ako ste svjedok kršenja zakona, zanemarivanja, napuštanja ili zlostavljanja životinja, prijavite takve slučajeve veterinarskoj inspekciji i komunalnom redarstvu, a u slučaju zlostavljanja i policiji.

7


sisački vjesnik ODRŽAN DJEČJI FAŠNIK

Maškare zavladale Gradom

kontakti

Centrala: 044/510-110 Upravni odjel za upravne, imovinsko pravne i opće poslove Telefon: 044/510-109; Fax: 044/510-160

Maškare su preuzele ključeve Grada, a prilikom predaje ključeva, gradonačelnica Kristina Ikić Baniček pohvalila je trud svih sudionika fašnika i pozvala maškare da otjeraju snijeg i ostave nam sunce. Sudionici fašničke povorke bila su vrtićka djeca i učenici osnovnih škola. Proglašene su i najbolje maske. U kategoriji grupnih maski treće mjesto pripalo je Pingvinima s Madagaskara OŠ Galdovo, drugo mjesto osvojili su učenici OŠ 22. lipanj s ma-

skom Volim Kupu, a prvo mjesto pripalo je Domorocima Plesne udruge StarDance. U kategoriji pojedinačnih maski, najslađim malim maskama proglašene su mala narančasta vještica, Bruna Petrović i princeza Lala iz Trolova, Katja Cukor. U kategoriji najbolje pojedinačne maske treće mjesto je osvojio Jack Pet čovjek – Mario Mikulić, drugo mjesto pripalo je bundevi Angeli Korzo, a prvo mjesto osvojila je Lucija Šmuđ kao torta.

Upravni odjel za proračun i financije Telefon: 044/510-107; Fax: 044/521-128 Upravni odjel za gospodarstvo i komunalni sustav Telefon: 044/510-108; Fax: 044/510-157 Upravni odjel za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo Telefon: 044/510-104; Fax: 044/510-204 Upravni odjel za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Telefon: 044/510-106; Fax: 044/510-201

IMPRESSUM Izdavač: Grad Sisak, Rimska 26, Sisak www.sisak.hr mediji@sisak.hr Grafička produkcija i tisak: Studio Matija d.o.o. Naklada: 19.000

8

Sisački vjesnik broj 48.  
Sisački vjesnik broj 48.  
Advertisement