't Zuid-Amerikrantje (MCV 2023)

Page 1

Magazine van Sint-Joris

Kruibekestraat 55a

9150 Bazel

Tel. 03 740 03 30

www.sintjorisbazel.be

MCV 2023

De Koen is wel ne vlotte boy!

Op 5 mei organiseerde het Sint-Jorisinstituut in Bazel de jaarlijkse Multi Culturele Vormingsdag (MCV-dag) en de openingsshow was een groot succes. De leerlingen werden verwelkomd door Maksim en Camille van #likeme, die enkele filmpjes vertoonden van leerkrachten en de directeur die de rol van Roodkapje speelde.

georganiseerd waarbij leerlingen kennis konden maken met de gewoontes en traditiesvananderelanden.

Het Sint-Jorisinstituut benadrukte het belang van het leren over andere culturen en het respecteren van diversiteit. Het was een inspirerende dag vol met activiteiten en workshops waarbij de leerlingen op een interactieve manier kennis konden maken met de verschillende culturen die de school rijk is.

De MCV-dag stond in het teken van diversiteit en het belichtten van verschillende culturen. Er waren workshops en activiteiten

Jaargang 35 nr. 188 Medewerkers:

De openingsshow was een geweldige start van de MCV dag en zette meteen de toon voor de rest van de dag. Het organiserend teamenallebetrokkenenmogentrotszijn.

1
Lara Dhoey, Tibo Van Daele, Dot Van Herck, Daan Van den Bergh, D. De Gendt, A. Oosterlinck, P. Rombaut, J. Christiaens, P. De Moor
Verantwoordelijke uitgever: K. Fievez Afgiftekantoor Kruibeke
(Luk)
SINT
JORIS
-

Die vragen gaan nog zeker een week

in mijn

hoofd zitten (Lenka, 1Ad)

De MCV-dag van dit jaar was weer een groot succes, met als een van de activiteiten de Slimste Mens ter Wereld-quiz. Deze quiz was voorbereid met een inventief programma op de computer, dat was ontwikkeld door meneer Van Gorp. Het was een workshop vol vermakelijke en haalbare vragen waarbij het niet uitmaakte wie er won, als er maar plezier werd gemaakt. Tijdens de quiz werden er interessante feiten en weet-

jes gedeeld, waaronder het feit dat Brazilië al vijf keer het WK voetbal heeft gewonnen en volgens velen zullen informatie als deze hun nog lang bijblijven. De leerlingen waren zeer enthousiast over de quiz en de MCV-dag als geheel. Veel leerlingen spraken van een geweldige activiteit en waren blij met de kans om hun kennis te testen en te vergroten. Ook de begeleiders waren onder de indruk van de inzet en het enthousiasme van de leerlingen.

Capoeira is een Braziliaanse gevechtsportdansvorm die vaak beoefend wordt met muziek en zang. Het is een combinatie van acrobatiek, dans, muziek en vechtsporttechnieken. Oud-leerling Mike en zijn collega gaven de leerlingen vandaag les in capoeira en hoe je de bewegingen dient uit tevoeren. Tellen in het Portugees hoorde er ook bij “um, dois, três, quatro”. Daarnaast werd er aan het einde van de les ook muziek gemaakt en samen uit volle borst gezongen van “Oisim sim sim, oi não não não”. Aan het einde van de capoeira-les werd er gezongen en muziek gemaakt met instrumenten zoals de berimbau en pandeiro. Dit creëerde een feestelijke sfeer en verbondenheid tussen de capoeirabeoefenaars.

Kortom, de Slimste Mens ter Wereld-quiz was een groot succes op de MCV-dag van dit jaar. Het was een vermakelijke en leerzame middag waarbij de leerlingen plezier hadden en hun kennis konden testen.

Ik had niet gedacht dat het zo goed ging zijn

Een succesvol evenement organiseren is een enorme taak die veel planning, coördinatie en toewijding vereist. Daarom is het hebben van een ondersteuningsploeg cruciaal om alles soepel te laten verlopen. Tom en Cisse zijn twee onmisbare leden van zo'n ploeg. Zij staan de hele dag stand-by om bij te springen waar nodig.

Hun taken zijn divers en essentieel voor het slagen van het evenement. Ze zijn verantwoordelijk voor het ontvangen van de leveranciers en zorgen voor de logistiek. Dit omvat onder meer het rondbrengen van verlengkabels, het openen van deuren en het begeleiden van deelnemers naar dejuistelocatie.

De ondersteuningsploeg is vaak de spreekwoordelijke "lijm" die alles bij elkaar houdt en ervoor zorgt dat het evenement soepel verloopt. Tom en Cisse zijn daarbij de lijm die ervoor zorgt dat alle losse eindjes aan elkaar worden geknoopt. Dankzij hun inzet en toewijding kunnen de andere teamleden zich concentreren op hun eigen taken, en kunnen de bezoekers genieten van een onvergetelijke ervaring.

2
“Oi sim sim sim”
! (Tom)

A broodje a day keeps the doctor away

(Kato, 6EM)

Bij het organiseren van een groot evenement kan catering een uitdaging zijn. Maar voor het team van onze leerlingen is geen uitdaging te groot. Zo hebben zij ervoor gezorgd dat er meer dan 900 (!) broodjes werden geserveerd. Het was een uitdaging om deze grote hoeveelheid broodjes op tijd klaar te maken zodat iedereen er één had tijdens de middag, maar ons geweldige team slaagde erin om alles soepelte laten verlopen. Maar we wilden niet alleen kwantiteit bieden, we wilden ook kwaliteit en persoonlijke aandacht bieden aan elke leerling. Daarom kreeg iedereen een gepersonaliseerd broodje, met hun favoriete ingrediënten en smaken. Dit zorgde voor een geweldige ervaring voor de leerlingen. Het was perfect om terug energie te krijgen voor de rest van de MCV-dag.

Was het nu Zumba of Rumba?

Een heel duidelijk antwoord krijgen wij na de workshop: “Zumba is een populaire fitnessen dansworkout die in de jaren negentig in Colombia is ontstaan. Het combineert Latijns -Amerikaanse muziek en dansstijlen, zoals salsa, merengue, reggaeton en samba, met fitnessbewegingen entechnieken. Zumba is een zeer intensieve en energieke workout, waarbij het hele lichaam aan bod komt. Het is een ideale manier om af te vallen, conditie op te bouwen en tegelijkertijd plezier te hebben.” Toch even over de laatste zin nadenken of dit iets is voor mij

‘t Is nie eerlijk (Wannes, 5WW)

Onder leiding van de enthousiaste leerkrachten Nick Vercauteren en Dirk Booghmans konden wij deze workshop van dichtbij volgen. Waarom dit spel in ludieke MCV-dag, vroegen wij: het Armoedespel is een educatief spel dat speciaal ontworpen is om onze leerlingen bewust te maken van armoede en de gevolgen daarvan. Het spel is bedoeld om op een interactieve manier inzicht te krijgen in de problematiek rondom armoede.

Het spelbestaat uit verschillende opdrachten en activiteiten die uitdagen om na te denken over de gevolgen van armoede, zoals het niet kunnen betalen van basisbehoeften als eten, kleding en onderwijs. Ook worden ze gestimuleerd om oplossingen te bedenken voor deze problemen. Door het spelen van het Armoedespel leren onze leerlingen niet alleen over armoede, maar ontwikkelen ze ook sociale vaardigheden, zoals samenwerken en empathie tonen voor anderen. Het spel is daarmee niet alleen educatief, maar ook waardevol voor de persoonlijke ontwikkeling.

Is deze dans populair?

“De populariteit van Zumba is te danken aan de toegankelijkheid ervan. Het maakt niet uit of je een professionele danser bent of niet, iedereen kan Zumba beoefenen. De choreografieën zijn eenvoudig te volgen en de instructeurs zijn er om je te begeleiden en temotiveren.”

Kortom, Zumba is een leuke en effectieve manier om fit te blijven en te genieten van dans en muziek, maar toch volgde ik deze workshop aan de zijlijn met een hoop bewondering en nog steeds zonder conditie.

3

Weer wat bijgeleerd

Door middel van het afvalspel leerden de leerlingen vandaag heel wat bij over het sorteren van afval. De workshop ging van start met een eerste sorteeroefening. Niet alle leerlingen wisten het afval op de juiste wijze te sorteren, maar het merendeel van het afvalbelandde op de juisteplaats!

