Page 1

siniset sanomat

Suomen Venäjänsiniset ry:n jäsenlehti 3/2019

sininen juttu Kannessa: Asolan Regina Amuletovna. Omistaja Virpi Inkilä & kuva Katja Kurisjärvi.

Siniset Sanomat 3/2019

1


Venäjänsiniset taiteessa, haastateltavana Minna Iso-Tuisku

Kissa on kaunis ja maalauksellinen eläin.

Mitä muita lemmikkejä teillä on? Venäjänsinisten kissojen lisäksi meillä asustaa kymmenvuotias maatiaiskissa Puuha-Pete, neljä koiraa (kaksi bordercollieta ja kaksi mittelspitziä), viisi lemmikkilammasta, leopardigekko sekä akvaariollinen kaloja. Kerro maalausharrastuksestasi, kauanko olet harrastanut piirtämistä ja maalaamista?

M

inna on aina pitänyt piirtämisestä ja maalaamisesta. Maalausten innoittajina ovat Minnan ja perheen lemmikit, perheen lemmikkilampaat ja koirat sekä venäjänsiniset kissat Alpo ja Leonardo. Kurkataan hieman tarkemmin Minnan harrastukseen; RUS taiteessa.

Olen aina pitänyt piirtämisestä. Enemmän olen alkanut maalaamaan kuitenkin vasta näin keski-ikäisenä. Oletko opiskellut kuvataiteita vai oletko kuvataiteilijana itse oppinut? Olen opiskellut kuvataiteita opiskellessani ensin nuoriso-ohjaajaksi, erikoistuin silloin taideaineisiin. Myös opiskellessani luokanopettajaksi yksi erikoistumisaineeni oli kuvaamataito (nyk.kuvataide). Näistä opinnoista sain perustietoa, mutta pitäisin itseäni kuitenkin melko itseoppineena maalaamisen suhteen.

Kuka olet? Olen Minna Iso-Tuisku ja asun perheeni, sekä eläinkatraamme kanssa Mikkelin lähellä Etelä-Savossa. Kerro lyhyesti itsestäsi ja perheestäsi

Olen nähnyt Facebook-seinälläsi kuvia maalaamistasi kissatauluista, miksi maalaat kissoja?

Perheeseemme kuuluvat lisäkseni mieheni Kimmo, poikani Aleksi ja tyttäreni Matilda. Minä olen ammatiltani luokanopettaja, Kimmo on graafinen suunnittelija ja valokuvaaja ja Aleksi ja Matilda ovat molemmat vielä peruskoulussa. Olen ollut aina eläinrakas, minulla on pienestä asti ollut lemmikkieläimiä, kissojakin jo yli 20 vuotta. Sama rakkaus on siinä sivussa tarttunut mieheeni ja lapseni ovat kasvaneet eläinten kanssa. Rotukissaharrastajina olemme kuitenkin melko vasta-alkajia. Venäjänsinisiin hurahdimme tyttäreni Matildan kanssa, joka on myös kissojemme toinen omistaja.

Olen aina tykännyt piirtää/maalata eläimiä. Maalaaminen on ehkä yksi eläinrakkauteni sivujuonne. Lisäksi ajatuksenani on aina maalata sellainen taulu, jonka haluaisin oman kotini seinälle, joten aiheen pitää olla sellainen, mistä itse pidän. Kissa on tietysti myös kaunis ja maalauksellinen eläin. Mitä muita eläin- tai muita aiheita maalaat? Aikaisemmin maalasin lähes ainoastaan hevosia. Olin ns. heppatyttö ja minulla oli oma hevonen todella pitkään. Kun hevosharrastus sitten jäi, niin hiipui innostus hevosten maalaamiseen. Jouduin opettelemaan muitten eläinten piirtämistä/maalaamista ihan alusta. Olen tehnyt maalauksia kissojen lisäksi lampaistamme sekä muutaman koiristamme.

Keitä ovat kissatauluissasi esiintyvät siniset kissat? Meillä on kaksi venäjänsinistä kissaa Alpo Aarre Jalmari (FI*Janatuisen Giovanni Il Carino) noin 2 vuotta , sekä Leonardo Da Vinski (FI*Janatuisen A Big Hunk’O Love) noin 5kk. Omat kissamme ovat toimineet innoittajina kaikkiin kissamaalauksiini, tosin maalaukseni eivät aina ole varsinaisesti muotokuvia tai näköismaalauksia.

Mikä tekee mielestäsi venäjänsinisestä maalauksellisen? Venäjänsininen on upea, ylväs ja ilmeikäs eläin. Venäjänsinisen vihreät silmät kiehtovat minua erityisesti. Kerro maalaustavoistasi, miten taulusi syntyvät?

Kissa on ylväs ja rauhallinen, toisaalta leikkisä ja arvaamaton, eli todella monipuolinen maalattava.

2

Yksi Minnan sketseistä.

