Page 1

15. - 28. jul

besplatno/free

161.broj


www.tdiradio.com

DobroJutarnji program svakog radnog dana 7-9h

91.8 FM


/ 8 Dress up

SADRZAJ

Asfalt se topi pod potpeticama, dok vi ispijate u trku ko zna koji po redu gutljaj osvežavajuće tečnosti, dok se od vrućine muti pred očima. Leto je tek na početku, ali vi već sada znate da ste do kraja istog, iz ovog ili onog razloga, osuđeni na usijani beogradski beton. Nekako ste se i pomirili sa tom činjenicom, ali vas i dalje muči pitanje kako ostati stajliš i na gradskih plus hiljadu, nesnosnost gužve u prevozu do i od odredišta, i svih propratnih čari leta u gradskom okruženju. E tu, nastupamo mi sa par praktičnih saveta kako modno preživeti leto u gradu.

Rez: slike XXI veka

Ako vas strogi dress code-ovi ograničavaju u izboru letnje odeće, poigrajte se sa aktuelnim trendovima, koji vam pružaju mogućnost kombinovanja udobne, prikladne i moderne garderobe. Kapri pantalone su se vratile u velikom stilu, i kao stvorene su za strogi kancelarijski izgled. Uz košulju laganog materijala i dobar par cipela izgledaćete samopouzdano i ozbiljno, dok će vam specifičan kroj ovih pantalona pružiti mogućnost za koketiranjem sa nešto ležernijim izgledom, prikladnijim vrelim julskim i avgustovskim danima.

/ 22

Kapri pantalone

Kapri

Film

BRANISLAVA ANTOVIĆ Autorka jednog od najčitanijih modnih blogova preporučuje čitateljkama Singidunum Weeklyja

Modno preživljavanje leta u Beogradu

Heklano Maksi dress

Maksi haljine

One su praktične, romantične, elegantne i, što je najbitnije, udobne za vrele letnje dane. Bilo da ste izabrale jednobojne, šarene, sa krupnijim ili sitnijim printom, dok god su lepršave i od prijatnih materijala služiće svrsi. A svrha je jasna: ostati stajliš i na gradskih +37 stepeni. Za sve one kojima leto u gradu podrazumeva i leto u kancelariji, ovo je idealan način da se izborite za strogim formama poslovnog izgleda. Ukoliko odlučite da spojite ekonomično sa lepim, odaberite par lepih materijala različitih boja i printova i uz vešte ruke vaše krojačice, mame, bake ili tetke, imaćete pravu mini kolekciju maksi haljina sa kojom ćete i više nego spremni zakoračiti na vrele beogradske ulice.

Aksesoari

6

011 otvaranje : Belef

8

Dress up : Modno

14

Muzika : SMS

20

Film : Hobit

26

Intervju : Jugoslav

Pantelić

28

Zoomiranje : Beer

fest

32

Art : Knjige,

40

Rekreacija : Ada

42

Destinacija :

49

Novo mesto : Hedone

Kako letnje oluje mogu biti iznenadne, vetrovite i hladne, morate imati pri ruci i komad zvani ,,za svaki slučaj’’. Onaj komad koji se najlakše navuče preko bele letnje haljinice, izgleda sjajno uz vaše gladijatorke i čuva vas od naglih post olujskih padova temperatura. Ove sezone takav komad je heklan, i to baš onako kao da ga je vaša baka upravo završila.

Zaboravite sve predrasude

koje ste imali o heklanju i bacite se u potragu za svojim primerkom.

Aksesoari

Heklano

Kalemegdan, prostor iza Galerije Prirodnjačkog muzeja od 15. jula do 7. avgusta. - Ljubitelji dokumentranog filma Belef je tokom leta spremio iznenađenje za vas! Dakle, sledi Rez, a Rez je Belefov filmski festival dokumentarnog filma sa pratećom radionicom. Savremeni kreativni dokumentarac je svakako postao umetnost XXI veka. Njegov nezadrživi uspon u poslednjih deset godina značio je fantastični razvoj produkcije na globalnom nivou, značajno prisustvo na svim vodećim svetskim filmskim festivalima, veliki uticaj na savremeni film, televiziju i vizuelne medije, permanentnu borbu za autorske slobode i ekspanziju novih uzbudljivih autorskih ideja. Moderni dokumentarac je ovladao svetom- sposoban da dokumentuje do skora na filmu nezamislive aspekte života, kao i da prikaže novo lice globalizovanog sveta. Upravo tako dokumentarac može da generiše do skora nezamislivu sveobuhvatnu sliku čitave planete, dajući kreativnu vizuelnu potvrdu činjenicama o sveopštoj povezanosti sveta. S podjednakom snagom moderni dokumentarac kreira prizore XXI veka prikazujući ’’urbane pejzaže’’ gradova i megapolisa. Kao što su i sami megapolisi do sada neviđeni u ljudskoj istoriji, takve su si slike koje ih pokazuju- pravi prizori novog milenijuma. Selekcija filmovi o planeti: „Negde Drugde“ (Elswhere) režija Nikolaus Gejhalter, režija Raul de la Fuente, Austrija,

2006. (91 min). Selekcija filmovi o gradovima (širi izbor): „Megacities“ režija Mihail Glavoger, Austrija, 1998. (90 min) snimano u Bombaju, Meksiko Sitiju, Moskvi i Njujorku; „Berlin: simfonija velegrada“ režija Tomas Šadt, Nemačka, 2002. (77 min); „Obilazak“ (The Cruise) režija Benet Miler, SAD, 1998. (76 min) film o Njujorku, fokusiran na Menhetn; „Snovi u Kopenhagenu“ režija: Maks Kestner, Danska, 2009. (80 min); „Shanghai Space“ režija Nana Frank Muler, Danska, 2009. (60 min); „Zaborav“ (El ovido) režija Hedi Honigman, Holandija, 2008. (93 min) film o Limi, Peru; „I Wish I Knew“ režija: Zang Ke Jia, Kina, 2010. (125 min) najnoviji film o Šangaju, premijerno prikazan u Kanu prošle godine. Predvišeno je da pre početka svake projekcije bude posebno obraćanje publici vezano za film, autora i autorski postupak, ali bi svakako moglo da uključi različita zanimljiva viđenja u odnosu na teme kojima se filmovi bave.

Španija,

2001. (240 min); „Nomadak TX“

Ako se zapitamo kako izgleda jedna standradna letnja kombinacija, dobićemo vrlo jednostavan odgovor: majica u kombinaciji sa suknjiom ili šorcem ili haljina. Zvuči li vam ovo kao već viđeno (million puta) i dosadno? Oh, da! Ako vas letnja uniformisanost, proistekla iz želja za lakšim podnošenjem visokih temperatura, iritira, vreme je da je malo začinite. Da, znamo, nismo otkrili toplu vodu, ali nije na odmet da vas podsetimo na važnost nakita, marama i šešira u jednoj letnjoj kombinciji i postizanju efektnosti iste. Uz pomeunte modne

Festival evropskog filma Palić 2011. Palić od 17. do 22. jula. - Na ovogodišnjem 18. po redu Festivalu biće prikazano 95 filmova iz 30 evropskih kinematografija, u okviru deset filmskih selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Omaž program za dobitnike nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program posvećen dobitniku nagrade Underground Spirit, Novi poljski film, Novi mađarski film, Eco Dox, Dečji program i selekcija: Kako je počeo rat na mom Balkanskom (polu)otoku? Nastavlja se tradicija debatnih programa u okviru Festivala, istakavši da su ovogodišnji okrugli stolovi znatno ambiciozniji u odnosu na ranija izdanja Festivala, po broju učesnika i širini tema koje obuhvataju. On je najavio novinu u programu ovogodišnjeg Festivala – edukativni segment koji se ove godine sastoji iz dve radionice. U pitanju su Crossovers radionica dokumentarnog muzičkog filma koju Festival organizuje u saradnji sa Festivalom dokumentarnog rock filma DORF iz Vinkovaca i radionica namenjena studentima završnih godina filmske produkcije iz Srbije i Rusije. Pored osnovne težnje da se, kroz radionice, Festival osavremeni uključivanjem mladih reditelja u svoje programe, namera organizatora da one ubuduće zažive kao znatno obimniji i značajniji. Selektor Glavnog takmičarskog programa okarakterisao je ruski sineasta Nikolaj Nikitin ovogodišnji izbor kao niz filmova koji ciljano nisu birani da odražavaju tipične i već poznate odlike svojih kinematografija. Kao primere, izdvojio je rumunsku romantičnu komediju Zdravo, kako si? Aleksandra Mafteija koja se ni po čemu ne uklapa u novi talas rumunskog filma koji je prepoznat na

italijansku

ko

Besplatno iz Beograda na Palić Festival evropskog filma Palić i ove godine organizuje u periodu od 17. do 22. jula svakog dana prevoz od Beograda i Novog Sada do Palića. Prevoz je besplatan, potrebno je samo da nabavite vaučer koji će se do početka Festivala deliti preko naše Facebook stranice i medija (B92, Blic). (Jedan vaučer = povratna autobuska karta do Palića + ulaznica za Glavni program, ulaz na sve ostale programe je besplatan). Ulaz na sve koncerte koji će se održati od 17. do 21.

http://divineworld.blogspot.com/

preživljavanje leta u Beogradu

48

14 izložbe, pozorište... Ciganlija

mediju Štagodbilo Giulija Manfredonije o gradonačelniku malog italijanskog mesta kome je politički idol Berluskoni. Takođe, Nikitin je najavio film ruskog reditelja Andreja Zvaginceva (Povratak), Elena. Nikitin je skrenuo pažnju da će u okviru Glavnog takmičarskog programa biti prikazana i dva domaća ostvarenja – „Kako su me ukrali Nemci“ Miše Radivojevića i „Montevideo, Bog te video“ Dragana Bjelogrlića. Po Nikitinovom mišljenju ovogodišnji Festival evropskog filma predstavlja, dakle, veselu, ali i mračnu stranu evropskog.

evropskim festivalima. Takođe, izdvojio je

42

Helsinki

Direktor: Aleksandar Bubonja,aleksandar@sw.rs Glavni i odgovorni urednik: Vladimir Đurđić, vladimir@sw.rs Tehnički urednik i dizajn časopisa: Ana Bogdanović Novinar: Tijana Pantelić, tijana@idemo.rs Saradnici: Igor Blažević, Srđan Miljević Adresa redakcije: Dimitrija Tucovića 52-14 tel: 240-1320, marketing@sw.rs Advertising menadžer: Miloš Todorović, milos@sw.rs Ivana Pešić, ivana@sw.rs Sales executive: Ivana Vraneš, ivana@idemo.rs Urednik web portala idemo.rs: Dragana Vraneš, dragana@idemo.rs Štampa: Modriani (Šimanovci) CIP: Katalogizacija u publikaciji Narodna biblioteka Srbije, Beograd ISSN: 1452-7014 COBISS.SR-ID: 136525836 Publikacija ne snosi odgovornost za izmene u programima.

26


NAPISAO / PRLJAVI INSPEKTOR BLAŽA

Jul nije kul

" J

„Mama, hoćemo li danas ići na bazen?“, ona na to odgovara: „Pitaj, tatu. On ionako ništa ne radi“.Ako pak dete pita oca isto pitanje on ce reći: „Pitaj, sine, majku. Ona te je rodila“...

ul je specifičan mesec u našem glavnom gradu. Mlađi školarci su na raspustu, pa mame i tate moraju da provode više vremena sa njima. Zato su majke i očevi đaka u julu nervozniji nego tokom cele školske godine. Jer deca su ustvari mala bića puna nedokučivih hormona koja u sedmom kalendarskom mesecu potpuno poblesave od dosade. Brižni roditelji nemaju snage da odgovaraju na svako pitanje koje im postavljaju ovi mali ljudi. Zato pribegavaju prebacivanju loptice na suprotnu stranu kao Nole. A, to znači ako dete pita majku: „Mama, hoćemo li danas ići na bazen?“, ona na to odgovara: „Pitaj, tatu. On ionako ništa ne radi“. Ako, pak, dete pita oca isto pitanje on će reći: „Pitaj, sine, majku. Ona te je rodila“... Odavde možete da zaključite da sva beogradska deca vuku traume iz jula. Evo, sad se i ja prisećam mojih pubertetskih julskih dana. Kada sam završio šesti razred, roditelji su me za nagradu ostavili kod babe na par dana. Nikada nisam pojeo toliko kačamaka, sutlijaša i slatkog od šipka kao tih dana. Takođe, baba me je stalno terala da pijem sok od zove. Govorila je da je zdrava za bešiku. Ej, imao sam 12.godina, a ona

priča o bešici. Čini mi se od tada da uvek kada uriniram osetim ukus zove u ustima. O tome šta osećam kada neko pomene kačamak ili sutlijaš, nekom drugom prilikom. Od drugog razreda srednje škole sam se izborio da više ne moram da idem kod babe. Roditelji su odlučili da me puste na more, ali tek u avgustu. To je značilo da sam morao da čekam da prođe glupi jul, pa tek onda da doživim prvo letovanje bez majke i oca. Čini mi se da sam išao na bazen, igrao basket i gluvario u kraju sa ortacima. Znam samo da je jul bio tampon zona do mog prvog pravog morskog ugođaja. Jer ići sa roditeljima na more u uzrastu posle 15. godine života je isto kao ići sa ženom na Tajland. Verujte mi, pošto sam iskusio i tu glupu situaciju. Otprilike to ovako izgleda. Svuda oko vas su mlade devojke koje vas gledaju zavodljivo i kažu: „Take me“ (uzmi me), a mi oženjeni se držimo za ruke sa svojim zmajevima i odgovaramo: „No, thank you“. Ili u prevodu - ne, hvala. Zamislite, kakav je to fizički i mentalni bol. Prvi put u životu neko žensko stvorenje hoće da ga uzmete odmah, a vi kažete da nećete i još se zahvaljujete. Izvinite, malo sam skrenuo sa teme, ali ponela su me (o)sećanja. Ono što je najvažnije te godine kada sam napunio 16 godina, nekako sam izgurao jul i proveo najlepše letovanje u tom periodu mog života. Evo i sad čekam da prođe jul i da odem negde u avgustu na godišnji odmor. Što želim i vama od srca!


011

Otvaranje

Aktuelno

/ 6

U Prvi osvetnik: Kapetan Amerika (Captain America: The First Avenger)

bioskopima od 28. jula; Režija: Džoe Džonston; Uloge: Kris Evans, Tomi Li Džons, Hugo Viving, Hejli Etvel Sebastian Stan, Dominik Kuper, Tobi Džons, Nil MekDonou, Derek Luke i Stanli Tući; Žanr: akcija; Studio: Paramount. Sadržaj: „Prvi osvetnik: kapetan Amerika“ fokusiraće se na ranije dane Marvelovog univerzuma kad se Stiv Rodžers (Kris Evans) dobrovoljno prijavio da učestvuje u eksperimentalnom programu koji će ga pretvoriti u super vojnika poznatog pod imenom Kapetan Amerika. Kao kapetan Amerika, Rodžers će udružiti snage s Bakijem Barnsom (Sebastijan Sten) i Pegi Karter (Hejli Etvel) i povesti rat protiv zle organizacije HIDRA, koju predvodi zlikovac Crvena Lobanja (Hugo Viving).

