__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

profiel Doelstelling Simone de Groot beeldend kunstenaar

...geeft vorm aan troostrijke ruimtes. Werkt vrij en in opdracht aan rustpunten in onze snelle leefomgeving. Werkt op religieuze plekken zonder een geloof aan te hangen. Houdt van de universele taal van de geometrie en houdt het graag persoonlijk.

Gedreven door een behoefte aan zingeving en verzachting van de wereld om me heen, wil ik mensen bijstaan door de ruimtes waar zij de meest kwetsbare momenten van hun leven ervaren, mooi, helder, zacht en liefdevol te maken. Ik zou heel graag troostrijke ruimtes maken voor de uitvaartbranche. Zodat de mensen, ondanks hun verdriet, een ervaring van vrede mee krijgen. Ik wil niets opdringen, maar ruimte bieden voor ieders eigen gevoelens en gedachten. Ik kan dat, vanwege mijn ervaring in leven en kunst, mijn expertise en portfolio van eerder ingerichte bezinningsruimtes, mijn open en communicatieve houding, mijn gemak rondom de dood, mijn organisatietalent en enorme toewijding. Met opdrachten in de uitvaartbranche hoop ik op een uitwisseling van gedachten over de essentie van het leven. Wat is werkelijk belangrijk? Wat leren we van de dood, en van onze dierbare overledenen? Ik hoop verrast te worden door vormen van troost die ik nog niet ken, bijvoorbeeld van mensen uit andere culturen. Ik hoop uitgedaagd te worden door de praktische en logistieke randvoorwaarden die de uitvaartpraktijk aan dit soort ruimtes stelt. En ik hoop nooit te zijn uitgeleerd.

Relevante werkervaring

Vrijwel al mijn kwaliteiten en wensen werden aangesproken toen ik in 2015-2016 de herinrichting van een islamitische gebedsruimte mocht doen, en in 2012 een prachtig barbapapavormig stiltecentrum. Trots ben ik ook op mijn meditatieve vrije werk in verschillende kerken. Sleutelwerken zijn mijn zachte, witte “totaalinstallaties” tijdens de Kunstlijn Haarlem 2004 en in de Vishal Haarlem in 2007. Al sinds mijn afstuderen aan de kunstacademie in 1993 houd ik mij bezig met de troostende functie van beeldende kunst. Dit sprak bijvoorbeeld uit het gebruik van textiel en andere tactiele materialen voor mijn beelden. Met mijn vrije werk probeerde ik steeds dichter bij de “ultieme stilteruimte” te komen. Daarbij werd de bezoeker ondergedompeld in een totaalkunstwerk, gericht op een ervaring van stilte en bezinning. Hieruit volgde bijna als vanzelf opdrachten voor inrichting van stiltecentra en gebedsruimten. Mijn eerste kennismaking met de uitvaartbranche op werkgebied was als artistiek leider van Allerzielen Alom in de Haarlemmermeer (mijn geboortegrond). Allerzielen Alom is bedacht door kunstenares Ida van der Lee en gaat om een seculiere herdenkingsavond op begraafplaatsen ter herdenking van “het geleefde leven”. Door kunstenaars ontworpen rituelen helpen om de verhalen op gang te brengen.

Aanvullend

Tijdens mijn sabbatical (2014) bestudeerde ik de Geometrie, de blauwdruk van het bestaan. Bij de geometrie wordt de samenhang van alles met alles zichtbaar. Ik ervaar die harmonie als troostrijk. Net zoals ik natuur, licht, liefde en enkele vormen van kunst troostrijk vind. Ik ben actief lid van kunstenaarsvereniging de Vishal in Haarlem en The Turnclub Amsterdam, een vereniging van creatieven die hun kunstenaarsmindset inzetten voor maatschappelijke uitdagingen.

Simone de Groot persoonlijk

...is altijd iets aan het doen of aan het maken. Houdt van haar architect, hun zoon en dochter, yoga, buitenfitness, struinen door de duinen en lezen. Neemt het voortouw bij het vergroenen van het schoolplein van haar kinderen.

06 24 26 51 57 info@simonedegroot.nl www.simonedegroot.nl www.linkedin.com/in/simone-de-groot-8ab73690/

Profile for Simone de Groot

Profiel (resumé) Simone de Groot_beeldend kunstenaar biedt troost  

Personal profile Simone de Groot visual artist creating consolation (in Dutch), beginning of 2018

Profiel (resumé) Simone de Groot_beeldend kunstenaar biedt troost  

Personal profile Simone de Groot visual artist creating consolation (in Dutch), beginning of 2018

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded