Page 1

Een monumentale nieuwe roman van Michaïl Sjisjkin Misverstanden en manipulaties bij Kees ’t Hart Een tot nadenken stemmende dierenroman van Toon Tellegen Indrukwekkend nieuw werk van Nobelprijswinnares Elfriede Jelinek Wim Daniëls kiest het beste van Annie M.G. Schmidt

Querido Zomer 2014


Nieuws

Jamal Ouariachi op shortlist Gouden Boekenuil 2014

Foto: Allard de Witte

Antoine de Kom wint vsb Poëzieprijs 2014 Antoine de Kom heeft met zijn bundel Ritmisch zonder string de vsb Poëzieprijs 2014 gewonnen, de prijs voor de beste Nederlandstalige dichtbundel van het afgelopen jaar. De jury was naar eigen zeggen unaniem en prijst De Koms zintuiglijke en krachtige beeldtaal. Ook looft de jury zijn ‘diep verankerde engagement waarin gelukkig ook plaats is voor spot waar het de rol van de dichter betreft’.

Longlist Libris Literatuur Prijs 2014

Annejet van der Zijl op tournee Op 6 februari verscheen onder zeer grote mediabelangstelling Gerard Heineken. De man, de stad en het bier, het nieuwste boek van Annejet van der Zijl. Zij vertelt de komende maanden in boekhandels, theaters en bibliotheken over de oprichter van het beroemde biermerk, de grootvader van Freddy Heineken. Zie www.annejetvanderzijl.com voor haar agenda.

Foto: Brenda van Leeuwen

Drie Querido-auteurs staan op de longlist van de Libris Literatuur Prijs: Jan van Aken met De Afvallige, Natalie Koch met De sterren stil en Marente de Moor met Roundhay, tuinscène. De shortlist van de Libris Literatuur Prijs wordt op 3 maart bekendgemaakt, de winnaar op 13 mei.

Vertedering van Jamal Ouariachi staat op de shortlist van de Gouden Boekenuil, nadat de roman eerder al genomineerd was voor de bng Nieuwe Literatuurprijs. Beide nominaties komen niet als een donderslag bij heldere hemel: Vertedering werd door de literaire kritiek met grote instemming ontvangen. Koen Eykhout noemde Ouariachi in dagblad De Limburger ‘een schrijftalent in de rijke traditie van Rosenboom en Van der Heijden’. ‘Dit is een psychologische roman in optima forma, een boek dat de lezer vele hoeken en gaten van de menselijke ziel laat zien. Misschien niet wat je verwacht van een redelijk jonge hond, maar wel een rijpe en ja, indrukwekkende roman,’ schreef Rob Schouten in Trouw. ‘Een prachtig pijnlijke tocht van een ondoorgrondelijk rupsje-nooit-genoeg,’ vond Simone van Saarloos in de Volkskrant. Marnix Verplancke schreef in Knack: ‘Vertedering is een indrukwekkende ideeënroman, geschreven met veel gevoel voor relativering en humor en getuigend van een verbluffend metier.’ ‘Vertedering is een heerlijke liefdesroman met een zwart randje, die eindigt met een fascinerend psychologisch experiment,’ aldus Annet de Jong in De Telegraaf. En Jeroen Vullings concludeerde in Vrij Nederland: ‘Ouariachi is een echte.’ De winnaar van de Gouden Boekenuil wordt op 24 april bekendgemaakt.


Robert Anker en Anne Vegter genomineerd voor Karel van de Woestijneprijs 2014 Robert Anker (In het westen, de laatste trans) en Anne Vegter (Eiland berg gletsjer) zijn genomineerd voor de driejaarlijkse Karel van de Woestijneprijs. De poëzieprijs, die bestaat sinds 2004, werd eerder uitgereikt aan Gerrit Kouwenaar, Leonard Nolens en Charles Ducal. De winnaar wordt op 30 maart bekendgemaakt.

F en Onvoltooide liefdesbrieven op longlist Europese Literatuurprijs 2014 Een jury van Nederlandse en Vlaamse boekverkopers selecteerde onlangs twintig titels voor de Europese Literatuurprijs 2014, waaronder de romans F van Daniel Kehlmann (vertaald door Gerda Meijerink) en Onvoltooide liefdesbrieven van Michaïl Sjisjkin (vertaald door Gerard Cruys). In april en mei, voorafgaand aan de bekendmaking van de shortlist, maakt een deel van de genomineerde vertalers een tournee langs de betrokken boekhandels.

Bernke Klein Zandvoort genomiU I T Z I C H T neerd voor de Jo Peters Poëzieprijs Bernke Klein

IS EEN A F S TA N D DIE ZICH OMKEERT Zandvoort

Gedichten Querido

Bernke Klein Zandvoort is met haar debuutbundel Uitzicht is een afstand die zich omkeert genomineerd voor de Jo Peters Poëzieprijs 2014. Eerder al werd de bundel genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs en bekroond met de Liegend Konijn Debuutprijs. De winnaar wordt bekendgemaakt op 13 april.

Aanbevolen door

DWDD

Debuut Pauline Genee in dwdd Het boekverkoperspanel van De Wereld Draait Door koos de debuutroman Duel met paard van Pauline Genee tot een van de favoriete boeken van de maand januari. Duel met paard is een historische roman over het wonderpaard Hans, dat rekenen kon. Geleerden stonden voor een raadsel: was het bedrog of kon het dier werkelijk worteltrekken? Het boek werd in dwdd ‘een meesterproef ’ genoemd, het idee ervoor ‘een vondst’. De lof (ook in de kranten overigens; nrc Handelsblad vergeleek het niveau van haar werk zelfs met dat van Thomas Rosenboom en Rascha Peper) leidde daags na de uitzending tot een herdruk.

Querido Academie en Vrij Nederland lanceren vn Masterclasses De Querido Academie en Vrij Nederland lanceren de vn Masterclasses, een uniek programma waarbij de beste docenten uit de wereld van literatuur en media lesgeven aan kleine groepen geïnteresseerden. Het masterclassprogramma is bedoeld voor wie om professionele of persoonlijke redenen zijn vaardigheden wil verbeteren. In 2014 worden de volgende vn Masterclasses aangeboden: ‘De roman’ met Jan van Aken en Thomas Rosenboom, ‘Het korte verhaal’ met Kees ’t Hart en Maartje Wortel, ‘De familiegeschiedenis’ met Jutta Chorus en Annejet van der Zijl, ‘De biografie’ met Vic van de Reijt en Marjo van Soest, ‘De recensie’ met Rob Schouten en Jeroen Vullings, ‘Verhalende journalistiek’ met Judith Koelemeijer en Robert van de Griend, ‘Het interview’ met Coen Verbraak en Carolina Lo Galbo, ‘Het misdaadverhaal’ met Harry Lensink en Marian Husken, ‘Illustreren’ met Ted van Lieshout en Philip Hopman, en ‘Straatfotografie’ met Ad Nuis en Arthur van den Boogaard. Zie voor meer informatie www.vn.nl/masterclasses of www.queridoacamie.nl.

Sticker: glanzend, afneembaar ø 32 mm kleur 013 wit drukkleur: glanzend 119 rood aflopend


Opnieuw een meesterwerk van de schrijver van Onvoltooide liefdesbrieven

2

Venushaar verschijnt in België, Bulgarije, China, Denemarken, Duitsland, Estland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Litouwen, Nederland, Noorwegen, Polen, Rusland, Servië, Slovenië, Turkije, de Verenigde Staten en Zweden.


Michaïl Sjisjkin

Venushaar Dag na dag luistert een Russische tolk naar

3

de verhoren van politiek asielzoekers. Hun ervaringen – echt, verzonnen of geleend – beschrijven de geschiedenis van het Rusland van de twintigste eeuw en raken vervlochten met persoonlijke herinneringen van de tolk. Zijn huwelijk is uiteen gevallen en in Rome probeert hij zijn gevoelens voor de moeder van zijn zoon weer tot leven te wekken. Zelfs in Rome lijkt alles echter een kopie van iets anders, een weerspiegeling van de verhalen Foto: Yvonne Böhler

eromheen. Michaïl Sjisjkin woont sinds 1995 in Zürich, waar hij tolkte voor de immigratiedienst. In Venushaar verwerkte hij de indrukwekkende getuigenissen van Russische migranten.

Michaïl Sjisjkin (1961) wordt algemeen beschouwd als een van de belangrijkste Russische schrijvers van dit moment. Hij studeerde Engels en Duits, werkte als journalist en vertaler en woont tegenwoordig in Zwitserland. Zijn werk werd herhaaldelijk bekroond, in Rusland en daarbuiten, met onder meer de Bestseller Award (Rusland, 2005), de Halpérine-Kaminski-prijs (Frankrijk, 2007), de Grinzane Cavourprijs (Italië, 2007), de Haus der Kulturen der Welt-prijs (Duitsland, 2011) en The Big Book Award (Rusland, 2012).

Over Onvoltooide liefdesbrieven: ‘Een roman die hoofd, hart en buik aanspreekt en de lezer verbluft en ontroert.’ ***** De Morgen ‘Sjisjkin biedt leesgenot van het allerhoogste niveau: speels, intelligent, meeslepend en tot huilens toe ontroerend.’ Trouw ‘Sjisjkin laat zien hoe groots literatuur kan zijn.’ De Groene Amsterdammer ‘Grote Russische Roman.’ ***** nrc Handelsblad

* Aandacht in de media * Voorpublicatieboekje * Auteursbezoek * Lezingentournee * Leesexemplaren * Advertenties * Facebookcampagne * E-bookacties * Etalagemateriaal op aanvraag

Roman | Paperback | 13,5 x 21,5 cm | 528 bladzijden | 7 22,50 | Verschijning september 2014 |   isbn 978 90 214 5613 3 | nur 302 | Oorspronkelijke titel Венерин Волос (Venerin Volos) | Oorspronkelijke   uitgever Vagrius, Rusland | Vertaald door Gerard Cruys | Omslag Brigitte Slangen | Omslagbeeld   Canaletto |   Ook beschikbaar als e-book | isbn 978 90 214 5614 0 | 7 13,99


Vertaler Gerard Cruys over Venushaar van Michaïl Sjisjkin

4

‘Na lezing van Michaïl Sjisjkins Venushaar komen we dichter bij onze medemens te staan: er gaat een aanstekelijke warmte en menselijkheid uit van deze roman. Het fascinerende van Venushaar is dat tal van ongelijksoortige verhalen – net als in Onvoltooide liefdesbrieven wordt het weer een heel mozaïek – op meesterlijke wijze naadloos in elkaar overlopen. Dat gebeurt in een heldere, beeldende taal, die verwant is aan de brille van Lev Tolstoj, Ivan Boenin en Sasja Sokolov. De beschrijvingen van de werkelijke wereld zijn niet steeds te onderscheiden van de verhalen die uit de tweede hand worden verteld. En het vreemde is dat ze ondanks alles tot optimisme stemmen. In interviews heeft de auteur gezegd dat Venushaar zich “overal en altijd” afspeelt. Daarmee komen de categorieën tijd en plaats op losse schroeven te staan: Michaïl Sjisjkins levensopvatting en meesterschap openen nieuwe vergezichten. Lees dit boek! Het maakt een wijzer en beter mens van ons, en u zult er gegarandeerd veel genoegen aan beleven.’


Bestseller — nu in midprice

Michaïl Sjisjkin

Onvoltooide liefdesbrieven Onvoltooide liefdesbrieven gaat niet alleen over heroïsche veldtochten en legendarische oorlogen, maar ook over de vergankelijkheid van het eenvoudige leven in de twintigste eeuw. Michaïl Sjisjkin bewijst met

5

Onvoltooide liefdesbrieven Michaïl Sjisjkin

deze ‘Grote Russische Roman’ (aldus nrc Handelsblad) hoe sterk de kracht van het vertellen is: hij laat de liefde zegevieren over de dood.

A 12,50

‘Dat je Michaïl Sjisjkin behalve als dissident ook als schrijver niet kunt negeren, blijkt uit Onvoltooide liefdesbrieven, waarmee hij zich op overtuigende wijze voorstelt. Die kennismaking wordt nog eens versterkt door de mooie vertaling van Gerard Cruys, die Sjisjkins heldere en rijke taal perfect lijkt aan te voelen.’ ***** nrc Handelsblad

Roman q u e r i d o

‘Een ge-wel-dig boek.’ Dagblad van het Noorden ‘Hij wil het oude vertellen op een nieuwe manier. En dat doet hij grandioos.’ Trouw ‘Onvoltooide liefdesbrieven speelt niet alleen een verleidelijk en knap spel met de tijd, en zet zo het hoofd van de lezer in werking,

* Longlist Europese  

Literatuurprijs 2014

* Buikband met perscitaten * Leesclubpakket * Facebookcampagne

maar beroert ook hart en buik.’ De Standaard Roman | Paperback | 13,5 x 21,5 cm | 312 bladzijden | 7 12,50 | Verschijning juni 2014 | isbn 978 90 214 5619 5 | nur 302 | Oorspronkelijke titel Pismovnik | Oorspronkelijke uitgever Vagrius, Rusland | Vertaald door   Gerard Cruys | Omslag Brigitte Slangen | Omslagbeeld Bridgeman Art Library  Ook beschikbaar als e-book | isbn 978 90 214 4679 0 | 7 7,99


Misverstanden en manipulaties in meesterlijke nieuwe roman van Kees ’t Hart

6

TE A T R O K E E S ‘T H A R T

ROMAN QUERIDO

I P OL M ICO ‘Geestig, mysterieus en betekenisvol: Kees ’t Hart schrijft literatuur zoals literatuur moet zijn.’ Elsevier


Kees ’t Hart

Teatro Olimpico Twee Haagse theatermakers krijgen een uitno-

7

diging om voor het Teatro Olimpico in Vicenza een experimenteel toneelstuk te produceren. Op te voeren in het kader van een festival rond Jean Jacques Rousseau. Maar er zijn veel problemen en het is kort dag. Hoe komen ze aan geld voor de productie? Hoe vervoeren ze het decor naar Vicenza? Ze belanden in een onoverzichtelijke wereld van Italiaanse regisseurs, acteurs en geldschieters. Toch proberen ze hun plannen overeind te houden. Want een voorstelling in het fameuze moet echt álles voor wijken. Teatro Olimpico is een fabuleuze roman over dromen en ambities. Als altijd beziet Kees ’t Hart zijn personages met ernst en humor tegelijk.

Kees ’t Hart (1944) schrijft romans, essays, verhalen en gedichten. Zijn roman De revue stond op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs en werd bekroond met de Multatuliprijs, Ter navolging stond op de shortlist van de ako Literatuurprijs. In 2012 verscheen de roman Hotel Vertigo, die zeer lovend werd besproken en de longlist van de Libris Literatuur Prijs, de ako Literatuurprijs en de Gouden Boekenuil haalde.

De pers over Hotel Vertigo: ‘Een obsederende roman.’ ***** Het Parool ‘Hotel Vertigo is een onnavolgbaar geraffineerde, superspannende roman die Hitchcocks Vertigo in een heel nieuw licht plaatst.’ **** nrc Next ‘Kees ’t Hart heeft er een vloeiend en geloofwaardig verhaal van gemaakt met mooie verwijzingen naar het idioom van Alfred Hitchcock.’ Leeuwarder Courant ‘Een intelligent en speels boek over herinnering en angst.’ Vrij Nederland

Roman | Paperback | 12,5 x 20 cm | 196 bladzijden | 2 18,99 | Verschijning september 2014 |   isbn 978 90 214 5599 0 | nur 301 | Omslag Anneke Germers  Ook beschikbaar als e-book | isbn 978 90 214 5600 3 | 2 11,99

Foto:Euf Lindeboom

Teatro Olimpico is het hoogst bereikbare. Daar

* Feestelijke presentatie * Aandacht in de media * Interviews * Facebookcampagne


Een intrigerend, spannend en grimmig romandebuut

8

Een saluut aan Het parfum van Patrick S端skind


Frank Gunning

In een revalidatiecentrum zoekt Eva vergetelheid in de armen van de beheerder. Ze heeft een aandoening waardoor ze verwacht niet lang

Foto: Jochem Jurgens

Meisje van glas

meer te leven: situs inversus, haar hart zit aan de verkeerde kant. Al snel blijkt Eva’s ontroerende geschiedenis onderdeel van een groter geheel, een huiveringwekkend verhaal over schoonheid en dood, waarin de levens van de personages met elkaar verbonden zijn. Dat van Flo, eenzaam levend in een souterrain. Dat van de jonkheer H. U. Kampvliet van Beurden en diens verwaarloosde zoon, die zich Strijdvloed noemt. En dat van de vermiste Hanna, het spiegelbeeld van Eva. Meisje van glas is een onstuimige droom, een duister sprookje.

Frank Gunning (Bandung, 1969) studeerde af aan de theateracademie in Arnhem. Hij won in 1997 zilver op het Amsterdams Kleinkunstfestival. Sinds 2001 runt hij bureau fgr waarmee hij in opdracht toneel, korte verhalen, hoorspelen, korte films en cabaret schrijft, regisseert en produceert. Hij is initiator en artistiek leider van verschillende kunstinitiatieven, zoals locatietheatergroep Pampa Lab en festival Waterpaard. Meisje van glas is zijn eerste roman.

‘Meisje van glas is een sterk debuut. Gunning is een zeer nauwkeurige en zintuiglijke schrijver.’ Jan van Aken

Roman | Paperback | 12,5 x 20 cm | 256 bladzijden | 2 18,99 | Verschijning augustus 2014 |   isbn 978 90 214 5597 6 | nur 301 | Omslag Esther van Gameren | Omslagbeeld Jessica Drossin/  Trevillion Images  Ook beschikbaar als e-book | isbn 978 90 214 5598 3 | 2 11,99

* Feestelijke presentatie * Aandacht in de media * Leesclubpakket * Leesexemplaren * Facebookcampagne

9


K. Schippers Fijn dat u luistert

Henk van der Waal In de ogen van de god

In de ogen van Go

10

Meer dan vijfendertig jaar

In Zelf worden (2010) verleidde

publiceerde K. Schippers

Henk van der Waal ons in even

geen gedichten, totdat hij in 2011 naar buiten trad met

betoverende als onheilspellende

K. Schippers

regels om de spelonk van onze

de bundel Tellen en wegen en

binnenwereld af te tasten en

onlangs hoge ogen gooide

te doorkruisen. In zijn nieuwe

met Buiten beeld, het Poëzie-

Fijn dat u luistert

geschenk dat hij voor de

bundel gaat hij zo mogelijk nog een stapje verder. In tien

Poëzieweek 2014 schreef.

series gedichten poetst hij de

Nu hij de smaak opnieuw

diepte die in ons woedt en zich

te pakken heeft, mogen we ons verheugen op nieuwe speelse gedichten, waarin

zo listig aan de taal onttrekt, Gedichten Querido

net zo lang op tot ze ons met de open blik van de zelfonthulling

hij zijn verwondering over

aankijkt. Die blik koesteren en

het alledaagse laat zien.

als vreemde wijdte in je hoog houden, daar gaat het om.

K. Schippers (1936) schrijft romans, gedichten, verhalen & beschouwingen. In 1996 ontving hij de P.C. Hooftprijs. De roman Waar was je nou werd bekroond met de Libris Literatuur Prijs en groeide uit tot een bestseller. Afgelopen najaar verscheen Voor jou, een eerbetoon aan Bernlef en G. Brands. Schippers’ poëzie is te lezen in Een leeuwerik boven een weiland en Tellen en wegen. Poëzie | Paperback | 16 x 24 cm | 88 blad-  zijden |7 17,99 |Verschijning juni 2014 |   isbn 978 90 214 5607 2 | nur 306 |   Omslag Brigitte Slangen  Ook beschikbaar als e-book |   isbn 978 90 214 5608 9 |7 9,99

‘Schippers’ kracht is zijn onbevooroordeelde blik.’ **** nrc Handelsblad ‘Het is poëzie waar je vrolijk van wordt, die je met de neus op je feiten drukt waarna die feiten er ineens heel anders uit blijken te zien.’ ***** Het Parool ‘Het is ook niet niks, wat er hier op het spel staat.’ **** de Volkskrant ‘Prachtige, prikkelende gedachten.’ **** Vrij Nederland

Henk van der Waal (1960) studeerde filosofie in Amsterdam en Parijs. Voor zijn debuut, De windsels van de sfinx (1995), ontving hij de C. Buddingh’-prijs. De aantochtster (2003) werd net als Zelf worden (2010) genomineerd voor de vsb Poëzieprijs. Die laatste bundel werd tevens bekroond met de Ida Gerhardt-poëzieprijs. In 2012 maakte hij furore met het filosofische werk Denken op de plaats rust. Poëzie | Paperback | 16 x 21 cm | 68 blad-  zijden | 7 16,99 | Verschijning april 2014 |   isbn 978 90 214 5617 1 | nur 306 |   Omslag Brigitte Slangen   Ook beschikbaar als e-book |   isbn 978 90 214 5618 8 | 7 9,99

‘Van de voor oo in schit onverm Zijn ged en vrag religieu denstro


Waal god

Sasja Janssen Ik trek mijn species aan In de ogen van God 8.0_Henk van der Waal 01-03-14 21:51 Pagina 1

Ik trek mijn species aan gaat

n even

over het verlangen naar

ellende

het begin, het sardonische

onze

genoegen van het maken

euwe

jk

ien

Henk van der Waal

en

In de ogen van de god

dde

j de

en het weer kapot maken om opnieuw te beginnen, de liefde voor dichten. Hoe moet ik leven, vraagt Sasja Janssen zich af. Wie ben ik?

n zich

Ben ik mijn herinnerin-

ekt,

gen? In een sobere stijl die

met de

ontroert, bijt Sasja Janssen

ulling

Gedichten Querido

haar species uit. Waarna ze

en en

die weer kan verlaten, de

oog

opmaat naar een nieuwe

m.

en dsels

n

bundel. ‘Van der Waals poëzie is een lust voor oog, oor en geest en legt in schitterende formuleringen onvermoede waarheden bloot. Zijn gedichten ronken en zingen en vragen van de lezer totale, bijna religieuze overgave aan de woordenstroom.’ Knack

Sasja Janssen (1968) studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde. Met de roman De kamerling debuteerde zij in 2001, waarop in 2005 Teresa zegt volgde. Haar succesvolle debuut als dichter verscheen in 2007: de bundel Papaver. Ook haar tweede bundel, Wie wij schuilen, werd zeer lovend ontvangen.

12 ofi.

blad-  2014 |  

Poëzie | Paperback | 16 x 21 cm | 64 blad-  zijden | 7 16,99 | Verschijning april 2014 |   isbn 978 90 214 5601 0 | nur 306 |   Omslag Esther van Gameren   Ook beschikbaar als e-book |   isbn 978 90 214 5602 7 | 7 9,99

‘Sasja Janssen schrijft rauw en grillig, scherp en geestig, maar ook rijp en doorvoeld. Een stem om in de gaten te houden.’ Pieter Boskma ‘Janssen is niet de eerste die dicht over de tegenstelling tussen schrijven en leven, maar doet het wel anders.’ La Vie en Rose ‘Sasja Janssen dicht raak en beheerst.’ nrc Handelsblad


Tellegen verrast opnieuw met ontroerende en geestige dierenroman

t o o n t e l l e g e n He wens van de egel

12

Over De genezing van d ‘Een van de meest ontr heb gelezen. Misschien boek over depressies oo Kooten

Over Het vertrek van de ‘Van een grote en ontro Als lezer word je hier h Het Parool

Over Het wezen van de ‘De poëtische taal waar opent voor eenvoudige nieuwe aflevering van z genoegen.’ BOEK

toon tellegen

De wens van

de egel Roman Querido

Q

‘De poëtische taal waarmee Tellegen je ogen opent voor eenvoudige vragen, maakt iedere nieuwe aflevering van zijn dierenepos een genoegen.’ boek

Over Het geluk van de s ‘Ook in deze dierenbun galoze talent: in een ko schetsen die tegelijkert absurd en heel herkenb denken zet.’ Noordholla

‘Zijn vierde meesterlijk n r c Handelsblad


Toon Tellegen

De wens van de egel Op een dag besluit de egel, die zich vaak een-

13

zaam voelt, iedereen uit te nodigen eens langs te komen. Maar tegelijk schrikt hij ervoor terug, want hij is altijd bang dat hij iets verkeerd doet. Of dat het bezoek uit de hand loopt. Stel dat de olifant echt komt, maakt die dan niet alles kapot? En zal het gekwaak van de kikker hem niet overstemmen? Wat is eigenlijk erger, onverwacht bezoek of wakker liggen van het aangekondigde bezoek? Nee, er zit een wereld van verschil tussen iets willen en het krijgen. Misschien blijft hij Foto: Keke Keukelaar

gewoon lekker alleen. Voor wie de dierenromans niet alleen wil lezen maar ook wil zien en horen: Toon Tellegen treedt zeer regelmatig op met Het Wisselend Toonkwintet onder leiding van Corrie van Binsbergen.

Toon Tellegen (1941) schrijft proza en poëzie, voor volwassenen en kinderen. Zijn werk is veelvuldig bekroond. Naast de Woutertje Pieterseprijs en de Gouden Griffel die hij voor zijn dierenverhalen kreeg, ontving hij voor zijn gehele oeuvre de Theo Thijssenprijs, de Hendrik de Vriesprijs en de Constantijn Huygensprijs.

Over Toon Tellegens dierenromans: ‘Het lot van de kikker is duizendmaal angstaanjagender dan Roodkapje, dankzij Tellegens grote inlevingsvermogen.’ **** nrc Handelsblad ‘De koning van de dierenverhalen: Toon Tellegen.’ Libelle ‘Poëtisch en ontroerend, om over na te denken én van na te genieten.’ Zin ‘Hij mag alles nog zo omdraaien, vergroten, verkleinen en verdwazen, nergens verhult hij zijn onderwerpen: herkenbaar menselijk gedrag en herkenbare menselijke emoties.’ de Volkskrant

* Aandacht in de media * Facebookcampagne * E-bookcampagne * Theatertournee

Roman | Paperback met flappen | 12,5 x 20 cm | 156 bladzijden | 2 16,99 | Verschijning september 2014 |  isbn 978 90 214 5615 7 | nur 301 | Omslag Brigitte Slangen | Omslagillustratie Mance Post  Ook beschikbaar als e-book | isbn 978 90 214 5616 4 | 2 11,99


In zijn nieuwe roman beslecht Bart Koubaa wederom een levensgroot taboe

BA R T KO U BA A 14

De vogels van Europa ROMAN

Q uerido

Net als in De Leraar draait het om opvoeding – of wat daarvoor doorgaat: was de wereld onschuldiger vóór de zaak-Dutroux?


Bart Koubaa

De vogels van Europa Vier leden van een kerkkoor, jongens nog,

15

brengen de zomer van 1980 met hun koorleider door op het eiland Texel. Om vogels te kijken, verzekert de koorleider de ouders. Maar is dat werkelijk het hele verhaal? Decennia later herkent Maarten, inmiddels gelukkig getrouwd en vader van drie kinderen, tijdens een opsporingsbericht op de televisie een van zijn jeugdvrienden. Hij wordt door onrust overvallen en gaat op zoek naar de man die hij vijfendertig jaar geleden voor het laatst heeft In De vogels van Europa onderzoekt Bart Koubaa wie we zijn en wat ons drijft. Hoe veilig zijn kinderen in het bijzijn van volwassenen? En hoe onschuldig zijn kinderen zelf?

Bart Koubaa (1968) is fotograaf en schrijver. In 2000 debuteerde hij met de roman Vuur, die genomineerd werd voor de eci-prijs en bekroond met de Vlaamse Debuutprijs. Het gebied van Nevski werd genomineerd voor de bgn Literatuurprijs. Daarna verscheen onder andere zijn controversiële roman De Leraar, die zeer positief werd besproken en enkele herdrukken beleefde.

Foto: Laïla Koubaa

gezien.

Over De Leraar: ‘Een boek dat je van begin tot eind met stijgende ontzetting aan de pagina’s kluistert.’ De Morgen ‘Een fascinerend boek.’ nrc Handelsblad ‘Meeslepend is dat Koubaa zich werkelijk in een ander heeft verplaatst. Hoe verrot die geest van die ander ook is. Dat is de kracht van literatuur.’ Het Parool ‘Fenomenale roman!’ De Telegraaf

Roman | Paperback | 12,5 x 20 cm | 256 bladzijden | 2 18,99 | Verschijning september 2014 |   isbn 978 90 214 5603 4 | nur 301 | Omslag Brigitte Slangen   Ook beschikbaar als e-book | isbn 978 90 214 5604 1 | 2 11,99

* Persreis naar Texel * Interviews * Leesexemplaren * Leesclubpakket * Facebookcampagne


Grandioos nieuw werk van de winnares van de Nobelprijs voor Literatuur

16

ELFRIEDE

JELINEK Querido

RIJN GOUD ‘Jelinek giet het in een taal die treft als een gebalde vuist.’ de Volkskrant


Elfriede Jelinek

Rijngoud en zijn lievelingsdochter Brünhilde in Die Walküre, trekt Elfriede Jelinek de gebeurtenissen in Richard Wagners monumentale

17

Foto: Isolde Ohlbaum

Uitgaand van de dialoog tussen Wotan

Ring door naar de huidige tijd. Het zit bepaald niet goed tussen de burgers, de banken en het geld. Maar de graaicultuur, waarin alles draait om geld en goud, is niet nieuw: de macht van het goud strekt zich uit van de strijd om de Nibelungenschat in de mythologische voortijd via Karl Marx’ Das Kapital tot aan de huidige bankcrisis. Rijngoud is een meesterlijke, verrassende, levendige en vaak grappige roman over de hebzucht en inhaligheid van de mens.

Elfriede Jelinek (1946) is een veelzijdig en veelgeprezen auteur van romans en toneelstukken. Regelmatig levert zij in haar stilistisch hoogstaande werk felle kritiek op de kapitalistische samenleving. Ze ontving onder meer de Georg Büchner-prijs, de Franz Kafkaprijs en in 2004 de Nobelprijs voor Literatuur. Haar boeken verschijnen in tweeënveertig talen.

Over De contracten van de koopman: ‘Hier zien we weer de grote woordkunstenares Jelinek aan het werk. Deze sublieme en virtuoze tekst houdt het midden tussen een tirade en een litanie. Het brengt je in trance.’

* Aandacht in de media * Lezersacties

Knack

‘De taal is dansend, luchtig en zeer poëtisch. Ze zit vol ritmiek, woordspelerigheid en sardonische humor. De vertaalster houdt de taal vloeiend. Daarom heeft de Nederlandse tekst hetzelfde effect als de Duitse: hij imponeert, hypnotiseert en verplettert.’ Trouw ‘Brandend actueel.’ nrc Handelsblad

Roman | Gebonden met stofomslag | 12,5 x 20 cm | 240 bladzijden | 2 22,99 | Verschijning juli 2014 |   isbn 978 90 214 5501 3 | nur 302 | Oorspronkelijke titel Rein Gold | Oorspronkelijke uitgever Rowohlt |   Vertaling Inge Arteel | Omslag Brigitte Slangen | Omslagillustratie Getty Images  Ook beschikbaar als e-book | isbn 978 90 214 5502 0 | 2 13,99


Annejet van der Zijl

Heeft u nog genoeg op voorraad? 18 Annejet van der Zijl

querido

Sonny Boy

Meer dan 500 000 exemplaren verkocht

A 10

A 15

A 12,50

Jagtlust

Anna

Sonny Boy

Ber

Literaire non-fictie |  

Literaire non-fictie | 

Literaire non-fictie | 

Litera

256 bladzijden | 2 12,50 |  

478 bladzijden | 2 15 | 

224 bladzijden | 2 10 | 

Paperback | 13,5 x 21,5 cm |   Reeds verschenen |  

isbn 978 90 214 4713 1 | nur 301 |  

Omslag Anneke Germers

Ook beschikbaar als e-book | isbn 978 90 214 5604 1 | 2 9,99

Paperback | 13,5 x 21,5 cm |  Reeds verschenen | 

Paperback | 12,5 x 20 cm | 

Paper

462 b

Reeds verschenen | 

Reeds

Omslag Anneke Germers | 

Omslag Marjan Landman | 

Omsl

Ook beschikbaar als e-book | 

Ook beschikbaar als e-book | 

isbn 978 90 214 3901 3 | nur 301 |  Omslagbeeld privécollectie

isbn 978 90 214 4172 6 | 2 9,99

isbn 978 90 214 4170 2 | nur 301 | 

Omslagbeeld privécollectie

isbn 978 90 214 4175 7 | 2 7,99

isbn 9

Omsl

Ook

isbn 9


Vraag onz e verkoopaf deling naar de extra kort ing !

d? Nu voor

A 10

19

querido

oy

ht

A 15

0 Bernhard

Moord in de Bloedstraat Gerard Heineken

Literaire non-fictie | 

Literaire non-fictie | 

Literaire non-fictie | 

462 bladzijden | 2 15 | 

224 bladzijden | 2 10 | 

256 bladzijden | 2 19,95 | 

Paperback | 13,5 x 21,5 cm |  Reeds verschenen | 

isbn 978 90 214 3902 0 | nur 301 |  Omslag Brigitte Slangen | 

Omslagbeeld Hollandse Hoogte Ook beschikbaar als e-book |  isbn 978 90 214 4173 3 | 2 9,99

Paperback | 13,5 x 21,5 cm |  Verschijning juni 2014 | 

isbn 978 90 214 4683 7 | nur 301 |  Omslag Brigitte Slangen | 

Omslagbeeld Hollandse Hoogte Ook beschikbaar als e-book |

 isbn 978 90 214 4684 4 | 2 7,99

Paperback met flappen | 13,5 x 21,5 cm |  Reeds verschenen | 

isbn 978 90 214 5544 0 | nur 301 |  Omslag Brigitte Slangen | 

Omslagbeeld collectie Heineken Ook beschikbaar als e-book |  isbn 978 90 214 5556 0 | 2 13,99


Een verrassend beeld van China, vijfentwintig jaar na het bloedig neergeslagen protest op het Plein van de Hemelse Vrede

20

Henk Schulte Nordholt paart grondige kennis van de Chinese cultuur aan jarenlange ervaring in de Chinese zakenwereld


Henk Schulte Nordholt

China en de barbaren Eeuwenlang was China de onbetwiste groot-

Foto: Charlotte van der Heijden

e

macht van Oost-Azië. De culturele en politieke invloed van het ‘Rijk van het Midden’ reikte van Tibet tot Japan, en andere volkeren werden gezien als barbaars. In de negentiende en het begin van de twintigste eeuw ging China door een diep dal: het Westen en Japan degradeerden de oude natie tot een vazalstaat. Inmiddels heeft het land zijn positie als economische mogendheid herwonnen, maar hoe gaat China hiermee om? Voegt het land zich naar de Westerse wereldorde? Of streeft het naar een herstel van de oude orde? Henk Schulte Nordholt leidt ons door de geschiedenis van China en laat zien hoe het land worstelt met zijn identiteit in een steeds kleiner wordende wereld.

Hendrik (Henk) Schulte Nordholt (1953) is Sinoloog. Hij was enkele jaren verbonden aan het Ministerie van Economische Zaken, waar hij zich onder meer bezighield met het bevorderen van de economische relatie tussen Nederland en China. In 1985 werd hij aangesteld als eerste directeur van de amro-bank in het toen nog gesloten Chinese rijk. In 1990 startte hij met twee partners het handelsbedrijf Hofung Technology. Daarnaast is hij al ruim twintig jaar actief als schrijver en spreker over China.

Over Henk Schulte Nordholt: ‘China nadert met rasse schreden de status van economische supermacht. Maar wordt het ook een politieke wereldmacht? Chinakenner Henk Schulte Nordholt denkt van niet: groot en rijk zijn volstaan niet.’ De Standaard ‘Niet alleen voor toeristen is China het ontdekken meer dan de moeite waard, ook voor ondernemers biedt het land ongekende mogelijkheden. Henk Schulte Nordholt weet dat als geen ander.’ De Telegraaf

* Aandacht in de media * Interviews * Leesexemplaren * Etalagemateriaal op aanvraag

Literaire non-fictie | Paperback | 13,5 x 21,5 cm | 274 bladzijden | 2 19,99 | Verschijning september 2014 |   isbn 978 90 214 5611 9 | nur 320 | Omslag Anneke Germers | Omslagbeeld ap Photo/Elizabeth Dalziel  Ook beschikbaar als e-book | isbn 978 90 214 5612 6 | 2 11,99

21


De ‘stukjes’ van Annie M.G. Schmidt: nog altijd actueel en amusant

22

‘De humor van Annie M.G. Schmidt is op geen enkele manier verouderd; haar ironie is mooier dan de ironie van veel hedendaagse humoristen.’ Wim Daniëls


Annie M.G. Schmidt

Impressies van een simpele ziel In 1951 maakte Annie M.G. Schmidt haar entree bij uitgeverij Querido met haar Impressies van een simpele ziel. De bundel werd zo’n doorslaand succes dat ze hem liet volgen door

Foto: Chris van Houts

Gekozen en ingeleid door Wim Daniëls

Nieuwe impressies en Impressies 3. Haar ‘stukjes’, zoals Annie ze noemde, werden enorme bestsellers – maar ze zijn inmiddels al lang niet meer in druk. Volgens Wim Daniëls is dat volna al die jaren nog even leesbaar als levendig zijn. Voor deze nieuwe editie van Impressies van een simpele ziel selecteerde hij de allerbeste teksten: de sfeer van Nederland in de jaren vijftig

Foto: Heidi Wils 

komen onterecht: hij betoogt dat de impressies

gecombineerd met de eigenwijze stijl van Annie M.G. Schmidt, met haar befaamde humor, waardoor je steeds weer lachend verder leest.

Annie M.G. Schmidt (1911-1995) schreef kinderboeken en kinderversjes, maar ook liedjes en gedichten voor volwassenen en columns over alle mogelijke onderwerpen in Het Parool. Ze ontving de Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur, de Constantijn Huygensprijs voor haar hele oeuvre en de Hans Christian Andersenprijs, de hoogste internationale bekroning voor kinderboeken.

Wim Daniëls (1954) is taalkundige en schrijver van een groot aantal boeken: woordenboeken, boeken over taal, jongerenromans en informatieve boeken voor de jeugd. Hij is vaste columnist van Spijkers met Koppen en is regelmatig te gast bij Pauw & Witteman.

Bloemlezing | Paperback | 12,5 x 20 cm | 256 bladzijden | 2 18,99 | Verschijning augustus 2014 |  isbn 978 90 214 5609 6 | nur 301 | Omslag Esther van Gameren | Omslagbeeld Corbis      Ook beschikbaar als e-book | isbn 978 90 214 5610 2 | 2 11,99

*  Aandacht in de media *  Lezersacties *  Onlinecampagne

23


Bestseller – nu in prijs verlaagd

Henning & Bremer-Olszewski

Make Love 24

Make Love beschrijft het plezier dat aan seks te beleven valt: het bespreekt de eerste keer en alle volgende keren, het doorbreekt taboes (hoe scheer ik mijn schaamhaar?) en ontmaskert opschepperij (tien keer in een uur!). Grappige

Internationa bestseller le Nederlandsta editie lige

infographics en mooie blootfoto’s maken Make Love het beste voorlichtingsboek – aanbevolen door een puberpanel in De Wereld Draait Door! ‘Make Love is ideaal om in ieder huishouden met pubers rond te laten slingeren, zodat dat leerproces wat vergemakkelijkt wordt.’ Metro ‘Het idee van Make Love is simpel: uitleggen hoe seks werkt. En dat in enthousiaste, nietsverhullende bewoordingen en zonder te oorde-

MAKE LOVE Henning & Bremer-Olszewski

len.’ de Volkskrant ‘Dit boek is meer dan een verzameling mooie foto’s van vrijende mensen. Er worden vragen

Querido

gesteld en vragen beantwoord.’ De Morgen ‘Haal dit boek in huis, zet het in de kast, zodat je kind erin kan bladeren wanneer het daar klaar voor is. Het toffe aan dit boek is dat het uitgaat van het idee: jongeren hebben seks, we accepteren dat, en we willen ervoor zorgen dat dat op een goede, leuke manier gebeurt.’ Het Nieuwsblad Non-fictie | Paperback | 16,5 x 23,5 cm | 256 bladzijden | 2 15 | Verschijning juni 2014 | isbn 978 90 214 4657 8 |   nur 320 | Oorpronkelijke titel: Make Love | Oorspronkelijke uitgever Rogner & Bernhard |   Vertaling Gerda Meijerink | Omslag Monique Gelissen | Omslagfoto Heji Shin

A 15


Lees ook de aparte folders van Q en Querido Kinderboeken QK zomer 201

4 omslag p.1

-2-35-36_om

slag 19-0214 10:29 Pa gina 1

Verschijnin

gsprogramm

a*

maart 2014 Marita de Ste rck, De hond eneters Fiep Westend Em. Querido orp, Pim en ’s Uitgeveri Pom Het gro Fiep Westend Singel 262 j BV te avontuur orp, Baddere 1016 AC Am n met Pim en Fiep Westend ste Pom (badboe Postbus 387 rdam orp, Knuffele 9 kje) n met Pim en Fiep Westend 1001 AR Am Po m (knisperb ste orp, Tellen me 020-55 11 262 rdam oekje) t Pim en Pom (kartonboekje info@querido ) kinderboeken april 2014 www.querido .nl kin facebook.com derboeken.nl Cornelia Fu /querido.kind nke, De hond twitter.com/ enu que itlaatclub rido_kind Hans en Mo nique Hage n, Lichtjes in Salesmanager Francine Oo je ogen men, Hoe ove Vanessa Sto rleef ik…-doe-h rm Annie M.G. 020-55 11 239 de Grave et-zelf-modebo Schmidt & Fie ek p Westendorp Annie M.G. v.storm@sing , Pluk van de el262.nl Schmidt & Fie Petteflet p Westendorp Anna Woltz , Jip en Jannek Vertegenwoor , Honderd uu dig r nacht e spelen buite Antoinette Sch ers n aub 06-22 23 41 mei 2014 86 a.schaub@sin Ernest van de Nandi Pennin gel262.nl r Kwast & Sie g 06-15 23 95 60 b Posthuma, Joke van Leeu De familie La wen, Ga je me n.penning@s zuriet ingel262.nl e naar Toejewe Francine Oo Daisy Verhoe etwel? men, Hoe ove ven rleef ik… (zo 06-20 01 01 Francine Oo nder) vakan 20 men, Hoe ove d.v tie erh da oeven@singel gboek? rleef ik… mijn Francine Oo 262.nl vakantie in Ita men, Hoe ove lië? rleef ik… mijn Francine Oo Verkoop bin vakantie in Sp nen men, Hoe ove telefoon: 020 dienst anje? rleef ik… mijn Marieke Sm -55 11 200 vakantie in Fra fax: 020-42 ithuis, Lotte 04 nkrijk? en Roos Leo Timme verkoop@sin 699 rs, Franky gel262.nl Edward van de Vendel, So Publiciteit, aanvragen rec fie en de pingu Edward van exemplaren ensieïns de Vendel, So & beeldmate riaal Luna Wong fie en de dolfij Lun Hing nen 020-55 11 255 juni 2014 l.wong@sin gel262.nl Cornelia Fu nke, Hart van Marketing inkt Fiep Westend Ilse van der Zee orp, Het gro te Fiep kijkbo Het grote An 020-55 11 248 ek nie M.G. Schm i.vanderzee@ idt voorleesboek sin Thea Otte (Br gel262.nl andmanager) augustus 20 020-55 11 241 14 t.ot te@ sin Marianne Du gel262.nl buc, De leeuw en het vogeltj Hans en Mo Verkoop en e nique Hage dis n & Marit Tö WPG Uitgev tributie Hans en Mo ers rn qv ist nique Hage , Jij bent de lief Mechelsestee – België n & Marit Tö nweg 203 ste (kartonb kalender rnqvist, Jij ben 2018 Antwer oek) pen t de liefste-ve telefoon: +32 Francine Oo rja ard 3 285 7200 agsmen, Hoe ove fax: +32 3 285 7299 rleef ik mijn Annie M.G. familie? Schmidt & Fle ur van der We Verkoop bin nen el, Waar is het griet.verhelst@ dienst Beertje Pippel september 20 oentje? +32 3 285 725 wpg.be 14 7 Els Beerten, pascale.smout Eén mens is +32 3 285 728 @wpg.be genoeg Michael De 3 Cock & Judith Vanistendael, Simon van de Salesmanager Het geheim van r Geest, Spijk katrien.peene Rosie en Mo erzwijgen Martha Heese ussa ever+32 wpg.be Uitg n, Biezel ij 499 94 27n@ Zome r 2014 66 Gideon Sams on & Julius ’t Hart, Overs Key accoun Annie M.G. tmanager poeld Schmidt & Fie yve s.d ebr auwer@wpg.b p Westendorp Toon Tellege e +32 479 80 00 , Binnen spe n & Marc Bo 10 len met Jip en utavant, Is er Edward van Janneke dan niemand de Vendel, Aja Accountmanag boos? x Kinderjaarbo Edward van ers ek 2014-2015 oswald.mollet de Vendel & @wpg.be Fleur van de +32 479 29 132 r Weel, Super guppie is alles walter.daem@ 7 * onder voo wp

