Page 1

Schoolkrant Sint-Jozefsinstituut - Statiestraat 37 - 1740 Ternat redactieschoolkrantsintjozef@gmail.com

“Schoolkrant Sint-Jozefsinstituut” jan-feb-mrt 2011; verschijnt 4x per jaar. Afgiftekantoor: 1740 Ternat P409407 Verantwoordelijke uitgever en afzender: Ludo Longin, Stationsstraat 37 - 1740 Ternat

jaargang 1 - nr 1 Deze krant werd gedrukt op Bio Line-papier omdat het milieu belangrijk is.

België P.B. 1740 Ternat 2/2930

Voorwoord Beste leerlingen Ooit was er “De Toren”, dat later “Jeugd van Kruikenburg” werd, om bij de fusie tussen SintAngela en Sint-Jozef omgedoopt te worden tot “Jeugd rond Kruikenburg” . Niets is eeuwig en na meer dan twee decennia is de tijd aangebroken voor nieuw bloed, nieuwe adrenaline, nieuwe energie. En dat jong bloed, die “power”, die zijn er. En dat nieuwe schoolblad is er ook! Een jonge en dynamische redactie heeft de handen in elkaar geslagen om het wel en wee van Kruikenburg en haar bewoners aan de wereld kenbaar te maken. Zij zijn bereid gevonden om het gevecht met artikels, foto’s, lay-out, deadlines en proefdrukken aan te gaan. Nieuwe redactie, ik wens jullie heel veel succes met jullie initiatief! Jeugd van, in en rond Kruikenburg, ik wens jullie heel veel leesgenot! Marc Muylaert

? ? ? ? De nieuwe anonieme redactie neemt jullie mee op ontdekkingsreis door de nieuwe schoolkrant. Geniet ervan!

? ? 1


Gevaar voor verslaving! Lezen op eigen risico De man veegde het zweet van zijn voorhoofd af, de werken op deze school sleepten al veel te lang aan om goed te zijn. Het zag er zelfs naar uit dat het zou beginnen regenen, iets waarvoor hij stiekem blij was, dan kon hij eindelijk eens een pauze nemen. De leerlingen van Sint-Jozef zouden het echter niet zo leuk vinden, hoe langer de werkmannen pauzeerden, hoe langer zijzelf namelijk geen afdak hadden.

bovengehaald!” wat wel te begrijpen viel aangezien de leerlingen er allemaal zo op zaten te kijken. Hij knikte naar diegenen die achter de hekken zeer subtiel elk om de beurt een blik achterom wierpen.

Hij ging weer achter het stuur van de graafmachine zitten en bediende handigweg de vele hendeltjes. Nog geen vijf minuten later moest hij al stoppen, hij had enige weerstand ondervonden die onmogelijk van gewone aarde afkomstig kon zijn. Hij stapte uit en zuchtte om zijn tegenslag, het kon nooit eens helemaal zonder problemen verlopen. De man stapte op het gat af en wierp een blik naar beneden, het leek wel alsof er een bundel rotzooi in lag. Hij nam zijn schop en probeerde het eruit te heffen, maar hij verloor zijn grip en de rotzooi werd ongewild omgedraaid.

“Het is een man, meer niet, maar de bel gaat binnen 5 minuten, ondertussen wilt u misschien degene die hem ontdekt heeft wel eens spreken, hij staat daar.”

Strompelend probeerde hij zo snel mogelijk weg te geraken, hij draaide zich om en liep zo snel als hij kon naar het secretariaat van Sint-Jozef.

? ? ? ? ?

Het was lang geleden dat hij nog eens een overlijden op een school had moeten onderzoeken, en eerlijk gezegd had hij dat liever ook zo lang mogelijk in de toekomst laten liggen, want het was nooit gemakkelijk als er kinderen bij betrokken waren. Hoewel je de laatste tijd niet veel goeds meer kon zeggen van de jeugd. Toen hij daarnet de dreef doorstapte op weg naar de speelplaats van Sint-Jozef dacht hij nog dat het hier allemaal zo proper is, maar op het moment dat hij op de speelplaats zelf aankwam, kon je nog geen twee stappen zetten of je moest al rommel ontwijken. Hij liep voorbij een groepje waar net iemand zijn leeg blikje op een geparkeerde auto zette en dan gauw twee meter verder ging staan. Hij schudde met zijn hoofd en liep verder naar de volledig in het wit geklede mannen die hem stonden op te wachten.

