__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

de schoolkrant van Sint-Joost-aan-Zee

december 2017

made with


Ravotten in het bos … Braemtstraat

Wat een leuke voormiddag in het Laarbeekbos te Jette ! Sjouwen met takken … Zoeken naar kriebeldiertjes, kastanjes en andere herfstvruchten … De kaboutertjes wakker roepen .

Meer zien? Ga naar de 'SJAZET op het net' en kijk bij 'Braemtstraat'.


Fijn bezoek van de Sint en Pieten Onthaal

Een hele week hebben we ons voorbereid op het bezoek van Sint en zijn Pieten. We leerden wat Sint en Piet dragen, wat ze doen en welke snoep en fruit ze de kinderen graag brengen. Kijk maar even mee.

Meer zien? Ga naar de 'SJAZET op het net' en kijk bij 'onthaal'.Â


Sinterklaas in de 2de kleuterklas 2KKA & 2KKB

Kijk eens wat Sinterklaas heeft gebracht!

Meer foto's? Kijk dan op de 'SJAZET op het net' bij '2KKA' en '2KKB'.Â


Sinterklaas in de klas 1KKA & 1KKB

Filmpje ‘Het paard van Sinterklaas’ kijken

Puzzelen

Het verhaal chronologisch navertellen

Ook sinterklaas en zwarte pieten puzzelen


Zwarte piet juist naleggen

Sinterklaas en zwarte piet

Sinterklaas is op bezoek geweest nadat wij onze schoen hebben gezet

Hoog bezoek in de klas

Meer foto's? Ga dan naar 'SJAZET op het net' en kijk dan bij '1KKA' en '1KKB'.


Uitstap naar Rood Klooster 3KKA & 3KKB

Na de herfstvakantie trokken we met de eerste vrieskou maar met het zonnetje in de rug naar het Rood Klooster. Een gezonde boswandeling, een kwartiertje vertier en een bezoek aan enkele boerderijdieren, meer was er niet nodig om de laatste weken van het jaar in te zetten.

Meer zien? Kijk dan op de 'SJAZET op het net' bij '3KKA' en '3KKB'.Â


Eerste werkt samen met Boekenbende en Simon 1A en 1B

Onder het motto ‘Een boek lees je nooit alleen’ ging het eerste leerjaar opnieuw de samenwerking aan met de Boekenbende en meester Simon van de bib.

Lezen lijkt misschien makkelijk eenmaal we het onder de knie hebben maar dat is het zeker niet altijd en voor iedereen. Wij, als basisschool en in het bijzonder het eerste leerjaar, spelen daarbij een belangrijke rol. Maar je leert immers niet alleen in de klas. Je leert ook thuis, bij familie, tijdens het sporten, de jeugdbeweging, enzoverder. Die dingen zijn even belangrijk voor onze taal als het leren in onze klas.


Als school vinden wij het belangrijk dat je ook plezier beleeft aan lezen en het verwerven van een taal. Hierop speelt de Boekenbende aan huis mooi in. Wat betekent de ‘Boekenbende aan huis’ juist voor ons? Vijf gelukkige kinderen uit klas 1A en vijf gelukkige kinderen uit 1B krijgen gedurende een bepaalde periode thuis een student(e) over de vloer. Die komt met hen lezen op ongeveer zo’n zes woensdagnamiddagen, dit spreken ze af met de ouders. Deze studenten gaan samen met de kinderen allerlei verhaaltjes lezen en leren kennen! Het gaat er niet om of deze kindjes goed of niet goed kunnen lezen maar wél om het leesPLEZIER. Kinderen en ouders plezier laten beleven aan het lezen en leren door verhalen, dat is ons doel! Op maandag 4 december kwamen de studenten van de Boekenbende samen met meester Simon alvast eens met iedereen kennis maken en lieten ze ons al eens proeven van heerlijke verhaaltjes!


Raadseltjes rond Sinterklaas 2A & 2B

Sinterklaas vindt het lekker, het is bruin en rijmt op baas, rarara wat ben ik? Het is het vervoersmiddel van Sinterklaas en het vaart……. Dit dier eet hooi en is het lievelingsdier van Sinterklaas, rarara…. Wie is Sinterklaas zijn beste vriend? Het heeft manen en loopt op het dak, je kan er ook zelf op rijden, rarara wat of wie ben ik? Hij draagt een mijter. Hij draagt ook een ring en is jarig op 6 december, rarara wie ben ik? Hij draagt een mantel en is op 6 december jarig, rarara wie ben ik? Hij of zij is heel zwart en kruipt door de schoorsteen, rarara wie ben ik? Geschreven door leerlingen uit 2a en 2b.


Speelgoed van vroeger 2A en 2B

Tijdens ons thema speelgoed zijn we ook naar het speelgoedmuseum geweest. Daar zagen we allerlei speelgoed uit de tijd van papa en mama , maar ook uit de tijd van onze grootouders. We zagen ; oude knuffels, poppenhuizen zo groot dat we er zelf in konden spelen, een oud klaslokaaltje, houten speelgoed, allerlei poppen, een keukentje, knikkerbanen, ‌ Allemaal dingen die we kennen, maar die er nu anders uitzien.

