Page 1

aan water als

vijand

vriend

en


aan water Iedereen heeft elke dag te maken met water. Water is speciaal en dient niet alleen voor levensbehoefte. Het heeft veel meer eigenschappen die je op het eerste oog niet meteen ziet. Water zorgt voor gelukkige momenten maar zorgt ook voor verdriet. Soms liggen deze twee aspecten dichter bij elkaar dan we denken.


DOOR WATER ONTSTAAT LEVEN p.6

STEDEN WORDEN AFGEBROKEN p.12

water zorgt voor plezier p.16

water verwoest p.24

jouw brief aan water p.28

zonder water geen leven p.38

water laat ons dalen p.3o


DOOR WATER ONTSTAAT LEVEN


Hoi Water,

Waarom is water van belang? Waarom is water zo onmisbaar? Zou er geen andere stof zijn die water kan vervangen? We zijn nergens zo afhankelijk van als water. Het is onze eerste levensbehoefte.. Maar waarom is water van zo’n groot belang. Waarom?

8.


water om te leven Waar zijn we zonder water in het dagelijks leven? Zonder deze eenvoudige vloeistof zou leven niet eens bestaan. Hoe belangrijk water is, wordt vaak vergeten of als vanzelfsprekend beschouwd. Door water komt iets of iemand tot leven. Wij als mensen leven van water. Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit water, en iedereen en alles om ons heen heeft ook water nodig om te kunnen leven of bestaan.

1O.


spectaculaire taken Met water regelt ons lichaam veel. Zo worden met water vitaminen, mineralen maar ook voedingsstoffen naar onze cellen getransporteerd en worden afvalstoffen afgevoerd. Met water versterken we ons afweersysteem en voorkomen we ziektes. Water helpt bij het verteren en opnemen van eten. Ook regelen we met water onze lichaamstemperatuur. Na zuurstof is water de belangrijkste stof voor je lichaam. In water kun je bijna alles oplossen en omdat het vloeibaar is, werkt water als de perfecte manier om stoffen te transporteren in jouw lichaam. Water speelt een rol bij je spijsvertering, lichaamstemperatuur, vervoer van afvalstoffen.

Een van de spectaculaire taken van water is het bewaken van onze ideale lichaamstemperatuur. Als de temperatuur van jouw lichaam warmer wordt dan ca. 37,5 graden, ga je zweten. Dat gebeurt in een warme omgeving, bij inspanning of door koorts. Het transpiratievocht zorgt voor verkoeling: als de zweetdruppeltjes op je huid verdampen, wordt een flinke hoeveelheid warmte verbruikt. Die warmte komt van je huid en van je lichaam: daardoor koel je af. Dat gebeurt continu.

Water speelt een belangrijke rol bij de spijsvertering. Alles wat je eet wordt in je maag door het maagzuur in hele kleine deeltjes veranderd. Alles wat je lichaam nodig heeft aan voedingsstoffen komt uit het voedsel en wordt door je bloed naar al je cellen in al je lichaamsdelen gebracht.

Het meeste water is nodig om afvalstoffen uit je lichaam te halen. Niet alles wat je eet en drinkt heeft je lichaam nodig. Alles wat je lichaam nodig heeft energie en bouwstoffen wordt via het bloed naar de juiste plek in je lichaam vervoerd. Wat overblijft wordt afgevoerd.


steden worden afgebroken


Dag Water,

Vanaf het begin dat wij leven ben jij onze eerste levensbehoefte. Vanaf het begin zijn wij samen een. Maar waarom ben je ook onze vijand? Waarom maak je dingen kapot? Met jou kracht en overtuiging kan je alles aan. Maar waarom? Doen we het niet goed?


water zorgt voor plezier


Aan Water,

Ondanks dat je soms zo verwoestend kan zijn, zorg je ook voor veel plezier. Zodra het warmer word zoekt iedereen je op. Iedereen wil een beetje van jou. Iedereen wil samen zijn met jou. Denk aan het strand, buiten zwemmen, water balonnen. Water bedankt.

19.


hier in nederland Als de opwarming van de aarde doorzet, hoeven we ons over de hoeveelheid water voor drinkwater in Nederland waarschijnlijk geen zorgen te maken. Maar wel over de kwaliteit van het oppervlaktewater. In Nederland is grofweg de helft van de mensen voor hun drinkwater afhankelijk van oppervlaktewater. Dat is water uit het IJsselmeer of de grote rivieren. De andere helft is afhankelijk van grondwater. In Nederland stellen we hoge eisen aan drinkwater. Om aan die eisen te kunnen blijven voldoen, is er schoon oppervlaktewater en schoon grondwater nodig. De zomers in Nederland worden steeds warmer. In de komende jaren zal de temperatuur nog een paar graden stijgen. Onze zomers gaan dan steeds meer lijken op tropische zomers. Klinkt lekker, maar voor het drinkwater is dat niet gunstig. Er komen langere, droge periodes aan, afgewisseld met stortregens.

En dat betekent meer vervuiling in het water. In droge periodes komt dezelfde hoeveelheid industriële vervuiling en vervuiling van huishoudens in het water, maar dat wordt niet verdund met regenwater. Tijdens stortregens kunnen riolen overstromen, waardoor er extra vuil in het water terechtkomt. De zuivering van het water wordt daardoor moeilijker. Meer bacteriën Door de stijging van de temperatuur wordt ook het water in Nederland warmer. Hierdoor kunnen bacteriën zich sneller vermenigvuldigen. Het water in Nederland komt nu bijna nooit boven de 25 °C. Als dat in de toekomst wel gebeurt, is het mogelijk dat bacteriën meer kans krijgen om in ons water te groeien. Zoet wordt zout. Als de aarde opwarmt, stijgt de zeespiegel. Oftewel de hoeveelheid zout water neemt toe en de hoeveelheid zoet water neemt af. Daardoor kan het zoute water steeds verder onze rivieren in stromen.


In Nederland is niemand de baas van het water. Er zijn wel veel organisaties die een belangrijke rol spelen bij het water zoals de drinkwater bedrijven: leveren schoon en betrouwbaar drinkwater, waterschappen: zorgen voor de zuivering van afvalwater, gemeenten: zorgen voor de riolen en het oppervlaktewater bij jou in de wijk, rijkswaterstaat: is verantwoordelijk voor het beheer van grote rivieren, kanalen, het IJsselmeer, de Noordzee en de Waddenzee. Nederland heeft tien drinkwater bedrijven. Zij zorgen er voor dat op elk gewenst moment schoon water uit de kraan stroomt. Ze halen water uit de grond of uit de rivier en maken dat schoon. Brabant Water is een van die drinkwater bedrijven. Zij zorgen ervoor dat bij de mensen in de provincie Noord-Brabant op elk gewenst moment schoon water uit de kraan stroomt. Ze halen water diep uit de grond en maken dat schoon.

Het gezuiverde water gaat via leidingen in de grond naar alle huizen. Als je de kraan opendraait heb je lekker vers en schoon drinkwater. Ooit waren er bijna 200 water bedrijven in Nederland. Veel gemeenten hadden hun eigen waterleidingbedrijf. Er zijn nu nog tien grote drinkwater bedrijven over. Zij leveren kraanwater aan de mensen in hun eigen regio. Het schoonmaken van afvalwater gebeurt door Waterschappen. Ze doen dat in grote rioolzuiveringsinstallaties. Waterschappen zorgen ook voor de kwaliteit van het oppervlaktewater. Dat water moet schoon zijn voor de daarin levende planten en dieren. Waterschappen hebben nog een belangrijke taak: zij zorgen ervoor dat we in Nederland zonder natte voeten kunnen wonen. De Waterschappen zorgen voor goede dijken, dammen, gemalen en kaden. Hiermee zorgen ze ervoor dat het water op peil blijft.


tsunami Een tsunami is een vloedgolf uit de zee die de kuststrook onverwacht overspoelt, vaak wordt deze veroorzaakt door een zeebeving. Zo ontstaat er een golf die zich kan vormen tot honderden kilometers in lengte. Veel mensen, dieren, bomen, gebouwen worden door deze golf getroffen. En vaak wordt zo’n golf meer dan een keer herhaald. De kracht van een tsunami neemt pas af door de wrijving met de kust en bebouwing.

23.


water VERWOEST


natuurramp MET ENORME GEVOLGEN De tsunami van 26 december 2004 Een van de grootste tsunami’s en tegelijkertijd een van de ergste natuurramp van de geschiedenis. Een aardbeving bij Sumatra waardoor een tsunami tot stand kwam met enorme gevolgen. De tsunami is niet alleen verwoestend geweest op land maar heeft ook op de zeebodem schade aangericht. Dat komt omdat de beweging van het water bij een tsunami niet alleen verticaal is maar ook horizontaal. Andere belangrijke tsunami’s uit de geschiedenis zijn op de Samoa-eilanden, 29 september 2009, in Japan, 22 mei 1960, op Java en Sumatra, 26 augustus 1883, en in Lissabon, 1755. Door een tsunami ontstaan veel slachtoffers en veel verwoesting. Dit kost heel veel tijd en geld om weer op te kunnen bouwen. Dit kost jaren, nog steeds zijn de sporen van de tsunami destijds te zien. 26.


jouw brief In de envelop zit een kaart waarop jij zelf een eigen brief kan schrijven aan water. Je bepaalt zelf wat je aan water gaat vragen, of misschien met water gaat delen.

28.


aan water Op de envelop moet komen te staan: Waterbeheer Nederland Postbus 1068 5200 BC ‘s-Hertogenbosch

29.


water laat ons dalen


Hallo Water,

Waarom zorg je voor verdriet? Waarom verraad jij me elke keer als ik mezelf groot probeer te houden? Het lukt me prima totdat jij in de vorm van een olifanten traan mij verraad. Na de eerste traan barst het los. Duizenden tranen verder ben ik blij. Jij hebt me getroost. Je bent mijn water.

32.


ruimte geven Water is voor bijna iedereen vanzelfsprekend. Toch zijn er nog altijd mensen die geen schoon drinkwater hebben. Hier kan water niets aan doen. Zo kan water er ook niets aan doen als hij bij een natuurramp betrokken is. Soms wil water graag ergens zijn, maar gaat dat niet. En soms wil water ergens niet zijn, maar kan hij zich niet tegen houden.

34.


alles is water Wat erg belangrijk is en we niet mogen vergeten is dat water vaker onze vriend is, dan onze vijand. En dat we zuinig moeten zijn op water en ons ervan bewust moeten zijn dat water kostbaar is. Vaak besef je dit pas als het er niet meer zou zijn.

35.


zonder water geen leven


Aan Water,

Water is noodzakelijk. Alles, alles, alles om ons heen is er dankzij water. Wij zijn water. We moeten zuinig zijn op jou.

38.


Simone van Uden

AAN WATER / boek  
AAN WATER / boek  
Advertisement