Page 1

emporium e g i l e a m Eenitgav u * beat ol r v metposte

ok? o b e c a geen f stje ee geen f

de 4 w’s

OH, SNAP! De tien slechtst verdienende artiesten

de intro verhalen van : Iris Driessen YoĂŤlle Smith Mandy Raaijmakers Simon Onbelet

Simon Onbelet CO1K IEMES 243528


Imagination far beyond your fantasy

Naat piek Naaiclub Eindhoven


Inhoudsopgave De 4 W’s blz 4 geen faceook? geen feestjeblz

5

De 10 slechts verdienende artiesten

De intro verhalen

blz 6

blz 12

groen naar je event toe

De ultime testblz

blz 14

15

emporium 3


De 4 W´s

weetjes, werk, wensen en welche

weetjes. laten we eens beginnen met dat ik Simon heet. Ik speel al vijf jaar gitaar en zit ook in een band genaamd Moonlit Universe. we treden nog niet vaak op, maar dat komt nog wel, altans dat roepen we al twee jaar. ik studeer nu aan de CO-IEMES, dat is een afkorting voor Communicatie- international events music and entertainment studies. daarnaast heb ik ook een klein evenementen bureau genaamd OH, SNAP!. daarin werk ik samen met Iris Driessen die dezelfde opleiding volgt en met café de preek. dat is tevens ook mijn stamkroeg.

emporium 4

werk momenteel werk ik bij eetcafé `de buren`en bij cafè `de preek`. dat is dus allebei horeca werk. ik werk bij allebei de cafès nu net iets meer dan een jaar. ik ben er gaan werken omdat ik was gestopt met de opleiding automotive en dus iets moest hebben om de dag mee te vullen. daarvoor en ook een stukje tijdens heb ik bij de jumbo gewerkt. daar heb ik in totaal drie jaar gewerkt als vakkenvuller, maar daar had ik het toen helemaal mee gehad. later wil ik gaan werken in de evenementen organisatie en het liefst in de muziek-evenementen organisatie.

wensen het liefst wil ik dus werken in de muziek-evenementen organisatie. ik zou willen dat OH, SNAP! van de grond komt en ik er mijn geld mee kan verdienen. ook speel ik dus in een band en het zou mooi zijn als ik daar geregeld mee op zou kunnen treden. daar hoef ik alleen niet veel geld mee te verdienen, want dat is puur hobby. maar als ik er geld mee verdien is dat natuurlijk altijd mooi meegenomen. en ik wil later een hond, ik heb eigenlijk altijd een hond gehad en ik daarom wil ik later zelf ook heel graag een hond. maar dan moet ik daar wel de ruimte voor hebben.

welche mijn moeder is afkomstig uit het dorpje Renchen, In duitsland. Daardoor ben ik in principe half Duits. de helft van mijn familie is ook duits en daarom zie ik die ook niet heel vaak. thuis spreken wij bijna nooit Duits en ik kan het ook niet heel goed. Wat ik van mijn Duitse kant wel mee heb gekregen is de Duitse uitspraak. Ik kan dus niet heel goed Duits spreken maar het komt wel heel overuigend over. ik vind Duitsland ook een heel mooi land en ik zou het niet erg vinden om er ooit te gaan wonen.