? “Inspecteur Garfunkel,” begroette één van de mannen hem, “We hebben het lijk nog niet 2

“Wat weet je tot nu toe al?” vroeg de inspecteur geduldig, stalen zenuwen zijn noodzakelijk bij deze job.

“Bedankt,” zei hij nog vlug toen hij zich al omgedraaid had en op de werkman afliep. Je kon maar beter vriendelijk zijn, wie weet waarvoor hij die man nog nodig had in de toekomst. Wordt vervolgd.... …Uit de pen van GOSSIP GIRL en BABBLE BOY…


H U I S W E R K

Dit is een rubriek waarin we allerlei talenten van de leerlingen willen etaleren. Ben jij bijzonder fier op een taak, gedicht, verhaal, ... laat het ons dan weten en stop het in onze ideeënbus! Een opdracht voor het vak Nederlands: ‘een professioneel interview’. Voorzitter van JoSpop, een muziekfestival dat heel populair is bij jongeren en leerkracht aardrijkskunde, rare combinatie, maar het bestaat ! Wouter Van Cauwelaert werkt al sinds 2002 elk jaar mee aan het gezellige muziekfestival en is al 3 jaar voorzitter van JoSpop. Daarnaast geeft Wouter les in het JanVan-Ruisbroeckollege in Laken. Wouter vertelt wat er allemaal komt kijken bij de organisatie van JoSpop en verklapt al iets over de volgende editie. Wouter aan het bureau waar hij uren zit te werken voor Jospop

Wouter alias ‘Wally’ over JOSPOP Wouter als voorzitter van JOSPOP !

Welke editie vond je persoonlijk de beste?

Hoe werd je voorzitter van Jospop?

Wouter: ”Ik vond die van twee jaar terug de beste, die van 2008 dus. Dat vond ik een zeer geslaagd Wouter: “Ik begon zoals iedereen in het jeugdhuis, en leuk jaar, omdat we een grote sprong vooruit daar wat rondgehangen, dan ben ik in het bestuur maakten qua hoeveelheid publiek en kwaliteit van gestapt van het jeugdhuis en dan ben ik als mede- de groepen, het was ook mijn eerste jaar als voorwerker begonnen bij Jospop. De organisatie van zitter. Ik ben al drie jaar voorzitter.” Jospop heeft mij zelf gevraagd om voorzitter te worden omdat ik in de chiro zat en in het jeugd- Is het vrijwilligerswerk of verdien je er ook iets aan? huis, ik had veel met Schepdaal te maken. Het was geen idee van mezelf.” Wouter: “ Het is allemaal vrijwilligerswerk, dat geldt voor iedereen, we zijn met een bestuur van Hoe is Jospop ontstaan? twaalf man. Dan vraagt ge u soms af voor wat ge het allemaal doet, maar het is wel leuk werk en het Wouter: “In het jeugdhuis van Schepdaal ‘de Jos’, is met een vriendenkliek. Hier en daar hebben we het was een van de activiteiten van het jeugd- er wel een voordeel aan dat we goedkoper aan anhuis. De naam ‘Jospop’ komt van de naam van het dere tickets geraken, en je wordt wel eens op anJeugdhuis ‘Jos ‘dat staat voor ‘Jeugdontmoeting dere feestjes uitgenodigd. Maar het zijn eigenlijk Schepdaal’. De leden wouden eens iets groter pro- de enige voordelen die we eraan hebben. beren dan een gewone fuif, het eerste jaar gingen Het enige wat bij iedereen vergoed wordt zijn de ? de optredens gewoon door op de parking van het transportkosten als we ons verplaatsen voor Jos? jeugdhuis, ik ben daar toen wel eens gepasseerd pop. Maar echt betaald worden we niet.” met mijn vader, maar ik ken Jospop pas echt vanaf ? dat het op de weide in de IJsbergstraat doorging.” Artiesten ? Hoe lang bestaat Jospop al? Hoe lang op voorhand moet je de groepen vastleggen? ? Wouter: “Jospop bestaat al 19 jaar, in 2011 wordt het dus de 19de editie.” Wouter: ”Om eerlijk te zijn, ik moet nu al beginnen ? voor augustus 2011. November, december moe3


werd door de leverancier niet tijdig geleverd. Voor ons was dat een flater, maar niemand had daar last van. Echt zware flaters zijn er nog niet geweest, na 19 jaar weten we al wat er al allemaal moet gebeuren.” Wat is je taak op het festival zelf?

HET BESTUUR VAN JOSPOP MET DE AFFICHE VAN 2010 EN DE 2 KUNSTWERKEN DIE GEVEILD WERDEN VOOR HET GOEDE DOEL.

ten we toch onze eerste mails laten rondgaan. Het gaat allemaal via het boekingskantoor van de artiesten en pas als we een aannemelijk bod doen gaat het boekingskantoor dit aan de groep voorstellen. Ik ben daar vaak nog mee bezig tot in april. Ik heb nooit contact met de artiesten tijdens het zoeken, want zij hebben een contract met het boekingskantoor.” Wat zijn zoal de bekendste groepen die op Jospop speelden tot nu toe?

? ? ? ? ? ? 4

Wouter: ”Veel rondlopen, ik heb een aantal eindtaken, bijvoorbeeld als de politie komt opdagen met een klacht over geluidsoverlast moet ik dat regelen. Wij zijn ook bezig met het ontvangen en bedienen van de artiesten. Pas tegen het einde van de avond begint het kalm te worden voor ons, dan zijn de meeste artiesten al gepasseerd en zijn de DJ’s al aan het spelen.”

Hoe worden de DJ’s gekozen die op Jospop draaien? Wouter: ”Een beetje hetzelfde principe als bij de artiesten, wij proberen ook altijd naar groepen of Dj’s te zoeken waarvan we zeker zijn dat ze dat jaar iets doen. Dat is natuurlijk niet gemakkelijk, want we weten niet wat er in augustus ‘in’ zal zijn. Wat ik ook altijd vraag aan de platenfirma’s, is wanneer de groepen hun nieuwe plaat uitbrengen. Bijvoorbeeld De Jeugd Van Tegenwoordig brengt in aprilmei een nieuwe plaat uit en daarvan zijn we zeker dat het in de zomer een grote hit zal zijn.”

Wouter: “Flip Kowlier, Dr. Lektroluv, Jeugd van tegenwoordig. Dit jaar waren de groepen dus heel Kan je zelf genieten van het festival of heb je het te spectaculair, maar er zijn er wel bij die terug ko- druk met werken? men. Groepen die om de twee jaar een cd uitbrengen kunnen we gerust eens terug vragen.” Wouter: ”Bij momenten is het echt te druk, woensdag is kalmer voor ons, woensdag is niet echt een Hebben de artiesten hoge eisen? festivaldag, maar een dag voor de mensen uit Schepdaal. Wouter: ”Niet bepaald, er staat altijd wel een hele Vrijdag valt voor mij mee, omdat er dan geen arwaslijst met benodigdheden in het contract, maar tiesten zijn en de DJ’s van studio Brussel nemen vooral de manager stelt hoge eisen. Uiteindelijk een broodje mee en komen niet meer van hun povalt dat heel goed mee, dus als je daar een beetje dium voor vier uur ‘s morgens. Dan heb ik meer tijd moeite voor doet en zorgt dat alles in orde is zijn om eens rond te gaan. Maar zaterdag is het echt er geen klachten. Er zijn er die soms wel eens iets van ‘s morgens vroeg tot drie, vier uur ‘s nachts speciaal vragen, bijvoorbeeld een fles Whisky. Er werken en eigelijk vergeet ik dan bijna te geniezijn vaak dingen waar de artiesten zelfs niet aan- ten. Voor ons is de opbouw vooral heel leuk, dat is komen, dingen die er staan omdat ze op hun lijst een beetje kamperen onder vrienden en daar kan staan maar uiteindelijk worden ze dan niet ge- je meer van genieten.” bruikt.” Zou je kunnen leven zonder Jospop? En dan tijdens het festival... Wouter: ”Jaja, ik denk dat wel, al zou ik het wel Zijn er al dingen misgelopen tijdens het festival? missen. Moest het nooit bestaan hebben niet natuurlijk. Maar het creeërt wel een gevoel van saWouter: “Ja zeker en vast, maar dan vooral organi- menhorigheid, het is gezellig met de chiro en het satorisch, het publiek merkt dat niet. De meeste jeugdhuis samen. festivalgangers storen zich aan zo’n kleine dingen Nu ik ouder begin te worden (Wouter is 28 jaar) niet. Zoals bijvoorbeeld vorig jaar hadden we een voel ik wel dat het veel werk met zich meebrengt. infostand besteld met flyers, programmaboekjes, De dag dat ik met mijn vriendin aan kinderen beoordopjes en info over de bussen. Deze infostand gin, enzovoort dan zou ik er toch aan denken om


