Page 1

8

Seniorliv

Interview

FREDAG DEN 31. MAJ 2013

»Jeg kan virkelig godt lide at være blevet lidt ældre« I DR2-serien ”Fauli, fed og færdig” undersøger Søren Fauli, hvad der sker med kroppen, når man bliver ældre. Men selv om alderen trykker, nyder han den ro og respekt, som følger med. SIMON KUDAL

| specialmagasiner@jp.dk

S

øren Fauli er 49 år gammel, har en 16 år yngre kone og er far til fem, hvoraf den sidste kom til verden for ganske nylig. Han har med andre ord alle mulige grunde til at holde alderdommen fra døren så længe som muligt. »Jeg betragter ikke mig selv som gammel endnu, men det er jeg jo på vej til at blive. Så spørgsmålet er, hvordan man griber alderdommen an – når man først er 65, er det for sent. Det er nu, man skal prøve at anlægge sig en sundere måde at leve på,« siger Søren Fauli, der både kan skrive filminstruktør, radiovært og billedkunstner på cv'et. Sund aldring Denne gang er han ikke selv bag kameraet, for programmerne med titlen ”Fauli, fed og færdig” er skabt i et samarbejde mellem DR2 og Center for Sund Aldring på Københavns Universitet. »Grunden til, at Center for Sund Aldring eksisterer, er, at vi står over for en næsten eksploderende ældrebefolkning. Antallet af ældre over 65 stiger meget voldsomt i forhold til yngre generationers størrelse. Hvis vi ser på, hvordan ældre mellem 65 og 75 traditionelt set klarer sig i sygehusvæsenet, har vi slet ikke råd til det. Derfor bliver vi nødt til at finde en ny måde at være ældre på,« siger Søren Fauli. I tv-serien guider og forklarer eksperter, læger og forskere Søren Fauli, mens han smider lidel-

Hvis man kan disciplinere sig til at dyrke motion, jamen så udskyder man alderdommen Søren Fauli Filminstruktør


Seniorliv

FREDAG DEN 31. MAJ 2013

9

Mongoliet:

Stepper og nomader At rejse i Mongoliet er en sjælden kultur- og naturoplevelse. Ud over Ulaan Bator besøger vi den lille by Erdenebulgan, Bogd Khan-bjergene og skoven ved Otogt Springs. Vi ser det buddhistiske kloster Amarbayasgalant i den smukke floddal Iven Gol og skal opleve den traditionsrige Naadam-festival.

serne på bordet til frit skue. Han får set nærmere på hæmorider, nyresten, vejrtrækning, vandladnings-problemer, søvnmangel, dårlig kondition, overvægt og forhøjet kolesterol. Skavanker, som de færreste ville dele med resten af landets befolkning, men det bekymrer ham ikke – tværtimod. »Jeg er med for at få opmærksomhed – det holder mig ung. Men jeg står jo også i den situation, at min kone er 16 år yngre end mig selv, og jeg har et barn, der lige er blevet født. Det vil sige, at jeg kan regne med at have hjemmeboende børn, til jeg er 68 år. Så vil det jo være meget smart for mig at fungere og ikke være totalt smadret af alderdom,« siger Søren Fauli, der nu er blevet klar over, at en sund livsstil kan udskyde mange af de alderstegn, han så småt er begyndt at mærke. »Der kommer langsomt symptomer, som for eksempel ikke at kunne sove ordentligt om natten og være nødt til at bruge briller. Det er vildt irriterende. Jeg har også lige overanstrengt min skulder i sidste uge; det var aldrig sket, da jeg var 25. Hvis man kan disciplinere sig til at dyrke motion, jamen så udskyder man alderdommen ret meget på mange forskellige parametre – også på hjernens funktionalitet. Det, man virkelig selv kan bidrage med, det er helt klart at få rørt sig,« siger Søren Fauli, der i programmet fik tjekket sin kondition, som viste sig at være rigtig dårlig. Derfor blev motion for første gang en del af hans hverdag. For eksempel blev et program, hvor han skulle løbe 15 minutter ad gangen en stor succesoplevelse, fordi det var nemt at overskue. Men selv om grundstenen er lagt, kan det være svært at holde de gode vaner ved lige. »Jeg ved ikke helt, hvor meget jeg har lagt min livsstil om. Jeg var med i de her programmer, og det gik meget godt, men det er jo svært at opretholde. Specielt i øjeblikket, fordi jeg har en super stor interesse for madlavning, og jeg skal være med i tv-programmet ”Master Chef”. Så kan det være svært at være lige sund hele tiden,« siger han. Mange jern i ilden Ud over at være omdrejningspunkt i ”Fauli, fed og færdig” er han også radiovært på programmet ”Løsgængeren”, hvor han idéudvikler og udtænker lovforslag med forskellige gæster. Lige siden han var ung, har han også flittigt sprunget mellem forskellige medier. Det startede i 1979, da 16-årige Søren Clemmensen Møller blev en del af punkmiljøet i København, hvor han både skabte et fanmagasin for punkmusik, der hed ”Psychic Attack”, og

Søren Fauli er mere glad for den respekt, der følger med alderen, end han er for at få taget blodprøve. Foto: DR

Lige så overvældet man bliver af mongolernes gæstfrihed, imponeres man af naturens vilde og uberørte karakter. Vi skal både slå lejr ved Bogd Khan-bjergene og ved skoven ved Otogt Springs. Vi skal se, og hvis man har lyst til at bade i, den dybeste sø i Mongoliet, Khuvsgul Lake, overnatte i en traditionelt mongolsk ger og spise mad tilberedt over åben ild. Derudover skal vi også opleve Naadam-festivalen. Denne traditionelle festival indledes af dansere, musikanter, atleter og efterfølgende er der konkurrence i brydning, bueskydning og hestevæddeløb. Rejsen vil delvis gå i fodsporene af Charlottes farfar, Henning Haslund-Christensen, der i 1930’erne besøgte Mongoliet og grundlagde det lange og tætte bånd til Danmark. Tag med på en helt unik rejse til Mongoliet med eventyrer og fotograf Charlotte HaslundChristensen som fortæller og rejseleder.

Dagsprogram Dag 1 Afrejse fra København Dag 2 Ankomst Ulaan Bator Dag 3 Ulaan Bator Dag 4 Moron-Khuvsgul Lake Dag 5 Khuvsgul Lake Dag 6 KhuvsgulErdenebulgan Dag 7 Erdenebulgan Dag 8 Erdenebulgan Dag 9 Bulgan Dag 10 Bulgan Dag 11 Bogd Khan Dag 12 Ulaan Bator Dag 13 Ulaan BatorKøbenhavn

Rejseleder: Charlotte Haslund-Christensen har i mange år været medlem af Eventyrernes Klub. Hendes farfar var den kendte opdagelsesrejsende Henning Haslund-Christensen, der i 1930’erne bl.a. rejste i Mongoliet. 9.-21. juli 2013 | 22.900 kr. pr. person i delt dbl. værelse

Rundrejse i Peru, Bolivia og Chile

Bhutan: Tordendragens rige

19-dages rundrejse til disse landes helt unikke seværdigheder. Ud over naturens storslåede skønhed og landenes unikke vartegn lægger vi også vægt på forståelse af kulturerne.

Bhutan i Himalaya er små, isolerede landsbyer, storslåede templer, farvestrålende, buddhistiske festivaler og prægtige landskaber. Vi har flere forskellige rejser i efteråret, bl.a.

Rejseleder: Lise Hermann

Rejseleder: Janus Munk

1.-19. sept 2013 | 34.700 kr.

31. okt-15. nov. 2013 | 29.800 kr.

Den store rundrejse i Marokko

Verdens arv: Nordvietnam og Laos

I Marokko mødes man af en fantastisk natur, en kulturel rigdom og sanseindtryk, der kan slå benene væk under selv den mest berejste. Vi har flere forskellige rejser i sep/okt 2013 bl.a.

På denne rejse har vi samlet nogle af Asiens smukkeste vidundere på en unik rundrejse, der kombinerer det nordlige Vietnam med Laos. En rejse, hvor du har god tid til at gå i dybden.

Rejseleder: Rie Esper Larsen

Rejseleder: Michael Rastrup

4.-18. sept 2013 | 14.900 kr.

17.-30. juli 2013 | 19.890 kr.

Gruppestørrelse: Højst 15 gæster pr. rejse. Se dagsprogrammer på vores hjemmeside.

Rovsingsgade 88 | 2200 København N | Tlf. 7020 2779 www.HorisontRejser.dk

Fortsættes E


10

Seniorliv

Interview

FREDAG DEN 31. MAJ 2013

E udgav en soloplade med titlen ”Fauli til Dauli” for penge, han lånte af sin far. Navnet Fauli hang ved i punkmiljøet og stod på lp-coveret, og det var i den forbindelse, han besluttede sig for at ændre sit efternavn permanent til Fauli. De 15.000 kroner for pladen var givet godt ud, for den grønne vinyl var med til at imponere på både Kunstakademiet og Filmskolen, hvor Søren Fauli blev optaget, selv om han ikke havde andet i bagagen end en 10. klasses eksamen med 7.1 i snit. Efter fire år på filmskolen lavede han afgangsfilmen ”Dagens Helt” med Peter Belli i hovedrollen, og i 1993 instruerede han tv-filmen "De Skrigende Halse", som først var en fiasko hos seere og kritikere, men sidenhen er blevet en kultklassiker. Filmen parodierer punkkulturen og handler om et selverklæret ”dødskultband”, hvis guitarist, Ronni, lyver om, at han er døende for at opnå bandets accept. Filmens succes kulminerede i 1996, da det fiktive band fra filmen spillede en koncert på Roskilde Festival foran 12.000 tilskuere. Søren Faulis morfar, Carl Henrik Clemmensen, der var redaktør på B.T, blev myrdet i 1943, og i dokumentaren ”Min morfars morder” fra 2004 sætter Søren Fauli sig for at tilgive morderen, Søren Kam, der er den sidste nulevende danske SS-officer. I filmen forsøger han via samtaler med sin mor og ved at opsøge Kam at løsne smerten, der har præget hans mors liv, siden hun var 13 år. Filmen bruges i dag i undervisning både på gymnasiet og HF i historie, mediefag og psykologi.

I forbindelse med optagelserne til programmet ”Fauli, fed og færdig” blev motion for første gang en del af hans hverdag. Foto: DR

Frit valg på alle huller … Uanset om du aldrig har haft en golfkølle i hånden, eller du er én af verdens bedste golfspillere – står dørene i Silkeborg Ry Golfklub åbne for alle.

Nordens største golfanlæg

Silkeborg Ry Golfklub tilbyder Nordens største og mest varierede golfanlæg med 54 huller, fitness center og indendørs træningsanlæg. I Silkeborg finder du én af Danmarks bedste baner. De 27 huller er nænsomt skåret ud i kuperet fyrreskov og er anerkendt af både elite- og greenfee-spillere for en unik naturoplevelse, et meget velholdt anlæg og for banens internationale kvaliteter.

54 huller og pay & play Unik natur og internationalt niveau Medlemsskab efter dine behov

I Ry har golfarkitekt Line Mortensen skabt en højkvalitets 18-hullers parkbane, der med årene har potentiale til at nå samme niveau som Silkeborg. Derudover er alle velkomne på den populære Pay & Play bane i Ry, der er anlagt i samme høje kvalitetsniveau.

Pay & Play fra kr. 130,Alle er velkomne til at forsøge sig som golfspiller på den flotte P&P bane i Ry. Priser fra kr. 130,- til 180,(afhængig af tidspunkt). Leje af køller og vogn: Kr. 100,-

Du kan blandt andet vælge imellem …

Greenfee i Silkeborg prime time ....................Kr. 550,Europamesterskabsbanen kan spilles på en hverdag fra kr. 370,-

Silkeborg S Skæ ærbæk Skærbæk

Årslicens til P&P klubben ............................Kr. 1.990,Ubegrænset spil på Pay & Play banen i Ry.

27 holes Championship course

Fuldtidsmedlemskab i SRG .........................Kr. 6.980,-

Linå

Låsby

Fri adgang til Nordens største udbud af golffaciliteter.

Sejs ejs s Virklund

Svejbæk

Silkeborg Ry Golfklub Pay & Play and 18 holes course

Sommervej 50, Resenbro, 8600 Silkeborg, Tel. 8685 3399, info@silkeborggolf.dk Silkeborg-banen: Sommervej 50, 8600 Silkeborg (Tidl.: Sensommervej 15C) Kildebjerg Ry-banen: Skovagervej 200, 8680 Ry www.silkeborggolf.dk

Them

Ry y

TOUCHEREKL AME.DK

Landskendt chokolade-skildpadde Allerede da Søren Fauli dimitterede fra Filmskolen havde reklamebranchen vist interesse for den unge instruktør, og lige siden har han vekslet mellem reklamefilm, spillefilm, tv-serier, radio og billedkunst. Han står bag Kims-reklamerne, der handler om Kims opvækst og den onde bror Jørgen, Polle fra Snave, der også ledte til spillefilmen Polle Fiction, og Toms-reklamerne, hvor Fortsættes E


WWW.GISLEV-REJSER.DK

12

Seniorliv

Interview

FREDAG DEN 31. MAJ 2013

Ugens Rejser

Søren Fauli kan blandt mange andre ting skrive ďŹ lminstruktør pĂĽ sit cv. Her ses han under optagelserne til ďŹ lmen â€?Grev Akselâ€? i 2000. Foto: Arkivfoto

RING 210

1  e r. d k 622& 9

 ' 

SĂŚr

6.998 . r k d tilbu

-12 LĂ˜R 9 -13 0 SĂ˜N 1

Billund Lufthavn Istanbul EKSTRA FLY 6 dg

kr. 5.998

Afr. 23.10.

Den italienske Blomster-riviera 8 dg

kr. 7.998

Afr. 7.7.

   8 dg Afr. 22.6 (Odense) +29.6 (Billund).

kr. 14.498

Norge - pĂĽ sporet af Midnatssolen 7 dg

Toscana - Rom - Sorrento ! " #$ %&  '(% ) nĂŚtter i Rom med byrundtur, Pompei og dejlige Sorrento. Dansk rejseleder. Afrejse fra Billund den 16.6.

8 dage

kr. 6.998

otel Fly + H o t n e r r NB! So un kr. 5.998 k

 kr. 7.998

 

Nordkap Light 8 dg kr. 9.698

  

   8 dg kr. 9.998

 

FÌrøerne 8 dg

kr. 10.998

Afr. 18.7+1.8.

  8 dg

kr. 8.498

Afr. 30.8+13.9+27.9.

Azorerne 8 dg

kr. 8.498

Afr. 25.6+20.8+17.9.

Canada - USA 11 dg

kr. 21.998

Afr. 6.9+14.9+12.10.

SĂŚrtilbud! Sorrento - All inclusive Hotel direkte til havet. Fri vin, vand og    Alle dobbeltvĂŚrelser med havudsigt. Fly fra Billund, Aalborg og Odense. Afrejse den 9.6+16.6+7.7+28.7+4.8+11.8+ 25.8+1.9+22.9+29.9+6.10.

8 dage

kun kr. 8.998

otel Fly + H a n a c s NB! To kun kr. 4.498 fr a

Rundrejse Irland Irlands store sevĂŚrdigheder, inklusiv Titanic-udstillingen i Belfast. Halvpension    retur til Billund. 8 dage. Afrejse den 16.6. kun kr. 6.798

  Nordkap - I samernes fodspor 16 dg

kr. 15.698

Afr. 20.6+27.6+30.6+9.7.