We kregen uitleg over speelgoed van vroeger door een meneer van het museum. Hij toonde ook speelgoed dat beweegt, maar niet opbatterijen. Hij liet ook de treinen in een treinlandschap rondrijden. We kregen tijd om met alles te spelen, maar gingen ook op speurtocht met de tablet. We zochten telkens in het museum het oude speelgoed op dat paste bij onze opdrachtenkaart. Daarvan namen we dan een foto. Maar de juffen probeerden ons te foppen. Ze hadden er ook een play-station bij gezet, een gsm, een computerspelletje,‌ Dat was er toen natuurlijk nog niet.


samen in het grote poppenhuis

samen koken, eten en opruimen

bewegende kippen

speelgoed zonder batterijen, gemaakt in hout

Wij hadden een leuke speel-rijke dag.


Workshop met De Munt 3A

3A was op school voor een workshop. Dat was op 13 november. Die workshop was met Peggy. Ze vertelde een verhaal van Sheherazade. We waren van alles aan het doen: We zongen een lied van de matrozen en we beelden ook dingen uit, zoals een boot en een feest. We bewogen ook in de dansen dat we hebben gedaan. En we hebben ook een decor gemaakt, dat decor was de kamer van Simbad. Ik vond het een heel leuke dag met Peggy, omdat ik graag verhalen maak en naar verhalen luister die andere mensen vertellen. Madelief ( 3A)

Meer zien? Ga naar de 'SJAZET op het net' en kijk bij '3A' en '3B'.Â


Fotoreportage: bezoek aan de Munt 3B

Met het 3e leerjaar bezochten we de Munt.

Te voet naar de Munt.

Wat is er daar boven te zien?

Opbouw voor een nieuwe voorstelling. Rechts vooraan de plaats voor de koning met een koninklijke stoel!Â

Als laatste samen op de foto in dit prachtige gebouw!


Op zoek naar sporen… 4A & 4B

Thema herfst. Het vierde leerjaar ging op exploratie in het Zoniënwoud. Niet om zomaar in het bos te wandelen maar om echt te ontdekken welke sporen dieren achterlaten.  Ook de uil is zo een dier dat zich laat gelden in de herfst.  Om meer te weten te komen hoe de uil leeft en vooral hoe hij zich voedt, kregen de leerlingen van het 4de leerjaar een interessante workshop, het ontleden van een braakbal. De braakbal is een belangrijk spoor van de uil.  Kom je zo’n braakbal tegen, dan weet je dat er een uil in de buurt is.  Maar wat het vooral spannend maakt,  is ontdekken wat de uil nodig heeft om tijdens de herfst en de winter te overleven.  Door het ontleden van zo’n braakbal kom je dus heel wat te weten… Een kleine impressie van een leuke en leerrijke activiteit: 

Meer zien? Kijk op de 'SJAZET op het net' en kijk bij '4A' en '4B'.


Het 5e maakt groentesoep 5A & 5B

Hallo iedereen we hebben op 20 november groentesoep gemaakt. We hebben in de soep tomaten, wortels aardappelen, ajuinen en knolselder gedaan. Elk groepje moest verschillende groenten snijden. Als we klaar waren deden we ons huiswerk. We hebben de soep samen met 5B gemaakt. Alle klassen van 1 tot 6 hebben de volgende dag soep gegeten want dat stond op de speelplaats. En iedereen vond het lekker. We hebben dat gedaan om dat het buiten koud was. We vonden het super leuk om groentesoep te maken. Helin en Selena

Meer zien van 5A en 5B? Op de 'SJAZET op het net' leerden zij bloggen. Kijk bij '5A' en '5B'.Â


Biep biep, ik ben een robot 5A & 5B

Het vijfde leerjaar kreeg een tijdje geleden een workshop robots maken. Het was een erg fijne activiteit.

Â


Ouders in de klas en Breugheling 6A

In september kwamen de ouders in de klas, het was erg fijn!

Ook deden we mee aan een activiteit: Breugheling.

Meer zien? Kijk op de 'SJAZET op het net' bij '6A'.Â


B van Bronks, Breendonk en 6b! 6B

Willebroek, 15/11/1943 Lieve ouders, het is al mijn negende dag in Breendonk. We krijgen twee sneetjes brood. In een kamer slapen we met 48 gevangenen en we slapen met twee of drie gevangenen in één bed. Hier hebben we geen gewone matras, hier slapen we op stromatrassen. De kamers zijn ijzig koud en de muren staan vol met schimmel. In Breendonk krijgen wij maar twee minuten om ons te wassen en zelfs zonder zeep of handdoeken. Per slaapkamer hebben we twee emmers die dienen als toilet. Als we niet snel werken, krijgen we straf. Het Rode Kruis stuurt voedselpakketten, maar de SS-leiding gooit de pakketten gewoon bij de varkens. Het is vreselijk om hier te blijven. Lieve groeten, Tasnim, jullie lieve kind.