Fredrik Backman

Marianne Zwagerman

Oma heeft me gestuurd om te zeggen dat het haar spijt

Leven als Jarmund

Noorse crime:

Anna Levander

Unni Lindell Doodsbruid Thomas Enger Bloedmist Querido kin

derboeken Zomer 2014

+32 475 69 746

2

g.be

Vormgeving: Marjan Landman

Marketing & Publiciteit karoline.hofm ans@wpg.be +32 3 285 73 58

Uitgeverij

Vormgeving

rbehoud

Marry van Baar

• Illustratie oms

lag Fleur van

der Weel

Vormgeving: Marjan Landman Filmstills: Copyright © 2013 Twentieth

Century Fox Film Corporation

Morten trilogie deel 1 De Nederlandse Borgen!

Zomer 2014

Prijzen en verschijningsdata in deze prospectus zijn onder voorbehoud. De illustraties in deze prospectus zijn voorzover mogelijk opgenomen in overleg met de rechthebbenden; wie verder rechten kan doen gelden wordt verzocht contact op te nemen met de uitgever om alsnog in een regeling te voorzien. Vormgeving: Marjan Landman


Q

Verschijningsprogramma April Sebastian Barry De tijdelijke gentleman Mirjam van Hengel Hoe mooi alles Sasja Janssen Ik trek mijn species aan – My ´sliwski Steen op steen (midprice) Wieslaw Elle van Rijn Overnight Millionaire Thomas Rosenboom Spitzen (midprice) Toon Tellegen Scherven brengen geluk Toon Tellegen Geluk bij een ongeluk Toon Tellegen Op goed geluk Toon Tellegen Voor het geluk geboren Carolina Trujillo De zangbreker Henk van der Waal In de ogen van de god Mei Eveline Amende Half kind geen bezwaar Margot Dijkgraaf Spiegelbeeld en schaduwspel Margriet van der Linden De liefde niet Bart Meuleman Portret van de jongste zoon Doeschka Meijsing De dagboeken Peter de Waard Femme fatale van het verzet Inez Weski De jacht op het recht Juni Henning & Bremer-Olszewski Make love (midprice) K. Schippers Fijn dat u luistert Michaïl Sjisjkin Onvoltooide liefdesbrieven (midprice) Annejet van der Zijl Moord in de Bloedstraat (midprice) Juli Elfriede Jelinek Rijngoud Augustus Frank Gunning Meisje van glas Annie M.G. Schmidt Impressies van een simpele ziel September Kees ’t Hart Teatro Olimpico Bart Koubaa De vogels van Europa Henk Schulte Nordholt China en de barbaren Michaïl Sjisjkin Venushaar Toon Tellegen De wens van de egel

Em. Querido’s Uitgeverij Singel 262 1016 ac Amsterdam Postbus 3879 1001 ar Amsterdam info@querido.nl www.querido.nl Salesmanager: Vanessa Storm de Grave Telefoon: 020-55 11 239 v.storm@singel262.nl Vertegenwoordigers: Antoinette Schaub 06-22 23 41 86 a.schaub@singel262.nl Nandi Penning 06-15 23 95 60 n.penning@singel262.nl Verkoop binnendienst: Telefoon: 020-55 11 200 Fax: 020-42 04 699 verkoop@singel262.nl Publiciteit, aanvragen recensie-exemplaren & beeldmateriaal Janne Colenbrander Telefoon: 020-55 11 249 j.colenbrander@singel262.nl Marketing: Miriam Evers Telefoon: 020-55 11 252 m.evers@singel262.nl

Volg ons ook op

Twitter,

Verkoop en distributie wpg Uitgevers - België: Mechelsesteenweg 203 2018 Antwerpen Telefoon: +32 3 285 72 00 Fax: +32 3 285 7299 Verkoop binnendienst griet.verhelst@wpg.be +32 3 285 7257 pascale.smout@wpg.be +32 3 285 7283 Salesmanager katrien.peenen@wpg.be +32 499 94 2766 Key accountmanager yves.debrauwer@wpg.be +32 479 80 0010 Accountmanagers oswald.mollet@wpg.be +32 479 29 1327 walter.daem@wpg.be +32 475 69 7462 Marketing Audrey Verhille audrey.verhille@wpg.be +32 3 285 7217 Publiciteit Inge Janssens inge.janssens@wpg.be +32 3 285 7346

Facebook en via de nieuwsbrief

Prospectus Querido zomer 2014