Page 1

1.3329° N, 103.7775° E

PORTFOLIO ARCHITECTURE

+

DESIGN

Selec ted wo rks 201 3 - 201 8

+65 9647 2213

March 2018

DESIGN JOURNAL

SIMON TAN


SIMON TAN

PORTFOLIO ARCHITECTURE

+

DESIGN

Selec ted wo rks 201 3 - 201 8


About me. A student pursuing a diploma in Architecture who believes that Architecture has its way of changing one’s way of life for the better. As I continue on this path of design, I seek to maximise the opportunities that come in my way and take challenges with a positive attitude. My polytechnic journey has been an emcompassing and fufilling one and I am immensely grateful from the unconditional guidance of my lecturers who have helped me along the way. Welcome to my portfolio, which features a selection of my personal works throughout my Polytechnic journey.


CONTENT CURRICULUM VITAE 04

ACADEMIC WORKS | ARCHITECTURE 01

GARDEN VILLAGE COMMUNITY HUB | 2017

06

02

GREEN PARK | PUBLIC SPACE | 2017

42

03

GROWING REMINISCENCE | COMPETITION | 2017

34

04

PROJECT AMELIORATE | MASTER PLAN | 2016

14

05

FREEING CHANDALIPARA | TRANSITIONAL SHELTER | 2016

20

06

ZEN MODERNISM | YOUNG DESIGNER AWARD | 2017 54


Singapore | Design Studio 4 Final Year Project | 07-02-18

GARDEN VILLAGE

2030 Community Hub+Hybrid @ Yan Kit Road

01

“Removing boundarys to bring community closer”

Tasked by the client, People’s As-

ideas from a village, that are com-

the pathments that affect the flow

sociation, the Yan Kit Commu-

monly known to bring the com-

of people thorughout the build-

nity Hub is meant to serve the

munity together.

ing. ‘Nodes’, are gathering spaces

residents of the Tanjong Pagar

provided within clusters of spaces

residential district. The communi-

The first and foremost space is the

to enhance interaction.

ty hub, to be constructed in 2030,

Village Square, which greets the

to serve the community and bond

visitors upon arrival. This space

Throughout the design, it also

people together.

can be used by the old and the

aims to incorporate landscape and

young, to host both formal and

extensive greenery into the build-

Inspired by a typical layout of a vil-

informal activities. Next, there are

ng, while intergrated seamlessly.

lage, the designs incorporates key

‘streets’, which is represented by


Given site

Human flow

Extruded mass

Connection to existing building

Connection to surrounding site context

Layering planters

Light well based on solar study

Green cover

Cross ventilation

Proposed design


Roof 123: viewing deck 124: event space 125: node 3rd storey 117: studio 118: art room 119: office 120: threatre 121: node

105 125 125

2nd storey 112: community garden 113: lounge 114: gallery space 115: reception lounge 116: library 117: Drop-off

105

124

105

123 120

1st storey 106: Exsiting building gallery 107: cafe 108: pond 109: f&b community kitchen 110: village square 111: library

121 101

121

118

117

BASEMENT 101: M&E services 102: Carpark 103: Lounge 104: Office 105: Lift & fire escape

121

117

119

116

105 112

114

113

117 115 105

111

110 105 109 107 106

108

101

102 105 104

103 104

Exploded axonometric

104


Nodes within clusters

Seamlessly integrated landscape

Treatment to exsiting building

Section A-A


5mm metal gutter One point support fitting Down spout

Metal dowel support

Pre-cast concrete planters

Concrete screed finish

U caping

9mm thick glass 100mm thick mullion Creepers

Wire mesh Vegetation Growing medium DPM Moisture channel Filter adhesive Filter layer Drainage Plaster boards

