Page 21

21

Simon Ster 42.4 | april 2011

water opneemt. Nadat het vervolgens uitgeknepen is, voelt het droog aan. Desondanks kan er nog steeds eenvoudig verdamping plaatsvinden, wat zorgt voor afkoeling van de sporters. Deze kleding is in staat om tot zes uur lang zo’n tien graden kouder aan te voelen dan de buitentemperatuur. Hierdoor kunnen sporters zich optimaal voorbereiden op hun wedstrijden (tijdens de wedstrijd zelf zijn ze niet toegestaan).

doorbloeding door op de juiste plaatsen strakker of minder strak te zitten. Tot slot bevat het pak een soort korset, dat zorgt voor een perfecte lichaamshouding in het water. Op 12 februari 2008, twee maanden na de introductie van het pak, werden negentien wereldrecords verbeterd, waarvan achttien in de LZR racer. Bij de daaropvolgende Olympische spelen werd 94 procent van alle gouden medailles in het pak gehaald. Topzwemmers met een contract bij andere merken, zoals Nike, hadden het nakijken. Pieter van den Hoogenband verbrak zijn contract zelfs, omdat hij dacht enkel nog met het LZR racerpak een kans op de overwinning te maken.

Gewichtsbesparing Wellicht de meest logische van allemaal, maar desondanks zeer nuttig. Vooral Nike maakt graag indruk met haar meest futuristische materialen. Zo wordt in de hardloopschoenen van Nike de polymeer Vectran gebruikt, dat ook gebruikt wordt voor NASA’s Mars explorers. De draden die hiervan ontwikkeld zijn noemt het bedrijf ‘Flywire’. Hiermee maken ze tegenwoordig hardloopschoenen van minder dan 100 gram, zoals de Victory spike.

Sensoren Bij voetbal is hier al jarenlang een discussie over, maar bij ijshockey kan men niet meer zonder. Bij deze ‘snelste sport ter wereld’ is het al een hele prestatie om te weten waar de puck ongeveer is. Of hij net wel/ niet de doellijn gepasseerd is, lijkt al helemaal een onmogelijke opgave. Daarom zijn de doellijn en goal voorzien van sensoren. Zo gauw de met chips uitgeruste puck zich over de lijn bevindt, gaat er een signaal naar scheidsrechter en scorebord. Hoewel dit systeem er niet voor zorgt dat je sneller wint, zal het wel veel schorsingen en gevechten voorkomen. Desondanks zal het bij de FIFA nog wel even duren voor iets dergelijks ingevoerd wordt…

‘Het haaienpak’ Het meest besproken, futuristische, ingewikkeldste systeem van allen: het haaienpak. Hoewel in vrijwel elke op snelheid gerichte sport aerodynamische pakken gebruikt worden, hebben ze tot nu toe bij zwemmen het grootste verschil gemaakt. Maar haaienpak is eigenlijk een verkeerde term, die slaat op het deels mislukte pak uit 2000. Het nieuwere LZR racer pak van Speedo heeft de hele zwemwereld veranderd. Naast speciale lijnen en groeven voor een minimale wrijving met het water, zorgt het pak ook nog voor een betere

Naast de bewering van de fabrikant dat het pak elke zwemmer twee procent sneller maakt, had het echter ook nog een andere invloed. Oude toppers, zoals van den Hoogenband, hadden flink op techniek geoefend, waaronder de juiste houding. Deze werden nu voorbij gezwommen door mensen met veel minder techniek, maar meer kracht, zoals Alain Bernard. Op de Olympische spelen besloot Michael Phelps echter om zo ongeveer alle gouden plakken te winnen, in een LZR racer natuurlijk. Met het ontwikkelen van de grote doorbraak van de volgende spelen zijn Nike, Adidas en alle anderen waarschijnlijk allang bezig. De rest van de wereld zal moeten afwachten en zich in 2012 verbazen over de nieuwste innovaties. Een ding is echter zeker: de naakte Grieken van weleer maken geen kans meer.

Simon Ster 42.4  

De vierde Simon Ster van haar tweeënveertigste jaargang

Simon Ster 42.4  

De vierde Simon Ster van haar tweeënveertigste jaargang

Advertisement