Page 1

profiel Doelstelling Simone de Groot beeldend kunstenaar ...geeft vorm aan troostrijke ruimtes. Werkt vrij en in opdracht aan rustpunten in onze snelle leefomgeving. Werkt op religieuze plekken zonder een geloof aan te hangen. Heeft een groot gevoel voor de geest van de plek en weet die met minimale middelen zacht en stil te maken.

Gedreven door een behoefte aan zingeving en verzachting van de wereld om me heen, wil ik mensen bijstaan door de ruimtes waar zij de meest kwetsbare momenten van hun leven ervaren, persoonlijk mooi, helder, zacht en liefdevol te maken. Ervaring leert dat ik vrijwel alle ruimtes troostrijk kan maken, zelfs een industriële haven aan een vierbaansweg. De afgelopen jaren ben ik vaak gevraagd door opdrachtgevers in de zorg, geestelijke instituten en de kunsten. Mijn werk is ook zeer geschikt voor de uitvaartbranche. Ik geef de mensen graag, ondanks het lijden dat er is, een gevoel van vrede mee. Ik heb gemerkt dat mijn kunstzinnige inbreng mensen kan uitnodigen tot verstilling, en dat een troostrijke ruimte ze tot rust kan brengen. Het mooiste aan het contact met mijn opdrachtgevers vind ik de uitwisseling van gedachten over de essentie van het leven. Wat is werkelijk belangrijk? Waar leven we voor? Wat leren we van het leven, van de dood, van geloof en van elkaar? Daarnaast word ik graag uitgedaagd door de praktische en logistieke randvoorwaarden van een opdracht en een plek. Ik werk met hart en ziel aan opdrachten voor troostrijke ruimtes. Ik kan er mijn ervaring in leven en kunst in kwijt; mijn sensitiviteit; mijn open en communicatieve houding; mijn gemak rondom de dood; mijn organisatietalent en toewijding. Mijn grootste beloning zijn de reacties van mensen die mijn ruimtes gebruiken. Als ik zinnen terugkrijg als “Ik word er weer blij van na een moeizame dag” of “Zo is een dag in het ziekenhuis echt helend”, dan voel ik me blij en tevreden. Missie geslaagd.

Relevante werkervaring Al sinds mijn afstuderen aan de kunstacademie in 1993 houd ik mij bezig met de troostende functie van beeldende kunst. Dit spreekt bijvoorbeeld uit het gebruik van textiel en andere tactiele materialen voor mijn beelden. Met mijn vrije werk probeerde ik steeds dichter bij de “ultieme stilteruimte” te komen. Sleutelwerken zijn twee zachte, witte totaalinstallaties tijdens de Kunstlijn Haarlem 2004 en in de Vishal Haarlem in 2007. Daarbij werd de bezoeker ondergedompeld in een ruimtevullende installatie, gericht op een ervaring van stilte en bezinning. Hieruit volgde bijna als vanzelf opdrachten voor inrichting van stiltecentra en gebedsruimten. Mijn eerste kennismaking met de uitvaartbranche als opdrachtgever was als meewerkend kunstenaar en later artistiek leider van Allerzielen Alom, seculiere herdenkingsavonden op begraafplaatsen naar een concept van Ida van der Lee. Door kunstenaars ontworpen rituelen helpen om de verhalen van nabestaanden op gang te brengen. Verbeelding als poort naar een gevoel van vrede en troost.

Aanvullend Sinds mijn sabbatical in 2014 bestudeer ik de Geometrie, de blauwdruk van het bestaan. Bij de geometrie wordt de samenhang van alles met alles zichtbaar. Ik ervaar die harmonie als troostrijk. Net zoals ik natuur, licht, liefde en sommige vormen van kunst troostrijk vind.

Simone de Groot persoonlijk …. is een hoog-sensitieve doener. Altijd bezig iets te creëren. Verbetert de wereld, begint bij zichzelf. Bijvoorbeeld door het vergroenen van het schoolplein van haar kinderen. Of door te consuminderen. Vindt geluk in het ‘kleine goede’: een hand op een schouder, een goed gesprek, een lach, een boswandeling of een kop thee.

06 24 26 51 57 info@simonedegroot.nl www.simonedegroot.nl www.linkedin.com/in/simone-de-groot-8ab73690/


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.