Sinivuoren Kumahdus 1/2016

Page 1

Sinivuoren

Kumahdus 1/16


Sisällysluettelo Sinivuoren Kumahdus on partiolippukunta Sinivuoren Soihdut ry:n jäsenlehti. sivu 3

Päätoimittajalta: Kiitos

sivut 4

Uudet partiolaiset antoivat lupauksensa puurojuhlassa

sivu 5

Johtajat eivät läpäisseet pakohuonepeliä

sivu 6

Partiolaiset visailivat Malmin rasteilla

sivu 7

Kuplat

sivut 8-9 Etsi partioon liittyvät sanat ja etsi oikea reitti sivut 10-11 Sinivuoren Kumahdus vuodesta 1986 sivut 12-13 Jos metsään haluat mennä nyt... sivut 14-15 Koheli-kesäleirin mainos ja johtajien yhteystiedot

Haluatko Kumahduksen päätoimittajaksi? Käsissäsi on nykyisen päätoimittajan viimeinen lehti. Kumahdus on nyt vailla päätoimittajaa ja taittajaa.

Pesti vie muutaman tunnin syksyllä ja keväällä. Työ voidaan jakaa myös useammalle ihmiselle.

Elääkö sisälläsi kynäilijä tai taittaja? Onko intohimosi oikoluku tai kuvakulmat?

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä sähköpostilla posti@soihdut.net.

Lehden tekijät: Päätoimittaja ja taittaja: Tarmo Ylhävuori (posti@soihdut.net) Toimittajat ja kuvaajat: Marilla Kamppi, Anni Korhonen, Elina Kuisma, Ahti Lamppu, Susanna Lindfors, Nuppu Linnavuori, Inka Rossi, Reija Stenius, Laura Taavitsainen, Mikaela Vaismaa ja Salla Väyrynen Kannen kuva: Tulentekijät-sudenpentulauma osallistui Yhteisvastuukeräykseen helmikuussa. Kuvan on ottanut Tarmo Ylhävuori. Takakannen kuva: Sudenpentulauma Oravat suunnisti toukokuussa. Kuvan on ottanut Elina Kuisma.


Päätoimittajalta

KIITOS

Teksti: Tarmo Ylhävuori Sudenpentu rientää intoa pursuavana vastaan halaamaan. Seuraava kysymys kuuluu: ”Mitä tänään tehdään?”. Olen saanut nyt vuoden verran nauttia joka tiistai sudenpentulauman seurasta. Lasten kanssa puuhaaminen on haastavaa, mutta sitäkin palkitsevampaa. 7–9-vuotialla lapsella ei ole juuri itsekrittiikkiä kehittynyt. Hän uskaltaa heittäytyä aivan eri tavalla touhuihin kuin aikuinen. Aikuinen miettisi ehkä kaksi kertaa ennen kuin lähtisi juoksemaan päättömänä kolon pihalla. Sudenpentu ei kuitenkaan juuri pohdi asian käytännöllisyyttä saati sitä, miltä se näyttää naapureiden silmissä. Nyt aika Tulentekijöiden ja Sinivuoren Soihtujen kanssa alkaa olla ohi. Syksyllä muutan opintojen perässä toiselle paikkakunnalle. On aika kiittää kaikkia teitä tiistai-iltapäivän piristäjiä, johtajia, kaikkia lippukunnan jäseniä ja heidän kotijoukkojaan. Ennen kaikkea kiitos kaikille Sinivuoren Kumahduksen lukijoille. Edelliselle numerolle kertyi paperi- ja digiversio yhteenlaskettuna ainakin 450 lukijaa. Kiitos paljon teille kaikille!

PS.

Sinivuoren Kumahduksen ensimmäinen numero ilmestyi 30 vuotta sitten nimellä n:o 1. Tämän lehden sivuilta 14-17 löytyy vanhoista lehdistä poimittuja parhaita paloja.