Vervolgens namen de leerlingen het in team op tegen elkaar in een wedstrijd. De winnaars werden beloond met een lekker snoepje.

Matt en Jayden vonden het een leuke activiteit: “we hebben weer wat bijgeleerd”.

Smullen!

Wat een spannende kookworkshop! De leerlingen van Sint-Joris werden uitgedaagd om Zuid-Amerikaanse gerechten te maken, waaronder chimichurri, gemarineerde kip, zelfgemaakte tortilla’s en rijst met onder andere bonen, kikkererwten en paprika.

Het was een bijzondere ervaring voor de leerlingen: ze moesten goed samenwerken. Enkelen waren verantwoordelijk voor het hakken van groenten en kruiden, terwijl anderen zich bezighielden met het marineren van het vlees. Er was ook een speciale taak voor meneer De Ridder. Hij was verantwoordelijk voor het maken van de tortilla’s samen met de leerlingen. Helaas verliep dit niet helemaal volgens plan en mislukte het deeg. Maar dat mocht de pret niet drukken, oefening baart kunst!

De Copacabana van Bazel

(Wout, 5MV)

Tijdens de MCV-dag van dit jaar konden de leerlingen genieten van een mocktailworkshop. Hierbij werden verschillende mocktails gemaakt, waaronder de bekende Strawberry Daiquiri en Virgin Mojito. De workshop was een smaakvolle ervaring, met een explosie aan kleurrijke en verse ingrediënten.

De Strawberry Daiquiri werd gemaakt met aardbeien en suiker, limoen en grenadine en limonade voor een heerlijk verfrissend drankje. De Virgin Mojito werd bereid met verse munt, rietsuiker, limoensap, spuitwater en gingerale, en werd geserveerd met ijs voor de perfecte mocktail.

De mocktailworkshop was een groot succes en de leerlingen waren zeer enthousiast over de smaakvolle mocktails die ze hadden gemaakt. Het was een

Uiteindelijk werden alle gerechten geserveerd en hebben de leerlingen heerlijk gesmuld van de Zuid-Amerikaanse lekkernijen. Er was zelfs een vegetarische optie beschikbaar, met chilli sin carne. “Het was een geweldige ervaring om samen te werken en te genieten van de gerechten die we zelf hebben gemaakt!”

geweldige manier om te ontspannen en te genieten van een verfrissend drankje tijdens de MCV-dag. Al met al was de mocktailworkshop een kleurrijke en smaakvolle toevoeging aan de MCV-dag die zeker voor herhaling vatbaar is.

4

Tot jouw dienst

Het redactieteam van dit krantje bestaat uit een groep toegewijde en gepassioneerde mensen: Dot, Lara, Daan, Tibo, RP, CJ, DMP, OOA, DGD en als gastredacteur ChatGPT. Ze hebben de hele dag hard gewerkt om van elke workshop die ze bijwoonden een interessant en informatief artikel te schrijven.

Ze hebben niet alleen de tijd genomen om de workshops bij te wonen en aantekeningen te maken, maar ook om interviews af te nemen, foto's te maken en quotes te verzamelen om hun artikelen te versterken. Het was een dag vol actie, waarbij ze de

(Luna

benen van onder hun lijf hebben gelopen om ervoor tezorgen dat hun stukken op tijd klaar waren voor publi catie.

Het redactieteam heeft tijdens deze bijeenkomst laten zien dat ze niet alleen toegewijd zijn aan hun werk, maar

Tijdens de MCV-dag op school hebben leerlingen kennisgemaakt met een bijzonder blaasinstrument: de ocarina. Deze compacte fluitachtige instrumenten werden bespeeld door de leerlingen, die noten leerden enzelfs liedjesalshetJamesBond thema speelden. De workshop overtrof hun verwachtingen. Het bleek een zeer interessant instrument te zijn, hoewel het bespelen ervan wel enige moeilijkheid met zich meebracht.

De ocarina is een prachtig instrument met een rijke geschiedenis en een uniek geluid. Het is zeker een uitdaging om het te leren bespelen, maar het is de moeite waard om er tijd en energie in te steken.

