Page 20

20

Techniek en Sport

Twee verweven onderwerpen

Lang, lang geleden werden er in Griekenland al internationale sportwedstrijden gehouden: de Olympische spelen. Hoewel het hele festijn ter ere van oppergod Zeus georganiseerd werd, was het voor elke atleet (en de stad waar hij vandaan kwam) duidelijk: Enkel de winst telt. Geen derde prijzen, ook geen tweede. Ook in andere opzichten waren ze heel direct: De beste atleet moest winnen, dus opdat iedereen een gelijke kans had, waren alle sporters naakt. Eerlijker is sport nooit meer geworden. Martijn Deenen Hoewel er eerdere voorbeelden van techniek in de sport zijn, is er een wedstrijd die de absolute doorbraak genoemd mag worden: het wonder van Bern. Op het WK voetbal van 1954 was Hongarije de absolute topfavoriet, maar in de finale was er regen, stromende regen. Hongarije voetbalde op spikes, net als elk ander land. De enige uitzondering was tegenstander Duitsland. Door de Adidasuitvinding die we nog altijd noppen noemen, hadden de Duitsers zoveel meer grip, dat ze de finale wonnen met 3-2 en daarmee volgens de mythe het ‘wirtschaftswunder’ in gang zetten. Trots zijn op je sporters (en land) is ook tegenwoordig een hoop geld en moeite waard. Daarom volgt hier nu een sprong in de tijd, naar de techniek van de Olympische spelen van 2008.

Lichttherapie Hoewel dit in eerste instantie vreemd klinkt, kan licht veel verschil maken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om in enkele weken tijd al in Nederland aan het dag- en nachtritme van China gewend te raken. Dit voorkomt een jetlag, en houdt je dus fit. Bovendien is het mogelijk met bepaalde vormen van belichting te zorgen dat je meer energie krijgt. Zo beïnvloed licht dus de lichamelijke prestatie van de sporter.

Het koelvest Deze waren voor het eerst zichtbaar op de Olympische spelen in Sydney. Sindsdien is de techniek hard vooruitgegaan, en zijn er meerdere varianten ontstaan. De meest eenvoudige bestaan simpelweg uit materiaal dat zeer goed

Simon Ster 42.4  

De vierde Simon Ster van haar tweeënveertigste jaargang

Simon Ster 42.4  

De vierde Simon Ster van haar tweeënveertigste jaargang

Advertisement