3


Uudet partiolaiset antoivat lupauksensa puurojuhlassa Joulukuun puolivälissä lippukunta juhli puurojuhlaa Malmin seurakuntatalolla. Tiedossa oli joulupuuroa ja lupausten antoa. Teksti: Tarmo Ylhävuori Kuvat: Ahti Lamppu ja Tarmo Ylhävuori

”Lupaan parhaani mukaan rakastaa...”, kaikui Tulentekijöiden suista. Uudet sudenpennut antoivat juhlassa partiolupauksensa.

Juhlan kruunasi riisipuurotarjoilu kuivakakkujen ja glögin kanssa.


Johtajat eivät läpäisseet pakohuonepeliä Teksti: Tarmo Ylhävuori Kuva: aMazed Games Room Escape Helsinki

Sinivuoren Soihtujen johtajien käsissä on kyltti we almost escaped eli melkein pakenimme. Loppiaisena johtajat testasivat ryhmätaitojaan Helsingin Hietalahdessa pakohuonepelissä. Peli oli osa lippukunnan järjestämää johtajien virkistymistapahtumaa.

Tunnissa piti ratkoa nokkeluutta ja nopeutta vaativia tehtäviä.

Kumpikaan ryhmä ei selviytynyt tavoiteajassa ulos huoneesta. Se ei hyydyttänyt johtajien hymyjä, vaan pelin jälkeen Ryhmä jaettiin kahtia kahdelle eri radalle otetussa kuvassa suupielet ovat korvissa. mittelemään taitojaan aikaa vastaan.

5


Partiolaiset visailivat Malmin rasteilla

Sinivuoren Soihtujen pisteellä Nea Kontinen (vas.), Josefina Hakala ja Roger Moll ratkoivat kiperiä partioaiheisia kysymyksiä. Teksti ja kuva: Tarmo Ylhävuori Lettujen tuoksu kantautui kauas. Kaikki partiosta kiinnostuneet pääsivät paistamaan Sinivuoren Soihtujen kojulla lettuja retkikeittimillä. Pisteellä suosiota keräsi erityisesti visa, jossa pääsi pohtimaan partioaiheisia kysymyksiä. Vastaajien haasteena oli ratkaista esimerkiksi, miten partiolaisiin liittyy umpisuoli. Sinivuoren Soihdut osallistuivat viime viikon lauantaina Malmin rastit -tapahtumaan. Perinteiseen tapaan malmilaiset toimijat esittäytyivät eri puolella lähiötä. Mukana oli tänä vuonna kaksitoista eri

6

yhdistystä tai yritystä sekä Ala- että Ylä-Malmilta. Rasteilla kiertelijöiden ei tarvinnut jäädä passiivisiksi katsojiksi, vaan esimerkiksi Malmin toimintakeskuksessa pääsi askartelemaan helmistä avaimenperiä. Malmin vapaapalokunnassa puolestaan kokeiltiin jäteastian sammuttamista ja rasvakattilan tukahduttamista sammutuspeitteellä. Tarjolla oli myös monenlaisia herkkuja tuoreista sämpylöistä hernekeittoon ja hot dogeihin. Artikkeli on julkaistu aiemmin Koillis-Helsingin Lähitiedossa numerossa 5/2016.


Kuplat Vuodesta 1996 Kumahduksessa ilmestynyt Kuplat-palsta palaa tauon jälkeen uudistuneena. Palstalla julkaistaan parhaita paloja johtajien Facebook-keskusteluista. Mä lähden Pohjois-Karjalaan Ja vaihdat farkut verkkarihousuun? Sori, oli pakko :D Näinhän se on tehtävä, tai oikeastaan uimahousuun, koska lähden poreammeilemaan :E

itse mietin, et olis voinut olla peräperään jotain kuivia vitsejä, tyyliin: ”Miksi joulukuusi on suosituin puu olohuoneessa jouluisin? No siksi kun jouluyksi tai joulukaksi eivät ehtineet markkinoille.”

Joo, vois muutaman partiovitsin kertoa, jos sellaisia löytyy helposti

Profiilikuva: Wikimedia Commons

Jos johtajat haluavat esiintyä, niin kerrotaan vaan vitsejä. Saiskihan niitä muokattua jotenkin viittaamaan partioon tai oliskos partiovitsejä väliin?

