Page 4

4

Smile of Science

Anna van Velsen

De zin en onzin achter de techniek

Kunst

Creatieve kleden Met zijn drieën zijn ze dagen bezig met het neerleggen van vorkjes, pasta, pleisters en ga zo maar door. Het zijn de mensen van WeMakeCarpets die overal vloerkleden van maken. Het werk is te vergelijken met DominoDay; het neerleggen van materialen in een bepaald patroon. De kleden zijn gemaakt zonder een plan of tekening, enkel met het te gebruiken materiaal in gedachten.

Door moderne materialen te combineren met traditionele tapijtpatronen zijn er oneindig veel mogelijkheden. Zo maakten ze een kleed van warme kopjes koffie met en zonder melk, patatvorkjes (ze wisten ze zelfs op hun zij te leggen!), ballonnen, pleisters, baksteen en een kleed van heel veel pasta. De kleden zijn voornamelijk decoratief en kunstzinnig bedoeld en zijn absoluut niet praktisch te noemen. WeMakeCarpets is begonnen met een kleed op de Dutch Design Week in 2009 en is nog steeds bezig met het verzinnen van nieuwe kleden.

Psychologie

Neuro-marketing

Maritiem

Privéonderzeeër Voor iedereen die het altijd al wilde hebben; een duikboot als consumentenvoertuig. Het bedrijf Roanhaje heeft een semiduikboot ontwikkeld, EGO genaamd, waarmee het voor iedereen mogelijk is om het onderzeeleven te ontdekken op een veilige en gemakkelijke manier. De EGO is eigenlijk een boot met veel ruimte onder het wateroppervlak. Vanuit hier kan je door een raam van 20 mm dik genieten van het uitzicht onder water. Diep kom je niet met deze boot, aangezien je altijd net onder het wateroppervlak blijft hangen. De besturing van de boot werkt net als die van een auto; je beschikt over een stuur en een gaspedaal. De aandrijving is volledig elektrisch en een volle accu heeft genoeg energie voor vier uur op een maximale snelheid van vijf knopen. Roanhaje noemt geen prijs en dat zegt eigenlijk al genoeg.

De marketingwereld is geïnteresseerd in hoe wij reageren op reclames, ze willen vooral graag weten hoe ons brein reageert op reclames. Aan de hand van hersenscans zou het mogelijk moeten zijn om te zien wat wij denken en wat ons dus aanspreekt, zowel onbewust als bewust. Dit gedachtelezen gebeurt door te kijken naar hersenactiviteit. Als je naar een reclame kijkt, gaan er meerdere gebieden vlammen, onder andere het visuele en het talige deel. Daarnaast kunnen ook de delen die informatie geven over beloning en begeerte worden geactiveerd. Dit gebeurt niet bij elke reclame die we zien. Marketeers willen reclames die beloning en begeerte oproepen en geen ‘wat leuk’-reactie. Het gaat er immers om dat je iets wilt gaan kopen. Zo werd ook ontdekt dat wanneer men op een computer auto’s uit ging kiezen, men meer op veiligheidsaspecten lette in plaats van de prijs wanneer de achtergrond rood was, en bij een groene achtergrond richtte men zicht meer op de prijs. Dit komt doordat rood een alarmkleur is en groen een veilige kleur.

Trucs zoals die met kleur zijn er in alle soorten en maten. Zo wordt ook vaak gebruik gemaakt van bekende acteurs in reclames. Dit zorgt voor een positieve sterkere herinnering aan het product dan wanneer er een onbekend figuur in de reclame speelt. Nu hoef je niet bang te zijn dat je geen invloed hebt op je keuzes. De manier waarop je brein reageert en associaties maakt, is gedurende je leven gevormd. De keuzes die er uit volgen zijn dus wel degelijk een weerspiegeling van je persoonlijkheid en je smaak.

Simon Ster 42.4  

De vierde Simon Ster van haar tweeënveertigste jaargang

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you