Pomalo seksi

I

zdavač: Portalibris; Autorka: Linda Frensis Li. - Kejt Blum je zadovoljna mlada žena. Ipak, oseća da na emotivnom planu nije baš sve onako kako bi želela. Život joj se iz korena menja kada se u grad vrati Džesi Čapman, šarmantni golfer koji nijednu ženu ne ostavlja ravnodušnom. Ali, on ne sluti kakvo ga iznenađenje čeka. Nekadašnja ljupka komšinica Kejt, kojoj je davno slomilo srce, nije više naivna, nesigurna tinejdžerka i pokazaće mu u kakvu se opaku zavodnicu pretvorila. Ponovni susret s njim budi kod Kejt sećanja na vreme kada je

kao devojčica bila nesrećno zaljubljena u njega.Džesu su potrebni bektvo i odmor od publiciteta,a Kejt je željna prave ljubavi i njega. Ova knjiga je prva u seksi trilogiji o tri najbolje drugarice i njihovnim ljubavnim dilemama, i ostvarenjima. Likovi i radnja živi su pri čitanju kao da gledate film.Ovo je ljubavna komedija kroz koju ćete upoznati nove, zanimljive ženske likove, a u mnogima ćete prepoznati i sebe. Neobične situacije, često komične, šoping, prijateljkstvo, izlasci, ljubavne muke čine ovu knjigu pravom poslasticom za ženski svet. Da ne pominjemo da je i pomalo seksi…


Egipat u Beogradu

D

onji Kalemegdan, 26. jul (21.00). Konačno ne morate otići u Egipat da biste videli svetsko čudo, Sfingu i najčuvenije egipatske piramide. Spektakularan doživljaj najstarije istorije i drevnih tajni možete videti u Beogradu, na donjem Kalemegdanu, gde će se održati multimedijalni „Sound & Light“ spektakl „Egipat u Beogradu“. Događaj će tra-

Belef 2011 – AV 21

N

a ovogodišnjem, jubilarnom, 20. BELEF-u, koji će se održati od 15. jula do 7. avgusta, pod sloganom Audio Visual 21st Century – AV 21, akcenat je stavljen na audio-vizuelni deo programa koji predstavlja presek najaktuelnijih događanja na svetskoj umetničkoj sceni. Koncept ovogodišnjeg Belefa predstavlja projekte koji objedinjuju audio i vizuelne umetnosti i tematski se bave odnosom tehničko-tehnološkog razvoja, prirode (i njenog uništavanja) i čoveka kao pokretača i objekta ovih promena. Zastupljeni su svi mediji (scenska, muzička,

jati oko sat vremena i biće prikazane dve projekcije priča o egipatskoj istoriji. Putem moderne tehnologije, zvučnim i svetlosnim efektima dočaraće se arheološki lokalitet i to sve na vodenom zidu površine 20m x 40m. Ljubitelji egipatske kulture doživeće teatarski prikaz egipatskih božanstava, istorijskih i mitoloških likova poput Horosa, Anubisa, Ozirisa, Amon Raa, Sfinge, koji u formi monologa ili dijaloga govore o sebi, svom životu i vladavini. Iz 21. veka vratićete se hiljadama godina unazad, da vidite kako se tada živelo. Videćete Veliku piramidu Kufu, jedinu od sedam svetskih čuda, zatim piramidu koju je podigao sin Faraona Kufu, Khafre, kao i brojne druge istrojiske građevine i ličnosti koje su obeležile to doba. Ovaj čudesan šou koji predstavlja poklon svim Beograđanima, će bar na trenutak dočarati mistični svet starog Egipta svim našim sugrađanima. Ulaz na ovu manifestaciju, koja će biti centralni događaj ovogodišnjeg 20. jubilarnog BELEF-a je besplatan.

vizuelna umetnost), prepliću se kroz program, što je donekle i odraz vremena u kome živimo. Prvi put, ove godine, povodom obeležavanja jubileja, BELEF će imati segmente ekološkog programa, programa za decu, kao i programa koji se bavi inkluzijom osoba sa invaliditetom. Ove godine, Belef će imati šest programskih celina: scenski program – RUR, filmski program – REZ, muzički program – TON, vizuelni program – AKT, ekološki program – EKO, dečiji program – KIK. Cilj programa Belefa 2011 je afirmisanje umetničkih vrednosti, animacija i edukacija publike, izgradnja novih estetskih i vrednosnih kriterijuma. Beogradski letnji festival je manifestacija koja tokom leta ima za cilj da producira i predstavi vrhunska umetnička ostvarenja iz oblasti muzike, pozorišta, vizuelnih umetnosti i drugih umetničkih disciplina, i da na taj način animira Beograđane i goste Beograda. U toku 2010. godine, Belef je postao član Asocijacije evropskih festivala (EFA). Kao i do sada, Beogradski letnji festival će se održati pod pokroviteljstvom Grada Beograda, u izvršnoj produkciji BELEF centra.


BRANISLAVA ANTOVIĆ Autorka jednog od najčitanijih modnih blogova preporučuje čitateljkama Singidunum Weeklyja

Dress up

/ 8

Modno preživljavanje leta u Beogradu Asfalt se topi pod potpeticama, dok vi ispijate u trku ko zna koji po redu gutljaj osvežavajuće tečnosti, dok se od vrućine muti pred očima. Leto je tek na početku, ali vi već sada znate da ste do kraja istog, iz ovog ili onog razloga, osuđeni na usijani beogradski beton. Nekako ste se i pomirili sa tom činjenicom, ali vas i dalje muči pitanje kako ostati stajliš i na gradskih plus hiljadu, nesnosnost gužve u prevozu do i od odredišta, i svih propratnih čari leta u gradskom okruženju. E tu, nastupamo mi sa par praktičnih saveta kako modno preživeti leto u gradu.

Maksi dress

Maksi haljine

Aksesoari

One su praktične, romantične, elegantne i, što je najbitnije, udobne za vrele letnje dane. Bilo da ste izabrale jednobojne, šarene, sa krupnijim ili sitnijim printom, dok god su lepršave i od prijatnih materijala služiće svrsi. A svrha je jasna: ostati stajliš i na gradskih +37 stepeni. Za sve one kojima leto u gradu podrazumeva i leto u kancelariji, ovo je idealan način da se izborite za strogim formama poslovnog izgleda. Ukoliko odlučite da spojite ekonomično sa lepim, odaberite par lepih materijala različitih boja i printova i uz vešte ruke vaše krojačice, mame, bake ili tetke, imaćete pravu mini kolekciju maksi haljina sa kojom ćete i više nego spremni zakoračiti na vrele beogradske ulice.


Kapri pantalone

Ako vas strogi dress code-ovi ograničavaju u izboru letnje odeće, poigrajte se sa aktuelnim trendovima, koji vam pružaju mogućnost kombinovanja udobne, prikladne i moderne garderobe. Kapri pantalone su se vratile u velikom stilu, i kao stvorene su za strogi kancelarijski izgled. Uz košulju laganog materijala i dobar par cipela izgledaćete samopouzdano i ozbiljno, dok će vam specifičan kroj ovih pantalona pružiti mogućnost za koketiranjem sa nešto ležernijim izgledom, prikladnijim vrelim julskim i avgustovskim danima.

Kapri

Heklano

Kako letnje oluje mogu biti iznenadne, vetrovite i hladne, morate imati pri ruci i komad zvani ,,za svaki slučaj’’. Onaj komad koji se najlakše navuče preko bele letnje haljinice, izgleda sjajno uz vaše gladijatorke i čuva vas od naglih post olujskih padova temperatura. Ove sezone takav komad je heklan, i to baš onako kao da ga je vaša baka upravo završila. Zaboravite sve predrasude koje ste imali o heklanju i bacite se u potragu za svojim primerkom.

Heklano

Aksesoari

Ako se zapitamo kako izgleda jedna standradna letnja kombinacija, dobićemo vrlo jednostavan odgovor: majica u kombinaciji sa suknjiom ili šorcem ili haljina. Zvuči li vam ovo kao već viđeno (million puta) i dosadno? Oh, da! Ako vas letnja uniformisanost, proistekla iz želja za lakšim podnošenjem visokih temperatura, iritira, vreme je da je malo začinite. Da, znamo, nismo otkrili toplu vodu, ali nije na odmet da vas podsetimo na važnost nakita, marama i šešira u jednoj letnjoj kombinciji i postizanju efektnosti iste. Uz pomeunte modne aksesoare, daćete svojoj garderobi onog šmeka, radosti i šarenila koje samo leto pruža.

http://divineworld.blogspot.com/


SPRINGFIELD

„UŠĆE SHOPPING CENTER“ www.usceshoppingcenter.com

• Chicco • Ciciban • Circus (centar porodične zabave) • Enci Menci • Kolosej (arkadne igre) • Okaidi • Osh kosh b’gosh • Petits Petons • Prenatal • Prvi korak • Rio • Sport Vision Kids • Turbo Limač • Hypermarket • Idea supermarket

• Knez Mihailova 14-16, 30-32-348 • Ušće Shoping Center, Bul. Mihajla Pupina 4, 31-21-019 • T.C.Mercator, Bul. umetnosti 4, 31-30-036 • Bul. kralja Aleksandra 28-32, 30-37-279

/ 10

• Outlet – IDEA, Omladinskih brigade 100, 21-79-020 • Outlet – IMMO, Gandijeva 21, 21-75-258

GRAD TE ČEKA! PRONAĐI SVOJE MESTO!

Dress up

UNITED COLORS OF BENETTON Terazije 6; tel: 3066-450; radno vreme: 9.00-21.00, subotom: 10.00-20.00, nedeljom: 11.00-18.00

„UŠĆE SHOPPING CENTER“ GRAD TE ČEKA! PRONAĐI SVOJE MESTO!

www.usceshoppingcenter.com; radno vreme: 10.00-22.00

BUTICI • 1.2.3. • 7 Camicie• Attrattivo • Avanguardia • Benetton • Bershka • Cortefiel • Etam • Extreme Intimo

• Fashion & Friends • Fox • Garinello • Glou • Guess • Golden Point • Koton • Lacoste • Levi’s • Lisca • Madness • Mango • Marco Fradi• Marina Yachting • Marks&Spencer • Massimo Dutti • Mexx • N Fashion • New Yorker • Oysho • P....S.... • Pull & Bear • Quiksilver • Salsa • Sisley • Springfield • Sting • Stradivarius • Timberland • Time Out • Tom Tailor • Undercolours of Benetton • Women’s Secret • XYZ • Zara • Quiz

AKSESOARI • Accessorize • Caprisa • Glam Up • Identico • Lollipops • Piqauadro • S&L • Zlatara Stefanović • Parfois • Swarovski • Swatch • Zlatara Tomašević • Zlatarna Celje • Watch planet by S&L • Zaks • Diva

LEPOTA I ZDRAVLJE • Bottega Verde • Jasmin • Masterpharm apoteka • Sephora • Lush OBUĆA I KOŽA • Aldo • Bata • Brown Shoes/Via Spiga • Ecco • Fratelli rossetti • Geox • Nursace • Office Shoes • Shoe Box • Graffiti • Nine West

ZA DECU • Chicco • Ciciban • Circus (centar porodične zabave) • Enci Menci • Kolosej (arkadne igre) • Okaidi • Osh kosh b’gosh • Petits Petons • Prenatal • Prvi korak • Sport Vision Kids • Turbo Limač • Dexy co


Savetuje Mirjana Bates

Dress up

/ 12

Divlje usne Apsolutni hit ove sezone su ekstremno naglašene usne, u animal printu ili duginim bojama. Leto je i sve je dozvoljeno, posebno na ludim žurkama. Ako idete na party u prirodi, maskenbal ili noćno kupanje na nekom od beogradskih bazena, osvežite svoj imidž ovim nesvakidašnjim mejkapom. Odaberite nijansu ruža po želji i nanesite ga na suve usne, potom višak skinite maramicom. Za iscrtavanje šara koristite vodootporni ajlajner, u boji koja vam odgovara. Da se ne bi razmazivao preko kremaste strukture karmina i da bi „slika“ na usnama potrajala barem do prvog poljupca, šminku morate fiksirati. Najbolji su profesionalni tečni fiksatori, ali ako ne uspete da ih nađete u Beogradu, poslužiće i transparentni puder u prahu, koji svaku podlogu čini vodootpornom: Artdeco Fixing Powder. Nanosi se tako što se pufnom blago natapka preko usana. Ako želite dugine boje, najlakše je raditi sa raznobojnim olovkama i preko namazati sjaj, ali ne četkicom, već direktno iz tubice, kako bi svaka boja ostala u svojoj traci. Pustite mašti na volju, igrajte se, isprobavajte... Inspiraciju ćete pronaći na www. violentlips.com, a za detaljnija uputstva i savete o šminkanju posetite www.ulepsavanje.wordpress.com

Time-out PJ KNEZ

Knez Mihajlova br.14-16, Beograd Radno vreme: Pon-Sub: 10-22 h ; Ned: 12-20 h Telefon: 011/2188-230 ; 011/2188-250

PJ TC.UŠĆE

Bulevar Mihajla Pupina br.4, lok.23, Beograd Radno vreme: Pon-Ned: 10-22 h Telefon: 011/3121-008

PJ BULEVAR

Bulevar Kralja Aleksandra br. 28-32, Beograd Radno vreme: Pon-Pet: 9-21 h; Sub: 9-20 h Telefon: 011/3393-077

PJ POŽEŠKA

Požeška br. 98a, Beograd Radno vreme: Pon-Pet: 9-21 h; Sub: 9-17 h Telefon: 011/3545-914

PJ IMMO

Gandijeva br.21, lok.12, Beograd Radno vreme: Pon-Sub: 9-21:30 h; Ned: 11-19 h Telefon: 011/2168-531

GRAD TE ČEKA! PRONAĐI SVOJE MESTO!

DELTA CITY GRAD TE ČEKA! PRONAĐI SVOJE MESTO!

MODA • ŽENSKA I MUŠKA MODA • Avanguardia • Buzz • Pepe jeans/O’Neill • Esprit • Mango • Orsay • Zara • 7camicie

• Stradivarius • Tally Weijl • Terranova • Pepe Jeans • Adventure/Timberland • Azzaro • Benetton • Bershka • Jack & Jones/Veromoda • Lacoste • Diesel • Energie/Miss 60 • Evolution • Irena Grahovac • Legend • Marks&Spencer • Massimo Dutti • Max&Co • Mexx •*IN • Motivi • Navigare • De Niro • New Yorker • Pull&Bear • Hilfiger Denim • Tom Tailor • Replay • Zara DECA • Beba Kids • Chicco • Dexy co • IANA • Monsoon children • Mothercare • Naturino • Idexe • Pollino • OBUĆA • Nursace Africa • Geox • Naturalizer • Office shoes • Aldo • Bata • Ecco • Ipanema • Rider • Guess Accessories • Via spiga • VEŠ • Golden point • Intimissimi• Yamamay • Calzedonia • Etam • Oysho • SPORT • Adidas Brand Store • Beosport • Lotto • Nike • Puma • Sport Impuls • Sport Vision kids • Hummel AKSESOARI • Carpisa • Glam Up • Samsonite • Blue rose • Paradox • Six • S&L Jewelry&Watches • Swarovski • Pandora • Zlatarska kuća Andrejević • Fossil • Avanglion • Diopta • La gatta • Manual • Piquadro • Accessorize • Swatch • Optiplaza • Police-Bomar LEPOTA I ZDRAVLJE • Celsius apoteka • Lilly • ID-hair • Nicole • Sephora • Harmonija posh • Limoni TEHNIKA I OPREMA ZA KUĆU • ComTrade • Kliker gift shop • MTS • Telenor • XXL • Coin casa • Mali Zmaj • Rad ars • Sun, Moon and Stars • Tehnomarket • Samsung - Nokia mobile-shop • VIP mobile • Orion telekom SUPERMARKET • SuperMaxi CAFÉ/RESTORAN • Café Music • Monument • Costa Coffee • Moment • Amatti • Asia Food • Serbia Giros • Fish & bar • Foody • KFC • McDonald’s OSTALO • TV shop • VIP menjačnica • P.S.F.S Vlahović • Art cool • Banca Intesa • Cvećara Ivona • Delta Generali • Vulkan • Minut 2 stop • Adore chocolat • Inmedio • Party city • Big blue turisticka agencija ZABAVA • Ster cinemas •Kolosej Lounge&Play • Centar porodične zabave - Circus • Crypton Planet • Games • Cycraft • City break-arena urban park


Festival SMS 48 – Ne spavamo!

Muzika

/ 14

S

rebrno jezero, 15-17. jula. – Napomenućemo na samom početku da je festival, kako organizatori poručuju, predviđen samo za najjače i neumorne, pod motoom - ne spavamo! Ime festivala, nema nikakve veze sa mobilnim telefonom ili porukama, već skraćenica SMS predstavlja suncemesec-sunce, a broj 48 označava, da će festival trajati bez prestanka 48 sati! SMS 48 otvoriće

Vlado Georgiev, a pored Barbe nastupiće i YU grupa, Riblja čorba, Viktorija, Inspektor Blaža i didžejevi Alex Gaudino i Marko Nastić... Manifestacija se održava na prelepom poluostrvu i to na tri bine: glavni stejdž - oko koga staje 20.000 ljudi i na kome će nastupiti didžejevi i pop-rok bendovi; etno balon - u kojem će nastupiti trostruku pobednik Guče Dejan Petrović sa svojim big bendom, kao i razni tamburaški i trubački orkestri i survivor zona – posebno

osmišljen prostor za najluđi provod na festivalu uz neprekidni 48-časovni pena parti i mnoga iznenađenja. VIP provod biće organizovan na brodu, gde je osmišljen specijalan provod na vodi. Cena karte koja važi za svih 48 sati u pretprodaji košta 1.750 dinara, a u prodaji su i pojedinačne dnevne ulaznice. Na sajtu www. sms-48.com možete pronaći informacije o cenama i načinu kupovine ulaznica, kao i smeštaju na Srebrnom jezeru i o programu festivala.