7


Etsi partioon liittyvät sanat Tehtävä: seikkailija Susanna Lindfors

Seuraavat sanat löytyvät ruudukosta:

TELTTA MAKUUPUSSI SINIVUORI PARTIO LEIRI TRANGIA 8

LUONTO TEHTÄVÄNANTO MERKKI RETKI HUIVI NUOTIO MAKUUPUSSI


Etsi oikea reitti

Tehtävä: seikkailija Mikaela Vaismaa

9


Sinivuoren Kumahdus

Ensimmäinen Sinivuoren Tyttöjen lippukuntalehti Nimikilpailun myötä lehden nimi vaihtui Sinivuoren parhaita paloja

Gallup: Mitä partio on? Teksti: Anni Korhonen ja Inka Rossi Piirros: Laura Taavitsainen Mikä on partio? ”Se on varmaan joku harrastus.” ”Sellainen paikka, missä opetetaan hyviä asioita.” ”Se on harrastus.” Mitä siellä yleensä leikitään? ”Siellä varmaan leikitään.” ”Ollaan leireillä.” ”Hyödyllisiä asioita.” Mikä on riihitys? ”En ole kuullutkaan.” ”En tiedä yhtään, mikä se on.” ”Se on varmaan merkin suoritukseen liittyvä asia.”

Onko sinulla kokemuksia partiosta? ”Ei minulla ole kokemusta.” ”Ei ole, olen Virosta.” ”Kyllä on kokemusta.” ”Ei ole kokemusta.” Julkaistu Sinivuoren Kumahduksessa 4/06.

Jos metsään haluat mennä nyt…

Ruokailuvälinekassissa kannattaa astioiden ja asiapyyhkeen lisäksi olla

Teksti: Nuppu Linnavuori

- hammasharja ja tahna - kynä ja paperia - villasukat

10

Julkaistu Sinivuoren Kumahduksessa 1/07.

…näin on varpaat aina tarpeen tullen ja villasukat pysyvät tallessa! …iltapalan/aamupalan jälkeen on myös kätevää kun voi pestä hampaat penkomatta rinkkaa! …kynä ja paperi on aina valmiina, kun on tarve laittaa muistiin asioita!


vuodesta 1986

ilmestyi 30 vuotta sitten. Lehden nimi oli n:o 1. Kumahdukseksi. Juhlavuoden kunniaksi julkaisemme vuosien varrelta.

Kolumni: Tiputusta Taas on se aika vuodesta, kun räystäät tippuvat, tiput tipittävät ja auringon säteet tipahtelevat verhojen lomasta. On siis tullut muutoksen aika, josta kertoo pääsiäisen alkuperäinen sanomakin. Teksti: Marilla ”Rilla” Kamppi Kärsimys luo jotain uutta ja ehjempää. Pimeys väistyy ja pitenevät päivät antavat energiaa huolehtia myös omasta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Tämä koostuu kolmesta tärkeästä osa-alueesta; ravinnosta, liikunnasta ja henkisestä rentoutumisesta.

myöntää ja näin ollen yksilölliset keinot sen saavuttamiseksi voivat tuntua turhalta jana tiputtelulta. Rentoutumiseen voi auttaa mieleinen harrastus, läheinen ihmissuhde tai vaikka tiputanssi, jota kannattaa tiputella sinne tänne pitkin viikkoa. Harmi vain, ettei virallista hyvinvointi-indeksiä vielä ole keksitty! Arvio tilanteesta tipahtaa siis pitkälti ihmisen oman itsetuntemuksen varaan. Siksi tuota taitoa olisi hyvä pikku hiljaa tiputellen opetella.

