Page 1


inhoudsopgave


3 Immersive spaces Kamer met 3 objecten Brainstorms Moodboard Mindmap Flash Flowchart Research Synopsis Schetsen met interactie Feedback presentatie Fotoopdracht Object in verschillende stijlen Storyboard Extra opdrachten Reflectie


De afbeelding is immersive ,omdat je wil kijken wat er achter de pijlers van de pier gebeurd. Doordat de zon in het midden is geplaatst krijg je echt een gevoel alsof je erbij bent.Je wilt verder in de afbeeldingen kijken. De vormgeving kan ik niet veel over zeggen , omdat het een foto is.

BRON: http://happywerewolf.tumblr.com/


De afbeelding is immersive ,omdat je wil kijken wat er achter de bomen in het kasteelgebeurd. Doordat het kasteel lager is geplaats als de bomen die voor in het beeld staan wil je echt er naar toe lopen. Hierdoor wordt de afbeelding immersive gemaakt. De vormgeving kan ik niet veel over zeggen want dit is een foto. De vormgeving van het kasteel is 16de eeuws.

BRON: http://worldtravlr.com/2013/11/16/2014-travel-plans/


De film Avatar kent iedereen. Maar de film is immersive. Je wilt kijken wat er gebeurd in de wereld van de Avatar. Je wilt er echt in gaan leven. De vormgeving is gemaakt via de computer en het is vooral heel kleurlijk gemaakt. Ook lijkt het allemaal heel menselijk ,het lijkt net echt. Het is tot in detail uitgewerkt overal is overnagedacht.

BRON: http://dzudzi-ice-power.blog.cz/1004/avatar-wallpapers


De sfeer die ik in de kamer wil neerzetten is een minimalistische rustige sfeer. In ddeze kamer heb ik de verschillende objecten (wijnvat, houtblok en schilderij) van kleur veranderd waardoor ze beter thuis horen in deze kamer. Hierbij heb ik verschillende objecten van onder geblurd zodat ze echt bij de vloer horen. Ook heb ik het perspectief van de objecten veranderd , omdat de muren schuin lopen en hier moeten de objecten ook aan voldoen anders ziet het er krom uit.


- Wat is de eerste ruimte die je je kunt herinneren? De slaapkamer van me ouders. - Kun je nog objecten noemen en beschrijven die daar waren? Het bed en de klerenkast deze objecten zijn redelijk oud maar staan er nog steeds. - Wat is de grootste ruimte waar je ooit in geweest bent? De planeet genaamd Aarde. - Wat is de kleinste ruimte waar je ooit in geweest bent? Ik denk in een kartonnen doos met verstoppertje spelen. - Waarom voel jij je in sommige ruimtes prettig? Als ik me op me gemak voel en het luxe is ingericht. - Waarom voel jij je in sommige ruimtes onprettig? Als het koud is of niet luxe is. - Van welke ruimtes of omgevingen waar je nog nooit bent geweest kun je je toch wel een voorstelling van maken? De Amsterdam Arena en Ahoy dit komt , omdat het op TV is geweest.


- Van welke ruimtes of omgevingen kun je je helemaal geen voorstelling maken? Het witten huis en een het ruimestation ISS - Kun je je nog een ruimte herinneren van een enge film? Beschrijf die. Freddy Krueger, de ketel waar die sterft een ketelhuis. Heel warm en oud ingericht. - Kun je je nog een ruimte herinneren van een feel-good-movie? Beschrijf die. UP het huis wat de lucht in gaat. Het was een oud ingericht huis nogal stoffig maar, wel gezellig.

- Bedenk zelf 5 ruimtevragen -In welke ruimte zou ik nu willen zijn? Thuis op de bank. -In welke ruimte zou ik ooit terecht willen komen? Een ruimte vol met geld. Wat ik mee kan nemen. -In welke ruimte zou ik nooit terecht willen komen? In een ruimte waar een gijzeling plaatsvindt. -Welke ruimte is heel speciaal voor mij? De slaapkamer van me ouders ,want daar ben ik geboren. -Zijn er ruimtes waar je ooit bent geweest en nu niet meer bestaan? De oude brandweerkazerne van Boxmeer. Daar deed ik altijd proefrijden met pap.


ABC-Woorden Amphetamine/Afstapjes/Aussi Benzinedampen Crystal meth/Chlorofoon/Cocaine Drugs Ectasy/EHBO Fantasie/Feest Geld/GHB/GHBO Herione/Hallucineren/Hardore/Hardstyle Inkakke is bijpakke Jonko Kethamine Lopen/Lijm Malen Neus Overdosis/Opium Pillen/Pupillen Q-dance Rust/Rondjes Space/Speed/Snuiven Trip/Trance Uitdrogen/Out-gaan Vocht/Vrijheid/Vogel Water XTC Yoghurt/Yoga Zuipen/Ziekenhuis


Mood


dboard


Mindmap


Flash Flowchart


Research Voor het onderzoek naar me immersive space heb ik mezelf eerst ingelezen wat is nu een trip wereld? Hiervoor heb ik deze bron gebruikt: http://nl.wikipedia.org/wiki/Trip_(drugs) Ook heb ik verschillende filmpjes opgezocht die je kunt relateren aan een trip. Deze waren zeer eenvoudig te vinden , want ze stonden op Youtube: -https://www.youtube.com/watch?v=y9uYEM2osYQ -https://www.youtube.com/watch?v=XQQq_pFVisw -https://www.youtube.com/watch?v=BF7bNe1il0M -https://www.youtube.com/watch?v=Fnpg6npgYmU Door deze filmpjes heb ik het idee gekregen om objecten te realiseren die er niet zijn, of juis om objecten te vervagen of een kleurtje te geven. Ook heb ik aan verschillende mensen gevraagd die ooit hebben getript hoe het eruit zag en wat ze ervaarde. Hieruit kwam vooral het volgende: -Kleuren -Objecten zien vervagen -Hallucineren -Baaldag Hierbij spreekt alles redelijk voor zichzelf op baaldag na. Ik wist zelf ook niet wat dit betekende dus dit heb ik opgezocht. http://www.uitjebol.net/speed.htm Na het lezen van dit artikel betekent een baaldag dat je 2 dagen last hebt van een lichte depressie. Mijn idee was geboren ik ga een tripwereld realiseren waar “leuke” elementen van een trip inzitten maar, ook de “mindere” elementen denk hierbij aan de baaldag en misschien een eventuele verslaving wat leidt tot een depressie.


Synopsis Synopsis Je maakt: - een korte beschrijving van je wereld in het algemeen. - een beschrijving van je visie op die wereld; wat wil je overbrengen? - een beknopte beschrijving van de drie ruimtes. - een beschrijving van de sfeer. - een beschrijving van de vormgeving. - een beschrijving (en/of schets) van de (inter)acties die per ruimte kunnen plaatsvinden. De wereld waar de gebruiker in terecht komt is de wereld van de trip. De gebruiker gaat verschillende kamers langs die voor verschillende soorten trippen staan. Het begint heel rustig je gaat meer kleuren zien, je hoort opeens een liedje en er vervaagt iets in de kamer. Hierna wordt de trip steeds meer je bent “outer space” je gaat dingen zien die er niet zijn. Je bent in je eigen wereld. Maar aan al het trippen zit ook een mindere kant. Namelijk de verslaving/depressie dat ziet de gebruiker ook. Als waarschuwing dat trippen niet altijd leuk is. De gebruiker zit minder leuke leuke hallucinaties, de depressie komt duidelijk naar voren. De boodschap die ik wil overbrengen is hoe voelt het nu om een trip mee te maken. De hele trip wil ik overbrengen vanaf het begin tot het einde de zogenaamde baaldag (depressie) De sfeer de de kamers neerzitten zijn heel verschillend. De eerste kamer zet een relaxte sfeer neer, je zit in het begin in je trip. Je voelt het allemaal een beetje er heerst een beetje spanning maar, je bent nog gedeeltelijk jezelf. In deze kamer zie je een woonkamer herin herkent de gebruiker zijn ogen woonkomer. Er staat een lamp,raam,stereo en er hangt een schilderij. Dit lijkt dus op je alledaagse woonkamer. In alle kamers komt het lift element terug hiermee kun je door de verschillende kamers manouvreren. De tweede kamer zet een sfeer neer waarvan je denkt, wat is er nu weer aan de hand. Je bent helemaal in je eigenwereld dit kun je ook zien aan de vormgeving van de kamer. Je begint dingen te zien die er helemaal niet zijn. Je ziet in de kamer dat je echt in de “ruimte” bent door het plafond. Je ziet opeens een andere muur verschijnen als je hier op drukt. Ook zie je je vriend rustig tegen een muurtje zitten. De derde kamer zet een depresieve sfeer neer. Je bent verslaafd en je hebt een baaldag alles is negatief. Je ziet het allemaal even niet meer zitten. Je zou jezelf het liefste bij het vuilnis gooien. De kamer is donker vormgegeven je ziet een galg hangen. Langs de lift zie je een vage vorm wat lijkt op een geest. Ook zie je een hart op de grond liggen dit sluit aan bij de depressie als je hier klikt. De vormgeving die ik heb gebruikt is mixed-media. Mijn tekentalent is niet super dus, ik heb gekozen om verschillende elementen uit afbeeldingen bij elkaar te plaatsen om ze een kamer op te bouwen. Ik heb per kamer gekeken welke voorwerpen ik nodig heb zodat het aansluit bij de trip.


Schetsen met interactie


Feedback presentatie De feedback op mijn presentatie was over het algemeen zeer positief. Ik kreeg meerdere malen te horen dat het een creatief en orgineel bedacht onderwerp is. Maar de punten waar ik aan moest werken waren vooral de volgende: -Nog een beetje vaag/rommelig -Je krijgt soms een vertekend van je ruimte -Isoleercel beter uitwerken -Beetje minimalistisch Ik heb aan deze punten gewerkt en het nu een duidelijk beeld van wat ik wil hebben. Het isoleercel idee heb ik gedumpt. En het minimalistische idee is ook weggehaald de kamers zien er nu mooi vol uit.


Object in verschillende stijlen


Stijl onderzoek


Story


board


Reflectie IDEEFASE 1. 2. 3. 4. 5.

Welke manieren werken voor jou het beste om op ideeën voor een productie te komen? Bij mij komt het idee opeens zonder erover na te denken. Hoe ben je tot je uiteindelijke beslissing voor een onderwerp gekomen? Welke argumenten had je daarvoor? Ik kreeg opeens het idee, en heb er geen argumenten bij nodig gehad. Ik heb bewust voor het idee gekozen ,omdat ik hem mooi vind en het past bij me. Wat was de visie op je onderwerp en waarom heb je deze gekozen? Ik vond het een leuk en intressant onderwerp en daarom heb ik hiervoor gekozen. Wat zou je de volgende keer anders doen? Eerder beginnen ik ben nu in tijdnood gekomen. Hoe zou je nu het begrip ‘immersiveness’ willen definiëren? Dat je in de wereld wil leven. Je komt echt in de wereld.

VORMGEVING 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Wat is voor jou het moeilijkste bij het vormgeving en hoe overwin je die moeilijkheden? Het ontwerpen, ik wist hoe ik het wou, maar niet hoe ik het ging vormgeven. Dit heb ik overwonnen door veel te proberen. Hoe heb je ‘immersiveness’ proberen te bereiken en is dat gelukt (in hoeverre wel, in hoeverre niet)? Door een kamer effect te creeëren waardoor je er gelijk in thuisvoelt. Dit is redelijk goed gelukt. Hoe heb je geprobeerd om je visie over te brengen in je movie en is dat gelukt (in hoeverre wel, in hoeverre niet)? Mijn visie is goed overgekomen in mijn movie. Ik heb alles hoe ik erover dacht gerealiseerd in me wereld. Hoe bereik je het effect dat een gebruiker niet het gevoel heeft in een applicatie-interface terecht te zijn gekomen, maar in een omgeving? Door het kamer model. Je kijkt echt in de kamer je voelt je thuis in de omgeving. Welke aspecten van je vormgeving zijn gelukt en welke niet? Hoe zouden de niet-gelukte aspecten kunnen worden verbeterd? Een groot deel is gelukt. Zoals het composeren. Maar het zou wel iets mooier kunnen maar hiervoor had ik niet de benodigde photoshopskills. Hieraan ga ik werken door vaker te photoshoppen. Wat heb je bij de vormgeving gehad aan de research? Kun je dat aanwijzen? Bij de research niet veel. Bij research heb ik meer gekeken hoe iedereen het ervaart. Het enigste wat ik heb meegenomen is felle kleuren. Wat zou je de volgende keer anders doen? Eerder beginnen en er beter over nadenken.

MOVIE 1. Kan de gebruiker zelf zien/ontdekken welke onderdelen van je ruimte interactief zijn? Ja deze elementen zijn anders vormgeven als de rest. Je ziet het heel duidelijk. 2. Is de navigatie naar de andere ruimtes duidelijk? Ja ik heb gebruik gemaakt van een lift. De knoppen staan duidelijk aangegeven 3. Welke geluiden/muziek heb je gebruikt en had dit het bedoelde effect? Sommigen geluiden deden het niet om een of andere reden. Maar ze hebben wel het bedoelde effect. 4. Wat zou je de volgende keer anders doen? Eerder beginnen, en er beter over nadenken.

Magazine immersive space Final  

Final design immersive space!