Page 1

Στις 27 και στις 28 Φεβρουαρίου οι εκλογές για τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης

Νίκος Βαλεργάκης Υποψήφιος Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Καθημερινή πρωϊνή εφημερίδα Free Press • Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011• Αρ. Φύλλου 1175

ΔΡΑΜΑ-ΗΜΑΘΙΑ-ΚΑΒΑΛΑ -ΚΙΛΚΙΣ-ΠΕΛΛΑ-ΠΙΕΡΙΑ-ΣΕΡΡΕΣ-ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 1 8 0 . 0 0 0

Α ν α γ ν ώ σ τ ε ς

κ ά θ ε

η μ έ ρ α

Εξήντα δυο τα θύματα του Η1Ν1

Σε ετοιμότητα Στρατιωτικά νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές ε κατάσταση συναγερμού για την έξαρση του ιού της νέας γρίπης βρίσκεται το υπουργείο Υγείας, το οποίο χτυπά το καμπανάκι στα νοσοκομεία. Ήδη, εξήντα δυο άνθρω ποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ελλάδα. Ο υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος, ζήτησε να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την υποδοχή ασθενών προσβεβλημένων από τον ιό της γρίπης όλες οι μονάδες εντατι-

Σ

κής θεραπείας στα στρατιωτικά νοσοκομεία αλλά και στις ιδιωτικές κλινικές. Συνολικά έχουν νοσηλευτεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 208 άτομα από τα οποία τα 110 εξακολουθούν να νοσηλεύονται. Οσον αφορά την επίπτωση του ιού, φαίνεται ότι προτιμά τις ηλικίες μεταξύ 30 και 65 αλλά και τους άνδρες καθώς το 56% όσων έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ είναι άνδρες. Ένα άλλο στοιχείο το οποίο επισημαίνουν οι επιστήμονες είναι ότι πε-

ρίπου το 37% όσων έκαναν επιπλοκές από τη γρίπη ήταν απολύτως υγιείς και δεν είχαν κανένα υποκείμενο νόσημα. Ηδη εκτίμησαν ότι από τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας περιμένουν να δουν υποχώρηση των νέων κρουσμάτων. Περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στη Βόρεια Ελλάδα, πέντε ανά 100.000 κατοίκους, ενώ το ίδιο ποσοστό στην Αττική είναι 2,2 ανά 100.000 κατοίκους. 06»

Μιχάλης Ζορπίδης:

Επιστολή Ψωμιάδη στον Δημήτρη Ρέππα

Κύριοι, μας οδηγείτε σε αδιέξοδο

Να επανεξεταστεί η διακοπή της γραμμής Έδεσσα-Φλώρινα

«Ισχυρή γροθιά στο στομάχι όσων συνεχίζουν να επιμένουν σε μια αδιέξοδη οικονομική πολιτική», αποτελούν τα στοιχεία για την πορεία της ανεργίας που ανακοίνωση η ΕΛ.ΣΤΑΤ. σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), Μιχάλη Ζορπίδη. 10»

Αποδέκτης διαμαρτυριών πολιτών που ζουν στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας, για τη διακοπή της σιδηροδρομικής γραμμής Έδεσσας - Φλώρινας έγινε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψω11» μιάδης.

Νίκος Βαλεργάκης διεκδικεί το αξίωμα του Προέδρου του Δικη γορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ω ς ε π ι κ ε φ αλ ή ς τ ο υ σ υ ν δ υ α σ μ ο ύ «ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ» και μας εξηγεί τους λόγους που τον ώθησαν σε αυτή του την απόφαση σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Σήμερα».