Kahteen ensimmäiseen on helppo tiputella asiantuntijoiden ohjeita; syö paljon kasviksia ja vihanneksia, ravintokuituja Esimerkiksi nämä pitkät pääsiäisen pyja vähärasvaista lihaa sekä juo paljon vethät voivat olla hyvää aikaa pysähtyä ja tä. tutkia omaa henkistä tilaansa. Kolme kertaa viikossa vähintään tunti olisi hyvä tiputella menemään vaikka kävelysauvojen avulla. Nämä ohjeet tipahtelevat helposti kuulijoiden järkeen ja tulokset on helppo mitata tippuvan painoindeksin ja kuntotestien avulla. Hyvinvoinnin kolmanteen osa-alueeseen tarvitaan jo vähän uskoa. Henkistä hyvin- tai huonovointisuutta on toisinaan vaikea jopa henkilön itsensä tunnistaa ja

Eino Leinoltakin tipahti aikanaan aiheesta runonpätkä, jonka myötä toivotan kaikille tosi positipukasta pääsiäistä! Siis kertonet mulle, mik’ kevään on oppi! - Sa raivaa henkesi jokainen soppi! Mik’ on madonsyömää, sen mato syököön, mi kestä ei myrskyä, myrsky sen lyököön! Julkaistu Sinivuoren Kumahduksessa 11 1/07.


Jos metsään haluat mennä nyt... Kumahduksessa ilmestyi monen vuoden ajan vinkkipalsta, jossa kerrottiin retkeilyvarusteiden valinnasta.

OSA 1: Rinkat

Teksti: Salla Väyrynen Piirros: Reija Stenius

Valitse rinkka huolella ja sovita eri malleja. Kaikki rinkat eivät sovi kaikille. Kannattaa miettiä tarkkaan kuinka ison rinkan tarvitsee. Viikonloppureissut pärjää pienelläkin repulla, mutta kesäleirille kannattaa hommata jo isompi rinkka. Kokoa miettiessä kannattaa muistaa se, että ihminen kantaa helposti selässään noin kolmasosan omasta painostaan. Pienen sudenpennun ei siis kannata ostaa niin isoa rinkkaa, ettei sitä täytenä jaksa itse kantaa. Liian isoon rinkkaan myös helposti pakkaa turhaan liikaa tavaraa, kun ajattelee, että kyllähän tänne vielä mahtuu (minulle ainakin käy aina niin). Kannattaa miettiä jo ostamisvaiheessa miten rinkkaan saa kiinnitettyä vaikkapa makuupussin tai -alustan. OMINAISUUDET Rinkkaa sovittaessa kokeillaan, saako rinkan säädettyä kantajalle sopivaksi.

”Voisitko ottaa vielä tän Trangiankin, kun mun reppuun ei mahdu.” ja, jotka on erityisesti suunniteltu naisille kannettavaksi. Rinkan reppuosassa tulee olla riittävästi säätövaraa, jotta sen saa mitoitettua oikeankokoiseksi.

Kaupoista löytyy juniorimalleja, jotka so- Olkaviilekkeiden ja lantiovyön on hyvä pivat pieneen selkään sekä naisten malle- olla riittävän leveät ja pehmustetut, jotta rinkka tiukasti selkään kiinnitettynäkään 12 ei aiheuta mustelmia.


Ja jos kantaja on pienikokoinen, on tarkistettava, että lantiovyön kiristettyä oikein. Kannattaa myös tarkistaa, onko rinkassa säätöhihnoja, jotta rinkan saa tiukasti kiinni selkään. Kaupassa rinkkaan kannattaa laittaa jotain painoa, jotta kokeilu tuntuisi aidommalta. PAKKAAMINEN Kun jo kotona pakkaa rinkan oikein, on rinkkaa mukavampi kantaa reissussa. Käytäntö on myös osoittanut, että jos pakkaa sadeasun kaikkein alimmaiseksi, alkaa lähes välittömästi sataa. Tavarat kannattaa pakata vesitiiviisiin säilytyspusseihin, harva rinkka kestää vettä. Se myös helpottaa tavaroiden löytämistä rinkasta, jos pakkaa esimerkiksi vaateryhmät eri pusseihin. Tavarat voi myös suojata sateelta sujauttamalla rinkan sisälle ison jätesäkin, johon muut tavarat pakataan pienemmissä pusseissa. Jätesäkkiä ei oteta matkan aikana pois rinkasta.