   10 dg Afr. 28.6+19.7+26.7+30.8+6.9.

kr. 8.598

England - Skotland - Wales 10 dg Afr. 1.8+9.8+15.8+31.8.

fra kr. 8.698

 # 

Fly fra Billund, Aalborg og Odense. EnkeltvĂŚrelser uden tillĂŚg. Halvpension.    Lucca, vingĂĽrd, Sienna og Pisa. Dansk rejseleder. Afrejse den 2.6+16.6+23.6+30.6 +21.7+28.7+4.8+11.8+22.9.

8 dage

fra kr. 7.798

SĂ˜REN FAULI PĂ… FILM OG TV

kun kr. 3.698 De skrigende halse (1993)

Prag 6 dg Afr. 9.6+7.7+21.7+4.8+18.8.

Respekt med alderen Den abede punkdreng er blevet senior i reklamebranchen, og det var ogsü temaet i �Deroute� fra 2008, hvor Søren Fauli i en satirisk tv-serie inspireret af virkeligheden undersøgte sit kunstneriske sellout for üben skÌrm. Men selv om man fra tv kan fü indtryk af, at Søren Fauli hverken er tilfreds med sin karriere eller sin kurs mod de 50, sü har han det faktisk rigtig godt. Jeg føler ikke nogen krise – tvÌrtimod – jeg synes pü mange müder, det er dejligt at blive Ìldre. Først og fremmest synes jeg, at folk de respekterer mig pü en anden müde. Da jeg var yngre, tÌnkte jeg altid: �Gud, hvor bliver det fedt, nür jeg bliver voksen, og folk tager mig alvorligt�. Südan føler jeg egentlig, det er nu. Jeg kan virkelig godt lide at vÌre blevet lidt Ìldre og have mere ro med mig selv, i forhold til hvad jeg kan, hvad jeg vil, og hvad jeg skal, siger han. N

PĂĽ pletten (1991)

Berlin halvpension 6 dg Afr. 9.6+14.7+28.7+1.9.

E hans ansigt blev landskendt som abet chokolade-skildpadde. ÂťJeg har bevĂŚget mig i alle medier overhovedet, og jeg mener, det krĂŚver, at man respekterer, at hvert medie har sit eget hĂĽndvĂŚrk. PĂĽ den mĂĽde forholder jeg mig ogsĂĽ ydmygt til radio, for det tager jo ogsĂĽ tid at lĂŚre,ÂŤ siger Søren Fauli, der slet ikke er i tvivl om, at der er masser af tv og ďŹ lm gemt i ham endnu. ÂťDet er da selvfølgelig klart – jeg er uddannet ďŹ lminstruktør – sĂĽ det er dĂŠr, jeg føler mig allermest hjemme. SĂĽ har jeg lavet sĂĽ meget reklame, at jeg jo er senior i forhold til reklameverdenen. Det vil sige, at det kan jeg ogsĂĽ ret godt. Kommerciel kommunikation er virkelig noget, jeg har inde under huden efterhĂĽnden,ÂŤ siger han.

kun kr. 3.598

ForsmĂĽelse (1995)

  " # 10 dg Afr. 21.6+5.7+12.7+26.7+2.8. fra kr. 5.898

Gardasøen Garda 9 dg Afr. 6.7+13.7+20.7+27.7+10.8.

kr. 5.798

$ %  8 dage Afr. 9.7.

fra kr. 9.798

Supermaterialisme (1995) Antenneforeningen (1999) Grev Axel (2001) Min morfars morder (2004) Fjernsyn for voksne (2005) Hvordan vi slipper af med de andre (2007) Deroute (2008)

Jeg synes pü mange müder, det er dejligt at blive Ìldre. Søren Fauli Filminstruktør

Fauli portræt  
Fauli portræt  
Advertisement