Page 1

Nieuwsbrief maart-april 2008 Schooljaar 2007 — 2008 08/05/2008

http://al-jo.vgc.be

Sint-Jozefsschool & Sint-Albertusschool—Sint-Agatha-Berchem

Schoolfeest Sint—Jozefsschool Op vrijdag 14 en zondag 16 maart organis e er d e de SintJozefsschool haar schoolfeest in zaal Pax. De kleuters trakteerden iedereen op een wervelende show met als thema dit sportevenement op wereldniveau! Hieronder volgt al een overzicht van de verschillende acts: "We gaan naar Peking!"- Openingsceremonie Peking 2008 door klas 0A met juf Anneke,

"Eén, twee, drie, hup hop hup"- sportdiscipline turnen door klas 0Abis met juf Nathalie, "Olé olé olé olé ..."sportdiscipline voetbal door klas 1A met juf Elke "100 meter schoolslag" sportdiscipline zwemmen door klas 1B met juf Miranda. "Belgische supporters op post"- supporters door klas 3B met juf Carla, "We gaan er tegenaan" sportdiscipline judo door klas 2A met juf Nena:

"Krachtig duo"- opwarming en sportdiscipline boksen en pingpong door klas 2B met juf Tine,

een tombola en de inhuldiging van het nieuwe speeltuig ! Er was veel volk en de sfeer zat goed! Bedankt aan iedereen voor de massale opkomst en de helpende handen !

"Deelnemen is belangrijker dan winnen"- slotgala van de Olympische Spelen door klas 3A met juf Greet.

Op maandag 17 maart de dag na het schoolfeest - werd al snel duidelijk hoe leuk de leerlingen het nieuwe prachtige speeltuig vinden! Iedereen wou wel een ritje maken op deze mooie trein!

Voor, tijdens en na het schoolfeest konden de ouders, grootouders, broers, zussen, sympathisanten, ... terecht op de speelplaats van de Sint Jozefsschool voor een hapje, een drankje,

MET DANK AAN CERA!

Foto: het nieuwe speeltuig

Vooruitblik Vòòr de paasvakantie hebben onze scholen de actie "Sobere maaltijd" voor Broederlijk Delen georganiseerd. Onze 330 leerlingen en 30 leerkrachten namen hieraan deel! ( zie foto's "Goede http://alVrijdag": jo.vgc.be/goede_vrijdag.htm ) Op diezelfde Goede Vrijdag werd er door juf Greet en juf Hilde een koffiestop georganiseerd. Ook ouders waren welkom en de aanwezigen lieten het zich smaken! Al deze acties voor het goede doel brachten heel wat op! We kunnen jullie dan ook met enige fierheid meedelen dat wij het mooie bedrag van € 660 hebben gestort op de rekening van Broederlijk Delen. Met dank aan iedereen voor de inzet en de opkomst !

Schrijfwedstrijd Davidsfonds Op 27 maart kregen juf Ann en de meisjes van 6M bezoek van twee mensen van het Davidsfond! 5 en 6 hadden namelijk meegedaan met de Journalistenwedstrijd en het niveau lag zo hoog dat er niet één, maar twee meisjes van de Sint-Jozefsschool in de prijzen vielen! Mevr. Van Vlierden overhandigde mooie prijzen aan de superschrijfsters!Karlien Springael kreeg een boekenpakket, een waardebon en bloemen en Leni Lammens een boekenpakket en bloemen. Proficiat aan de winnaressen!

Elke maandag en dinsdagnamiddag in mei en juni uitwisselingsproject met Saint-Albert (zie artikel).

8 mei: rapport

11 mei: Moederdag + Autoloze vijfhoek – Brussel.

23 mei: Gezond ontbijt— actie “Gek op gezond”: 3M en 4M.

28 mei: Dag van de buren: www.dag_van_de_buren. be

31 mei: opendeurdag.

8 juni: Vaderdag.

21 juni: Eet– en drankfestijn (!)

26 juni: laatste rapport.