De leerlingen hebben tijdens deze MCVdag niet alleen een nieuw instrument leren kennen, maar ook hun muzikale vaardigheden en creativiteit verder ontwikkeld. Wie weet inspireert deze kennismaking met de ocarina hen om verder te gaan met muziek en andere creatieve disciplines.

ook zeer bekwaam zijn in het verzamelen en schrijven van nieuws. Hun inzet en toewijding aan het produceren van hoogwaardige artikelen is lovenswaardig en verdient erkenning zullen ongetwijfeld bijdragen aan het succes van dit krantje.

Doorzetten tot het lukt

(W. Brits 6K)

Makramé is een eeuwenoude techniek om decoratieve en functionele objecten te maken door middel van het weven van draden. Een van de populairste items om te maken met makramé is een armbandje. Het maken van zo’n makramé armbandje vereist alleen een paar basismaterialen, zoals katoenen draad en een sluiting. Zo creëert men een gevlochten patroon met een mooie textuur. Vervolgens kun je kralen of andere decoraties toevoegen, afhankelijk van je persoonlijke smaak. Met een beetje oefening, doorzetting en creativiteit maken deze leerlingen voor zichzelf, in korte tijd een prachtigmakramé armbandje.

Wat een team

Vermeldenswaard is ook het team van de poetsdienst en de onderhoudsman. Zonder hen was de opbouw niet gelukt en lag alles er wanordelijk bij. Dankjewel!

5
“Een samenklank van noten”
Janssen, 1Ac)

Wat een organisatie

De MCV-dag is een tweejaarlijks terugkerend evenement waarbij vele mensen in spanning afwachten wat het organisatieteam dit jaar weer heeft bedacht. Het organisatieteam bestaat uit een achtkoppige groep fantastische mensen die al vijf jaar bezig zijn met het uitbroeden van hun ei. De

afgelopen jaren zijn er helaas geen edities kunnen doorgaan vanwege de corona -pandemie, maar dit jaar willen ze er echt een spetterend spektakelvan maken. Het organisatieteam heeft veel tijd en energie gestoken in het organiseren van de MCV-dag. Ze hebben zichzelf tot het uiterste gedreven om er een onvergetelijke dag van te maken voor iedereen. Dit jaar konden ze gelukkig

Slaag het kapot!

(Ferre, 2Ad)

Een pinataworkshop is een geweldige activiteit voor leerlingen op school tijdens MCV-dag. Tijdens deze workshop kunnen leerlingen hun eigen pinata maken met behulp van een kartonnen bord en bordje, papier en lijm. Ze kunnen hun creativiteit de vrije loop laten en de pinata kleurrijk en leuk versieren. Het maken van de pinata is niet alleen leuk knutselen, maar ook ontspannend voor de leerlingen.

Na het maken van de pinata krijgen de leerlingen zeven snoepjes om in hun pinata te doen. Dit zorgt ervoor dat het extra spannend wordt om de pinata kapot te slaan. Het is een goede manier om de leerlingen te motiveren om hun pinata zo sterk mogelijk te maken, zodat het niet tegemakkelijk kapot gaat. Het hoogtepunt van de workshop is het kapot maken van de pinata's. Leerlingen kunnen hun pinata thuis kapot maken en genieten van de zeven snoepjes die eruit vallen. Het is een geweldige manier om MCVdag te vieren en leerlingen een onvergetelijke ervaring te geven. De leerlingen zullen zeker met een goed humeur en mooie herinneringen naar huis gaan.

rekenen op de hulp van ontzettend veel gemotiveerde medewerkers. Het was hartverwarmend om te zien hoeveel mensen zich wilden inzetten om het evenement toteensuccestemaken. In het bijzonder willen ze de leerlingen van 6EM bedanken die als ondersteunend team echt wel boven zichzelf zijn uitgestegen. Deze leerlingen hebben zich enorm ingezet en hebben laten zien dat ze

Een speciale, maar leuke dans

In een hartverwarmende culturele workshop werden de leerlingen van Sint-Joris geïntroduceerd tot de diversiteit en levendigheid van de Zuids-Amerikaanse cultuur. Door middel van deze Latijn-Amerikaanse dansworkshop, ontdekten de leerlingen meer over de expressieve en artistieke tradities.

