Page 1

TARRAGONA

TARRAGONA P10

La residència Santa Tecla Ponent pal·liarà la manca de places per a persones dependents

P11

tarragona@inlingua.es

Ikea tanca l’acord per aterrar a la capital La nova botiga podria obrir portes el 2015

TARRAGONA

Idiomes

dre bé!

n Per apre

Rbla. Nova, 1 - TARRAGONA - 977234917

130612 número 130 www.noticiestgn.tv

SETMANARI GRATUÏT > TARRAGONÈS I BAIX PENEDÈS

WWW.NOTICIESTGN.CAT

Mossos d’Esquadra EL ‘CSI’ DE TARRAGONA ‘notíciestgn’ entra dins de la Comissaria Central dels Mossos d’Esquadra a la Regió del Camp de Tarragona, obra que culmina el procés de desplegament del cos policial al territori PÀGINES 4-5 I EDITORIAL

! ! ! U NO

Carrer Comte de Rius, 14 Tarragona · 977 22 58 45


2 | Sumari i editorial

13 de juny de 2012 |

C L AUS D E L A SE TMANA

4

Mossos desplegats al territori

kjvjklcjvdsgbcom

8

Setmana de proves de la selectivitat

EDITORIAL

La seguretat és cosa de tots El reivindicat desplegament dels Mossos d’Esquadra a les comarques ja és una realitat, culminada amb la inauguració el passat mes de novembre de la nova comissaria central de la Regió Policial del Camp de Tarragona, des d’on es coordinen totes les actuacions territorials en las quals ha d’intervenir el cos autonòmic. ‘notíciestgn’ ha tingut aquesta setmana l’oportunitat de comprovar ‘in situ’ l’alt grau d’especialització dels efectius policials desplegats a les nostres comarques i els bons mitjans que tenen al seu abast per fer bé la feina. Aquesta realitat, combinada amb una major coordinació amb la resta d’efectius policials (policies locals, guàrdia civil i policia nacional) ha de servir per garantir uns nivells dignes de seguretat a casa nostra, malgrat els temps difícils que corren. Però, tal com assegura el mateix intendent en cap de la regió, no podem pretendre que la policia per si sola s’encarregui de vetllar per la tranquil·litat de totes i cadascuna de les persones que resideixen a les nostres comarques. És aquí on cal incidir, des de tots els estaments, en potenciar una relació de més confiança entre la ciutadania i els agents que a diari patrullen pels nostres carrers, places i carreteres. Els primers, actuant d’una manera cívica, responsable i respectuosa amb la resta de ciutadans. Els segons, fent bé la seva feina i servint a la població que, a casa nostra i tal com indiquen les estadístiques, compleixen en general amb les normes i amb les seves obligacions. Des d’aquestes línies instem els Mossos d’Esquadra a continuar fent la seva feina i a establir-se com a objectiu primordial el repte més difícil que pot tenir qualsevol estament policial del món: guanyar-se la confiança de la població a la qual serveix.

11

Ikea tanca l’acord amb Tarragona

20

Congrés de Patologia Mamària a Santa Tecla

26

Ens afectarà el rescat de la banca?

Protagonistes

La qualitat del litoral tarragoní, cada cop més premiada Coincidint amb la consolidació definitiva de la temporada d’estiu, cada són més els alcaldes i alcaldesses de localitats costaneres del nostre territori que presumeixen de platges amb bandera blava com a distintiu de la seva puresa i qualitat mediambiental. Esperem que aquest reconeixement a la cura del litoral sigui un revulsiu que aconsegueixi promocionar el nostre territori i que entre tots seguim tenint cura de la costa.

NO

La gestió de Rajoy en la intervenció europea de la banca El president del Govern central de l’Estat espanyol, Mariano Rajoy, ha estat el gran absent de la operació de rescat que Europa ha engegat aquest cap de setmana per salvar la banca estatal. Sumat a la poca credibilitat que, en general, atorga la premsa internacional a les paraules de Rajoy –que va negar pressions des de la Unió Europea– és evident és que l’assistència del president del Govern al primer partit de la Eurocopa no fa més que indignar més una ciutadania molt escanyada.

La frase de la setmana

Espurnes d’en Mossén Aragonès Animals de quatre potes Un personatge presumit i petulant, membre de la cort del soldà, va arribar a l’hostal que regia Nasreddín. - Tingueu cura dels quadrúpedes –va dir referint-se als cavalls- i doneu-me per a mi la millor cambra. Nasreddín va satisfer els seus desitjos. És més, per honorar millor l’il·lustre hoste, va cridar el “cadí” (jutge) del poble perquè li manifestés els seus respectes. Mentre tots prenien café, Nasreddín diu: - Il·lustre senyor ! Deveu tenir una gran quantitat de terres per portar aquest nivell di vida. - I tant! Milers de jornals. - Us interessarien dues dotzenes de quadrúpedes per treballar-les ? Us ho puc deixar a bon preu: seixanta monedes de plata per animal. - Fet ! –respon el vanitós viatger, pensant fer un bon negoci, ja que al mercat un cavall en valia almenys cent. Una vegada cobrat l’import, Nasreddín li lliura dues dotzenes de conills. - Això és injust i vos, cadí, heu de fer justícia, diu el petulant personatge - Cal atendre’ns a la llei i jo he de confessar que els conills són quadrúpedes, confessa el cadí. • La vanitat és un insaciable sisè sentit. • Totes les passions concedeixen una treva. La vanitat, no. • «No fan bon olor els qui sempre fan bon olor» (Marcial). • «Cent grams de vanitat fan malbé una tona de mèrit» (adagi turc). • L’home ple de si mateix està molt buit. • Entre l’home majestuós i el senzill només hi ha una diferència: l’ostentació. • La pedantaria és una indigestió intel·lectual. • La vanitat és el producte fruit de la unió del no res amb l’orgull. És l’orgull buit. • Hi ha persones que són com el gall: creuen que el sol surt per sentir-lo cantar.

“Nosaltres no hem hagut de ser intervinguts ni hem demanat diners al FMI”

Santiago Jiménez, Bernabé

Membre de l’Ambaixada d’Uganda a Espanya


Opinió | 3

| 13 de juny de 2012

C L AUS D E L A SE TMANA Edita i distribueix: Notícies de les Comarques de Tarragona, S.L. C/ Joan Maragall, 1 43003 Tarragona

Director: Òliver Márquez omarquez@noticiestgn.cat Redacció i fotografia: Èxit Comunicació, S.L. 977 25 99 11

Disseny i redacció: Agnès Llorens Carme López Anna Jané Anna Company Ana Gómez redaccio@noticiestgn.cat

Coordinació de continguts: Èxit Comunicació, S.L. redaccio@noticiestgn.cat Disseny original: Èxit Comunicació Folc Lecha disseny@noticiestgn.cat

Correcció: Carme López Imprimeix: Promicsa D.L.: T- 1062- 09

Departament comercial: Manel Novella mnovella@noticiestgn.cat Joan A. Cano jcano@noticiestgn.cat

Vídeo: Tomàs Varga

Web: Ana Gómez

C A RT E S AL D IRE C TOR

Camí sense sortida Llegeixo a la premsa o per Internet que els països europeus i EEUU es reuneixen constantment per arribar a una sortida de la greu crisi, però el poble només veu resultats. També ho diu la TV. No hi ha cap millora i a més a més el llistat d’estafes i enganys augmenten. Recordem ara Bankia, els casos que intenten amagar i que en un futur sortiran. Certament en difícils èpoques la gent vol ràpides solucions però això porta un temps. Podem dir no hem vist encara una feble remuntada i a canvi continuem observant un forat que ja era enorme abans. Ara s’amplia amb més lladres. I l’ofegat poble es pregunta quan temps ens queda per suportar.

Xavier Parera Gutiérrez Llicenciat en Geografia i Història Tarragona

Maratón Como ya es sabido, la distancia de la carrera atlética de Maratón a recorrer está establecida en 42 quilómetros y 195 metros, aproximadamente la distancia que separa Atenas de la llanura de Maratón, donde se originó la famosa batalla entre atenienses y persas (primera guerra Médica, 490 a.C.). La primera prueba atlética de Maratón se originó en la olimpiada del año 1896, en memoria del soldado griego Filípides que corrió hasta Atenas, llevando la noticia de la victoria de Milcíades sobre los persas, y según la leyenda muriendo en este acto. En esta primera carrera venció Spiridion Louis. La distancia entre Maratón y Atenas es de 40 quilómetros aproximadamente, y de hecho en los Juegos Olímpicos fue la distanció que se corrió. En los IV Juegos Olímpicos en Londres en el año 1908, la prueba iba a disputarse en la distancia de 38 quilómetros. En esta prueba a disputar en la referida olimpíada, el Príncipe de Gales (Jorge V) era el que daría la salida. Dado el tiempo lluvioso, para que su esposa pudiese asistir a la salida de la prueba sin mojarse, el Príncipe de Gales –según se cuenta- pidió al barón de Coubertin que la salida de la maratón se iniciase en los jardines del Castillo de Windor, donde ellos residían, y noen el punto de salida previsto por la organización, hasta la llegada en el estadio de White City. Así se hizo, habida cuenta que la distancia desde estos jardines hasta la meta en el estadio olímpico era de 42 quilómetros y 195 metros (26 millas y 385 yardas). Esta pasó a ser la distancio oficial de la prueba atlética de maratón en lo sucesivo.

Fco. Ortiz de Pinedo Mendiluce Tarragona

La crisis económica: Trastornos psicológicos Muchas personas –el 20% de la población según S.E.A.S. (Sociedad Española para el Estudio de la Ansiedad y el Estrés)- pueden llegar a padecer un trastorno de este tipo. Una crisis de pánico, o más levemente un trastorno de ansiedad generalizada: un estado de excesiva inquietud la mayor parte de los días de un periodo de cinco meses concretado en nerviosismo, irritabilidad, fatiga, dificultades para dormir. Las consultas psicopsiquiátricas de la Sanidad se ven desbordadas, y es que la crisis económica pasa ya factura emocional, y a la larga somática. La incertidumbre actúa como un factor añadido de estrés, generando ansiedad incluso en quienes aún conservan su puesto de trabajo y que logran abstraerse de una triste realidad que gotea datos catastróficos: record histórico de paro, hormigoneras que no ruedan (pinchazo de la construcción), subidas de precios, inmigrantes que sin poder pagar la hipoteca dichosa se acogen al programa de retorno voluntario y vuelven a sus países. Con todo, el estrés es una patología reciente con apenas 80 años, los mismos que nos separan de la última gran depresión: “el crash del 27” que yo oí contar a mis padres –Josefa y Francisco-. De aquella fecha son los experimentos del fisiólogo norteamericano Walter Cannon ,con gatos, a los que alimentaba y observaba que algunos de ellos se resistían a participar en sus experimentos, ya que sus intestinos se debilitaban. El científico se asombró y al observar que la ansiedad influía de manera desconocida en el proceso digestivo, siendo lo novedoso su asociación con los embriones. El fisiólogo intuyó que todas las reacciones se unían en un programa evolutivo de supervivencia cuyo objetivo final en caso de emergencia se preparase para luchar y/o huir.

la qualitat de l’ensenyament. En l’ambient es notava la complicitat de tota la comunitat educativa: nens, pares i mestres, que junts han lluitar fins al final per mirar de tirar endavant un projecte que malgrat la incomprensió de l’administració ha rebut alguns importants reconeixements. L’escena es va omplir de al·lusions metafòriques: L’espantall que te por (qui ha tingut por ..?) El jardiner que ha sabut conrear la terra i observar l’entorn, els bens i el llop (a cadascú el seu paper). Les abelles que probablement seguiran amb la seva feina en un altre lloc. I finalment la tasca de la granota que moria somrient perquè havia buscat la seva salvació lluitant fins el final. Ni una queixa ni un mal gest, però s’entenia tot. Només agraïments i alguna que altre emoció. Com va dir la presidenta de l’associació de pares i mares aquests mestres ens han ensenyat a volar, i quan un n’aprèn volarà ja en qualsevol lloc. Una llàstima. Gràcies i adéu Olga adéu ... Un avi de l’Olga

Àngel Conesa Gonzàlez Tarragona

ENVIA LES TEVES CARTES AL DIRECTOR I ARTICLES D’OPINIÓ A LECTOR@NOTICIESTGN.CAT

El passat divendres l’escola Olga Xirinachs, celebrava al Saló d’actes de l’Institut Martí i Franques la clàssica festa de final de curs. Es tractava realment de la festa de final de l’Escola. Al jardí de l’Olga va ser el decorat triat per escenificar de manera intel·ligent i digna el comiat d’un projecte educatiu amb una vigència de cinc anys que ha mort fruit de la incapacitat i la falta de compromís dels nostres gestors, preocupats diuen per millorar

Amb la col·laboració de:

Distribució controlada:

OPINIÓ

Francisco M. Vañó Rufas Tarragona

Adéu Olga, adéu…

cartes al director lector@noticiestgn.cat classificats classificats@noticiestgn.cat serveis serveis@noticiestgn.cat publicitat publicitat@noticiestgn.cat

(*) Les cartes al director o articles d’opinió hauran d’anar signades i identificades amb el nom i cognoms de l’autor, tot afegint el seu número de DNI o de passaport. Els textos no hauran d’excedir els 3.000 caràcters. Notíciestgn no es responsabilitza de les opinions dels seus lectors publicades en el setmanari. Els articles es publicaran íntegres i amb fotografia de l’autor si aquesta és facilitada.

Jordi Salvat Periodista

Els sous dels polítics Quan es parla dels sous que reben els càrrecs polítics s’entra en un terreny adobat per a la demagògia més fàcil. Jo ho tinc ben clar des de fa anys: hi ha polítics que cobren massa i altres que cobren poc. També considero imprescindible en una democràcia avançada que el que perceben cada mes els polítics siguin dades públiques i fàcilment accessibles per a tothom. En les darreres setmanes una formació política amb representació en algunes ciutats del Camp de Tarragona, la CUP, ha iniciat una croada sobre els sous dels membres del govern dels seus municipis. És el moment ideal per a fer-ho i no desaprofitaran l’ocasió oi? El que passa és que algun d’aquests regidors ha caigut de quatre potes a la trampa i encara ha afegit més benzina al foc. Les xifres que perceben els càrrecs públics són en un moment com l’actual considerablement altes. Ho són 80.000 euros i ho són 130.000 euros a l’any. Siguin bruts o nets. Són uns emoluments que estan molt per sobre de la mitjana dels mortals. És una manca de visió política preocupant presentar declaracions de renda i entrar en una batalla de xifres. En política, a més, el que cal és cuidar tots els detalls, exhibir austeritat, ser exemple i no intentar maquillar números i sous. La realitat és la que és. Com deia abans, hi ha polítics que cobren poc. Dediquen moltes hores a gestionar i representar el seu municipi, el seu govern i la seva institució. Han d’assistir a actes de tota mena perquè l’associació de veïns o l’entitat de torn està convençuda que és la més important del país o del municipi. Els costa conciliar la vida familiar amb la política. Reunions a hores intempestives, agendes sobrecarregades i molts maldecaps. Alguns guanyarien molt més a l’empresa privada, però senten una vocació política i de servei públic. Però també hi ha persones que es guanyen molt bé la vida en política des de fa molts anys i defensen el seu càrrec amb ungles i dents perquè fora de la política ho passarien molt malament i els seus ingressos a finals de mes baixarien en picat. Aquests són els que fan de la política el seu modus vivendi, la seva professió. De vocació política i de servei públic, ben poca. Capacitat de donar cops de colze i estar en totes les conspiracions possibles per mantenir el cadirot o guanyar-ne un de millor, molta. Són els que denigren la política i la converteixen els polítics i les polítics en un els grups més menys valorats de la societat actual. Sí, cobren massa.


4 | El Tema de la Setmana

13 de juny de 2012 |

e l te ma d e l a se tmana

Els fets delictius baixen d’un 5’45% durant els primers mesos de 2012 ‘notíciestgn’ entra dins de la nova comissaria central de la regió policial del Camp de Tarragona, obra que culmina el procés de desplegament dels Mossos d’Esquadra al territori

L

a inauguració el passat mes de novembre de la nova comissaria central dels Mossos d’Esquadra a la Regió Policial del Camp de Tarragona suposa la culminació del desplegament del cos autonòmic al territori amb més d’un miler d’efectius. El setmanari notíciestgn ha pogut entrar amb les seves càmeres a la nova instal·lació ubicada al barri de CampClar i ha pogut comprovar de primera mà l’alt grau d’especialització tècnica i humana del cos policial català a casa nostra. Si bé el nou equipament suposa un evident salt qualitatiu tant pel que fa a instal·lacions i l’aplicació de noves tecnologies de comunicació, la comissaria central de la Regió Polical del Camp de Tarragona és molt més que un edifici. Des d’allà el cos dels Mossos d’Esquadra coordina totes les actuacions policials que es desenvolupen a les comarques de Tarragona i es marquen les línies mestre de treball, conjuntament amb

Amb el nou edifici, el cos disposa de les darreres tecnologies per a la investigació i resolució ràpida dels fets delictius que es cometen a les nostres comarques la resta de cossos policials del territori (policies locals, guàrdia civil i policia nacional), per garantir els índexs de seguretat ciutadana al territori. De moment l’any 2012 ha començat bé, doncs els fets delictius al territori han experimentat una baixada del 5,45%. La nova Comissaria és un autèntic centre de comandaments que no deixa res a la improvisació i dels del quals les diferents unitats especialitzades en trànsit, transport, atestats, denúncies, policia de proximitat, mediambient, seguretat ciutadana i investigació (per citar-ne

TARRAGONA TÉ EL SEU PROPI CSI L’alt grau d’especialització del efectius dels Mossos d’Esquadra s’evidencia en el laboratori de la comissaria central ubicada a CampClar. Els professionals de la unitat, juntament amb els equips d’investigació, treballen diàriament en la extracció i l’anàlisi d’empremtes i restes que ajudin a detenir els responsables dels delictes comesos al territori. / M.G.M.

algunes) coordinen les feines a realitzar tant en el dia a dia com en els objectius a llarg termini.

Laboratori D’entre tots els mecanismes i professionals que hi trobem destacarem la unitat del laboratori, amb el qual el cos policial treballa a diari per tal d’analitzar les proves recollides en les escenes dels delictes. Tal com fan a la coneguda sèrie televisiva CSI, els Mossos d’Esquadra de les casa nostra disposen de les darreres tecnologies per tal

d’extraure empremtes digitals de gairebé qualsevol superfície, així com la maquinària necessària per a l’extracció de proves d’ADN. Durant la visita, els professionals del laboratori dels ens van mostrar el funcionament de les diferents tècniques emprades per a l’obtenció de proves que poden incriminar d’una manera inequívoca els detinguts per qualsevol tipus de delicte.

Programa RESCAT Un altra de les línies de treball policial posades recentment en

marxa a les comarques de Tarragona i que està donant els primers resultats és el programa RESCAT. Aquesta és una eina molt eficient a l’hora d’empaitar delinqüents que han fugit de l’escena d’un crim i que travessen diferents municipis i nuclis urbans, on la presència de les policies locals és contínua. En cas d’emergència, des de la central dels Mossos es pot interrompre les diferents comunicacions de totes les forces policials i donar una descripció del sospitós o del seu vehicle per tal que sigui localitzat i interceptat ràpidament.


El Tema de la Setmana

| 13 de juny de 2012

|5

e l te ma d e l a se tmana

Jaume Giné Intendent cap de la regió POLICIAL DEL CAMP DE TARRAGONA

“La col·laboració de la ciutadania és cabdal per mantenir els bons nivells de seguretat” Què suposa per la posada en marxa d’aquesta nova central policial? Ens facilita una major coordinació entre les diferents unitats i això es tradueix en una major eficiència en el funcionament intern. Ara tenim en un mateix edifici les unitats d’investigació, de trànsit, el laboratori, atestats... i això suposa una millora en la circulació de la informació entre departaments i una major eficiència en la nostra feina diària i en l’establiment de nous objectius.

www.noticiestgn.tv VIDEONOTÍCIA Fes servir el lector de codis BIDI del teu telèfon mòbil o tauleta per accedir al vídeo amb les imatges de la nova comissaria central dels Mossos d’Esquadra a les comarques de Tarragona.

Quin grau de seguretat tenim a les comarques de Tarragona? Un grau important. L’enquesta de seguretat pública de Catalunya detecta un increment substancial en la percepció de seguretat que té la ciutadania. I en això els Mossos d’Esquadra tenim un paper important en coordinació amb la resta de forces policials del territori. En els primers quatre mesos de l’any els fets delictius han baixat d’un 5,45%.

Confiï’ns la gestió del seu pis, més de 35 anys d’experiència ens avalen

Quin és el futur dels empresaris? Què hem de fer? Parlem clar!

Allò que es vol de la policia és que arribi ràpid si tenim un problema. I ho estem complint. En cas d’una urgència tenim el compromís per escrit d’arribar al lloc dels fets abans de 12 minuts. I si el cas no és urgent el temps màxim és de 30 minuts. Quin paper té la ciutadania en mantenir els bons índexs de seguretat? A banda de l’acció policial, nosaltres tenim com a objectiu incidir en la corresponsabilitat ciutadana per entre tots posar les coses difícils als delinqüents. Afortunadament, estem molt bé si ho comparem amb altres països d’Europa.

Patrocina:

Col·labora:


6 | Territori

13 de juny de 2012 |

T E RRITORI

SER À NOTÍCIA

COMERÇ

Comença la campanya contra el ‘top manta’ La Generalitat reparteix tríptics entre els visitants dels principals nuclis turístics de la zona

Eleccions a Grècia el diumenge 17 El món sencer està pendent dels resultats de les Eleccions Generals que s’han de celebrar a Grècia el diumenge. Després que els anteriors comicis no servissin per formar una coalició de govern, caldrà veure quins resultats sorgeixen d’aquest nou exercici democràtic i les seves conseqüències per a Europa.

Pla urbanístic Muntanyans II de La Torre L’alcalde de Torredembarra, Daniel Massagué, ha anunciat una roda de premsa per aquest dimecres al matí a la seu del govern local en la que anunciarà, textualment, novetats sobre el “Compliment de sentència que afecta a la zona de Muntanyans II”. Caldrà estar atents per veure què és el que s’anuncia.

Zones blaves tot l’any a Salou

A

mb el lema “Digues no” la Generalitat reprèn aquest mes de juny la campanya informativa i de control de la venda il·legal al carrer iniciada l’estiu passat. Coincidint amb l’inici de la temporada turística, el Departament d’Empresa i Ocupació, mitjançant la Direcció General de Comerç, distribueix tríptics i cartells informatius per sensibilitzar els ciutadans sobre els efectes negatius que la venda il·legal produeix en el conjunt de l’economia catalana. La Llei de Promoció de l’Activitat Econòmica estableix la possibilitat de sancionar tant als venedors com als compradors d’aquests productes i serveis. La campanya ‘Digues no’ compta amb l’acció coordinada de la Direcció General de Comerç amb la Direcció General de la Policia. Des de Comerç també es dóna suport a la campanya de sensibilització –de format presencial– impulsada per la

Confederació de Comerç de Catalunya (CCC) ‘Estirem de la Manta’. Coincidint amb la temporada turística es distribuiran, en una primera fase, un total de 200.000 tríptics i 15.000 cartells editats en sis idiomes (català, castellà, anglès, francès, alemany i italià) en els municipis de més afluència turística, principalment destinacions de litoral. La distribució es realitzarà a través de les Oficines de Turisme de la Generalitat de Catalunya, els ens locals i les organitzacions empresarials.

Per què dir no? La campanya informativa adverteix dels efectes negatius de la venda il·legal per a la societat i s’expliquen els motius pels quals cal evitar l’adquisició d’aquests productes i serveis (risc per a la salut i la seguretat de les persones, vulneració dels drets dels treballadors, perjudicis per a la indústria i el comerç, frau hisendes públiques, ocupació de l’espai públic).

Pujada del control La Llei de Promoció de l’Activitat Comercial (Llei 9/2011), que va entrar en vigor el passat 31 de desembre, introdueix una modificació de la legislació comercial (decret legislatiu 1/1993) que permet responsabilitzar tant als venedors com als compradors d’aquests productes i serveis. En aquest sentit, la Direcció General de Comerç ha informat als Ajuntaments catalans d’aquest nou instrument a nivell normatiu, en relació a les competències sancionadores dels ens locals i a l’assessorament jurídic. El ‘top manta’ genera un volum de vendes superior als mil milions d’euros anuals i es calcula s’hi dediquen més de 2.500 persones. Segons les dades de la Direcció General de la Policia, els Mossos d’Esquadra, durant l’any 2011, van realitzar prop de 700 intervencions a tot Catalunya i es van comissar més de 120.000 productes destinats a ser venuts de forma il·legal.

A partir de l’octubre els carrers Barcelona, Berenguer de Palou, Ciutat de Reus, Via Augusta i Via Roma de Salou seran de pagament durant tot l’any. Fins el moment, aquestes vies de circulació del centre de la localitat només eren de pagament per estacionar durant l’estiu, coincidint amb l’alta ocupació turística, però ara s’haurà de pagar tot l’any.


Territori

| 13 de juny de 2012

TERRITORI

|7

OPINIÓ

TURISME

La Costa Daurada s’encara amb força cap al mercat internacional

La participació a la jornada Buy Catalunya ha servit per donar a conèixer les opcions de les destinacions tarragonines a operadors turístics de tot el món.

E

l Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona ha participat a la jornada comercial Buy Catalunya, organitzada des de l’Agència Catalana de Turisme. La cita ha servit per donar a conèixer les opcions de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre entre diversos dels 170 operadors turístics internacionals representats. Els representants de les destinacions turístiques de les comarques tarragonines es van mantenir diferents reunions amb operadors turístics, amb l’objectiu que programin les nostres destinacions. El Centre de Convencions Internacional de Barcelona ha

acollit recentment la jornada comercial entre empreses i organismes catalans i operadors turístics internacionals Buy Catalunya. La jornada, un any més, ha estat organitzada per l’Agència Catalana de Turisme, i ha comptat amb l’assistència de 170 tour operadors procedents de 31 mercats internacionals diferents. Per part de Costa Daurada s’han mantingut trobades amb 12 operadors turístics i els responsable de Terres de l’Ebre s’han reunit, en total, amb 11 operadors de diversos destins internacionals. A tots ells, se’ls ha facilitat informació detallada i especialitzada, segons el seu interès, de tots els recursos turístics de la província.