geen facebook? geen feestje

Is er tegenwoordig nog één evenement te vinden dat geen eigen facebook pagina heeft? Ik durf het te betwijfelen. En dat ene evenement dat geen facebook pagina heeft, komen daar wel mensen op af? Dagelijks stromen de meldingen binnen van evenementen waar je echt heen moet komen, althans dat is wat ze zelf beweren. Maar hoe weten ze dat ik daar wel heen wil? En dat ik de doelgroep ben die ze willen bereiken? Er wordt gewoon een evenement aangemaakt en iedereen die bevriend is met een van de organisatoren krijgt een uitnodiging. Daarmee bereik je dus heel veel mensen die je eigenlijk niet wil bereiken, omdat ze toch niet naar je evenement willen komen, maar ook een deel wat wel wil komen. Heel effectief en praktisch gratis. Je kunt ook meteen zien hoeveel mensen er “zeggen” dat ze komen. En die mensen die niet willen komen klikken het evenement gewoon weg. Het aanmaken van een evenement is ook heel eenvoudig, voor een verjaardag wordt tegenwoordig zelfs een evenement aangemaakt. Facebook wordt ook gewoon gebruikt om te kijken hoeveel mensen er komen en omdat organisatoren te lui zijn overal flyers uit te delen en overal reclame te maken. Er wordt hier en daar een poster opgehangen waar dan op staat dat je het facebook evenement moet “liken”. En als je dat gedaan hebt dan krijg je alle reclame acties te zien. Een reclame op tv? Nee joh, dat is veel te duur. Gewoon met je iphone opnemen en op facebook plaatsen. Iedereen waarvan je wil dat zij het filmpje te zien krijgen, krijgen het te zien. Maar die mensen die vergeten zijn het evenement te “liken”? Er wordt tegenwoordig ook gewoon vanuit gegaan dat je facebook hebt. Nou is daar wel iets voor te zeggen aangezien 91% van de jongeren tussen de 16 en 25 jaar in Nederland facebook heeft. Maar is dat dan de nieuwe manier van reclame maken? Gewoon thuis een poster in elkaar hobby’en en op facebook zetten. Daar heb je toch praktisch alle jongeren mee? Op die 9% na dan die geen facebook heeft, maar die worden waarschijnlijk wel geïnformeerd door hun vrienden die wel facebook hebben. Maar als je dus geen facebook hebt dan hoor je er niet bij, ben je niet op de hoogte van de laatste reclame acties van een evenement en kun je niet zeggen dat je komt. Je kan alleen nog niet direct vanuit facebook je ticket bestellen voor het evenement. Als ze die optie wel zouden maken dan zou je bijna verplicht zijn facebook te nemen. Gelukkig zijn er nog lekker ouderwetse websites waar je een ticket kan bestellen. En wat krijg je te zien als je het evenement aanklikt waar je een kaartje voor wil bestellen? Inderdaad, een link naar de facebook pagina. Is er een plek waar facebook niet is? ik denk het niet. Het is waarschijnlijk ook een kwestie van tijd voor die overige 9% ook facebook heeft. En de nieuwe generatie, die krijgt in de toekomst gewoon het vak “facebook” op school.

emporium 5


de 10 slechtst verdienende artiesten wie staan er in de top 40 best verdienende artiesten eigenlijk onderaan? Iedereen is altijd maar benieuwd naar de best verdienende artiesten en wil natuurlijk weten wie er bovenaan staat. Op het internet zijn honderden lijsten te vinden over hoeveel artiesten verdienen. Maar wie staat er nou onderaan de top 40 lijst? En hoeveel verdienen zij eigenlijk? 1. Mötley Crüe $5,376,272

Een glammrock band opgericht in 1981 door nikki sixx in Los Angeles. Het leven van Möntle Crüe washet echte rockers leven dat voornamelijk bestond uit seks, drugs and rock ’n roll. Möntle Crüe staat bekend om de nummers: Kickstart My Heart, Home Sweet Home, Piece Of Your Action en Shout at the Devil.

emporium 6

Het autobiografische boek over de band, genaamd “the dirt” wordt verfilmd en komt waarschijnlijk dit jaar uit.

2. Steely Dan $5,389,509

Een jazz/pop band, opgericht in 1972 in Amerika. De band bestond voornamelijk uit Walter Becker en Donald Fagen. Verder hadden ze nog sessie muzikanten in dienst die met hun mee speelde en albums opnamen. Sessie muzikanten zijn muzikanten die een band inhuurt om met hun mee te spelen. De groep sessie muzikanten achter Steely Dan kan dus iedere keer uit verschillende mensen bestaan.

3. New Kids On The Block $5,519,805

Een boyband opgericht eind jaren 80 begin jaren 90 in Boston door producer Maurice Starr. New Kids On The Block bestond uit vijf leden, de broers: Jorden, Jonathan, Joey, Donnie en Danny. Ze hebben meet dan 70 miljoen albums verkocht. In 1994 ging de boyband uit elkaar, daarop volgde een re-

ünie in 2008 en toen hebben ze een nummer opgenomen met Lady Gaga genaamd “Big Girl Now”.

4. Justin Bieber $5,523,459

Iedereen kent hem wel. Sommige haten hem andere adoreren hem. Het Canadese jochie bracht zijn eerste album uit in 2009 genaamd My World. Justin Bieber is bekend geworden dankzij youtube met het nummer “One Time”. Wat misschien niet iedereen weet is dat hij zichzelf drums, gitaar, piano en trompet heeft leren spelen. Hij is op zijn twaalfde begonnen met zingen, hij heeft toen mee gedaan met een lokale zangwedstrijd en is daar 2de geworden.


5. Sugarland $5,632,406

Een Amerikaans duo dat countrymuziek maakt. De groep is begonnen met 5 leden in 2004. Hun debuut album heet Twice the Speen of Life en daar zijn twee miljoen exemplaren van verkocht. Sinds 2006 bestaat de groep uit nog maar uit twee personen.

6. Backstreet Boys $5,712,050

de tweede boyband uit het lijstje. de backstreet boys zijn afkomstig uit Orlando, Florida in Amerika en is opgericht in 1993. de backstreet boys zijn ontdekt door Lou Pearlman. de populaire boyband bestond eerst uit Howie Dorough en AJ McLean, Kevin Richardson is er via een auditie bij gekomen. Later is Kevin Richardson er ook bij gekomen via een auditie en hij stelde voor om zijn neef Brian littrell mee te laten doen. En zo zijn de backstreet boys ontstaan.

7. Rush $5,819,304

een progressieve rockband opgericht in 1968 door Alex Lifeson, John Rutsey en Jeff Jones. Jeff Jones de bassist is later vervangen door Geddy Lee. De leden van Rush stopte er steeds mee en kwamen dan weer terug. Rush is zelfs even helemaal opgeheven geweest, maar in 1971 werd de groep serieus en in 1974 kwam hun eerste album uit.

al zijn eerste album uit. hij werd wereldwijd bekend door zijn album “my way” en door het album Confessions. daartussen is nog het album “8701” uitgekomen

10. Linkin Park $5,190,655

8. Foo Fighters $6,013,257

een Amerikaanse rockband opgericht door multiinstrumentalist Dave Grohl. Dave Grohl was d voormalig drummer van Nirvana. Een belangrijke inspiratiebron voor Foo Fighters is dan ook de grunge. Foo Fighters traden voor het eerst op in 1995. het laatste album dat ze uitgebracht hebben is “medium rare” in 2011. Foo Fighters is ontstaan na nirvana, hun eerste nummers waren nummer die Dave Grohl geschreven heeft tijdens zijn periode bij Nirvana.

9. Usher $6,292,586 een Amerikaanse R&B zanger en acteur. Usher is met de hulp van Sean Combs in de R&B-wereld terecht gekomen. op 15 jarige leeftijd bracht Usher

de Amerikaanse rockband vindt zijn oorsprong in Agoura Hills, Californië. de band is opgericht in 1996. hun bekendste nummers zijn “in the end”,”numb/encore” en “new devide”. linkin park heeft in hun hele carriëre meer dan vijftig miljoen albums verkocht en twee Grammy’s gewonnen.

emporium 7


volbeat

volbeat is een deense band. de muziek die ze spelen is een mix tussen western, hardrock en metal. hun laatste album is “beyond hell and above heaven�.


OH, SNAP! OH, Snap! Is een organisatie waar waarschijnlijk weinig mensen het bestaan van weten. Sterker nog, ik denk dat het aantal mensen dat OH, Snap van naam kent op een hand te tellen is, onze vrienden niet mee gerekend. Het is namelijk het evenementen bureau van mij en van een vriendin van mij genaamd Iris. OH, Snap! Is nog niet heel lang bezig, het bestaant nu ongeveer een jaar. Tot nu toe hebben we nog niet veel gedaan, het enige wat we gedaan hebben is een zogenaamde “Battle of the Bands”. Waar, de titel zegt het al, bands tegen elkaar strijden voor een beker en natuurlijk de titel “King of OH, Snap!”. We zijn bij het idee van OH, Snap! Gekomen dankzij onze opleiding. Wij zijn namelijk studenten aan de CO-IEMES en wij dachten “waarom wachten met het organiseren van een evenement als het ook nu kan”.

emporium 10

En zo was het evenementen bureau geboren.

Hoe we op de naam gekomen zijn? De naam hebben we eigenlijk maar half zelf bedacht. In een chat bericht met een andere vriend van mij had ik heel vaak de zin “snap je” gebruikt, waarop die andere jonge reageert “ oh, snap”. En toen wij dat antwoord lazen

dachten wij allebei OH, SNAP! Dat wordt de nieuwe naam. OH, Snap! Is namelijk een uitdrukking voor wanneer je een ingeving krijgt. Onze pay-off is daarom ook “zo kan het dus ook” Het gedachtegoed achter OH, Snap! Is eigenlijk dat wij mensen willen verrassen. Wij willen als arme studenten laten zien dat het moge-

lijk is je doel te behalen als je het gewoon gaat doen en gewoon doorzet. Als je weet wat je wil en er echt voor gaat kun je praktisch alles en dat is wat wij doormiddel van OH, Snap! duidelijk willen maken. Wij als studenten kunnen een heel vet feest neer zetten

zonder eigenlijk veel ervaring of een groot budget. Wij zijn nu bezig met een project wat een stuk groter is dan de “Battle of the Bands” en het gaat “Kersenpop” heten. De vraag is alleen nog of we het qua tijd en vergunningen rond krijgen, maar zoals ik al zei, als je maar hard genoeg je best doet is alles mogelijk. Het evenement wordt gehouden in Uden en daar houdt het ook zijn naam aan over, Uden was namelijk een kersendorp en dan is de link naar kersenpop al vrij snel gelegd. Het wordt een evenement voor ongeveer 1000 man, in een grote tent, en het wordt aangekleed in een oud tintje met dus ook decor stukken die weer terug refereren naar het vroeger naar de kersentijd. En dan is het de bedoeling om daar dan wel moderne muziek naast te zetten zodat je modern in een oud jasje krijgt.


Of we daarna al plannen hebben? ja daarna is het natuurlijk weer tijd voor de tweede editie van “Battle of the Bands”. Dat was het eerste jaar een groot succes dus we hopen dat het dat dit jaar weer wordt. Maar daar zijn we eigenlijk wel van overtuigd, want iedereen die vorig jaar geweest is wil hier zeker weer bij zijn en dan proberen we natuurlijk ook weer nieuwe mensen naar ons toe te lokken. En daarvoor gebruiken we de nieuwe dingen die we op school geleerd hebben en natuurlijk de ervaring van de vorige keer. Wij zijn nog niet echt bezig geweest met MVO, maar dat is voornamelijk omdat wij eerst moeten zien of wij ons hoofd boven water kunnen houden aangezien wij er tot nu toe geen cent aan verdient hebben en daarom hebben we nog geen tijd gehad om geld te besteden aan dingen als MVO. We houden wel de trends in de gaten en proberen daar op onze budget ma-

nier iets voor te verzinnen zodat wij daar toch ook een beetje aan mee kunnen doen. Daarom was “Battle of the Bands” ook een wedstrijd en niet gewoon 4 bands die op komen treden, want een wedstrijd zet toch een bepaalde sfeer neer. Onze visie is om later kersenpop bij de grote evenementen te laten horen als lowlands, pinkpop

Wij willen ons gaan onderscheiden door vooral goedkoop te blijven en als mogelijk zelfs gratis. En wij willen natuurlijk er voor zorgen dat mensen voor het evenement komen en niet voor de muziek, maar dat is wat bijna ieder muziek evenement waarschijnlijk wel wil. Daar hebben wij misschien al een manier voor

en zwarte cross. Dat is misschien wel erg hoog gegrepen, maar wij denken “als je het niet probeert kom je er sowieso niet”. En wij zitten er niet mee als het niet lukt dan blijven we gewoon door gaan op het niveau dat het wel gaat. Wat voor ons heel belangrijk is, is te weten dat we het in ieder geval hebben geprobeerd en daar hoort het nodige vallen en opstaan bij.

gevonden, maar we moeten nog kijken of het aanslaat. Wat die manier dan is? ja dat is lastig uit te leggen dat moet je zien om het te begrijpen, maar het idee is om niet de bands op een terrein te laten spelen maar in een wereld. Je moet het zien alsof wij een decor maken dat eigenlijk het hele terrein vult. Als wij bijvoorbeeld het thema “hemels” nemen

dan zie je op het terrein overal wolken en dan is het dus ook de bedoeling dat je de grond eigenlijk niet ziet maar alleen maar wolken en dat de ingang eruit ziet als ons beeld van de hemelpoort en dat je echt het gevoel krijgt dat je in de hemel bent, of in ieder geval dat je er van overtuigt bent dat de hemel er zo uit ziet. Het voordeel hieraan is ook dat het ieder jaar dus heel anders is, ieder jaar krijg je een nieuw decor en daardoor is het evenement ieder jaar weer anders waardoor mensen terug blijven komen. Als je even om OH, Snap! heen kijkt is wat wij eigenlijk willen bereiken niet meer dan dat wij ons geld willen verdienen door het organiseren van muziek evenementen. En wij hoeven geen villa te hebben en 5 limousines wij willen kunnen doen wat we leuk vinden en dat is het organiseren van evenementen.

emporium 11


De intro verhalen

inoede g n e e t ze de ezen da ntro vond ik w e b t f ng MES hee deel van de i el en toen gi E I . t s t fee onder e taf kkig en groo eukste en grot ezingen. gelu ome l e s t n a e a w h a o . e me t c De intr n organiseren e met z’n all le zaal oest er op he e h e e w d een n tro kun s, daar zaten n moest kst. en dan m . Dat was dus a d n e tu en te ier uit worden b n t bierkan nd muziek mak oekje met de e e k h n o dat dat b gedr ba tus was n. dat was om n er een aal een de band, bier a m k e r l e l i a we de b staa an moest hadden eider v et nadeel van fel had getapt l a t r e a d p a o d mn a h die je iertje halfe e b mando v e bedoeling. n n e k e d l e r e o g als tt st w s no . hele za ept moe aan kon erkantu h i c t b s e e i e eeg was nd. hij g n d l r t a r e e n e m h e m e w rdie een e ntine dat j snel naam ve aats van n de ka ijn was, was l vrij j i a i b p k a o n t o j f zi pl de ns maar in heeft wat wel , die overige onze klas ook , . n n e e v d j r i o d w t ha chr oor Kars ui r over EMES” s oom op. daard mer bie e intro heeft t fietspad “I r slag d op he was de m n o e tijdens o o r t g et sla EF” en moest m chreef hij “I kregen. s ge “IEMES” ijnaam “IEF” b Kars de

:

aal h r e v n ge mijn ei

Iris D riesse n

De int r ten. D o draait al a l bij an t kennismak emaal om h et dere w en is kreeg eer ne gelukt kennismake h g . Bij n ling d ij het voor atief. Zo sommig met je ‘ni m at we o e euwe’ e was di auto u een au lkaar om e est een kl k e i a n it had to ond r IEF sgenoo druk p lasgenoToch w den ge er de van te t IEME o a z p S schr sitief, betrap ren er een ocht, bego ost it’s z maken. Ook i nnen w ouden pen. W aantal was he jven, maar e p missch aarop lak t d mensen ze i e bang d er snel de ken. Nadat e bedoemaken’ en is het d en klasgen at d auto o w oot on , e nder t e een s geru e eigenaar gelukt de intro d auto van e plakke ee st va . us, he n. b ik m n blind iem stelde. ‘ n de auto Doe ma ons zo e kapo and.’ ar rus u t gela K ti chen. ortom, met Het ke het ‘k g, nnisma e ken is nnisdus

emporium 12


Yoëlle Smith De

Intro van IE MES was opzi ch wel leuk papa’s en de bedacht. Het mama’s, de e hele concept n geltjes en d ligion, de a met de e duiveltjes ankleding al van IEMES is lemaal super ervan was mi m y g aaf en leuk render.. alleen de ui Het eten was t v o e r i ng lekker en go ed geregeld, dat vond ik veel mensen echt onnodig klaagden ero ! Er was vol maal erg goe ver maar d o e nde keuze en d. Ook was e het smaakte r een uitgeb uiteten bij allereid ontbijt La Place met en zijn we z de hele groe Wat wel mind e l f s p gaan . er was, was dat het zo i hadden ze ec js en ijs ko ht iets aan ud was in de moeten doen! heel erg vee tent daar Maar de DJ o l goed het w p de feestav as een super MES sfeertje ond maakte gezellig fee ! st met een t ypisch IE-

jmakers Mandy Raai n dit schooljaar

e te doen aan de ineeg je de keuze om me kr het verIn het begin va snel gemaakt. Ik vond s wa e uz ke jn Mi g. rin leid leiding kenden. ‘s Mo op tro van onze IEMES op de n va d an em ni ik aangezien n bekend standig om mee te doen rden meteen de klasse we ar Da . ys nt Fo j bi elen ededen aan gens moesten we verzam leen de mensen die me al g, da e di er s wa jf, fiets naar ons verbli gemaakt. Niet iedereen de t me n le al n z’ t kken we me een groot de intro. Toen vertro paar grote tenten en n ee n de on st ar Da i. re-d de tenten gebracht. Na ar de sportvelden van We na al n re vo te n gage was va tenten springkussen. Al je ba had bemachtigd in de k le pp aa sl n ee en en gevond meezong met de dat je je bagage had doeling dat iedereen be de s wa t He . en te nn ond er een straf op je kon de biercantus begi st et ni t di je ed De ekozen. dronk. Na de liedjes die waren uitg zoveel mogelijk bier je t da om er t he ng gi t feest met een dj. Na oo wachten. Uiteindelijk gr n ee i -d re We n va urg de kantine biercantus was er in n speurtocht door tilb ee er s wa en nt te e ud n te ko opdracht varieerde va ze De en vreselijke nacht in . ht ac dr op t me . De en een lijst est worden uitgevoerd georganiseerd. We hadd mo s le Al . el uv he de zingen op kreeg daar naakt oversteken tot deze toch gewonnen en d ha en ht ac dr op n de haal cafe Bolle een feest in groep met de meest be er s wa g da ze de n t einde va best een prijs voor. Aan he Iedereen had goed zijn n. ge li ei rh le Al n va teken georganiseerd in het top feest. gedaan en het was een

emporium 13


groen naar je event toe Ik heb een kans gezien om de evenementen wereld milieu vriendelijker te maken. Dat doe ik door te kijken wat er allemaal milieu onvriendelijk is en wat er aan veranderd kan worden. Op het evenement zelf is al veel nagedacht over milieu vriendelijkheid. Maar ik heb zelf gekeken naar alles om het evenement heen en het leek mij dat het vervoer van en naar evenementen het meest milieu vervuilend is. En ik denk dat op dat gebied nog veel te halen is in milieuvriendelijkheid. Daarom is mijn centrale vraag voor: hoe kunnen we het vervoer van en naar een concert milieu vriendelijker maken. Om tot mijn antwoord te komen heb ik de volgende deelvragen gebruikt: wat doet MOJO momenteel aan MVO, Welke vervoersmiddelen worden het meest gebruikt naar de concerten van MOJO en welke brandstof is het meest milieuvriendelijk. MOJO concerts doet al veel op het gebied van MVO, ze doen zelfs al iets aan MVO op het gebied van backstage vervoer. Daarvoor hebben ze namelijk een elektrische scooter. Het meeste gebruikte vervoersmiddel in Nederland is de auto, gemiddeld wordt daar ,volgens cijfers van het CBS, 16,51 km per persoon per dag mee gereden. De minst vervuilende brandstof voor voertuigen is elektriciteit. Deze stoot wel koolstofmonoxide uit maar niet direct. De centrales waar de energie vandaan komt stoten de koolstofmonoxide (CO) uit, maar desondanks is de elektrische auto nog steeds het milieu vriendelijkst.

emporium 14

LPG heeft een CO-emissie van 9,1 miljoen kg. benzine heeft een COemissie van 222,2 miljoen kg. diesel heeft een CO-emissie van 5,9 miljoen kg. de elektronische auto heeft dus geen directe uitstoot. maar er zijn ongeveer 5912 volledig electronische auto’s in Nederland. de centrale waar de energie vandaan komt stoot wel uit. Om 1 miljoen kWh op te wekken wordt 620 ton CO uitgestoten. Maar een auto accu heeft geen 1 miljoen kWh, deze heeft gemiddeld maar 40 kWh. En daarom moet je 620 ton CO eerst delen door 0,00004 miljoen kWh die een auto accu heeft en daar komt 0,0248 ton uit wat gelijk staat aan 24,8 kg CO. dat maakt 5912 x 24,8=146617,6 kg CO dus 0.15 miljoen kg. De MVO kans die MOJO concerts kan benutten is het vervoer van en naar een concerten milieuvriendelijker maken door elektrische bussen in te zetten die festivalgangers van en naar dichtbij gelegen stations brengen. Mensen willen met die bus gaan omdat je dan korting krijgt op je toegangskaartje en niemand hoeft te bob’en. Daardoor zijn er minder mensen, onder invloed van alcohol, in het verkeer, dus minder verkeersongelukken. Dit is ook financieel mogelijk, omdat je milieusubsidie kan aanvragen en omdat je geld bespaart aangezien je minder parkeerplaatsen nodig hebt. En dat geld verdient de overheid weer terug omdat er minder verkeersongevallen zijn, die de overheid heel veel geld kosten.


de ultime test wat is nou het beste schoonmaakmiddel? het vervelenste deel van een evenement, maar ook een heel belangrijk deel is het opruimen en schoonmaken. Maar wat is nou het beste schoonmaakmiddel? Als je de reclames moet geloven, dan zijn alle schoonmaakmiddelen de beste schoonmaakmiddelen en hoef je dus niet te kiezen. Maar er zijn toch verschillen. De schoonmaakmiddelen worden beoordeeld op: prijs, hoeveelheid, geur en effectiviteit. de schoonmaakmiddelen die aan bod komen zijn: ajax, cif, Mr Muscle, cillit bang en Andy.

we beginnen met Ajax. Voor een fles Ajax allesreiniger eucalyptus van 1000 ml betaal je gemiddeld €2,50. Maar die ruikt dan wel heel goed en je blijft hem ook best lang ruiken. en hij maakt ookt best goed schoon. Ajax is dus een goed schoonmaakmiddel maar wel een beetje duur.

voor een flacon cif power cream lemon betaal je afhankelijk van waar je hem haalt tussen de €1,50 en de €4,00. Hij ruikt zoals de naam al doet vermoeden naar citroen en dat vindt ik persoonlijk heel cliché. Wel is gebleken dat je van de geur van citroen meer zin in schoonmaken

krijgt. Daar valt dus ook iets voor te zeggen. Qua effectiviteit is cif net zo goed als Ajax. Maar afhankelijk van waar je het haalt is cif dus iets duurder, de geur is niet heel geweldig, maar de effectiviteit is goed. En de fels is iets kleiner dan de Ajax fles maar het is een spuitfles dus daarmee gebruik je inprincipe ook minder.

Mr Muscle reiniger keuken lemon kost per flacon à 50cl gemiddeld €2,00. Dat is dus een vrij kleine hoeveelheid en daardoor is de prijs een stuk hoger als je het weer omrekent naar prijs per liter. Verder is de geur niet heel denderend, hij is minder sterk dan bijvoorbeeld de geur van Ajax en Cif. Ook is het weer een citroen geur en daar hou ik niet zo van. Maar Mr Muscle reinigt wel heel goed. Mr Muscle maakt alles net iets makkelijker schoon dan bijvoorbeeld Ajax of Cif

een fles Andy allesreiniger Lavendel fris kost per flacon à 75cl gemiddeld €1,40. Andy ruikt erg goed en is dus ook vrij goedkoop. Qua effectiviteit is Andy vergelijkbaar met Ajax en Cif. Andy is dus goedkoop, ruikt goed en is maakt goed schoon. Daarom is naar mijn mening Andy allesreiniger Lavendel fris het beste schoonmaakmiddel

emporium 15


emporium af  

magazine voor school maar dan nu af

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you