Muzički program BELEF-a

L

etnja scena na Kalemegdanu, 15. jula – 7. avgusta. – Kao i prethodnih godina, u okviru BELEF-a, na Kalemegdanu, na platou iza Galerije Prirodnjačkog muzeja, moćićemo da uživamo u raznovrsnom koncertnom programu. Za otvaranje letnje kalemegdanske scene zaduženi su maestro Rambo i Mutant Dance Sextet, koji će nastupiti u petak 15. jula u 22.00, odmah nakon vatrometa (21.55), a odmah posle njih scenu će preuzeti VJ Miloš Dobrosavljević. Već sledećeg dana, 16. jula u 21.00 na istoj bini nastupiće pank-folk, atrakcija iz Velike Britanije - Singing Loins, kao i domaći sastav Night Shift. Japanac Damo Suzuki, poznat kao pevač nemačkog eksperimentalnog rok sastava Can, nastupiće 19. jula u 21.00, kao i Neočekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar i DJ Boža Podunavac. Za 23. jul u 21.00, zakazan je nastup LP Dua – Sonje Lončar i Andrije Pavlovića, a 30. jula (21.00) nam u goste dolazi hrvatski surf-rok sastav The Bambi Molesters. Makedonac Kiril Džajkovski nastupa 2. avgusta (21.00), a sastavi Tav Falco ( SAD, Austrija, Francuska) i Block Out, održaće koncerte 6. avgusta (21.00). Na

kraju, kao šlag na tortu predviđeno je i spektakularno zatvaranje festivala, nastupom popularnog slovenačkog sastava Laibach, 7. avgusta u 21.00. Istovremeno, u saradnji sa Kolarčevom zadužbinom, biće organizovan i program koncerata klasične muzike. Tako će na svečanom otvaranju 15. jula u 20.00 u velikoj Sali Kolarca, nastupiti španska pijanistkinja Ana Hasler. Ostatak programa pod nazivom „Klasika lajt“ biće organizovan na bini u ulici 1300 kaplara. Mladi izvođači klasične muzike izvode dela klasične, pop, jazz, rock, disco muzike na otvorenom prostoru uz vizuelnu podršku video DJ umetnika.


KLASIKA ZADUŽBINA ILIJE M. KOLARCA

Studentski trg 5 BELEF - Svečano otvaranje – Koncert „Od Španije do Rusije“ - Ana Hesler, mecosopran, uz klavirsku saradnju Enrike Bernaldo de Kirosa (Španija) pet. 15. jul (20.00)

KONCERTI BELEF

Letnja kalemegdanska scena plato iza Prirodnjačkog muzjea Rambo i Mutant Dance Sextet / VJ Miloš Dobrosavljević pet. 15. jul (22.00) Singing Loins / Night Shift sub. 16. jul (21.00) Damo Suzuki / Neočekivana sila koja dolazi i rešava stvar / DJ Boža Podunavac uto. 19. jul (21.00) LP Duo – Sonja Lončar i Andrija Pavlović sub. 23. jul (21.00)

I Love R&B sredom (23.00) 1on1 Party - DJ Nikola & DJ Jabba četvrtkom (23.00) Just Friday! DJ Ike& DJ Prema petkom (23.00) Club House by DJ Mirko & DJ Meex subotom (23.00) Pena Party - DJ Mirko & DJ Meex nedeljom (23.00)

Muzika

/ 16

GRAD TE ČEKA! PRONAĐI SVOJE MESTO!

CLUBBING ANDER BAR

Pariska 1, 064/2520-050 World of Ander - Pookie, Groovyman & Me-High-Low utorkom (21.00) Urban Funk Disco Night (DJ peDJa i drugari) četvrtkom (20.00) Ander Summer Essentials – DJ Nights petkom (20.00) Belgrade Most Wanted subotom (20.00) Sunday Chill nedeljom (20.00) Live Act - Acustic Night sredom (20.00)

FREESTYLER

Brodarska bb, 063/668-851 Veče 90-tih - DJ Playa utorkom (23.00)

OK.no

PUB BROD GRAD TE ČEKA! PRONAĐI SVOJE MESTO!

Bulevar despota Stefana 36, 064/0067-546 Loša muzika za loše ljude – garažni pank iz svih epoha i u svim oblicima pet. 15. jul (20.00) INDIE – GO! na Kalemegdanu pet. 15. jul (21.00) Ragot i Bili – dva stara mladića puštaju neke lepe pesme koje se ne čuju često sub. 16. jul (20.00) TBA ned. 17. jul (20.00) Dazed & Confused – od friških indie hitova do čudne elektronike pon. 18. jul (20.00) Dobro veče – 1 robot & 1 žena – probrana selekcija muzičkog izbora uto. 19. jul (20.00) Lepršavo veče sa dozom dekadencije – Sylvia sa gošćama sre. 20. jul (20.00) Četvrtak je stara kurva – muzički izbor Tobić Tobić idola mladih čet. 21. jul (20.00) Loša muzika za loše ljude – garažni pank iz svih epoha i u svim oblicima pet. 22. jul (20.00) INDIE – GO! na Kalemegdanu pet. 22. jul (21.00) koncerti / party time

breaks, hiphop, rock and roll, dubstep, drum'n'bass, reggae, UK garage... There are the breaks utorkom (23.00) Igranka – DJ Ognjen četvrtkom (23.00)

DJ Radoja – leči vaše uši – indie pop, new wave, garage rock, noise, post rock... sub. 23. jul (20.00) TBA ned. 24. jul (20.00) „Indie mi – dođi mi“ – veče by Limma (Indie-Go!) pon. 25. jul (20.00) P!O!P Spelt Backwards – by Dexter (Indie-Go!) – indiepop, c86!, sunshinepop, shoegaze uto. 26. jul (20.00) Department of Forgotten Songs – Andrea & Zorana – indiepop, twee... sre. 27. jul (20.00) Četvrtak je stara kurva – Tobić Tobić čet. 28. jul (20.00)

KLUPSKE SVIRKE KLUB LAĐA

Ispod Brankovog mosta Marko Gangbanger subotom (22.30)

KST

Bulevar kralja Aleksandra 73 Can't stop the rock (DJ Mouse J) petkom (23.00) Domaćica (DJ Junior) sredom (23.00) Ladies Night (DJ Dooshan, DJ Mouse, DJ Bird) sub. 16. jul (23.00)

SOHO BAR

Strahinjića Bana 52, 064/0133-300 Peca i psiho deca live petkom i ponedeljkom (20.00)

BITEF ART CAFE (Letnja scena)

SOUND

Kalemegdan (teniski tereni), 063/594-294 Staropramen veče talenata fantastičnih glasovnih mogućnosti utorkom (23.00) Ana Štajdohar bend pet. 15. jul (23.00) Makao sub. 16. jul (23.00) Eclipse pet. 22. jul (23.00) Pravi su masteri 80-tih, kako domaćih tako i stranih hitova. Izvode i novije hitove ali su im Depeche Mode,U2, Duran Duran kao i Haustor, EKV, Laki Pingvini i ostali bendovi koji su obeležili 80te najjače oružje. Potpuno drugačiji bend koji nedostajao našoj klupskoj atmosferi. Čak tri vrhunska vokala, bend ukupno čini 7 ljudi, smenjuju se cele noći i

Brodarska bb, 063/152-31-21 Belgrade Disco Mafia – Retro House Hits by DJ's: Pepe, Goran Starčević & Oysha sub. 16. jul (23.00) Soundelicious – DJ Oysha & DJ Goran Starčević sub. 16. jul (23.00) Groznica subotnje večeri koja se prebacuje na nedeljno jutro, fenomenalan osećaj koji možete doživeti samo na Sound-u…

POVETARAC

Brodarska bb, 064/0133-300 Beatmasters subotom (23.00) Svake subote tokom letnje sezone ultimativni hit mix dvojac uz odabir muzike bez posebnog žanrovskog opredeljenja. Funk, soul,

CINEMA

koncerti / party time

Obilićev venac 17, 2629-072, 09.00-02.00; Facebook: OK.no ponedeljkom Dan rakije Ulaz - slobodan utorkom Dan tekile Ulaz - slobodan četvrtkom Dan koktela Ulaz - slobodan

nedeljom Dan Whiskey Ulaz - slobodan

Najbolji kokteli u gradu. 250

1000


neće vam dati mira. Makao sub. 23. jul (23.00)

RED ROOM

Simina 10a, 3033-339 Marko Gangbanger petkom (22.30)

/ 18 Muzika

Braće Krsmanović , 2622-509 Cirkusfynkestra – pop rock petkom (22.00) Muzička mašina subotom (22.00) Mramorni ljudi - akustika nedeljom (22.00) Totem – domaći rock utorkom (22.00) Disco Music '70 i '80 sredom (22.00) Libero četvrtkom (22.00)

GAUČOSI

Dunavska 17, 065/3000-909 High Heels subotom (23.00)

LAVA BAR - BAŠTA

Kneza Miloša 77, 3610-525 Ludi Šeširdžija Mr. Bungee petkom i subotom (21.00) Brodarska bb, 064/ 8737-570 Ekstra orkestra petkom (23.30) Žurka je počela pre nekoliko godina u Apartmanu,dobila svoj glamur u Magacinu, a prošlog leta na Sindikatu konačno zatalasala Beograd. Bla Bla band subotom (23.30) GRAD TE ČEKA! PRONAĐI SVOJE MESTO!

RED SHOES GRAD TE ČEKA! PRONAĐI SVOJE MESTO!

Makiška strana Ade 7 064/1103-866 Mambe i Magic Beans petkom (23.00) Profesori i Full House subotom (23.00) Cameleon bend nedeljom (21.00) Combo bend ponedeljkom (21.00) Lilly bend utorkom (21.00)

RESAVA cafe-klub

Ada ciganlija bb, 063/380-205 Nenad Cvijetić (Neša i 100% bend) petkom (01.00) Sloba Bajić i Hua Hua bend subotom (01.00)

GRAD TE ČEKA! PRONAĐI SVOJE MESTO!

ČORBA KAFE

SPLAV SINDIKAT

Marina Visković & Acko + gost iznenađenja sredom (00.00)

Resavska 24, 334-6168 Bend iznenađenja petkom (21.30) Gigolo bend subotom (21.30) Old space bend ponedeljkom (21.30) Vudu karaoke četvrtkom (21.30)

CANTINA DE FRIDA

Karađorđeva 2-4, 2181-107 Double Trouble petkom (22.00) Vesko Vučković & band subotom (22.00) Die beste ponedeljkom (21.00) Best bend utorkom (21.30) Marko St. Louise sredom (22.00)

Mamurni ljudi sredom (21.00) Muzički voz četvrtkom (21.00)

SUNSET CAFFE GRAD TE ČEKA! PRONAĐI SVOJE MESTO!

Makiška strana Ade 9, 063/8073-210 Libertango petkom (23.00) Double trouble subotom (23.00) Maja Volk nedeljom (21.00) Duo Margarita ponedeljkom (21.00) Koktel band utorkom (21.00) Mikica i Arsa sredom (21.00) That’s it četvrtkom (22.00)

ETNO/FOLK ACAPULCO

Dunavski kej bb, 063/7784-760 Marko Žujović petkom (00.00) Bojan Jevtić i Silver bend subotom (00.00) Marina Visković i Nenad Jovanović nedeljom (00.00) Željko Šašić & Kenguri ponedeljkom (00.00) Folk House bend utorkom (00.00) Ivana Selakov i Nemanja Staletović sredom (00.00) Luis četvrtkom (23.00)

AMSTERDAM

Kej Oslobođenja bb, 060/5444-777 L.A. Band (Snežana Nešić i Nemanja Staletović) petkom (00.00) Petar Mitić subotom (00.00)

KARTEL

Brodarska bb, 060/5444-777 Lexsington Band petkom (00.00) Marina Tadić & Marko Žujović subotom (00.00)

BOLLYWOOD (EX AMBIS) Sajamski Kej bb, 064/0133-300 Baby's friday petkom (00.00)

HUA HUA

TEMATSKE VEČERI BLACK PETER PUB

Požarevačka 17, 3440-132 Dan piva nedeljom (20.00) Rakija dan ponedeljkom (20.00) Karaoke četvrtkom (23.00)

BLAYWATCH

Brodarska bb, 060/5444-777 Milena Ćeranić i Ćemo petkom (00.00) L.A. Band (Snežana Nešić i Nemanja Staletović) subotom (00.00) Marina Tadić i Ćemo nedeljom (00.00) Danijela Trkulja, Nemanja Stevanović, Marina Visković, Edita Aradinović & Miloš Trninić utorkom (00.00) Mia Borisavljević četvrtkom (00.00)

SPLAV RIVER

GRAD TE ČEKA! PRONAĐI SVOJE MESTO!

GRAD TE ČEKA! PRONAĐI SVOJE MESTO!

GRAD TE ČEKA! PRONAĐI SVOJE MESTO!

SPLAV H2O

Kej Oslobođenja bb, 063/8156-934 Adil sredom (00.00) Marina Tadić i Milan Rađen petkom (00.00) Disco House Night subota (00.00)

DVA JELENA GRAD TE ČEKA! PRONAĐI SVOJE MESTO!

IMA DANA GRAD TE ČEKA! PRONAĐI SVOJE MESTO!

Skadarska 38, 3234-422 Starogradska muzika svako veče

GRAD TE ČEKA! PRONAĐI SVOJE MESTO!

Makiška strana Ade, 063/8156-934 Europarty četvrtkom (23.00) All inclusive party petkom (23.00) Bendovi live subotom (23.00) Pena Party nedeljom (23.00)

GRAD TE ČEKA! PRONAĐI SVOJE MESTO!

Skadarska 32, 3234-885 Tamburice - starogradska muzika svako veče (20.00)

Brodarska bb, 066 190-069 Marina Visković, Nemanja Vojvodić i Željko Šašić petkom (00.00) Danijela Trkulja, Edita Aradinović i Nemanja Stevanović + gost iznenađenja subotom (00.00) RnB Party nedeljom (00.00) Snežana Nešić & Nemanja Staletović ponedeljkom (00.00) Ana Kokić i Ćemo sredom (00.00)

CLUB PEOPLE’S

CRUISE

Savski kej bb; 2157-510 DJ žurke petkom i subotom (22.00)

OKNO GRAD TE ČEKA! PRONAĐI SVOJE MESTO!

Obilićev venac 17, 2629-072 Dan piva nedeljom Dan rakije ponedeljkom Tekila dan utorkom Koktel dan četvrtkom

SALVADOR DALI Hilandarska 20 Koktel veče sredom Rakijanje petkom Tekila veče subotom

KONTRA BAR

Strahinjića Bana 59 Kokteli na sniženju sredom

VELIKE STEPENICE Velike stepenice 1, 2634-124 Bend Mirakul petkom (22.30) Trinnitus sredom (21.30)


Rez: slike XXI veka

Film

/ 20

Kalemegdan, prostor iza Galerije Prirodnjačkog muzeja od 15. jula do 7. avgusta. - Ljubitelji dokumentranog filma Belef je tokom leta spremio iznenađenje za vas! Dakle, sledi Rez, a Rez je Belefov festival dokumentarnog filma sa pratećom radionicom. Savremeni kreativni dokumentarac je svakako postao umetnost XXI veka..Njegov nezadrživi uspon u poslednjih deset godina značio je fantastični razvoj produkcije na globalnom nivou, značajno prisustvo na svim vodećim svetskim filmskim festivalima, veliki uticaj na savremeni film, televiziju i vizuelne medije, permanentnu borbu za autorske slobode i ekspanziju novih uzbudljivih autorskih ideja. Moderni dokumentarac je ovladao svetomsposoban da dokumentuje do skora na filmu nezamislive aspekte života, kao i da prikaže novo lice globalizovanog sveta. Upravo tako dokumentarac može da generiše do skora nezamislivu sveobuhvatnu sliku čitave planete, dajući kreativnu vizuelnu potvrdu činjenicama o sveopštoj povezanosti sveta. S podjednakom snagom moderni dokumentarac kreira prizore XXI veka prikazujući ’’urbane pejzaže’’ gradova i megapolisa. Kao što su i sami megapolisi do sada neviđeni u ljudskoj istoriji, takve su si slike koje ih pokazuju- pravi prizori novog milenijuma. Na programu je selekcija filmova planeti: „Negde Drugde“ (Elswhere) režija Nikolaus Gejhalter, Austrija, 2001. (240 min); „Nomadak

TX“ režija Raul de la Fuente, Španija, 2006. (91 min). Program selekcija u kojoj će biti prikazani filmovi o gradovima čine: „Megacities“ režija Mihail Glavoger, Austrija, 1998. (90 min) snimano u Bombaju, Meksiko Sitiju, Moskvi i Njujorku; „Berlin: simfonija velegrada“ režija Tomas Šadt, Nemačka, 2002. (77 min); „Obilazak“ (The Cruise) režija Benet Miler, SAD, 1998. (76 min) film o Njujorku, fokusiran na Menhetn; „Snovi u Kopenhagenu“ režija: Maks Kestner, Danska, 2009. (80 min); „Shanghai Space“ režija Nana Frank Muler, Danska, 2009. (60 min); „Zaborav“ (El ovido) režija Hedi Honigman, Holandija, 2008. (93 min) film o Limi, Peru; „I Wish I Knew“ režija: Zang Ke Jia, Kina, 2010. (125 min) najnoviji film o Šangaju, premijerno prikazan u Kanu prošle godine. Predviđeno je da pre početka svake projekcije bude posebno obraćanje publici vezano za film, autora i autorski postupak, ali bi svakako moglo da uključi različita zanimljiva viđenja u odnosu na teme kojima se filmovi bave.