Detail drawing

Section 1-1


Elevation 1

Elevation 3

Sectional perspective

Elevation 4


Elevation 2

Section 1-1


UP

A

LIFT

LIFT

LIBRARY/ COMMUNITY LIVING ROOM

VILLAGE SQUARE

LIFT

LIFT

UP

CAFE/RETAIL

COMMUNITY KITCHEN

1

1

CAFE/RETAIL WATER FEATURE

GALLERY SPACE

STORE ROOM

CLAY WORKSHOP

EXISTING ENTRY

A

CLAY DISPLAY

YAN

KIT

ROAD

1st storey plan

UP

LIFT

LIFT

WORKSHOP/LIBRARY SPACE

EGRESS

LIFT

LIFT

AD

RO

UP

GALLERY SPACE

KIT N

YA EGRESS

LOUNGE

RECEPTION LOUNGE

INGRESS COMMUNITY GARDEN

YAN

2nd storey plan

KIT

ROAD

INGRESS


UP

LIFT LIFT

THEATRE ROOM

COMMON NODE

1 COMMON NODE

LIFT

LIFT

AD

RO

UP

COMMON NODE

KIT N

YA

ART ROOM

LECTURE ROOM COMMON NODE

STUDIO ROOM

YAN

KIT

OFFICE STUDIO

ROAD

3rd storey plan

UP

LIFT LIFT

COMMON NODE EVENT SPACE

COMMON NODE

LIFT

LIFT

UP

VIEWING DECK VIEWING DECK

4th storey plan


M&E ROOM

C

CAFE/RETAIL

b lu

Ke on gS aik R

n

Am oy Hill

UP

Bo

Ln

on

LOUNGE

Ta

tS

t

M&E ROOM

t

d

Rd Br id ge

gR

ta Ay

Ne w

ian

Kre

d

eR

ridg

th B

Sou

nS

Ba nd aS

Se g To n

g

An

Eu

LIFT

Sa

go

d

St

LIFT

ian

St

nS

St

An

Rd

kin Ers

er

d

eR

M&E ROOM

t oy S

yer S

t

Am

Sta Mc

ill

llum

St

d

hR

aso

it P

Basement plan

Telok

d

Buk

ll R

we

St

ax

M

nH

xto

Du

Ca

St

St

cil

d

il R

Ne

t

rS

llu

na

ya

da

Ka

Ce

Murray

Ayer

k

Jia

Rd

Duxton Rd

Keong Saik Rd

an

u Ch

nle

yS

t

Te lok A

d

Rd

lR el

w

Lim

ax

M

ck

Te

Ne

il R

d

M&E ROOM

Cook St

d

il R

Ne

aig

Cr

ah St

Ce

cil

St

Peck Se

Du

xto

Tras St

nR

d

Rd

Ro

bin

Rd

Wallich St

St

Ma x

Cecil St

Tras Lin

ah St

k

an St

Choon Gu

Peck Se

Tanjong

Pagar

Rd

Ya

n

Kit

Tras St

Rd

we

ll L

ink

Wallich

so

ll we

nR

ax

d

M

Wallich St

Gopeng

St

pe

Sh e

d t Roa

nto

An

so

n

nW

ay

Rd

nmen Canto

Go

Pri

St

nce

Yan Kit Roa

d

Tras St

ng

Kee Se

ng St Pa

rs

iR

d

Enggor St

Rd ri ist M

W

ay

Tanjong Pag

to

An s

on

Rd

Lim Teck Kim Rd

n

Bernam St

Location plan

Sh en

l

tC

en

nm

nto

Ca

Rd

ar Rd

er

lm

Pa

Hoe Chiang Rd

Keppel Road

d

rR

lme

Pa

Ed

wa

rd R

d


A CINEMATOGRAPHIC WALKTHROUGH


01. Existing building with pond

03. Village sqaure


02. Cafe with community kitchen

04. Library with outdoor view


05. Drop-off entry

07. Cluster & node


06. 3rd level light well

08. 4th level light well


Singapore | Design Studio 4 Primer Project | 04-12-17

02

GREEN PARK @ Yan Kit Road “Green within the city�

Located at a prime site with good

ties staying within Tanjong Pagar

it draws people into the garden.

circulation, the Green Park is a gar-

together by creating interactive

lighting design also plays a part in

den that aims to capture the com-

and intimate bonding spaces. The

the night life in the part, by hav-

munity walking through the area

design is derived from the organi-

ing the lighting tucked under the

inviting them to stay and interact.

zation of human flowing through

planes, preventing glare to the hu-

The design hopes to bring the dif-

the spaces by using organic path-

man eye.

ferent generation and communi-

ways with strategic entry points,


Landscaping pavament Having open areas for wild grass to over grow blending with the timber plank flooring

Natural ventilation & lighting Minimal enclose area for natural wind. Lighting rebounce from other surface to avoid direct glare

Facade treatment Blending into garden with creeper facade


Exploded axo


1st level plan

2nd level plan


Singapore | DS3 Primer Project | 2017 Awarded C+ Publication Award

GROWING REMINISCENCE

03

“Reliving Space Through Memories” This transformative potential of the pop-up installation of pursuance aims to etch into public consciousness that can take place in neglected sites, squares and parks which have the potential to activate a range of different types of public spaces. The design should demonstrate that the installations can be set up at the chosen site that seek to activate the potential of public space that can be shifted and unfolded around Singapore and in the global arena.

its good connectivity and location, the site is not utilized other than for the means of getting through. The project takes the local setting into consideration by capturing the flow of people through the site, whether is it for people going to work or home. This is done through the introduction of different intensities of spaces meant for different intensities of activities which are specially catered for the people who would be passing through the area.