David Salas Espasa Cap d’Imatge i Comunicació de SI

BASF i el cost d’oportunitat No sóc economista, però en un estat que ens espolia sistemàticament, molts ens hem vist en la necessitat d’aprendre quatre coses per tal de poder-les denunciar i evitar que ens prenguessin encara més el pel. Un d’aquests conceptes totalment necessari de conèixer per fer-se càrrec de la magnitud de la tragèdia és el de “cost d’oportunitat”, que podríem definir com el cost de la no realització d’una inversió. Un dels problemes essencials d’aquest cost és que és difícil de quantificar, però ahir, en vam poder tenir dades concretes. Joan Maria García Girona, màxim responsable de la planta que té BASF a Tarragona, juntament amb altres tres marques del sector, tenen previst invertir 20 milions d’euros a Tarragona, però condicionen aquesta despesa al fet que es faci el corredor mediterrani. Aquesta dada és especialment rellevant perquè ens ajuda a fer-nos una idea de la quantitat d’inversions que desaprofitem pel fet de no estar dotats de les infraestructures necessàries. En el cas de les inversions de BASF la dada s’ha fet pública, però parem-nos a pensar quantes empreses prenen cada any decisions similars sense que surtin a la llum. Així doncs, al vergonyós espoli fiscal que patim cada any els catalans hi hem d’incloure també el cost d’oportunitat. Si BASF no pot invertir aquests diners a Tarragona perquè no s’ha fet el corredor, els invertirà a una altra banda. I el pitjor de tot plegat és que cada cop queda més clar que a l’estat espanyol ja li va bé que tot això passi. És evident doncs que a BASF li interessa que Catalunya gestioni els seus recursos i construeixi les infraestructures que cregui necessàries. És evident doncs que a BASF li interessa la independència de Catalunya. Una altra qüestió es la reflexió sobre si allò que ens cal és tenir una indústria que com la química té uns efectes molt nocius sobre la salut de la gent del territori. Sens dubte que se’n pot parlar. Ara bé, el que no pot ser és que vegem limitades les inversions al territori en funció de si es fan o no es fan unes infraestructures que hauria de fer 100 anys que estiguessin construïdes. Per poder decidir si aquest és la indústria que volem o no, com a mínim hem de tenir-ne la oportunitat.


8 | Territori

13 de juny de 2012 |

TE RRITORI

SOCIETAT

EDUCACIÓ

Arriba l’hora de la selectivitat

Premi per un treball estadístic sobre la selectivitat

Gairebé 3.000 alumnes de la província s’enfronten aquests dies als exàmens de selectivitat, el darrer obstacle per accedir a la carrera universitària escollida. La prova finalitza el 15 de juny

E

n el moment d’escriure aquestes línies, gairebé 3.000 alumnes de les comarques de Tarragona –30.000 al conjunt de Catalunya– s’estan enfrontant a les proves d’accés a la universitat (PAU) que els han de permetre triar els estudis que voldran cursar a partir d’ara. Les proves d’enguany de la selectivitat arreu de Catalunya finalitzaran el proper 15 de juny i, a partir d’aquest moment, caldrà estar a l’espera dels resultats acadèmics que sortiran publicats el 28 de juny. Per la seva banda, els centres de secundària tindran els resultats a disposició dels alumnes a partir del proper 2 de juliol. Més de 30.000 estudiants del conjunt de Catalunya, gairebé 3.000 en el cas de la província de Tarragona, s’estan examinant aquests dies a les provés d’accés a la universitat (PAU) que es duran a terme fins el proper 15 de juny en els campus universitaris i centres repartits pel conjunt del territori. Aquesta prova, que es reparteix en tres dies i que qualifica el nivell de coneixements de l’alumne en les assignatures comunes i d’especialitat, és un dels passos imprescindibles per accedir a l’estudi universitari que es desitgi. En total, a les comarques de Tarragona s’han establert 14 tribunals repartits pel conjunt del territori, repartits entre Reus, Tarragona i Tortosa, encarregats

Néixer, créixer o estudiar en una comarca determinada condiciona el futur acadèmic dels nostres alumnes? La resposta recent que hi dóna un estudi elaborat a partir de dades de l’Institut Català d’Estadística (Idescat) confirma que aquesta variable no és en absolut influent a l’hora de avaluar els resultats obtinguts en les PAU i que caldria aprofundir en la vessant socioeconòmica o en altres factors. Aquesta és la conclusió a la que arriba l’estudi ‘Posem a prova la sele?’ elaborat pels alumnes Josely Ceballo, Sonia Doñate, Fàtima M’ssiad, Thais Pérez i Antonio Soriano, tots ells de 1r de batxillerat A de l’institut Andreu Nin del Vendrell, que ha rebut el primer premi Idescat de la tercera edició del Concurs Planter de Sondeigs i Experiments.

ECONOMIA

de gestionar la prova i enviar els resultats per la seva posterior correcció. Un cop finalitzada la prova, els alumnes podran consultar els resultats a través d’Internet i de manera individual el proper 28 de juny, a través d’Internet, i els centres educatius i instituts disposaran del resultat de les proves el proper 2 de juliol. Com es puntua la prova? L’estructura de les PAU es divideix en dues fases: la fase gene-

¡¡¡Electrodomésticos con pequeñas taras a precios increíbles!!! (Transporte gratuito) a Hast to d 50%

ral, que és obligatòria i consta d’un total de cinc exàmens, i la fase específica, que és voluntària per a l’estudiant. En la fase general, els alumnes s’examinen de 4 matèries comunes (Llengua catalana i literatura, Llengua castellana i literatura, Llengua estrangera, Història o Història de la filosofia) i una matèria de modalitat. Els alumnes que obtinguin un 5 de mitjana entre la nota de batxillerat (que comptarà un 60%) i la qualificació obtinguda en

la fase general de les PAU (que comptarà un 40%), podran accedir a la universitat sempre que hagin obtingut un mínim de 4 punts en la fase general. La fase específica, en la qual els alumnes poden examinar-se de fins a tres matèries també de modalitat, permet obtenir una nota d’admissió de fins a 14 punts, atès que es tenen en compte les dues millors qualificacions un cop ponderades. Les notes que obté l’alumne men caduquen als dos anys.

La Diputació es reuneix amb les Cambres locals El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, s’ha reunit amb els presidents de les Cambres de Comerç de Tarragona, Reus, Valls i Tortosa per tractar aspectes d’interès per al desenvolupament del territori. La trobada també ha servit per enfortir els vincles entre la Diputació i aquests organismes de promoció econòmica.


Territori

| 13 de juny de 2012

|9

te rritori

SALUT

Les visites a Urgències de l’Hospital Joan XXIII s’han reduït prop d’un 7% des de l’octubre El model d’atenció mèdica continuada a través del 061 ha gestionat més de 14.000 incidències en aquest període, un terç de les quals no han mobilitzat recursos

D

urant el període establert des del passat octubre, quan es va posar en funcionament el sistema del nou model d’atenció continuada i urgències a través del 061 i el 112, la regió sanitària del Camp de Tarragona ha atès un total de 14.173 incidències de les quals un terç no han generat la mobilització de recursos. En definitiva, els responsables de la posada en funcionament d’aquest sistema destaquen la “millora de la educació sanitària de la població”, ja que el nou sistema ha permès reduir les visites a urgències en molts centres de referència de la província, com és el cas de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, que des de la posada en marxa del sistema ha notat el descens de fins a un 6,76% en l’atenció a Urgències. Tres de cada deu trucades que es reben a la regió sanitària del camp de Tarragona per un tema d’Urgències a través del nou sistema d’atenció telefònica continuada a través del 061 o el 112 es resolen sense haver d’activar cap mena de servei addicional. Els responsables de l’atenció sanitària a la província destaquen que l’atenció telefònica dels serveis d’Urgències durant la nit ha servit per “millorar la qualitat assistencial i la educació sanitària dels ciutadans”, ja que després de set mesos de funcionament del nou sistema, diversos hospitals del territori tarragoní han notat la davallada dels serveis no urgents en hores punta d’atenció a Urgències. Del balanç destaca el fet que l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona ha reduït fins a un 7% les visites a Urgències el que és una xifra “molt positiva” segons el delegat del Govern a les comarques de Tarragona, Jo-

www.autoescolajordi.com

Vidal i Barraquer, 2 bxs. · TARRAGONA Tel. 977 24 71 58 - aejordiefli@hotmail.com

aquim Nin, i el responsable del Servei Territorial de Salut a la regió, Josep Mercadé. Segons els responsables de la Generalitat a les comarques tarragonines, aquestes xifres posen de manifest l’èxit d’aquest model. Des de la posada del servei el passat octubre, que recull les trucades rebudes al 061 i 112 en horari de 21 o 8 hores, la regió sanitària del Camp de Tarragona ha rebut més de 14.000 trucades, un terç de les quals s’han resolt per la via telefònica sense haver de generar recursos. Del total, prop de 9.680 incidències han suposat la mobilització de recursos a través d’ambulàncies o visites domiciliades. De cara als mesos d’estiu es preveu mantenir el mateix sistema reforçant els serveis d’ambulàncies en les localitats que gaudeixen de més afluència de turistes.

500€

A la imatge superior, l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona. A la fotografia inferior, el delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, Joaquim Nin, i el director dels Serveis Territorials de Salut al territori, Josep Mercadé.

350€


10 | Tarragona

13 de juny de 2012 |

TARRAGONA

SOCIAL

Ballesteros: “La nova residència de Santa Tecla Ponent és imprescindible per a la ciutat” L’alcalde de Tarragona visita el nou equipament geriàtric construït al barri de la Granja i confia que entri en funcionament “en poques setmanes”

T

arragona és a les portes de gaudir d’un nou equipament sociosanitari de primer nivell. Així ho ha pogut constatar en persona l’alcalde de la ciutat, Josep Fèlix Ballesteros, que la setmana passada va visitar l’equipament construït per la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla en els terrenys municipals cedits per l’Ajuntament al barri de la Granja. Un cop entri en funcionament, la nova residència Santa Tecla Ponent oferirà fins a 180 places per a persones amb alta dependència, fet que, segons Ballesteros, “ajudarà a pal·liar la mancança d’aquest tipus de servei a la ciutat i al conjunt del territori”. En declaracions als mitjans de comunicació, Ballesteros va des· tacar la importància d’aquest nou centre per tal de pal·liar el gran dèficit que Tarragona té quant a nombre de places resi· dencials i es va mostrar confiat que en breu la nova residència de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla acollirà els primers usuaris. L’alcalde, acompanyat durant la visita pel director ge· neral de la Xarxa Sanitària i So· cial de Santa Tecla, Joan Maria Adserà, i per la tinent d’alcalde de Serveis a la Persona, Victòria Pelegrin, va poder confirmar la finalització de les obres i va ins· tar la conselleria de Benestar i Família de la Generalitat “a tre· ballar amb la mateixa predispo·

La nova residència Santa Tecla Ponent oferirà fins a 180 places públiques per a persones amb alta depen· dència i 40 places més de centre de dia. Fes servir el lector de codis BIDI del teu telèfon mòbil per accedir al vídeo de la notícia.

www.noticiestgn.tv

L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, acompanyat de la regidora de Serveis a la Persona, Victòria Pelegrin, dialoga amb el director general de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla, el Dr. Joan Maria Adserà. / Cedida

sició que fins ara per tal que la residència pugui obrir portes en les pròximes setmana”. I és que per a l’alcalde Balleste· ros, “aquest nou equipament és imprescindible i molt necessa· ri, d’una banda, perquè donarà una atenció molt especialit· zada a les persones que tenen una alta dependència i, d’altra, perquè amb la seva obertura, Tarragona s’acosta a la mitja·

na catalana en equipaments d’aquest tipus”. La residència, una de les més grans de tota la demarcació, té un total de 10.000 metres quadrats edificats en soterrani, planta baixa i quatre més en su· perfície. S’ha aixecat en només dos anys en uns terrenys cedits per l’Ajuntament de Tarragona, ubicats entre els barris de la Granja i CampClar. L’obra ha

requerit una inversió de 18 mi· lions d’euros. 14 els ha assumit directament la Xarxa Sanitària Santa Tecla, que gestionarà el servei. Els 4 milions restants els ha finançat la Generalitat. Un cop estigui a ple rendiment, oferirà fins a 180 places resi· dencials, totes concertades per la Generalitat i especialment pensades per a persones amb alta dependència i 40 places

La revista Unicum publica dos estudis sobre els gravats de Santa Tecla de la Catedral El dimecres 13 de juny a les 19 h, a la sala d’actes del Museu d´Art Modern de la Diputació de Tarragona (carrer de Santa Anna, 8), té lloc la presentació del número 11 de la revista Unicum, que inclou dos es· tudis referents als gravats de Santa Tecla de la Catedral de Tarragona. La presentació va a càrrec del Dr. Francesc Fontbo· na Vallescar, director de la Uni· tat Gràfica de la Biblioteca de Catalunya, i preveu una con·

ferència, sobre les peces pre· sentades, del Dr. José Manuel Prado Pazuelo, catedràtic del Departament de Ciència dels Materials i Enginyeria Metal· lúrgica i director del Centre Tecnològic de Manresa. Aquest acte l’organitzen conjunta· ment el Museu d´Art Modern de la Diputació, El Museu Di· ocesà de Tarragona, el Capítol de la Catedral i l’Escola de Con· servació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya.

La presentació dels articles té lloc aquest dimecres 13 de juny a les 19h a la sala d’actes del Museu d’Art Modern de la Diputació de TGN (c/Santa Anna, 8)

més de centre de dia. Hi treba· llaran uns 200 professionals. Per l’alt grau d’especialització i per les dimensions, la residèn· cia Santa Tecla Ponent oferirà un servei importantíssim per a la ciutat, però també per al conjunt de la població de les comarques tarragonines. L’obra ja està finalitzada i equi· pada. Obrirà portes tant bon punt passi els controls i les cer· tificacions de la Conselleria de Benestar i Família de la Genera· litat, que haurà de dotar l’equi· pament del pressupost necessa· ri per obrir les primeres places a partir d’aquest estiu.


Tarragona | 11

| 13 de juny de 2012

TA R RAGONA

OPINIÓ

COMERÇ

Tarragona i Ikea signen l’acord per obrir una gran botiga a la ciutat l’any 2015

I

kea ja ha aterrat a Tarragona. La companyia sueca ja ha signat el conveni amb l’Ajuntament que estableix els terminis perquè l’any 2015 la ciutat disposi d’una nova botiga de primer nivell als terrenys d’ús comercial previstos en el Pla Parcial 10, a l’autovia de Reus (la T-11), just a l’altra banda del Carrefour. Amb la signatura d’aquest document Ikea es compromet a pagar 15,7 milions d’euros pels drets comercials de l’espai, diners que el consistori destinarà a pagar part de la urbanització de tota la zona en el moment que la botiga de mobles obri portes. La signatura de l’acord es va escenificar aquest dimarts a la tarda a l’Ajuntament de Tarragona amb la presència de l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, i del director de Desenvolupament d’Ikea Ibèrica, S.A.U., Pedro Campelo Sánchez, que van atendre els mitjans de comunicació. A banda de la signatura d’Ikea, l’esmentat conveni també ha de ser signat pels diferents propietaris de tots els terrenys per tal de cobrir la diferència que hi ha

La companyia sueca pagarà 15,7 milions d’euros pels drets comercials que hi ha inclosos dins del Pla Parcial 10, a tocar a la carretera T-11 en el cost total de la urbanització de la zona, aproximadament d’uns 20 milions d’euros. De moment més del 55% dels propietaris han signat l’acord que els permet mantenir les seves propietats, urbanitzades a cost zero per a ells, i que els permetrà també rebre una part dels beneficis per igual en funció de la grandària dels seus terrenys afectats pel Pla Parcial 10. La urbanització de la zona està prevista en dues fases. La primera serà la necessària per enllestir els carrers, les zones verdes i els vials. També caldrà fer arribar al polígon els serveis necessaris de llum, clavegueram i gas. La segona fase contempla la finalització d’alguns sectors

per deixar-los enllestits per a futures promocions d’habitatges. Les previsions, segons el consistori, és que Ikea pugui obrir porter l’any 2015, motiu pel qual és força probable que alguns edificis residencials ja existeixin en aquest moment. Amb aquest acord signat a l’Ajuntament es posa punt i final al debat al voltant de decisió d’Ikea d’implantar-se o no a la capital tarragonina.

www.noticiestgn.tv VIDEONOTÍCIA Fes servir el lector de codis BIDI del teu telèfon mòbil o tauleta per accedir al vídeo amb les declaracions de l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i el responsable d’Ikea, Pedro Campelo.

Joan Aragonès Mossén

Cal estimar amb el cor i amb les mans Els jueus eren conscients d’existir gràcies a Yahvè, al qual pertanyien com un camp pertany al seu amo. En l’antiguitat aquesta pertinença i unió amb Déu -comunió, unió amb- es feia amb un sacrifici. La víctima era sacrificada en lloc del poble. Des d’aquesta perspectiva s’entenen millor els relats de la institució de l’Eucaristia. “Això és el meu cos ofert per vosaltres” (1 Cor 11,24), és a dir, Jesús d’una vegada per sempre va oferir a Déu tota la humanitat oferint-li la seva vida. No és que Déu necessiti la nostra sang, ni el nostre treball, ni els nostres béns, però sí que ho necessiten els homes, als quals hem de tornar-los allò que no és exclusiu nostre, perquè és un bé comú. Sense aquesta ofrena, sense aquest sacrifici, el culte eucarístic seria un culte buit i sense sentit. Per això sant Pau diu: “Qui mengi d’aquest pa o begui la copa del Senyor indignament, serà culpable de profanar el cos i la sang del Senyor” (1 Cor 11,27). De vegades aquesta frase s’ha interpretat així: qui combrega en pecat mortal, comet un sacrilegi. No dic que això no sigui veritat, però no és això el que diu l’Apòstol. El que ell ens recorda és que l’Eucaristia és una exigència de caritat, sense la qual esdevé una caricatura d’allò que realment és. Celebrar i lloar l’Eucaristia sense una donació de la pròpia vida és un pecat de lesa fraternitat. És no valorar el Cos del Senyor lliurat a tothom. Els alliberats cal que siguin alliberadors. Els enamorats han de crear amor. Els pacificats han de pacificar. En combregar, doncs, hem de crear comunió, fraternitat, hem de sembrar solidaritat. Des de fa uns anys, en aquesta diada s’ha posat el “Dia de Càritas”. És una manera d’entendre la festa de manera molt realista. És la seva conseqüència lògica. Per això se’ns demana la nostra aportació econòmica pels necessitats. La proclamació de l’amor de Crist és un amor fet solidaritat. Caritat i amor no són sinònims. Hi pot haver amor sense caritat, sentiment benevolent sense passar a l’acció, sense compromís ni ajut, com també hi pot haver caritat sense amor, es pot ajudar al necessitat sense sentiment, sense calor, sense afecte. L’amor cal expressar-lo amb bones paraules , però no convertir-lo en simples sentiments, sinó traduir-lo en obres. L’amor no és sols un cor que sent, sinó també una mà que serveix i col·labora. Cal estimar amb el cor i amb les mans. Amor fet compromís, servei, esforç. La nostra col·laboració econòmica per solucionar les necessitats immediates no pot eximir-nos, però, del compromís, dins de les nostres possibilitats, de solucionar el gravíssim problema de la desigualtat entre els homes i els països. La caritat i menys la simple almoina no poden ser una trampa per fer callar la consciència davant de la manca de justícia social existent dins i fora de la nostra terra. L’amor ha de portar-nos a donar almoina als pobres, però sobre tot a treballar per estructurar la societat perquè no hi hagi tants pobres i a lluitar contra les causes de la pobresa. Càritas ho ha entès bé i intenta actuar en aquest sentit. Mereix, doncs, la nostra confiança i la nostra col·laboració.

e


12 | Tarragona

13 de juny de 2012 |

TAR R AGONA

OP INIÓ

COMERÇ

Jaume Pujol Periodista

300 anys de les Carmelites Descalces de Tarragona Aquests dies celebrem un molt feliç aniversari: els 300 anys del Monestir de Sant Josep i Santa Anna de les carmelites descalces a la ciutat de Tarragona. Es tracta del monestir que hi ha a prop de la Catedral, amb la seva església adjunta, edificis que acullen aquestes bones religioses a la Part Alta de Tarragona, com si fos el seu mont Carmel, des d’on baixen les seves oracions cap a tota la ciutat. La seva història es remunta a finals del segle XVII i començaments del XVIII i va ser una fundació difícil, subjecta a les guerres i a les persecucions de l’època. Les religioses que van arribar a Tarragona procedien de Lleida, d’on van haver d’escapar en fatigoses jornades el juliol de 1707. Algunes eren novícies que havien pres l’hàbit de santa Teresa al Monestir de la Puríssima Concepció de Reus el 1685. A Tarragona van arribar vint carmelites descalces i aviat es van proposar fundar un convent, realitat que va ser possible gràcies a la generositat de Pau Badia i Maria Sentís, devot matrimoni de Reus que van veure professar dues de les seves filles abans que ells mateixos es consagressin a l’orde carmelità. Prèviament a declarar els seus vots van fer testament en què deixaven part dels seus béns amb destinació a la fundació d’un convent a Tarragona. Això va passar l’any 1712, fa justament 300 anys. Així va sorgir el convent, dedicat a Sant Josep i Santa Anna, de grans dimensions, i, posteriorment, la magnífica església adjunta, de nau única. Explica l’anècdota que quan buscaven un emplaçament i van presentar el seu projecte, el Prelat de l’època no els va donar facilitats, en un primer moment, al·legant que «aquesta nova fàbrica seria perjudicial per al palau arquebisbal d’aquesta ciutat i li trauria les vistes al mar». Amb perdó del meu antic avantpassat en el càrrec, és per a mi un goig contemplar des del balcó del palau arquebisbal la cúpula d’aquesta església i la «fàbrica» del convent. Sé que puc posar la meva confiança, com tota la societat, en les seves pregàries al Senyor, i quan les visito personalment gaudeixo del silenci i de la pau material i espiritual que es respiren dins aquells murs venerables. Demano als seus patrons, sant Josep i santa Anna, que es compleixi en aquest lloc i arreu del món el desig expressat per santa Teresa en el primer llibre de les seves Moradas, quan va escriure: «Entendamos, hijas mías, que la perfección verdadera es amor de Dios y del prójimo, y mientras con más perfección guardaremos estos dos mandamientos, seremos más perfectas.»

CIUTAT

Menys tràmits per ocupar la via pública

E

ntre les novetats que inclou la tramitació s’estableixen els terminis mínims per a concedir la sol·licitud, que és de 15 dies per a activitats sense grans afectacions i de 45 per a actes que afecten el trànsit o tenen pirotècnia. L’Ajuntament de Tarragona ha presentat recentment el

nou tràmit per a la sol·licitud de festes i similars a la via pública. La regidora de Mobilitat, Begoña Floria, detalla que la normativa ve fixada per la UE i la Generalitat i que simplifica la gestió per organitzar aquest tipus d’actes, que ara requerirà una única sol·licitud prèvia de 15 dies i de 45 per als actes més complexes.

Els pescadors de Tarragona, preocupats per la nova Llei de Pesca El barri del Serrallo s’omple de pancartes de protesta per les modificacions que el govern central aplicarà l’any 2013

L

a Confraria de Pescadors de Tarragona ha reclamat una reunió urgent amb la subdelegació del Govern Central a Tarragona per tal de manifestar la seva preocupació pels canvis que suposarà per al sector l’entrada en vigor de la nova Llei de Pesca a partir de l’any 2013. Segons el president de la Confraria, Esteve Ortiz, la modificació legislativa i els nous requisits que es posaran a les embarcacions faran que “anar a pescar sigui econòmicament inassumible”. Des de la Confraria es posa un èmfasi especial en temes com les inspeccions –que consideren abusives- que permet la llei; també com que en el cas d’avaria tenir que pagar el manteniment anual fins la seva reparació; com l’obligatorietat d’utilitzar una malla mínima de 50 mm enlloc de les actuals; com l’obligació d’utilitzar aparells electrònics d’alt preu i que consideren que són poc útils; així com el fet d’haver de pagar el gasoil durant l’atur biològic sense subvenció.

Els pescadors tarragonins també consideren inversemblant que no disposin de cap quota per poder pescar la tonyina. Una pesca que queda reservada als pescadors esportius i a les grans empreses pesqueres. En declaracions recollides pel portal ditigal ‘tottarragona’, Esteve Ortiz denuncia que “fins ara la situació dels pescadors del barri mariner de Tarragona era molt complicada, ja que fa

quatre anys que les administracions van començar les retallades, però que a partir d’ara les condicions de la pesca es poden convertir en inassumibles”. Ortiz reclama diàleg, i en cas contrari, no descarta que les protestes es converteixin en mobilitzacions contundents, davant el que considera un futur insostenible pels professionals de la pesca al barri mariner de Tarragona.

CASTELLS

El futur és jove La colla Jove va celebrar aquest cap de setmana la tradicional jornada “El Futur és Jove”. A diferència d’edicions passades, la Vall de l’Arrabassada va acollir les activitats, inflables i jocs per la canalla que organitzaven els del Cós del Bou. De les 10h a 18h els nens i nenes de Tarragona van poder enfilar-se en l’inflable casteller, pintar-se la cara o aconseguir la nova samarreta dels liles. La diada castellera, aquest any amb presència de colles convidades: Nois de la Torre i castellers de Terrassa; va cloure el dia. La Jove va obrir la diada amb un 3de8 molt parat. Seguidament, i amb alguna estrena, va completar el 4de8. Per últim, va descarregar el 5de7 amb mides d’un pis més. D’aquesta manera els de la camisa lila, tanquen la “pretemporada” i afronten les properes dues setmanes amb la vista a Sant Pere (Reus) i Sant Joan (Tarragona). Dues diades que obriran un calendari d’estiu de vertigen que els portarà per 16 places abans d’arribar, 3 mesos exactes després, a la diada de Santa Tecla. Manel Sanromà i Beltrán

Fotografia de M.Neus Baena


Tarragona | 13

| 13 de juny de 2012

TARRAGONA

GASTRONOMIA

Les I Jornades gastronòmiques del Peix Blau segueixen en actiu fins el 17 de juny Els restaurants locals seguiran oferint fins a finals de setmana menús degustació de 20 i 30 euros amb aquest producte molt lligat a la ciutat

F

ins el proper 17 de juny, tothom que vulgui pot gaudir encara de la proposta gastronòmica d’una trentena de restaurants locals, que des de fa dies ofereixen als ciutadans una ampla proposta gastronòmica basada en aquest producte local típic de la gastronomia tarragonina. Els menús que aquests dies han pogut gaudir els consumidors i que fins el proper diumenge encara podran degustar ofereixen infinites possibilitats al voltant de productes tan bàsics de la dieta mediterrània com són la sardina, el seitó, el verat o la tonyina, entre molts altres. L’objectiu d’aquesta iniciativa no és altre que posar en valor l’alta qualitat del producte i donar a conèixer al màxim totes les possibilitats que ofereix aquesta riquesa de la mà de les produccions dels restauradors de la ciutat. Fins a una trentea de restauraants de la federació ‘Tarragona Gastronòmica’, que agrupa els tres grans col·lectius de restauradors de la ciutat, ARCS (Serrallo), Tarracogust (Centre) i ARPA (Part Alta), participen en la primera edició de les Jornades gastronòmiques del Peix Blau de Tarragona, que clouran definitivament el diumenge 17 de juny després de dies d’activitat, durant els quals els diferents restauradors que han participat

L’objectiu d’aquesta iniciativa és posar en valor la qualitat del producte i la tasca dels restauradors de la ciutat vocatòria són donar a conèixer la qualitat del producte local –el peix blau, un dels aliments bàsics de la nostra tradició nutritiva– i, alhora, promocionar la gastronomia local amb un producte únic, original, de qualitat i amb una bona relació qualitatpreu. Antón destaca sobretot “l’esforç” que està fent el sector de la restauració per tal de posicionar la ciutat en el seu terreny i crear una marca pròpia que la lligui a la màxima qualitat i exigència gastronòmica.

de la convocatòria han fet us de la seva imaginació per presentar aquest producte en inifinitat de plats per a tots els gustos. Cadascun dels restaurants que participen en la convocatòria ha elaborat un menú degustació basat en la cuina del peix blau,

amb uns preus que van dels 20 als 30 euros en funció de l’establiment i de la proposta gastronòmica que es fa. Des de l’Ajuntament de Tarragona es dóna ple suporta a aquesta iniciativa, que segueix la línia d’altres iniciatives gastronò-

miques de la ciutat d’obrir la porta als começos locals per tal d’oferir els seus productes a una multiplicitat cada cop més gran de possibles clients. En aquest sentit, la regidora de Comerç i Turisme, Patricia Antón, destaca que els objectius d’aquesta con-

La riquesa de la cuina local La connexió de Tarragona amb la sardina, el seitó, el verat, el sorell, la tonyina, entre moltes altres varietats de peix blau i el fet que el seu consum hagi perdurat amb el pas dels segles té una explicació lògica: són excel· lents per a la salut fins i un puntal bàsic de la Dieta Mediterrània que la UNESCO ha declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

promoció turística

Tastem una mica de ciutat?

D

egustar els productes locals alhora que ens expliquen la història i curiositats del lloc on ens trobam no té preu. Auriga Serveis Cultural i el Patronat Municipal de Turisme de Tarragona han impulsat la campanya ‘Tastets de ciutat’ una conversa amb un guia professional en una terrassa d’un bar situada en un espai emblemàtic de Tarragona. La innovadora proposta ofereix un vermut

amb una tapa elaborada amb productes o receptes locals, al temps que es descobreix al turista l’origen, l’evolució i els fets més curiosos del lloc on ens trobem. Aquest nou producte turístic, ofereix tres tipus de degustacions. En primer lloc, el Tastet del Circ, que mostrarà l’evolució de la plaça de la Font des dels temps del Circ romà fins a convertir-se en escenari de la vida

social. En segon lloc, el Tastet de Catedral, que oferirà llegendes i explicarà l’arquitectura i el passat medieval de la ciutat i, finalment, el Tastet del Serrallo, que explicarà la seva gastronomia i l’estil de vida del barri pescador de la ciutat. Per contractar el servei cal fer una reserva a la web www.tastetsdeciutat.com. En el cas que hi hagi places disponibles es podrà inscriure al mateix lloc on es dugui a terme l’activitat.

C/ Eivissa, 7 baixos, TARRAGONA Tel: 977247124 - 630991528

info@finqueseivissa.es PISOS VENTA TARRAGONA

Prat Riba, 4 hab., salón con terraza, baño, aseo, cocina reformada..........210.000€ Jaime Iº, habitación, salón, cocina. Galería, baño, sol tarde,ascensor.........96.000€ Taquígrafo Martí, 3 hab., salón, balcón, baño, cocina de origen, 4º s/a........63.000€ M. de Falla, semi nuevo, 3 hab., salón, baño, aseo, cocina, terraza..........150.000€ Vallmoll, Urb. Paradís, 450m, parcel. 3 hab., baño, cocina, porche...........145.000€ Prat Riba, ático, 3 hab., salón salida a terraza, baño, cocina reformada....165.000€ Gasómetro, 90m, 3 hab., salón 26m, baño, aseo, cocina, terraza origen...136.000€ Catllar, Urb. Mas d’Enric, 450m, parcel. 3 hab., piscina, para entrar..........180.000€ Colón, 115m, 4 hab., baño, aseo, cocina, terraza, ascensor, para entrar...192.000€ Vidal i Barraquer, semi nuevo, 3 hab., baño, aseo, calef., suelo marmol....249.000€

PISOS ALQUILER TARRAGONA

Avd. Mª Cristina, sin muebles, 2 hab., cocina, baño, sin ascensor....................380€ Jaume Iº, muebles, 3 hab., salón, cocina, baño, 3º sin ascensor......................450€ Caputxins, muebles, reformado, 3 hab., baño, salón, terraza, ascensor...........500€ Jaume Iº, muebles, 4 hab., baño, salón, cocina, terraza, ascensor...................575€ Vall de l’Arrabassada, mobles, 2 hab., baño, terraza, trastero, ascensor..........550€ Jaume Iº, mobles, 2 hab., baño, cocina, con terraza, semi nuevo, ascensor.....550€


14 | noticiestgn.tv

13 de juny de 2012 |

C OMUNIC AC IÓ

NOTÍCIESTGN.TV

Els vídeos destacats de la setmana La multinacional química ha informat en roda de premsa que aquest 2012 té previst invertir uns 22 milions d’euros en el seu complexe industrial de la Canonja, més de la meitat del total destinar al conjunt d’instal·lacions que té arreu de l’Estat.

BASF invertirà 22 MEUR a TGN

www.noticiestgn.tv

La direcció dels serveis territorials de Salut està aquests dies de gira per les comarques del Camp de Tarragona per fer balanç del nou sistema d’atenció continuada implantat la passada tardor. En el cas del Tarragonès, les urgència al Joan XXIII han baixat de prop d’un 8%.

Atenció sanitària al Tarragonès

Els amants de món del motor van tenir el passat cap de setmana de veure en directe la prova de motocròs de Salomó. Aquelles persones que no van poder desplaçar-se fins al circuit de les Fontanes, els oferim la possibilitat de veure aquest espectacular vídeo.

La processó del Corpus va aplegar diumenge passat a la tarda milers de famílies a la Part Alta de la capital tarragonina. Tot i que a la mateixa hora la selecció d’Espanya jugava contra Itàlia a l’Eurocopa, la tradició es va imposar als carrers de la ciutat.

Processó del Corpus Cristi

www.noticiestgn.tv

Pura adrenalina a Salomó

Vols estar ben informat? notíciestgn T’HO POSA FÀCIL

E

ls consumidors d’actualitat local ja no tenen excusa per no estar ben informats de tot allò que succeeix al seu entorn. notíciestgn ho posa molt fàcil amb tot un seguit de suports que, de fet, converteixen la nostra capçalera en l’única del territori que ofereix l’actualitat en edició impresa, en versió digital (www.noticiestgn. cat) i en format audiovisual (www.noticiestgn.tv).

Amb una tirada mitjana de 25.000 exemplars, el setmanari arriba cada dimecres a tots els municipis de les comarques del Tarragonès i el Baix Penedès. La versió impresa de notíciestgn ofereix una visió diferent i més atemporal de l’actualitat tarragonina, amb reportatges de producció pròpia que conviden a la reflexió i articles d’opinió dels nostres col·laboradors habituals. Si el que es busca és estar ben infor-

www.noticiestgn.tv

mat de la rigorosa actualitat, el suport més adient és www. noticiestgn.cat. A més d’accedir a les notícies en temps real, els internautes es poden descarregar i consultar l’edició impresa en format PDF. La darrera aposta de notíciestgn ha estat la posada en marxa del canal de vídeos per Internet www.noticiestgn.tv, del qual ja s’han fet gairebé 10.000 descàrregues en només 20 dies.

www.noticiestgn.tv


Publireportatge | 15

| 13 de juny de 2012

TA R R A G O N A

MOTOR

FORD FOCUS 1.0 ECOBOOST

El nou model de Ford aconsegueix unir en un sol vehicle potència i baix consum Amb una cilindrada de 1.0 litres, el motor del Ford Focus EcoBoost arriba a potències de 100 i 125CV amb un consum molt baix

E

l Ford Focus EcoBoost 1.0 és el vehicle de serie de Ford amb el motor gasolina de menys consum. Els primers models amb potencies de 100 i 125CV tenen un consum de 4,8 litres amb unes emissions de C02 de 109g/km i de 5,0 litres 114g/ km respectivament. Ford ha aconseguit crear un motor de baixa cilindrada amb una magnífica relació cilindrada/potència que afavoreix alhora la reducció d’emissions contaminants i el consum del combustible. El motor EcoBoost 1.0 utilitza un turbocompressor de distribució variable i injecció directa de gasolina de mida reduïda. Aquest propulsor, amb un bloc de tres cilindres arribarà aquest mateix any al nou B-Max i al CMax. Econetic Technology El Focus EcoBoost s’afegirà al motor de gasolina EcoBoost 1.6 i al dièsel TDCi 1.6 sota el segell Econetic Technology, reservat als models Ford més eficients. La primera generació del motor de gasolina de 957cm3 del Ford Fiesta de 1976 tenia aproximadament la mateixa capacitat que el del nou EcoBoost 1.0, però el nou model ofereix un 64% més de potencia i consumeix un 38% menys de combustible.

Baix consum El Ford Focus EcoBoost 1.0 ofereix un consum molt baix amb 4,8 litres i 5,0 litres cada 100 quilòmetres al 100 i 125

CV, respectivament. Les emissions també es redueixen a 109 i 114 grams. El vehicle que ve de sèrie amb el sistema stop&start s’ofereix en dues

versions. L’EcoBoost de 100CV s’ofereix des de 17.900 euros amb l’acabat Trend i canvi de cinc velocitat. El 125CV de 6 velocitats amb l’acabat Sport

parteix de 19.750 euros. El EcoBoost 1.0 està disponible tant en carrosseria berlina com en la sedan i sportbreak (model familiar).

FORD TARRACO CENTER | CTRA. VALÈNCIA, 248M. 1145 · TARRAGONA | 977 543 544

FITXA TÈCNICA

Ford Focus 1.0 EcoBoost MOTOR

1.0

1.0

Cilindrada

999cc

999cc

Potència

100CV

125CV

Velocitat màxima

185 km/h

193 km/h

Acceleració (0-100 km/h)

12,5 seg.

11,3 seg.

Consum mitjà

4,8 l

5,0 l

Dimensions

4,35 x 1,85 x 1,48 m. (5p)

Emissions Preu

109 gr/Km

114 gr/Km

17.900€

19.750€


16 | Calafell

13 de juny de 2012 |

c al af e l l

TURISME

SERVEIS PÚBLICS

S’obre una nova oficina de comerç al Port de Segur

Es reobre el trànsit al carrer Rhin

Aquest nou servei oferirà tasques de gestió directa a comerços i restaurants

L

L

a nova oficina de Comerç del municipi està situada al Port, un emplaçament que, segons els responsables municipals, és idoni per tal d’oferir un servei de qualitat als negocis i comerços de la vila sense que el sector comercial hagi de desplaçar-se. El nou equipament és un punt d’atenció que permetrà oferir espai per fer reunions, iniciar tràmits de tot tipus i establir contacte directe amb la regidoria. La Regidoria de Comerç de l’Ajuntament de Calafell ha inaugurat una nova Oficina al Port de Segur de Calafell. La nova oficina de comerç està situada al mateix lloc que l’oficina de Turisme del Port, i el seu objectiu és poder donar una resposta més directa a comerços i restaurants de Segur de Calafell. En aquest sentit, cada divendres, de 9 a 15h. hi haurà una persona que atendrà les peticions i demandes del sector. Així mateix, aquells restaurants o comerços interessats a posar-se en contacte amb la regidora, Olga Elvira, o amb algun tècnic de la regidoria, també tindran en aquesta oficina un espai on poder concertar reunions si s’escau, prèvia cita amb qualsevol d’ells. Olga Elvira ha explicat, en aquest sentit, que “amb aquesta nova oficina el sector comercial de Segur de Calafell ja no s’hau-

Han finalitzat les obres dels col·lectors, que resoldran els greus problemes de drenatge d’aigües pluvials que afectava, fins ara, la zona de la platja de Segur es obres del col·lector que, fins ara, provocava greus problemes de drenatge a la platja de Segur han finalitzat i ja s’ha restablert el pas de trànsit al carrer Rhin. L’Ajuntament de Calafell ha reobert en els darrers dies el trànsit al carrer Rhin, una vegada ja han finalitzat les obres del projecte de col.lectors de Segur de Calafell, que resoldrà els greus problemes de drenatge d’aigües pluvials que afectava, fins ara, la zona de la platja de Segur. La tasca del govern municipal en

MEDI AMBIENT

Les tres platges locals obtenen la bandera blava a la qualitat Els responsables de la nova oficina, situada al Port de Segur de Calafell.

L’objectiu d’aquest nou espai és facilitar la tasca dels comerciants i el seu tracte directe pel que fa a gestions municipals rà de desplaçar, i tindrà al seu abast un espai on poder dirigir-

se per a qualsevol tràmit, gestió o consulta que hagi de fer”. La regidora també ha destacat que, “aquesta és també una manera d’aprofitar els recursos que tenim”. Així mateix, l’alcalde de Calafell, Joan Olivella, també ha valorat molt positivament la inauguració d’aquest nou espai, “que ofereix més proximitat entre l’ajuntament i el sector de la restauració i el comerç de Segur de Calafell”, ha dit l’alcalde.

Les platges de Segur de Calafell, l’Estany-Mas Mel i Calafell) han obtingut, un any més, la bandera blava de qualitat mediambiental. Aquest guardó és atorgat per l’Associació Europea d’Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC), i reconeix la qualitat de l’aigua de bany, la seguretat i els serveis que s’ofereixen a les platges. Calafell gaudeix de bandera blava a les seves platges des de l’any 2007. De fet, aquest és un municipi pioner en la preservació de les seves platges, ja

PATRIMONI

Visita institucional a la Ciutadella Ibèrica La directora general de Turisme de la Generalitat, Marian Muro, ha visitat recentment la ciutadella ibèrica de Calafell, per tal de conèixer el territori en les seves diferents vessants i treballar per a la seva promoció turística tant en l’interior, com a la costa, amb tota la oferta cultural, patrimonial, d’oci i l’enoturisme. Durant la trobada, Muro ha establert contacte amb representants del sector privat i ha escoltat els seus dubtes i demandes.

aquesta zona ha consistit en la construcció d’una canonada de grans dimensions, que recollirà les aigües, des de dalt de tot del carrer Rhin i les conduirà fins a la platja de Segur de Calafell, al costat del dic de ponent del Port. Aquesta actuació també ha permès la unió amb la canonada de la sortida d’aigües pluvials del Passeig Marítim de la localitat, situada davant del carrer Rhin. Es preveu que aquestes tasques serveixin per evitar l’erosió de la platja i els greus problemes de mala olor i mosquits que es produïen al voltant de les aigües estancades.

ESPECIALITATS DENTALS PENEDÈS Dr. Carlos Vicente Bosqued COEC 1553

Tel. 977 66 57 61 - 647 748 123 C/Cerdanya, 12, primera planta 43700 El Vendrell

que va ser el primer municipi català a rebre la bandera verda de la Asociación Española de Normalización y Certificación (AENOR), l’any 2006. Així mateix, les platges de locals Calafell també gaudeixen, des del 2008, del prestigiós certificat EMAS, que atorga la Unió Europea, i del certificat ISO 14001. El certificat EMAS reconeix la gestió mediambiental de les platges, amb uns requisits molt exigents de comprovació, i requereix haver obtingut prèviament la ISO 14001.


El Vendrell

| 13 de juny de 2012

| 17

E L VE ND RE L L

BALANÇ PRIMER ANY DE GOVERN

L’equip de govern aposta per mantenir la convivència veïnal i l’activitat econòmica

E

ls integrants de l’equip de govern de l’Ajuntament del Vendrell (PSC, CiU, PP i JpV) fan balanç del primer anys de l’activitat municipal i aposten per mantenir la unitat política i per dos eixos centrals: la promoció de l’activitat econòmica en tot l’entorn municipal i el foment de totes les accions que contribueixin a mantenir la convivència veïnal. Després d’aprovar un pressupost municipal marcat per la davallada del 6% a causa de la baixada d’ingressos, el govern local planteja tirar endavant la planificació, tot mantenint el control de la despesa i la unitat de totes les forces polítiques al capdavant del govern municipal.

Convivència i promoció econòmica. Aquests són els dos grans eixos sobre els que s’ha de sustentar l’acció de govern

Fa una setmana, la corporació municipal va aprovar els pressupostos per aquest 2012 que primen la contenció econòmica.

local a l’Ajuntament del Vendrell un cop s’ha complert el primer aniversari de l’entrada a l’Ajuntament de l’actual equip de govern. El conjunt de forces polítiques que integren l’executiu municipal es reiteren en

el seu compromís al pacte de responsabilitat que ha permès l’aplicació de mesures de consens al municipi i declaren la seva voluntat de “superar les estratègies de partit” per garantir el benestar dels vendre-

llencs i el seu accés a serveis públics de “màxima qualitat”. En aquesta línia, el govern local defensa l’aplicació de mesures com el Pla d’Ajust aprovat recentment, que, segons els integrants de l’executiu municipal,

farà possible “que es resolguin una bona part de les dificultats econòmiques presents” i que ha permès que els proveïdors de l’Ajuntament cobrin les factures pendents. Per aquest motiu, l’alcalde del Vendrell, Benet Jané, i la resta de portaveus dels partits de l’equip de govern posen de manifest la necessitat de seguir avançant pel camí del consens, una via que, declaren, també haurien d’assolir la resta d’administracions públiques ja que l’experiència d’unitat que s’ha viscut en el darrer any al Vendrell “ha estat clau per posar fil a l’agulla en tota la feina que s’ha fet i es continuarà fent en els propers tres anys”, posant com a exemple fites aconseguides recentment com són la nova ordenança de Civisme i la Convivència o els beneficis fiscals a nous comerços, entre altres.

IMMIGRACIÓ

SOCIETAT

L’Ajuntament estudia ampliar les eines d’atenció a nouvinguts

Desè aniversari del Club de Lectura

El director general d’Immigració obre la possibilitat a nous serveis si s’amplia la Llei d’acollida

L’escriptor Ramon Solsona se suma a la celebració de l’efemèride

E

l Vendrell podria veure en un futur com s’amplien les eines que ja té a la seva disposició per atendre els nouvinguts vinguts d’altres països al municipi. Aquest tema, junt amb la possible expansió de la Llei d’acollida, va ser un dels temes que es van tractar durant la visita del director general d’Immigració, Xavier Bosch. El director general per a la Immigració de la Generalitat de Catalunya, Xavier Bosch, ha visitat recentment el Vendrell per tal de fer seguiment d’algunes de les polítiques que s’estan duent a terme en aquest camp a nivell local i per prendre impressions sobre el terreny. Durant la seva estada a la capital del Baix Penedès, Bosch va visitar les dependències dels Serveis Socials, on se li van presentar les persones que treballen en diferents programes per

El director general d’Immigració, Xavier Bosch, es va reunir amb les autoritats locals del Vendrell per tractar a fons el tema de l’acollida de nouvinguts.

consolidar la convivència i facilitar la integració de nouvinguts al municipi. Abans d’aquestes visites a institucions locals, el responsable d’Immigració es va reunir a l’Ajuntament amb responsables del govern municipal, en una

trobada en la que es va posar sobre la taula la possibilitat d’ampliar la Llei d’acollida, a través de la qual es podrien ampliar les eines que ja té l’Ajuntament del Vendrell per consolidar les polítiques d’integració i aprofundir en la cohesió social al municipi.

L’escriptor Ramon Solsona, durant la trobada amb el Club de Lectura.

El periodista i escriptor Ramon Solsona ha participat recentment en els actes de celebració dels deu anys del Club de Lectura de la Biblioteca Pública Terra Baixa, el més antic de la província. Durant l’acte es va comentar el llibre ‘L’home de la maleta’, signat per Solsona,

que va ser el primer convidat del club fa una dècada. El Club tancarà la primera fase de la seva programació d’enguany amb una passejada per la literatura castellera al Vendrell, que es durà a terme el proper dimecres 13 de juny, a les 19 h, des del pont de França.


18 | Litoral

13 de juny de 2012 |

l itoral

LITORAL

Les platges de Salou i el Port Esportiu revaliden les seves banderes blaves

L

es platges de Capellans i Llevant revaliden un any més les banderes blaves en reconeixement per la seva qualitat ambiental segons van informar des de l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC). També ha obtingut bandera blava el Port Esportiu Salou. Les plat· ges han superat els exàmens realitzats per aquests organis· mes en base a quatre criteris de qualitat de les aigües de bany, Informació i educació ambiental, Gestió ambiental i Seguretat, serveis i instal· lacions.

Aquest guardó s’atorga cada any, des de 1987, i es dóna a aquelles platges que superen els exàmens de condicions higièniques, de seguretat, d’accés lliure, sostenibilitat, de compliment legislatiu, l’atenció a persones amb discapacitat i la oferta complementària i educativa, entre altres. La Bandera blava també premia la participació en iniciatives ambientals voluntàries de les autoritats municipals, la població local i visitant i els agents del sector del turisme.

Enguany, a la Costa Daurada, un total de 37 platges i 8 Ports Esportius comptaran amb la Bandera Blava. Millores als jardins D’altra banda, des del consistori saulonenc han informat aquesta setmana que la Regidoria de Manteniment de la Ciutat, Serveis i Via Pública ha deixat a punt els més de

901.796 m2 de zona verda (90,17 hectàrees) del municipi i ha replantat 72.000 plantes de flors. Les empreses concessionàries encarregades de realitzar aquestes millores han estat Moix i Urbaser que s’han dividit els treballs en dos lots diferenciats. L’Ajuntament de Salou ha estat l’encarregat d’organitzar els treballs, realitzar el seguiment de les tasques concessionàries amb el

recolzament per part del personal dels plans ocupacionals en la primera actuació de neteja i desbrossada de les àrees boscoses i solars de propietat municipal. Moix ha assumit els treballs de 598.331,77 m² de zona verda mentre que Urbaser ha desenvolupat aquestes feines en un total de 303.464,14 m² . El personal del Pla Ocupacional ha donat suport en la primera

actuació de neteja i desbrossada de les àrees boscoses i solars de propietat municipal. Entre les feines que s’han desenvolupat durant tot l’any, ha estat el de la poda que s’ha realitzat en arbres tipus morera o plataner i en altres varietats que s’ha de realitzar de forma bianual. En primer lloc es van podar les moreres; en segon lloc els plataners, propers a la zona costera; en tercer lloc les palmeres canàries, les palmeres dactileres i les whashingtonianes; i en últim lloc, les mèlies i tipuanes. D’altra banda, s’han replantat des de novembre de 2011 fins el present mes de juny, un total de 72.000 plantes de flors de temporada. La regidora de Manteniment i Serveis, María José Rodríguez, ha explicat que “hem treballat de valent per tal de que la ciutat estigui en el seu estat òptim amb les zones verdes completament condicionades i la jardineria a punt per què tant visitants i ciutadans de la nostra ciutat puguin gaudir de l’entorn durant aquests mesos estivals”.

MUNICIPAL

MEDIAMBIENT

La Generalitat ajuda Cunit a fer un nou pla de sanejament municipal

Mor el dofí rescatat pels banyistes a Cunit

B

ones notícies per a l’Ajuntament de Cunit, que finalment tindrà una nova oportunitat per a elaborar un pla de saneja· ment econòmic municipal que li permeti accedir a lí· nies de finançament addici· onals. Segons informava el mateix equip de govern de Cunit en un comunicat, la Generalitat, ha entès l’excepcionalitat de la situació financera i legal de Cunit, caracteritzada per l’alt nivell d’endeutament de l’Ajuntament i, tal i com evidencia l’Informe de Sindicatura de Comptes publicat l’any 2010, per les possibles irregularitats en determinades contractacions fetes pel consistori en anys anteriors. Segons es desprèn de la informació rebu-

da per Economia, això podria comportar perjudicis econòmics per l’Ajuntament, que encara no estan quantificats. A aquesta complexa situació s’hi afegeix la revisió cadastral efectuada l’any 2007, en el moment més àlgid de la bombolla immobiliària. En el mateix comunicat s’informa que la conselleria d’Economia de la Generalitat s’ha compromès a estar al costat del consistori i també de la ciutadania i elaborarà de forma conjunta amb l’Ajuntament un nou Pla de Sanejament adaptat a les especificats del municipi i a les necessitats econòmiques i financeres amb objectiu d’equilibrar els Pressupostos Municipals. L’alcaldessa, Montserrat Carreras, afirma que “agraeixo l’atenció i el suport que ha

mostrat la conselleria d’Economia, tant amb l’Ajuntament com amb els representants de la Federació d’Associació de Veïns de Cunit. És molt important que la ciutadania sàpiga quina és la situació real d’aquest consistori i d’aquest municipi. La Generalitat ha entès que el cas de Cunit és excepcional i que necessitem la seva ajuda. Ens hem compromès a treballar conjuntament des d’avui mateix”. La conselleria d’Economia també col·laborarà amb l’Ajuntament per buscar noves alternatives per al refinançament dels 22MUER de deute amb entitats financeres. Montserrat Carreras ja ha avançat que el municipi i la ciutadania hauran de fer “més esforços” per complir amb els objectius previstos.

El dofí llista rescatat a Cunit per un grup de banyistes va morir després de rebre assistència durant més de 100 hores a la platja, segons va informar el CRAM (Centre de Recuperació d’Animals Marins). El cetaci va ser localitzat amb greus ferides a la platja per un grup de veïns i veïnes el municipi, que van romandre en tot moment amb l’animal fins a l’arribada dels veterinaris i especialistes de la Generalitat. Durant més de 100 hores, amb l’ajut inestimable dels veïns que va participar en el seu rescat, van intentar reanimar el dofí, que finalment va morir de matinada en patir una aturada cardiorespiratòria. El cos va ser traslladat a la Universitat Autònoma de Barcelona per realitzar la necròpsia i determinar les causes de la mort. L’índex de supervi-

vència d’aquests cetacis quan apareixen encallats a la platja és mínim. L’experiència viscuda per la ciutadania de Cunit al voltant d’aquest cetaci no té precedents. Un allau de persones han volgut estar al costat del dofí per a ajudar-lo a surar a l’aigua, seguint les instruccions del personal del CRAM. Es van rebre més de 200 peticions de veïns i veïnes de Cunit i, fins i tot, també d’altres municipis. Ivan Faccia, regidor de Protecció Civil explica les sensacions que s’han viscut aquests dies en relació a aquest animal: “Veure com s’ha mostrat la ciutadania ha estat molt emocionant, ens falten paraules per agrair a tothom la predisposició i la sensibilitat que han tingut per intentar salvar el dofí”.


Litoral

| 13 de juny de 2012

| 19

L ITORAL

LITORAL

CULTURA

La costa de Torredembarra recupera la distinció per a la platja de Muntanyans

Roda inaugura el primer museu de Catalunya dedicat a la ràdio

E L

es platges de Torredembarra han rebut 5 distincions de Bandera Blava, la totalitat a les que s’optava aquesta temporada 2012. Aquesta distinció l’atorga cada any ADEAC/Fee, una associació sense ànim de lucre que desenvolupa el programa de Bandera Blava a Espanya en el qual es fonamenten les candidatures amb criteris de desenvolupament sostenibles, informació i educació ambiental a les platges, ports i centres educatius. L’any 2008 es va perdre aquesta distinció per a la platja de Muntanyans. Des de llavors només s’han anat presentant dues candidatures a bandera blava a Tor-

redembarra: una per a la platja de la Paella i l’altra per a la platja del Barri Marítim. Enguany, s’han presentat les tres candidatures havent obtingut la distinció per a les tres. A més, Cal Bofill ha aconseguit també el guardó Centre Bandera Blava, ja que reuneix els requisits de centre de visitants i aula de natura requerits i perquè inclou entre els seus objectius i activitats l’educació ambiental relacionada amb els ecosistemes litorals i el desenvolupament sostenible. Amb aquest, i juntament amb el d’El Vendrell i Altafulla, ja són 3 els Centres Bandera Blava a Tarragona. En total, a Catalunya n’hi ha 6. Com a novetat, també s’ha obtingut un cinquè guardó, el

Sender Blau, que vol premiar els ajuntaments que s’han esforçat per mantenir i recuperar antics senders i camins naturals, adaptant els seus traçats per transformar-los en valuosos recursos per a la realització d’activitats recreatives, esportives, turístiques i d’educació ambiental. El sender de Torredembarra transcorre per Cal Bofill-Baix a Mar- Els Muntanyans. A Catalunya només hi havia dos senders reconeguts, a Girona i a Tarragona. Així, s’ha passat de 2 a 5 candidatures. L’alcalde Daniel Massagué ha mostrat la seva satisfacció pels guardons obtinguts. “demostren l’esforç per mantenir el bon estat i qualitat de les platges del municipi”, afirma.

l municipi de Roda de Barà disposa des d’aquesta setmana de l’únic espai museístic de Catalunya dedicat a la ràdio. La iniciativa ha estat possible al veterà periodista Luís del Olmo, fill adoptiu del municipi, que ha cedit part de la seva col·lecció particular per a la posada en marxa d’aquest nou equipament cultural. En total a Roda de Barà es poden admirar més de 150 aparells de que daten des del segle XIX fins a meitats de la dècada dels anys 60.

Aquest és el segon museu de tot l’Estat dedicat a aquesta temàtica, després que el mateix del Olmo obrís el primer a la seva localitat natal, Ponferrada, l’any 2003. Ubicat al centre cívic del Roc de San Gaietà, el visitant pot veure amb detall fins a quin punt el receptors domèstics de ràdio han anat evolucionant

Fes servir el lector de codis BIDI del teu telèfon mòbil o tauleta per accedir al vídeo de la notícia.

www.noticiestgn.tv

amb el pas de les dècades. El museu va ser inaugurat en acte oficial el passat dissabte amb la presència de Joana Ortega, vicepresidenta del Govern de la Generalitat, la qual va lloar la col·laboració público-privada en aquest projecte.


20 | Salut

13 de juny de 2012 |

X ARXA SANITÀRIA I SOCIAL DE SANTA TECLA

L’hospital de Santa Tecla acull l’XIè Congrés Català de Sinologia i Patologia Mamària

Professionals d’arreu del país participen en les jornades amb l’objectiu d’aprofundir en les alternatives de tractament mèdic i quirúrgic d’aquestes patologies www.noticiestgn.tv VIDEONOTÍCIA Fes servir el lector de codis BIDI del teu telèfon mòbil o tauleta per accedir al vídeo sobre el desenvolupament de les jornades a l’hospital tarragoní.

L

’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla de Tarragona ha estat l’escenari de l’onzè Congrés Català de Sinologia i Patologia Mamària, un sessió important sessió de treball itinerant que cada any aplega professionals d’arreu del país per tal d’intercanviar experiències i coneixements al voltant de la patologia mamària. El congrés, organitzat pel comitè de Patologia Mamària de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla, va estar adreçat als professionals de la sanitat, metges de família i residents de cirurgia general, de gine-

La detecció precoç i l’autoexploració són claus en la lluita contra el càncer cologia, de cirurgia plàstica, d’oncologia, de radiologia, de medicina nuclear, d’anatomia patològica, de diplomats o estudiants d’infermeria i

de medicina familiar que a la seva pràctica diària han de diagnosticar, derivar o tractar pacients amb malalties de mama. Entre el objectius assolits per la trobada hi ha el d’ampliar coneixements, especialment pel que fa a les novetats en càncer de mama, aprofundir en les diverses alternatives de tractament mèdic i quirúrgic, tot destacant la visió multidisciplinària dels equips d’atenció i la revisió de l’estat actual del tractament de càncer de mama, tant des del punt de vista quirúrgic com l’oncològic. El congrés, celebrat del 6 al 8


Salut | 21

| 13 de juny de 2012

X A R XA SANITÀRIA I SOC IAL D E SANTA TECLA

COMITÈ ORGANITZADOR

Jordi Picas

Santos López

“Estem molt satisfets del funcionament de les jornades tant per l’assistència de professionals com pel nivell de les ponències. És realment lloable que professionals de tant prestigi dediquin part del seu temps a donar conèixer i a compartir les seves experiències amb la resta”

“Tots els esforços i estudis de la patologia mamària estan adreçats a la seva detecció precoç. L’alt nivell de conscienciació ciutadana i les contínues innovacions que s’apliquen en el seu tractament fan que el càncer de la mama marqui les línies a seguir en la resta”

Montse Pérez

África Fortes

“Les professionals d’infermeria estem molt interessades en apropar-nos a les pacients i conèixer de primera mà les seves experiències i les seves necessitats durant tot el procés de diagnòstic i tractament de la malaltia. Disposant de més coneixement millorarem la nostra aportació i servei a la pacient”

“Els nous tractaments i intervencions canvien molt les estades a l’hospital, que cada vegada són més curtes. Això fa que les nostres cures hagin de ser més intensives i adreçades sobretot a potenciar l’autocura de la pacient un cop ja és donada d’alta del centre assistencial”

Cirurgia General

de juny a les instal·lacions tarragonines, va consistir en un la celebració del XIX Curs Intensiu de Sinologia i Patologia Mamària (6 i 7 de juny), amb la XIII Reunió d’Infermeria en Sinologia i Patologia Mamària i la XXVI Reunió de Sinologia dels Hospitals Comarcals (8 de juny). Des del comitè científic del Congrés es valora molt positivament tant la gran assistència de professionals com l’alt nivell de les ponències. Els doctors de la Xarxa de Santa Tecla Jordi Picas i Santos López constaten que l’alta conscienciació ciutadana envers la malaltia i els gran esforços que

el sistema realitza en matèria de prevenció i detecció precoç fan que les línies de treball i innovacions que s’apliquen en el càncer de mama sigui un referent per a la resta d’especialitzats oncològiques. En un sentit similar es manifesten les responsables de la unitat d’infermeria, África Fortes i Montse Pérez, que consideren que el futur de la seva tasca passa per conèixer millor les necessitats de les pacients afectades per tal d’oferir una atenció més pròxima, tant des del punt de vista de les cures com des de l’acompanyament moral per fer front a la malaltia.

SERVEI D’AUTONOMIA PERSONAL

SERVEI D’ACOMPANYAMENT

Infermeria

SERVEI D’ASSESSORAMENT, INFORMACIÓ I ORIENTACIÓ

Cirurgia general

Infermeria

SERVEI DE LA LLAR


22 | Interior

13 de juny de 2012 |

INTE RIOR JOVENTUT

MUNICIPAL

La Nou de Gaià i el Consell Comarcal del Tarragonès signen un conveni de col·laboració per desenvolupar el Pla Local de Joventut

Perafort augmenta les ajudes a l’estudi

E

l president del Consell Comarcal del Tarragonès, Frederic Adan i Domènech i l’Alcalde de l’Ajuntament de la Nou de Gaià, Jordi Cañellas Alberich, han signat un conveni de col·laboració per al desenvolupament del pla local de joventut. Amb aquesta col·laboració, que ja s’havia realitzat en ocasions anteriors, es pretén dinamitzar les polítiques de joventut durant els propers quatre anys, amb la finalitat de desenvolupar la participació dels joves per tal d’afavorir la integració i la implicació d’aquests i aconseguir la cohesió social. El Consell Comarcal, mitjançant els seus tècnics de joventut, assessorarà i promourà activitats juvenils, amb la implicació dels joves i les associacions juvenils, mentre que l’ajuntament facilitarà espais adients per desenvolupar les activitats requerides dins el Pla local del Joventut i inclourà la figura d’un dinamitzador que ajudi a implementar-lo. El propòsit principal, tot i els difícils moments que s’estan vivint, és donar a la joventut de La Nou el valor que té com a agent

aglutinador i dinamitzador de la vida del municipi. Al treballar en un municipi de petites dimensions, en el qual no hi ha centres d’ensenyament de Secundària ni espais d’oci destacats, i on la majoria dels joves es desplacen a treballar a Tarragona, a Torredembarra, a Creixell... sense deixar de viure al poble, el repte és aconseguir que els joves es quedin al poble i s’hi sentin membres actius,

fins i tot que portin persones d’altres municipis disposada a participar. Mitjançant el Pla Local de Joventut es desenvolupen solucions dins els àmbits d’habitatge i ocupació, salut, educació i cultura, cohesió social i equilibri territorial, interlocució i suport a l’associacionisme. També es pretén mantenir i promoure la participació i la cohesió del municipi, així com la interlocució

dels joves entre ells i amb l’ajuntament. A través de la dinamitzadora juvenil s’oferiran eines i recursos per a la recerca de feina utilitzant el la col·laboració comarcal que ofereix el Servei Comarcal de Joventut del Tarragonès que també promourà la participació dels joves en la vida del municipi i en les polítiques que s’hi desenvolupen per tal d’afavorir que els joves es quedin al municipi.

Perafort i Puigdelfí han concedit un total de 246 beques per el curs 2011-2012, la qual cosa suposa deu més que l’any anterior. Més del 50% de les famílies del municipi s’han beneficiat d’aquest programa de beques i ajuts a l’estudi. A més, la dotació econòmica total destinada a les beques augmentat enguany un 9%, arribant a una inversió total de 40.442,30 €. Aquestes beques i ajudes a estan destinades als estudiants empadronats a Perafort i Puigdelfí que estan cursant estudis reglats que atorguin una titulació oficial, des del cicle inicial d’educació infantil fins als nivells de mestratge i postgrau universitari. Amb aquest programa, l’Ajuntament de Perafort pretén ajudar a les famílies del municipi a fer front a les despeses que per als estudiants del municipi suposa l’adquisició de llibres, material i matrícules, així com pal·liar el cost que suposa el transport escolar.

FIRA MODERNISTA

L’Arboç torna al segle XIX

INFRAESTRUCTURES

Més seguretat viària al Catllar i Pallaresos La Diputació de Tarragona ha millorat la seguretat del trànsit a la carretera TP-2031, de Tarragona a Bràfim. Les obres han regulat un tram de carretera de gran intensitat de trànsit que proporcionen més seguretat als termes municipals del Catllar i dels Pallaresos. En concret, s’han instal·lat semàfors i col·locat passos de vianants en un total de 5 punts: a la intersecció de la gasolinera i urbanització els Hostalets, al punt quilomètric (PK) 4+640; a la urbanització Jardins Imperi, al PK 5+020; a la rotonda de la urbanització Mas Moregons, al PK 5+550; a la urbanització Esplai Tarrago-

ní, al PK 6+060, i a la rotonda de la urbanització el Mèdol, al PK 6+410.

Les obres de millora en aquest tram de la xarxa viària també han comportat la construcció de

nous trams de voreres, d’un collector d’aigües pluvials, i el soterrament de la línia telefònica. Així mateix, s’han construït noves illetes de refugi de vianants i s’ha reposat el ferm a les zones afectades, dotant d’enllumenat tots els passos de vianants. Els treballs de millora s’han completat amb la corresponent senyalització vertical i horitzontal El projecte, redactat i dirigit pels Serveis Tècnics Territorials de la Diputació de Tarragona i executat per l’empresa constructora Grupmas, ha representat a la institució intercomarcal un total de 470.152,61 euros.

Vols posar un anunci? 616728550 · 977259911 publicitat@noticiestgn.cat

Els dies 16 i 17 juny l’Arboç celebrarà la seva primera Fira Modernista, ambientada en finals del segle XIX. Durant 48 hores el municipi del Baix Penedès viatjarà al passat rememorant el modernisme ambientant el carrer Major i instal·lant un Mercant Modernista amb objectes d’època i parades tematitzades. També es realitzaran visites guiades gratuïtes per l’Arboç modernista; també tindran lloc accions teatrals al carrer típiques del segle XIX així com tallers educatius infantils.


La bona notícia | 23

| 13 de juny de 2012

L A bona notíc ia emprenedors/es

ja tenim

M

iguel Pareja és pluriempleat. Als matins treballa en el sector de les assegurances automobilístiques, i a les tardes, des de Calfell gestiona de manera altruista la web www.empleo-directo.com, on penja ofertes de treball, i interactua amb persones interessades en elles. Miguel Pareja és un gran model de generador de bones notícies. Què és www.empleo-directo.com? Empleodirecto és una web que neix amb la intenció de permetre i possibilitar a la gent una millora laboral. Des de casa, i de manera comple· tament altruista faig un anà· lisi exhaustiu de les diferents borses de treball del Penedès, del Garraf... i les penjo a la web. Aquesta web està inter· relacionada amb un perfil de Facebook i un de Twitter. Al de Facebook l’anomeno, Fa· cework. En ell hi penjo les ofertes i interactuu amb els meus amics de la xarxa social. D’aquesta manera, es genera una sinergia entre les perso· nes i les ofertes que pujo. A la web oficial a banda de pen· jar les ofertes, també penjo estratègies i sobretot frases amb les quals, intento moti· var a la gent a sortir al carrer a buscar feina.

contacte amb la teva web? A la web, al FaceWork i a Twit· ter penjo un llistat de borses de treball. Una de les seccions és informativa, en ella hi pen· jo notícies de tot tipus relaci· onades amb el món laboral. Després hi ha una altra sec· ció des d’on la gent a nivell personal, i empreses, em po· den enviar el seu currículum. Quan el rebo, me’ls miro i als que ho crec necessari els hi faig una crítica constructiva. La meva feina no deixa de ser la d’un orientador/moti· vaodor que en època de crisi, ha decidit ajudar i motivar a tota aquella gent que no tro· ba feina. Perquè, encara que sembla mentida, hi ha moltes ofertes de feina, però són difí· cils de trobar. Jo les agrupo i en faig més fàcil el seu accés.

Miguel Pareja responsable DE LA WEB EMPLEO-DIRECTO.COM

Miguel Pareja, un emprenedor amb ànima de walker.

3 Com aconsegueixes el contacte i la sinergia amb les persones que es fiquen en

Què et va moure a obrir aquesta web? Des dels 17 anys m’he dedicat a fer tasques altruistes i de voluntariat, per exemple amb la Creu Roja en campanyes de Nadal. Ara tinc 36 anys i intento d’igual manera col· laborar amb aquest tipus de tasques. M’agrada molt cre· ar sinergies, ajudar la gent, i aconseguir una ajuda mútua.

Com està funcionant? Fa una mica més de 4 mesos que estem en actiu, tot i això, estic content de com està fun· cionant i sobretot, de la re· buda que ha tingut. I és que

?

Què he de fer per sortir a la bona notícia

Targeta de visita

“La meva feina és com la d’un orientador, però ho faig altruistament”

idees d’emprenedors/es

Miguel Pareja Jiménez ) 639 663 898 @ www.empleo-directo.com / info@emplo-directo.com Twitter | http://www.twitter.com/Empleo_Directo Facebook | http://www.facebook.com/empleodirecto

en aquest període hem tingut 13.000 visites! Per mi és un repte, ja que ho faig de ma· nera altruista. De moment, sé que funciona perquè la gent em diu que ha contactat amb alguna empresa i l’empresa li ha retornat una resposta, tot i això, no puc tenir enca· ra percentatges de fins a quin punt, o de quanta gent troba

@ T 3

feina gràcies a la meva web. La gent està contenta, i ja dic, tenint en compte que ho faig de manera altruista i de que, en menys de cinc mesos hem rebut més de 13.000 visites hem considero més que satis· fet. Estic molt content. La gent necessita bones notícies?

Sí. Les bones notícies ajuden a motivar i serveixen per aju· dar a la gent. A tothom ens agrada que de tant en tant, en un context com l’actual, ens donin un cop de palmell a l’esquena per ajudar-nos a aixecar-nos i voler tirar enda· vant. Ens estem acostumant massa a les males notícies. I no és bo.

Envia un correu explicant la teva experiència i donant les teves dades de contacte a labonanoticia@noticiestgn.cat L’equip de redacció de notíciestgn es posarà en contacte amb tu i et farà una entrevista i una fotografia Al cap d’uns dies, seràs protagonista de ‘La bona notícia’ a les pàgines de la versió impresa de notíciestgn


24 | Opinió

13 de juny de 2012 |

OP INIÓ OSCAR MOLERO

Antoni Panadès Escriptor i periodista

El mercado del trueque

Els entranyables cinemes del pretèrit

El valor de mercado está tan devaluado que volveremos al del cubrimiento por necesidad. Niños y borrachos, como poseedores de la verdad, reclaman cuando sus prioritarias y primarias necesidades les acechan de menos. Hasta anteayer incluso ebrios y pequeños pedían sin discreción, ausentes de realidad y carentes de crédito, líquido para beber y derramar sin consumo cuidado. A borbotones brotaba la liquidez y relucían las posibilidades de hojalata hasta que la caja fuente se secó por completo y la sequía les ha hecho volver a ?sed?. Mira que la voz en off ya lo decía: sed honrados, sed cautelosos, sed conscientes?pero el jugo goloso del poderoso dinero a crédito, nubló la conciencia prudente de lo racional convirtiendo subliminalmente más elevada la posibilidad que el status. Tras saltar en pértiga con muelles de molla y zancos prestados han recortado del decorado, estando en el aire, todas las colchonetas infladas a soplido, imaginen la caída que espera ahí abajo. Mucha intención de ayuda para poder llegar a subir pero para bajar con el peso a plomo nada más es necesario. ¿Quién no ha vivido

En l’època de quan el cinema era junt amb el futbol la distracció preferida dels tarragonins, solament a la Rambla Nova teníem les pantalles dels cines Fèmina, Modern, Tarragona i Metropol. El primer tenia una sola planta i l’entrada un bar que regentava el Sr. Jabaloies, arbri o “refle” de futbol, com dèiem abans i per tant molt concorregut pels aficionats del “Nàstic”. Allí i tot fent-me passar com si tingués una edat més gran, vaig veure res menys que la “Gilda”, el Modern que també li deien “Tiburón”, tenia pati de butaques, primer pis i la general que l’anomenaven “La Tita” i els pisos eren de fusta, a vegades quan els pecadors del nostre Serrallo, veien que feien tard a les barques, sortien abans d’hora amb els esclops “futén” una sorollada infernal, però no tingué molta acceptació. Altre era el Cine Teatre Tarragona que ara volen rehabilitar, al menys com a Teatre. A part d’aquest hi havia a la Rambla Vella el “principal” que de teatre d’estrenes havia passat a ser on projectaven, a preus més barats, els films de la setmana anterior estrenats a la Rambla Nova, ja que aleshores tots eren de l’empresa Brotons. Quasi tots, especialment el Principal, tenien a la vorera, la parada de cacauets i similars per consumir dintre la sala de projeccions i a vegades llargues cues. Al Metropol que també estava on és ara (Rambla Nova) durant certes temporades igualment va fer sessions de cinema. La part baixa també tenia el seu cinema al carrer Gasòmetre, aleshores Comandant Rivadulla, igualment era més barata l’entrada. Durant algun estiu es va obrir un cinema dels anomenats “Cine Verano” al carrer Governador González. En la foto de Segú Chinchilla es veu el Principal amb la façana plena de cartells de les pel·lícules projectades, amb lla venedora de cacaus, pipes, tramussos, etc. i en la de Vallvé la cartellera publicitària que abans de iniciar la vetllada i a la mitja part omplia l’escenari del Modern. A l’esquera del lector una part de la Fonda del Teatre que regentava la família Guinovart i tot a la dreta el començament del carrer Conte de Rius, aleshores carrer de l’Hospital. ¡Ja no hi són! Ni Gary Cooper, ni Burt Lancaster, ni Diana Durbin, ni Maria Montez, ni Mikey Rooney...

RAFA G O N ZÁLEZ

por encima de sus posibilidades algún día?, ¿quién ha permitido que eso fuera posible más de dos? Cuando la resaca persiste e insiste en recordarnos que se nos subió a la cabeza tanto zumo embriagador, la mente racional reacciona echando culpas fuera sin querer reflexionar demasiado ni flexionar su brazo a torcer. ¡Claro que tenemos culpa!, ¿acaso quien firmó hipotecas a cuarenta años?, ¿quién financió su segundo coche? ¿quién no pidió para dar o parecer?...ahora toca padecer, cobijo y pan duro o por lo menos...menos por más. No podía ser sostenible tanto derroche y despilfarro por eso, y hasta que los acreedores no crean y accedan a la condonación hipotecaria, la caída libre y sin paracaídas será de pirueta mortal. Vuelven tiempos de acople y de empezar a valorar de nuevo las viejas y verdaderas necesidades. Cada cual mida sus posibilidades, utilice sus habilidades y cree su propia moneda de cambio porque el mercado del trueque está a la vuelta de la esquina al lado del de estraperlo y en frente del negro. Cambio dinero por ilusión y smarphones por sinceridad.

P IL OTA I C ARN D’OLLA

A Segona B (no s’ha fet bé) A: Ascens, afició, Andreu, a por ellos, ahhhhh. B: Buaaaaaaa!, bé, bé no estem. C: Casundena! D: D’on venim? Del confeti. A on anem? E: “Ei! Jo ja ho vaig dir”. Frase de visionari aplicable faci sol o pluja. F: Fantasma. Xavier Salvadó. Quan estava. Quan no. H: En castellà, hijos de la gran... En català, fills de la gran... (però la F ja la tenia ocupada) G: Sí. La G va abans de l’H. Escolta, deu ser que... se m’ha passat (G,G de gilipolles?) I: I? J: Jota. Dansa típica de l’Aragó. De les terres de l’Ebre. Estat corporal després d’una nit de festa. Tengo un cuerpo de jota. El jefe no ho ha entès mai. K: Kaka (aplicable a molts àmbits de la vida). Si sou del Madrid, accentueu la segona A. Si ho sou molt, no cal. M: Morán, Mingo. Mira quién habla. Escolta qui parla. Torno a la lletra C. Capi, ets gran! L: LFP. Hi tornarem? N: Nàstic. Nàstic. Nàstic!!! Que més dona saltar per damunt de l’abecedari. Importes tú. Fins ara feies Nàstic. Ho desfaràs? Z: Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz. Resum del que ha estat la temporada. Ser del Nàstic és... el millor que hi ha (bueeee...). Bon estiu!


Opinió

| 13 de juny de 2012

E L C A F È N ATÀLIA RO D RÍG UEZ

| 25

MENPO

Rescat, estafa o atracament?

Hem rescatat la llotja del Bernabéu! Visca!

E

n un dels discursos més emotius que Barack Obama va pronunciar durant la seva campanya electoral es preguntava --mirant a un públic encisat i enllagrimat- “Diuen que les paraules no importen (pausa teatral)...diuen que les paraules no tenen cap importància, i jo els dic que no és veritat, jo els dic que la paraula llibertat importa, que importa la paraula igualtat....” etc... la resta ja la poden imaginar: públic en peu, llàgrimes a dojo i mig Hollywood deixant anar milions de dolors per poder escollir el primer afroamericà --el fill del somni de Martin Luther Kingcom President dels Estats Units. No sé si el senyor Rajoy és afeccionat a mirar els vídeos de Youtube a on pot trobar joies com aquesta. Tampoc sé si la seva ma dreta, el català més pijo del planeta que es diu Jorge Moragas (és el noi de pels esbojarrats que sempre l’acompanya amb motxilla a l’esquena), té present els discursos del Barack Obama com qui té present el parenostre. Però vist el què em vist aquest cap de setmana, els recomanaria a ells i a tota la resta de membres del seu govern i del seu partit que fessin una ullada al Youtube. Per què les paraules importen. I molt. Però es clar, hi ha qui no aprèn. Què ens esperàvem d’un polític que davant d’un desastre de magnitud com va ser el del Prestige afirmava que el que sortia del vaixell enfonsat eren uns filets de plastilina? Recordin, plastilina per a Rajoy, desastre ecològic per la resta del planeta. Aquest home és així: flegmàtic i desconcertant. Tan és així que en un dels moments més dramàtics de la democràcia espanyola no té cap necessitat de donar la cara. No ho consideren necessari els seus assessors ni en Florentino Pérez, ni en Jose Mourinho (ves a saber amb qui consulten aquests de Moncloa, però les fugides de Rajoy s’assemblen massa a les de Mou). És com el capità del Costa Esmeralda, que va decidir deixar la nau a mans dels mariners mentre s’enfons-

ava. Rajoy va deixar els comandaments de l’estat en mans de Mr.Gomina de Guindos, que transmet tanta credibilitat als mercats com el meu canari, o fins i tot menys. I ara arribo a les paraules. La negació de la realitat i la construcció d’una realitat paral·lela ha estat un filó per a la ciència ficció i per a la política. Recordin ja com Zapatero negava la crisis per tres vegades (ell ho va fer per 300) com un Sant Pere tossut i poc entenimentat. I ara aquest PP que ens havia de salvar de les 7 plagues d’Egipte i que de moment no fa més que tornar a tot un país cardíac, vol negar el què és la pura realitat: ens han rescatat. Però ull! No han rescatat a les PIMES, a la gent que fa dos anys que van a la cua de l’atur amb l’esperança de trobar feina, o a l’estudiant que no veu més futur que el futur de marxar, no ens han rescatat per culpa del circuit de Fòrmula 1 de València (permeti’m un exemple a mode d’explicació general). En realitat rescatar la llotja del Bernabéu i els Gurtels de València ens ha costat la increïble quantitat de 100,000 milions d’Euros. I ells (Rajoy & Cia) diuen que ens ha tocat la Loteria i els alemanys ens entren ganes de invadir-nos i tancar-nos en un manicomi. Europa ha fet el què calia. Tard, però ho ha fet a la seva manera. Ara cal donar les gràcies i no fer-se el xul·lo. Cal explicar amb transparència a on van els diners. Cal que algú pagui per tot el forat fosc en el que uns quants han precipitat a tot un país. Cal ser humil, honest i honrat. La triple H. Només així ens en sortírem. Així doncs, quan escoltin a un polític del PP amb aires triomfals dir-los que “ell” sí que els traurà de la crisi recordin (per aquest ordre): la plastilina del Prestige, el capità del Costa Esmeralda, les xuleries de Jose Mourinho i el circuit de Fòrmula 1 de València. I de pas no oblidin la boda de la filla de l’Aznar a l’Escorial, per què només així veuran la llum. Aquelles bodes ens han portat a aquestes ressaques.