SHOW Er was eens een eenzame goochelaar. Hij deed wel goede trucjes maar was eenzaam. Op een dag, toen hij in de knoop zat -niet in de uitdrukking, maar echt in de knoop-, kwam een mooie danseres. Het eerste wat ze deed , was hem uit de knoop halen. Toen vroeg ze: “Ben je hier voor de show?” Maar hij wist niet wat zeggen. Na een lange discussie besloten ze samen een show te doen. Het was wonderbaarlijk. Zij danste zo goed en hij toverde


van alles. Het was de beste show ooit! Maar ze waren nog ver van het happy end. Ze werden een beetje verliefd op elkaar, vooral het meisje. Zij wou alleen dansen, dansen, dansen. Maar hij wou goochelen. Dansen was niet zijn ding. Dus keek hij niet eens. Dat zorgde voor ruzie. Vooral toen hij zei: “Doe een konijnenpak aan, dat zorgt voor show!” Daar werd zij woedend van. Maar omdat ze zo verliefd was, deed ze het toch, maar op voorwaarde dat hij zou dansen. Dat deed hij dus helemaal niet. Ze werd zo boos, dat ze uit elkaar gingen. Maar ja, dat is show! Geschreven werd Noé, naar 'Show' van theatergezelschap Bronks.

Deze klas heeft ook hele knappe filmpjes gemaakt. Je kan deze vinden op de 'SJAZET op het net' bij '6B'. 


Poëzie op school Brede School Sint-Joost

Het gedichtenatelier editie 2017 heeft ons weer een fantastische oogst geschonken. Dank je wel Herman voor je professionele en passionele begeleiding. En hartelijk dank aan alle kinderen voor jullie inzet en ongelofelijke inspiratie. Het is duidelijk niet gemakkelijk geweest om een aantal gedichten te selecteren. Er zijn er zoveel en zo goed. Maar ja, hieronder toch een poging…

met een hart warm en rood blijf ik al zo lang bang dat ik toch weg wil lopen ________________ potlood Ik  gebruik je elke dag en je wordt steeds kleiner


Mijn hart doet pijn als ik naar de aarde kijk wil ik vrede en meer groen weet nu niet wat ik moet doen als ik kijk naar de natuur _____________________________ Laat mij Breng mij Zie mij als heel uniek Onzichtbaar groeit de toekomst Geef me tijd   Laat mij gaan.

Meer lezen? Kijk dan op de 'SJAZET op het net' onder Brede School.


SJAZ-ouders doen mee! Ouderraad - De mama's en de papa's

24/09 Picknick: Tijdens onze laatste picknick trakteerde de ouderraad iedereen op een ritje met de mini-stoomtreintjes in het Bemptpark in Vorst. Tuut-tuut!

Picknicken in het zonnetje Â

Picknick in het Bemptpark, tuut tuut!


05/10 Dag van de Leerkracht: Vandaag zetten we alle juffen en meesters van SJAZ in de bloemetjes én worden ze verrast met een verwen-ontbijt. 15/10 Kinderbazaar:  Een stralende herfstzon, tientallen ‘winkeltjes’ met tweedehands spullen, een springkasteel en zelfgemaakte hapjes en drankjes, soep van eigenkweek pompoen én een leuke sfeer… het was een topeditie. Soepmixer: Tijdens de wintermaanden maken SJAZ en de leerlingen samen hun eigen soep en dankzij onze splinternieuwe, soeper-deluxe soepmixer aangekocht door de ouderraad gaat dat nu nóg vlotter. Smakelijk!

Oudervergadering + Babbelklas: met de babbelklas bezochten we het Huis van de Vrouw (Josaphatstraat 253). Zelfverdediging, turnen, koken en zelfs cinema, het kan er allemaal! In het Nederlands, Frans, Arabisch en zelfs in het Spaans. Meer zien? Ga naar de 'SJAZET op het net' en kijk bij 'ouderraad'.


Wat gebeurt er toch? Reporters

Hou de komende tijd de reporters en de website van de SJAZET in de gaten. Want… Onze schoolkrant is ook digitaal, spannend! En… Tussen de klassen van 5A (juf Nisrine) en 5B (meester Jochem) hangen de plannen aan de muur. Neem gerust al eens een kijkje. Heb je een vraag? Spreek dan één van onze reporters of meesters Kenny of Jochem aan. Je kan ook een mailtje sturen naar sjazetophetnet@gmail.com.


Nieuw sinds december '17

Meer foto's, tekst en zelfs video's? Ga naar sjazet.wordpress.com  Of scan de QR-code

made with

Profile for sintjoostaanzee

Sjazet2 0 2017 december def  

SJAZET2.0 december 2017

Sjazet2 0 2017 december def  

SJAZET2.0 december 2017

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded