Page 32

32

bestaat er ook nog zoiets als huisstofmijtallergie. In het Westen is ongeveer 10% van de bevolking overgevoelig voor de uitwerpselen van de huisstofmijt, wat kan resulteren in een breed scala aan klachten, van astma tot eczeem. Het enige wat hiertegen helpt, is het de huisstofmijt niet gemakkelijk maken, met behulp van speciale hoezen rond bedden en dekbedden en goede ventilatie. Goed poetsen is misschien nog wel de beste remedie. De huisstofmijt heeft zijn onzichtbaarheid alleen te danken aan zijn geringe formaat. Hoewel het het kleinste beestje uit dit artikel is, is het waarschijnlijk wel het meest irritante.

Wandelend gebladerte Een krab mag dan wel meester zijn in verkleedpartijtjes, anderen hebben dat gewoon niet nodig. Wie wil de omgeving nu als kostuum, als je de omgeving ook kunt zijn? Dat moet de gedachte van wandelende takken en bladeren zijn, als zij ooit een camouflagespinkrab tegen het lijf zouden lopen.

Wandelende bladeren zijn vrij weerloze insecten. Ze moeten bijna geheel vertrouwen op hun camouflage. Als die het laat afweten, bestaat de enige kans op overleven nog uit goed acteerwerk. Het wandelend blad zal doen alsof het dood is, aangezien veel insecteneters niet van dode insecten houden. Als het blad geluk heeft laat zijn aanvaller hem dan weer gaan.

Zowel de wandelende takken als bladeren doen zich duidelijk voor als delen van een plant. Dit lukt goed, want ook onregelmatigheden en bladnerven worden geĂŻmiteerd. Er zijn vele verschillende soorten wandelende takken en bladeren en allen leven het liefst in wat warmere klimaten. Ze komen dan ook voor in Zuidoost-AziĂŤ.

De wandelende takken zijn net iets weerbaarder dan de bladeren. Sommige takken hebben vleugels, waardoor ze weg kunnen vliegen, zij het iets minder onopvallend. Verder heeft bijvoorbeeld de gewone wandelende tak naast een goede camouflage ook zogenoemde schrikkleuren. De binnenkant van een deel van de voorpoten van deze tak zijn felrood. Als de tak wordt opgemerkt, laat hij zijn felrode poten zien, waardoor de aanvaller (hopelijk) schrikt en de tak kan vluchten. Dat laatste zal hij doen door zich simpelweg te laten vallen. Wandelend gebladerte vormt de elite binnen de gecamoufleerden. Een betere imitatie is lastig te vinden en minder zichtbaar kun je amper zijn.

Simon Ster 42.4  

De vierde Simon Ster van haar tweeënveertigste jaargang