er mee te stoppen. Maar ik heb nog wat tijd hé.” Wat zijn de grote troeven van Jospop in vergelijking met andere festivals? Wouter: ”We trachten toch zo goedkoop mogelijk te zijn, het is tof, knus, gezellig en er heerst een goede sfeer. We willen niet afgaan naar iets dat compleet onpersoonlijk wordt, waar je bijvoorbeeld allemaal betaalde mensen achter de toog zet. Toch goeie artiesten proberen te halen en daarmee zoveel mogelijk jeugd en volk van hier in de buurt proberen mee aan te trekken. “ Was je tevreden over de editie van 2010?

altijd veilig blijven. Veel zal afhangen van de nieuwe constructie en indeling, misschien gaan we tot 6.500 of 7.000 man.” Welke groep zou je zelf graag eens op Jospop zien, los van het budget? Wouter: “ ‘The Killers’, ‘The Editors’, ‘Foo Fighters’ en mijn lievelingsgroep ‘Kings of Leon’. Maar deze groepen zijn onbetaalbaar voor ons, de prijs van één van deze groepen komt overeen met de prijs van alle groepen samen die op zaterdag op Jospop komen spelen.” Ben je van plan om nog lang mee te werken aan de organisatie van JOSPOP?

Wouter: ”Ja het is heel goed geweest en we hebben sinds het eerst in negentien jaar onze deuren op zaterdag moeten sluiten omdat de piek van 6000 man bereikt was, het was een hele goeie editie, juist mijn infostandje hé. “

Wouter: ”Ik ben zeker van plan om nog verder te doen tot in 2012, want dan is het een feesteditie: 20 jaar Jospop. Ik vind het ook belangrijk om dit werk door te geven aan jongere mensen, omdat wij vernieuwend waren voor het vorige bestuur maar ik denk dat we nu stilletjes aan niet meer zo Was er de laatste editie een ‘kippenvelmoment’ voor je? vernieuwend zijn, dus een nieuwe invloed kan ons anders naar de zaken doen kijken. Ik denk niet dat Wouter: ”Het optreden van‘The Opposites’ vond ik het de bedoeling is dat we dit tot ons vijftig jaar super goed en dat was voor mij wel een kippenvel- voort doen, want dan gaat het op rimpelrock bemoment omdat dat om drie uur ‘s namiddags was ginnen lijken.” en de tent zat al helemaal vol en tegen de avond vond ik ‘Flip Kowlier’ heel goed. Toen hij begon We gingen wat opzoeken over jou ging iedereen uit zijn dak. en Jospop op internet.. Maar het sterkste kippenvelmoment dat ik heb gehad was tijdens ‘The Subs’, vorig jaar, de artiest Welke groepen hebben jullie in gedachten voor de werd op een plateau rondgedragen door het pu- volgende editie? bliek en iedereen ging uit de bol.” Wouter: ”We hebben veel ideeën, maar of het alWat we volgend jaar mogen verwachten lemaal gaat lukken weten we nog niet. Ik denk aan ‘The Black Box Revelation’, ik zou al jaren graag Ben je al begonnen aan de voorbereiding voor de ‘Clement Peerens’ eens vragen, maar dat is dan volgende editie? eerder van mijn tijd. We hebben er nog opgeschreven zoals, ‘De Jeugd Van Tegenwoordig’, ‘The Wouter: ”Ja, we zijn vorig weekend op startwee- Arsenal’, ‘School is cool’, ‘Goose’, ‘The Subs’, ‘Admiral kend geweest met het bestuur. Dat is een heel Freebee’. weekend vergaderen, maar met het nodige enter- Nu begin ik gewoon eerst met informatie te vertainment. We overlopen dan het hele festival.” zamelen rond de activiteiten van de groepen, de prijs en de beschikbaarheid.” Wat zou je volgend jaar graag anders zien? En tot slot... Wouter: ”Er komt misschien een andere tent en de VIPS zouden verplaatst worden. Ook zouden we Je moet het maar doen, Jospop organiseren! Er graag meer gebruik maken van de tweede weide komt meer bij kijken dan we dachten. Ook al heben nog meer dingen op de grond leggen zodat ben we ons dagje verlof opgeofferd aan het interwe minder in de modder zitten. Dat zijn allemaal view met Wouter, het was de moeite waard. Even werkpuntjes.” vergaten we dat het een werk voor school was, want het was een gezellige babbel. Hoeveel volk verwacht je op de volgende editie van Wij kijken alvast uit naar de volgende editie van Jospop? Jospop ! Wouter: ”We hebben ons eigenlijk niet voorgenomen om het nog groter te maken, dit jaar hadden we gezegd dat eens er 6.000 man op de weide stond we de deuren zouden sluiten: het moet nog

? ? ? ?

Dorien D’ Hoe & Griet Martens (5HWB) ? ? 5


Dr. P. Sigiaeter weet raad! Zit je met een vervelend probleem, een prangende vraag of een oncontroleerbare situatie? Geen nood…Dr. p.Sigiaeter weet raad! “Beste Dr. p.sigiaeter, ik weet niet meer wat gedaan, want mijn lief heeft juist de examenperiode gekozen om het uit te maken. Hele zakdoeken heb ik al volgesnotterd, mijn cursussen zijn nat van de tranen en ik kan amper nog de slaap vatten. Kan je mij helpen om deze examenperiode toch nog zonder kleerscheuren door te komen?Alvast bedankt, groetjes A.D.” Beste, geen nood, dit overkomt iedereen al eens! Een relatie beëindigen komt altijd ongelegen, maar met de volgende tips sla jij je er zo wel doorheen: 1. Plan en studeer je examens altijd ruim op voorhand, zo voorkom je dat ongelukkige situaties roet in het eten gooien. 2. Verdriet moet je nooit alleen dragen, spreek daarom iemand aan om je hart te luchten. 3. Probeer je gedachten te verzetten, ga eens sporten tijdens een welverdiende pauze. Dr. P. Sigiaeter

4. Bekijk het van de positieve kant, na je examens is er weer tijd om op jacht te gaan naar een nieuw lief.

HOR(ROR)OSCOOP

BooGSCHUTTER 21/11-20/12 Stel die grote taak nu niet uit. De dag ervoor beginnen is geen goed idee! Vriendschap: Je mening wordt niet zo vaak gewaardeerd omdat je het niet subtiel kan overbrengen. De manier waarop jij het zegt komt vaak te hard aan! ° Engels

? ? ? ? ? ? 6

STEENBoK 21/12-20/01 Voor jou zal komende maand voelen alsof je op een roze wolkje loopt. Alles gaat goed en het woord stress staat niet in jouw woordenboek. Helaas zal het bij een vriend(in) van jou niet zo zijn. Help hem/haar door deze moeilijkere periode. Vriendschap: je voelt je niet zo goed bij wat je vriend(inn)en doen, blijf bij die gedachten. Als jij je er niet goed bij voelt, moet je niet meedoen. ° Informatica WATERMAN 21/01-20/02 Niet zo stressen, waterman, je bent goed begonnen, doe zo voort! Vriendschap: Het is spijtig dat je niet mee kan naar dat uitje, waar je al zo lang naar stond uit te kijken. Laat je hoofd er niet door hangen, er komen nog genoeg andere kansen om op te trekken met je vriend(inn)en ° Wiskunde ° = Leerkracht om voor op te letten!


KRECO zorgt voor nieuw leven… Gabriël, Maarten, Nic, Leen, Tanguy, Mevr.Vermeiren en Natuurgids Luc Platteau trokken erop uit om eens te kijken of de nestkasten op ons schooldomein tekenen vertonen van bewoning. Toen de eerste 2 onbewoond leken (waarvoor de natuurgids ook niet direct een verklaring had) werd onze nieuwsgierigheid toch beloond bij de derde: een mooi nestje waarin we nog mosrestjes en koeienharen konden zien. Van een koolmees, zei de gids. Groot was onze verbazing toen er bij het opentrekken van dit nestje nog 6 kleine eitjes tevoorschijn kwamen. Waarschijnlijk was de moeder niet kunnen terugkomen om de eitjes uit te broeden.Spijtig! In nog een ander nestkastje vonden we een nest van duidelijk andere structuur: van een pimpelmees. Het was ook platter en dat betekent dat er wel vogeltjes in gezeten hebben want die hebben dus hun nestje ‘platgezeten’ . Eén van de 2 kastjes aan de kant van de Stationsstraat bevatte ook een nestje, van een koolmees. Er lag ook een dode nachtvlinder in. Luc heeft ook telkens de kastjes gekuist; dat is nodig omdat de meeste vogelsoorten geen nieuw nest bovenop een oud willen maken, de ringmus uitgezonderd: die durft tot bijna aan het ‘plafond’ verder bouwen! Als er al eens een nestkast onbewoond lijkt, is dat niet zo erg want het kan nog dienst doen als winterslaapplaats: sommige vogels hokken er soms letterlijk in samen tot 6 vogels toe om de kou buiten te trotseren! Het is het jaar van de biodiversiteit en dus gaan we zeker NOG nestkasten timmeren op school en ophangen in het schooldomein. Als je graag meewerkt, laat iets weten via Smartschool aan Mevr. Vermeiren.

MISSION (IM)POSSIBLE

SINT-JOZEF IN ACTIE

Hoor, wie klopt daar kinderen... Op 3 december bracht de Sint en zijn pieten een bezoekje aan onze brave (b)engeltjes!

? ? ? ? ? ? 7


Engels met heel veel haar op! Een leerkracht Engels vroeg een kort verslag te schrijven over een bestudeerd toneelstuk. Ziehier het resultaat! Zoek de fouten….

TRANS FINES

The end.

FREMDE ECKE

Ann sits in the hook of the chamber. She is striking Burts brook. The radio stands on. Suddenly she hears a lawight in the gang. The door goes open, there stud Burt. Ann:”Haha, there you are, it is becans tide, from where come you flierefloyter?” Burt:”That goes you not on!” Ann is up her toot getrapped. She thinks she will fall from herself, so she goes lying longout on the sofa and begins to snick. Burt:”Stop, hold up off I shall give you a vige on your gesigt.” That is too much for Ann, she flies right from the sofa and balls her fist. Ann:”I can no longer stand you out! I will take another men!” Burt: “Pfoe, that shall me not spite, I have raids another leaf.” White like a like, Ann falls fourover on the tapite. Burt wrives in his hands from joy. He does the door open and smites her after him too. She seat her very bad out and she thinks lout up: “Ann, I will make myself from side.” She goes in the kitchen, takes a mess from the shoyf, but when she thinks of the blood and the pain, she gets twayfels. Ann:”I make me not from cant for a type like Burt! I will leaver stay an old vrayster the rest of my life and will never marry again.” The public can see Ann go and sit on the stool and take her strikework in her hands. The light go out and the gordines too….

LE JARDIN D’Á COTE

FOREIGN CORNER

Taalstaaltjes van kunde en onkunde worden niet zo maar in de vergeethoek geduwd, maar komen in deze rubriek uitgebreid aan bod.

DE POLL VAN POL In iedere editie vraagt Pol jullie zeer gewaardeerde mening over een hot topic. Binnenkort ontvangen jullie een stembriefje. Geef je mening en bepaal mee de uitslag van de poll. ? ? ? ? ? ? 8

vraag van deze editie:

Pol vraagt zich af of de schoolkrant jullie heeft weten te boeien?