The Urban Redevelopment Authority advocates Our Favourite Place programme that supports projects initiated and implemented by the community to enliven public spaces across Singapore to build community interactions and create shared memories.

MATERIALS

SITE The particular site was chosen as the site has a very good traffic flow and it enjoys the convenience of the Tanjong Pagar MRT located right next to it. However, despite

The main materials used are bamboo and plywood. The use of natural materials integrates the pavilion better into the site as it complements the surrounding natural elements. Bamboo is used for its structural strength while plywood is used as a surface for people to draw on. The materials chosen can be locally sourced and are relatively inexpensive as well. The plywood used may even come from recycled elements to give it a rustic touch. Steel clamps

are used to hold the pieces in place. OVERCOMING CONSTRAINTS One constraint during the design stage was to ensure that the spaces provided will not seem to be to imposing on people – where people would be forced into what the space is meant to do. Instead, the aim was to create a space that free and easy, making it relaxing and unrestrictive. To ensure the effect was achieved, the material chosen are light-weight materials to give the sense of lightness and freedom. With the removal of certain planes and obstruction, it creates informal entries around the entire pavilion, giving more freedom to what the spaces can be used for. Another main constraint faced was the tight budget of $4000 we had to worked with. The problem was eventually solved by replacing the steel structural poles with equally sound bamboo ones and using recycled plywood instead.


Construction detail

Plywood

Program spaces

Bamboo

To Tie back in to the Nature, using of Bamboo and plywood, cheap in price to meet the beduge. Nature material, idea of blending in back to site. Plywod allow them to draw on, while bamboo is strong for supports.

Swings loaction Reliving good childhood memories to result of relaxing of good times. clamps for top and bottom, increase stability Drawing table at 15 degree to encourage people to draw, sittings chairs next to it for resting and chating with friends.

Scafolding clamps 5mm Thick plywood Bamboo held by sand bags

High Intentisity space for activite user to enjoy, following the flow of the site, inviting people who just ended work

Lower Intentisity space for more space to enjoy, following the flow of the site, inviting people who’s on the way to work, can have breakfast there

Detail drawing


Exploded axo


Plan

Elevation 1

Elevation 2

Section A-A


Singapore | DS2 Site Analysis Project | 2016

PROJECT AMELIORATE Master Planning Phase One

04

“Improving one self of living” Project Ameliorate aims to address the environmental, social, and economical issues of Chandalipara, a village in Bangladesh, by simply making their lives better. The high grounds work in tandem with the contour to allow easy drainage of water and at the foot of that, a 160 meter long Water-

front is designed as a flood prevention measure to protect the site from floods. It also doubles up as a social public space, like many other spaces in the housing clusters, and increase social interaction, giving people a sense of ownership of these communal facilities.

The Youth Centre equips the youth of the village with relevant skills and a holistic experience to guide them away from illegal deals. This generation can rise up for the betterment for themselves and of the village’s future by being self-sustaining.


PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

The key factor of the Masterplan is the waterfront, to act as a buffer against floods. After conducting a series of extensive research, we realized that during a heavy flood, the sea level will rise up to 1.5m. Acting as a dam during flooding season, it protects the houses thats are at above 2m in height. During seasons when there are no floods, the waterfront can be a park for people to enjoy the breeze and have a stroll.

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

Ameliorate master plan

As for the distribution of housing units in our masterplan, we created 2 types of clusters, one specifically designed for a steeper ground and one for a flat ground, as according to our hypothetical site. The one designer for a steeper ground is held by stilts for support. As part of the task, we had to design a communal facility. The communal building is place at the very top of the site, to ensure that

it would not be affected during a disastrous flood and it could be a safe point of evacuation at all times. Roads are planned in a way such that walkability is prioritized. To restore their livelihood, various public facilities are provided, which includes a city square for gatherings and social interaction, a common jetty for the fishermen, and a market near the jetty for convenience and to get their daily necessities.


Master plan

Space planning

Cluster types

Cluster zoning

Landscape plan

Wind circulation

Human circulation

Zoom-in market place | Circulation


Singapore | DS3 Primer Project | 2016

FREEING CHANDALIPARA Transitional Shelter Phase Two

05

“Reliving Space Through Memories� For many years, the people of Chandalipara have been living with strong winds and extreme floods; parents, have to spend most of their time working to bring food to the table and at the same time having to constantly

repair the broken state of their houses. This has led to the children, being uncared of, and many has taken to drug dealing, as part of their lives. With a structurally sound concrete frame structure and sustainable features like a

rainwater collection tank that brings water directly to their taps, Project Freedom, aims to solve this problem, to help the community break free from this cycle of poverty.


