Page 1

Voorwoord Mooi weer‌..! Dat hebben we nodig als we ons volledig willen inleven in het project van Senegal! We lieten ons inspireren door de VZW Njokkobok om er helemaal voor te gaan. Dankzij de workshops van Waker Djiben zijn we goede djembÊ-muzikanten of echte Afrikaanse dansers geworden. Vrijdag 4 april wordt een topdag!! Dankzij ons vastenevenement kunnen we delen van onze overvloed met onze Senegalese vrienden. Ondertussen zijn er 21 nieuwe kleutertjes, van geboortejaar 2012, ingeschreven voor de instapklas. We kijken al uit naar hun komst volgend schooljaar. Sam, de verkeersslang, hangt al op in de lagere school zodat we na Pasen er weer meteen tegenaan kunnen gaan. Hoe? Wel ja, milieuvriendelijk naar school, al stappend of trappend. Kwestie van ons milieu te sparen en er voor te zorgen dat de kinderen kunnen oefenen in het soms zo onoverzichtelijke verkeer. En wat zie ik daar tussen alle drukte door aankomen? De paasvakantie toch niet zeker? En dat twee weken voor Pasen. De paasklok zal dan eventjes moeten wachten om de eitjes in de school rond te strooien. Op 22 april kunnen de kinderen paaseieren rapen. Al het gesmul van chocolade mag deze keer eens na Pasen gebeuren.

IN DIT NUMMER Voorwoord ............................................1

Pasen! Nieuwbouwplan BKO in koelkast ............2 Elk jaar komt de lente weer in het land. De bomen staan weer in bloei, de voorjaarsbloemen laten hun schoonheid zien en de vogels zingen. We voelen ons allemaal beter in het licht van de zon dan in het donker van de winter. De natuur herleeft, wij ook. Een beetje verrijzenis ?

Afspraken rond afwezigheden ................3 De wafelactie is een hoogvlieger ............3 Verwen mama! ......................................3 Nieuws uit de klassen ............................4 Foto-collage ......................................... 12 De ooievaar ......................................... 13 Grappige uitspraken ............................ 13 Agenda ................................................ 14

Meester Marc

1


Nieuwbouwplan BKO in koelkast Sinds november is er een nieuwe regeling waarbij er opvang op school wordt voorzien voor kinderen die ten laatste om 17u worden afgehaald. Het systeem met gele (Sjokotof) en rode (opvang op school) kaartjes aan de boekentassen lijkt goed te werken en wij kregen positieve signalen van ouders en kinderen rond de nieuwe organisatie. Deze bijkomende opvang op school kwam er op vraag van de gemeente en omwille van het te grote aantal kinderen in de (te) kleine opvangruimte van Sjokotof. Het nieuwbouwproject aan het Chirolokaal zou dan een duurzame oplossing bieden. Tot onze verbazing moesten we echter via de media vernemen dat de nieuwbouwplannen voorlopig in de koelkast gaan en het opvangprobleem dus weer niet aangepakt wordt.