Ο

• Στην δύσκολη συγκυρία που διανύουμε και αμφισβητείται ο θεσμικός ρόλος του δικηγόρου είμαστε θεσμικά αντίθετοι με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την δήθεν «απελευθέρωση» του δικηγορικού επαγγέλματος γιατί αλλοιώνει και νοθεύει τον χαρακτήρα του δικηγόρου ως λειτουργού και τον μετατρέπει σε επιχειρηματία. • Είμαστε αντίθετοι με την ίδρυση δικηγορικών εταιριών με συνεταίρους δικηγόρους σε Πρωτοδικεία όλης της χώρας γιατί έτσι δημιουργούνται υποκαταστήματα των εταιριών αυτών σε όλη τη χώρα. • Είμαστε αντίθετοι στην υποχρεωτική έγγραφη συμφωνία μεταξύ του δικηγόρου και του εντολέα του, που είναι αντίθετη με το ισχύον δίκαιο, γραφειοκρατική και αμφισβητεί ευθέως το κύρος του δικηγόρου. • Είμαστε αντίθετοι στην ύπαρξη αμοιβής κάτω της νόμιμης γιατί με τον τρόπο αυτό μεγάλοι εντολείς ( τράπεζες, ασφαλιστικές , τεχνικές εταιρίες κτλ) θα δημιουργήσουν συμβάσεις προσχωρήσεως που θα συνθλίψουν οικονομικά ειδικά τους νέους δικηγόρους. • Προτείνουμε τέτοιες συμβάσεις με μεγάλους εντολείς να συνάπτει ο Δικηγορικός Σύλλογος σε κάθε Πρωτοδικείο για να διασφαλίζει τα μέλη του. Λέμε ναι στην κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών στην άσκηση του λειτουργήματος μας. 04»


äåõôåñç... êáëçìåñá

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Τι σκοπεύει να κάνει ο δήμος για τα αδέσποτα Τη στελέχωση του Δήμου με κατάλληλο προσωπικό (οδηγούς, μεταφορείς, κτηνιάτρους, εκπαιδευτές κτλ.), την κατασκευή και συντήρηση καταφυγίου, την κατασκευή νεκροταφείου και αποτεφρωτηρίου ζώων και τη σταθερή και διαρκή συνεργασία της αντιδημαρχίας με τις φιλοζωικές ΜΚΟ, τους όμορους δήμους, τα πανεπιστήμια και λοιπούς φορείς, σχεδιάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τα αδέσποτα που κυκλοφορούν στην πόλη. Την ανακοίνωση έκανε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων, Κωνσταντίνος Ζέρβας, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου, ανοιχτό διάλογο με θέμα "Δράσεις και Διαχείριση θεμάτων που αφορούν τα αδέσποτα ζώα του Δήμου μας", ο δήμος Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για την πρόσφατη συνάντησή του με την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιλένα Αποστολάκη, με την οποία συζητήθηκε το θέμα της χρηματοδότησης δράσεων για την προστασία των αδέσποτων ζώων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2004 ο Δήμος Αθηναίων απορρόφησε το ποσό των 900.000 ευρώ, ο Δήμος Καλαμαριάς το ποσό των 70.000 για την τριετία 2007-2009 ενώ ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν πήρε ούτε ένα ευρώ (!), με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή ο προϋπολογισμός για το συγκεκριμένο θέμα να είναι μηδενικός.

Ώρα απογραφής για τον κοινωνικό τουρισμό Αρχίζει από αύριο, Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011, σε όλη την Ελλάδα εκτός Αττικής η απογραφή των δικαιούχων παροχών του Οργανισμού Εργατικής Εστίας που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού έτους 2011. Η απογραφή θα γίνει κατ’ αλφαβητική σειρά. Στη Θεσσαλονίκη, η απογραφή θα γίνεται έως 6/4/2011 τις εργάσιμες ημέρες, από 08.00 π.μ. έως 5.00 μ.μ. στην Κ. Κρυστάλλη 2 (Πλ. Αντιγονιδών) και στην Λ. Τσάμη 74 (έναντι εκκλησίας Αγ. Χριστοφόρου, Α. Τούμπα). Όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 8, 9, 0 θα απογραφούν υποχρεωτικά στο κέντρο της Κ. Κρυστάλλη 2, ενώ όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 θα απογραφούν υποχρεωτικά μόνο στο κέντρο της Α. Τούμπας. Σημειώνεται ότι οι οικογένειες απογράφονται μαζί σε μια αίτηση. Πληροφορίες για τα δικαιολογητικά στο www.oee.gr>ειδήσεις>νέα της περιφέρειας> Θεσσαλονίκη.