Tavarat kannattaa pakata mahdollisimman tiivisti. Rinkan pakkaamisen yleissääntönä voidaan ainakin pidemmillä vaelluksilla pitää sitä, että rinkan paino ei saisi ylittää kolmasosaa kantajansa painosta. Painopisteen tulee sijoittua niin, että kantamus jakaantuu tasaisesti molemmille hartioille sekä lantiolle. Rinkassa tulee olla riittävän leveät olkaviilekkeet sekä lantiovyö. Kantamuksen painopiste tulisi saada mahdollisimman lähelle vartaloa, oli painopiste sitten ylhäällä tai alhaalla. Ylös painopiste kannattaa sijoittaa vaellettaessa helppokulkuisessa maastossa, alas taas kuljettaessa vaikeammassa maastossa. Painavimmat tavarat pakataan lähelle selkää painopisteen vuoksi. Mitään terävää tai kulmikasta ei kuitenkaan saa laittaa tuntumaan vasten selkää.

Pikkutavarat kannattaa pakata sivutaskuihin. Kaikkea rinkan ulkopuolelle killumaan jäävää kannattaa välttää: mieMonissa rinkoissa on myös valmiina eril- luummin pakataan tavarat rinkan sisälle, jotta ne eivät heilu ja huoju tai pahimlinen sadesuojus, tai sellaisen voi ostaa. massa tapauksessa irtoa ja katoa matkan Se kannattaa pakata helposti saataville sivutaskuun, jotta sateen tullessa kaikkia varrella. tavaroita ei tarvitse purkaa sadesuojan Rinkka on pitkäikäinen hankinta, joten löytämiseksi. kannattaa myös tarkkailla rinkan laatua ja kestävyyttä. Pitkällä vaelluksella ei ole Tavarat, joita ei usko tarvitsevansa, tai kovin mukavaa, jos vaikka lantiovyön joita tarvitsee harvemmin, kannattaa pakata alimmaiseksi. Sade- ja taukovaat- soljet menevät rikki. teet sekä muut usein tarvittavat varusteet Juttu on julkaistu Sinivuoren Kumahpakataan päällimmäiseksi. duksessa 2/08. Lue lisää sarjan juttuja osoitteesta www.soihdut.net ja klikkaa Juomapullolle, ruokailuvälineille, puuyläpalkista Tiedostopankki. kolle, yms. hyvä paikka voi olla esimer13 kiksi rinkan sivu- tai päällistasku.


14


Yhteystietoja Hallitus

Muut johtajat

Lippukunnanjohtaja

Rahastonhoitaja

Marilla ”Rilla” Kamppi 040-1476687 rilla@soihdut.net

Hanna Lempiäinen hanna@soihdut.net

Apulaislippukunnanjohtaja ja ohjelma- ja koulutusvastaava Sara Rumbin sara@soihdut.net Sihteeri, jäsenrekisterin ylläpitäjä ja ensiapuvastaava

Apujohtajat Philomena Amoako Venus Amoako Jenni Käcklund Pinja Ylhävuori

Ryhmät

Oravat-sudenpentulauma

Elina Kuisma elina@soihdut.met

akela Elina Kuisma

Hallituksen jäsen

apujohtajat Jenni Käcklund ja Philomena Amoako

Michelle Richardson, michelle@soihdut.net

Tulentekijät-sudenpentulauma

Hallituksen jäsen, nettisivujen ja Facebookin ylläpito sekä kolo- ja varastovastaava Arttu Ylhävuori arttu@soihdut.net Hallituksen jäsen, Sinivuoren Kumahduksen päätoimittaja ja koloja varastovastaava Tarmo Ylhävuori tarmo@soihdut.net

akelat Arttu Ylhävuori ja Tarmo Ylhävuori apujohtaja Pinja Ylhävuori Kissanpenturakettihatut-sudenpentulauma akelat Kalle Kivinen ja Marjut Pitkänen Tähtiroihut-seikkailijajoukkue sampo Sara Rumbin apujohtaja Venus Amoako

15