Page 1

190619

#459

seTmanari gratuït TARRAGONÈS I BAIX PENEDÈS

www. n o t ic ies ta r r a g o n a . c at

TARRAGONA

P.07

tarragona la passarel·LA del miracle, entre les millors obres catalanes P.04 de 2018

el mercat central, un espai per viure experiències gastronòmiques

P.02

LEGISLATURA 2019-2023

NOU alcalde

El republicà PAU RICOMÀ agafa el relleu de josep fèlix ballesteros com a alcalde de tarragona

ERC, PSC i JUNTSXCAT es reparteixen el lideratge polític als municipis del tarragonès i el baix penedès

Pau Ricomà (ERC), en el moment de rebre la vara d’alcalde de la ciutat de Tarragona en substitució del socialista Josep Fèlix Ballesteros. / Cedida.

SEGUEIX-NOS

SEGUEIX-NOS

Comerç de QUALITAT molt a prop teu

Centre Comercial Vall de L’Arrabassada

www.ccvallarrabassada.com


190619

#459

seTmanari gratuït TARRAGONÈS I BAIX PENEDÈS

www. n o t ic ies ta r r a g o n a . c at

sant joan 2019

tarragona

La pobla de mafumet, preparada per a la primera gran festa major d’estiu al territori P.10

La passarel·LA del miracle, entre les millors obres catalanes P.04 del 2018

nous Alcaldes ERC, PSC i JUNTSXCAT es reparteixen les alcaldies aL tarragonès i EL Baix penedès

pau ricomà

pere segura

kenNeth martínez

PERE GRANADOS

EDUARD ROVIRA

TARRAGONA

VILA-SECA

EL VENDRELL

SALOU

TORREDEMBARRA

JOAN M. SARDÀ

Jordi Molinera

JOAN SANS

ÒSCAR SÁNCHEZ

RAMON FERRÉ

LA POBLA DE MAFUMET

ALTAFULLA

l’ARBOÇ

CONSTANTÍ

CALAFELL

SEGUEIX-NOS

SEGUEIX-NOS

Comerç de QUALITAT molt a prop teu

Centre Comercial Vall de L’Arrabassada

www.ccvallarrabassada.com


2

19 de juny de 2019

TEMA DE LA SETMANA

JXCAT, ERC i PSC es reparteixen CARES NOVES - Tarragona, el Vendrell, Vila-seca, el Morell i Altafulla, entre els municipis que tenen nou alcalde El Montmell Ara Jose M. Roldán el MorELL JuntsxCat Eloi Calbet

Renau GIR-AM Manel Jaume Sales

PERAFORT JuntsxCat Joan Martí Pla LA secuita ERC Eudald Roca

VILALLONGA ERC M. Gemma Benaiges LA pobla de Mafumet UAS-Pobla Joan M. Sardà LA CANONJA PSC Roc Muñoz

Bonastre JuntsxCat Ester Bartra

Vespella de Gaià PSC Daniel Cid EL CATLLAR ERC Joan Morlà

CONSTANTÍ PSC Òscar Sánchez

La Bisbal del Penedès JuntsxCat Agnès Ferrer

Masllorenç UM-Independent Joan Miró Andreu

Salomó JuntsxCat Antoni Virgili

Sant Jaume dels Domenys ERC Joan Ignasi Vila

Roda de Berà Tria Roda Pere Virgili

La Riera de Gaià JuntsxCat Jaume Casas

L’Arboç PSC Joan Sans

Albinyana JuntsxCat Quim Nin

EL VENDRELL PSC Kenneth Martínez

Llorenç del Penedès JuntsxCat Jordi Marlès Banyeres del Penedès ERC Amadeu Benach Santa Oliva ERC Josep Carreras

Calafell PSC Ramon Ferré

Bellvei Bellvei Gerard Colet

Cunit PSC Dolors Carreras

CREIXELL JuntsxCat Jordi Llopart

TARRAGONA ERC Pau Ricomà

La Pobla de Montornès ERC Francesc Larios

NOU PSC AL VENDRELL

TORREDEMBARRA ERC Eduard Rovira SALOU JuntsxCat Pere Granados

ÒLIVER MáRQUEZ tarragona

E

ls 187 municipis de la demarcació de Tarragona ja tenen equips de govern i alcaldes per a la legislatura 2019-2023. El passat dissabte 15 de juny tots els ajuntaments van constituir els nous plens municipals sorgits de les eleccions del 26 de maig i, en el cas d’alguns

Vila-seca JuntsxCat Pere Segura

ELS PALLAREsOS JuntsxCat Pep Nolla

consistoris, va esdevenir una jornada històrica per l’entrada de noves formacions al capdavant de les alcaldies. El canvi de cicle més important l’exemplifica la ciutat de Tarragona, que deixa enrere l’etapa del socialista Josep Fèlix Ballesteros per convertirse en una capital catalana amb alcalde republicà, Pau Ricomà. Altres municipis importants del territori també estrenen alcalde, com ara Vila-seca, el Vendrell, el Morell o Altafulla.

La nou de gaià JuntsxCat Josepa Figueras ALTAFULLA ERC Jordi Molinera

Canvi històric a Tarragona

Pau Ricomà (Tarragona)

Esquerra Republicana recupera l’alcaldia tarragonina 80 anys després. Pau Ricomà ha estat investit

Kenneth Martínez (El Vendrell)

amb el suport d’En Comú Podem, la CUP i Junts per Tarragona en un plenari on les bones paraules entre els impulsors del canvi han contrastat amb les crítiques gairebé unànimes al govern sortint de Ballesteros. En principi, el govern de la capital tarragonina només comptarà emb ERC i els comuns, tot i que no es descarta que els pròxims mesos la CUP també passi a formar-ne part. Junts per Tarragona, de moment, es queda al marge. De la seva banda Josep Fèlix Ballesteros, alcalde de la ciutat durant els darrers 12 any i candidat més votat en els darrers comicis, ha assegurat que es mantindrà a l’oposició durant tota la legislatura.

El socialista Kenneth Martínez ha estat investit al Vendrell gràcies al suport de l’AVP i de les regidores de Ciutadans, en un ple de bones sintonies en què bona part dels grups municipals s’han mostrat oberts a consensos amb el nou equip de govern. L’entrada de Martínez es produeix després de la retirada política de l’històric alcalde socialista Martí Carnicer. PERE SEGURA A VILA-SECA I CONTINUÏTAT A LA COSTA DAURADA Vila-seca estrena alcalde però manté el mateix color polític. El jove Pere Segura (JuntsxCat)


3

19 de juny de 2019

TEMA DE LA SETMANA

les alcaldies del territori ha mantingut la confiança de la ciutadania i succeeix l’històric Josep Poblet, que ha decidit retirar-se de la vida política.

Pere Segura (Vila-seca)

Pel que fa a altres municipis importants de la Costa Daurada, tot i algunes especulacions i iniciatives per conformar alternatives des de l’oposició, finalment Salou i Cambrils conserven el color de la seva anterior legislatura. Camí Mendoza repetirà com a alcaldessa de Cambrils; mentre que Pere Granados es manté al capdavant de Salou. La continuïtat també es produeix a Calafell, on el socialista Ramon Ferré enceta la seva segona legislatura gràcies a una victòria folgada en les eleccions del 26 de maig.

Les capitals del Tarragonès i el Baix Penedès canvien d’alcalde. A Tarragona ciutat s’enceta un nou cicle amb ERC mentre que al Vendrell continua el PSC que Ciutadans van votar simbòlicament al seu candidat.

REELECCIó A TORREDEMBARRA CANVI A ALTAFULLA

Ramon Ferré (Calafell)

cidit no continuar en l’oposició i deixa l’activitat política al municipi per tornar a la seva activitat professional. CONTInuÏTAT En MOLTS MUNICIPIS DEL TARRAGOnÈS I EL BAIX PENEDÈS Tret del Morell, on Eloi Calbet (Junts per Catalunya) ocupa ja l’alcaldia deixada per l’històric Pere Guinovart, la majoria de municipis del Tarragonès i el Baix Penedès mantenen els seus alcaldes i alcaldesses. A l’Arboç es manté Joan Sans (PSC), a Albinyana segueix en Quim Nin (JuntsxCAT) i a la Bisbal del Penedès, Agnès Ferré (Compromís amb la Bisbal) ha renovat l’alcaldia. A Roda de Berà, el cap de llista de Tria Roda, Pere Virgili, continua quatre anys més després de fer valdre la seva condició de llista més votada en no rebre la majoria absoluta de vots en la votació inicial.

Eduard Rovira (Torredembarra)

Pere Granados (Salou)

El republicà Eduard Rovira continuarà al capdvanat de l’Ajuntament de Torredembarra després d’haver assolit la majoria absoluta, un fet insòlit a la població. PSC i JxCat es van abstenir en la votació d’investidura, mentre

Jordi Molinera (Altafulla)

Els republicans Alba Muntadas i Jordi Molinera han estat escollits com a coalcaldes amb el suport del PSC i ARA Altafulla. L’exalcalde Fèlix Alonso ha de-

Joan Martí (Perafort - Puigdelfí)

Joan Maria Sardà (Units amb Sardà per la Pobla) ha estat reelegit, per majoria absoluta, alcalde de la Pobla de Mafumet. El saló de plens del consistori pobletà es va omplir de gom a gom per un nombrós públic que va seguir la sessió. Sardà ha estat elegit alcalde amb els nou vots de la seva candidatura. Pel que fa al nucli de Perafort i Puigdelfí, Joan Martí Pla (Junts per Perafort) continuarà sent alcalde i mantindrà la majoria absoluta.

Òscar Sánchez (Constantí)

També es manté la continuïtat d’alcaldes als municipis de la Canonja i Constantí, tots dos governats pel PSC. Roc Muñoz es manté inamovible al capdavant del consistori canongí, mentre que Òscar Sánchez ha assolit una majoria absoluta al ple de Constantí, el que li permet governar en solitari els pròxims quatre anys.


4

19 de juny de 2019

tarragona La passarel·la del Port de Tarragona, guardonada en la Tercera Nit de les Infraestructures

Passarel·la que connecta el centre de la ciutat amb el passeig marítim / Tomàs Varga.

L

a passarel·la del Port de Tarragona ha rebut la menció especial Diploma Accèssit en el marc de la Tercera Nit d’Infraestructures de Catalunya. En aquest acte es reconeixen, per part del Consell Assessor d’Infraestructures de Catalunya, els millors projectes del 2018 al país. El projecte del Port de Tarragona va ser escollit pel Jurat del Premi Consell Assessor d’Infra-

estructures de Catalunya entre les diferents candidatures presentades al Premi Infraestructura de l’any 2018. Aquest Consell Assessor és un òrgan col·legial que té per objecte l’anàlisi, avaluació, deliberació i proposta d’iniciatives i polítiques públiques en l’àmbit de les infraestructures a Catalunya. El Consell és una iniciativa de l’Associació Catalana d’Empreses d’Enginyeria i Consultoria (ASINCA), la Cambra Oficial

de Contractistes d’Obres de Catalunya (CCOC), Foment del Treball Nacional i la Fundació Cercle d’Infraestructures. La passarel·la, inaugurada el juny del 2018, és de 300 metres lineals que, superant les vies del ferrocarril existents a la zona de l’estació de viatgers de Tarragona, connecta el centre urbà de la ciutat amb la platja del Miracle, el Port Esportiu i la zona ludicocultural del Port de Tarragona, només en 7 minuts a peu.

TVE roda a Tarragona ‘Ciudades Patrimonio de la Humanidad’

El Pont del Diable (o Aqüeducte de les Ferreres) és un dels espais de rodatge del documental de TVE / Cedida.

L

a Tarragona Film Office està coordinant fins al pròxim dimecres 19 de juny el rodatge del capítol dedicat a Tarragona de la sèrie en 4K de RTVE ‘Ciudades Españolas Patrimonio de la Humanidad’, que s’emetrà el mes de desembre. L’equip, que s’ha traslladat a Tarragona per segon cop aquest any (la primera va ser al mes de maig), està rodant en ubicacions tan emblemàtiques

com la catedral, el Serrallo el Mercat Central o l’Aqüeducte de les Ferreres. El rodatge es completarà els mesos d’estiu, durant les festes de Sant Magí i Santa Tecla. La sèrie documental de TVE en 4k Ciudades Españolas Patrimonio de la Humanidad neix d’un conveni entre l’ens televisiu públic i el Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d’Espanya, que aglutina les 15 poblacions amb aquest reconeixement de la UNESCO arreu de l’estat.


5

19 de juny de 2019

oPINIÓ

OPINIÓ ricard checa PERIODISTA

A Pau Ricomà se li acumularà la feina Els vents que bufen a favor d’Esquerra Republicana –en part a causa del conflicte

polític entre Catalunya i Espanya– han aconseguit a Tarragona posar el punt final a dues dècades de «ballesterisme». Ara no és el moment que el ja exalcalde Ballesteros faci una reflexió profunda, seriosa i responsable dels motius que el van fer fora de l’alcaldia. Fa temps que una gran part de la ciutadania reclamava un canvi. I això no té res a veure amb la persona de Ballesteros sinó amb la seva manera de liderar el seu (des)govern. És obvi que el desastre dels Jocs Mediterranis, el cas Inipro, la sensació accentuada d’absència de l’alcalde al carrer, la (mala) gestió de la intervenció policial a Tarragona el

dia 1 d’octubre i alguns errors tàctics i estratègics d’alguns membres del seu equip han contribuït a un desgast accelerat del PSC i, de retruc, de la figura de Ballesteros. El problema, a parer meu, és que el PSC i l’equip de Ballesteros no han sabut interpretar l’enuig d’un sector de la societat i, sobretot, va ser contraproduent l’enemistat declarada amb la CUP i la distància (cada cop més profunda) entre Pau Ricomà i Ballesteros. El nou alcalde i el seu equip de govern tenen molta feina per davant. Sobretot els farà falta diàleg, seny, simplicitat, transparència i reconèixer que no ho podran fer tot en un dia. Cal esperar a veure si

OPINIÓ jordi salvat PERIODISTA

Deixeu que Ricomà sigui Ricomà Pau Ricomà ja és alcalde de Tarragona. Ha pujat al tren. No hi ha hagut sorpresa i la majoria alternativa sorgida del 26-M ha quallat en un govern ERC-En Comú Podem amb el suport extern –per ara– de Junts per Tarragona i la CUP. Un dels primers missatges de

Ricomà ha estat que iniciarà el seu mandat visitant totes les escoles de la ciutat. Un gest molt diferent d’aquell primer de Ballesteros pintant de blanc la zona blava del Camp de Mart. El nou alcalde ha anunciat que serà el ple el que decideixi si es penja el Llaç groc a l’Ajuntament. A Barcelona, Ada Colau ja el penjava dilluns. I

Ricomà prioritza la constitució dels consells de districte, la plasmació més clara de la participació ciutadana que tant ha defensat en campanya. Són els primers passos del nou alcalde de Tarragona, que gaudirà –esperem– dels cent dies de gràcia. Però passat Santa Tecla haurà de començar a treballar de valent per aprovar els seus

Aicat 4.746

PIS EN VENDA Rambla Nova 129 m2, per reformar. Magnífiques vistes al mar. 280.000€ Ref: 2176

Pau Ricomà optarà per una nova manera de fer i estar en la política, més transparent, més propera, més ciutadania i, sobretot, governant per a la gent. Ara el més normal seria que el nou batlle fes una auditoria pública de com està realment l’Ajuntament i els comptes públics. Potser cal treballar per posar fi al servilisme i l’amiguisme. Seria aconsellable que a l’hora d’ocupar els càrrecs de confiança no es tingués en compte exclusivament el carnet o la defensa de l’estelada però sí la professionalitat, l’estima a la ciutat i el compromís amb la bona gestió. Seria un error defenestrar tots les «caps» de departament o gerents com si

primers pressupostos, amb el repte de trobar el mínim comú denominador entre la CUP i Junts per Tarragona, i desplegar el programa de govern del govern pactat. No serà un mandat fàcil. Ni de bon tros. L’oposició serà dura i la relació entre els socis d’investidura, complicada. Dídac Nadal ja ha donat alguna pista. Serà en aquests moments quan descobrirem la capacitat de lideratge de Pau Ricomà. Però no espereu l’estil Ballesteros i menys, el de Joan Miquel Nadal. Són tres perfils polítics i personals molt diferents. Deixeu que Ricomà sigui Ricomà.

es tractés d’un canvi de cromos. També s’hauria de tenir en compte que la política nacional i el conflicte existent no pot entorpir ni perjudicar decisions. El lema ha de ser Tarragona i més Tarragona. Si Pau Ricomà opta per governar per la gent de forma indiscriminada, sap escoltar, actuar amb responsabilitat i assumir el diàleg com a bandera, Tarragona en sortirà guanyant i el canvi serà aplaudit per diferents sectors de la societat. Només cal que Ricomà sigui com és ell: senzill i un defensor de Tarragona. En cas contrari, el seu mandat serà força complicat… i la decepció serà generalitzada.

Envia les teves cartes al directori articles d’opinió a lector@noticiestgn.cat (*) Les cartes al director o articles d’opinió hauran d’anar signades i identificades amb el nom i cognoms de l’autor, tot afegint el seu número de DNI o de passaport. Els textos no hauran d’excedir els 3.000 caràcters. Notíciestgn no es responsabilitza de les opinions dels seus lectors publicades en el setmanari. Els articles es publicaran íntegres i amb fotografia de l’autor si aquesta és facilitada.


6

19 de juny de 2019

tarragona Fundació Mútua Catalana commemora el seu quinzè aniversari i ret homenatge a Joan Josep Marca

L

a Fundació Mútua Catalana ha ofert un homenatge al seu primer president, Joan Josep Marca, en el marc de l’acte commemoratiu del quinzè aniversari de l’entitat celebrat a la Casa Miret el passat divendres 14 de juny. El president Pere Jornet va elogiar la tasca del seu predecessor i va dir que els patrons de la fundació preservaran el llegat i la determinació de Marca a

l’hora de donar suport a les expressions culturals i artístiques de les comarques del sud de Catalunya. «Va ser l’alma matern de la fundació», explica Jornet que va lliurar una placa a la vídua Maria Josepa Duch i una pintura obra de l’artista Pere Joan Salas. El reconeixement de les institucions a la tasca de Joan Josep Marca, va venir de part d’en Jordi Agràs, en nom de la

Generalitat, i Elvira Ferrando, en nom de l’Ajuntament de Tarragona. El nou Arquebisbe, Joan Planellas, i la rectora de la URV, Maria José Figueras, van assistir a la trobada al costat de nombrosos representants de les entitats i associacions culturals de la ciutat i la demarcació. Pere Jornet es va adreçar a aquestes entitats per afirmar que continuaran treballant des de la Fundació amb «rigor i pru-

dència» per seguir donant suport a les iniciatives culturals. Aquest 2019, l’entitat atorga uns ajuts de 150.000 euros repartits entre una cinquantena de propostes. «Estem en uns moments en que els rendiments dels mercats financers són baixos i hem de gestionar amb més prudència el pressupost», comenta Jornet. Com cada any, la Fundació signa convenis especials amb la Universitat Rovira i Virgili i

l’Ajuntament de Tarragona. A l’acte es van lliurar els premis de la tercera edició del Concurs de Pintura, Dibuix i Gravat que promou la pròpia Fundació i se’n van presentar les bases de la quarta convocatòria. En relació al rol de la fundació, el seu president a corroborat que «el nostre objectiu és ser la llavor per impulsar noves actuacions dins de l’àmbit de la cultura i ajudar les entitats que estan realitzant coses».


7

19 de juny de 2019

tarragona

El Mercat Central enceta la seva vessant gastronòmica aprofitant la Fira del Vi

La Fira del Vi DO Tarragona es va traslladar a la plaça Corsini amb la complicitat dels paradistes, que van servir unes 10.000 racions per acompanyar els tastos de vi. / NotíciesTGN

T

arragona va tancar la Fira del Vi de la DO Tarragona mÊs multitudinà ria de les 21 edicions que s’han fet fins a la data. El canvi d’ubicació de la Rambla Nova fins a la plaça Corsini i la col¡laboració entre el Consell Regulador de la DO Tarragona i el Mercat Central de Tarragona han estat fonamentals per entendre el creixement i la bona sintonia existent, que ha de permetre continuar treballant en una línia similar d’ara endavant, fins i tot incrementant les activitats complementàries per assolir que aquesta fira es converteixi en un gran esdeveniment de la ciutat que

atragui visitants d’altres poblacions. La xifra de pacs de degustació comercialitzats en aquesta edició respecte a la de l’any passat confirma clarament l’èxit assolit. Les dades ofereixen un creixement espectacular: un 30% mÊs que en la darrera edició, que se situa per damunt dels 4.200 tiquets venuts i 600 copes extres, que signifiquen mÊs de 21.000 tastos de vi durant les tres jornades. Aquestes fan referència nomÊs a les 4.800 persones que directament van comprar tiquets, perquè són moltes mÊs les que van passar per la plaça Corsini durant les tres jornades de la fira.

%S%BWJEEF0SJPM0SOB DPMFHJBEP$0&$/Â?

&41&$*"-*45"4&/0350%0/$*" *.1-"/50-0(Âś" 13Âť5&4*4%&/5":0%0/50-0(Âś"*/'"/5*-

h $$BSMFT3JCB r5BSSBHPOB lËÙÊËf5FMrNFEJDEFOUMBWBMM!IPUNBJMDPN

Des del Consell Regulador de la DO Tarragona es valora molt positivament l’emplaçament dels cellers i els expositors a la plaça Corsini, ja que la seva disposició permet que es configuri com una plaça del vi amb la vintena d’estands dels cellers i la resta d’expositors i el públic al centre, fomentant tambÊ la interrelació. Per la seva part, la valoració des del Mercat Central de Tarragona tambÊ ha estat molt positiva. Segons la fins ara regidora i presidenta d’Espimsa, Elvira Ferrando ha estat un èxit en la seva nova ubicació i nou format. Des de l’empresa municipal Espimsa ho valorem molt positivament perquè conside-

Es van servir uns 21.000 tastos de vi i 10.000 racions de menjar durant tot el cap de setmana rem que referma i confirma el concepte que hem treballat insistentment, un concepte gastrocultural d’aquest espai comercial a cel obert que tÊ en el Mercat Central el seu principal eix dinamitzador. Pel que fa a la valoració dels paradistes del Mercat que van participar en la fira aquesta Ês molt positiva, ja sigui en indicadors qualitatius

com en els quantitatius. En conjunt mÊs de 10.000 racions s’han servit durant tres dies. Segons els paradistes ha estat una primera experiència que segur que es podrà millorar en el futur. Ferrando considera que la Plaça Corsini, una plaça que bÊ podria apropiar-se del lema del Mercat Central, on es viu tot, perquè just el darrer any ha estat l’epicentre de moltes iniciatives del municipi. Un espai que per alguns sectors no era ben vist a priori, ja que abans havien estat a la Rambla i on l’equip tècnic d’ESPIMSA ha fet una gran tasca de mediació i facilitadora perquè l’experiència fos positiva per a tothom.


8

19 de juny de 2019

salou

Mantén net Salou impulsa la campanya informativa de turisme 2019

L

a regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Salou impulsa un any més, a través de Mantén Salou Net, la campanya informativa «I tu ja tries?» durant aquests mesos d’estiu, per tal de fomentar en qualitat i quantitat la recollida selectiva al municipi en tots els àmbits d’actuació, alhora també que fomenti el civisme de la població i la percepció de la via pública com un espai propi per a la ciutadania. Aquesta campanya està formada per un conjunt d’accions, entre els quals es troben visites a mitjans i grans productors, tallers a les escoles, parades informatives i de repartiment de material, actuacions a les platges, patrulles de vigilància pels bons hàbits de la ciutadania i actuacions específiques sobre les responsabilitats de tenir animals domèstics. A més, també es col·locaran diversos punts

durant l’estiu on la població podrà passar a recollir les seves bosses trio per la recollida selectiva.

Calendari de recollida de les bosses bio de juny a setembre.

La regidora de Medi Ambient, Julia Gómez, ha assenyalat que «gràcies a aquesta iniciativa es pretén donar compliment al Programa general de prevenció i gestió de residus i recursos de Catalunya 2013-2020 (PRECAT20); així com continuar fomentant la col·laboració dels establiments d’hostaleria i grans supermercats, catalogats com a grans productors, per tal millorar la qualitat dels residus recollits». També té com a objectiu visitar la resta d’establiments generadors de residus per tal de sensibilitzar-los amb la necessitat de reciclar i informar-los sobre el servei de recollida porta a porta del cartró comercial perquè s’hi adhereixin. Cal recordar que la ciutadania

Es pretén incentivar en qualitat i quantitat la recollida selectiva al municipi en tots els àmbits d’actuació i fomentar el civisme entre la ciutadania pot col·laborar amb l’Ajuntament en el manteniment de la ciutat a través de l’App Cuida Salou, on es pot informar sobre incidències a la via pública. Per més informació també es pot trucar al telèfon 900 101 613, consultar la pàgina web www. saloumesnet.cat i les xarxes socials de Mantén Salou Net, així com enviar un correu electrònic a mantensalounet@gmail.com.


9

19 de juny de 2019

el vendrell

La fira Turismar dona el tret de sortida a l’estiu

L

a jornada d’obertura de Turismar 2019 se centrarà en la història de Coma-ruga amb l’objectiu de posar en valor la rellevància del que va ser un dels centres turístics més cèlebres de Catalunya entre inicis i mitjan segle XX. Després de la intervenció del nou alcalde i regidors, la companyia de teatre La Lira Vendrellenca oferirà la breu obra Coma-ruga 1920, una obra situada entre finals del segle XIX i inicis del segle XX. La recreació teatralitzada acabarà simulant la inauguració del balneari Comarruga Terrasse Hotel, que va tenir lloc el 7 d’agost de 1920, en la qual els Dansaires del Penedès integraran la seva ballada de sardanes. Es podran visitar dues exposicions permanents a la plaça Germans Trillas: l’exposició de fotografia antiga i l’exposició

OPINIÓ Xavier parera LLICENCIAT EN GEOGRAFIA I HISTÒEIA

L’estàtua del parc Quan van començar els obres per convertir uns terrenys de la ciutat en un parc, les excavadores van trobar una estàtua de marbre sota terra. Es tractava d’un guerrer de dos metres cobert amb una toga. A la mà dreta portava una llança. Els professors d’Arqueologia deien que pertanyia a una civilització més antiga que els ibers. Les obres van continuar i l’estàtua es quedà allí, damunt d’un pedestal de pedra.

de postals escolars Coma-ruga amb ulls de nen. També s’ha volgut posar l’accent en la difusió de la Reserva Marina de la Masia Blanca, amb una exposició a l’estand de l’Ajuntament. Els vespres de dissabte i diumenge es podrà gaudir de diferents concerts amb el poprock d’Ericah Lein Group, el carismàtic duet de guitarra i violí Maria Jacobs i la música folk de Cul de Sac. A més, s’ha ampliat l’oferta d’activitats dirigides al públic familiar, com les zones de tallers familiars i de maquillatge artístic, que estaran obertes cada tarda i l’actuació de la pallassa La Tona Gonsales. A la nit de Sant Joan tindrà lloc la cercavila nocturna Skualo, els tradicionals focs artificials i el concert del grup de versions La Banda Neón, al parc Tabaris. També hi haurà diferents actuacions de dansa i esports de diversos centres vendre-

Una matí d’estiu havia acabat l’entrevista que li havia fet a un escriptor. Em quedava temps i improvisava un esmorzar al parc. Estava assegut en un banc, sota l’ombra d’un arbre, i darrere meu, sobre la gespa, estava la misteriosa estàtua. De sobte, vaig veure que estava sol. Els nens que jugaven, la mare amb el cotxet del nen i un jove matrimoni havien marxat. Tot seguit vaig començar a sentir uns laments i, quan em vaig girar, vaig veure que l’estàtua baixava del pedestal i em parlava, davant la meva sorpresa. –Ara és un parc, però aquí, fa segles, hi havia una àmplia avinguda on desfilaven les meves tropes –deia–. Era una nació conqueridora! Després va tornar al seu lloc mentre jo despertava del somni. Però no era un cas aïllat. Uns altres havien tingut la mateixa visió. Em preguntava a quina civilització pertanyia aquella estàtua i només les fredes ratxes del vent de capvespre de la tardor em responien, en un amarg xiuxiueig, amb una paraula: «Atlàntida».

llencs, el Torneig de petanca Turismar, la 17a Trobada d’Intercanvi de plaques de

cava, animacions de carrer (majorets, La Lira Vendrellenca) i la impressionant decora-

ció de fauna marina gegant dels diferents espais de la fira.