S I N T- J O Z E F OP D E P L A N K E N De Brug en Sint-Jozefsinstituut stellen voor...

komedie van Frans Vlaskop in een regie van Bram Gezel in de feestzaal van het Sint-Jozefsinstituut, Stationsstraat 37, Ternat op 11, 12, 18 en 19 februari 2011 om 20u en 20 februari 2011 om 17u Jaak en Victorine brengen al hun vakanties door op een camping. Sinds twee jaar vindt Jaak het er niet meer zo leuk. Zijn beste vriend, Oscar, is weg van zijn vrouw en ook van de camping. De ex-vrouw is er nog wel en zij maakt het leven van Jaak zuur. Ook de simpele Marcel en zijn bazige vrouw kunnen Jaak's leven niet opvrolijken. Sinds de nieuwe campinguitbaatster Frieda de plak zwaait is de camping echt volzet... Alles wordt er toegelaten! Maar die volzette camping brengt ook een tentje naar de tuin van Jaak met daarin twee charmante jonge dames... Een midlife crisis lonkt... Voor de kijker is het lachen geblazen! ?

acteurs: Marc Muylaert, Veerle Carlier, Vanessa Schelfhout, Valerie Dubois, Lydia Ancolet, Axel Ancolet, Jozef De Ridder, Geertrui Willockx, Pieter Delsaert, Cindy De Koster, Jenny Wauters & Bram Gezel

? ? ? ?

voor meer info kijk op www.sint-jozef-ternat.be

? 9


U N D E R

CO N S T R U C T I O N

“De rubriek die veel stof doet opwaaien”.

In 2007 startten de bouw- en verbouwingswerken aan ons schoolgebouw. Drie jaar later zijn we halfweg. Op dit moment wordt de renovatie van de buitengevel afgerond. Niet alleen werden de daken vernieuwd, ook de ramen werden vervangen. Ze werden voorzien van dubbel glas en een ventilatierooster, wat zal bijdragen tot een betere luchtkwaliteit in de klassen en verminderde verwarmingskosten. Daarnaast kreeg de bestaande gevel een laag isolatie en een nieuwe gevelsteen. Het geheel oog nu moderner; hopelijk valt het in de smaak! En … in de lente worden de langverwachte banken geplaatst! Van onze reporter ter plaatse.

blok C in de stellingen

de feestzaal wordt ingepakt

blok A is gebruiksklaar

schaapjes op het droge?

? ? ? ? ? ? 10


DE SCHOOLKRANT VOOR EN DOOR JOU Zoals de titel al doet vermoeden, willen wij een schoolkrant uitbrengen waarin de leerling en zijn ideeën centraal staan. Daarom is de redactie steeds verwoed op zoek naar leuke artikels, gedichten, weetjes (grappige versprekingen van leerkrachten/leerlingen, leuke anekdotes…), een originele mop, een creatieve cartoon, verslagen en mooie staaltjes van huistaken. Of voel jij de schrijfkriebel opkomen om bijvoorbeeld reporter voor één dag te zijn dan is de schoolkrant het ideale middel voor jou! Heb jij iets waar je echt trots op bent, iets wat je wil delen, aarzel dan zeker niet en laat het ons weten via mail (redactieschoolkrantsintjozef@gmail.com) of stop het gewoon in onze flashy ideeënbus. Wie weet, vind jij jouw artikel terug in de volgende editie van onze gloednieuwe schoolkrant. Perfectie bestaat niet, maar we proberen het wel te benaderen. Hou tips en suggesties zeker niet voor jezelf, maar breng er ons van op de hoogte. Wij proberen er dan rekening mee te houden. Alvast bedankt! De anonieme redactie

TO READ OR NOT TO READ De ring van vuur door P.D. Baccalario Het begin van een avontuurlijke wereldreis. Een boeiend verhaal over vier kinderen, nou ja tieners, die door een foutieve boeking dezelfde kamer gekregen hebben en dit rond oudejaarsavond in Rome. Na een avondje stappen, wanneer er een kortsluiting was in het hotel,komen ze een nogal vreemde man tegen. Deze man blijkt Alfred Van Den Berge te zijn en hij heeft een vrij mysterieus koffertje bij zich. Eerst vraagt hij aan de kinderen( Elltra, Sheng, Harvey en Mistral) om de koffer mee te nemen, maar dit weigeren ze . Totdat hij plots hun verjaardagen kent. Toevallig blijken ze op dezelfde dag geboren te zijn, namelijk 29 februari. Ze nemen de koffer aan en keren terug naar het hotel. De volgende dag lezen ze in de krant dat Alfred vermoord is. Lekker spanend toch?