Tentoonstelling papier 4J Vorige week waren meester Kries en zijn leerlingen van 4J druk in de weer om hun tentoonstelling over papier klaar te krijgen. Maandag was het dan zover! De klas was onherkenbaar omgetoverd tot een heus museum. Al de klassen van de beide scholen waren uitgenodigd en meester Kries had voor een vlotte planning gezorgd. Terwijl de ene klas in de knusse tv-hoek zat om een filmpje over papiergebruik te bekijken (zie foto's), volgde de andere groep de "papierroute" in de klas. De uitleg bij de zelfgemaakte panelen (!) werd professioneel verzorgd door de leerlingen van de vierde klas. Het was duidelijk dat er hard aan de tentoonstelling was gewerkt! Zowel de leerlingen van 4J als al de bezoekende klassen èn leerkrachten hebben veel bijgeleerd. Vanaf nu kan iedereen u op onze scholen - van het eerste tot en met het zesde - de termen recycleren, papyrus, gerecycleerd papier, pulp, recto verso, ... uitleggen ! Knap werk jongens!

Verteltent

Familienieuws •

Geboortes:

Op dinsdag 8 april kwam jeugdauteur Guy Daniëls helemaal uit Genk naar onze scholen om er in zijn speciale tent voor te lezen uit eigen werk. De tent toverde hij, met behulp een projectiescherm, een diatoestel en een zelfgemaakt, prachtig decor, om tot een intieme setting voor zijn voordracht. De kleuters en de meis-

Overlijdens:

Broertje voor Yöris Lens (2J)

De overgrootmoeder van Younes Chehaima Zusje voor Alexandre Yal- (6J). cin (2J) Mevrouw Mireille Struyven, de oma van Geboorte van Sam ( 19— 03—2008) broertje van Emilie Adant (3A).

jes en jongens van de eerste graad waren helemaal weg van het verhaal "Doe zoals ik, Max" en de tent! Voor de leerlingen van de tweede en derde graad verhuisde de schrijver naar de eetzaal waar hij, naast het vertel-

Mevrouw Marie Marcelis (4 april) - de grootmoeder van Geert Brabant, de echtgenoot van juf Greet (3A).

Mevrouw Jeanne Van Heupen, overgrootmoeder van Sander Sara Sultani (5M) De heer Domien De Wit Moyson. Andreas Van den Berghe (21 maart) - opa van De overgrootvader van broer van Kevin (6J) op 26 meester Glenn. Mégane Crayenest april 2008 (6M) - de heer Everaert Mevrouw Jeanne De Lola Samin, halfzusje van Jean Victor. Neve (9 april) oma van Alexandre Samin. juf Nena. Aurélia Yalcin (4M) kreeg Mevrouw Colette Chaer op 20/04 een zuse— baud (4 april) Leatitia bij.

overgrootmoeder van

Nanda Beun (5M) is tante geworden van haar neefje Alexandre Samin (4J). Axl (28/04).

Pagina 2

len van zijn verhaal - aangepast aan hun niveau -, ook wat uitleg gaf over de weg die een boek aflegt. Van de inspiratie in het hoofd van de auteur tot bij het boek in de handen van de lezer!

Communicanten:

Eerste communie: Louise, Caroline, Alice, Amanda, Sarah, Sidney n Sabrina uit 2M. Dieter, Loris, Gil, Tom, Gabriël, Kevin uit 2J. Plechtige communie: Leni, Rani, Melissa, Sara, Karlien, Alice, Alison, Alisson en Aurea uit 6M. Stef, Victor, Johan, Kevin B., Aëron, Axel, Maxim, Arno, Lorenz, Tim en Karl uit 6J. Alice uit 2M werd op Pasen gedoopt. Nieuwsbrief maart-april 2008


Uitstap Neerhof Een dagje op de kinderboerderij Het begon op school, omstreeks 9u vertrokken we met de vriendelijke ouders die ons naar het Neerhof wouden brengen. We kwamen aan en speelden in het kleine speeltuintje,we hadden dolle pret,we amuseerden ons. Het eerste wat we deden was: ons in groepjes van 5 verdelen. Het was een eer om de boerin te ontmoeten. Daarna waren we de eerste die mochten koken. We moesten aard-

appelen en wortels schillen. We waren klaar en dan gingen we naar de varkensstal. Er waren 2 zeugen,Sandra en Madeleine en 1 biggetje:Pia. Het was een ondeugend maar schattig biggetje. We mochten de varkensstallen uitkuisen. Het was even schrikken om in de stal van Madeleine te gaan,want dat was het grootste varken. Dat was grappig dan gingen we het paard zijn

stal verschonen. Dat was al meer werk. De bel ging we moesten gaan eten. Het was stoem p:wor telstoem p met een ei,geraspte worteltjes en ten slotte bislook. Het was overheerlijk. Dan kwam het dessert:groene appeltjes in stukjes gesneden. Na het eten gingen we in de strobalen spelen. Er waren ondergrondse weggetjes gemaakt. Het was er donker. Het was er super leuk. Dan hebben we aan Amber(het kalfje) melk gegeven. We mochten zelf ons hand in haar mondje steken.