Tekort aan buitenschoolse opvang ZATERDAG 22 MAART 2014, 03U00 TIELT-WINGE - De lokalen van de buitenschoolse kinderopvang zitten overvol en er is geen geld voor een nieuwbouw. Daarom wil de gemeenschapsschool eigen kinderopvang blijven aanbieden. Er wordt een toelage voorzien van de gemeente. In Houwaart, Tielt en Meensel-Kiezegem zijn er geen problemen. In Winge is er wel een capaciteitsprobleem omdat daar twee scholen zijn. De kinderen van de Vrije School Sint-Joris worden opgevangen in de kelderverdieping van De Maere. Deze lokalen zijn niet meer dan noodlokalen en zeker niet geschikt voor gebruik op lange termijn. Nochtans worden ze al jaren gebruikt bij gebrek aan geschikte andere lokalen. Voor de kinderen van de gemeenschapsschool is er geen plaats en dus wordt de opvang georganiseerd in de lokalen van de school zelf. Omdat alle kinderen gelijk behandeld moeten worden, maakt het schepencollege 10.000 euro per jaar vrij als ondersteuning voor de gemeenschapsschool. Door de penibele financiële toestand van de gemeente gaat de geplande nieuwbouw achter GC De Maere voorlopig niet door. De plannen werden voor twee tot drie jaar in de koelkast gestopt. Maar als de nieuwbouw er zou komen, zou er toch te weinig plaats zijn voor de kinderen van de vrije school en de gemeenschapsschool. Tielt-Winge heeft 119 opvangplaatsen beschikbaar. ‘We werden niet slecht bedeeld maar de overheid en Kind en Gezin knijpen de ogen dicht voor de realiteit en de aanpassing van de normen’, zegt burgemeester Rudi Beeken (Open VLD). Voor het schepencollege wordt het puzzelen want de 10.000 euro die nu toegekend werd, is voor het jaar 2013. Voor 2014 is er geen geld meer en moet een budgetaanpassing in oktober kredieten vrijmaken. Bron: www.nieuwsblad.be

De ouderraad volgt deze zaak op de voet. Voor opmerkingen of suggesties ivm de opvang kunnen jullie ons steeds een bericht sturen op ouderraad.sintjorisschool@telenet.be.

2


Afspraken rond afwezigheden Bij afwezigheden is het belangrijk dat de school verwittigd wordt voor 10u ’s morgens. Het kan natuurlijk gebeuren dat ouders dit al eens vergeten. In dit geval gaat de school er extra op letten dat de ouders opgebeld worden wanneer er na 10u geen nieuws over een afwezigheid is. Vooral voor de oudere kinderen die zelfstandig naar school komen, is dit heel belangrijk. Mocht er ooit onderweg iets gebeuren, dan wil u als ouder natuurlijk zo snel mogelijk weten dat uw kind niet op school is! Zorg er zeker voor dat de school over de juiste telefoon en GSM-nummers beschikt waarop zij u tijdens de dag kunnen bereiken. (sint.jorisschool@skynet.be)

De wafelactie is een hoogvlieger Op 26 februari waren er aan onze school honderden opvallende gele Neckermann-zakjes te zien. Neen, niet gevuld met reisbrochures naar de zon, maar propvol met lekkere wafels. Met 5 vanille-, 5 suiker-, 3 chocolade- en maar liefst 21 gallet-wafels in 1 pakket voor slechts €6 was het een slimme aankoop waarmee je tegelijk de school kon steunen. In totaal werden er 323 pakketten door jullie aangekocht, goed voor €1073 opbrengst. Met dit bedrag wordt hoogspring-materiaal voor de nieuwe turnzaal aangeschaft en een deel zal bijdragen tot het Smartboard dat hopelijk volgend schooljaar reeds kan worden aangekocht. Hartelijk dank aan iedereen die wafels kocht voor zichzelf, buren, familie en vrienden.

Verwen mama! Psst, kinderen en papa’s, vergeet niet op zondag 11 mei de mama’s in de watten te leggen! Hoe? Poepsimpel: De ouderraad van de school zorgt tegen een democratische prijs voor het ontbijtpakket dat jullie tussen 8u30 en 10u kunnen afhalen op school en jullie doen het verwennen… Er zijn ontbijtformules voor volwassenen en voor kinderen. Voor een superfeestelijk ontbijt neem je er een fles cava bij – geef je mama een leuke start van moederdag met een glaasje bubbels! Alle info en bestellingen kunnen via www.sintjorisschool.be of via de aparte bestelbon die u via de boekentassen ontvang. Bestel vóór 25 april! De opbrengst gaat naar de aankoop van het Smartboard.