? ? ? ? ? ? 11


W I S T - J E - D A T … leerlingen een nieuw vertaalwoordenboek Frans-Nederlands aan het samenstellen zijn. “Duits” wordt in het Frans “Germaine”. …volgens sommige zesdejaars de hoofse ridders in een gesyfiliseerde samenleving woonden. …er leerlingen zijn die mensen verafschuwen omdat THEY THINK THEY ARE IT!

FA M I L I E N I E U W S Zij kregen een plaatsje in onze wereld

26/10/2010: Lars, zoon van Joris Desseyn en leerkracht Lucy Fiems 30/09/2010: Victor, zoon van Kris Van Schelvergem en leerkracht Katleen Van der Straeten 5/06/2010: Emma, dochter van Jeroen Vanseveren en leerkracht Bianca Van Deynse 08/07/2010: Hanne, dochter van Arnaud Claes en oud-leerkracht Wien Nijs 23/08/2010: Warre, zoon van Jonas Lichtert en oud-leerling Katrien Van Den Eeckhout, kleinkind van oud-leerkracht Ilda Lemaire

Zij traden in het huwelijksbootje 21/08/2010 Dorien Verertbruggen (oud-leerling) en Daan Camphijn, dochter van Marlien Vinck (secretariaatsmedewerkster) en Patrick Verertbruggen (oud-leerling) 9/07/2010 leerkracht Jessica Vervaecke en Werner Van den Driessche

Zij zijn van ons heengegaan

? ? ? ? ? ? 12

Monsieur Jean Pierre Plas 24/5/1947 – 28/11/2010, grootvader van Celine Plas 4HWB Remi D’Haeseleer 8/10/1924 – 15/11/2010, grootvader van Elout Witterzeel 6MWE Agnès Boulaert 22/10/1922 – 30/11/2010, moeder van Dany Tonniau Philogenus Abé (Jeun) 24/01/1926 – 20/11/2010, grootvader van leerkracht Joleen De Veylder Jean-Marie Thas 9/07/1931 – 17/10/2010, grootvader van Sylke en Cedric 4WEB Agnes Droessaert 6/08/1936 – 16/10/2010, tante van leerkracht Annemie Jacob Augusta Tollebeek 28/09/1923 – 3/10/2010, grootmoeder van Kim De Wever, oud-leerling Jozef Crabbe 16/02/1930 – 8/09/2010, grootvader van Marnik Crabbe 6ww6 Martha Vandenbosch 29/05/1924 – 4/10/2010, grootmoeder van Laura Kemps, 5LWE Thomas Denys 28/03/1968 – 26/09/2010, vader van Basile Denys 3LW en oom van Anna Parys 5LW6 Marie-José Roggeman 17/12/1924 – 21/09/2010, moeder van Gerda Grepdon Frans De Wolf 26/01/1936 – 18/09/2010, grootvader van Pär De Wolf 5EM4 Raymonde Marie Coppens 1/06/1924 – 17/09/2010, grootmoeder van Inge Sneppe 4EW4 Roger Jan Van Geite 11/06/1931 – 14/09/2010, grootvader van leerkracht Jessica Vervaecke Marcel Van den Borre 2/04/1927 – 9/12/2010, grootvader van Fauve Van den Borre 4 EWB François De Brucker 30/07/1944 – 14/12/2010, grootvader van Lisa Wambacq 4 WEA Kamiel Clottemans 3/04/1919 - 17/12/2010, grootvader van Leen Clottemans 5LW8, schoonvader van leerkracht Frie Vermeiren Herman Depoorter 27/09/1949 - 20/12/2010, echtgenoot van oud-leerkracht Annemie Pas, vader van Jeroen, Reinout, Karlien Depoorter (oud-leerlingen), schoonvader van Sam Harnie (oud-leerling)

schoolkrant Sint-Jozef  

jaargang 1 - nr 1

Advertisement