Sectional perpsective


Process diagrams

Private space

Maximizing space

Detailings/culture

Unit A Exploring different connections, modular

Unit B Exploring different connections, modular

Combining Unit A&B - Final Cluster


Sustainable features

Single unit section A-A (water collection) Air gap within roof provides superior ventilation

Timber strip act as heat sink for hot air to escape

Opening at both sides for cross ventilation

Opening at both sides for cross ventilation

Single unit ground plan (Wind) Timber strips to block off rain water

Afternoon sun reflect on ground to light up the space

Area shaded by overhangs to prevent rain water

Morning sun reflect on ground to light up the space

Single unit ground plan (Sun/Rain)


Master plan (Circulation)

Master plan (Wind)


Section 2-2 bedrooms


Cluster ground plan


Singapore | DS3 Primer Project | 2017 Achieved First Prize

ZEN MODERNISM

Young Designer Award Compeition Entry

08

The house takes a Zen design

ornate style that sparks energy

private area of the house with soft

concepts adapted with a modern

which is more suited as social

straw for siting and relaxing.

twist. Greatly inspired by Chinese

areas. Wood is used as the main

Interior Design style, which is

material of the house balances

Interesting Feature

known to bring out self-control

with the white walls, bringing har-

The large table of 8 seats. An

and meditation in the design,

mony to the space.

elegant marble slab as the table

translating these to certain styles

top matches the floor finish gives

into the interior design in a sleek

Walking Experience

the dining room a polished and

and elegant setting.

Stepping into the house having

formal setting. A build-in shelf for

a shoe rack at the side for easy

display that takes the design of

The use of simple furniture and

storing , then walking into the

the Chinese latticework found on

clean forms to help clear the mind

living room with wood flooring for

the separator creates an accent

of distractions and preoccupa-

a warm feeling of relaxing and be-

wall for the dining room. The

tions to produce a more inwardly

ing down to earth. with the open

Chinese latticework is a custom

focused atmosphere.

dining and glass view to the kitch-

design feature that complements

en to give a wider sense of space.

the theme of the house

The dining room has a more

moving on to the tea area, a semi


Living room An open plan is used to create a

panel of glass windows, allowing

large table of 8 seats. A classy

modern and streamline design.

visual connection while making

marble slab as the table top with

The dining area and living area

sure children are not exposed to

matching marble floor finish gives

are not visually obstructed. A

and dangerous elements in the

and elegant and formal setting.

pool table to keep home owners

kitchen.

A build in shelf for displays that

entertained. Area is accompanied

takes the design of the latticework

with a metallic down-light. The

The dining area is meant to serve

found on the separator creates an

kitchen overlooks the area with a

as a formal social area, thus the

accent wall for the dining room.


Tea area | Dining area As part of a chinese home, tea areas are essential parts of the culture. It serves as a mediation space as well as a social space where homeowners can hold their guests and have a conservation over a cup of steaming hot tea. The marbled floor makes the area look poised and formal. An island counter allows for the preparation of food. The sink is located on the island for better flow are preparation. The stove is just a turn away from the counter, ensuring less movement while fulfilling the spatial needs of the owner. The kitchen design take the similar color tone of wood and white wall and cabinets.


Son bedroom | Daughter bedroom The room for the younger kid

a book is within read when he is

require with bedside shelves for

has a sunken play area to ensure

due for a story-time.

her storybooks to ensure they are

the toys would not be placed all

within reach. Up-lights are used

around. The shelf right beside the

A bed frame is done in a more

to highlight the bed frame as well

toy area for storage allows the

interesting way yet not destroy-

as providing an indirect source of

toys to be within reach whenever

ing the Zen outlook the house

light that is not glaring.

playing. A study area and shelf

possesses. A wardrobe to meet all

are right beside the bed ensures

the storage needs the child would


Coved lighting to create a warm

Wardrobe spaces provide upon

The study room uses bright white

and light mood to the bedroom.

entry and where the toilet is to

walls for users to focus while

The bedroom boasts a panel of

provide the owners with ample

doing their work. The large study

windows that provides views to

storage spaces. Glass door is used

area is spacious and gives the

the surrounding environment.

for the walk-in wardrobe and

doer a better ability to think in a

The use of the bay window allows

toilet that opens up the space,

less stressed environment. The

the owners to enjoy the views in

indicating the intimacy of a

wall at the back for display adds

the comfort of their room. The

master room. The coved lighting

the touch of colour needed.

lamp, designed to look like a tree,

doubles up as a headboard for the

complements the wood theme

bed, incorporating the elements

further.

together.


Master bedroom | Study room


THANK YOU Simon.tms@hotmail.com


March 2018

DESIGN JOURNAL

1.3329° N, 103.7775° E

+65 9647 2213

Simon Tan | Architecture | Graduation Portfolio  
Simon Tan | Architecture | Graduation Portfolio  
Advertisement