Festival evropskog filma Palić 2011. Palić od 17. do 22. jula. - Na ovogodišnjem 18. po redu Palićkom festivalu biće prikazano 95 filmova iz 30 evropskih kinematografija, u okviru deset filmskih selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Omaž program za dobitnike nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program posvećen dobitniku nagrade Underground Spirit, Novi poljski film, Novi mađarski film, Eco Dox, Dečji program i selekcija: Kako je počeo rat na mom Balkanskom (polu)otoku? Dakle, nastavlja se tradicija debatnih programa u okviru Festivala, a organizatori ističu da su ovogodišnji okrugli stolovi znatno ambiciozniji u odnosu na ranija izdanja Festivala, po broju učesnika i širini tema koje obuhvataju. Novina u programu ovogodišnjeg Festivala – edukativni segment koji se ove godine sastoji iz dve radionice. U pitanju su Crossovers radionica dokumentarnog muzičkog filma koju Festival organizuje u saradnji sa Festivalom dokumentarnog rock filma DORF iz Vinkovaca i radionica namenjena studentima završnih godina filmske produkcije iz Srbije i Rusije. Pored osnovne težnje da se, kroz radionice, Festival osavremeni uključivanjem mladih reditelja u svoje programe, namera organizatora da one ubuduće zažive kao znatno obimniji i značajniji. Selektor Glavnog takmičarskog programa okarakterisao je ruski sineasta Nikolaj Nikitin ovogodišnji izbor kao niz filmova koji ciljano nisu birani da odražavaju tipične i već poznate odlike svojih kinematografija. Kao primere, izdvojio je rumunsku romantičnu komediju Zdravo, kako si? Aleksandra Mafteija koja se ni po čemu ne uklapa u novi talas rumunskog filma koji je prepoznat na evropskim festivalima. Takođe, je izdvojio italijansku

komediju Štagodbilo Đulija Manfredonije o gradonačelniku malog italijanskog mesta kome je politički idol Berluskoni. Takođe, Nikitin je najavio film ruskog reditelja Andreja Zvaginceva (Povratak), Elena. Nikitin je skrenuo pažnju da će u okviru Glavnog takmičarskog programa biti prikazana i dva domaća ostvarenja – „Kako su me ukrali Nemci“ Miše Radivojevića i „Montevideo, Bog te video“ Dragana Bjelogrlića. Po Nikitinovom mišljenju ovogodišnji Festival evropskog filma predstavlja i veselu, ali i mračnu stranu evropske kinematografije.

Besplatno iz Beograda na Palić Festival evropskog filma Palić i ove godine organizuje od 17. do 22. jula svakog dana prevoz od Beograda i Novog Sada do Palića. Prevoz je besplatan, potrebno je samo da nabavite vaučer koji će se do početka Festivala deliti preko Facebook stranice festivala i medija (B92, jedan vaučer = povratna autobuska karta do Palića + ulaznica za Glavni program, ulaz na sve ostale programe je besplatan). Ulaz na sve koncerte koji će se održati od 17. do 21. jula u okviru selekcije Mladi duh Evrope je takođe besplatan.


/ 22 Film

Hobit Ne najavljujemo premijeru „Hobita“ već rad na dugoočekivanom projektu Pitera Džeksona koji snima po istoimenom Tolkinovom romanu.

D

akle, ljubitelji, malo je reći, kultnog „Gospodara prstenova“, konačno će imati priliku da ponovo uživaju u avanturama omiljenih junaka u filmu „Hobit“. Za neupućene „Hobit“ je uvod u Tolkinovu triologiju „Gospodar prstenova“. Novozelandski reditelj Piter Džekson je dakle kao i neke njegove kolege u popularnim film-

skim serijalima vratio priču na početak, zašta je imao više nego dobru književnu podlogu DŽ. R. R. Tolkina. Glavni junak „Hobita“ je Bilbo Bagins, sećate se to je deda stric Froda Baginsa, nosioca „prstena“ iz „Gospodara“. Bilbo iz Okruga kreće na putovanje koje će, kako će se kasnije ispostaviti, promeniti istoriju Srednje zemlje jer će na putovanju naći jedan veoma dragocen predmet. Avantura će sustizati avanturu, a kroz film će prodefilovati mnogi likovi iz „Gospodara“. Znači fanovi naoštrite se. U glumačkoj podeli nalazi se i deo ekipe koja se pojavljivala i u „Gospodaru“, a predvodi ih Ian Mekelen u ulozi Gandalfa (sivog). Pojaviće se Endi Sarkis (Golum/Smigl), Orlando Blum (Legolas)... Ipak, mladog Bilba tumači engleski glumac Martin Frimen, koji je novo lice u Džeksonovoj filmskoj pustolovini, kao i Ričard Armitaž koji igra patuljka Turina. Filmski „Hobit“ se dugo krčkao, a jedan od ljudi koji je trebalo da realizuje

ovaj projekat bio je meksički reditelj Giljermo del Toro. No, posle nekoliko nesporazuma zbog menjanja scenarija, ideja kako bi trebalo da izgleda zmaj Šmaug (jedan od zaštitnih znakova romana) i mnogo drugih nagađanja, sve je u svoje ruke uzeo Piter Džekson tvorac filmskog „Gospodara prstenova“. O tehničkim detaljima tek da znate da će „Hobit“ imati svoju 3D verziju i sastojaće se od dva filma „The Hobbit: An Unexpected Journey“ čija će premijera biti 12. decembra sledeće godine i „The Hobbit: There and Back Again“ koje će pred svetsku publiku izaći 13. decembra 2013. godine. Ukupni budžet oba filma je oko 500 miliona dolara. Džekson ni ovog puta nije izneverio tradiciju koja ga je okitila Oskarom, jer se veći deo filma snima na Novom Zelandu. Za ostalo ćete morati da sačekate decembar 2012. godine uz nesvakidašnje iščekivanje šta je to ovaj put za veliki ekran pripremio Piter Džekson. Vladimir Đurđić


Žestoko!

L

eto. Zagrizlo, duboko. I još će. Premijerna filmska scena gotovo zamrla kod nas, ako se izuzme, recimo, najavljeni ultra-hit, drugi deo završnice o Hariju Poteru. S druge strane bare - žestoko! Zašto Amerikanci toliko forsiraju bioskopsko leto, dok se naši distributeri odmaraju - pitanje je na koje će valjda u budućnosti neka umnija glava ponuditi valjan odgovor. Mi samo možemo da kažemo da premijerni filmovi u SAD tokom čuvenih letnjih vikenda zarađuju više nego što bi ovde zaradili da se prikazuju neprekidno desetak godina... Veliki hit u najavi, od koga se očekuje da bude i ultimativni „razbijač blagajni“ jeste – „Kapetan Amerika“! To je film za koga, valjda, najduže kruže glasine da se snima (krajem osamdesetih se čak pričalo i da je Slobodan Šijan otišao u SAD s tom namerom, ali se, umesto sa „Kapetanom...“ vratio sa „Manastirskom rakijom“). Film je nastao po istoimenom stripu Džoa Simona i Džeka Kirbija, objavljenom još 1944. To je priča o momku koji užasnut žurnalima o nacizmu u Evropi odlučuje da se prijavi u vojsku. Međutim, biva odbijen zbog slabosti i bolešljivosti. Čuvši njegovo insistiranje, general Čester Filips nudi Rodžersu šansu da učestvuje u specijalnom eksperimentu - operaciji „Ponovno rođenje“. Nakon testiranja konačno dobija serum supervojnika i biva izložen „vita-zracima“. Njegovo telo se preobražava, i postaje najbolje koje čovek može da ima, a da i dalje bude ljudsko. Prolazi specijalnu obuku i dobija prvi zadatak kao Kapetan Amerika. Naoružan je neuništivim štitom i borbenim veštinama, on nastavlja svoj rat kao čuvar slobode i vođa Osvetnika. Reditelj ove superherojske bajke jeste Džoe Džonston, autor hitova poput „Vukodlaka“, „Park iz doba jure 3“, ili „Draga, smanji sam decu“. Kapetana Ameriku igra Kris Evans,a njegovog glavnog neprijatelja Crvenu lobanju - Hugo Viving. Šta još od velikih hitova predstavlja premijerno SAD leto. Pored pomenutog „Harija Potera i relikvija smrti 2“, „Štrumpfova“ i „Kako se rešiti šefa“ sa obnaženom Dženifer Aniston, koje ćemo i mi gledati, tu su još i novi SF horor Džona Karpentera – „Upravnik“, ozbiljan SF „Druga Zemlja“, SF vestern-pucačina „Kauboji i

Druga zemlja vanzemaljci“... Interesantno, ali izgleda da su distributeri baš za leto ostavili najviše potencijalnih hitova koji imaju prefiks fantastičan ispred naziva filma... Možda i za to postoji valjan razlog, naizgled nedokučiv planerima našeg bioskopskog života. Dakle, film starog majstora Džona Karpentera, autora kultnih „Stvor“, „Magla“, „Noć veštica“.. jeste priča o devojci, koju, kada uništi staru farmersku kuću, policija odvodi u ludnicu. Ona se budi u specijalnom odeljenju sa još četiri devojke, zavodljivom sveznalicom Sarom, ljubaznom umetnicom Ajris, nemilosrdnom Emili i Zoe koja se krije iza detinjaste pojave i voljenog plišanog zeke. Psihijatar, Dr Stinger pokušava da otkrije uzroke njenog sloma, ali ona odbija da sarađuje. Ispostavlja se da ustanova u kojoj se nalazi, uopšte nije tako sigurno mesto kako se u prvi mah čini - čudne stvari počinju da se dešavaju...„Druga zemlja“ jeste ozbiljan nezavisan SF o dešavanjima u noći kada je otkrivena duplikat planete Zemlje u solarnom sistemu. Tada se ukrštaju i putevi dvoje ljudi, ambiciozne studenkinje astrofizike, koja izaziva saobraćajnu nesreću i poznatog kompozitora čija je porodica nastradala u njoj. Veliki uspeh očekuje se i od filma „Kauboji i vanzemaljci“, reditelja Jona Favroa, producenta Stivena Spilberga i glavnih glumaca Danijela Krejga i Harisona Forda. U vreme Divljeg zapada, hiljaduosamsto i neke godine u Arizoni, bitku između kauboja i Apača prekinuo je svemirski brod koji se slupao. Komandujući vanzemaljaca ima planove da ukroti divlji zapad i porobi stanovnike, ali kauboji i indijanci okreću svoje koltove i tomahavke na svemirske osvajače... Dovoljno ludo da bude zanimljivo... Pripremili: Đorđe Mijušković i Petar Čubelić


/ 24

Made in Serbia

Film

Doktor Rej i đavoli

U

drugu polovinu godine srpska kinematografija ulazi ambicozno sa nekoliko naslova koji bi mogli da budu potencijalni bioskopski hitovi. „Ustanička ulica“ Miroslava Terzića – drama-triler o istrazi ratnih zločina. Glavne uloge tumače: Gordan Kičić, Rade Šerbedžija, Petar Božović, Predrag Ejdus, Mira Banjac, Jelena Đokić, Milica Mihajlović... Zamenik tužioca za ratne zločine, Dušan, živi sa ocem, uglednim profesorom prava u penziji, i ženom Irenom. Svaki dan je nalik prethodnom... Cinične očeve opaske, Irenine svakodnevne molbe da se presele u iznajmljeni stan, pogotovo sada, kada je u drugom stanju, posao na kome se oseća potpuno skrajnuto i nesigurno... Slučaj koji će mu dodeliti glavni tužilac, izmeniće dnevnu rutinu i, ironično, u isto vreme mu doneti veliki gubitak i nesreću, ali i sigurnost i ličnu potvrdu vrednosti... „Doktor Rej i đavoli“ Dinka Tucakovića. Glavne uloge tumače: Dragan Bjelogrlić, Maja

Sansa, Sergej Trifunović, Svetozar Cvetković, Branislav Trifunović, Anica Dobra, Gordan Kičić. Zanimljiva priča o vezi čuvernog američkog reditelja Nikolasa Reja sa našom zemljom. Naime, postoji neka vrsta „crne rupe“ u biografiji slavnog holivudskog reditelja u periodu između 1963. i 1967. godine. Posle dva neuspela projekta iznenada je, usled poziva Ratka Draževića, direktora Avala filma iz Beograda, napustio svoju mladu suprugu i ćerku i došao u Jugoslaviju. Pored toga što je bio talentovan i genijalan reditelj, Rej je bio i komunista i zavisnik od droga. U to vreme radio je na projektu „Dr & His Devils“ (Doktor i njegovi đavoli)

Ustanička ulica, Gordan Kičić

zasnovanom na romanu kultnog autora Dilana Tomasa. „Krugovi“ Srdana Golubovića – govori o posledicama jednog herojskog čina, o vraćanju duga i potrebi da se dobro jednog dana vrati. Glavne uloge u filmu tumače: Vuk Kostić, Nebojša Glogovac, Aleksandar Berček i Nikola Rakočević. Tri paralelne priče odvijaju se u Beogradu, Nemačkoj i Trebinju danas, prateći likove koji su, kao svedoci događaja iz prošlosti, motivisani da donose odluke koje će im promeniti živote. Film je zapravo adaptirana priča o vojniku Srđi Aleksiću iz Trebinja koji je, zbog toga što je branio prijatelja druge nacionalnosti, bio ubijen.