10

19 de juny de 2019

LA POBLA de mafumet

El pregó de José María Gay de Liébana, tret de sortida de la festa major 2019

L

El gros dels actes festius començarà divendres i s’allargarà fins dimarts 25 de juny

a Pobla afronta les darreres hores d’espera per a l’inici de la seva Festa Major d’estiu, que arribarà aquest pròxim divendres a la tarda amb la conferència-pregó que, a les 19 hores i al Casal Cultural, pronunciarà José María Gay de Liébana. El popular economista, escriptor, conferenciat i professor universitari donarà així el tret de sortida a unes celebracions que, malgrat tot, ja acumulen diversos dies d’actes previs. En concret, els tres darrers caps de setmana, on s’han succeït activitats com la Bicicletada popular, el dinar d’homenatge a la vellesa, el triangular de futbol de veterans entre CF Pobla, Nàstic i Espanyol; la trobada ocellaire, la primera etapa de la 57a Volta ciclista a la província de Tarragona, el correfoc infantil, les celebracions de final de curs de l’escola i diverses exhibicions i trobades, entre altres propostes que, ara, deixen pas i protagonisme als actes centrals. Aquests tindran lloc del 21 al 25 de juny i inclouran, a més de la conferència-pregó, fins a 25 activitats per a tots els gustos i, sobretot, per a totes les edats. Per segon any consecutiu, el tradicional pregó de Festa Major es reinventa per adoptar un format de conferència-pregó, amb el qual el pregoner convidat pot, a més de vincular-se al municipi i a la seva Festa Major, oferir un tast divulgatiu i lúdic al públic assistent que es doni cita al Casal Cultural aquest divendres 21 de juny, a les 19 hores. Un cop finalitzada l’arrencada oficial de les festes, l’atenció es traslladarà a la sala Tarsici Baget, on tindrà lloc la inauguració de l’exposició fotogràfica de Lluc Semis. La mostra serà visitable fins al 31 de juliol, de 10 a 14 h els dies feiners. Seguidament, la cercavila de Festa Major recorrerà els carrers de la Pobla fins arribar al Parc de les Pobles, just a tocar de la zona de les moreres, on tindrà lloc un berenar amb coca i xocolata per als infants, així com l’espectacle infantil Els jardiners i l’Espantaocells. Per acabar la jornada festiva de divendres, un dels plats forts d’aquesta Festa Major de Sant

La cercavila de festa major recorrerà, com és tradicional, els carrers del municipi./Cedida

Joan a la Pobla de Mafumet: el Concert Jove, amb Doctor Prats i Cultrum a l’escenari d’un acte amb entrada gratuïta i que tindrà lloc a la pista coberta del Complex Esportiu Municipal, a les 23 hores. L’endemà dissabte 22 de juny, el punt del migdia marcarà l’inici de l’activitat festiva. Ho farà amb l’espectacle infantil L’endrapasomnis, al Casal Cultural, mentre que a la tarda, de 18 a 24 hores, el Parc de les Pobles acollirà el Food Truck Day, que estarà acompanyat de la festa infantil Summer Fest Pobla. En el marc d’aquesta celebració i a les 19 hores, l’Associació de Dones Mare de Déu del Lledó oferirà una exhibició de ball en línia. Ja a la nit, la música concentra-

rà les propostes lúdiques, amb el ja tradicional i molt esperat chill out, a partir de les 23 hores al Parc del Bassal, i amb la Disco mòbil amb presència de DJ locals, a la 1h a la part posterior del Pavelló. Així s’arribarà al diumenge 23 de juny, que inclourà propostes com la tradicional tirada al plat (9 h, Granja dels Frares); el súperrelliscador aquàtic durant tot el matí, al Camí de l’horta; el concert tribut a Serrat, a càrrec de Tony Carlo (20 h, Casal Cultural); l’encesa de la foguera de sant Joan i especial Nit del Foc, al carrer les Sorts des de les 22,30 hores; el ball de Festa Major amb l’Orquestra Pasarella (24 h, Pavelló), una nova sessió de Chill out

(0.30 h, Parc del Bassal) i l’11a Disco mòbil Living the Sound (01 h, part posterior del Pavelló). Inauguració del Parc de la Coma Transcorreguts aquests actes, els pobletans arribaran al dia de Sant Joan, dilluns 24 de juny, que conté dos dels actes més destacats d’aquesta Festa Major, com són la inauguració del Parc juvenil de la Coma, al migdia; i la representació teatral de l’obra Oh, mami!, al vespre. La inauguració tindrà lloc un cop acabi la Missa de sant Joan. Serà a les 12,30 h quan els habitants de la Pobla es desplacin fins al nou espai de lleure juvenil per durhi a terme un acte que inclourà

l’acte institucional així com diverses propostes d’animació: la finalització del gran mural de grafit ubicat a la zona de skate park, a càrrec d’Aleix Vila; pinta cares, exhibicions de skate board i de freestyle football, etc. Tot plegat arribarà al seu final amb el vermut popular, que tindrà lloc a les 14,15 hores. Ja a la tarda i com a continuïtat d’aquesta inauguració, la pista coberta acollirà l’exhibició d’estil lliure de batalla de galls, una proposta mai abans vista a la Pobla i que comptarà amb la presència de grans figures d’àmbit mundial, com són Chuty, campió nacional de freestyler rap, i d’Invert, campió mundial de l’especialitat. Tots dos estaran acompanyats de DJ Hazhe. Pel que fa a la representació teatral, el públic pobletà gaudirà d’una comèdia interpretada per Anna Barrachina, Jofre Borràs, Octavi Pujades o Betsy Turnez, entre altres, en una obra que planteja la història de tres amigues que decideixen obrir una botiga de cupcakes. La cosa, però, no acaba de funcionar i es plantejaran reconduir el seu negoci. Cal recordar que la recaptació íntegra d’aquest espectacle serà destinada a causes benèfiques, tal i com és costum a la Pobla amb aquells espectacles de pagament que tenen lloc al municipi. Finalment, la jornada de dilluns arribarà al seu final amb la tradicional mascletà pirotècnica (22 h. Esplanada del carrer les Sorts) i amb la tercera i última sessió de chill out (22,30 h, Parc del Bassal), mentre que el dimarts 25 de juny la Pobla acomiadarà la seva Festa major amb la jornada de portes obertes al Complex Esportiu Municipal, que inclourà inflables per a la canalla (de 10 a 14 h i de 16 a 20 h); i amb una nova festa infantil, que tindrà lloc al Parc de les Pobles a partir de les 18 h.


11

19 de juny de 2019


12

19 de juny de 2019

SALUT / XARXA DE SANTA TECLA

La Xarxa de Santa Tecla disposa de l’única unitat a la demarcació especialitzada en la detecció i el tractament de càncer anal Ara fa tres anys va néixer la Unitat de Displàsia Anal, que ja ha tractat prop d’un centenar de pacients

A

ra fa tres anys la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla va posar en marxa a l’Hospital de Santa Tecla de Tarragona un servei pioner a la província: la Unitat de Displàsia Anal, que té com a principal objectiu la prevenció i la detecció precoç del càncer anal entre la població de risc del territori, principalment, entre homes homosexuals portadors del VIH i, en menor mesura, dones amb antecedents de displàsia de cèrvix (coll uterí). En aquests gairebé tres anys de funcionament la unitat, dirigida per la doctora Sheila Ruiz, adjunta al Servei de Medicina Interna de l’Hospital de Santa Tecla i membre de la Unitat de VIH de la Xarxa de Santa Tecla, i per la doctora Cristina Ruiz, de la Unitat de Cirurgia de l’Hospital de Santa Tecla, juntament amb l’equip d’infermeria i auxiliars de la unitat de Ginecologia, han tractat uns 90 casos de pacients arribats directament de les consultes de primària i de la unitat de ginecologia de la Xarxa, però també derivats de les unitats de cirurgia dels hospitals de Tortosa, Reus i Joan XXIII (ICS), així com de l’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR). Quan un pacient arriba a la unitat, única a la demarcació,

Imatge de les responsables de la Unitat de Displàsia Anal de la Xarxa de Santa Tecla. /C.L.

s’estableix un protocol que inclou una visita informativa sobre les funcions de la consulta, seguida d’una inspecció que inclou un tacte rectal, una citologia i una anoscòpia d’alta resolució. En el cas que en les proves es detecti una lesió de baix risc es realitza un control cada sis mesos; si la lesió que es detecta és d’alt grau, s’inicia el tractament pertinent, i en el cas que no es detecti cap anomalia, el control és anual. L’objectiu és detectar el càncer anal en els seus estadis previs o inicials. La doctora Sheila Ruiz insisteix en la importància de la detecció precoç d’alteracions citològiques causades pel virus del papil·loma humà en pacients infectats pel VIH. I és que el papil·loma, que l’organisme d’una persona sana elimina sense cap problema, és causant directe del 90% dels casos de càncer anal en aquelles persones que tenen un sistema immunitari deficient. «La valoració de fem de la unitat en aquests tres anys

La Unitat de Displàsia anal es troba a la planta entresòl de l’Hospital de Santa Tecla de Tarragona és molt positiva, ja que hem notat que els pacients estan molt més informats i receptius i són més conscients dels riscos relacionats amb aquest tipus de càncer. A títol professional, ens ha ajudat a recopilar dades que ens permetran avançar en el coneixement en aquest camp, i més tenint en compte que som l’única consulta d’aquestes característiques al territori», assegura la doctora Cristina Ruiz. Factors del càncer anal Els principals factors per partir un càncer anal són la infecció pel virus del papil·loma humà (VPH), la immunodepressió,

les relacions anals receptives, els antecedents de carcinoma de vulva, cèrvix o vagina (en el cas de les dones), la infecció pel VIH i el tabaquisme. Diversos estudis han acreditat que el papil·loma és el responsable de més del 90% dels carcinomes anals. A més, s’ha observat una elevada prevalença d’infecció anal pel papil·loma en pacients masculins homosexuals amb infecció pel VIH, que és considerablement més alta que en la població no infectada pel VIH. Aquest fet converteix aquest col·lectiu en una població de risc de patir càncer d’anus. La importància del cribratge El càncer anal ve precedit de canvis morfològics progressius i presenta lesions escamoses intraepitelials de baix i alt grau, motiu pel qual la millor tècnica per analitzarles és amb la citologia. En els estudis fets sobre les lesions citològiques i histològiques s’ha comprovat que molts pacients amb infecció per VIH presentaven lesions d’anus (en

Si bé el càncer anal té una incidència baixa en la població general (al voltant d’un cas per cada 100.000 habitants/any), aquesta incidència és més alta entre la població masculina homosexual (35 casos per cada 100.000 habitants/ any) i especialment incipient entre la població masculina homoxsexual infectada pel VIH (uns 140 casos per cada 100.000 habitants/any).

els homes) i cèrvix (en les dones) en diversos graus. A més, en els pacients amb infecció pel VIH immunodeprimits, la displàsia anal es converteix en càncer amb molta més rapidesa que en la població general. És per aquest motiu que es recomana el cribratge regular en aquelles persones infectades pel VIH. La Unitat de Displàsia anal es troba a la planta Entresòl de l’Hospital de Santa Tecla de Tarragona.


13

19 de juny de 2019

gent

L’Ateneu de Tarragona celebra la 9a Festa del Pubillatge El passat diumenge 16 de juny, la Casa Canals de Tarragona va acollir la 9a Festa del pubillatge de Tarragona. En el decurs de l’acte es va fer el canvi de bandes i van ser escollides com a pubilla de Tarragona: Irene Egea; dama de Tarragona: Anna Borges; hereu de Tarragona: Andreu Mestre; pubilleta de Tarragona: Martina Pérez, i dameta de Tarragona: Pineda Cobo. L’organització va anar a càrrec de Maite Mallafrè, presidenta de l’Associació del Pubillatge de Tarragona, i d’Eli Castell, coordinadora. A l’acte hi van assitir diverses autoritats, representants del Foment de les Tradicions Catalanes, directius de l’Ateneu de Tarragona (Jordi Freixa, president, i Josep Francesc Ferrer, sotspresident) i la consellera de l’Ajuntament de Tarragona, Laura Castel. El pubillatge té un any de duració en el decurs del qual representa la ciutat arreu de Catalunya complint diferents objectius com són fomentar les tradicions catalanes i promocionar la ciutat en l’àmbit cultural, històric i turístic. Foto de família: Pubilles i Hereus entrants i sortints de tot Catalunya, representats de les associacions participants i organitzadores, representants de l’Ateneu de Tarragona (col·laboradors a l’acte) i autoritat Sra. Laura Castel per part de l’Ajuntament de Tarragona.


14

19 de juny de 2019

Classificats Habitatges Compra / Venda TARRAGONA. AV. CATALUNYA. Pis totalment reformat de 70 m2, 2 dorm., menjador ampli, cuina i bany. Per: 100.000€. Tel. 977248080 TARRAGONA. C/ NOU DE SANT PAU-BARRIS MARÍTIMS (Ref. 2173). Pis de 95 m2, 4 habitacions, 1 bany i traster, magnífiques vistes al mar, pis alt, finca amb ascensor. 125.000€. Tel. 977 25 20 52 VALLMOLL, TARRAGONA (Ref. 7557). Terreno vallado de 1.000 m2 con construcción de vivienda a medio terminar. 2 piscinas, zona barbacoa, fuente de agua. Muchas posibilidades. Oportunidad. 80.000€. Tel. 977 23 30 11 / 675 873 939 TARRAGONA. RAMBLA NOVA núm. 3 (Ref. 2176). Magnífica finca senyorial al Balcó del Mediterrani, 129 m2, precisa reforma. 280.000€. Tel. 977 25 20 52 TARRAGONA. C/ REDING. Pis en venda de 60 m2, d’un dormitori, cuina independent i bany. Habitatge reformat i edifici amb ascensor. 120.000€. Tel. 977 24 80 80 TARRAGONA. C/ APODACA (Ref.: 2181). Pis en venda, totalment reformat, per estrenar, 80 m2, 2 habitacions i 2 banys complets, calefacció i aire condicionat, finca en molt bon estat, amb ascensor. 128.000€ Tel. 977 25 20 52

TARRAGONA (Ref. 7575). Piso de 3 habitaciones (una en suite) y 2 baños. A/a y calefacción GN. Parquet y suelo porcelánico. Armarios empotrados. Terraza. Exterior. Puerta de seguridad. Trastero. Jardín comunitario y piscina. Parquing opcional. 250.000€ Tel. 977 23 30 11 / 675 873 939 TARRAGONA (Ref. 7578). Piso 3 habitaciones y 1 baño. Exterior. Suelo gres. 2 balcones. Puerta seguridad, 5º sin ascensor. Trastero/ despensa. Parquing comunitario. IDEAL INVERSORES. Oportunidad. 75.000€. Tel. 977 23 30 11 / 675 873 939 TARRAGONA. C/ AUGUST (Ref. 2129) Pis de 91 m2, 4 habitacions i 2 banys. Finca amb ascensor. 128.000€ Tel. 977 25 20 52 SAN PEDRO Y SAN PABLO, TARRAGONA (Ref. 7457). Piso de 3 habitaciones y 1 baño. A/a con bomba f/c. Gas butano. Puerta seguridad. 3º sin ascensor. Buen estado. Oportunidad. 69.000€ Tel. 977 23 30 11 / 675 873 939 TARRAGONA. C/ ROVIRA I VIRGILI. Pis en vendade 4 dormitoris, menjador molt gran, cuina i bany. Al costat del Campus Catalunya. Preu: 170.000€ Tel. 977 24 80 80 TARRAGONA. C/ APODACA (Ref. 2188). Pis en venda totalment reformat, per estrenar, 84 m2, 3 habitacions i 1 bany, calefacció, amb ascensor. 180.000€ Tel. 977 25 20 52 TARRAGONA. C/ BARCELONA. Pis seminou de 2 habitacions amb solàrium. Preu: 150.000€. Tel. 977 24 80 80

Vols posar un anunci? Contacta al 686 703 910 o a classificats@noticiestgn.cat TARRAGONA. CAMPCLAR. Piso situado en la Rambla de Ponent. Residencial con zona ajardinada, parque infantil y piscina. 3 dorm. Todo exterior. Plaza de párquing incluída en el precio. 145.000€. Tel. 636 696 571 SAN SALVADOR, TARRAGONA (Ref. 7558). Parcela con edificación de una planta (2 hab. + 1 baño), parquing y trastero. Cuarto herramientas. Pozo ciego. Árboles frutales. Muchas posibilidades. Oportunidad. 125.000€ Tel. 977233011 / 675 873 939 TARRAGONA. C/ APODACA. Pis en venda de 67 m2 amb pocs anys d’antiguitat, distribuït en dos dormitoris, cuina, bany i menjador. Preu: 133.000€ Tel. 977 24 80 80

Habitatges Lloguer TARRAGONA. C/ APODACA (Ref. AM112). Loft de 30 m2 moblat, cuina independent, finca amb ascensor. Per: 350€. Tel. 977 25 20 52

TARAGONA. C/ REDING. Pis nou a estrenar de dos dormitoris, cuina-menjador i dos banys, situat al costat de la plaça del mercat. Preu: 800€. Tel. 977 24 80 80 Piso amueblado, 1 dorm., salón, cocina, baño, 2 balcones. 395€. Tel. 609 446 083 TARRAGONA. C/ CAVALLERS. Habitatge amb ascensor a la Part Alta. De 2 dormitoris, cuina oberta al menjador i bany. Preu: 580€ Tel. 977 24 80 80 TARRAGONA. PART ALTA (Ref. A269). Pis de 101 m2, 2 habitacions i 1 bany, sense mobles, amb electrodomèstics. Per: 550€ Tel. 977 25 20 52 TARRAGONA. C/ CRISTÒFOL COLOM (Ref. AM373). Apartament de 50 m2, 1 habitació i 1 bany, totalment moblat. Finca amb ascensor. 500€ Tel. 977 25 20 52 TARRAGONA. SANT SALVADOR. Moblat, 5è sense ascensor, 3 habitacions, menjador, cuina i bany. Terrassa. Per: 400€ Tel. 676 383 314

Locals

TARRAGONA. RAMBLA NOVA. Habitatge en lloguer de 148 m2, totalment reformat, de 3 dormitoris, cuina oberta al menjador de 70 m2 i dos banys. Edifici amb ascensor. Preu: 1.300€. Tel. 977 24 80 80

Lloguer / Venda

TARRAGONA. VALL ARRABASSADA. Habitatge en lloguer de 2 dormitoris, cuina independent i bany. El preu inclou una plaça d’aparcament. 750€. Tel. 977 24 80 80

TARRAGONA. ARMANYÀ (Ref.: LL018). Local acabat d’obra, 53 m2, lloguer 300€ i 70.000€ venda. Amb sortida de fums. Tel. 977 25 20 52

TARRAGONA. AV. CATALUNYA (Ref. LL163). Local en lloguer de 92 m2, en bon estat, aparadors grans. 600€. Tel. 977 25 20 52 TARRAGONA. SOLER. Local en lloguer amb aparador, a la plaça del mercat de 100m2. Preu: 1.000€. Tel. 977 24 80 80

Diversos Altres ofertes Mudances Lopez Vilanova: Trasllats, muntatges, embalatges, elevadors. Estem a Vilanova i la Geltrú. Tarragona i comarques. Nacional i Europa. Tel. 659 394 299 · mudanzas.lopez@hotmail.com · www.mudanzaslopezvilanova.es Es busca ajudant de perruqueria per incorporar-se immediatament, si hi estàs interessat/da pots deixar el teu currículum al nostre establiment: Perruqueria Reflejos, Rambla Francesc Macià, 10 - Tarragona

PAsso cintes de VIDEO a DVD i/o MEMÒRIA USB PER 10€ la CINTA. VHS, VHS-C, Video8, Hi8, miniDV, Betamax, pel·lícules de Super8 i cassettes de música. Salva les teves cintes abans que sigui massa tard. Pots provar primer amb una cinta. També passo fotografies i diapositives a digital. Recupera i recorda els teus anys passats. Recollida i lliurament a domicili. Tel. 626 010 186


15

ESPAI PATROCINAT PER:

19 de juny de 2019

DISSABTE 22

FUNDACIÓ PRIVADA MÚTUA CATALANA

Tarragona. Concert LLoc: URV - Campus de Catalunya · Hora: 19

Agenda DIJOUS 20 Tarragona. Concert familiar LLoc: Plaça de la Pagesia · hoRA: 19

Com lliguem la música i els sentits? Per l’oïda, direu, i és cert... però només així? El cor InCrescendo proposa un viatge per descobrir el poder de les sensacions quan porten música de fons... El trajecte els durà per diferents destins, dels quals, com a bons viatgers, s’enduran algun souvenir...

Tarragona. Woodstock 50 anys LLoc: capsa de música · hoRA: 23 Espectacle familiar amb The Penguins. En aquest nou xou, ofereixen cançons del repertori tradicional infantil i, per primera vegada, també hi incorporen composicions pròpies.