El dramaturg alemany Bertold Bretch va dir “És major delicte fundar un banc que robar un banc”. A grans trets es pot dir que un govern poc creïble, un 20% d’atur, les baixes perspectives de creixement, un alt dèficit, uns mercats de crèdit insostenibles, la caiguda de la prima de risc, unes reformes estructurals sense cap ni peus i darrerament el forat financer escandalós i vergonyós de Bankia, han col·locat a Espanya davant de la resta del món com a un país sense credibilitat i incapaç de finançar-se, un país que no ofereix cap garantia a l’hora de fer front als pagaments dels seus deutes adquirits. Actualment quan un país és incapaç de finançar-se i de fer front als seus deutes econòmics sorgeix sempre alguna modalitat de “rescat”, en el cas d’Espanya el senyor Rajoy l’ha volgut batejar amb el nom de línia de crèdit o préstec, però també es podria anomenar estafa o atracament ja que és un préstec en concepte de deute públic que influirà sobre el dèficit. El que s’ha de tenir en compte és que els rescats no són mai producte d’una simpatia dels altres països vers el país a rescatar sinó que es deu a la por de la pèrdua de credibilitat del conjunt, en aquest cas del conjunt de la Unió Europea. Un rescat sigui de la modalitat que sigui mai és bo pel país rescatat perquè sempre funciona de la següent manera: els creditors busquen un mediador que aporti els fondos necessaris per al funcionament òptim del país deutor, però a canvi d’unes condicions i un control exhaustiu sobre el país en qüestió que també haurà de cedir poder polític a canvi del préstec. Ara bé el que realment ens interessa saber als ciutadans de peu és que la injecció dels famosos 100.000 milions d’euros anirà íntegrament per salvar als que ens han dut a la pitjor situació econòmica des de la transició, als lladres de guant blanc que estan deixant sense llar a moltes famílies, “la banca”; quina ironia no?. Aquest fet del tot incomprensible, no és ni de bon tros el més greu, el més greu és que els 100.000 milions d’euros els presten a l’Estat Espanyol i tant de bo m’equivoqui però segur que la devolució amb interessos inclosos que pujarà uns 250.000 euros és farà amb diner públic. Això es traduirà en serioses conseqüències pels ciutadans, com una pujada de l’IVA que se situarà al voltant del 21%, la reducció de les pensions, l’ampliació de l’edat de jubilació, retallades en l’ajuda per a la desocupació laboral, més i més retallades en sanitat i en educació entre d’altres mesures asfixiants pel poble. Crec que avui dia ningú és tant ingenu com per a creure les paraules del senyor De Guindos “Las únicas condiciones son para los bancos, no para la sociedad espanyola”. La realitat és la següent: els bancs són els que en un principi haurien de tornar els diners del rescat però no ho faran perquè ja ens han demostrat de quina pasta estan fets i com l’Estat exerceix d’aval al final del recorregut serem els ciutadans els que haurem de tornar els diners i enfonsar-nos si cap encara més en la misèria. Mireu, he dit en més d’una ocasió que sóc del parer que no s’hauria de rescatar a cap lladre de guant blanc i que aquests haurien d’esser jutjats, per això com a ciutadà estic molt molest amb la classe política que està en contra que s’investigui els responsables financers. Per què serà? Particularment hi ha una cosa que em molesta tant o més que aquest rescat, estafa o atracament és l’art de la manipulació de la premsa no neutral i l’apatia de la societat. Tan difícil és no deixar-se enganyar i que el poble s’uneixi per intentar sortir d’aquesta situació tots junts i deixar el futbol pel senyor Rajoy?. No sé si recordareu però fa temps vaig fer un article que vaig titular “que m’agafi confessat”; doncs ara aniria molt bé fer-ho en plural “que ens agafi confessats”, perquè a dia d’avui dubto fins i tot que els nostres estalvis estiguin segurs amb tan de lladre financer campant lliurament. Per finalitzar us deixo amb la còpia literal del que va escriure un anònim en un post “A Espanya des que hi ha demodesgràcia, entre PP, PSOE, CCOO i UGT, ens han fet molt feliços. Per tant seguim-los donant suport fins que ens humiliïn i ens enfonsin en la misèria”.


26 | Economia

13 de juny de 2012 |

ECONOMIA

OP INIÓ

EMPRESES

Ricard Checa Periodista

Vull que ens intervinguin Espanya està rescatada digui el que digui Mariano Rajoy o el ministre De Guindos. No em valen els jocs de semàntica i encara menys que el president del Govern aparegui com a salvador de la pàtria. Ara ens vol fer creure que el rescat és la panacea de tots els nostres infortunis. Ens enganya i ens menteix quan diu que el poble no patirà les conseqüències col·laterals d’aquest préstec. D’aquest govern no me’n fio. Ens amaga informació i comunica pèssimament. La vice-presidenta Sáez de Santamaria, 24 hores abans de l’aprovació del rescat, deia no saber-ne res i afirmà desconèixer la videoconferència... Ens ha mentit!!! En fi... Espanya disposa d’un crèdit de 100 milions d’euros per rescatar, de nou, la banca. I el poble? Aquest és el que menys interessa. Els diners del bagul europeu serviran per mantenir l’estatus quo dels banquers i d’uns quants que només fan que aprofitar-se del desgavell que viuen les finances i l’economia del país. La crisi continuarà i no veiem, de moment, la llum al final del túnel. Ans el contrari. S’apujarà l’IVA (segurament al 22%), l’atur augmentarà, les prestacions de l’atur minvaran, l’edat de jubilació patirà modificacions... O sigui... el drama va per llarg. Vull ser optimista però em resulta francament difícil. Em xoca que en el dia que ens rescaten, el Sr. Rajoy se’n vagi a Polònia per gaudir del partit Espanya-Itàlia. Rajoy és un dels governants més irresponsables que conec. No està a l’alçada de les circumstàncies. Calla quan ha de parlar, s’amaga quan ha de donar la cara i aposta per la improvisació. I no es tracta d’inexperiència. Ha tingut molts anys per prepararse. Quan estava a l’oposició no feia res més que criticar i durament a Zapatero. Va dir que tenia la clau per solucionar la crisi. Ens ha venut fum... I un cop més ens va enganyar. La solució passa, sens dubte, per ingressar més i gastar menys. I per captar inversors privats i estrangers cal oferir confiança i credibilitat. Dos ítems desconeguts per aquest govern. No ens oblidem que el ministre De Guindos, ex assessor de Lehmen Brothers, l’entitat que va caure arran de l’escàndol de les hipoteques, va demanar el rescat – per videoconferència – en un cap de setmana esportiu. El govern estava convençut que el poble estaria distret amb el Rolland Garrós, la Fórmula 1 i l’Eurocopa. Si aquests tres esdeveniments esportius haguessin estat victoriosos per Espanya, no hi hauria tant de rebombori amb el rescat. Els espanyols estaríem borratxos a causa de l’orgull de la “roja” i el rescat passaria gairebé sense pena ni glòria. El tret li va sortir per la culata. Rajoy ens menteix quan diu que la “situació està resolta”. El rescat es tracta d’un tallafocs i només ens serveix per tranquil·litzar els mercats i els especuladors transitòriament. Espanya acabarà sent intervinguda de debò i oficialment. Els “homes de negre” vindran amb ordres clares. La Comissió Europea, el Fons Monetari Internacional i el Banc Central Europeu (la denominada Troika) aplicaran mesures dràstiques, les quals seran devastadores pel nostre estat del benestar. Jo sincerament vull que ens intervinguin. D’aquesta manera hem d’estrènyer tots el cinturó i no només els de sempre. Si hem de riure riurem tots i si hem de plorar també és just que plori tothom. És una hipocresia aplicar retallades i demanar sacrificis als mileuristes - la majoria no hi arriba - mentre que un bon grapat de polítics, banquers i assessors de “tot i no res” continuen gaudint d’un estil de vida poc adequat i fins i tot ofensiu per una època en que l’austeritat és la paraula clau. Els “homes de negre” arribaran. És només qüestió de temps. I no em serveix com a resposta que Rajoy digui que està fent (bé) la seva feina. Entenc que el president del govern – al no permetre comissions d’investigació – està encobrint l’escàndol de Bankia i està impossibilitant que l’ex-governador del Banc d’Espanya doni explicacions de la seva nefasta gestió. M’agradaria veure uns quants polítics i banquers a la presó, però sé que no puc demanar-ho, perquè, a Espanya, la justícia també està en tela de judici. Espero i desitjo que el president del Consell General del Poder Judicial dimiteixi. La Justícia – un dels principals pilars de la democràcia – no pot estar sota sospita. A la crisi econòmica s’afegeix la de valors i la manca de respecte per la cosa pública. Al poble només ens incumbeix fer de guardià i reclamar, sense timidesa, responsabilitats.

Ajudarà el rescat bancari a injectar diner a les empreses? Després de l’operació de rescat que aportarà fins a 100.000 milions d’euros al conjunt de les entitats financeres, encara està per veure com es traduirà aquest ajut a l’economia real

D

esprés de l’operació de rescat a les entitats financeres estatals per part de la Unió Europea que s’ha dut a terme aquest cap de setmana, que ha suposat la injecció de més de 100.000 euros, toca contenir la respiració. En les properes setmanes se sabrà quines entitats financeres sol·licitaran ajudes al Fons de Reestructuració Bancària i per quines quantitats i, a llarg termini, queda la gran pregunta: què suposa la intervenció de la banca i què cal esperar pel que fa al tan esperat accés al crèdit? El rescat financer ja és una realitat. Després de mesos d’especulacions i enmig d’un panorama econòmic marcat per l’augment de la desconfiança cap a la gestió estatal del sistema financer, aquest cap de setmana s’ha dut a terme el rescat financer de la banca espanyola, una operació que ha de servir per aportar un total de 100.000

milions d’euros –les xifres són aproximades a l’espera dels resultats de resistència de cada entitat que han d’arribar en les properes setmanes– a les arques de les entitats del conjunt de l’Estat. Mentrestant, la pregunta és clara: servirà l’entrada de capital per restablir el rumb de l’economia real i l’accés al crèdit de les empreses? Tot i que hi ha divergència d’opinions, diferents economistes que en les darreres hores han aportat el seu parer en diversos mitjans de comunicació coincideixen a afirmar que aquesta operació arriba potser amb retard i que és un ajut d’estat que atorgaran organismes com el Fons Europeu d’Estabilitat Financera (FEEF) o, més probablement, del Mecanisme Europeu d’Estabilitat Financera (MEEF), a favor del Fondo de Reestructuración Ordenada Bancaria (FROB), com agència o institució que depèn del Tresor (Estat espanyol). Què suposa aquesta operació? Doncs que,

Hi ha el perill que els fons del FROB aportin solvència però no accés real a línies de crèdit en paraules de l’economista i Cap del Gabinet d’Estudis de Cepta, Juan Gallardo, si es pren de referència el model que s’ha gestionat en la banca irlandesa, el finançament atorgat pel FROB servirà per reforçar la solvència patrimonial, però no per dinamitzar la concessió de crèdits a famílies, empreses i administracions. Segons Gallardo, en aquest cas, caldria adoptar mesures per contrarestar aquesta possibilitat, com són obrir el mercat financer a la banca estrangera per adquirir nous actius, reestructurar el sector eliminant les entitats inestables i reforçar els mecanismes de control.

PRODUCTIVITAT

La conciliació familiar entesa com a mesura d’estalvi La correcta proporció entre vida privada i empresa pot ser una arma d’augment de la productivitat i s’ofereixen seminaris que ajuden a aconseguir-la

L

a crisi estreny cada vegada a més empreses, que es veuen obligades a fer esforços per retallar despeses, també en l’àrea de conciliació de la vida laboral i familiar. Segons informen diverses consultores les pimes estatals han reduït entre un 35% i un 40% els pressupostos destinats a conciliació familiar. Diversos estudis sostenen el contrari, que aquestes mesures ben aplicades poden augmentar la productivitat. El seminari ‘Mesures de con-

ciliació low cost davant de la crisi’ (12 hores), que ofereix Cepta ofereix eines per conciliar feina i vida privada sense cost afegit per l’empresa. La societat actual incorpora massivament la dona al mercat de treball i augmenten de famílies de doble ingrés i monoparentals. Aquest canvi sociològic, lligat al fet que l’atur ha afectat a sectors que, tradicionalment, comptaven amb una ampli espectre d’homes –com són la indústria o la construcció– fan

que l’adopció de mesures de conciliació sigui més necessària que mai. Tal i com es proposarà en la jornada que ha organitzat CEPTA –que es durà a terme del 21 al 28 de juny– algunes opcions que es plantegen són les excedències incentivades, la reducció proporcional de sou i salari, l’adequació de la jornada a la demanda i l’adaptació de tecnologies de la informació per fomentar el teletreball, entre altres opcions. Per més informació sobre el curs contactar a fbanus@cepta.es.


APAREIX UN IMPORTANT FONS DOCUMENTAL A LA FUNDACIÓ APEL·LES FENOSA

Guia d’oci i serveis

APUNTS

Ciència El pes dels dinosaures

Un grup de biòlegs descobreix un nou mètode que demostra que els dinosaures no eren tan pesats

DEL 13 al 19 de juny

Gastronomia

Innovació L’SMS fa 20 anys

La tecnologia nascuda l’any 1992 s’ha convertit en una via de comunicació imprescindible

Gastronomia i Turisme

La revista “Gastronomia i Turisme” celebra els seus 25 anys lliurant premis als restauradors

Cultura

50 actes culturals a la fresca i gratuïts

E

l proper 29 de juny engegarà motors la segona edició del Cultura de Carrer a l’Espai Jove La Palmera, que es durà a terme fins al 4 d’agost. Durant cinc setmanes, aquest espai situat a la Plaça Imperial Tàrraco amb Estanislau Figueras acollirà una cinquantena d’actes que combinaran creadors locals i músics consolidats. Maria Rodés i The New Raemon (foto adjunta) són alguns dels músics confirmats pels concerts que es duran a terme en aquest espai, junt amb els vermuts musicals i la projecció de diferents documentals. I tot de franc.

notíciestgn Cada setmana al Tarragonès i al Baix Penedès

I ara també a

www.noticiestgn.cat


28 |

| 13 de juny de 2012

CIÈNCIA

Quant pesaven els dinosaures? Un nou mètode per mesurar el pes i la mida dels dinosaures revela que no eren tan grans

U

n equip de biòlegs de la Universitat de Manchester ha desenvolupat una nova tècnica per mesurar amb precisió el pes i la mida dels dinosaures. Amb aquest nou mètode el grup de científics ha descobert que no eren tan pesats com es pensava. Les conclusions d’aquesta investigació s’han publicat a la revista Biology Letters. Els biòlegs van fer servir raigs làser per mesurar la quantitat mínima de pell requerida per cobrir els esquelets dels mamífers moderns com els d’óssos polars, girafes i elefants. Després d’analitzar els resultats van descobrir que aquests animals posseeixen un 21% més de massa corporal que el volum mínim de pell i os que envolta l’esquelet. Aplicant aquesta tècnica a un esquelet de Braquiosauri gegant del Museu d’Història Natural de Berlín que fins ara es creia que pesava al voltant de 80 tones, van obtenir un nou resultat que fixava el seu pes en tan sols 23 tones. Segons l’equip de científics, la nova tècnica s’hauria

d’utilitzar per mesurar de nou el pes de tots els fòssils de dinosaures disponibles. Una de les dades més importants per als paleobiòlegs és el pes dels animals fossilitzats. Per això aquest grup de científics ha intentat simplificar-lo mitjançant un nou enfocament. Escanejant amb làser els diversos esquelets de grans mamífers com l’ós polar, la girafa i l’elefant, els científics van calcular el volum mínim del cobriment de les seccions principals de l’esquelet. La massa corporal és un paràmetre clau que s’utilitza per restringir les característiques biomecàniques i fisiològiques dels organismes ja extints. No obstant això, com explica el coautor del treball Bill Sellers, fins ara per als paleobiòlegs era sorprenentment difícil esbrinar el pes dels animals fossilitzats. La nova tècnica simplifica el procés i el fa més objectiu, ràpid i precís. En conclusió, el nou mètode proporciona una forma de mesurar el pes molt més precisa i mostra que els dinosaures, encara que segueixen sent enormes, no eren tan grans com es pensava anteriorment


| 29

| 13 de juny de 2012

Telèfons genèrics Emergències 112 Bombers de la Generalitat 085 Mossos d’Esquadra 088 Guàrdia Civil Tarragona 062 Policia Nacional 091

Protecció Civil 1006 Serveis funeraris 24h 900 50 67 12 Transport Sanitari 977 25 25 25 Sanitat Respon 902 11 14 44 Hospital de Santa Tecla 977 25 99 00

Hospital del Vendrell 977 25 7900 Hospital Joan XXIII 977 29 58 00 Consell Comarcal Baix Penedès 977 15 71 71 Consell Comarcal Tarragonès 977 24 45 00

Albinyana Ajuntament 977 68 78 18 Consultori Mèdic 977 68 70 75 Consultori Mèdic 977 68 76 98 Hospital del Vendrell 977 68 76 98 Altafulla Ajuntament 977 65 00 08 Consultori Mèdic 977 65 60 07 Cap Torredembarra 977 64 38 01 Arboç Ajuntament 977 67 00 83 CAP Arboç 977 67 15 88 Hospital del Vendrell 977 68 76 98 Banyeres del Penedès Ajuntament 977 67 13 50 Consultori mèdic 977 67 17 12 Urgències Cap Arboç 977 67 15 88 Bellvei Ajuntament 977 16 81 85 Consultori Mèdic 977 16 88 41 Hosp. Vendrell 977 25 79 00 Bisbal del Penedès Ajuntament 977 68 84 76, 977 68 84 38 Consultori Mèdic 977 68 87 24 Hosp. Vendrell 977 25 79 00 Bonastre Ajuntament 977 65 70 19 Consultori Mèdic 977 65 72 27 Cap Torredembarra 977 64 38 01 Calafell Ajuntament 977 69 90 09 Policia Local 977 69 90 07 CAP Calafell 977 69 14 18 Segur de Calafell Consultori Segur 977 16 44 08 Constantí Ajuntament 977 52 05 21 Policia Local 639 71 16 41, 977 52 40 01 Creixell Ajuntament 977 80 02 02 Consultori mèdic 977 80 03 36 CAP Torredembarra 977 64 48 01

Cunit Ajuntament 977 67 40 80 Policia Local 977 67 50 48 CAP Cunit 977 67 63 32 CAP Cubelles 902 111 444 El Catllar Ajuntament 977 65 31 01 Consultori Mèdic 977 65 36 75 Hosp. St Pau i Sta. Tecla 977 25 99 00 CAP de Torredembarra 977 64 38 01 CAP de Sta. Tecla Llevant 977 25 80 05 El Morell Ajuntament 977 84 06 17 Centre d’Atenció Primària 977 84 00 15 El Vendrell Ajuntament 977 16 64 00 CAP el Vendrell 977 66 77 03 Comarruga Ajuntament 977 16 64 00 Consultori mèdic 977 68 35 86 Els Pallaresos Ajuntament 977 61 06 00, 977 61 06 27 CAP St. Salvador 977 52 34 10, 977 52 39 19 La Canonja Ajuntament 977 54 34 89 CAP La Canonja 977 55 66 78 La Nou de Gaià Ajuntament 977 65 52 57 Consultori Mèdic 977 65 57 10 La Pobla de Mafumet Ajuntament 977 84 02 60, 977 84 00 52 CAP del Morell 977 84 00 15 La Pobla de Montornès Ajuntament 977 64 80 12 Consultori Mèdic 977 64 85 31 La Riera de Gaià Ajuntament 977 65 50 00 Consultori Mèdic 977 65 55 55 Llorenç del Penedès Ajuntament 977 67 71 06 Consultori Mèdic 977 67 75 14 Urgències Cap Arboç 977 67 15 88

Montmell Ajuntament 977 68 84 29 Consultori Mèdic 977 68 92 10 Cap Vila-Rodona 977 63 90 19 Perafort Ajuntament 977 62 50 06 Cap del Morell 977 84 00 15 Roda de Barà Ajuntament 977 65 70 09 Consultori Mèdic 977 65 75 14 Creu Roja 977217154 Salomó Ajuntament 977 62 90 30 Consultori Mèdic 977 62 90 11 Salou Ajuntament 977 30 92 00 CAP- Urgències 977 38 31 04 St. Jaume dels Domenys Ajuntament 977 67 71 13 Consultori Mèdic 977 67 88 16 Santa Oliva Ajuntament 977 67 96 63, 977 67 92 04 Consultori Mèdic 977 67 95 50 Tarragona Ajuntament 977 29 61 00 Hosp. St Pau i Sta. Tecla 977 25 99 00 Hosp. Joan XXIII 977 29 58 00 CAP de Sta. Tecla Llevant 977 25 80 05 Torredembarra Ajuntament 977 64 00 25 Cap Toredembarra 977 64 38 09 Vespella de Gaià Ajuntament 977 65 52 88 Consultori Mèdic 977 64 90 69 Vilallonga del Camp Ajuntament 977 84 01 01 Consultori Mèdic 977 84 23 28 Vila-seca Ajuntament 977 30 93 00 Consultori Mèdic La Pineda 977 37 05 25 Consultori Mèdic La Plana 977 39 04 36 CAP Vila-seca 977 39 40 27

ADOPTA, ELLS ET NECESSITEN! Aquest Pastor belga va aparèixer pels carrers de Valls fa més d’una setmana. És un gos molt educat i dòcil, té un caràcter excepcional i una planta increïble. Necessita una llar definitiva perquè ara està en acollida puntual. És urgent. Té uns dos anys i es caracteritzar per ser molt afectuós i noble. Contacte a: apadrinaments@gmail.com 606 421 988

Sudoku Fàcil

Com jugar: completeu el taulell de 81 caselles (9 fileres i 9 columnes), omplint les cel·les buides amb un número de l’1 al 9, sense repetir cap número en una mateixa filera, ni en una mateixa columna, ni en cap dels 9 quadrats en què està dividit el taulell.

