Page 1

Δεν μπορούμε να κρύψουμε την αλήθεια

Ο άνθρωπος είναι η απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση

Δεν μπορούμε να μιλήσουμε μόνο για την πόλη μας. Αυτές οι εκλογές είναι βαθύτατα πολιτικές. Διεξάγονται σε ένα πολιτικό και οικονομικό τοπίο που χαρακτηρίζεται από την πρωτοφανή επίθεση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο ενάντια σε κατακτήσεις και δικαιώματα δεκαετιών.

Ο Δήμος πρέπει να γίνει οργανισμός της κοινωνίας των πολιτών, ανοιχτός, δημοκρατικός, πρωτεργάτης της κοινωνικής αλληλεγγύης, κοιτίδα της πολιτιστικής έκφρασης, φορέας της αξιακής ανασυγκρότησης της κοινωνίας μας. Αυτό χρειάζεται ευρύτερες αλλαγές για τις οποίες παλεύουμε ήδη ως τμήμα ενός ευρύτερου ρεύματος ανατροπής στον χώρο της αυτοδιοίκησης και της ελληνικής κοινωνίας. Εμείς υποσχομαστε να μην συμβιβαστούμε, να παλέψουμε για να μην εφαρμοστούν τα μνημόνια και να αλλάξουν οι προτεραιότητες στην πόλη. Οι επιλογές μας είναι σαφείς:

Μισθοί, συντάξεις, επιδόματα και δώρα συνεχώς περικόπτονται και η υποδομή της χώρας –που έχει πληρωθεί από όλους μας– εκποιείται μισοτιμής. Η ανεργία έχει ξεπεράσει το 27% και το επίπεδο διαβίωσης διαρκώς επιδεινώνεται. Το έλλειμμα δημοκρατίας, η περιβαλλοντική υποβάθμιση, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και της κοινωνικής συνοχής δημιουργούν ένα εφιαλτικό περιβάλλον.

Tρέξτε! Ο παλιός κόσμος είναι πίσω μας!

Η Αυτοδιοίκηση είναι ένα από τα μεγάλα θύματα των αλλεπάλληλων μνημονίων και της πολιτικής των υποταγμένων κυβερνήσεών μας. Με τον «Καλλικράτη» επιχειρείται να δοθεί το τελικό χτύπημα. Η ένταξη των δήμων στη στρατηγική της απάνθρωπης λιτότητας, του ελέγχου και της κατανομής των πόρων (μέσω του ΕΣΠΑ) θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες του επιχειρηματικού και τραπεζικού κεφαλαίου και θα σημάνει το τέλος των δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και παροχών.

Οι μόνοι που έχουν συμφέρον να κρύψουν αυτή την πραγματικότητα είναι αυτοί που θέλουν να μας παραπλανήσουν. Αυτοί που το βράδυ των εκλογών θα αθροίζουν τις ψήφους των υποψηφίων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ (και των θολών, δήθεν ανεξάρτητων, παραφυάδων τους) για να τις ερμηνεύσουν σαν έγκριση των πολιτικών τους και των νέων μέτρων που ετοιμάζουν σε βάρος όλων μας. Κάθε ψήφος σε έναν τέτοιο υποψήφιο είναι ψήφος σε αυτούς που όταν έλεγαν ότι λεφτά υπάρχουν εννοούσαν ότι θα τα πάρουν από τις τσέπες μας.

Τον Μάιο οι κάτοικοι της πόλης μας θα αποφασίσουν με ποια πλευρά είναι. Εμείς έχουμε κάνει την επιλογή μας.

Ζωή όχι επιβίωση

• Περιορισμός της αδιάκριτης υπερφορολόγησης που βαραίνει δυσανάλογα τα νοικοκυριά σε σχέση με τις μεγάλες επιχειρήσεις. • Υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των κοινωνικών δομών και επέκτασή τους (δημοτικό ιατρείο, παιδικοί σταθμοί, πολιτισμός, αθλητισμός, ΚΑΠΗ). • Έμπρακτη στήριξη των ανθρώπων που έχασαν ή κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ένταξης στην αγορά εργασίας και είναι εκτεθειμένοι στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. • Ενίσχυση των τοπικών συλλογικοτήτων κοινωνικής αλληλεγγύης. Κινητοποίηση της Δημοτικής Αρχής ώστε κανένα σπίτι να μη μείνει χωρίς ρεύμα και νερό, να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Ενίσχυση των συνεταιριστικών πρωτοβουλιών. • Καμία εκχώρηση οικοπέδων στο ΤΑΙΠΕΔ. Αύξηση των κοινόχρηστων χώρων. Προστασία της Ρεματιάς. Αλλαγή πολιτικής στη διαχείριση των απορριμμάτων με έμφαση στην ανακύκλωση-κομποστοποίηση και διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της. • Αντιμετώπιση των πολεοδομικών αυθαιρεσιών και προάσπιση του χαρακτήρα του κέντρου της πόλης. Αναστολή της αναθεώρησης του Πολεοδομικού Σχεδίου και των ρυθμίσεών του για τη Ριζάρειο και του Χατζηκώνστα. Ένταξη των εκτός σχεδίου περιοχών. • Πλήρης διερεύνηση των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί και διαχειριστικός έλεγχος των προηγούμενων περιόδων. Τη διαδοχική αλληλοκάλυψη των παρανομιών και της κακοδιαχείρισης πρέπει να διαδεχτεί η πλήρης διαφάνεια. • Ουσιαστική δημόσια διαβούλευση, τοπικές συνελεύσεις για ενημέρωση και συνδιαμόρφωση παρεμβάσεων στην πόλη.

Δεν θέλουμε απλώς να πάρουμε το δήμο, θέλουμε να δώσουμε το δήμο στους πολίτες.

ς υ ο τ α θ ί ζ α Μ υμε

σταματήσο

άγκες μας ν α ι ο ι α κ η λ ό π Η ς τους ο έ ρ χ ο τ ό π α ω ν πά

ΑΡΧΟΣ Μ Η Δ Σ ΙΟ Φ Η Ψ Ο Π Υ

Σ ΣΙΜΟΣ ΡΟΥΣΣΟ


Κανένας μόνος του στην κρίση! Όταν η κλωστή είναι γερή, αντέχει

Oι εκλεκτοί ξανάρχονται

Η «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου» αποτελείται από ανθρώπους που από τη μεταπολίτευση έως σήμερα πρωταγωνίστησαν σε ό,τι πιο ζωντανό συνέβη στην πόλη. (θίασος Άστεγοι, εφημερίδα Στροφή, Ακροβασία στο Χαλάνδρι, Κοκκινοσκουφίτσα στα FM, περιοδικό ΕΚΜΕΚ, «Αριστερή Παρέμβαση», εφημερίδα ΣΤάΣΗ, «Αυτόνομη Αριστερή Συσπείρωση», «Πολίτες του Χαλανδρίου»).

Σωτήρες εντόπιοι αλλά και άσχετοι με την πόλη, που κρύβουν απεγνωσμένα την κομματική τους ταυτότητα πίσω από τη μαγική λέξη «ανεξάρτητος», που θέλουν να ξεχάσουμε τις πόζες τους δίπλα στους αστέρες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και τα θεαματικά τους άλματα από τους γαλάζιους στους πράσινους συνδυασμούς και αντιστρόφως, εμφανίστηκαν πάλι προεκλογικά, έτοιμοι να θυσιαστούν για το Χαλάνδρι των ονείρων μας…

Το νήμα που ενώνει πρόσωπα, παρέες, εκδοτικές και καλλιτεχνικές προσπάθειες, κινήματα αντίστασης και πρωτότυπες προτάσεις για τη βελτίωση της ζωής μας γίνεται ολοένα και πιο ανθεκτικό.

• Και τι έργο έχουν όλοι αυτοί να παρουσιάσουν για την πόλη; • Ελλείψεις 468 στρεμμάτων σε αθλητικούς χώρους* • Ελλείψεις 400 στρεμ. σε ελεύθερους χώρους και πράσινο* • Ελλείψεις 100 στρεμμάτων σε σχολικές εγκαταστάσεις.* • Τα βρέφη της πόλης χωρίς δημοτικό βρεφονηπιακό σταθμό. • Εκατοντάδες νήπια χωρίς δημοτικό παιδικό σταθμό • Κοινωνικό Παντοπωλείο με κυρίως ωφελημένο τον ιδιοκτήτη του κτηρίου και όχι τους τελικούς αποδέκτες • Κανένα δημόσιο χώρο πολιτισμού • Εισαγγελικές παρεμβάσεις και καταδίκες για κακοδιαχείριση (καταυλισμός Τσιγγάνων) • Προβληματικές συμβάσεις σε κάθε απόπειρα ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του δήμου (κυλικείο στο Νεκροταφείο) • Πολεοδομική αναρχία και αυθαιρεσία στη διοίκηση και χαριστικές ρυθμίσεις και δικαστικές διαμάχες και εκβιασμοί αντιμαχόμενων φατριών. • Η πολυδιάσπαση, οι προσωπικές στρατηγικές και οι προσπάθειες παλινόρθωσης χρεωκοπημένων πολιτικών και ανθρώπων, είναι τα ορατά σημάδια της διάλυσης του διακομματικού τοπικού συστήματος εξουσίας που καθόρισε τα δημοτικά μας πράγματα εδώ και δεκαετίες.

Η δημοτική παράταξη, που ιδρύθηκε το 2006, συνεχίζει να αποτελεί ένα πρωτότυπο πείραμα, λόγω του εύρους των δυνάμεων που τη στηρίζουν και γιατί η δράση «Το να της δεν υπαγορεύεται από κομματικά επιθυμείς είναι επιτελεία, αλλά είναι αποτέλεσμα καλό. Το να συνθετικού και δημοκρατικού διαπραγματοποιείς λόγου.

τις επιθυμίες σου είναι Δεν εμφανιζόμαστε μόνο σε κάθε προεκαλύτερο» κλογική περίοδο, ούτε αντιλαμβανόμαστε

την πολιτική ως δημόσιες σχέσεις ή προσοδοφόρο επάγγελμα. Η πολιτική για μας δε νοείται χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων που καθορίζουν την ποιότητα της ζωής τους. Και αυτό το αποδείξαμε τα τελευταία χρόνια: είμαστε οι μόνοι παρόντες -στις γειτονιές, στους δρόμους και στο δημοτικό συμβούλιο- σε κάθε αγώνα των κατοίκων του Χαλανδρίου.

Η πεποίθησή μας ήταν και παραμένει πως αν οι πολιτικές καριέρες φτιάχνονται με τα «ναι», οι χαρακτήρες χτίζονται με τα «όχι».

Όχι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί. Είμαστε πολίτες που δεν θέλουν να αναθέσουν τις τύχες τους σε αυτούς που είναι υπεύθυνοι για την ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας. Μέχρι τώρα, η προτεραιότητά μας ήταν σαφής: ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη. Γι’ αυτό συμμετείχαμε σε όλα τα κινήματα και τις πρωτοβουλίες των κατοίκων. Και έτσι θα συνεχίσουμε. Από το 2006 η «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου», επιδιώκοντας με συνέπεια την υλοποίηση μιας διαφορετικής πρότασης αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης, αγωνίστηκε μαζί με τους δημότες: Για να σωθεί ο χώρος του Νομισματοκοπείου Για την αποτροπή της εμπορευματοποίησης της Ρεματιάς Για να μην πληρωθούν τα χαράτσια Για τη σωτηρία της Ριζαρείου και του ιδρύματος Χατζηκώνστα Ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Αρνηθείτε τους ρόλους που σας έδωσαν.

Για την υπεράσπιση απολυμένων εργαζομένων και συμβασιούχων του δήμου Για να μην κλείσει το 2ο Γυμνάσιο Για την ένταξη του Πεύκου Πολίτη στο σχέδιο πόλης Για την υπόθεση μετεγκατάστασης των Ρομά Για την ενίσχυση των αυτόνομων δράσεων αλληλεγγύης (Μαζί να τα φάμε, Μαζί με τους γονείς για τα παιδιά, Λογιστές Αλληλεγγύης, Δωρεάν Λαϊκό Ηλεκτρολογείο) Για την ενίσχυση πολιτιστικών πρωτοβουλιών (προβολές ταινιών στο χώρο διαλόγου Αβέρωφ 7Α, μουσικές, θεατρικές και λογοτεχνικές εκδηλώσεις, εικαστικό εργαστήρι) Για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών επιθέσεων και την αποτροπή του νεοναζιστικού κινδύνου

Γι’ αυτό θα είμαστε εδώ και μετά τις εκλογές, όπως το κάναμε πάντα.

Συμμετοχή Αλληλεγγύη Ανατροπή

3ptyxo  

Μια συνοπτική παρουσίαση της αντίΣΤαΣΗΣ με τους Πολίτες του Χαλανδρίου