3


Nieuws uit de klassen Uitstap Peru Reeds enkele weken waren we druk bezig met de voorbereiding van deze belangrijke reis… Op dinsdag 18 maart vertrokken we dan eindelijk met het vliegtuig naar Peru (inleefatelier in Antwerpen). Eerst moesten we via de douane passeren en ons vliegtuigticket afgeven. Daarna vlogen we naar de Peruaanse hoofdstad Lima. Eén groep vertrok daarna met de bus naar Ichuna, een dorpje in het Andesgebergte. De andere groep bleef in Lima. Vanaf dan begon er een echt avontuur, we werden helemaal ondergedompeld in de Peruaanse cultuur. Iedereen kreeg andere kledij en een Peruaanse naam. Er waren verschillende families: de familie Mamani, de familie Vilta, de familie Lopez, de familie Rivera en de familie Condori. We leerden er vooral hoeveel problemen je ondervindt als er opeens geen water meer uit de kraan komt of als je plots een brief van de belastingen ontvangt (en je hebt niet voldoende soles). We hadden allemaal een eigen taak in het dorp of in de stad. We ontdekten hoe belangrijk het is om met elkaar te delen, te overleggen en samen te werken.

Sommigen van ons werkten in een inpakbedrijfje of op het veld of in een winkeltje of in de volkskeuken. We leerden ook wat Spaanse woorden en uitdrukkingen. Het inleefatelier eindigde met een groot feest in Ichuna (de families van Lima gingen op bezoek in Ichuna). Tijdens het feest voor “moeder aarde” (“Pacha Mama” in het Quechua) kregen we lekkere zelfgemaakte soep en empanadas (koekjes met kaas).

4


Het was een zeer leuke ervaring! HASTA LA VISTA! (Tot ziens!) de leerlingen van het zesde leerjaar

Iedereen hoort erbij!!!

Wij zijn allemaal vrienden, wij spelen met mekaar . Wij sluiten niemand uit... Ja, geloof me maar. Niemand die mag pesten, want dat is niet fijn. En wij willen allemaal even dikke vrienden zijn. Samen is veel beter, niemand mag alleen, want samen staan we sterk en helpen we iedereen. Samen is veel beter, samen zijn we goed, samen geven we elkaar extra moed. Zit er iemand vast, help hem dan direct. Blijf daar niet staan kijken, neen ’t hoeft niet perfect. Laat ook niemand staan en laat niemand in de kou. Help mekaar dan, want dan help ik jou. Dik of dun, groot of klein, dat maakt toch niets uit. Wij sluiten niemand uit, dit is mijn besluit!

Ran Brusselmans 5de leerjaar

Tussen 2 Motten! Op 11 februari ging het 4de leerjaar van de SintJorisschool naar het natuurgebied: “Tussen 2 Motten”. We kwamen er aan en we kregen de opdracht om onze laarzen aan te doen. Even later kwam de begeleider aan, Gert. Hij deelde spullen uit aan de kinderen om te dragen. Toen dat eenmaal was uitgedeeld gingen we verder. Na een eindje stappen moesten we over een houten plank de beek over. We kwamen terecht in een modderpoel. Daarom gingen we niet gewoon rechtdoor maar we gingen er rond. Toen we aankwamen begon hij al snel met de uitleg. We moesten droog hout verzamelen. We vroegen waarom en de begeleider antwoordde:

5


We gaan dadelijk een vuurtje maken met die takken… Wij gingen natuurlijk direct aan de slag! Even later hadden we genoeg takken om het vuur te beginnen maken. Dat vonden de kinderen heel prettig. Nadien waren er al heel wat takken weg. Even later kregen we pauze. Daarin kregen we warme chocomelk. Die dronken we samen op met ons koekje.