DIVENDRES 21 Tarragona. Dia Internacional del Ioga LLoc: centres cívics · Hora: 18 Amb motiu del Dia Internacional del Ioga s’oferiran diversos tallers destinats a diferents públics. • Ioga per a nadons (fins a 10 mesos) Centre Cívic Municipal de Torreforta • Ioga per a adults Centre Cívic Municipal de Bonavista Centre Cívic Municipal de Torreforta Centre Cívic Municipal de Sant Salvador • Ioga per a joves Espai Jove Kesse • Ioga per a famílies Centre Cívic Municipal de Sant Pere i Sant Pau • Ioga suau per a jubilats Grup de Jubilats i Pensionistes del Centre de Tarragona • Ioga per a embarassades Centre Cívic Municipal de Llevant

L’Associació de Músics de Tarragona (aMt) homenatja els ja 50 anys del mític concert de Woodstock. El hippisme, el love i el flower-power, amb la música dels seixanta es donaran la mà al concert commemoratiu d’homenatge pel Dia Internacional de la Música. Des dels Beatles als Stones, Queen, Bob Marley, Pink Floyd, David Bowie, Madonna o Bruce Springsteen entre d’altres… s’han fet ja una bona i llarga llista de tributs. En aquest cas sonaran versions de les bandes que van formar part del mític concert com ara Creedence Clearwater Revival, Jimi Hendrix, Jefferson Airplane, Santana, The Band, Janis Joplin… Aforament limitat. Les portes obriran 15 minuts abans

DIUMENGE 23 Tarragona. Dansa LLoc: PLA DE LA SEU · hoRA: 18

Benvingut, estiu! Aquesta setmana ens acomiadem de la primavera amb temps càlid. S’esperen cels amb intervals de núvols baixos a la zona litoral. Durant la setmana la mínima anirà variant i la màxima pot arribar als 33 ºC. El divendres podria caure algun xàfec en alguns punts del territori. Bufarà vent suau durant la setmana. Font: Meteocat ESPAI PATROCINAT PER:

L’Agrupació Sardanista Tarragona Dansa celebra els seus 40 anys fent la sardana més gran que s’hagi ballat mai a Tarragona i envoltarà la catedral amb una rotllana gegant. En acabar, coca de Sant Joan i rom cremat per a tothom.

Gratuït amb inscripció prèvia. Aforament limitat. Inscripcions a la web dels Centres Cívics

DEL19AL25DEJUNY

Complex Industrial Tarragona

Inscripcions a tarragonadansa.cat

ESPAI PATROCINAT PER:

la Dona de l’Ateneu de Tarragona.

ATENEU DE TARRAGONA ACTE FORA DEL NOSTRE ESTATGE

Dijous 20 · 17 hores Havaneres Concert d’havaneres –sardanes i cançons a les Mercedes de Tarragona a càrrec del grup d’Havaneres de Barca de l’Ateneu de Tarragona. Dijous 20 · 19.30 hores Taller «Com treballen les neurones«, dirigit i impartit per la Rosa Llurba, responsable de la Vocalia de

Exposició artística Fins al 7 de juliol Exposició Artística Internacional de MundoArti, amb artistes catalans, de l’estat, de França i Ucraïna. Es podrà visitar de dilluns a divendres de 18 a 21 hores. Entrada lliure.

Temperatures de la setmana MÀX. 33º

Horari Ateneu: de dilluns a divendres de 18 a 21 hores Tel: 977 23 31 60 | Mail: ateneudetarragona@tinet.cat Facebook: Ateneu de Tarragona

Edita i distribueix:

Director:

Disseny i redacció:

Disseny original:

Imprimeix:

Departament comercial:

Seccions:

Notícies de les Comarques de Tarragona, S.L. C/ Joan Maragall, 1 43003 Tarragona

Òliver Márquez omarquez@noticiestgn.cat

Carme López Anna Company Ana Gómez Oriol Montesó redaccio@noticiestgn.cat

Èxit Comunicació disseny@noticiestgn.cat

Indugraf Offset S.A D.L.: T- 1062- 09

Correcció:

Vídeo:

Joan A. Cano 686 703 910 jcano@noticiestgn.cat

Carme López

Tomàs Varga

cartes al director lector@noticiestgn.cat serveis serveis@noticiestgn.cat

Redacció i fotografia: 977 25 99 11 noticies@noticiestgn.cat

MIN. 15º

Web: O.Montesó

classificats classificats@noticiestgn.cat publicitat publicitat@noticiestgn.cat

Amb la col·laboració de:

Distribució controlada: 25.000 exemplars


16

19 de juny de 2019

LA contra El creuer més gran que ha arribat mai a tarragona El Costa Fortuna amb prop de 4.000 persones a bord arriba tots els diumenges d’aquest estiu al Port de Tarragona procedent de Marsella i amb destí final a Palma.

Nova etapa de Nàstic de Tarragona a Segona B amb Xavi Bartolo a la banqueta

Turismar recrea la comarruga del 1920 Amb aquesta emblemàtica fira, el Vendrell dona cada any la benvinguda a la temporada d’estiu. Es durà a terme aquest cap de setmana.

Elchicotriste

Semàfor de la setmana

Xavi Bartolo rep de mans del president grana, Josep Andreu, una samarreta personalitzada./Cedida

tempus fugit

L Frase de la setmana

«Faré una oposició lleial i contundent a Ricomà» Josep Fèlix Ballesteros, exalcalde de Tarragona

a setmana passada es va presentar Sergi Parés com a nou director esportiu i el projecte esportiu del Gimnàstic de Tarragona continua el seu curs. Ara ha estat Xavi Bartolo qui ha estat presentat com a nou tècnic del primer equip i serà l’encarregat d’encapçalar el cos tècnic, acompanyat del preparador físic, David Pajón; l’entrenador de porters, Manolo Oliva; i el segon entrenador, de qui encara no s’ha revelat el nom. El tècnic lleidatà ha deixat clares les línies de joc que marcarà a l’equip en aquest nou curs al grup III de la Segona Divisió B. Davant del president, director esportiu, membres del Consell d’Administració i els mitjans, l’entrenador ha fet una crida a l’afició: «Volem que el soci es torni a identificar amb el seu equip; un equip ambiciós, amb un joc associatiu i protagonista on els jugadors que hi participin vagin a buscar la victòria des

del principi». A més, Xavi Bartolo ha afirmat que «l’objectiu és estar al més amunt possible i comptaré amb tots els jugadors que hi hagi a la plantilla. Aquell que truqui a la porta per jugar, ho farà, independentment que tingui 19 o 32 anys. Volem jugadors que surtin a guanyar el partit i que ho donin tot, tant si es guanya com si no». Xavi Bartolo ha estat al Nàstic en diferents etapes. La primera com a jugador, la temporada 1996-1997, quan va disputar 36 partits de lliga i un de copa i va marcar sis gols, en un any que l’equip va jugar la promoció d’ascens. Posteriorment, ha estat quatre temporades com a preparador físic, entre 2003 i 2007, i tres temporades més com a segon entrenador: les temporades 20072008, 2009-2010 i 2010-2011. A banda dels anys d’experiència al conjunt grana, Bartolo també ha treballat a l’Hércules CF, el CD Castellón, el Recreativo de Huelva, el FC Cartagena, el Real Murcia i el CF Reus Deportiu.

Profile for Notícies TGN

NotíciesTgn459  

NotíciesTgn459  

Profile for simpple