Verder werden ze aangemoedigd om voedsel te waarderen en dankbaarheid te uiten door middel van deze dans. De activiteit benadrukte ook het belang van de natuurlijke elementen van zon en regen in de cultuur en geografie van ZuidAmerika. Via de dans wordt een dankjewel gezegd aan de regen en zon. De workshop werd geleid door een instructrice afkomstig uit Peru, die een authentieke perspectief bood aan de activiteit. Door diversiteit te omarmen en te leren over andere culturen, kregen de leerlingen een inkijkje in een wereld buiten die van zichzelf, waardoor hun begrip van mondiale kwesties verrijkt werd. De actieve dans op carnavalmuziek uit Ecuador, Bolivia, Brazilië, Colombia en Chili deed de leerlingen zweten! Wat een enthousiasme! “Speciaal, maar leuk”, laat Myrthe weten.

6

Overlijden

over uitstekende organisatorische vaardigheden beschikken. Het organisatieteam heeft deze leerlingen als een belangrijk onderdeel van het team beschouwd en ze hebben een waardevolle bijdrage geleverd aan het succes van de MCV-dag. Ook wil het organisatieteam een speciaal woord van dank richten aan "maaltijden Pascal", die gezorgd hebben voor de overheerlijke soep.

Deze maaltijden waren een belangrijk onderdeel van de catering en waren zeer gewaardeerd door de leerlingen, leerkrachten en bezoekers. Het was duidelijk dat er veel aandacht en liefde in deze maaltijden was gestoken, wat het succes van de MCV-dag nog verder vergrootte. Het organisatieteam heeft veel tijd, moeite en energie gestoken in het organiseren

De leerlingen krijgen het er warm van

(Bart)

Houtbranden is een rustige en creatieve hobby waarbij je met behulp van een soldeerbout of houtbrander tekeningen en patronen in hout kunt graveren. Het is een kunstvorm die al eeuwenlang wordt beoefend en die vandaag de dag nog steeds populair is bij kunstenaars en ambachtslieden. Op de MCV-dag maakten enkele leerlingen alvast kennis met deze creatieve bezigheid.

Het graveren van hout met een soldeerbout vereist een zekere mate van vaardigheid en precisie, maar het is een zeer bevredigende bezigheid. Het geeft je de mogelijkheid om je eigen ontwerpen en ideeën in hout te creëren en te graveren. Van simpele lijnen tot complexe afbeeldingen, de mogelijkheden zijneindeloos.

De leerlingen kregen zelf de kans om hun stukje hout te personaliseren. Mooie tekeningen en toffe uitdrukkingen maken duidelijk dat de leerlingen van Sint-Joris letterlijk ingenieus creatief zijn.

Of je nu op zoek bent naar een nieuwe creatieve uitlaatklep of gewoon op zoek bent naar een ontspannende activiteit om je geest leeg te maken, houtbranden is zeker een hobby die de moeite waard is om te proberen.

van deze MCV-dag. Ze hebben samen een fantastische prestatie geleverd en kunnen trots zijn op wat ze hebben bereikt. Het succes van de dagwas mede tedanken aan de vele vrijwilligers en medewerkers die zich hebben ingezet voor het evenement. Het organisatieteam kijkt dan ook vol trots terug op deze dag en bedankt iedereen die eraan heeft bijgedragen.

Hoe groter de fluit, hoe straffer het geluid

(Loïc, 3TWa)

Panfluiten is een traditioneel instrument dat zijn oorsprong vindt in Zuid-Amerika. Het is gemaakt van bamboe of hout en bestaat uit een reeks holle buizen die zijn afgesloten aan de ene kant en open aan de andere kant. Door lucht in de buizen te blazen, ontstaat er een prachtig geluid.

Deze instrumenten zijn populair bij muziekliefhebbers over de hele wereld enerzijds en de leerlingen binnen onze school anderzijds. In drie groepen vervaardigen zij elk zo’n fluit. Een beetje handigheid is noodzakelijk. Het bespelen van de fluit vergt vaardigheid en oefening, maar kan uiteindelijk zeer bevredigend zijn. Met de juiste techniek en oefening kan een panfluitspeler complexe en prachtige muziek maken die het publiek zal verbazen en vermaken.