Χθες στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας η εξόδιος ακολουθία

Το τελευταίο αντίο στον Ντίνο Κοσμόπουλο τον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας το μεσημέρι, ένα μεγάλο πλήθος επωνύμων και ανωνύμων Θεσσαλονικέων αποχαιρέτησε τον Ντίνο Κο σμόπουλο. Ο Τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπέστη ανακοπή καρδιάς στο Καυταντζόγλειο στάδιο κοντά στον αγαπημένο του Ηρακλή. Όλη η πολιτική, η θρη σκευτική και η κοινωνική «ηγεσία» της πόλης τίμησε τον Ντίνο Κοσμόπουλο, στο τελευταίο του ταξίδι. Στην τελετή χο ροστάτησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και ο Παναγιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.

Σ

Ο δήμαρχος του συλλαλητηρίου Σαν χθες 14 Φεβρουαρίου 1992, ο Ντίνος Κοσμόπουλος καταφέρνει αυτό που για άλλους πολιτικούς φαίνεται ακατόρθωτο. Συγκεντρώνει, στην πλατεία Αριστοτέλους, πάνω από 1.000.000 Μακεδόνες, βροντοφωνάζουμε όλοι πως η Μακεδονία είναι Ελλάδα.

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2010 Ο Αγιος Ονήσιμος ο Απόστολος μαθητής του Αποστόλου Παύλου τιμή 0,05 €

καιρός Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε Κρήτη, νότιες Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. Μακεδονία, Θράκη: Καιρός: νεφώσεις. Ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στην κεντρική Μακεδονία. Λίγα χιόνια στα ορεινά. Θερμοκρασία: από μείον 3 (-03) έως 12 βαθμούς Κελσίου. Θεσσαλονίκη: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές. Άνεμοι: Ασθενείς. Θερμοκρασία: από 7 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Είχε διασωθεί από το ναυάγιο του “Χειμάρρα” ο Κοσμόπουλος

αλλά βοήθησε και άλλους συνταξιδιώτες του να αποφύγουν τον παγωμένο βυθό μέσα στη χειμωνιάτικη θάλασσα.

Όχι μόνον γλίτωσε από τα κύματα του Νότιου Ευβοϊκού Κόλπου, αλλά βοήθησε και άλλους συνταξιδιώτες του να διασωθούν! Ο Ντίνος Κοσμόπουλος, που, χθες, οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία, τη μακεδονική γη που τόσο αγάπησε, γεννήθηκε το 1928 και επέζησε του τραγικού ναυαγίου το 1947, σε ηλικία 19 ετών. Νεαρό παλικαράκι τότε ο εκλιπών, με αθλητικό παράστημα και ψυχική γενναιότητα, όχι μόνο κατάφερε να διασωθεί,

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΠΡΩΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ FREE PRESS ... για την πόλη μας Εκδότης - Γεν. Διευθυντής: Μάνος Αντωνελάκης

Σύμβουλος Έκδοσης: Υπευθυνη ύλης: Ερευνα Ρεπορτάζ: Art director: Εμπορικός Διευθυντής: Οικονομικός Διευθυντής:

Μιχάλης Κοτσάκος Μαρία Λέκκα Χρήστος Καπούτσης Δημήτρης Ταζές Γιάννης Κουμπάρος Γιώργος Ρούσσος

Διευθυντής Marketing: Υπεύθυνη Διαφήμισης: Πολιτιστικά: Φωτογραφίες: Νομικοί Σύμβουλοι:

Θεόδωρος Κιρικλίδης Ελπίδα Χατζηνικολάου Διογένης Μαριόλας, Σοφία Μυλωνά Δημήτρης Λελέκης, Αριστείδης Σιάννης Μαρία Κριτζιώτη, Βάσω Δόσπρα

