Page 47

47

Simon Ster 42.4 | april 2011

De volgende rondleiding is bij het Energy Research Center, waar onderzoek wordt gedaan naar onder andere energieneutrale gebouwen. Een nieuw gebouw voor deze sectie is in aanbouw; het gebouw wordt verwarmd met aardwarmte, krijgt een lading zonnecellen op het dak en gebruikt een ingenieus ventilatiesysteem. Na drie uur Aken wordt onze gastvrouw bedankt met een fles wijn en wordt koers gezet naar het tweede en misschien wel vetste onderdeel van de excursie; de Garzweiler II.

Garzweiler Op cover van Ster 42.2 staat de Bagger 288, een grote stalen graafmachine waar menig werktuigbouwer opgewonden van wordt. Wat wellicht nog opwindender is, is het feit dat in de bruinkoolafgraving, de Garzweiler II, drie van deze graafmachines staan. Tijdens de Tweedaagse Excursie namen we een kijkje in de 48 km2 grote mijn. De grootste graafwielbagger kan 240.000 m3 grond of kolen per dag afgraven. Deze machine van 96 meter hoog, 240 meter lang en 13.500 ton wegend heeft natuurlijk energie nodig: per dag gebruikt hij zo’n 200.000 kWh.

De mijn blijkt nog indrukwekkender dan aanvankelijk verwacht. Vergeleken met het grote gapende gat, waarvan we tot aan de rand mogen komen, stellen de graafmachines niet zoveel meer voor. Alles wat de machines afgraven, moet worden afgevoerd. Dit gebeurt door middel van transportbanden en treinen. De transportbanden, met een breedte van bijna drie meter, bewegen met 27 km/u. Dit transportsysteem wordt aangedreven door twee motoren aan ieder uiteinde, met een vermogen van 2000 kilowatt. Deze banden transporteren het materiaal naar een

Simon Ster 42.4  

De vierde Simon Ster van haar tweeënveertigste jaargang

Simon Ster 42.4  

De vierde Simon Ster van haar tweeënveertigste jaargang

Advertisement