Difícil

Solucions setmana anterior

Emissores de Ràdio ALCOVER RÀDIO / ALCOVER / 107.1 ALTAFULLA RÀDIO / ALTAFULLA / 107.4 / BONAVISTA RÀDIO - TARRAGONA / 102.9 CADENA CIEN TARRAGONA / 89.7 CALAFELL RÀDIO / CALAFELL / 107.9 CONSTANTÍ RÀDIO / CONSTANTÍ / 97.9 COPE TARRAGONA / TARRAGONA / 93.5 / ESRADIO / TARRAGONA / 98.7 ÉXITO RADIO / TARRAGONA / 95.9 FLAIX FM / (2ª URL) / VALLS / 101.8 / EUROPA FM CATALUNYA / 102.7 EXITO RADIO / TARRAGONA / 94.8 LATINO ESTÉREO / TARRAGONA / 92.1 / LOS 40 PRINCIPALES REUS / 101.4 M 80 / 89.3 MANÁ RADIO / EL VENDRELL / 91.4 NOVA FM TARRAGONA 91.3 ONA FM / TARRAGONA / 97.1 + 104.4 ONA TORREDEMBARRA / 107.4 ONA RIUDOMS / RIUDOMS / 98.6 ONA VALLS FM / VALLS / 107.6 ONDA CERO RADIO / TARRAGONA / 95.3 ONDA RAMBLA TARRAGONA / 91.0 PUNT 6 CAMP / CASTELLVELL / 99.8

RAC 105 FM - RÀDIO VALLS / 103.3 RÀDIO BANYERES DEL PENEDÉS / 101.2 RÀDIO CAMBRILS / 90.0 / RÀDIO CREIXELL / 95.0 RÀDIO CUNIT / CUNIT / 107.0 RÀDIO EL VENDRELL / 107.1 RÀDIO FLAIXBAC - RÀDIO VALLS / 90.4 RÀDIO FM / LA POBLA DE M. /107.9 RADIO INTERECONOMÍA / TGN / 106.8 RÀDIO LA CANONJA / 102.3 RADIO MARIA / TARRAGONA / 99.5 RÀDIO MONTBLANC / MONTBLANC / 107 RÀDIO MORELL / EL MORELL / 98.3 RÀDIO MÚSICA / VALLS / 1002.6 RÀDIO SALOU - CADENA DIAL / 92.4 RÀDIO SANT PERE I SANT PAU / 101.0 RADIO TELE TAXI / 106.0 I 92.9 RADIOLÉ TARRAGONA / TARRAGONA / 96.1 RODA DE RODA DE BERÀ / 107.7 SER TARRAGONA / TARRAGONA / 97.7 TARRAGONA RÀDIO / TARRAGONA / 96.7 / TOTMÚSICA / TARRAGONA / 105.1


30 |

| 13 de juny de 2012

INNOVACIĂ“ Per molts anys, SMS A

quest 2012 se celebra el vintè aniversari de l’SMS. La tecnologia, que ha sobreviscut intacta al llarg de dues dècades, s’ha convertit amb el pas dels anys en una via de comunicaciĂł imprescindible. Per celebrar-ho, la companyia Sybase 365 ha elaborat un decĂ leg on es recullen les diverses anècdotes que l’SMS ha protagonitzat al llarg dels seus 20 anys de vida. El primer SMS va ser enviat l’any 1992 per l’enginyer britĂ nic Neil Papworth, qui va escriure des del seu ordinador al seu company Richard Jarvis “Happy Christmasâ€?, i aquest el va rebre en un Orbitel 901. Un any desprĂŠs, el 1993, Nokia va llançar al mercat el primer mòbil que permetia l’intercanvi de missatges SMS entre usuaris, un Nokia 2110, que va marcar l’inici dels SMS de manera comercial. Durant els primers anys de marxa de l’SMS, nomĂŠs es podien enviar SMS entre usuaris d’un mateix operador. En aquest sentit, Sybase 365 ha jugat un paper fonamental en el desenvolupament de la interoperabilitat de l’SMS, ĂŠs a dir, la tecnologia que permet enviar SMS entre operadors diferents, grĂ cies al llançament el 2001 d’un hub que va permetre enviar el primer missatge entre operadors diferents. A mĂŠs, Sybase tambĂŠ forma part de la història dels SMS, ja que ha assolit la fita dels 2 bilions de missatges processats. Sybase va superar el primer biliĂł de missatges processats el juliol de 2010, tot un repte que va tardar 8 anys en aconseguir. El creixement exponencial de l’ús dels missatges mòbils ha portat a Sybase 365 a processar mĂŠs de 1.800 milions de missatges al dia, permetent assolir la fita dels 2 bilions en menys de dos anys. Des del seu llançament al pĂşblic general, els SMS han aconseguit milions de fans a tot el mĂłn. Segons Sybase 365, l’SMS ĂŠs el servei mĂŠs utilitzat de dades mòbils. Un 74 per cent dels usuaris de telèfons mòbils de tot el mĂłn el fa servir, el que es tradueix en 3.700 milions d’usuaris actius. Segons la companyia, durant 2011 es van enviar mĂŠs de 7 bilions de missatges, el que suposa que cada segon s’envien 193.000 SMS a tot el mĂłn. Els SMS han permès expressar tot tipus de sentiments en nomĂŠs 160 carĂ cters. De fet, l’SMS ĂŠs el mitjĂ  de comunicaciĂł preferit a l’hora de felicitar les festes de Cap d’Any i Any Nou, dates clau en què s’incrementa el trĂ nsit de missatges entre un 80 i un 96 per cent. Un altre dels dies clau per enviar missatges ĂŠs Sant ValentĂ­

(el 14 de febrer s’incrementa un 30 per cent el trà nsit de missatges degut als missatges romàntics entre els enamorats). Els 20 anys de SMS tambÊ han donat per a la creació de rècords mundials. Per exemple, destaca el de l’SMS mÊs veloç. El passat 13 de novembre de 2010, el noruec Frode Ness va entrar al Guinness dels Rècords de velocitat escrivint missatges SMS desprÊs de redactar a tota velocitat un missatge de 160 caràcters en tan sol 34,65 segons. Per què 160 caràcters? Una dada curiosa dels SMS tÊ a veure amb la seva longitud, que no pot excedir de 160 caràcters. Friedhelm

Hillebrand, encarregat del desenvolupament dels estĂ ndards no relatius a la veu de GSM, ĂŠs l’home que va inventar la mĂ gica xifra l’any 1985. A causa de l’escassetat d’ample de banda de la tecnologia mòbil sense fils de l’època, Hillerbrand va limitar el SMS als carĂ cters que normalment se solen escriure en una postal o que es llegien en els missatges de “tèlexâ€? (dispositiu telegrĂ fic de transmissiĂł de dades). Des Sybase tambĂŠ han volgut homenatjar el teclat, component fonamental per a la confecciĂł de missatges. Tothom sap de memòria on sĂłn les lletres al teclat dels telèfons. La forma actual en què estan col¡locades s’anomena tècnicament ISO / IEC 9995 - 8 i ĂŠs un estĂ ndard que es va establir l’any 1995.

4PGUXBSFQFSBHFSFOUTEFMTFHMF99* &TUSBUĂ’HJBr(FTUJĂ˜QFSQSPDFTTPTr*OEJDBEPSTr.JMMPSB (FTUJĂ˜EFMFTQFSTPOFTr2VBESFTEFDPNBOEBNFOU XXXCPPOTBJDPNrJOGP!CPPOTBJDPNr


| 31

| 13 de juny de 2012

EMPRESA Jornada sobre ‘realitat empresarial’ organitzada per Pimec el proper 21 de juny

L

’Orangerie Clos Barenys acollirà el proper 21 de juny una jornada de treball que reunirà els empresaris de les comarques tarragonines, en un acte en el qual debatran quines han de ser les seves perspectives de futur en una situació econòmica com l’actual. L’acte, organitzat per Pimec amb la collaboració de CatalunyaCaixa, la Universitat Rovira i Virgili i el Port de Tarragona, es planteja com una taula oberta en la que diferents experts exposaran la seva visió sobre la realitat de l’activitat empresarial i també es duran a terme debats que implicaran a tots els convidats. L’objectiu de l’acte és aportar el màxim de llum a la situació de les empreses de les nostres comarques sobre quina ha de ser la seva visió de futur i, a més a més, parlar clar sobre la realitat actual. La primera edició de la trobada d’Economia i Empresa organitzada per Pimec es durà a terme el 21 de juny a partir de les 9 hores del matí. La presentació de l’acte anirà a càrrec del màxim responsable de Pimec a les comarques de Tarragona, Josep-Joaquim Sendra, i el president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, Josep Andreu, que donaran la benvinguda a tots els assistents. Un dels màxims objectius de la trobada és donar veu a tots els responsables d’empreses que hi participin, pel que el programa ha previst un bloc de reflexions que començarà a les 9.30 hores del matí. Seguidament, es duran a terme algunes de les ponències dels convidats. Obrirà el torn d’intervencions el Dr. Oliver, catedràtic d’Economia Aplicada de la UAB i director del Gabinet d’Estudis de Catalunya Caixa, que reflexionarà amb la resta d’assistents sobre la situació i perspectives que obre l’estat de l’economia de Catalunya, així com les oportunitats i reptes que ofereix aquesta situació. Tot seguit, el catedràtic d’Economia Aplicada de la Facultat

d’Economia i Empresa i Director de la Càtedra URV-Empresa, Pere Segarra exposarà quines han de ser les claus per crear i reinventar empreses en el nostre territori. Finalment, tancarà el torn d’intervencions la xerrada del president de PIMEC, Josep González, que versarà sobre la importància de les pimes dins de l’entramat del teixit productiu de l’economia catalana. Ja per últim, tancarà la jornada el debat participatiu dels

BASF Tarragona rebrà enguany inversions per 22 milions d’euros

quatre ponents, que intercanviaran impressions i punts de vista amb els empresaris del territori. Els organitzadors de l’acte preveuen que aquesta trobada del sector empresarial tingui seguiment i segueixi per aclarir el camí a seguir en una situació com l’actual. Per confirmar assistència, qui estigui interessat a participar-hi pot fer-ho a través del telèfon 977 211 188.

Acord estratègic entre la Cambra de Tarragona i ESADE

E

nguany la multinacional preveu invertir uns 40 milions d’euros en els seus diferents emplaçaments a l’estat espanyol i el complexe de Tarragona, el més important de BASF al sud d’Europa, rebrà més de la meitat de la inversió, uns 22 milions d’euros. Les xifres es van fer públiques en un acte en el que els responsables de l’empresa química van exposar els resultats del grup durant l’exercici 2011 i el primer trimestre de 2012, que ha patit un retrocés del 14% respecte el mateix període de l’any passat. Pel que fa a la terminal intermodal que l’empresa té previst construir a Tarragona, BASF confirma que el projecte compta amb el suport de Comsa, Contank i una darrera empresa logística internacional. L’estació intermodal suposaria una inversió de 20 milions d’euros als terrenys que BASF té a la Canonja, tot i que la direcció de la companyia química ha recordat que el projecte està “condicionat” al fet que el territori disposi aviat de connexió ferroviària d’ample europeu. L’empresa ha xifrat l’increment de vendes en 1.537 milions d’euros durant l’exercici 2011, el que representa un 17% més respecte l’any 2010 i suposa un rècord històric.

. La Cambra de Tarragona i ESADE Alumni han decidit Els responsables de la multinacional també han fet públics els resultats del primer trimestre de 2012, en què la multinacional ha patit un retrocés d’un 14% en comparació amb el primer trimestre de 2011. Des de BASF s’ha valorat aquesta davallada com a “sintonia amb el comportament dels mercats” i s’ha recordat que presenta una xifra força cridaner perquè el primer trimestre de l’any passat va ser extraordinari per a la química.

sumar esforços per tal de desenvolupar i impulsar, a través del Club Tarragona ESADE Alumni, tot un seguit de jornades de divulgació empresarial que tindran, com a ponents, a acreditats docents d’aquesta prestigiosa escola de negocis. Amb aquesta iniciativa es pretén apropar als emprenedors i directius de les Comarques de Tarragona el valor d’unes opinions i uns coneixements dels docents d’aquest centre, que la Cambra estima “molt valuoses” en temps de crisi econòmica com els actuals.


32 |

| 13 de juny de 2012

CULTURA L’espai La Palmera de Tarragona acollirà 50 actes fins el 4 d’agost

Apareix un important fons documental a les golfes de la Fundació Apel·les Fenosa .

Yacine & The Oriental Groove. / Cedida

L

a segona edició del Cultura de Carrer a l’Espai Jove La Palmera engegarà motors el proper 29 de juny fins el 4 d’agost. Durant cinc setmanes, aquest espai situat a la Plaça Imperial Tàrraco amb Estanislau Figueras acollirà una cinquantena d’actes que combinaran creadors locals i músics consolidats.

L’inici de la programació començarà el 29 de juny a les 22h amb les actuacions de ELASTICS Unlimited i DJ Anton. El 30 de juny està previst, per una banda, el vermut musical a les 12h amb Dabeat (Lounge) i, a les 22h, l’actuació de Transistor Arkestra i Cambodjan Space Project. El 3 de juliol a les 21.30h actuaran Buenos Aires i Momento Cero i l’endemà, el 4 de juliol a les 22 h, es durà a terme la projecció de ‘Los colores de la montaña’. El 5 de juliol es reemprendrà la programació amb les actuacions de Fetitxe13, Flyah Family, Inkógnito i Coordenada 0 a partir de les 20h. Les actuacions seguiran l’endemà, 6 de juliol (23h) amb Mska D’Cuba i el 7 de juliol, amb el vermut musical a les 12 hores (D’Saint+Bendita) i el concert de Yacine & The Oriental Groove (23.15h). El 10 de juliol (21.30h) arribarà el torn de l’actuació de El Artriste i Las Ninfas i l’endemà, 11 de juliol (22h), es projectarà ‘Desplazados’ (22h). El 12 de juliol, aquest espai inclourà actuacions de teatre, post-teatre i art d’acció Creart a partir de les 20 hores. El 13 de juliol (22h) Laboratori d’Art Acció,

Human Trash i l’Antoxa Amable portaran el seu espectacle de cabaret performance, junt amb les actuacions de Mag Gerard, Genovesa Narratives i Stromboli, previstes pel 14 de juliol a les 22h. El mateix dissabte 14 també actuarà, a les 12h, Sr. Lufthansa. El dissabte 17 de juliol (21.30h) actuaran Carles Ribot i Obstacle i l’endemà, 18 de juliol (22h) es projectarà ‘Impunity’. Les actuacions continuen el 19 de juliol (22h) amb Patricia i Vivian Amarante i el 20 de juliol (22h) amb Gran Gallina i Orsini Shakers, amb l’actuació de DJ Pau de Banyoles. El 21 de juliol la programació segueix el vermut musical amb Party Tunes (100w) a les 12h i a les 22h amb Alexa Cortés & Julian Cardona i Grupo Palenque. El 24 de juliol estan previstos els concerts de Pistol Please i Yvory (21.30h) i el 25 de juliol (22h) es projectarà ‘Retratos en un mar de mentiras’. Els darrers espectacles del cicle arribaran el 26 de juliol (20.30h) amb les lectures calentes d’estiu de l’Escola de Lletres, Don Simon i Telefunken (27 de juliol a les 22 h) i, l’endemà a lees 12 hores, arribarà el torn del vermut (12h) amb Ganja Nights i l’actuavió (22h) de Furgo Sound Sistema. El 31 de juliol (21.30h) està prevista l’actuació de Relamido’s i Jamaicansat. l’1 d’agost (22h) actuarà Black Dog i, l’endemà (22h) Zien Años. El 3 d’agost (22h) arribarà el torn de Maria Rodés, Joan Masdéu i The New Raemon i, el 4 d’agost (22h), Astrio i Bläue tancaran la programació.

Omer Oke porta el seu diàleg intercultural a l’espai Kesse L’espai Kesse de Tarragona (Sant Antoni Maria Claret, 12-14) continua amb les projeccions del cicle ‘Des de la mirada de... Omer Oke’. Durant els dies 13 i 14 de juny s’han programat diverses activitats orientades a fomentar la convivència i el coneixement de les causes de la immigració i els beneficis que aporta a la ciutat. Al llarg d’aquests dies es projectaran les produccions ‘Querida Bamako’ i ‘Trabajadoras invisibles’, llargmetratges dirigits per Omer Oke, realitzador audiovisual especialitzat en cinema de temàtica social. Al finalitzar les pellícules s’obrirà un espai obert de debat sobre

la temàtica tractada del film. El cicle està organitzat per l’àrea de Cooperació de l’Ajuntament amb la col·laboració de la URV, la Fundació AMIC i el programa Interdiálogos. Omer Oke Nascut a Benín, va arribar a Espanya el 1991. Es va llicenciar en Ciències de la Informació a la Universitat del País Basc, on resideix actualment i en el govern va ser director d’Immigració (2001-2006). Va fer un postgrau en cooperació internacional i el diploma d’estudis avançats (DEA) en Relacions Internacionals.

La seu de la Fundació Apel·les Fenosa del Vendrell ha presentat el fons documental sobre l’artista que restava amagat a les golfes de l’edifici. Des de l’Ajuntament, la Generalitat i la Fundació s’ha anunciat que aquest arxiu de gran importància s’inventariarà i es conservarà per poder-lo fer públic i posar-lo a disposició d’investigadors i particulars, ja que els documents que han sortit a la llum permeten descobrir aspectes històrics rellevants de la vila del Vendrell. Entre aquests documents trobats hi ha molta informació sobre la família Guimerà, ja que la Casa del Portal del Pardo pertanyia a una branca dels Guimerà. De l’anàlisi de la correspondència trobada es dedueix la formació i la cultura que tenia aquesta família i els vincles que els lligaven amb el comerç d’ultramar. Dins del fons relacionat amb Guimerà, s’han trobat 81 cartes escrites entre els anys 1818-1819, 1824-1826, 1831-1846 i 1879-1887. També s’hi troben documents monogràfics sobre aspectes del Vendrell, com ara l’epidèmia de còlera de 1911, així com documentació sobre els processos electorals dels anys 1905-1918. Es preveu que ben aviat aquesta informació es pugui consultar pels experts.

recomana... Excursions amb nens pel Camp de Tarragona La Barbara i en Rafael són dues persones inquietes i amb les idees molt clares. Gestora de plataformes culturals, ella i periodista ell, són pares de dues criatures, i apassionats de la natura. Des del 2008, condueixen el portal ExploraTgn.cat -que ja us havíem recomanat des d’aquest espai- amb propostes d’oci per fer tota la família la zona del sud de Catalunya. També són els responsables de la Xarxa Explora, una associació sense ànim de lucre formada íntegrament per famílies excursionistes. Ara, la seva passió per les sortides en família s’ha vist materialitzada en format de llibre, que recentment han presentat i que es titula “Excursions amb nens pel Camp de Tarragona des d’una àrea de pícnic”. Editat per Cossetània, el llibre és una guia perquè pares i fills puguin conèixer plegats les singularitats del nostre territori a través de dotze rutes que proposen els autors. Asseguren amb convenciment, després d’haver-ho pogut comprovar amb els seus dos fills i convidant als lectors a seguirlos els passos, “que no cal ser un expert excursionista per fer un cim, creuar un pont penjat o endinsar-se sota terra, gaudint d’unes propostes plenes de contrastos, aventura i emocions intenses”. Totes les rutes tenen un nexe comú: comencen i acaben en una àrea de lleure. Un punt des d’on “emprendre l’aventura o refer forces després d’una jornada d’acció”. Per cert, si voleu també podeu buscar-los al Facebook amb el nom d’Excursions amb nens, i veureu com hi desgranen algunes propostes.


| 33

| 13 de juny de 2012

AGENDA

em: staqu

De

-CAT y a C I F l a Festiv de jun 7 1 a Del 13 e Barà d Roda

JUNY 2012

gona e Lecirk e 16 a Tarra t dissab ’t 2012 agona Muda l 16 a Tarr a Del 15

4

5

6

7

1

2

3

8

9 10

11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

DIMECRES 13

Tarragona Concert. Lecirke Els tarragonins Lecirke presenten el seu primer disc, de títol homònim, en un concert especial per a l’ocasió. Després de gairebé tres anys des de la seva formació, ens oferiran un espectacle on tocaran les cançons del seu disc debut i comptaran amb col.laboracions de luxe, creant un ambient distès i divertit. Lloc: Teatre el Magatzem Hora: 22.30 Preu: 8€

ACTES PERMANENTS

Roda de Barà Cinema. Festival FIC-CAT La inauguració del Festival Internacional de Cinema en Català “Costa Daurada”, FIC-CAT, comptarà amb la presència de l’actriu Mercè Sampietro, protagonista de la popular telenovel·la La Riera de TV3 a qui es lliurarà el Premi Honorífic FIC-CAT 2012. La cloenda del festival es farà el divendres 17 de juny a les 19 hores. Lloc: Teatre del Casino Municipal Hora: 22.00

DIVENDRES 15 Tarragona Concert. SAL150 Miguel Lara, Rosa Burguera, Damian García, Cristóbal Varo i Daniel Martínez són SAL15, una banda rock-folk nascuda a la capital tarragonina que està treballant en la preparació del seu disc. Lloc: La Vaqueria Hora: 22.30 Preu: 3€ Tarragona Muda’t a la plaça Un any més arriba el III Tast de Dansa i música popular, el Muda’t 2012, un assaig obert on el públic pot participar aprenent danses senzilles que s’iniciarà amb la cloenda del curs de dansa de l’Esbart Dansaire de Tarragona. Lloc: Espai Salvador Fa Hora: 19.00

DISSABTE 16 Tarragona Concert. Belgrado La ciudad és el nom del single presentació de Belgrado. El seu àlbum debut, publicat el passat 10 de maig de 2011 és la unió d’un triangle musical format per Chema Ruiz, Inés Pardo i Mario de Inocencio. Energia, alegria i sonoritats electròniques formen aquesta banda que barreja pop, rock i electrònica. Moltes de les seves cançons les van composar en l’iPad, treballant de manera improvisada, fresca i impulsiva partint de zero. Lloc: La Vaqueria Hora: 22.30

Tarragona Muda’t amb les entitats Les entitats obren els seus locals als ciutadans i apropen, mitjançant unes breus explicacions, les parts més desconegudes i curioses de la dansa i la música popular. Les entitats participants són: Agrupació Sardanista Tarragona Dansa (Av. Andorra, 7, baixos), Casal Tarragoní (Fortuny, 23), Esbart Dansaire (Plaça Prim, 6 baixos), Esbart Santa Tecla (Soler, 18). Per inscriure’s enviar un correu electrònic a: eroca@tarragona.cat Lloc: locals de les diferents entitats Hora: d’11.00 a 13.00 Tarragona Muda’t amb el folklore Actuació dels grups Don Sancho Asociación Etnográfica (Zamora) i Esbart Dansaire de Tarragona acompanyats dels seus músics en directe. Lloc: Plaça de la Font Hora: 19.00 Tarragona Muda’t amb el folklore L’Associació Balls a Plaça organitza un passeig per la música i danses tradicionals dels Països Catalans i d’altres indrets (Euskadi, Irlanda,...) de la mà del duet Guillem Anguera i Héctor Beberide (acordió diatònic i instruments de púa) per a poder saltar i ballar danses collectives i de parella: valsos, masurques... Lloc: Plaça dels Sedassos Hora: 22.30

Tarragona Exposició. ‘Un món flotant. Fotografies de Jacques Henri Lartigue (1894-1986)’ Aquesta és la primera gran mostra monogràfica d’un dels grans nom de la fotografia del segle XX. Tot i que la pintura va ser la seva passió primordial, avui les seves fotografies són reconegudes com el retrat d’una època ja desapareguda, la de la burgesia francesa del segle passat. A més de visitar l’exposició, fins al 21 de juny es realitzarà el cicle de conferències Lartigue: La sorpresa als ulls. De la mà de l’assagista i catedràtica d’història de l’art de la Universitat Complutense de Madrid, Estrella de Diego. Al llarg del cicle es recuperà la trajectòria artística que va representar la transformació fotogràfica del segle XIX i principis del XX, des de la seva etapa com a reporter fins a la de fotògraf. Lloc: CaixaForum Cicle: fins al 21 de juny Exposició: fins al 19 d’agost.


34 | El temps

13 de juny de 2012 |

EL TEMPS

L’ESCAPADA

Mas la Boella, un petit gran hotel a la Canonja

Cel ennuvolat L’ambient serà assolellat fins al cap de setmana, però a partir de diumenge els núvols tornaran a aparèixer. Les temperatures màximes seran semblants o lleugerament més baixes.

TEMPERATURES DE LA SETMANA

màx. 27º / min. 19º

Sol

Vent

Variable

Tapat

Tempesta elèctrica

Pluja

DIJOUS 14

DIVENDRES 15

DISSABTE 16

DIUMENGE 17

DILLUNS 18

DIMARTS 19

Neu

Boira

L’hotel Mas La Boella està situat en ple cor de la finca La Boella, en la localitat tarragonina de La Canonja. Es tracta d’un edifici de recent construcció, envoltat de 110 hectàrees d’oliveres i vinyes i 6.500 m2 de jardins i perfectament equipat amb tots els detalls i comoditats per passar una estada de luxe. La inauguració de l’hotel, en el 2009, va venir a completar l’oferta d’oci i gastronomia del complex, que explica a més amb un dels millors centres de convencions del país, La Boella Conventions Resort, situat en una històrica masia del Segle XII i equipat amb les més modernes tecnologies. Té el molí d’oli on s’elabora l’oli d’oliva verge extra La Boella; un celler on han començat a elaborar vins amb D.O. Tarragona; la botiga gourmet Celler Botiga i el restaurant gastronòmic Espai Fortuny, on s’ofereix la cuina avantguardista i creativa, dins de la línia mediterrània, del xef Manuel Ramírez. Mas La Boella disposa de 13 habitacions de luxe, onze d’elles suites, exquisidament decorades. Totes compten amb un espaiós saló incorporat amb escriptori i connexió Internet i WiFi, llit gran confort grandària King size, carta de coixins, televisió de plasma, àmplies cambres de bany i espectaculars vistes a l’olivar, el vinyer i els jardins. Vuit d’elles tenen a més terrassa o balconada i dues, jardí privat. L’hotel disposa a més de piscina exterior i amplis jardins per gaudir d’agradables passejos o prendre un còctel en les seves còmodes hamaques. Entre els seus serveis addicionals, destaca la seva àmplia oferta d’activitats d’oci i entreteniment a l’aire lliure, i propostes gastronòmiques i enològiques com les visites guiades al molí d’oli i al celler, degustacions de formatges i olis, cursos de tastos de vins, jornades de maridatge o tallers de cuina.

Autovia Tarragona-Reus (T-11), Km. 12 · La Canonja Tel.: 977 77 15 15 · www.laboella.com

OCELLS DE TARRAGONA

Voltor negre (Aegypius monachus) IDENTIFICACIÓ: 99-106 cm. De mida i silueta semblant al comú, si bé té un bec més sòlid, cap més angulós, inclinat a la part posterior del capell, i cua més llarga amb forma lleugerament més de falca. L’adult és grisenc al cap i part davantera del collar, resultant totalment negre de lluny. L’immatur té cap i collar marró fosc. Plana amb les ales rectes o amb prou feines anguloses. Conducta i veu com el vulgar, però habitualment és molt més solitari.

HÀBITAT: Muntanyes i planes aïllades. Nia en arbres, molt rarament als sortints dels penya-segats. OBSERVACIÓ: És rar a les nostres comarques, el de la foto és un exemplar jove, per l’anella procedent de França, que es trobava als Ports. Alemany: Mönchsgeier Anglès: Black vulture Espanyol: Buitre negro

Francès: Vautour moine

L’ORNITÒLEG TARRAGONÍ JOSEP RICOMÀ ENS DÓNA A CONÈIXER CADA SETMANA EN AQUESTA SECCIÓ UNA DE LES AUS QUE PODEM TROBAR A LES NOSTRES COMARQUES


| 35

| 13 de juny de 2012

GASTRONOMIA Guardons 2012 de la revista “Gastronomia i Turisme”

Fèlix Llovell, periodista gastronòmic

L

a revista “Gastronomia i Turisme” va complir els seus primers 25 anys d’existència l’any 2010 i per tal motiu, els seus directors, Fèlix Llovell i Ramon Segú, van voler celebrar una festa d’aniversari per les “noces d’argent”, conjuntament amb la ”Associació dels Gourmets de Tarragona”, instituint uns guardons a destacats establiments de la restauració i de la hostaleria. El passat dijous, dia 7 de juny, s’ha celebrat la tercera edició del Premis de “Gastronomia i Turisme”, durant el sopar dels Gourmets, al restaurant Club Nàutic, de Salou, amb l’assistència de l’Alcalde, Pere Granados, entre altres personalitats. L’acta es va iniciar amb un ampli i exquisit aperitiu a la terrassa del restaurant, regat amb cava Torelló. Abans de l’inici del magnífic sopar, elaborat pel xef del Club Nàutic, Sergi Martín,i coordinat per la seva

directora, Montse Lafuente, va tenir lloc el lliurament de guardons, consistents en una antiga àmfora que recorda la tradició romana del transport de l’oli i el vi en l’antiga Tarraco. Els guardons varen ser lliurats per el Director de la revista, Fèlix Llovell, l’Alcalde de Salou, Pere Granados, el president del Gourmets de Tarragona, Emili Mateu i el Predisent del Club Nàutic de Salou, Godofredo Domínguez, a: Millor restaurant d’esdeveniments 2012; Club Nàutic de Salou. Millor restaurant de les comarques tarragonines 2012; Torreó de l’Indià (Villa Retiro), de Xerta. Millor hotel i restaurant amb encant 2012; Miami Mar, Sant Carles de la Ràpita. Millor vi revelació 2012; Núria de Montargull 2011, del Celler Miquel Pons, de La Granada. Millor cava 2012; Torelló. Millor hotel andorrà 2012; Hotel Plaza, Andorra la Vella. Millor Relais & Chateaux 2012; El Castell de Ciutat, de la Seu d’Urgell. Millor xef de Catalunya 2012; Xavier Pellicer, Can Fabes, Sant Celoni.