Daarna zijn we naar buiten gegaan en hebben de bomen gesnoeid met snoeischaren. We hebben met die takken een visje gevlochten. Dat duurde niet zo lang. Het was een leuke dag. Om 3 uur gingen we naar huis. Geschreven door :Phaedra , Kamilia en Charlotte (5M)

Secretaressedag Secretaressedag wordt jaarlijks gevierd op de 3e donderdag van april. De ideale secretaresse is een duizendpoot die altijd klaarstaat voor de baas, de manager, de collega's, de zakenrelaties, de klanten... Het is niet meer dan normaal dat zij (of hij, de secretaris) 1 keer per jaar extra in de bloemetjes gezet wordt. Heel het jaar gaat zij inventief om met tijd, arbeidsdruk & stress- situaties. Ook op onze scholen werden onze secretaresses Isabelle en Wendy in de bloemetjes ( lees: een verwenpakket van de Bodyshop ) gezet. Doe zo voort meisjes en geniet van de scrub !

Foto boven: 5M in Neerhof.

Bezoek aan Muntschouwburg Foto boven: de secretaresses met de 2 directeurs. Onder: Kronkeldidoe.

“Kronkeldidoe� Een paar weken geleden vertrokken de leerlingen van de eerste graad van de twee scholen naar de sporthal van SintAgatha-Berchem voor een namiddagje: "Kronkeldidoe" - een initiatief van de Stichting Vlaamse Schoolsport.

Op de website van de SVS vond ik volgende uitleg:

"Kronkeldiedoe is een binnenroosterproject speciaal ontwikkeld voor de leerlingen van het eerste en tweede leerjaar van het basisonderwijs "Kronkeldiedoe" is Waarvoor staat dit een mannetje dat boor"Kronkeldidoe" eigenlijk? devol energie langs ver-

schillende oefeningen kronkelt en veert. De oefeningen en het materiaal werden geselecteerd in functie van en zo gevarieerd, attractief en bewegingsvriendelijk mogelijk landschap voor deze doelgroep.

De leerlingen van het eerste en het tweede leerjaar van de SintAlbertusschool werden op maandag verwacht in de Munt. Daar kregen zij een interactieve rondleiding. Elke leerling kreeg een draagtas met daarin enkele voorwerpen. Een stropdas, ticketjes, schmink, maskers, vals geld, ... . Bij elke stop - de foyer, de inkomhal, de kleedkamers, de zaal (zie foto onder), ... speelden de leerlingen een toneeltje en gebruikten de voorwerpen uit hun tas om hun personage uit te beelden! Ik ben er zeker van dat ze hier veel hebben bijgeleerd!

En zo te zien hadden de leerlingen het goed naar hun zin ! Pagina 3


Uitwisselingsproject met Saint-Albert Woensdag 19 maart, op de feestdag van onze school, trokken beide directeurs, juf Aurélie en meester Glenn naar het Paleis der Academiën om van ministers Marie Arena en Frank Van den Broucke alle info over deze uitwisseling te vernemen. Deze week starten we reeds met de echte uitwisseling, dit voor één namiddag per week. Zo kunnen we nu al alles op punt stellen en een proefperiode inbouwen om dan volgend schooljaar op de meest rendabele manier verder te kunnen werken. "Alles keert terug ...". De samenwerking met École Saint-Albert ( waar vroeger de Sint-Albertusschool was voor ze naar de huidige locatie kwam) herhaalt zich! Fijn!

“Een Franstalige leraar zal bv. in een Nederlandstalige klas in het Frans les geven aan de leerlingen. De leerlingen krijgen zo de kans om de taal te horen van iemand die

Kleur– en bouwplaat: de lente!

zijn moedertaal spreekt.”

Samenstelling: meester Glenn

Nieuwsbrief 4 2007-2008  

Nieuwsbrief 4 2007-2008

Nieuwsbrief 4 2007-2008  

Nieuwsbrief 4 2007-2008

Advertisement