Filmstreet-besplatni letnji bioskop na otvorenom O vrlo uspešnom početku besplatnog letnjeg bioskopa na otvorenom govori i činjenica da su organizatori morali da zatvore ulicu. Sve potrebne informacije o „Filmstreet-u“, Beograđani mogu da dobiju na sajtu Kancelarije za mlade grada Beograda, kao i putem FB strane Kancelarije. GREB LETNJI BIOSKOP

Ada Ciganlija

Pirati sa Kariba: Na čudnim plimama (21.00) Hari Poter i relikvijue smrti 2

(23.15) pet. 15 jul

Neprijatelj (21.00) Pirati sa Kariba: Na čudnim plimama (23.00)

sub. 16. jul

Tor (21.00) Neprijatelj (23.00)

ned. 17. jul

127 sati (21.00) Tor (23.00)

pon. 18. jul

Beli lavovi (21.00) 127 sati (23.00)

uto. 19. jul

Cena istine (21.00) Beli lavovi (21.00)

sre. 20. jul

Bezgranično (21.00) Cena istine (23.00)

čet. 21. jul

Osam minuta (21.00) Bezgranično (23.00)

pet. 22. jul Hana (21.00)

Osam minuta (23.00)

sub. 23. jul

DOM SINDIKATA

Trg Nikole Pašića 5

Mamurluk u Bankoku Pirati sa Kariba: Na čudnim plimama 2D Kung fu Panda 2 2D Vini Pu o Hari Poter i relikvije smrti 2

KOLOSEJ

TC „Ušće“, 2845-495

Transformersi 3 Hana Super 8 Pirati sa Kariba: Na čudnim plimama – 3D X men: Prva klasa Kung fu Panda 2 Rio 3D Mamurluk u Bangkoku Godine ljubavi

STER CINEMAS

Jurija Gagarina 16, 2203-400 Hari Poter i relikvije smrti 2D Hari Poter i relikvije smrti 3D Deveruše Kung Fu Panda 2 2D Transformersi 3 3D Transformersi 3 2D Pirati sa Kariba: Na čudnim plimama 2D Vini PU Mamurluk u Bankoku

TUCKWOOD CINEPLEX Hari Poter i relikvije smrti 2 Hari Poter i relikvije smrti 2 3D Transformersi 3 Vini Pu Paklene ulice 5 Tor Mamurluk u Bankoku Crvenkapa Rio (titlovan) Bezimeni Obred

do 27. jula

RODA CINEPLEX

Požeška 83a, 2545-260 Kung fu Panda 3D (sinhronizovan) Kung fu Panda 2D (sinhronizovan) Transformersi 3 3D Mamurluk u Bankoku Super 8 Vini Pu Hari Poter i relikvije smrti 2

PALACE ŠUMADIJA – RODA 2

Turgenjevljeva 5, 3555-465 Cena istine


Jugoslav Pantelić (novinar)

Intervju

/ 26

Okrenut budućnosti Urednik i voditelj emisije „Beograde, dobar dan“, zaštitno lice i prepoznatljiv glas Studija B, filmofil i Singidunum Weekly-ja je Jugoslav Pantelić. Budući da se kao i SW naš sagovornik bavi Beogradom i svim onim što se dešava u njemu, rešili smo da o tome i popričamo i vidimo „kroz kakve naočare“ on posmatra Singidunum. Na Studiju B, je počeo da radi osamdesetih i tu se i pronašao i ostao sve ovo vreme, jer kako kaže imali su zajedničku misiju i viziju da Beograd predstavljaju, onakvim kakv bi trebalo da bude, kaže naš sagovornik i nastavlja:

S

vaki grad čine pre svega ljudi, naravno i arhitektura i njegov potencijal u svim mogućim vidovima i oblicima. Ako se vratimo u ono vreme osamdesetih, kada sam ja počinjao da radim na Studiju B, to je period kada je dosta toga bilo bolje... Za početak bio sam mlađi, zatim bilo je mnogo kvalitetne muzike i ta neka energija koja je opšte poznata za tu dekadu... Teško je to uporediti sa ovim sada. Studio B je u tim godinama, koje su usledile imao izuzetno značajnu ulogu, u vreme socijalizma, kao i u vreme vladavine Miloševića. Bio je drugačiji mediji, koji je više podsećao na neku Zapadnu radio stanicu, nego na neku stanicu Istočne Evrope. Posle toga je i televizija preuzela tu ulogu kulturnog osvešćivača, kao i ulogu informativnog svetionika. Nije Studio B značio samo meni, značio je i drugim ljudima sa ex YU teritorije, kao jedna slobodarska ideja, nešto što treba da bude avangardno, smelo, drugačije, što se suprotstavlja nekim ustaljenim razmišljanjima, kritičar, onih koji odlučuju u bilo čemu, da bi se stvari pomicale na gore, a ne na dole. Šta misliš da najviše nedostaje Beogradu na kulturnom planu? Nedostaje mu kulturni pluralizam. Kultura je u Beogradu raspodeljena u nekoliko kulturnih dešavanja, kojima rukovode ljudi, najčešće izabrani od strane nekih komisija čije članstvo čine predstavnici određenih političkih partija. Mislim da nije potrebno da kažem šta mislim o tome. Mislim sve najgore.

Radiš emisiju koja se svakodnevno bavi Beogradom, odakle crpiš teme i inspiraciju? Teme, kao i inspiracija dolaze iz glave. Emisija, svaki dan ima neku centralnu temu, a postoji toliko tema da bi što se mene tiče, mogla da se radi čitav život. Problem je to što nisam zadovoljan tim donekle površnim načinom obrađivanja tema, s obzirom da iza emisijie ne stoji nikakav tim ljudi koji radi na njoj. Tu smo nas dvoje i još jedna novinarka, koja povremeno radi na emisiji. To je isuviše malo ljudi da bi izdržalo dva i po sata svaki dan. Iako ne kažem da sam zadovoljan u potpunosti kako se te teme obrade, ipak je dobro to što se one afirmišu. Trudim se koliko je to moguće da održim nivo, koji će biti zadovoljavajući kritičnoj masi ljudi, do čijeg mišljenja mi je stalo. Da li možeš da najaviš neke novitete za sledeću sezonu? Trenutno ne mogu apsolutno ništa da najavim. Tek sam četiri dana na odmoru i nisam još u stanju od premora da krenem u potragu za destinacijom gde ću otići na odmor, jer iscrpljenost je takva, da je jedini lek to da gledam u jednu tačku. Nadam se da će situacija da se uskoro promeni i da ću otići negde gde zaista mogu da se odmorim, jer Beograd nije mesto za odmor.


tamo, ali ne znam šta bih radio. Nemam naviku Koje delove ili mesta u Beogradu da čitam knjigu po parkovima... Ok postoji tu i najviše voliš? restoran, ali ja bih to drugačije sredio. Rođen sam u Beogradu i živim tu veoma dugo i ne postoji deo grada, koji me ne vezuje za neku uspomenu. Međutim, nisam čovek Iskoristićemo tvoje filmofilsko znanje da koji voli da se vraća u prošlost, već sam uvek nam preporučiš neka nova ostvarenja, okrenut budućnosti. Tako da mi mesta koja me koja bismo mogli da pogledamo u ovim podsećaju na školske ili studentske dan ili neka vrelim letnjim danima? prijatna sećanja, na emotivnom ili poslovnom Uglavnom su mi još u glavi aktuelni filmovi s planu, ne znače mnogo baš zbog toga. Recimo ovogodišnjeg filmskog festivala u Kanu. Pretda Kalemegdan najviše volim, iako mi se postavjam da ćemo na nekom festivalu moći da zapravo ništa tamo ne sviđa, ali volim taj deo pogledamo novi film Akija Beograda. Ne sviđa mi se Kaurismakija „Le Havre“, zato što ne samo naši savre- Kultura je u Beogradu raspodeljena koji je sjajan. Takođe, film u nekoliko kulturnih dešavanja, menici, nego i generacije koji se i sam radujem da pre nas nisu našli za shodno kojima rukovode ljudi, najčešće ponovo pogledam je „Mida se obnovi tvrđava desizabrani od strane nekih komisija chael“, Markusa Šlajncera. pota Stefana Lazarevića čije članstvo čine predstavnici Raduje me i da se ponovo ili barem neki njeni delovi i određenih političkih partija. Mislim da razveselim uz film, koji da se unese neki život u taj nije potrebno da kažem šta mislim o je budući hit u svetu „The neki deo grada. Pristalica Artist“, Mišela Hazanavtome. Mislim sve najgore. sam parkova, ali mislim da icijusa. Mislim da je za bi Kalemegdan trebalo da Srbiju otkupljen i genijalan bude životniji sa ugostiteljskim objektima, sa film Nikolasa Vindinga „Drive“. Naravno tu je i pozornicama, na kojima će muzičari svirati na „Melancholia“ Larsa Von Triera. primer violine ili nešto drugo... Mislim da je to najlepši deo grada i trebalo bi da bude centar gradskog života. Kada imam vremena odem Razgovarala: Tijana Pantelić


Ušće 17-21. avgust

Zoomiranje

/ 28

MaNga sreda 17.avgust. - Muzika ovog turskog benda je mešavina alternativnog roka, hip-hopa i anadolskih melodija. Dobitnici su MTV EMA muzičke nagrade u kategoriji najbolji evropski izvođač za 2009. godinu. Predstavljali su Tursku na Eurosongu 2010 sa pesmom We Could Be the Same. Zaštitni znak im je maskota „Spa“ koja se pojavljuje u svim njihovim spotovima, i na omotima diskova.

Marky Ramone sreda 17. avgust. Najpoznatiji kao bubnjar kultnog pank rok benda Ramones i dalje se veoma uspešno bavi muzikom, a ove godine je kao nekadašnji član Ramonesa dobio i Gremi za životno delo. Zaslužio je. Već šest godina na Sirius/XM Satellite Radio vodi emisiju „Marky Ramone’s Punk Rock Blitzkrieg“. Početkom 2010. Bend Marky Ramone’s Blitzkrieg Bend objavio je prvi singl „When We Were Angles“. Inače Marky je pre nekoliko godina imao izuzetan nastup na Exitu koji je oduševio publiku i srpske ljubitelje panka.

DJ Mark Knight sreda 17. avgust. Nominovan za Gremi za rad na multi platinastom albumu Black Eyed Peas-a The End. Dobitnik je i Beatport Award za singl Good times, a za radio šou Toolroom Knights weekly ima IDMA nominaciju. Kao producent reputaciju je izgradio izvrsnim numerama: Man With The Red Face, Downpipe, Conscindo, Good Times and Devil Walking. Istovremeno radi na novom albumu Faithlessa i Underworlda. Hedlajner je na svim najbitnijim muzičkim festivalima širom sveta.

Magnifico četvrtak 18. avgust. - Robert Pešut a.k.a. Magnifico svojim tekstovima i video spotovima majstorski, sa velikom dozom ironije, dočarava klišee zemalja ispunjenih korupcijom, mačizmom i novopečenim bogatašima. Pravi mešavinu diska, muzike Balkana, fanka i elektronske muzike. Zaslužan je za nastanak numere zaraznog ritma Samo malo koja predstavlja glavnu muzičku temu filma Montevideo, Bog te video. Ukratko, Slovenac u balkanskom muzičkom loncu.


Simple Minds četvrtak 18. avgust. - Škotski muzičari predvođeni pevačem Džimom Kerom, poznati su po tome što na živim nastupima uvek prave sjajnu atmosferu. Bend Simple Minds karijeru je počeo krajem sedamdesetih, a proslavio se osamdesetih godina XX veka albumima „Empires and Dance“ „Sons and Fascination“, „New Gold Dream“, „Sparkle in the Rain“, kao i hit singlom „Don’t You Forget About Me“. U Beogradu su nastupali dva puta, a njihov nastup u Sava centru iz 2006. članovi benda smatraju jednim od najboljih u karijeri benda.

Goblini četvrtak 18. avgust. - Od nastanka 1992. godine, predstavljaju čistu pank energiju, nesputanu i neumornu. Tekstovima pesama bez dlake na jeziku govore šta misle i osećaju. Ponovo se okupljaju 2010. godine kako bi se oprostili od verne publike onako kako dolikuje jednom tako velikom bendu. Ako bi nešto trebalo reći o Goblinima dovoljno je - Šapčani koji prže i pale na sceni.

Orthodox Celts četvrtak 18. avgust. – Predvođeni Acom Petrovićem Seltikom značajno su uticali na popularizaciju tradicionalne irske muzike na Balkanu. Zbog svojih odličnih nastupa i pozitivne atmosfere koja vlada na koncertima, prati ih prava armija obožavalaca. Svojim furioznim i eksplozivnim nastupom kao i posebnom emotivnom interakcijom sa publikom iznova će oduševiti fanove „Pravoslavnih Kelta“. Dakle, Aco pokloni se i raspali pred ljubiteljima muzike i piva!

Dubioza kolektiv petak 19. avgust. - Mladi bosanski bend oformljen 2003. godine. Njihova muzika je fuzija dab, rege, hard kor i bosanskog etno zvuka. Poznavaoci prilika kažu da je DK jedan od najboljih regionalnih bendova. Ukoliko niste najbolje upućeni u njihov rad možda vam pomogne podatak da su bili nominovani za najbolji nezavisni album u Evropi u 2010. godini.


Zoomiranje

/ 30

Ušće 17-21. avgust

The Fires petak 19.avgust. - Najmlađi rokenrol sastav u Evropi dolazi iz Švajcarske. Kad kažemo najmlađi mislimo pre svega na njihove godine. Tri tinejdžera sami komponuju i pišu tekstove. Iza sebe imaju više od 120 koncerata i Live televizijskih nastupa.

Uli John Roth subota 20. avgust. - Virtuoz i pionir neoklasičnog metal zvuka, Uli je bio gitarista, pevač i jedan od vodećih kompozitora najboljeg nemačkog rok sastava svih vremena The Scorpions. Ko ne zna ili nije upućen pomoći ćemo mu tek toliko da zna da su The Scorpions držali nekoliko muzičkih rekorda kada je reč o evropskim izvođačima.

Svi na pod! subota 20. avgust. - Bend na sceni predvodi popularna pevačica Bojana Vunturišević, koju prate bubnjar Goran Milošević, basista Ivan Mihajlović i gitarista Ivan Mirković. Prepoznatijivi zvuk saksofona i flaute donosi Džemal Al Kisvani, dok Petar Rudić, osnivač i producent sastava uživo nastupa iza studijski konfigurisane opreme.

Kerber petak 19. avgust. - Hard rok sastav osnovan 1981. u Nišu. Karakterišu ih autorski tekstovi i izuzetna energičnost na nastupima. Sredinom osamdestih bili su popularni širom bivše Jugolsavije kada su punili koncertne prostore od Hale sportova u Novom Beogradu do Ljubljane i Maribora.


Film i Jura Stublić subota 20. avgust. - Grupa Film i Jura Stublić iz Zagreba tokom osamdesetih godina 20.veka oduševljavali su svojim nastupima publiku na prostoru cele bivše Jugoslavije. Počeli su u novom talasu, a kasnije postali legende YU roka. Zadržavanje starih i sticanje novih poklonika na koncertima, za Juru i Film ne bi trebalo da bude težak zadatak.

Lollobrigida nedelja 21. avgust.- Jedan od najpopularnijih bendova u regionu i prošlogodišnji dobitnici MTV nagrade Best Adria Act. Grupa Lollobrigida pravi neverovatno energičnu atmosferu na svojim nastupima, koji su mešavina kabarea, koncerta i performansa. Za razliku od Jure i Filma, Lollobrigide predstavljaju nešto sasvim novo i sveže na hrvatskoj i regionalnoj muzičkoj sceni.

Kiki Lesendrić ex Piloti nedelja 21. avgust.- Frontmen nekadašnjeg sastava Piloti, Zoran Kiki Lesendrić posle 12 godina vratio se na muzičku scenu sa novim albumom. „Mesec na vratima“. Lesendrić je pripremio uz pomoć grupe Van Gog, Đorđa Balaševića, Momčila Bajagića Bajage, Tonija Cetinskog i drugih muzičara. Zvuči odlično, a i dalje puni koncertne prostore gde god da se pojavi.

Sanja Ilić i Balkanika nedelja 21. avgust.- Na kraju festivala piva malo autentičnog balkasnog zvuka. Grupa Sanja Ilić & Balkanika, kao najeminentniji predstavnik kulture Balkana svoj program je koncipirala u formi pravog muzičko-scenskog spektakla i trenutno važi za najveću kulturnu atrakciju sa ovog prostora. Neka gosti iz inostranstva čuju i vide kako Balkan zvuči.