Acabat el lliurament, Xavier Pellicer va agrair en nom de tots els guardonats la distinció rebuda i va elogiar la tasca desenvolupada durant tants anys per la revista Gastronomia i Turisme i els seus responsables. Finalment, Pere Granados van concloure els parlaments amb paraules encoratjadores i de felicitació als premiats i a la revista, destacant també la importància del turisme i la gastronomia. En el curs del sopar es va presentar el número 144 de “Gastronomia i Turisme”, que recull en les seves pàgines els guardonats en aquesta tercera edició dels Premis. Finalment apuntem el menú servit en aquests sopar, que va començar amb un crocant de rap farcit de gambes i oli d’ametlles; milfulles de bacallà i foie natural sobre llit de mongetes de Santa Pau, codonyat i pinyons; i tatín de poma i maduixa acompanyat d’esfera de gelat i xocolata calenta. Tot això maridat amb vins de Miquel Pons i cava Torelló. La foto de família, de Chinchilla, recull els guardonats i les personalitats que van fer el lliurament d’aquesta III edició dels Premis de “Gastronomia i Turisme” 2012.

RESTAURANTS RECOMANATS BUFFET TIBERI C/ Martí d’Ardenya, 5 43001 · Tarragona 977 24 28 96 · www.eltiberi.com LIZARRAN · TAPES Comte de Rius, 14 43003 · Tarragona 977 22 58 45 RESTAURANT MASIA CRUSELLS Avda. de Tarragona, km 1 43204 · Reus 977 75 40 60 · 977 77 24 12 masiacrusells@gmail.com www.masiacrusells.com

RESTAURANT MOLÍ DE CAL TOF Av. Santa Oliva, 2 43700 El Vendrell 977 66 26 51 reservas@elmolidecaltof.com www.elmolidecaltof.com BAR CAFETERIA SÒNIA C/ del Mar, 19 43004 Tarragona 977 08 30 75

Ja disposem de les autèntiques CRUJICOQUES!! Vine a tastar-les a un preu anticrisi!! C/ del Mar, 19 · TARRAGONA · Tel. 977 08 30 75


36 |

13 de juny de 2012 |

SIGNATURA DE CONVENIS DE LA FUNDACIÓ CAIXA TARRAGONA

L

a Fundació Caixa Tarragona va realitzar el passat divendres 7 de junt l’acte de firma de convenis amb 47 entitats de les comarques de Tarragona i de l’Ebre, mitjançant els quals l’entitat canalitzarà aquest any 2012 un total de 250.000€ per ajudar al desenvolupament de projectes socials relacionats amb el treball amb persones discapacitades, amb malalties greus o inhabilitant, i amb projectes d’integració social. La realització d’aquesta convocatòria posa de relleu de manera explícita la voluntat de la Fundació Caixa Tarragona de donar suport a les entitats socials més significatives del territori i, d’aquesta manera, contribuir a superar l’actual situació de disminució dels recursos disponibles per a aquest tipus d’actuacions.

CLASSIFICACIÓ DE LA SEGONA VOLTA DE LA COPA CEPTA DE PÀDEL

L

a competició de pàdel per empreses organitzada per CEPTA segueix amb un bon nivell de participació per part de tots els equips inscrits que, des del 30 d’abril i fins al 15 de juny, data prevista per a la final del torneig, mesuraran les seves forces en aquesta competició. A la segona volta, aquesta és la classificació dels equips participants del grup 1: DP World (6 punts), Activa Mutua (5 punts), Messer 1 (4 punts) i Nova Era-Fremap (3 punts). Pel que fa al grup 2 la classificació és la següent: La Caixa (9 punts), DHU (5 punts), Aula Formació (2 punts) i Messer 2 (2 punts). La final es disputarà el divendres 15 de juny a les 20 hores.

QUARTA CAMINADA DE PRIMAVERA ALS PALLARESOS

E

l passat diumenge 27 de maig, Els Pallaresos Fem Ruta, va realitzar la seva caminada de primavera pels voltants del municipi dels Pallaresos i el Catllar. Prop de 80 persones van realitzar els 16 km de la caminada que s’inicià als Pallaresos i que passava pel Gurugú per acabar amb un refrigeri al Bar Nou. Durant gairebé cinc hores els participants van gaudir de la natura i van poder realitzar esport conjuntament amb amics, familiars i vilatans. Aquesta caminada, va ser inclosa en les activitats de la Marató per a la pobresa de TV3 i entre tots participants es van recaptar 100 euros que van ser donats a la Fundació per a la formació de projectes socials.

III OPEN DE PESCA D’ALTURA I XIV CONCURS COPA S.M EL REY A TORREDEMBARRA

E

l Port de Torredembarra serà l’escenari el dies 15, 16 i 17 de juny, de la celebració del III Open de Pesca d’Altura, un esdeveniment que vol reunir durant tres dies als apassionats d’aquest tipus de pesca. En el marc d’aquest acte es realitzarà també el XIV Concurs Copa S.M El Rey de Pesca d’Altura. Divendres 15 de juny es durà a terme la recepció de participants i la reunió de patrons amb un posterior còctel de benvinguda. Dissabte i diumenge es realitzaran les sortides i les dues jornades de pesca. Diumenge 17 de juny a la tarda es lliuraran les medalles i trofeus als campions.


| 37

| 13 de juny de 2012

GENT 500 PERSONES PARTICIPEN AL ‘CALAFELL MÉS GRAN’

L

a trobada anual de la gent gran del municipi, va reunir, el passat divendres 11 de juny en el pavelló Joan Ortoll, unes 500 persones. L’alcalde de Calafell, Joan Olivella, i la regidora de Benestar i Família, Maria Verge, van voler ser presents en aquesta trobada, on hi participaven els membres del “Posa-hi Oli”, el programa d’activitat física per a la gent gran que duu a terme l’Ajuntament de Calafell, a més dels associats de les quatre llars del municipi: Llar de Jubilats de Calafell Poble, Associació de Gent Gran de Segur de Calafell, Associació Gent Gran de la Platja, i Llar del Pescador Jubilat. Durant la celebració, un grup d’alumnes de l’Institut La Talaia de Segur va oferir un repertori del musical Mamma Mia, i posteriorment també hi va haver una actuació del malabarista internacional Paul Ponce. Finalment, l’acte es va cloure amb un berenar i ball de festa.

MUSICAL BENÈFIC AL VENDRELL

E

l diumenge 17 de juny es representarà el musical benèfic “Per què?” al Teatre Àngel Guimerà del Vendrell, en dues sessions: a les 11h i a les 18:30h, a càrrec de l’Estudi de dansa Raquel Julià. Els beneficis que s’extrauran de les entrades del musical aniran destinades als projectes d’AFANOC, l’Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya. L’Estudi de dansa Raquel Julià està especialitzat en Modern Jazz per a nens i adults.

CALAFELL ES CLASSIFICA PER INSTITUCIONS EDUCATIVES AL CAMPIONAT D’ESPANYA DE XINA VISITEN TARRAGONA

L

es patinadores del Club Patí Calafell Anaïs Mercadé i Emma de Bargas s’han classificat per al Campionat d’Espanya sènior de Patinatge Artístic que es disputarà a Palma de Mallorca els propers 28 i 29 de juliol. Les patinadores es van guanyar la classificació al Campionat de Catalunya Sènior que va tenir lloc el passat cap de setmana al Pavelló del Reus Deportiu. En aquestes mateixes instal·lacions, el mes de maig, van aconseguir el passi pel Campionat de Catalunya.

L

’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, va rebre la passada setmana a una delegació de representants d’institucions educatives de la zona de Tainjin de la Xina. Després es van reunir amb el conseller de Relacions Ciutadanes, Paco Zapater i el tinent d’alcalde de Treball, Activació Econòmica i Joventut, Javier Villamayor, a més del Vicerector de Política AcadÈmica i Científica, Josep Manel Ricart i una professora de la Facultat de Ciències Jurídiques, Antònia Anguita.

ELS PALLARESOS I EL CLUB TARRACOROLLER PATINEN JUNTS PER LA MARATÓ DE LA POBRESA

E

l cap de setmana passat, l’Ajuntament de Pallaresos ha organitzat una sèrie d’activitats dirigides a recaptar fons per a la marató de la pobresa. El club TarracoRoller va col·laborar el passat diumenge 10 de juny al mati, amb una patinada popular pels carrers del poble. Hi van participar una quarantena de persones de diverses edats. Amb el donatiu, els patinadors tenien entrada gratuïta a la piscina que després de patinar durant gairebé 45 minuts, per acabar l’activitat amb un bany refrescant.


38 |

13 de juny de 2012 |

IMMOBLES MOTOR TREBALL FORMACIÓ

HABITATGES Venda TARRAGONA. RAMBLA NOVA. Pis de 129m2, 3 hab. 2 tipus suite amb vestidor, tres banys, totalment reformat per a estrenar. Acabats de primera qualitat. Excel·lent ubicació. Vistes a la Rambla i al mar. 500.000€. Tel. 977 25 16 16

TARRAGONA. CENTRO. Se vende piso de ocasión en PL. CASTELLS (Av. Catalunya). 4 habitaciones y 2 baños. Piso cuidado, en buen estado. Oportunidad, precio por debajo de tasación, 20% DESCUENTO. Tel. 977214713 TARRAGONA. CALLE SAN PEDRO. Alquiler piso todo reformado, con muebles, 2 habitaciones, cocina, comedor, baño. 450€/mes Tel. 977 21 87 30 / 610 500 017 TARRAGONA. AV. PAÏSOS CATALANS (DAVANT URV). Pis de 2 habitacions, menjador, cuina, bany complet, terrassa exterior, amb aire acondicionat, calefacció, amb opció pàrquing al mateix edifici. Tracte directe. Tel. 699 337 124

i tardes a l’obra

LES BORGES DEL CAMP. 6 habitaciones, 3 baños, cocina, terraza, jardín, garaje, calefacción. 1.144.500€. Tel. Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99 TARRAGONA. MANUEL DE FALLA. Pis nou de 90m2, 3 hab., 2 banys, parquet, A.A, calef., parking i traster. 240.000€. Tel. 977 25 20 52 TARRAGONA. ELS PALLARESOS. Precioso piso duplex de 4 dormitorios, zona residencial, 2 amplias terrazas, detalles de calidad, vistas despejadas, semi nuevo, escalera de madera, suelos de parket natural, zona comunitaria y piscina. Parking y trastero incluido en el precio. Tel. 977224544 TARRAGONA. PAÍSOS CATALANS. Se vende piso, 3 dormitorios y 2 baños con COCHERA DOBLE Y TRASTERO. Piscina y ampla zona comunitaria. Ideal parejas y familias, el mejor precio de la zona. Tel. 977214713 TARRAGONA. FINCA PRÓXIMA ESTACIÓN AVE. Edificaciones vivienda unifamiliar 80m, porche, piscina, barbacoa, bodega, nave 233m destinada a garaje, almacén, vivienda terreno 700m, riego gota a gota, pozo agua, olivos, viñas, frutales, huerto, pinos. Ocasión. 190.000€ Tel. 654092540 REUS. ZONA GOLF AIGÜES VERDS. Parcela de 2.900 m2 con edificación familar de 160 m2, garage piscina y pozo. Venda part. Tel. 609020545 ALFORJA. Casa d’11 habitacions, 4 banys, cuina, menjador, terrassa, terrat i golfes. 634.800€. Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99 TARRAGONA. TORREFORTA. Piso de 2 habitaciones, cocina, comedor, baño. 49.000€ Tel. 977 21 87 30 / 610 500 017 TARRAGONA. PISO EXCLUSIVO. 170m, 5 dormitorios, 1suite con vestidor, 3 baños, parking y trastero, terraza de 190m. Interesados tlf: 654417259 REUS. Estudio de 35m2, 1 baño, cocina, comedor, garaje, balcón. Reformado para entrar a vivir. 110.000€. Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99 TARRAGONA. ERNEST LLUCH / VIA AUGUSTA. Vistas mar, pisos de 2-3-4 habitaciones, zona comunitaria con piscina, garaje privado para dos coches, terrazas 35m., bajos con jardín de 150m., solariums... Posibilidad de alquiler con opción a compra sin entrada desde 1.000€/mes. Información y visitas: C/Ernest Lluch y C/Pare Palau, 14 · Tarragona. Tel. 977 23 97 01 / 660 112 211 REUS. Duplex de 3 habitacions, 2 banys, cuina, menjador, traster, calefacció, porta blindada, porter automàtic. 201.305€. Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99

TARRAGONA. BOSQUES DE TARRAGONA. Chalet independiente, 3 habitaciones, 2 baños, cocina grande con office, amueblado, impecable, garaje, vistas al mar. 1.000€/mes Tel. 977243720 / 667692691 REUS. Pis de 70m, 3 dormitoris, 1 bany, cuina (per reformar), menjador, terres terratzo, calefacció, aigua, llum, gas, tancaments de fusta, fusteria interior sapely, exterir tots, orientació munyanya, assolellat. 129.800€ Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99 REUS. Casa de 3 dormitorios, 170m2, 2 baños, cocina, comedor, terraza, jardín, garaje, calefacción, puerta blindada. 305.000€. Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99 TARRAGONA. Piso con ascensor, 3 habitaciones, 1 baño, exterior, cocina. 126.000€. Tel. 615044664/662678736 CAMBRILS. Ref. 878. Piso de 90m2 en muy buen estado, 3 habitaciones, baño y aseo, gran salón, cocina office, con ascensor. 157.500€. Tel. 977 79 31 57 POBLA DE MONTORNÉS. Chalet, 500m de parcela, 2 baños, piscina, 3 habitaciones. 145.000€ Tel. 977247124 / 630991528 MASPUJOLS. 4 dormitorios, 117m2, 1 baño, cocina, comedor, jardín, garaje, calefacción. 7000m2, una parte de bosque y otra ideal para conreos senzillos. 254.000€. Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99

SALOU. Conjunt Aqquaria. (Primera rotonda des de Plaça Europa a Port Aventura). Habitatges de 2 dormitoris de 65m2 útils, més 2 amplies terrasses. Amb la millor zona comunitària de Salou, ideal per viure tot l’any o disfrutar de l’estiu. Només 18.000€ a les claus, iva inclós. Resta hipoteca BANKIA a 25 anys. Informació al mateix conjunt i al telèfon 977380388

REUS. ZONA MISERICORDIA / MAS ANGLÈS. Se vende casa chalet a un precio inmejorable. Casas unifamiliares en hilera. 160m2 construidos. 3 plantas. 5 habitaciones. 3 baños y 1 aseo. Cocina totalmente equipada. Acabados de 1ª calidad. Jardín privado. Aparcamiento para 2 coches. Tel. 977 29 09 49 REUS. Xalet adossat de 205m, 3 dormitoris, 2 banys. 412.620€ Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99 SALOU. 1ª línia de mar. Espectacular ático de 5 dormt. 125m2 útiles. Todo exterior. Más terraza perimetal y solarium de uso privado. Acabados de max. calidad (parquet, aire acon. calefacción etc. + 2pk y 2 traseros. Nuevo. Llaves en mano. Tel. 609 020 545

REUS. Pis de 2 habitacions, 1 bany, cuina, menjador, exterior, assolellat. 146.000€. Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99 TARRAGONA. REAL / PLAZA INFANTES. 90m2, 4 dormitorios, ascensor, calefacción, gas natural, ventanas doble cristal. 107.000€. Tel. 654 09 25 40 REUS. Chalet adosado. 4 dormitorios, 211m2, 3 baños, cocina, comedor, terraza, jardín. 380.900€. Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99 REUS. Chalet adosado, 4 dormitorios, 130m2, 3 baños, cocina, comedor, terraza, jardín, garaje. 476.900€. Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99 TARRAGONA. ELS PALLARESOS. Casachalet unifamiliar, 180m2 construidos, 5 dormitorios, 3 baños y jardín privado. Aire acondicionado y bomba de calor. 250.000€. Tel. 646 894 447 REUS. Xalet de 3 habitacions, asfaltat, urbanitzat, cuina, menjador, jardí, garatge, calefacció. 502.400€. Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99 TARRAGONA. C/ MEDIONA. Casa de 294m2, 3 pisos i local. 260.000€. Tel. 977 25 16 16

TARRAGONA. C/ REAL. Pis de 90 m2, 4 habitacions, bany, aseo, per: 135.000€ Tel: 977 25 20 52 BOTARELL. Casa de 106m2, amb 3 habitacions, 2 banys, menjador, terrassa, jardí, garatge, vidres dobles. 258.500€. Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99 TARRAGONA. VIA AGUSTA 69. Habitatge de 3 dormitoris de 98m2, útils. Tot exterior. Acabats de qualitat, en un edifici de tan sols 3 habitatges. TOT UN LUXE, NOU PREU 2012. Tel. 609 020 545 / 620 026 588 I tardes a l’obra REUS. Piso de 70m, 2 dorm. (1 individual, 1 doble), 1 baño, cocina, comedor, calefación, cristales dobles, gastos de comunidad 36€/año. 149.500€. Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99 TARRAGONA. ZONA CORTE INGLÉS. Piso reformado de 3 dormitorios con un baño completo, a metros del Corte Inglés, muy luminoso, ascensor. Precio: 175.000€. Tel. 695450372 REUS. Piso de 3 dormitorios, 65m2, 1 baño, cocina, comedor, exterior, soleado. 155.880€. Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99

TARRAGONA. PONS D’ICART. Pis de 170m2, 4 habitacions, 2 banys, cuina independent amb galeria, aire condicionat fred i calent, balcó, edifici amb porteria, ascensor, exterior, assolellat, magnifiques vistes al mar. Possibilitat de pàrking. Informi’s. Tel. 977 25 16 16

REUS. CHALET ADOSADO. 3 dormitorios, 205m2, 2 baños. 412.000€ Tel. 977322053 / 977322999

REUS. Casa de 6 habitaciones, 300m2, 4 baños, cocina, comedor, terraza, garaje, calefacción, puerta blindada. 478.300€. Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99 TARRAGONA. CALLE IBIZA. Piso seminuvo. Muy buena situación, 3 habitaciones y gran terraza (100m), soleado. Precio: 198.000€ negociables. Tel. 977226652 TARRAGONA. CALLE MALLORCA. Piso de 80m aprox. 1ª planta frente TARRACO ARENA. 130.000€. Tel. 646 293 980 TARRAGONA. VIOLANT D’HONGRIA 39. Se vende piso casi nuevo. 3 habitaciones y 2 baños. Zona comunitaria y parking incluido. Consulta nuestros pisos de ocasión. Tel. 977226652

SALOU. Chalet muy bonito. Precio: 320.000€. Tel. 610 500 017 REUS. 4 habitacions, 1 bany, cuina, menjador, ascensor, porta blindada, porter automàtic. 177.000€. Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99

REUS. Pis de 4 habitacions, 1 bany, cuina, menjador, calefacció, tancaments d’alumini, aire condicionat. 190.800€. Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99

TARRAGONA. JOAN XXIII. Por traslado vendemos piso. Esquinero. Seminuevo. Todo exterior. 9ª planta. 3 dormitorios. 2baños. Parking y trastero en la misma finca. Magnificas vistas despejadas. 259.000€. Tel. 695 450 372

REUS. Piso de 4 habitaciones, 115m2. Magnífico piso reformado, listo para entrar a a vivir. Ideal Familias. 190.000€. Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99

CASTELLVELL DEL CAMP. Casa de 4 habitaciones, 350m, 3 baños, esquinero, asfaltado, urbanizado, cocina, lavadero, comedor, terraza, jardín, garaje, armarios, calefacción. 477.000€ Tel. 977 322053 / 977 32 29 99

TARRAGONA. CALLE REDING. Piso exterior, muy buenas vistas. Reformado. 300.000€. Tel. 650 445 663

TARRAGONA. ZONA MERCAT CENTRAL. Piso en pleno centro, cerca del mercado central de Tarragona. Todo reformado, pintado, semi amueblado, 2 habitaciones, cocina, comedor, baño, balcón. 76.000€ Tel. 977218730 / 610500017

TARRAGONA. SAN PEDRO Y SAN PABLO. Se vende piso seminuevo en buena zona. 3 habitaciones, 2 baños, galería, terraza, zona comunitaria. Muy soleado. Oportunidad 189.000€. Con parking incluido. Tel. 977226652

TARRAGONA. JOAN XXIII. Nueva construcción de viviendas de 2 y 3 dorm., con parquing y trastero incluídos, de V. P. O. 158.000€ Tel. 609020545

REUS. Casa de 3 dormitoris, 1 bany, cuina, menjador, assolellat. 139.900€. Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99

TARRAGONA. VALL DE L’ARRABASSADA. 100mts2, 3dorm + 2baños, salón muy amplio, cocina-office, parking+trastero zona común con piscina. 259.000€. Tel. 675918159

REUS. Pis de 100m, 3 dormitoris, 2 banys, cuina, menjador, terrassa, terres terratzo, ascensor, armaris, porter automàtic, despeses comunitat 120€/ trim., aigua, llum, gas. 190.800€ Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99

REUS. Pis de 4 habitacions, 1 bany, cuina, menjador, armaris, calefacció, porta blindada, porter automàtic. 168.300€. Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99

TARRAGONA. TORREFORTA. Piso de 4 habitaciones, listo para entrar a vivir en él. Precio: 90.000€. Tel. 610 500 017

TARRAGONA. URB. HOSTALETES. 4 habitaciones dobles, 2 baños, 1 aseo, 500m parcela, gran salón, cocina, parking, bodega y trastero, semi nuevo. 275.000€ Tel. 977247124 / 630991528

TARRAGONA. PLAZA DE TOROS. Gran oportunidad. Piso de 4 dormitorios, muy luminoso, cocina independiente con office, balcon, terraza, climalit, gas natural, ascensor. Oportunidad!. 234.000€. Tel. 977224544

TARRAGONA. MOZART. 110mts2, 4dorm+2baños. Alto y luminoso, parket, armarios empotrados, parking+trastero. Zona común con piscina. 310.000€. Tel. 675918159 REUS. Pis de 3 habitacions, 2 banys, cuina, menjador, terrassa, ascensor, armaris, porter automàtic, despeses de comunitat 120€/trimestre. 190.800€. Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99 TORREDEMBARRA. 1ª LÍNEA DE MAR. Apartament de 3 dormitoris, amb pàrquing i traster. Zona comunitària amb piscina. Davant de la platja (al costat del Port Esportiu). Tel: 609 020 545 TARRAGONA. RAMÓN I CAJAL. Pis 85m2, 3 habitacions, bany. 155.000€ Tel. 977 25 20 52 TARRAGONA. ZONA JOAN XXIII. GRAN OPORTUNIDAD. Semi nuevo, 2 dormitorios con armarios, cocina americana equipada, salon comedor con salida a balcón amplio, vistas despejadas, zona comunitaria con piscina, parking amplio incluido en el precio. 210.000. Tel. 676664298

TARRAGONA. TORREFORTA. Piso de 4 habitaciones, cocina, comedor, baño, balcón, en buenas condiciones. 84.000€ Tel. 977 21 87 30 / 610 500 017

TARRAGONA. C/ MALLORCA. Pis de 3 habitacions, bany, per 175.000€ Tel: 977 25 20 52

TARRAGONA. SAN PEDRO Y SAN PABLO. Piso duplex, 4 dormitorios, 3 baños, salon comedor con salida a jardin propio, cocina independiente equipada, parking doble en la misma finca. Todo exterior. Gran oportunidad. 250.000€. Tel. 977224544

TARRAGONA. VILAFORTUNY. OBRA NUEVA. Casas de 4 i 5 dormitorios en zona residencial de Vilafortuny. Acabados de primera calidad, zona común con piscina y jardines. Posibilidad de alquiler, venta o alquiler con opción a compra. Tel. 977 23 60 29 / 977 38 06 91

REUS. Chalet adosado de 3 habitaciones, 140m2, 2 baños, cocina, comedor, terraza. garaje, jardin. 349.800€. Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99 TARRAGONA. Edificio Pertinaz, venta de pisos de OBRA NUEVA, en Tarragona centro. 1 y 2 habitaciones con amplios patios y parkings disponibles. Excelentes acabados. En c/Hernández Sanahuja, paralela a la Av. Catalunya. Aproveche nuestras ofertas llame al 977 22 66 52 TARRAGONA. SANT SALVADOR. Adossat, 3 habitacions, 2 banys. Per 126.000€ Tel: 977 25 20 52 TARRAGONA. EL CATLLAR. Gran oportunidad. Piso semi nuevo en pueblo. 4 dormitorios, 2 baños, parking, trastero, zona comunitaria con piscina. Todo exterior. 190.000€. Tel. 676664298 REUS. Casa de 3 habitacions, 1 bany, asfaltat, cuina, menjador, garatge, aire condicionat. 158.700€. Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99 TARRAGONA. MASIES DE TARRAGONA. Casas de 4 y 5 dormitorios en Vilafortuny con piscina, jardines y zona de juegos comunitaria. Acabados de alta calidad. Tel: 977 23 60 29 TARRAGONA. Unifamiliar a Tgna II. 200m2 reformats. 5hab dobles, 2 banys, 1 aseo. A/a calefacció, parquet, cotxera propia, traster, terrassa fusta. Ipe. Tel: 626994651 / 626994652 TARRAGONA. AVINGUDA ANDORRA. Apartament, 1 hab., menjador, cuina i bany. Per 79.000€ Tel: 977 25 20 52

