Page 17

17

Simon Ster 42.4 | april 2011

Mijn opdracht was het verzinnen van een algoritme waarmee de gedeformeerde geometrie van een stent geoptimaliseerd kan worden. Bijvoorbeeld: een plaat wordt onder druk gedeformeerd totdat hij twee keer zo smal is. Nu wil ik dat er na deformatie een rond gat in het midden van de plaat zit. Hoe moet dan de onvervormde geometrie zijn? Het algoritme dit ik uiteindelijk heb bedacht was gebaseerd op de BESO-methode die eerder is uitgelegd. Het idee is om simpelweg na deformatie elementen te verwijderen die zich op een plaats bevinden waar geen materiaal gewenst is. Dit bleek vrij goed te werken op simpele 2D problemen, hoewel ik een aantal beperkingen tegenkwam. Wat mijn begeleider in Sydney betreft, was het onderzoek na drie maanden nog lang niet klaar, dus gaat er nu een PHD-student verder met het onderzoek.

Reizen Na drie maanden aan mijn opdracht te hebben gewerkt en het in Sydney wel gezien te hebben, ben ik naar Cairns gevlogen met het plan om de hele oostkust terug naar Sydney af te reizen. In Cairns heb ik trips naar het regenwoud gemaakt, krokodillen gespot tussen de mangroven en ben ik uiteindelijk begonnen aan een duikcursus. Het Great Barrier Reef schijnt een van de mooiste duiklocaties ter wereld te zijn, dus leek het mij een mooi moment om mijn duikbrevet te halen. Na twee dagen in het zwembad te oefenen ben ik een paar dagen met een boot het rif op gegaan voor het echte werk. Het kleurrijke koraal en de maffe vissen, roggen en haaien maakten het een supermooie ervaring. Toen ik weer terug op land kwam, heerste er best veel paniek aangezien er blijkbaar de nacht ervoor een grote tyfoon was langsgekomen. Naast straten die blank stonden en stroomuitval had ik daar verder niet veel last van, maar het maakte mijn reisplannen wel onmogelijk. Zuidelijk van Cairns was de schade namelijk veel groter en uiteindelijk zou vrijwel heel Queensland overstromen. Er was uiteraard geen vervoer mogelijk, en dus zat ik vast in Cairns. Na twee dagen bij het zwembad in het hostel rond te hangen was ik het beu en boekte ik een vlucht naar het zuiden.

In Melbourne was het weer perfect en de stad bleek ook erg leuk. In de weken daarna heb ik de Great Ocean Road afgereisd richting Adelaide. Daar heb ik veel gehiked in een gebergte en natuur bekeken op Kangaroo Island. Uiteindelijk ben ik een maand nadat ik vertrok weer terug gevlogen naar Sydney om afscheid te nemen van mijn huisgenoten. Het viel zwaar om midden in de winter weer in Nederland aan te komen, maar ik kon terugkijken op een mooie stage!

Simon Ster 42.4  

De vierde Simon Ster van haar tweeënveertigste jaargang

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you