Page 27

27

Simon Ster 42.4 | april 2011

Voor een ligdriewieler zijn twee draaiassen nodig om soepel door de bochten te kunnen sturen. Een ligdriewieler geeft wel ruimte voor een bagagebak en geeft de mogelijkheid om met een aerodynamisch omhulsel hip te doen, maar eigenlijk is het geen fiets meer.

Wielen De wielen van een fiets komen in alle maten voor. Een paar extra grote wielen met een stel spinners erop onder je fiets en je steelt gegarandeerd de show. Nog heftiger is het, als je er een paar wielen aan toevoegt. ’We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden’, maar het kan wel. Denk bijvoorbeeld aan een vierkant wiel binnenin een groter rond wiel. Door de binnenkant van het grotere wiel een bepaald profiel te geven, kan er gewoon gefietst worden. Met een vierkant wiel!

Aandrijving

Besturing

De aandrijving van de fiets gebeurt altijd met trappers die hun draaiing doorgeven aan de wielen. Over het algemeen wordt dat doorgeven door middel van een ketting gedaan en is de rotatie van de trappers in dezelfde richting als die van de wielen. Een ketting heeft het voordeel dat het schakelen tussen verschillende overbrengingsverhoudingen eenvoudig en goedkoop te realiseren is. Het alternatief, tandwiel- of rolleroverbrenging, is een stukje minder praktisch, maar kan interessante vormen aannemen.

Op het laatste onderdeel, de besturing, blijft er nog genoeg ruimte voor variatie over. De meest gebruikelijke versie is vrij duidelijk; een (voor)wiel op een stokje met daarop een stuur. Dit beperkt echter de plaatsingsmogelijkheden van het wiel. Door tussen het stokje en het stuur een kabel te spannen is het stuurwiel vrij om te gaan waar het wil. Zoals bij de ligfiets te zien was, kan een onderstuur worden aangebracht bij fietsen met een centrale draaias.

Bierfiets

Met een beetje kettingmagie is het ook mogelijk om in een andere richting te trappen dan die waarin de wielen draaien. Het praktisch nut van deze praktijk is niet duidelijk, maar het levert zeker een bijzondere fiets op.

Een klasse apart, maar toch het noemen waard, is de bierfiets. Ooit heeft iemand het interessante idee gekregen om bier en fietsen te combineren. Nu gebeurt dat waarschijnlijk elke avond van de week, maar niet in de vorm van ‘groot en staal’. Technisch gezien valt een bierfiets onder motorvoertuigen en telt dus eigenlijk niet als fiets, maar een leuk idee is het wel. Onthoud; je hebt een fiets en je bent werktuigbouwer. Doe er wat mee!

Simon Ster 42.4  

De vierde Simon Ster van haar tweeënveertigste jaargang

Simon Ster 42.4  

De vierde Simon Ster van haar tweeënveertigste jaargang

Advertisement