/ 32 Art

Zlatni album (Tile i Jovanka) Mizej istorije Jugolsavije do 2. oktobra (svakog dana osim ponedeljka od 10.00 do 16.00). - Posle gotovo deset godina istraživanja fototeke Muzeja istorije Jugoslavije (sastavljene od oko 150.000 fotografija koje prate sva Titova javna pojavljivanja u zemlji i svetu, od 1948. do 1980. godine, ali i privatne, vrlo često za fotografisanje režirane situacije) autori izložbe sklapaju Album zlatnog doba

20. veka - portret vladara u zlatnom ramu iz perspektive protokolarnog odevanja predsedničkog bračnog para socijalističke Jugoslavije. Odabrani period su 50-te i 60-te godine XX veka, koje u socijalističkoj Jugoslaviji odišu obećanom lakoćom života posle velikih stradanja i razaranja tokom Drugog svetskog rata. Tih godina Tito i Jovanka su ravnopravni i svetski prisutni predsednički bračni par, domaćini političkim i javnim ličnostima iz celog sveta

Dekster u mraku Izdavač: Portalibris: Autor Džef Lindsi. - Pošto radi kao forenzičar u Majamiju, Dekster Morgan je navikao na užasna dela... Posebno zbog toga što i sam povremeno počini neko. Ali Deksterovo radosno postojanje okreće se naopačke kad ga pozivaju na neobično uznemiravajuće mesto zločina u univerzitetskom domu. Deksterov Mračni Putnik – pokretač njegove ubilačke srčanosti – odmah os-

(Gamalu Abdelu Naseru, Džavaharlal Nehruu, caru Hailu Selasiju, grčkom kralju Pavlu, Nikiti Sergejeviču Hruščovu, Norodomu Sihaniku, Ahmedu Sukarnu, kralju Olafu, Indiri Gandi i mnogim drugim). Izložba Zlatni album prati stil odevanja bračnog para Broz tokom “najglamuroznijeg“ perioda njihovog života. Tito i Jovanka u Jelisejskoj palati, u poseti kod engleske kraljice Elizabete, na večeri sa liderima Nesvrstanih, Jovanka sa gošćama na modnim revijama, na brodu Galeb tokom egzotičnih putovanja, na najvećim svetskim lovištima – od Sahare preko latinoameričkih ravnica do ledenog Sibira, sa Sofijom Loren u vinskom podrumu na Vangi... neke su od prilika zabeleženih na fotografijama koje su autori izložbe prepoznali kao interesantne za analizu. Pored fotografija biće izložena originalna odela i nakit Josipa Broza i rekonstrukcije haljina Jovanke Broz. Autori izložbe su: Dušica Knežević i Momo Cvijović.

eti nešto jezivo prepoznatljivo i sakriva se. Dekster je prvi put u životu sam i shvata da ga progoni zaista zlokoban neprijatelj. U međuvremenu planira venčanje i pokušava da nauči kako da bude što bolji očuh deci svoje verenice – koja možda i sama imaju mračnih sklonosti. Sablastan, ironičan i predivno zabavan, Dekster u mraku prodire dublje u dušu jednog od najzanimljivijih junaka savremene beletristike. www.portalibris.rs


Pogled u nebo U galeriji „Teatar 78“ do 1. avgusta. „Pogled u nebo“ je prva samostalna izložbe ikona Gordane Živković Petrović-Đokić. Pridržavajući se viševekovih ikonopisačkih kanona, umetnica daje doprinos u očuvanju tradicionalnog duha na polju srpskog savremenog ikonopisačkog likovnog izraza. Na njenim ikonama se vrlo lako prepoznaju uzori, koje preuzima sa najreprezentativnijih primera srpske srednjovekovne sakralne umetnosti. Duh vizantije je oživljen pre svega opredeljujući se za autentičnu ikonopisačku tehničku mogućnost jajčane tempere, i podržavajući građu ikone u kojoj svaki element pronalazi svoje mesto na osnovu značenja i svoje vrednosti. Inspiraciju za rad autorka nalazi u ljubavi prema porodici i prijateljima kojima i posvećuje ovu prvu samostalnu izložbu.

RUR FEST RUR FEST u slavu Karela Čapeka je festival scensko-izvođačkog karaktera, sa akcentom ka tehnološkom i audio-vizuelnom pristupu. Boris Čakširan: Zvučna instalacija u četiri slike, 25. jul Barutana, Kalemgdan Donji grad (21.00) - Slike uobličene zvukom i video projekcijom. Ove slike vode posmatrača kroz 4 dimenzije koje su sastavni deo doživljaja savremenog postojanja. Predstava ima inkluzivni karakter, jer u njoj učestvuju osobe sa invaliditetom , dok sama predstava govori različitim jezicima telesnog izražavanja (savremeni ples, fizički teatar, znakovni jezik…). 1N0UT: Versus (AT) Letnja scena na Kalemgdanu 26. i 27 jul (21.00)Stereoskopsko ( trodimenzionalno ) scensko delo, koje predstavlja borbu čoveka sa svojim virtuelnim ogledalom i istražuje granice i mogućnosti koegzistencije čoveka i mašine. Autori (1n0ut): Robert Praxmarer, Reinhold Bidner. Louis-Philippe Demers: THE TILLER GIRLS Dom oladine Sala Merikana 29-31. jul (21.00) - Plesna predsta-

1N0UT: Versus (AT)

THE TILLER GIRLS

va, u kojoj su protagonisti isključivo mašine-roboti autora Louis-Philippe Demers-a, koji je vodeći istraživač interaktivnih tehnologija u savremenoj izvođačkoj umetnosti, uključujući teatar, balet i operu.


Izložbe

Art

/ 34

Art Tura - galerija pod vedrim nebom Knez Mihailova i okolne ulice do 30. septembra. - Na gradskim fasadama prolaznici će moći da pogledaju reprodukcije 33 umetnička dela Narodnog muzeja u okviru projekta „Art Tura“. Zahvaljujući saradnji Narodnog muzeja, opštine Stari grad i kompanija HjulitPakard i Telenor, a pod pokroviteljstvom princeze Jelisavete Karađorđević, zbirka, koja već duže vreme nije dostupna široj javnosti, biće na raspolaganju svim zainteresovanim posetiocima glavnog grada. Reprodukcije slika su nastale pomoću najsavremenije tehnologije u oblasti štampe velikih formata kompanije Hjulit-Pakard, i pružaju mogućnost vernog reprodukovanja remek dela velikih umetnika. Zahvaljujući ovim tehnologijama moguće je dobiti reprodukciju identičnu originalu koja je uz to otporna na vremenske uslove i štetne uticaje okoline. Uramljena i opremljena odgovarajućim legendama, na fasadama u centru grada biće izložena dela Kloda Monea, Kamija Pisaroa, Pjera Ogista Renoara, Matisa i Pabla Pikasa i domaćih autora Katarine Ivanović, Paje Jovanovića, Nadežde Petrović, Jovana Bjelića, Save Šumanovića i Milene Barili.

Letnja čitalačka avantura Portalibris u knjižari u Skadarskoj 45 ovog leta organizuje akciju specijalnog popusta (od 50-70 odsto) na komplete knjiga. Za ljubitelje romantičnih ljubavnih priča tu je komplet romana autorke Kerol Metjuz "I u dobru i u zlu", "Mala nesmotrenost" i "Kompromitujući položaj". Ko voli da u knjigama otkriva tajne o muško ženskim odnosima može da uživa u Seksi trilogiji Linde Fransis Li, a za ljubitelje trilera pripremili smo komplet sjajnih romana sa intrigantnim zapletima među kojima su "Ikona" Nila Olsona, "Skriveno" Pola Jaskunasa i "Pogrešno skretanje" Džejmsa Sigela. Porodični komplet sadrži po jednu knjgu za svakoga – za mamu, tatu i mališane i namenjen je porodicama koje neguju ljubav prema knjizi i čitanju. Tu je i trio knjiga za decu koja vole avanture, istoriju, putovanja – romani Kim Kimselijus o junacima koji putuju kroz vreme i dospevaju u stari Egipat, Pompeju, opasne godine srednjeg veka... Tri tople porodične drame obradovaće ljubitelje tog žanra, a komplet za sebe moći će da pronađu i ljubitelji ruske književnosti. Akcija će trajati do kraja avgusta.

Knjige

Progutaj vazduh Izdavač Clio; Autorka: Tara Džun Vinč; prevela sa engleskog Ksenija Todorović. Knjiga Progutaj vazduh slikama, prizorima i unutrašnjom rimom rečenica govori o prekinutoj vezi jednog naroda sa tradicijom, o potrazi jedinke za vlastitim bićem, duž staza kojima su išli stari plemenski lovci i ribari, duž putanje vodenog sata. Traganje za novom vodom osnovni je pokretač obreda i izvor mitova tog naroda snova i snevanja o životu bez prostornog i vremenskog ograničenja. Ali, kada java raspriši snove, a vodeni sat prestane da meri vreme istorije jer vode više nema, treba prekinuti preoravanje pamćenja i sećanja, zaustaviti plač. Tada treba da se proguta vazduh, udahne i živi. Progutaj vazduh, kaže Tara, udahni i živi. Ukratko, to je poruka ovog prvenca australijske književnice aboridžinskog porekla. Tara Džun Vinč, rođena 1983. godine u Volongongu, u blizini Sidneja, u Australiji. Piše od svoje petnaeste godine. Za prvu knjigu Progutaj vazduh osvojila je nekoliko nagrada: „Morin Donahju“ za mlade pisce, nagradu za domorodačku književnost, a najznačajnija među njima je međunarodna „Roleks“ nagrada.


Art leto u Beogradu LETO NA GARDOŠU

BELEF

Komedija: Poslednja šansa

Ada Ciganlija

pet. 15. jul (21.00)

Srpsko-američki Drum LIne

Koncert: Ima jedan

i Ansambl perkusionista

kućerak na Gardošu (Vlada

„Stanković“

Kanić i tamburaši „Gornja

pet. 15. jul (13.00)

Varoš“)

Velika sala Kolarčeve

sub. 16. jul (21.00)

narodne zadužbine

Predstava za decu: Pipi

Koncert „Od Španije do

duga čarapa

Rusije – Put u dubinu duše“

ned. 17. jul (20.30)

pet. 15. jul (20.00)

Predstava za decu:

Letnja scena na

Princeza bez zrna graška

Kalemegdanu

pon. 18. jul (20.30) Komedija: Više sreće ovaj put sre. 20. jul (21.00) Komedija: Kokoška 2 pet. 22. jul (21.00) Koncert: Lena Kovačević sub. 23. jul (21.00) Predstava za decu: Zec i kornjača ned. 24. jul (20.30) Predstava za decu: Lav i miš pon. 25. jul (20.30) Komedija: Nek mu je laka crna zemlja sre. 29. jul (21.00)

OXFORD CENTAR

knjižara

Rambo Amadeus & MUtant DANCE SEXTET + VJ Miloš Dobrosavljević pet. 15. jul (22.00) Singing Loins i Night shift sub. 16. jul (21.00) Damo Sazuki i Neočekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar +

Beogradska tvrđava

DJ Boža Podunavac

(Donji Kalemegdan)

uto. 19. jul (21.00) Filmski program: Slike XXI veka Berlin: simfonija velegrada sre. 27.jul (21.00)

Etnografski muzej

Egipat u Beogradu uto. 26. jul (21.00)

Radionica: Grafika na platnu uto. 19. jul (11.00) Otvaranje izložbe “Javni

USTANOVA KULTURE

prostor”

“VUK”

sre. 20. jul (20.00)

(Program studenata

Javni čas “Prva pomoć”

FDU-a, ulaz je besplatan)

čet. 21. jul (19.00)

Drowing Machine -

Mi, mladi u Beogradu

BOJČINSKO

Vizuelna instalacija

pet. 15. jul (20.00)

KULTURNO LETO

pet. 15. jun – pon. 18. jul

Ceremonija zatvaranja

DJ veče

(10.00 – 17.00)

ISWIB-a

pet. 22. jul (20.00)

sub. 16. jul (21.00)

MOC - Zvučno-vizuelna

sub. 16. jul (15.30 – 19.00)

Svirka benda

Violinski concert Teofila

radionica

“Ex tetka Suzi” – svirka

sub. 23. jul (20.00)

Milenkovića

sre. 20. jul – sub. 23. jul

ispred platoa “Vuk

Radionica: VJ

ned. 17. jul (20.00)

(10.00 – 17.00)

Karadžić”

uto. 26. jul (11.00)

Veče narodnih pesama

Galerija u Stambol kapiji

sub. 23. jul (20.00)

Radionica starih zanata

Koncert: Rio bend

pet. 15. jul – sub. 23. jul

ned. 17. jul i ned. 24. jul

Simultana radionica

ned. 24. jul (20.00)

(11.00 – 19.00)

(20.00)

čet. 28. jul (18.00)

sub. 16. jul (20.00) Projekcija kratkometražnih filmova

Draga Jelena Andrejevna / premijera

Izložba fotografija sre. 27. jul (20.00)


Designer's stores shopping night

Art

/ 36

Č

umićevo sokače, 15. jul - Designer's stores shopping night je po prvi put uspeo da okupi vecinu dizajnerskih radnji u jednom događaju... Poklonici i ljubitelji odeće domaćih dizajnera koji su aktivni u svom dugogodišnjem radu, imaće priliku da obiđu omiljene radnje i kupe unikatni modni komad po znatno povoljnijim cenama. Designer's stores shopping night će biti dostupan svima od 12.00-24.00, a snizenje svih proizvoda će biti od 10 do 50 posto. Učestvuju Choomich design district (Čumićevo sokače), Identity (Makedonska 30), Individual (Rige od fere6), Zooloo (Makedonska 30), Dressing (Dobračina 37), BGD Workshop (Makedonska 30), Lidija Jovanović ( Obilićev venac 18-20), Designers house ( Uzun Mirkova 12), Inspirator ( Dobračina 50-12). Radnje će raditi do ponoći. Popusti do 50%. U okviru choomich districta biće organizovana zabava.

Interference

P

rodajna galerija „Beograd“ do 25. jula - Projekat umetničkog para Jasmine Jovančić Vidaković i Miroslava Jovančića pod nazivom „Interference“ (Uplitanje) koncipiran je kroz pitanje odnosa dva u osnovi ista polazišta i razmišljanja koja rezultiraju različitim finalnim rešenjima. Umetnički radovi dvoje autora elaboriraju ideju ovih mesta prožimanja u inicijalnom promišljanju društvenih i ličnih tema, sada artikulisanih u rezultat zajedničke izložbe. Crteži i crtačke intervencije na fotografiji Jasmine V. Jovančić nastali su u kontekstu razrade tema svakodnevice suživota životinja i ljudi. Miroslavljeve slike evociraju onirične predstave savremenog okruženja koje se u formalnom smislu približavaju vremenu istorijskog ekspresionizma i simbolizma.

Elba 10,-50

B

otanička bašta do 9. septembra. - Izložba podvodne fotografije „Elba, -10, -50“ nastala je zajedničkim radom biologa Ariana Morine i Fransisa Kordiloa tokom njihovog boravka na ovom zanimljivom italijanskom ostrvu kog mnogi znaju zbog istorije i Napoleona. Fotografije pokušavaju da približe posetiocima različite oblike života koje je nastanjuju okolno more, različite tipove vodenih stanista, kao i uticaj ljudi na morske ekosisteme. Izložba je spoj prirode ekologije i umetnosti i baš zbog predstavlja autentično zadovoljstvo za ljubitelje fotografije.


Marketing i trgovina

M

arketing i trgovina je jedan od studijskih programa koji se izučava na Poslovnom fakultetu u Beogradu. Predviđen je za školovanje budućih marketinških stručnjaka, kao i stručnjaka za unutrašnju i spoljnu trgovinu, od kojih se očekuje doprinos u ekonomskom, društvenom i kulturnom životu Srbije. Mogućnosti za zapošljavanje po završetku ovog studijskog programa su mnogobrojne: u konsalting firmama, marketinškim agencijama, i marketinškim sektorima, državnim i lokalnim upravama, informacionim centrima, i dr. U toku studija studentima je obezbeđena praksa u poznatim kompanijama u kojima kroz rad

stiču praktična znanja o tome kako se oblast marketinga i trgovine dopunjuju u profilisanju proizvoda ili kompanije. Cilj ovog studijskog programa jeste omogućavanje studentima da steknu sposobnost prepoznavanja poslovnih problema i iznalaženja kreativnih rešenja kroz izučavanje teorijskih i praktičnih disciplina na Univerzitetu. Kompetencije koje student stiče nakon završetka ovog studijskog programa odnose se na usvajanje adekvatnog znanja iz oblasti marketinga i trgovine, koje će budućem stručnjaku pomoći da definiše marketinšku strategiju i na taj način ostvari pozitivne poslovne efekte. U sastav integrisanog dela Univerziteta Singidunum ulaze Poslovni fakultet u Beogradu, Fakultet za turistički i hotelijerski menadžment, Fakultet za informatiku i računarstvo i Fakultet za menadžment. Koncept učenja na ovom Univerzitetu, koji se zasniva na kombinaciji klasičnih i inovativnih metoda, usmeren je ka razvijanju sposobnosti i veština potrebnih svakom budućem mladom stručnjaku. Učeći na način kojim je moguće integrisanje teorijskog sa metodološkim i praktičnim znanjem, studentu se stvara osnova za brzo adaptiranje na buduće poslovno okruženje.

Virtuelna panorama Doma Narodne skupštine Republike Srbije

U

vremenu savremenih, digitalnih tehnologija, obilazak interesantnih lokacija postao je veoma jednostavan. Internet nam omogućava da brzo i lako saznamo više o nečijem poslovanju, proizvodima, ponudi, da blize upoznamo razlicite turisticke destinacije ili objekte. Korak dalje u promovisanju na Internetu predstavljaju virtuelne panorame. One omogućuju da putem „virtuelne šetnje posetite i doživite“ lokacije koje želite, kao da se u njima istinski nalazite. Kompanija „Z Lab Media“ predstavlja nov projekat u ovom domenu: virtuelnu panoramu Doma Narodne skupštine republike Srbije. Ova interaktivna prezentacija pruža jedinstvenu mogućnost „šetnje“ kroz skupštinsko zdanje . Impresivan prostor renesansne arhitekture otvara svoja virtuelna vrata svim posetiocima kojima je potreban

samo jedan klik računarskog miša za ovu posetu. Dom Narodne skupštine Republike Srbije jedan je od prvih, ako ne i prvi parlament koji je omogućio ovaj vid posete. Istražite ovo zdanje, upoznajte se sa čuvenim umetničkim delima koja ga krase, kao i važnim dokumentima iz naše istorije. Ovu panoramu, ali i druge kao sto su: galerija Matice Srpske, galerija SANU, manastir Kreušedol, restoran „Dorian Gray“, parfimerija „Sephora“ itd. možete videti na sajtovima www.zlabmedia.com i www.livinginbelgrade.com


Nije strašno ako padneš – strašno je ako ne ustaneš

Promo

/ 38

B

Ako je neko do savršenstva razvio filozofiju uživanja u malim stvarima, onda je to Gorica Nešović! Zato nam se i čini da je oduvek znamo. Možda iz škole, možda iz grada... možda još iz zabavišta? U Kuvarici nas je pustila u magični svet svoje intime, satkane od sitnica, mirisa začinskog bilja i kupki od lavande... Svako od nas se osećao kao sagovornik u Priči (kojoj) nikad kraja! Uskoro će se pred nama naći i treća Goričina knjiga – uživaćemo u gorko-slatkoj isposvesti jedne žene, pisanoj u trećem licu, koja nije Gorica, a mogla bi biti. Mogla bi biti bilo koja od nas...

I tek da zavirite: ...Moraće da proda kuću. Ona, arhitekta, neće imati gde da živi. To zvuči tako patetično, ali je istina. Razmišljala je kako su se gotovo svi iz njene grupe lepo snašli. Poslednjih godina je često išla na razna “useljenja”. Svaki od tih stanova ili kuća, projektovao je neko njen. A ona? Radila je u malom arhitektonskom birou koji je bio deo velike firme...

Vreme je za lepe nokte

D

rage dame, došlo je ono doba godine, kada nam je još bitnije da budemo lepe i negovane. Odavno je poznato da se dama prepoznaje po lepim i negovanim rukama, a nećete pogrešiti bilo da se opredelite za uvek urednu i elegantnu varijantu frenča ili neku od jarkih boja leta. Singidunum Weekly vam predlaže da ulepšavanje noktiju prepustite našoj drugarici Danijeli (Nail Prima u ulici Kneza Višeslava na Vidikovcu) i to po vrlo povoljnim cenama. Tako izlivanje noktiju košta 150, trajni frenč manikir 800, a ojačavanje noktiju gelom 400 dinara. Za zakazivanje termina i

više informacija pozovite 061/201-6886. „UŠĆE SHOPPING CENTER“ www.usceshoppingcenter.com UREĐAJI I OPREMA radno vreme: 10.00-22.00 • Big Bang • Comtrade Shop • Telenor • Games • I Style • Gigatron Notebook Arena • Telekom Srbija • Nokia • PlayStation Center • HP • Vip centar • Samsung Mobile – Nokia USLUGE • Egal menjačnica • Diopta • Optiplaza • Pop's cleaning • Kimi gravernica • Menjačnica Panter • Travel House • Unisex Studio Taubner • VIP menjačnica KNJIŽARA/MULTIMEDIA • Vulkan NAMEŠTAJ I KUĆA • Home centar • Apartman • Svilanit


Samsungova besplatna usluga Explore 3D uživo u Srbiji odeći TV brend u Srbiji nudi 35 besplatnih 3D video snimaka na Smart TV platformi Kompanija Samsung Electronics Ltd, specijalista svetskog glasa za polje industrije potrošačkih elektronskih uređaja, objavila je da će lansirati novu uslugu, Explore 3D (3D video-na-zahtev -VoD) koja će potrošačima u Srbiji biti dostupna besplatno, preko Samsungove Smart TV platforme. Samsung, trenutno vodeći TV brend u Srbiji, ponudiće 35 besplatnih 3D video snimaka koji će obuhvatiti dečje klasike, dokumentarne filmove, filmske trejlere i muzičke video klipove. Ovaj servis, koji se prvi put pojavljuje u Srbiji, omogućiće korisnicima da besplatno puštaju 3D sadržaje

V

pomoću specijalno osmišljene Smart TV aplikacije pod nazivom Explore 3D. Lansiranje ove usluge označava početak Samsungove inicijative da gledaocima obezbedi dodatne opcije prilikom pristupa 3D sadržajima, a koji su im trenutno dostupni samo preko Blu-rej plejera. Do kraja 2011. godine, korisnici će moći da pristupe količini od 70 besplatnih 3D video snimaka preko aplikacije Explore 3D.

Gentle touch

Sačuvati zdrav osmeh znači sačuvati celokupno zdravlje organizma! Bolje sprečiti nego lečiti

Sigurno je bolje sprečiti nego lečiti. Pravilnom higijenom usne šupljine možemo sprečiti krvarenje desni i parodontalne bolesti, ili zaustaviti njihovo napredovanje. Uzroke upale desni –bakterije koje se lepe na površinu zuba i desni –moramo odstraniti.To najbolje činimo CURAPROX četkicama za zube. Sve one imaju malu glavu sa kompaktno ispunjenim finim vlaknima.Vlakna CURAPROX četkice dopiru i do teško dostupnih mesta između zuba i ivica desni bez oštećenja desni i zubnih vratova. Deset najbržih čitalaca koji 15. jula budu pratili Facebook stranu Singidunum Weeklyja dobiće besplatan pregled, obuku o pravilnom održavanju oralne higijene i CURAPROX četkicu CS 5460.

Za blistavo bele zube i lepši osmeh - Stomatološka ordinacija „Gentle touch“ Resavska 36/I (kod Beogradjanke). Info: 3625-044, 063/8755-449, 064/1739-479. Pronađite nas na facebooku Stomatološka ordinacija i web sajtu www.dentalcentar.rs


Sport

/ 40

Saradnica na tekstu Aleksandra Perišić

Foto: Jovana Miletić Rekreacija na Adi

L

eto na Adi je uveliko počelo. Prethodnih godina naše "more" se razvijalo i sada može da se pohvali raznolikim sadržajem, za svačiji ukus. Osim uživanja, Ada nam nudi

Sportovi sa loptom Kada pomislite na Adu leti, jedna od prvih stvari koje vam prošetaju mislima je odbojka na pesku. Kod Okruglog kupatila nalazi se stadion sa dva igrališta, dok i neki kafići imaju privatna igrališta. Nebitno da li ste rekreativac, profesionalac ili prosto zaljubljenik u ovaj sport, možete udovoljiti sebi i ovog leta. Dovoljno je da ponesete loptu i dođete po mrežu u Upravu kupališta. Za dobar provod sa ekipom tu su fudbalska igrališta, a Ada je prošle godine dobila i prvo pravo fudbalsko igralište sa veštačkom

i veliki broj mogućnosti za sport i rekreaciju. Tako da, opcija je mnogo, a korišćenje velikog broja sadržaja je besplatno, što znači potrebno vam je samo malo vremena, dobre volje i sportskog duha.

travom. Igralište poseduje osvetljenje i svačiionice, a okruženo je tribinama sa kapacitetom od oko 900 mesta. Na Adi se nalazi i šest igrališta za mali fudbal, koja su ove godine rekonstruisana i počašćena novim golovima, a njihova upotreba je besplatna. Nepisano pravilo je da pobednik ostaje na terenu, a mečevi traju dva puta po petnaest minuta. Ukoliko ste ljubitelji rukometa, na raspolaganju vam je šest igrališta sa rukometnim golovima, i jedno sa malim golovima, a njihovo korišćenje je besplatno. Ada Ciganlija je i centar uličnog basketa sa 10 igrališta na otvorenom. Godinama

se redovno održavaju takmičenja i turniri uličnog basketa. Sva igrališta poseduju tribine, a tri od njih i veštačko osvetljenje. Na Adi je smešteno i jedno od najlepših igrališta za bejzbol na našim prostorima, koje se nalazi naspram igrališta za odbojku na pesku, kod Okruglog kupatila.

Sportovi sa reketom Za ljubitelje, trenutno najpopularnijeg sporta u Srbiji, na raspolaganju je sedam teniskih terena sa zemljanom podlogom, a u toku je i postavljane balon hale sa


dva terena. Teniski tereni se nalaze u sklopu kompleksa sportskih igrališta (5 terena) i kod Okruglog kupatila (2 terena). Od aprila ove godine, na Adi radi Teniska akademija pod rukovodstvom selektora Dejvis kup reprezentacije Srbije, Bogdana Obradovića. Akademija organizuje rad sa decom, školskog i predškolskog uzrasta, kao i takmičarski program za decu uzrasta 10-16 godina. Novootvorena hala poseduje dva terena sa najsavremenijom tvrdom podlogom kakva se koristi na US Openu. Teniska hala, koja se nalazi na levoj obali Savskog jezera pre svega, „rezervisana“ je za profesionalce i takmičare, ali posećuju je i rekreativci. Za rezervaciju termina i sve potrebne informacije okrenite 064/8254-745. Za one koji tenis ipak više vole da igraju na stolu, na raspolaganju je pet potpuno novih stolova, smeštenih ispod velike terase Uprave kupališta. Mrežice, loptice i kvalitetne rekete možete iznajmiti na igralištu za mini golf.

Rekreacija Holmerova trim staza idealna je za rekreiranje trčanjem ili brzim hodanjem. Nalazi se iza igrališta za mali fudbal, u neposrednoj blizini kružnog toka na Adi. Tu je i trim park sa 20 sprava za vežbanje, uz detaljno objašnjena upustva za korišćenje svake. Sprave su prilagođene širokoj populaciji, početnicima, rekreativcima, ali i profesionalcima. Posebna pogodnost je mogućnost vežbanja uz stručnu konsultaciju profesora fizičke kulture. Još jedan odličan, a besplatan vid rekreacije jeste obilazak Ade rolerima ili na biciklu. Neposredno pored biciklističke staze, blizu kružnog toka na Adi Ciganliji otvoren je Biciklistički

centar, ali i u neposrednoj blizini mesta pored rampe i parkinga, nalazi se kućica sa velikim brojem „vozila“. Cena iznajmljivanja bicikala je 150 dinara po satu, dok najam za ceo dan košta 400 dinara. Beograđani tokom cele nedelje mogu iskoristiti posebne pogodnosti koje je Biciklistički centar pripremio: najam za jedan sat se plaća upola cene (ponedeljak), jedna bicikla gratis za parove (utorak), besplatan najam za decu ispod 12 godina (sreda), besplatan najam za gospođe starije od 50 godina (četvrtak), besplatan najam za gospodu iznad 50 godina (petak) i besplatan sat vožnje za sve posetioce koji dođu u Biciklistički centar od 10.00-10.20 (nedelja). Na Adi se nalazi i golf klub. Svaki golf teren poseduje devet polja koja su uređena po strogim svetskim standardima i propisima, kao i golf vežbalište. Pored toga, na raspolaganju vam je i mini golf teren, a za štapovi i loptice potrebno je da se obratitite Upravi kupališta. Sportski sadržaj nudi i klub Easy sa nizom terena za sportove na pesku, terenima za badminton i basket, verovali ili ne, na pesku. U julu je otvoren i sportski centar za osobe sa invaliditetom, koji se prostire na površini od 700 kvadratnih metara i obuhvata terene za košarku, tenis, odbojku i fudbal, posebno prilagođene potrebama osoba sa invaliditetom.

Ekstremni sportovi Ukoliko ste zaljubljenik u ekstremne sportove, Ada ima kutak i za vas. Za jedan skok bandžijem treba vam mnogo hrabrosti i volje, kao i 1015 evra, a za nalet adrenalina ne birnite. Tu je i paintball arena, na kojoj se odlično možete provesti sa ekipom. Ipak, dok traju ove paklene vrućine smanjite aktivnost u periodu kada je sunce najjače i uvek sa sobom nosite flašicu vode.


Sport

/ 42

Kolosej humanitarna bowling liga

K

olosej zabavni centar pokrenuo je svoju veliku Humanitarnu business bowling ligu. Posle javnog žrebanja i svečanog početka lige, kojem su pored mnogobrojnih medija prisusvovale i kompanije učesnice u Kolosej bowling centru u Delta Cityju su u veseloj atmosferi odigrani i prvi mečevi.

Tokom jula i avgusta predstavnici kompanija učestvovaće u takmičenjima u bowlingu, ali će se i družiti sa decom Prihvatilišta i na taj način im pokazati da nisu sami. Deo sredstava prikupljenih od kotizacija biće doniran Prihvatilištu za decu bez roditeljskog staranja, adekvatnog roditeljskog staranja, žrtve nasilja, zanemarivanja i zlostavljanja, decu žrtve trgovine ljudima, decu sa poremećajem u društvenom ponašanju, ilegalne imigrante i decu u sudskom postupku.

Početkom humanitarne busines bowling lige je ujedno i obeležena uspešno završena godina projekta „Pobedi za decu Prihvatilišta“. Akcija se nastavlja i u narednoj godini, a najavljen je i niz novih aktivnosti u okviru akcije „Pobedi za decu Prihvatilištai u mesecu julu“. Učešće u ovom projektu uzele su i brojne poznate ličnosti, kao što su: Nemanja Vidić, Isidora Bjelica, Vlado Georgiev, Severina, Nataša Bekvalac, Zdravko Čolić, FK Partizan, FK Crvena zvezda, Bajaga, Tijana Dapčević, Dule Savić, Jovana Janković, Srđan Predojević, Nađa Higl, Dušica Spasić, Vanja Grbić, Sergej Ćetković, Iva Štrljić, Nenad Okanović, Marija Kilibarda, Milorad Čavić, Marko Đurovski, Iva Smiljanić, obojkaške reprezentativke Stefana Veljković, Bojana Živković i Milena Rašić, Andrija Milošević, Slobodan Stefanović, Sanja Lubardić i Ivana Vučićević.


FITNES I SPA CENTAR

FitCurves

ETHNOGYM BUTICI GRAD TE ČEKA! PRONAĐI SVOJE MESTO!

ADIDAS STORE GRAD TE ČEKA! PRONAĐI SVOJE MESTO!

GRAD TE ČEKA! PRONAĐI SVOJE MESTO!

• Bul. Arsenija Čarnojevića 97a (TC Fitex), 3148-341 • SC Banjica (Outlet), 2668-666 GRAD TE ČEKA! PRONAĐI SVOJE MESTO!

AVANGUARDIA GRAD TE ČEKA! PRONAĐI SVOJE MESTO!

• SC Ušće, II sprat; lok. 112 2854-401 • Bul. kralja Aleksandra 106 3445-952 • TC Delta City, J. Gagarina 16 2203-713 GRAD TE ČEKA! PRONAĐI SVOJE MESTO!

SPORTLAND GRAD TE ČEKA! PRONAĐI SVOJE MESTO!

Knez Mihailova 33, 2638-216; 9.00-21.00 sub: 10.00-20.00; ned: 11.00-17.00 GRAD TE ČEKA! PRONAĐI SVOJE MESTO!

STING

GRAD TE ČEKA! PRONAĐI SVOJE MESTO!

• SC Ušće, prizemlje • Čika Ljubina 16, 2630-215 • Bul. A. Čarnojevića 97a (TC Fitex), 3148-341

TIME OUT GRAD TE ČEKA! PRONAĐI SVOJE MESTO!

• Knez Mihajlova 14-16 2188-120, 2188-230, 2188-250; pon - sub: 10.00-22.00, ned: 11.00-17.00 • Bulevar kralja Aleksandra 28-32, 3393-077; pon - pet: 9.00-21.00, sub: 9.00-17.00 • Jurija Gagarina 153 (TC Piramida, Mc Donald’s); 2274-353; pon - pet: 9.00-21.00, sub: 9.00-17.00 • Požeška 98A – Mc Donald’s 3545-914; pon - pet: 9.00-21.00, sub: 9.00-17.00 • Gandijeva bb, Novi Beograd, (TC Immocentar), 2168-531; pon - sub: 9.00-21.00, ned: 9.00-17.00

„UŠĆE SHOPPING CENTER“ www.usceshoppingcenter.com radno vreme: 10.00-22.00

• Adidas • Beosport • Converse • Nike • Reebok • Sport Vision • N Fashion • Colmar


Tekst i foto Tijana Pantelić

Helsinki:

Namernik

/ 44

Letovanje u Skandinaviji Bele noći, Baltičko more, grandiozni kruzeri, pitomi galebovi, letnji pljuskovi, moderna arhitektura, umetnost i lepota na svakom koraku... Helsinki je grad u kome će pre svega uživati poznavaoci i ljubitelji arhitekture, moderne umetnosti i muzike...

Mesto gde Sunce ne zalazi

P

rva stvar, koju primetite kada dođete u Helsinki leti, jeste kao da sunce ne zalazi. I te „bele noći“, jedna su od stvari koje će vas impresionirati, ukoliko ste prvi put u Skandinaviji. Čak i u ponoć možete videti poslednje zrake sunca, koji se probijaju kroz sumrak, dok mrak ovde traje svega nekoliko sati. Pažnju će vam odmah privući i grandiozni kruzeri, koji pristaju u ovom gradu, smeštenom na obalama Finskog zaliva i Baltičkog mora. Helsinki je smešten na brojnim zalivima i poluostrvima, a čini ga i nekoliko okolnih ostrva, do kojih se dolazi trajektima. Vodenom linijom, Finska prestonica

povezana je sa Talinom, Stokholmom i Sankt Petersburgom, tako da ukoliko imate vremena, ali i „budžeta“ možete se uputiti i na izlet u neku od susednih država.

Mala helsinška tura Dobra vest je da se grad može obići i peške i da je većina znamenitosti, smeštena u neposrednoj blizini gradskog centra. Ako se umorite ili poželite da posetite neki drugi kraj grada, tu su tramvaj i metro. Prvi je korak, naravno da u hotelu ili hostelu pokupite plan grada i zaokružite destinacije koje vam sada izdvajamo i spremni ste za malu Helsinšku turu, koju možete obići za dva, tri dana. Krenućemo prvo od nezaobilaznog Trga Senata, na

kome je smeštena Helsinška katedrala, koja je jedna od glavnih gradskih znamenitosti. Na samo nekoliko minuta hoda, kada krenete da se spuštate ka luci, naićićete na pijačni trg i luku od koje kreću trajekti, koji voze do okolnih ostrva. Na pijaci možete pronaći suvenire ili po povoljnijim cenama probati ribu ili druge morske speci-

Raspitajte se u infoturističkim centrima o Helsinki karticama, sa kojima imate odlične popuste za ulazak u muzeje, vožnje brodićima, izlete, odlazak u zabavni park ili zoo vrt, obrok u nekom od restorana, ali i besplatno korišćenje prevoza.


jalitete. No, ako se opredelite za ovu drugu opciju, budite spremni da porciju podelite sa nekim gladnim galebom, koji će se nimalo stidljivo sam poslužiti. Iako živo i zanimljivo mesto, pijacu ćete na brzinu proći, ako se kao autor teksta plašite ptica, budući da je prizor sletanja jata galebova, potpuno odomaćenih i nimalo uplašenih od ljudi, pomalo hičkokovski. Laganom šetnjom, ka centru u neposrednoj blizini smeštena su i sledeća nezaobilazna mesta: železnička stanica, zgrada Finskog parlamenta, Nacionalni muzej, Kiasma - Muzej moderne umetnosti (u kom je trenutno aktuelna zanimljiva postavka o afričkoj tradiciji i kulturi), kao i remek delo poznatog finskog arhitekte Alavara Altoa - Finsku dvoranu ili čuveni Finlandia Hall. Malo dalje, smeštena je i Temppeliaukion crkva u kamenu. Kada sve to obiđete, uputite se do Sibelijusovog spomenika, koji je simbol finske borbe za nezavisnost, a predlažemo vam da obiđete i Dizajn distrikt, u kome su smešteni muzeji, galerije, ali i radnje sa unikatnim dizajnerskim proizvodima. Dok šetate, obratite pažnju na arhitekturu grada, koji će 2012. godine, poneti titulu svetske prestonice arhitekture. Da ne zaboravimo, još jednu „must visit“ destinaciju, koja nije muzej, nni remek delo arhitekture, niti nacionalni spomenik, ali mi Srbi nikako nećemo propustiti da je posetimo... Evo nekoliko asocijacija – švedski brend, više nego povoljan... Naravno, pogodili ste – H&M.

Suomenlina Ono što vam svakako preporučujemo je izlet do ostvra-tvrđave Suomenlina, koja je izgrađena za vreme Švedske vladavine (povratna karta trajektom košta 4 evra), i do koje se dolazi za dvadesetak minu-

ta. Tvrđava je pod zaštitom UNESCO-a i popularno je izletište. Pošto obiđete muzeje, podmornicu i Kraljevu kapiju, dolazi najlepši deo, a to je uživanje u prelepoj i netaknutoj prirodi. To najbolje potvrđuje veliki broj ptica, koje će vam dok se sunčate na nekoj od stenovitih plaža ili dokova, slobodno prići i kao profesionalni modeli ispozirati za više nego odlične fotografije. Iako već u junu možete videti lokalce kako se kupaju, plivanje preporučujemo samo izuzetno hrabrima, budući da smo se uverili da je malo reći da je voda ledena.

Hedonizam? Posle obilaska, sledi uživanje i bolje upoznavanje grada. Kontakt sa lokalnom ekipom, degustacija nacionalne hrane i pića, izlasci... Ipak, Helsinki, može biti hedonistički grad, samo one sa boljim „džeparcem“. Pre nego što odete u Helsinki, dok ste još u fazi planiranja budžeta, imajte na umu da je životni standard u Finskoj izuzetno visok, a samim tim i cene. Tako ćete najjeftinije malo pivo u pabu platiti oko sedam evra. Piće je skupo, čak i Fincima, koji trajektom prelaze u estonsku prestonicu Talin, u nabavku iz koje se vraćaju sa gajbama alkohola. Što se provoda i hedonizma u Helsinkiju tiče, sve se svodi na onu našu „koliko para, toliko muzike“. Ipak, ima i stvari, u kojima se može uživati i to besplatno, pre svega u perlepim parkovima, a ono što vaši za svaku destinaciju, važi i ovde, a to je da je za dobar provod, dovoljno i dobro društvo.


NACHOS

CoffeeDream

meksička kuhinja

Strahinjića bana 66a tel: 2623-433; radno vreme: 9.00-2.00; www.nachos.rs

1. Nikole Spasica 2, 26 20 552

U restoranu NACHOS svake noći slavimo božansko uživanje, uz uzbudljivu i nezaboravnu hranu začinjenu impulsivnim plesom koji pokreće sva čula.

2. T.C. Sremska, 063 17 66 660 3. Makedonska 30/Decanska 5, 33 49 611

160

4. Makenzijeva 89, 383 65 62 5. Resavska 78a, 26 81 782

TRYK

A la carte

/ 46

6. Bulevar Zorana Djindjica 4a, 31 31 037

kafić

Vadrdarska 22; tel: 2452-702 www.tryk.rs

7. Goce Delceva/Klare Cetkin 12, 269 02 51 8. Zmaj Jovina 15, 26 30 672

TRYK JE U VARDARSKOJ 22, A TI?

LA ESTRELLA

50

999

Nebojšina 41; 2436-098; 08.00-01.00

TASH - INN Utorak večeViolina ČetvrtakFlamenko Petak i subotaživa muzika Nedelja10% na kompletan račun

hostel

Bulevar kralja Aleksandra 61 tel: 3230-029, 064/1113-094, 060/3228-456 radno vreme: 00.00-00.00; www.tash-inn.com

jednokrevetne, dvokrevetne, trokrevetne, četvorokrevetne sobe sa kupatilom

COSTA COFFEE OK.no

kafić

Obilićev venac 17, 2629-072, 09.00-02.00; Facebook: OK.no

Najbolji kokteli u gradu.

250

„UŠĆE SHOPPING CENTER“

kafić

radno vreme: pon-pet: 8.00-22.00, sub-ned: 09.00-22.00 COSTA - Mileševska 2; tel: 3087-695 COSTA - Njegoševa 45; tel: 3836-855 COSTA - Goce Delčeva 34; tel: 3129-749 COSTA 67 - Jurija Gagarina 16; tel:2203-822 COSTA - Bul. kralja Aleksandra 80; tel: 3863-687 COSTA - Bul. kralja Aleksandra 208; tel: 2424-347 COSTA JDP - Kralja Milana 52; tel: 2658-208 COSTA - Vladimira Popovića 38; tel: 3115-588 COSTA - Autoput Subotica - Beograd E-75 COSTA - Delta Sport HQ - M. Popovića 7v; tel: 2012-869 COSTA Vidikovac – Kneza Višeslava 63, TC Vidikovac; tel: 3564-636 COSTA Blokovi – Jurija Gagarina 28; tel: 2283-857 COSTA Banovo brdo – Požeška 83a, kod Rode; tel: 3541-457 COSTA Zemun - Gospodska 19, tel: 2610-195 COSTA - Čika LJubina 9, tel: 2637-180

www.usceshoppingcenter.com BRZA HRANA • Amatti • Bavaria Mediteran Food • Foody • Wok Mood ETC • KFC • McDonald’s • Squadra Fish & Bar radno vreme: 10.00-23.00 ITALIJANSKI RESTORAN • Vapiano ned-čet: 10.00-00.00 pet-sub: 10.00-1.00 KAFIĆI • Da Capo ned-pet: 10.00-22.00, sub: 10.00-2.00 • Coffee Room • Office cafe • Chateau Plus • Identico Cafe • Monument radno vreme: 10.00-22.00 80


Novo mesto

O

aza u rezidencijalnom delu Beograda gde nije bitno da li dolazite iz čistog hedonizma ili u potrazi za predahom od zahtevnog i brzog stila života u prestonici. Hedone Lounge je pravo mesto za odmor, opuštanje,

uživanje i prikupljanje neophodne energije. Godinama ovaj klub čini sve kako bi svoje goste učinio uspešnijim i zadovoljnijim, a sada sa novom snagom i novim ljudima unosi promene i podiže sve na viši nivo. Colonial Sun menja ima u Hedone Lounge i predstavlja, možemo slobodno reći, napredniji vid ugostiteljstva , čist hedonizam sa klasičnim beogradskim šmekom. Koncept obuhvata Gentleman’s club, restoran internacionalne kuhinje na dva nivoa sa pogledom kako bi u potpunosti uživali u vrhunskim specijalitetima, bazen sa tropskim barom. Kad sunce zađe Hedone Lounge je pripremio sjajan noćni program pun iznenađenja, kvalitetnog zvuka najpoznatijih bendova i prijatne atmosfere. Ukoliko želite da uživate u većem krugu prijatelja Hedone nudi organizovanje svih vrsta dešavanja i stavlja vam na raspolaganje sve svoje mogućnosti. Bez sumnje popularno mesto sa novim sjajem će ovog leta biti pravi reprezent kvalitetnog ugostiteljstva u Beogradu.


Aktuelno mesto

Ukusi i mirisi Srbije

A la carte

/ 48

Trpeza (Nebojšina 6)

V

olite autentičnu srpsku hranu? Volite da uživate natenane u svakom zalogaju? Volite opuštanje i hedonizam na srpski način? Volite spoj starog i novog? Ukoliko se pronalazite u svemu ovom restoran Trpeza u Nebojšinoj 6 je pravo mesto za vas. Autentični restoran srpske spore hrane. Sad se sigurno pitate šta to nudi Trpeza da možete da objedini sve pomenute atribute. Prvo se zapitajte i da li ste ikad okusili Srbiju i da li ste sa sobom poneli čarobne mirise na koje samo Srbija miriše? Ako jeste, poželećete da je ponovo okusite i pomirišete. Ako niste, učinite to, a ukoliko ne znate kako, pomoći će vam boravak u restoranu Trpeza. Verovatno ćete poželeti da sami napravite neka od jela koje se u ovoj zemlji prave od davnina. Pravile su ih srpske bake, majke, tetke, strine...To umeće, veštinu i zapamćene recepte one su, opet, naučile od svojih predaka. I tako se ova „čarobna Trpeza“ vraća u stara,dobra vremena kada se drugačije mlelo, kuvalo i spremalo. Jela u njoj imaju na sebi staru patinu,

neka su davno zaboravljena, a neka se mogu pronaći u domaćinstvima i etno restoranima koja drže do gurmanske tradicije čarobnih ukusa. Sad ćemo samo da vam zgolicamo maštu i kažemo da kad dođete u Trpezu obavezno probate i nešto novo što pripada XXI veku. Ipak, pre svega preporučujemo ROLNICE. Upravo tako dobro ste pročitali dovoljno je da samo naručite rolnice i uživaćete u svakom zalogaju. A užavićete i ako naručite CRVENI MENI koji je posebna priča, jer se jedu isključivo crvena jela na crvenom astalu. Ukoliko nećete crveni tu je BELI MENI gde je sve belo od čorbe do sosa. No, momenata i ukusa za uživanje ima još mnogo. Sad smo vam samo otškrinuli vrata Trpeze, ostalo je na vama da probate, osetite i uživate.

www.trpeza.rs Restoran Trpeza

Ušuškan u prekrasnom zelenilu i tišini Karađorđevog parka, nalazi se restoran Trpeza.U opuštajućoj atmosferi i luksuznom enterijeru za Vaš užitak serviraju se najukusnija i najkvalitetnija tradicionalna srpska jela. Radno vreme od 09-24 Nebojšina 6, Beograd Tel: 011 3863 633 mail: office@trpeza.rs www.trpeza.rs


Novo mesto

“Piccolo Giorno&Notte” Uskočka 2

P

romocijom dobrog italijanskog vina i vrhunskog sladoleda u centru Beograda svečano je otvoren cafe “Piccolo Giorno&Notte”, donoseći u naš grad šarm Italije i dobru mediteransku muziku. Kvalitetne kafe, ukusni kolači i pravi italijanski sladoled, kao i hit večeri espresso frozen, glavni su aduti “Piccola”. “Piccolo Giorno&Notte” je dostojan naslednik oprobanog gastronomskog i ugostiteljskog koncepta “Piccolo” restorana u tržnom centru “Zira”. Novo stecište ljubitelja italijanskih poslastica i vina koje se nalazi u Uskočkoj 2

ima prostranu baštu sa 80 mesta za sedenje koja se pružaju do Knez Mihailove, pa je “Piccolo” pravi izbor za one koji bi posle šetnje ili šopinga da se osveže ukusnim napicima i predahnu u prijatnom ambijentu uz vrhunsku uslugu. Enterijer kafeterije krasi topao ambijent u kome dominiraju bež i boja čokolade, a kapacitet je 40 mesta za sedenje. Istovremeno, “Piccolo Giorno&Notte” je jedan od retkih kafića u centru grada koji se ne nalazi u stambenoj zgradi, tako da se u “Piccolu” muzika čuje i posle 23 sata. Posetioci mogu da uživaju u muzičko-tematskom programu sa naglaskom na italijansku muziku. Svi posetioci kafića mogu da koriste besplatan wireless internet. Adresa: Uskočka 2; Radno vreme: 09:00-24:00


SURFUJTE NETOM!

Mi volimo pivo i pivo voli nas

Idemo

/ 50

Sve o pivu www.worldbeerdirectory.com/beer-festivalsbelgrade-beerfest.php Svoje mesto, Beogradski festival piva, ima i na portalu World Beer Directory, posvećenom ovom čudesnom i planetarno obožavanom napitku. Inače ovde, možete pronaći informacije o festivalima piva širom Planete, kao i o sortama i velikom broju svetskih pivskih brendova.

Igrice http://beer.freeonlinegames.name Na ovom sajtu možete pronaći nekoliko pivopijskih onlajn igrica, da ubijete vreme... Od brzog točenja piva, preko igrice u Super Mario fazonu u kojoj je cilj da popijete što više piva, a da vas šef ne uhvati, do Beer Pong-a – čuvene igre, koja se igra na američkim koledžima, u kojoj je cilj da preciznošću napijete protivnika i tako pobedite.

Grad te čEKA! PRONAđI SVOJE MESTO!


51


Singidunum Weekly 161  

Grad te ceka, pronadji svoje mesto!

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you