Na de plaspauze gingen we weer aan de slag! Het grootste deel van alle takken was al weg. Het vuur begon opeens te doven. Dat betekende natuurlijk dat we sneller moesten werken. Even later kwam het vuur helemaal terug. Al het hout was al op! Dat betekende dat het dagje bij “Tussen 2 Motten” erop zat!  We ruimden alles op. Gert deelde weer dingen uit die we moesten dragen. We gingen terug over het houten plankje. Aan de parking deden we onze laarzen uit en deden onze gewone schoenen aan. Even later kwamen de ouders aan. We namen afscheid van Gert en vertrokken. Dat was ons dagje bij “Tussen 2 Motten”. Luka 4de leerjaar

6


Wonen op het dak Wij, het vierde leerjaar van de Sint-Jorisschool, zijn op donderdag 13 maart naar “Wonen op het dak� geweest. We wandelden naar een gek huis. We belden aan en er deed een supergekke poetsman open. We gingen door een poort naar de garage. Daar lag heel veel rommel van Wies. Via een geheime gang gingen we naar het dak. Daar zagen we heel veel kleine huisjes. Ook Wies was daar. Sommige kinderen dachten dat Wies een muis was, sommigen dachten dat Wies een man was, maar het was een vrouw. Ze zei dat ze twee jaar op vakantie geweest was en dat ze de halve wereld heeft gezien.

7


Dan mochten we in haar huisje gaan kijken. Daar maakte ze de groepjes. We moesten opdrachten in de huisjes van de kinderen doen, zoals: koken, rappen, dansen, circustrucjes, toneel spelen en nog heel veel andere dingen. Er was ook een samensmelting. Twee groepjes moesten samenwerken voor een show. Op het einde van de voormiddag hebben we allemaal samen een liedje gezongen. Toen hebben we middag gegeten. Daarna zijn we naar Liesbet gegaan. Zij heeft een filmpje laten zien. Daarna gingen we op stap met een kaart en een kompas. We moesten foto’s zoeken of een opdracht doen. Op het einde zijn we gaan spelen in het Dauwpark. Dan gingen we met de trein terug naar Tienen. Daar wachtten ouders van kinderen ons op en brachten ons terug naar school. Marnick, Alexander, Denis en Siebe 4de leerjaar

De windmolen Januari, het begin van een nieuw jaar. In het derde leerjaar werkten we rond het thema: “Wat vliegt de tijd snel in het derde leerjaar”. We leerden verschillende soorten kalenders kennen en zochten belangrijke feestdagen en gebeurtenissen op. Met onze teletijdmachine gingen we terug in de tijd. Wat leerden ze vroeger op school, wat speelden de kinderen,...?

Tijdens die weken maakten we ook een uitstap naar de windmolen in Diest. We mochten de hoge trap op naar de windmolen. Toch wel spannend voor sommige leerlingen. In de windmolen vertelde de gids hoe de molenaar graan maalde.

8


Na de namiddag bakten we havermoutkoekjes. Nadien keken we naar een filmpje over brood bakken vroeger en nu. Die dag leerden we veel over graan, brood en de havermoutkoekjes waren lekker!! 3de leerjaar

Uitreiking Award “ Doorbreek de eenzaamheid” “Doorbreek de eenzaamheid” is het jaarthema van Ziekenzorg. In de school werkten we met een aantal klassen rond dit thema. In de vorige nieuwsbrief kon je al een verslag lezen hoe we op het idee gekomen zijn om hier rond te werken. Bij het thema hoorde een boek: ”Opa zoekt familie”. Het boek werd voorgelezen in de klas. De leerlingen maakten kaartjes voor de zieken. Die werden uitgedeeld tijdens de eucharistieviering. We leerden heel wat over de werking van Ziekenzorg en andere organisaties die zieken en eenzamen helpen. De leerlingen van het 3de leerjaar gingen knutselen in het Dommelhof.

Op 26 maart 2014 werd ons door het bestuur van Ziekenzorg en een verantwoordelijke van de CM een award overhandigd. Na een korte toespraak werden we getrakteerd op een fruitsapje en wat chips. Die award krijgt een mooi plaatsje in onze school. 3de leerjaar

9


Boekenweek Tijdens de boekenweek gingen we met het tweede leerjaar op bezoek bij Rosemarie De Vos. Rosemarie is een illustrator. Ze toonde ons hoe ze haar tekeningen maakt voor prentenboeken, verhalen en zelfs werkboekjes voor op school! We kregen ook enkele tips om zelf ook zo mooi te kunnen tekenen. Maar het allerbelangrijkste om leuke tekeningen te maken is... fantasie! We lieten even onze fantasie de vrije loop en Rosemarie tekende onze ideeën. Kijk hier onder maar naar het leuke resultaat.