Siniset Sanomat 3/2019

Maalaukseni saavat alkunsa monin eri tavoin. Joskus Siniset Sanomat 3/2019

3


saan idean ja alan vaan maalaamaan, joskus idean keksiminen voi viedä pitkäänkin. Monesti työt syntyvät myös ”tarpeesta”, eli alan tehdä taulua johonkin paikkaan kodissamme. Tämä määrittää mm. taulun värimaailmaa. Kissoja aloitin tekemään esim. tyttäreni huoneeseen, siksi monet kissataulut ovat aika pinkkejä ja hempeitä. Joskus haen ideoita muista maalauksista tai valokuvista, koskaan en kuitenkaan ns. kopioi mitään, vaan omassa työssä pitää olla juuri se oma juttu. Tekniikkani on hyvin sekalainen, olen käyttänyt maalaamiseen värejä kalkkimaaleista pulloväreihin ja lyijykynästä liituihin. Akryylimaalit ovat nyt kuitenkin alkaneet viedä sijaa ensisijaisina maaleina. Öljyväreillä en ole juurikaan maalannut. Kaikille maalauksilleni on tyypillistä vahva värien käyttö ja uusimmissa maalauksissani erityisesti valolla ja varjolla leikittely.

Voiko töitäsi ostaa tai voiko sinulta tilata maalauksen omasta lemmikistä? Työskentelyni on hitaanlaista ja keskittyy loma-aikoihin, joten myyntiin asti kissatöitä ei vielä ole ollut. Joitakin tekemiäni hevosmaalauksia voisin myydä ja jatkossa mahdollisesti valmiita kissatöitäkin, mutta varsinaisia tilaustöitä en tee. Saavatko kissat omat tassunjälkensä töihisi? Kovasti ainakin sitä yrittävät! Ovat nimittäin tänäkin kesänä härränneet apuna maalauspuuhissa ja kaataneet leikeissään maalaustelineeni useampaan otteeseen. Piirtävätkö ja maalaavatko lapsenne?

Mikä on mielestäsi haastavinta kissan maalaamisessa tauluksi?

Tyttäreni Matilda on innokas piirtäjä, hän on käynyt kuvataidekursseilla ja -leireillä sekä piirtelee innokkaasti vapaa-aikana. Myös kissat kuuluvat lempiaiheisiin.

Kaikissa elävissä maalattavissa silmät ovat se haasteellisin asia. Silmä jos menee pieleen, niin taulukin on pilalla.

Marianna Ripatti Valokuvat: Kimmo Iso-Tuisku ja Minna Iso-Tuisku

Eroaako kissa mallina muista eläimistä? Kyllä jokaisella eläimellä on se oma tyypillinen ilmeensä ja olemuksensa. Kissa on toisaalta ylväs ja rauhallinen, toisaalta leikkisä ja “villi” sekä arvaamaton, eli todella monipuolinen maalattava.

Minna on aina tykännyt piirtää ja maalata eläimiä. Maalaaminen on hänelle omien sanojensa mukaan yksi eläinrakkauden sivujuonne. Perheen kissojen lisäksi pidän paljon Minnan töistä, joissa aiheena on perheen ilmekkäät lampaat. Voisin hyvin ottaa minkä tapansa Minnan maalauksista omalle seinälleni, suosikkini työhuoneemme seinälle olisi taulu Minnan ilmeikkäistä lampaista.

Alla ja oik. laaduntarkkailija toimessaan.

Haluat varmastikin kertoa tauluillasi kissoistanne jotakin? Mikä tarkoittaa venäjänsinisen olemus sinulle ja mitä haluat rodusta ja kissoistasi töilläsi kertoa? Ensimmäisissä venäjänsinismaalauksissani olen yrittänyt löytää juuri ne venäjänsinisen ominaispiirteet, jotta maalauksessa olisi nimenomaan russi ei vain harmaa kissa. Venäjänsinisestä juuri venäjänsinisen tekee minusta maalauksessa profiili, korvat, ylväys ja tietynlainen aristokraattisuus,sekä ne jo aiemmin mainitsemani upeat, vihreät silmät. Nyt toisen kissan myötä olisi hauska saada kuvattua maalauksissa myös kissojen persoonia (omamme ovat todella erilaisia) sekä heidän keskinäistä suhdettaan. Koen, että toisen kissan myötä sain hurjasti ideoita lisää, kyllä kissat keskenään niin paljon kaikenlaista touhuavat! Facebook-seinälläsi on miehesi ottamia valokuvia kissoistanne. Teettekö taiteellista yhteistyötä?

4

Käytän joskus Kimmon ottamia valokuvia apuna maalatessani. Kimmo sanoo myös kysyttäessä mielipiteensä keskeneräisistä töistäni. Lisäksi Kimmo yleensä kuvaa valmiit työni. Mutta ei ainakaan vielä muuta yhteistyötä. Siniset Sanomat 3/2019

Siniset Sanomat 3/2019

5


Haluatko lukea lisää?

Liity Suomen Venäjänsiniset ry:n jäseneksi osoitteessa http://suomenvenajansiniset.fi/liity.php ja saat Siniset Sanomat kotiinkannettuna 4 kertaa vuodessa. Takakannessa: IvanaKallio’s Gothamin Mahti Miäs. Omistaja ja kasvattaja Helinä Vaarala. Kuva Katja Kurisjärvi.

Profile for Suomen Venäjänsiniset ry

Sininen juttu 3/2019  

Siniset sanomat -jäsenlehden maksuton näytejuttu. Aiheena tällä kertaa venäjänsiniset taiteessa.

Sininen juttu 3/2019  

Siniset sanomat -jäsenlehden maksuton näytejuttu. Aiheena tällä kertaa venäjänsiniset taiteessa.

Advertisement