TARRAGONA. C/PAÏSOS CATALANS. 3 habitacions, cuina, menjador, 2 banys, pàrquing i traster, zona comunitària amb piscina. Per 240.000€ Tel. 977 25 20 52 TARRAGONA. GENERAL CONTRERAS. Zona estación de tren Tarragona. Gran Oportunidad!. Piso de 3 habitaciones, 1 baño completo, cocina amueblada, salón-comedor y terraza, ascensor. También en alquiler. Tel. 977 24 38 84 TARRAGONA. FELIP PADRELL. 120m, 4 hab., 2 baños, cocina 18 mt, salón, parking. 285.000€ Tel. 977247124 / 630991528 TARRAGONA. AV. ANDORRA. Apartamento 1 dormitorio, comedor-cocina, aire fríocaliente por conductos. 135.000€ Tel. 654092540 TARRAGONA. PERE MARTELL. 2dorm, 65mt, planta alta, solarium de 50mt, exterior, plaza de parking grande, finca seminueva. 170.000€. Tel. 675918159 TARRAGONA. TORRES JORDI. Se vende piso de dos habitaciones. Todo nuevo. Amueblado. Tel. 660 133 933 TARRAGONA. LES GUNYOLES. Cerca deestación Ave Camp de Tarragona. Casa adosada de 4 habitaciones dobles, cocina amueblada, 2 baños completos y 1 aseo, salón-comedor, terraza, jardín, parking privado y solarium. Posibilidad de alquiler con opción a compra. Tel. 607945958 TARRAGONA. PALLARESOS. Ático dúplex. 3dorm+2baños, 2 terrazas grandes, parking+trastero, zona común con piscina. 200.000€. Tel. 675918159 TARRAGONA. ROVIRA I VIRGILI. Se vende piso. Seminuevo, 3 dormitorios (uno de ellos suite) y 2 baños. Cocina, salón y terraza amplios. Precio rebajado más de 50.000€. Urge venta. Llame al 628670993 REUS. Chalet adosado de 4 dormitorios, 195m2, 2 baños, cocina, comedor, terraza, garaje, puerta blindada. 382.000€. Tel. 977 32 20 53 / 977 32 29 99 TARRAGONA. ZONA CORTE INGLÉS. Piso de 3 habitaciones, totalmente reformado, con parking, dos habitaciones dobles, muebles modernos, calefacción muy soleado. 3º sin ascensor. 585€/mes. Tel. 977 92 06 57 / 658 025 258

HABITATGES Lloguer TARRAGONA. ZONA REAL. Piso de 3 habitaciones dobles, con cocina independiente, 2 baños completos (uno de ellos tipo suite) comedor muy amplio, calefacción, construcción de menos de 10 años. 550€/mes. Tel. 977 92 06 57 / 658 025 258 TARRAGONA CENTRE C/COMTE DE RIUS Pis amb mobles, tres habitacions, 70 m2, exterior, ascensor, reformat, aire condicionat, calefacció central, rentadora i rentavaixelles. 550€/ mensuals. Tel. 620 174 948 TARRAGONA. AVDA. Ma CRISTINA. Pis sense mobles, 1 habitació, menjador, cuina i bany. Terrassa gran. 440€/mes Tel. 977 25 20 52


| 39

| 13 de juny de 2012

CLASSIFICATS TARRAGONA. SAN ANTONI MARIA CLARET. Piso con muebles, 4 habitaciones, baños, cocina, comedor, balcón. 550€/mes Tel. 977218730 / 610500017

TARRAGONA. ZONA SERRALLO. Piso de 2 habitaciones, totalmente reformado, calefacción, amueblado. 460€/mes. Tel. 977 92 06 57 / 658 025 258

TARRAGONA. C/ STA TECLA. Loft amueblado, baño, cocina americana, exterior, muy luminoso. 360€. Tel. 615044664 / 662678736

TARRAGONA. C/ MANEL DE FALLA / EIVISSA. Pis d’1 i 2 habitacions, amb mobles, 1 bany, cuina equipada, balcó, exterior, assolellat, ascensor. Des de 400€/mes. Tel. 977 25 16 16

TARRAGONA. ROBERT D’AGUILÓ. Estupendo piso de 3 habitaciones. Cocina y baño nuevos. Amueblado. Balcón. En el precio están incluidos los gastos de comunidad y de agua. 550€. Tel. 977 24 37 20 / 667 692 691 TARRAGONA. C/ ESTANISLAU FIGUERES. Piso de 1 habitación, como nuevo en el centro de la ciudad. 475€. Tel. 977 21 47 97 TARRAGONA. C/ CAPUTXINS. Amb mobles, semi-nou, 2 habitacions, menjador, cuina i bany. 500€ Tel. 977 25 20 52 TARRAGONA. C/ ALGER. Piso impecable de alquiler. 70m, 1 habitación, salón comedor muy grande, mucho sol, aire acondicionado y calefacción. 550€/mes Tel. 977243720 / 667692691 TARRAGONA. PERE MARTELL. Piso nuevo amueblado 2 habitaciones, baño, cocina americana, exterior, muy luminoso, aire acondicionado, con párquing. 550€/mes. Tel. 637128631 / 615044664 TARRAGONA. PAU CLARIS. Piso con muebles, 3 habitaciones, 2 baños, piscina, parking. 750€. Tel. 610 500 017 TARRAGONA. C/COLOM, 28 xamfrà. Local lloguer, 2 plantes i soterrani, total 450m2, aparadors doble alçada. Instal·lacions en perfecte estat. Tel. 639 627 494 TARRAGONA. PERE MARTELL. Piso nuevo amueblado, 1 habitación, ascensor, baño, cocina, exterior, aire acondicionado450€ Tel. 615044664 / 637128631 TARRAGONA. PAISOS CATALANS. Alquiler dúplex con muebles, 4 habitaciones, 2 baños, cocina, comedor, balcón, ascensor, calefacción, AA, parking, trastero. 650€/ mes Tel. 977 21 87 30 / 610 500 017 TARRAGONA. CALLE COMERCIO. Alquiler piso con muebles, 3 habitaciones, cocina, comedor, baño, ascensor, con vistas al mar. 460€/mes Tel. 977 21 87 30 / 610 500 017 TARRAGONA. GOBERNADOR GONZÁLEZ. Piso de alquiler super céntrico de tres habitaciones, dos baños, sin muebles, parquet, calefacción por gas, aire acondicionado por conductos, todo exterior, diseño. 650€ Tel. 977243720 / 667692691 TARRAGONA. ALGUER / SANTA JOAQUIMA DE VEDRUNA. Pisos de 120m2, 3 i 4 habitacions, amb mobles, 2 banys, calefacció, cuina independent equipada amb galeria, ascensor. Des de 550€/mes. Tel. 977 25 16 16 TARRAGONA. Mª CRISTINA. Piso de 1 habitación, baño, cocina, balcón, exterior, amueblado, ascensor. 450€/mes Tel. 637128631 / 615044664 TARRAGONA. C/ PERE MARTELL. Reformat, amb mobles, 4 habitacions, menjador, cuina, bany i aseo. 700€. Tel. 977 25 20 52 TARRAGONA. CALLE SAN PEDRO. Alquiler piso todo reformado, con muebles, 2 habitaciones, cocina, comedor, baño. 450€/mes Tel. 977 21 87 30 / 610 500 017

TARRAGONA. JOAN XXIII. Piso de 2 habitaciones. 1 baño. Salón comedor con cocina todo en un ambiente. Completamente amueblado. Parking incluido en el mismo edificio. Todo exterior y superluminoso. 560€/mes. Tel. 977 24 37 20 / 667 692 691 TARRAGONA. RAMBLA NOVA. Piso de alquiler, con muebles, 3 habitaciones, aseo, baño, cocina, comedor, galería, balcón, terraza. Edificio con ascensor. 615€/mes Tel. 977 21 87 30 / 610 500 017 TARRAGONA. VALL DE L’ARRABASSADA. Pisos en alquiler con muebles o sin muebles. Tel. 977 29 09 49 TARRAGONA. PRAT DE LA RIBA. 3 dormitoris, terraza, sol, baño. 460€. Se piden referencias. Tel. 654 092 540 TARRAGONA. L’ARGILA. Casa rústica sense mobles. 4 plantes, 3 dormitoris, 1 bany, cuina, menjador i bodega. Totalment reformada. Preu 500€/mes. Tel. 657 841 072 TARRAGONA. PRAT DE LA RIBA. Alquiler piso cerca de Plaza Imperial Tarraco, con muebles, 2 habitaciones, cocina, comedor, baño, ascensor, balcón a la calle. 525€ Tel. 977 218730 / 610 500 017 TARRAGONA. C/ROVIRA I VIRGILI. Pis amoblat de 3 dormitoris, 2 banys, saló menjador, cuina equipada amb galeria, terrassa. Assolejat. Zona comunitaria amb piscina. Preu 700€/mes. Tel. 657 841 072 TARRAGONA. PLAÇA SEDASSOS / COS DEL BOU / PLAÇA SANT MIQUEL / ARMANYÀ / AUGUST / RAMBLA VELLA. Pisos de disseny d’1 i 2 habitacions, totalment moblats i decorats, 1 bany, cuina equipada amb rentavaixelles, rentadora-assecadora, nevera, microones amb grill, tv, aire condicionat fred i calent, parquet, exteriors, ascensor, despeses de comunitat incloses en el preu. Des de 450€/mes. Tel. 977251616 TARRAGONA. PLAÇA LA PEDRERA. Piso completamente reformado. 3 habitaciones (antes 4), i vestidor. 1 baño. Cocina y salón comedor grandes. Superluminoso. Tercera planta sin ascensor. El precio incluye agua y comunidad y tiene posibilidad de parking exterior. 550€. Tel. 977 24 37 20 / 667 692 691 TARRAGONA. ZONA PLAZA DE TOROS. Piso de 4 habitaciones, dos dobles y dos individuales, baño y aseo, calefacción, cocina amplia. Ascensor. Amueblado. 650€/mes. Tel. 977 92 06 57 / 658 025 258 TARRAGONA. GASÒMETRE / APODACA. Pisos d’1 i 2 habitacions, sense mobles, 1 bany, cuina, balcó, exteriors, assolellats, ascensor. Des de 350€/mes. Tel. 977 25 16 16 TARRAGONA. BAIXADA DEL TORO. Pis moblat de 70m2, 1 dormitori doble, bany, parquet. Terrassa de 20m2. Calefacció de Gas Natural. Comptadors d’alta. Parquing. Edifici amb ascensor i porter. Preu: 680€. Tel. 977 24 80 80

TARRAGONA. C/ NOU DE SANT OLEGUER. Estudi amb mobles, terra de parquet, sofà, llit de matrimoni. Preu: 325€. Tel. 977 25 20 52

TARRAGONA. PERE MARTELL. Piso con muebles, 2 habitaciones todo nuevo. Precio 580€. Tel. 610 500 017

TARRAGONA. C/ ROVIRA I VIRGILI. 1 habitación, totalmente equipado, como nuevo en el centro de la ciudad. 495€. Tel. 977 21 47 97

TARRAGONA. AV. ANDORRA. 3 habitaciones, 1 baño, cocina nueva, amueblado, parquing. 500€/mes Tel. 977243720 / 667692691

TARRAGONA. RAMON Y CAJAL. Piso con muebles, 4 habitaciones, 2 baños, parking. Precio 750€. Tel. 610 500 017 MASPUJOLS. Alquiler casa adosada esquinera, 4 habitaciones, 2 baños, garaje 32m2, gran jardín privado. 650€/ mes. Tel. 977 79 31 57 TARRAGONA. Piso amueblado, 3 habitaciones, baño, cocina, ascensor. 450€/mes. Telf. 615044664 / 637128631 TARRAGONA. C/LLEIDA. Moblat, estudi semi-nou. 350€. Tel. 977 25 20 52 TARRAGONA. ZONA CENTRO. Piso de 2 habitaciones dobles, dos baños suite. Totalmente reformado, con cocina office con vitrocerámica. Ideal para compartir. 3º sin ascensor. Muebles. 550€/mes. Tel. 977 92 06 57 / 658 025 258 TARRAGONA. IBIZA. Piso de 4 dormitorios, baño, aseo, calefacción, amueblado, terraza. 550€/mes. Se piden referencias. Tel. 654 09 25 40 TARRAGONA. AV. CATALUNYA. Piso con muebles, 4 habitaciones, 2 baños. Precio. 750€/mes. Tel. 610 500 017 TARRAGONA. LA CANONJA. Estupendo piso de obra nueva de 2 habitaciones, cocina amueblada, comedor-salón, calefacción y aire acondicionado por conductos y solarium. 500€/mes. Tel. 607945958 TARRAGONA. C/ APODACA. Amb mobles, estudi, cuina independent. Per 300€/mes Tel. 977 25 20 52 TARRAGONA. C/EIVISSA. Amb mobles, reformat, 3 habitacions, menjador, cuina, i bany. 525€/mes Tel. 977 25 20 52 TARRAGONA. C/ IBIZA, 3 dormitorios, baño, comedor con balcón, gas natural. Se piden referencias. 500€ Tel. 654092540 TARRAGONA. C/ LA UNIÓ. Pis de 60m2, al costat de la Rambla Nova, 2 dormitoris, bany. Terrassa de 8m2. Cuina de gas natural. Comptadors d’alta. Preu: 515€. Tel. 977 24 80 80

LOCALS Lloguer/Venda

TARRAGONA. REIAL. LLOGUER. Local en molt bon estat de 200m2, (100m2 de planta baixa i 100m2 de planta sòtan) 2 aseos. sostres alts. Sortida de fums. Preinstal·lació d’aire condicionat. Ascensor. Preu: 900€. Tel. 977 24 80 80 TARRAGONA. C/ AUGUST. Local de 80m, moblat, 3 sales, lavabo, terra parquet, aire condicionat. 700€/mes Tel. 977 25 20 52 TARRAGONA. ALQUILER. Parking. Tel. 977 21 87 30 / 610500017

TARRAGONA. EIVISSA. 59 m2, aseo. 400€/mes Tel. 977247124 / 630991528 REUS. TECNOPARK. Vendo nave frente a Palacio de Congresos. Casi 800 m2 en dos plantas. Tel. 627 987 401 TARRAGONA. C/ SOLER, 22. Local lloguer 220m2, molt lluminós. Instal·lacions en perfecte estat. Tel. 639 627 494 CARRETERA REUS / MORELL. ALQUILER. Nave de 450m, oficina, aseos. 450€/mes Tel. 654092540 TARRAGONA. PLAÇA DELS CARROS. Oficina de 95m2, 3 sales, bany. comptador d’alta. Contoner amb vistes a la Plaça dels Carrors i al carrer Apodaca. Preu:. 520€. Tel. 977 24 80 80 TARRAGONA. PIN Y SOLER. LLOGUER. Local de 100m2 más altillo 80m2. 2.300€. Tel. 977 211 760 CARRETERA TARRAGONA / PALLARESOS. VENTA. Nave de 525metros, altura 4 metros, muelle carga i descarga. 170.000€. Tel. 654 092 540 TARRAGONA. RAMON Y CAJAL. Local 100m, salida de humos, baño, 2 puertas calle, apto para cualquier negocio. Zona Eroski. 1200€ Tel. 977247124 / 630991528 TARRAGONA. COMTE RIUS. Traspàs de local. Preu a consultar. Tel. 696495203 TARRAGONA. Polígono Francolí. Nave con puente grúa. Suministro eléctrico 125kw. 680m2 (diáfano)+oficinas. Agua y teléfono. Lavabo y vestuarios. Tel. 977 21 79 50

TARRAGONA. RAMBLA NOVA. ALQUILER. Local de 625m2. 6.000€. Tel. 977 211 760 TARRAGONA. REPÚBLICA ARGENTINA. Local esquinero chaflán. 60m, aseo, techo alto, suministros de alta. 500€ Tel.654092540 EL CATLLAR. AV. CATALUNYA. Local lloguer, 58m2, bany. 325€/mes Tel. 977247124 / 630991528 TARRAGONA. PARTE BAJA RENFE/ PZA CARROS. Local de 100m, entrada vehículos, placa vado, aseo, suministros dados de alta. 90.000€ Tel. 654092540 TARRAGONA. C/ VIDAL Y BARRAQUER. 320m2. (cafetería). 5.000€. Tel. 977 211 760 TARRAGONA. ZONA MERCADO. Local de 135m, salida de humos, aseos, instalación eléctrica, suministros. 217.000€. Tel. 654 092 540 TARRAGONA. AV. ROMA, 22. VENDA. Oficina de 78m2 en planta baixa. Tel. 609 020 545

TARRAGONA. AV. ROMA, 22. VENTA. Oficina de 70m2. 125.000€. Tel. 609 020 545 / 620 026 588 TARRAGONA. C/ MENDÉZ NUÑEZ. LLOGUER. Local de 100m2. Sala diáfana. 800€. Tel. 977 211 760

TARRAGONA. SANT PERE I SANT PAU. Local de 122m2. Preu: 400€. Tel. 977 21 79 50

TARRAGONA. RAMBLA VELLA. LLOGUER. Local de 70m2. 700€/mes. Tel. 977 25 20 52 TARRAGONA. PALLARESOS. Nave alquiler. 525m, 4m de altura, zona aparcamiento, muelle de carga y descarga. 650€ Tel. 654092540

TARRAGONA. AVENIDA ANDORRA, 10. Alquiler o venta de parking. Tel. 615332863 / 615186908

TARRAGONA. C/ UNIÓN. Local de 180m2. 6.000€ negociables. Tel. 977 211 760

TARRAGONA. RAMBLA VELLA. Local o despatx de 75m2. Cantoner. En perfecte estat. 1ª línea comercial. 1.500€/mes. Tel. 977 25 16 16 TARRAGONA. VIA AUGUSTA Nº69. VENDA. Locals de 150 i 180m2 distribuits en planta baixa, soterrani i altell. Directe promotor. Tel. 609020545 / 620026588 TARRAGONA. FCO. BASTOS/MALLORCA. Local de 45 metros, aseo, cierres de aluminio, suelo gres. 80.000€ Tel. 654092540 TARRAGONA. C/ PAU DEL PROTECTORAT, 7. ALQUILER. Garaje individual. Con vado autorizado. 18m2. Puerta automática. Tel. 660 412 515 TARRAGONA. AV. VIDAL I BARRAQUER. 16-20. Venta. Plazas párquing. Tel. 977 217950

MOTOR Cotxes

MERCEDES 230 E. Año 1992. Gasolina. Guardado siempre en garage. Pocos quilómetros. 140.000. Muy bien cuidado. Se vende por no usarlo. Precio a consultar. Tel. 977 22 57 53 / 698 836 171

TARRAGONA. C/PORTALET. Local de 205m2 en dos plantes, planta baixa de 105m2 i primera planta de 100m2, 1 lavabo en cada planta, en perfecte estat 2.000€. Tel. 977 25 16 16 TARRAGONA. RAMBLA VELLA. Local de 62m2. Cantoner. En perfecte estat. 1ª línea comercial. 2.800€/mes. Tel. 977 25 16 16

TREBALL Professionals TRABAJOS / INSTALACIONES de electricidad, fontaneria, aire acondicionado, calefacción... Prosupuestos sin compromiso. Seriedad y experiencia. Tel. 977 24 17 91 BUSCO COMERCIALES. Dejar CV C/ Higini Anglés 4, Alt 8. Boulevard Bus. TARRAGONA. Se ofrece discjockey con discoteca movil para BODAS · BAUTIZOS · COMUNIONES. Experiencia y seriedad profesional. Tel. 615 21 52 40 TRABAJAR DESDE CASA www.TrabajarYa.com/Tel. 931000110 BUSCO PELUQUERA con experiencia para Roda de Barà. Con conocimientosde manicuras, pedicuras y depilaciones. Tel. 617 22 73 76 Se ofrecen sesiones para empresas y particulares, tema asesoramiento y motivación comercial, trato con clientes, técnicas inovadoras de venta. Tel. 657 811 963

FORMACIÓ Cursos CURS CAP INICIAL. Mercaderies i Viatgers. Del 12 de juliol al 17 d’agost. www.autoescolajordi.com. C/Vidal i Barraquer, 2 baixos. Tarragona. Tel. 977 24 71 58 / aejordifli@hotmail.com

TARRAGONA. ZONA PLAZA DE TOROS. VENTA. Plaza de parking doble. Cabe un coche delante de otro. Precio. 45.000€. Tel. 676664298

TARRAGONA. C/ LUDVIG VAN BEETHOVEN, 2-4. Local de 75m2 para oficina en edificio comercial. Sala diáfana, archivo y 2 lavabos. A/C e instalación eléctrica. 550€/mes Tel. 977 21079050

TARRAGONA. RAMÓN Y CAJAL / EROSKI. VENTA de parking. Mediano. Fácil acceso. 15.000€. Tel.654092540

TARRAGONA. VALL ARRABASSADA. VENTA. Plazas de parking. Tel. 977 29 09 49

Classes de pintura/dibuix. Estudi Tarragona (Part Alta). 686411008 Tito Figueras

Vendo Volkswagen-Corrado Muy bien conservado. Todo original y siempre en garaje. Todas las revisiones i las ITV al dia. Nunca ningún accidente. Urge vender por enfermedad. Precio a convenir. Tel. 630 35 99 77

MERCEDES 300. Diesel-Clasic. Año 94. Blanco. Asientos de piel, enganche remolque. 192.000kms. Precio especial. Particular. Tel. 616728550

MOTOR Motos

Vendo Suzuki-550 GSX-EF. Perfecto estado. Revisión al día. 60.000kms. Un único dueño. Regalo: Porta cascos (2 cascos), candado pitón, funda depósito, maletas laterales Krauser. Precio a consultar. Tel. 630359977 / 977217132

CURS ADR. Obtenció/Renovació. Bàsic + Cisterna. 15, 16, 17, 20, 21 de juny. www.autoescolajordi.com. C/Vidal i Barraquer, 2 baixos. Tarragona. Tel. 977 24 71 58 / aejordifli@hotmail.com CURS ADR. CAP FORMACIÓ CONTINUA. 13,14,15, 21 i 22 de juliol i 17, 18, 19,25, 26 d’agost. www.autoescolajordi.com. C/ Vidal i Barraquer, 2 baixos. Tarragona. Tel. 977 24 71 58 / aejordifli@hotmail.com

VARIS Altres ofertes Compro oro. No importa estado, precios fijos sin competerencia. Oro 24K: 35€/ gramo. Oro 18K 25€/gramo. Mejoramos cualquier oferta. C/Franscisco Bastos, 7. Tarragona Tel. 977237203 GOTERAS · HUMEDADES. Reparación azoteas, cubiertas y balsas. Transitables. Presupuesto sin compromiso. Garantía notarial 10 años. Tel. 675 484 598 / 977 77 19 08 Reformas integrales de baños y cocinas. Tel. 670 510 530

MOTOR Nàutica

GLASTRON LARAYA SSV-ULTRA 199 (5,90mt) + MERCRUISER D-FB 230HP por 6.500€ (Año 1992)Tel. 977 68 00 02 RIO CABINFISH 650 + MERCRUISER 140 HP D-FB por 9.500€ (Año 1996) Tel. 977 68 00 02 SEMI-RIGIDA BWA FIVE TEEN 5.08MT + YAMAHA 90 AETOL + Remolque por 11.800€ (Año 2004) Tel. 977 68 00 02

Compro tebeos antiguos, comics de superheroes, albums de cromos, juguetes antiguos (scalextric, madelman, muñecas...) y otros objetos de coleccionismo Tel. 658 02 91 46 TARRAGONA. Vendo relojes, 30% de dto. Primeras marcas: Viceroy, Dolce & Gabbana, Police, Guess, Neo... Avinguda Prat de la Riba, 8 Baixos. Tel. 977 23 03 41

ANUNCIS CLASSIFICATS classificats@noticiestgn.cat 977259911 · 616728550


40 | Contraportada

13 de juny de 2012 |

termòmetre de la setmana

“A La Pobla som tots com una gran família”

Benvingut IKEA

Baixen els fets delictius

Desconcert a Europa

El consistori de Tarragona i la companyia sueca han escenificat ja la pròxima obertura de la botiga a la ciutat.

L’intendent en cap dels Mossos d’Esquadra del territori assegura que les nostres comarques presenten uns índexs de seguretat força elevats.

El rescat de la banca espanyola no aclareix el panorama a la zona euro, que aquest diumenge viurà pendent de Grècia.

L’entrevista

Quico Ramírez ENTRENADOR DE LA POBLA DE MAFUMET F.C.

A

rriba l’hora de la veritat per a la Pobla de Mafumet F.C. Aquest diumenge a les 19h rep el Ieclà en el partit d’anada de la final del play-off d’ascens a Segona B i tot el municipi i els amants del futbol de la província estaran amb l’equip dirigit per Kijo Ramírez. Si bé el club no podrà pujar en ser filial del Nàstic (descendit de categoria), els nois de la Pobla volen posar el millor punt i final possible a una temporada extraordinària. Què li sembla el Ieclà com a rival? Doncs que és un dels rivals més difícils que ens podien tocar. Són experimentats i estan acostumats a jugar aquest tipus d’eliminatòria. A més a més, tenen un camp petit i en el qual el públic pressional molt al rival. Però juguem el primer partit a casa i buscarem un bon resultat d’anada.

Quico Ramírez, a la banqueta del camp municipal de La Pobla. / Ò.M.

Passi el que passi, s’ha defelicitar l’equip per la temporada que ha fet. Els nois han estat molt regulars, tant durant la temporada com durant el play-off d’ascens. Hem mantingut el nivell competitiu molt alt durant tot l’any.

TARRAGONA

I això que fa setmanes que saben que no podran pujar a Segona B amb el descens del Nàstic. Sí, però això són coses de despatxos i els nois es mouen per les ganes de competir i de millorar, tant col·lectivament com a nivell individual. Són tots molt joves i han de progressar i aprendre de les noves experiències com aquesta que estan vivint. Veu algun dels seus joves jugant a primera divisió en el futur? Tots han millorat durant la temporada, però encara són joves i tenen molt de marge per progressar. Evidentment tenim un equip d’on poden sortir futurs jugadors dels grans clubs espanyols. I a vostè, el veurem algun dia entrenar un equip d’un categoria més alta? L’entrenador depén dels resultats i, de moment, no em puc queixar. Però no m’agrada parlar de futurs hipotètics. Es parla de vostè com a futur entrenador del Nàstic. És una situació real i agraeixo que el club pensi en mi per portar el primer equip. Jo sóc del Nàstic de tota la vida i seria un repte molt bonic. Però

REUS

“Sóc tarragoní i del Nàstic al 100%. Ser l’entrenador del primer equip seria un repte personal molt bonic” de moment no hi ha res concret i ja veurem què passa durant l’estiu. En altres ocasions ja s’havia parlat de mi com a entrenador del primer equip i al final no va ser possible. Qui és més famòs a la Pobla, vostè o l’alcalde Joan Maria Sardà? (Somriu) Aquí som tots una gran família i l’alcalde, com a responsable del municipi, també és responsable de la marxa de La Pobla. Joan Maria Sardà ha posat molt d’esforç en l’equip de futbol i treballa perquè el nom de La Pobla se senti a tot l’Estat. Els bons resultats són un premi per nosaltres i per a l’alcalde, però també per a tota la ciutadania que està amb nosaltres. Què veurem si venim al camp el diumenge? Un equip intens i amb mentalitat guanyadora. Buscarem la victòria en tot moment.

VALLS

EL VENDRELL

notíciesTGn núm. 130  

noticiesTGN