Page 23

23

15 de novembre de 2017

CULTURA / AGENDA OPINIÓ

JOSEP GIL PREVERE

Sobre el Regne de Déu «El Regne de Déu s’assembla...». Amb aquestes paraules comencen les paràboles de l’evangeli de Mateu que llegim aquests darrers diumenges. Però, què és el Regne de Déu? En realitat l’expressió fa referència al voler de Déu, que vol que tots els homes se salvin i arribin a la veritat; fa referència, doncs, a la voluntat de Déu que vol que tots els homes visquin plenament la seva vocació humana, ja que només d’aquesta manera Déu pot exercir la seva plena sobirania sobre el món que ha creat. Els profetes de l’Antic Testament anunciaven aquest Regne i el vinculaven a la vinguda del Messies, sovint el qualificaven de la «plenitud dels temps» (és a dir, per a quan els temps fossin madurs). Jesús de Natzaret, amb la seva actuació i predicació messiàniques, va deixar ben clar que el Regne ja havia arribat, per bé que va deixar entendre que la presència i l’eficàcia plenes del Regne en aquest món han d’esperar el futur del seu retorn gloriós, a l’últim dia.

Mentrestant, el Regne es fa present en tots els projectes de solidaritat que els homes i les dones anem construint, començant per la mateixa Església de Jesús, que és en ella mateixa un prodigi de comunió. Amb tot, el Regne depassa qualsevol d’aquests projectes i depassa la mateixa Església, de tal manera que seria un error identificar-lo amb un determinat moment de la història. És per això que se’ns mana demanar que «vingui a nosaltres el vostre Regne». L’Evangeli de Jesús prefereix que busquem el Regne amb un cor vivificat per l’esperit de les Benaurances, que són la quinta-essència del Regne. En un cor d’aquesta mena s’anuncia la plenitud del Regne. Encara voldria assenyalar el següent. L’Evangeli de Mateu compara el Regne amb una festa i, més encara, amb una festa de casament; però adverteix que no tots els invitats hi volen anar. Es tracta del misteri de la llibertat humana que, així com pot generar cabals immensos de felicitat i de joia, pot també generar el refús, i aquest refús crea espais de dolor, de ressentiment i d’infelicitat.

«L’evangeli de Mateu compara el Regne amb una festa i, més encara, amb una festa de casament; però adverteix que no tots els invitats hi volen anar»

Agenda DIVENDRES 17 Tarragona. Teatre/Acció LLOC: ESPAI JOVE KESSE | HORA: 21 HORES El col·lectiu Zona Zàlata continua celebrant els seus 30 anys amb l’exposició plàstica i visual, 15 diàlegs 15 + 2 ous durs, un projecte que inclou un conjunt d’accions, performances i teatre. Un intercanvi i diàleg amb altres artistes i creadors interessats per la seva estètica.

DIVENDRES 17 Tarragona. Teatre /Dansa LLOC: TEATRE EL MAGATZEM | HORA: 20,30 HORES PREU: 15€ La Lili està sola. Tan sols qui és ningú i de ningú, pot arribar fins al fons de la seva intimitat... on hi ha totes les intimitats. Al més profund de cada un de vosaltres hi habiten la Lili i els seus vigilants de la nit.

DISSABTE 18 Tarragona. Concert LLOC: SALA ZERO | HORA: 22 HORES PREU: 15€ | 18€ Angel Stanich torna, després de tres anys, amb la presentació del seu nou disc, Antigua y barbuda, que obre nous horitzons.

ATENEU DE TARRAGONA Dissabte 18 · 19:00 h | Contacontes Música, històries i cançons amb la participació de socis i convidats. La conducció de l’acte va a càrrec d’en Ramon Roselló. En el transcurs de l’acte s’oferiran carquinyolis, mistela i encesa d’espelmes per fer fugir els mals esperits.Entrada lliure i gratuïta. Diumenge 19 · 18:30 h | Niu d’art (18a temporada): Música, Humor, Lírica, Havaneres i molt més. Direcció i coordinació Carme Bernad. Ppresentació: Jordi Català. Aportació dels socis: 1,00€; i dels no socis: 3,00€. Servei de Cafeteria. Fins al 26 de novembre: Exposició artística XII Certamen artístic, Tarragona Patrimoni de la Humanitat, a càrrec de socis de l’Ateneu de Tarragona (14 monuments patrimonials i la Catedral, antic temple d’August divinitzat). Horari: de dilluns a divendres de 17 a 21 hores. | Tel: 977 23 31 60 Mail: ateneudetarragona@tinet.cat | Facebook: Ateneu de Tarragona.

notíciestgn 384  

Notícies TGN

notíciestgn 384  

Notícies TGN