7

Een smakelijke kookworkshop

Samen met instructrice Tania leerden de leerlingen quesadilla’s te maken, een typischZuid-Amerikaansgerecht. Er werden twee soorten quesadilla's gemaakt: een met vlees, kaas en paprika en een vegetarische versie met broccoli, honing, ui en kaas. Tijdens het koken, hebben de leerlingen geleerd over de Mexicaanse keuken en hoe ze deze heerlijke gerechten kunnen maken.

Uiteindelijk proefden de leerlingen hun zelfgemaakte quesadilla's.

“We hebben zelfs vegetarisch gegeten, het was superlekker”, aldus de leerlingen uit de eerstegraad.

High school musical Bazel (Samuel, 4EMT)

Tijdens de middag werd er een geweldige show gegeven door een band bestaand uit leerlingen. De band bestond uit Mette (6MV), Yoren Collier (4TW), Mandy (6K), Gilles (4TW), Lore (NWa) en Daan (EM), die hun muzikale talenten tentoonspreidden voor een enthousiast publiek.

Ze begonnen hun optreden met het nummer "I follow you", wat al snel de stemming erin bracht. Vervolgens speelden ze "Zombie" van The Cranberries, wat het publiek echt wist te raken. De emoties liepen hoog op en sommige toeschou-

(Stijn,4EL)

Op de MCV-dag op school heeft de klas 5IW hun eigen escaperoom gemaakt. In de escaperoom moesten de deelnemers uit een labo ontsnappen door het vinden van een anti-serum tegen een gevaarlijk virus. De uitdaging was zowel spannend als vermakelijk en vereiste teamwork en probleem-oplossend vermogen. Om te ontsnappen uit het labo, moesten de deelnemers codes ontcijferen en zelfs morsecode gebruiken om belangrijke aanwijzingen te vinden. Bovendien was er een grijpmachine gebouwd om blokjes met tips te verzamelen, die ook door de studenten zelf was gemaakt.

De escaperoom was een groot succes en liet zien hoe creatief en innovatief de studenten van klas 5IW zijn. Het is geweldig om te zien hoe ze hun vaardigheden hebben gebruikt om een unieke en uitdagende ervaring te creëren voor hun medestudenten tijdens de MCV-dag. Dit is een mooi voorbeeld van hoe leren buiten het klaslokaal kan plaatsvinden en hoe studenten samenwerken om iets unieks te creëren.

wers werden zelfs emotioneel. Maar de band wist het publiek op te peppen met hun laatstenummer "Flowers".

Al bij al was het een zeer coole middagshow die lang zal bijblijven. De leerlingen hebben bewezen dat ze niet alleen uitblinken in de klas, maar ook op het podium. We kunnen niet wachten om te zien wat ze in de toekomst zullen doen!

“Het was een race tegen de klok, maar elke code bracht ons dichter bij de overwinning”

De DLS-zaal leek op een oorlogsgebied!

(Jolien, 6WW)

Tijdens de MCV-dag op school is lasershooten een unieke ervaring voor de leerlingen. De goede organisatie van het evenement zorgt ervoor dat alles vlot verloopt. De sfeer wordt

versterkt door passende muziek die door de zaal klinkt.

De leerlingen zijn erg enthousiast over het lasershooten en geven over het algemeen positieve reacties. Ook al winnen de leerlingen niet altijd, ze zijn duidelijk van mening dat meedoen belangrijker is dan winnen. Het spel wordt gespeeld met twee teams, waarbij één team aanvalt en het andere team verdedigt. Hierbij werden tafels en andere obstakels gebruikt als schuilplaatsen en bescherming tegen de lasers.

In de DLS-zaal hebben leerlingen zelf het parcours gebouwd, wat het spel extra leuk maakt. Tijdens het spel wisselen de teams van aanval en verdediging, waardoor er een afwisselende en spannende ervaring ontstaat. Kortom, lasershooten op school tijdens de

Fantastisch hindernissenparcours

MCV-dag is een geweldige activiteit waar leerlingen zichtbaar van genieten!

De multiculturele vormingsdag is een geweldige gelegenheid om verschillende culturen en achtergronden samen te brengen, te vieren en meer te leren over andere culturen. Om de dag actief en

Als dessertje was er na de middag nog wat plaats voor een ijsje. Mmm lekker.

uitdagend te maken, is het hindernissenparcours met een klimpaal, sweeper, springparcours en klittenbandmuur een leuke toevoeging.

Het klimmen op de klimpaal en het overwinnen van de sweeper zorgen voor de nodige adrenaline en teamwork, terwijl het springparcours en de klittenbandmuur voor wat extra uitdaging en plezier zorgen. Blijven plakken op Sint -Joris is op deze wijze een fantastische ervaring! SintJoris aan de top!

9
IJS

Een potje verse warmte (Emma-lee, 5H)

Op de MCV-dag van de school werd er dit jaar een creatief initiatief georganiseerd. In plaats van de gebruikelijke snacks en drankjes, werd er verse soep geserveerd tijdens de eerste speeltijd. De ingrediënten waren tomaat, prei, selder, wortelen natuurlijk liefde. De soep was niet alleen gezond, maar de overgebleven uiteindes van de broodjes voor de middag werden ook hergebruikt voor het soppen in de soep. Dit zorgde niet alleen voor minder voedselverspilling, maar het gaf de soep ook nog eens extra smaak.

De leerlingen vonden dit initiatief fantastisch en waren enthousiast over de smaak van de soep. De soep was heerlijk warm en een gezond tussen-doortje. Eveneens was het ook een perfect moment van verbinding en gezelligheid.

Het is meer dan alleen licht werk (Steven)

De technische ploeg is een zeer technisch en multidisciplinair team dat verantwoordelijk is voor het opzetten en onderhouden van apparatuur en systemen tijdens de MCV-dag. Het is hun taak om ervoor te zorgen dat alle technologieën werken en dat de shows soepel verlopen. Dit omvat het werken met veel knopjes en apparaten, het oplossen van problemen en het improviseren bij onverwachte situaties.

Werken in een technische ploeg vereist een combinatie van technische interesse en een creatieve uitlaatklep. Het kan leuk zijn om de technologie te ontdekken en nieuwe oplossingen te vinden voor problemen, maar het kan ook vermoeiend zijn. Het team werkt vaak lange dagen om alles in orde te krijgen voor het evenement en blijft soms laat om alles af tekrijgen.

In het algemeen is de technische ploeg essentieel voor het succes van de MCV-dag. Ze zorgen ervoor dat alles op technisch vlak werkt, zodat artiesten hun beste prestaties

Sonqo chaykichus kayman (ik wil jouw hartje zijn)

(Niels

Spaans en Quechua zijn twee talen die in Zuid-Amerika veel gesproken worden. Spaans is de meest gesproken taal in Latijns-Amerika en wordt wereldwijd door meer dan 500 miljoen mensen gesproken. Quechua is daarentegen een inheemse taal die voornamelijk in Peru, Ecuador en Bolivia gesproken wordt door ongeveer 10 miljoen mensen.

Als je geïnteresseerd bent in de Spaanse taal, is het leren van deze taal een goede keuze. Spaans wordt wereldwijd erkend als een belangrijke taal en het leren van Spaans kan veel deuren openen, zoals bijvoorbeeld zakelijke mogelijkheden en het reizen naar Spaanstalige landen.

Aan de andere kant kan het leren van Quechua je helpen om een dieper inzicht te krijgen in de inheemse cultuur en geschiedenis van de Andes. Quechua is ook een officiële taal in Peru en Ecuador, wat betekent dat het leren van deze taal handig kan zijn voor wie in deze landen woont ofreist.

Of je nu Spaans of Quechua wilt leren, het leren van een nieuwe taal is een waardevolle investering in jezelf en kan je horizon verbreden op vele manieren. Bij dezen heb ik een nieuwe uitdaging voor de komende zomervakantie.

kunnen leveren en de leerlingen kunnen genieten van een vlekkeloze ervaring.

10

Het is voor ons de eerste keer”

(Amber 5WW en Sarah 4TW)

Maksim en Camille, de populaire presentatoren van het bekende televisieprogramma #likeme, hebben een verbluffende slotshow gepresenteerd die het publiek op het puntje van hun stoel hield. Het evenement vond plaats in het Sportpaleis te Kruibeke en trok duizenden fans van over het hele

HET GOEDE DOEL: vzw Centro Andino

De vzw Centro Andino is een erkende vereniging met een zuiver filantropisch doel die zich enerzijds bezighoudt met het geven van rechtstreekse en financiële hulp aan het Zuid-Amerikaanse ontwikkelingsland Peru en anderzijds probeert de rijke Andescultuur in onze streken te verspreiden.

De startact van de avond was het optreden van M-C4, een indrukwekkende dansgroep die een adembenemend waterballet opvoerde.

Het publiek keek met open mond toe terwijl de dansers synchroon bewogen op de muziek. De combinatie van de prachtige choreografie en het verbluffende licht- en geluidseffecten maakte het tot een onvergetelijkeervaring.

De publieksopwarmers van dienst hadden niet veel moeite om de zaal op hun hand te krijgen.

Een andere dansgroep die de revue passeerde, zorgde voor een zalig gevoel bij het publiek. De groep bracht een aantal klassieke dansnummers ten gehore, waarbij het publiek, onder impuls van Luca (3ONL), meezong en danste. De sfeer in het kleine

Hoe zijn jullie tot de keuze gekomen om voor deze organisatie te kiezen?, vroegen wij aan een van de organiserende leerkrachten:

Wijzochten een goed doel inZuid-Amerika aangezien dit al even geleden was dat wij daarvoor iets gedaan hadden. De vzw is gevestigd in Hoboken en werkt rond kinderen van rondtrekkende landbouwers. Zij richten voor deze kinderen scholen en internaten op. Deze kinderen blijven negen maanden op de school en de overige tijd brengen ze thuis door. Wij vonden een prachtig initiatief en willen dit met de MCV-dag ten volle ondersteunen.”

Voor meer info rond dit project: www.centroandino.be

Sportpaleis was onbeschrijfelijk.

#likeme, de populaire band die bekend staat om hun unieke covernummers, bracht een medley van Eurosong hits. Het publiek was verrukt toen de bandleden opkwamen in glimmende outfits en begonnen te zingen en dansen op het podium. Het hoogtepunt van hun optreden was het gastoptreden van Gustaph, die voor de gelegenheid zijn beste zangkunsten liet horen.

"The Mystic Garden" zorgde voor een geweldige sfeer met hun jaren-'80 medley. Het publiek werd meegevoerd naar de jaren '80 met hun aanstekelijke beats en dansbare nummers. Het was alsof het publiek terug in

11

de tijd werd gebracht met als apotheose een gastoptreden van de enige echte Sandra Kim.

De echte Maksim, de presentator van het programma, zorgde voor een emotioneel moment toen hij een videoboodschap stuurde naar Sint-Joris om hen een hart onder de riem te steken. Hij bedankte de school voor hun steun en inzet bij het ondersteunen vanhetgoededoel.

Na deze hartverwarmende boodschap werd er een cheque van € 4 512 uitgereikt aan de vertegenwoordigers van "Centro Andino", een organisatie die zich inzet voor een aantal goede doelen in ZuidAmerika. Het publiek juichte toen de cheque werd overhandigd.

sluiten, was er een spetterend optreden van "De Claudia's". De zangers en zangeressen, gehuld in glinsterende jurken, zongen

show, en het publiek keerde voldaan huiswaarts na een middag vol dans, muziek en entertainment. Het was een dag om nooit te vergeten, en het bewees eens te meer dat Maksim en Camille niet alleen getalenteerde presentatoren zijn, maar ook echte entertainers die weten hoe ze een publiek kunnen opzwepen !

Een specialeke

Dit is een wel heel speciale uitgave van ‘t Courantje. Alle artikels zijn oorspronkelijk geschreven met ChatGPT. Daarna is er tijdens de MCV-dag zelf hard gewerkt om de teksten na te kijken, aan tepassen…

Op deze manier wilden we gebruik maken van de nieuwste technologieën. Hopelijk valt deze schrijfstijl mee. Toch zal je merken dat ondanks het bijschaafwerk er toch rare kronkels zichtbaar blijven. Dit bewijst nog maar eens dat ChatGPT niet het ideale is.