2de leerjaar

De kip en het ei Op vrijdag 14 maart gingen we met het eerste leerjaar naar “de kippenklas” in de Halve Maan in Diest. Voordat we de kippenklas binnen gingen, mochten we een gekke kippenmuts opzetten, nu leken we net echt kippen. Meteen gingen we op pad naar de kippenklas, we moesten wel oppassen want de vos ligt altijd op de loeren!

10


Door een klein deurtje konden we binnen in het kippenhok. Daar leerden we het verschil kennen tussen een hen en een haan. We leerden ook over het nest van de kippen, hun eten, over de eieren en het broeden. We zagen ook eieren van verschillende dieren: een kip, een gans en een struisvogel. We kwamen zelfs te weten dat er in een struisvogelei wel 24 kippeneieren passen. We keken ook nog een filmpje over hoe een kuiken groeit in het ei en hoe het eruit kan komen. (Niet simpel hoor voor zo’n klein kuikentje!)

Maar het hoogtepunt van deze dag was vooral toen juf Julia de kuikentjes ging halen, we mochten ze strelen en de echte durvers mochten het kuikentje ook eens vasthouden! Het was een fijne en leerrijke dag! 1ste leerjaar

11


Foto-collage

12


De ooievaar 25 januari 2014

Alexander Broertje van Charlotte (LJ1) en Heleen (KK2) Broekx

Grappige uitspraken

De tekst van “Papegaai is ziek” volgens KK2:

De mama van Linde moet voor altijd teenslippers dragen. “Ah neen, dat bedoel ik niet!” Ze bedoelde steunzolen! ;-)

Papegaai is ziek en hij moet sterven, geef hem appelmoes van kalverserven, voor onze gaai, voor onze gaai, voor onze allerliefste, zoete papegaai.

Linde (KK3)

De rest van het liedje gaat dan weer wel als vanouds.

Toen juf Catherine aan de kindjes van KK2 vroeg naar wat de wortels van de bomen en planten onder de grond zoeken, antwoordde Aniko heel snel: “konijnen!”

Iemand van KK3 vertelde Mylo dat “I love you” Engels is. Mylo repliceert droog dat hij alleen maar “Vlaanderen” spreekt.

Aniko (KK2)

Mylo (KK3)

13


Agenda Noteer de volgende data al in je agenda!

22-25 APRIL

Verkeersweek

5-16

11

MEI

MEI

Projectweek

Moederkesdag! Verkoop ontbijtpakket door ouderraad

15

18

20

MEI

MEI

MEI

MEGA-fuif @ Glazuur, Glabbeek

Familiedag met fietstocht

5de+6de lj: Verkeerspark @ Glabbeek

27 MEI

Schoolreis kleuterschool

19 JUNI

Sportdag kleuterschool Schoolreis 1ste graad

14

20 JUNI

Schoolreis 3de graad


23 JUNI

Schoolreis 2de graad

24

25

JUNI

JUNI

3de lj: Voetgangersexamen

6de lj: Fietsexamen

6de lj: Receptie

26 JUNI

Sportdag lagere school

27 JUNI

Eucharistieviering

Deze nieuwsbrief kwam tot stand met de hulp van de schooldirecteur Marc Alaerts en van alle juffen en meesters van de school, waarvoor dank. Ook een dankjewel voor een aantal kinderen en voor Jan Schoovaerts van de ouderraad.

Eindredactie: Cindy Harnisfeger

15

Nieuwsbrief Pasen 2014  

Schoolkrant van de Sint-Jorisschool in Sint-Joris-Winge