Ιδιοκτησία: «NORTH MEDIA GROUP LTD»» • Διεύθυνση: Γιαννιτσών 80 & Πεσόντων Πυροσβεστών 2, Τ.Κ. 54627 Τηλέφωνα: 2310 535.515, 535.522, 535.531, 535.526 (10 γραμμές) – Fax: 2310 535.585 • e-mail: simedi @ otenet.gr & simeart @ otenet.gr


ÅÐÉÊÁÉÑÏÔÇÔÁ

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011 υντηρεί το θέμα που έχει ανακύψει με την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου η ΝΔ, κατηγορώντας παράλληλα την τρόικα πως με τη στάση της προσέβαλε τον ελληνικό λαό. Στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντα κτών, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης, ρωτήθηκε και για τα περί πρότα -

Σ

σης μομφής στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, λέγοντας: «αν υπάρχει πολιτική ευθιξία, ας παραιτη θεί χωρίς πρόταση μομφής». Οι τελευταίες εξελίξεις με τους εκπροσώπους της τρόικας και η γενικευμένη επίθεση της ΝΔ στην κυβέρνηση, επανέφεραν τη συ ζήτηση στο επιτελείο του κ. Σαμαρά για το ενδεχόμε νο πρότασης μομφής.

«Για λόγους πολιτικής ευθιξίας»

Την απομάκρυνση Παπακωνσταντίνου, ζητά η Νέα Δημοκρατία «Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση. Είναι απλά μια εισήγηση» δήλωνε στο ΒΗΜΑonline, τακτικός συνομιλητής του κ. Σαμαρά, χωρίς, όμως να αποκλείει μελλοντικά μια τέτοια ενέργεια από την πλευρά της ΝΔ. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανέφερε πως το non paper το οποίο διακινήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών είχε διακινηθεί και από άλλα υπουργεία πριν από την παρέμβαση της τρόικας. «Εκτός από το υπουργείο οικονομικών το συγκεκριμένο έγγραφο διακινήθηκε και από το υπουργείο Εργασίας, το οποίο το απέστειλε στους διαπιστευμένους συντάκτες του. Είναι σαφές πως το έγγραφο μοιράστηκε κεντρικά» τόνισε ο κ. Μιχελάκης καλώντας την κυβέρνηση να τοποθετηθεί. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ υπενθύμισε πως ο Αντώνης Σαμαράς στην παρουσίαση του προγράμματος στο Ζάππειο στις 7 Ιουλίου είχε κάνει λόγο για αξιοποίηση και όχι εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. «Πέρασαν επτά μήνες για να αντιληφθεί η τρόικα ότι μπορούμε να αντλήσουμε πόρους. Η κυβέρνηση πελαγοδρομεί και για την ταμπακιέρα δεν λέει λέξη. Η τρόικα καταλήγει στο ίδιο ποσό με εμάς, όχι όμως στον τρόπο που θα βρεθούν τα 50 δισ. ευρώ. Εμείς είμαστε υπέρ της αξιοποίησης και όχι υπέρ του ξεπουλήματος» συμπλήρωσε ο κ. Μιχελάκης. Ο κ. Μιχελάκης παρουσίασε δηλώσεις του κ. Παπακωσταντίνου, ο οποίος στις 16 Δεκεμβρίου 2010, μετά από τη διυ-

3

Νέα σενάρια πρόωρων εκλογών... Πληθαίνουν τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, τα οποία κατά βάση διακινεί το Μαξίμου, παράλληλα με τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ο Παπανδρέου φαίνεται πως έχει λάβει τις οριστικές του αποφάσεις, τις οποίες θα ανακοινώσει μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου. Κάλπες θα στηθούν, όπως και να ΄χει, αφού και μόνο η απόφαση για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, θα κυλήσει τη χώρα στο χάος από τις απεργίες των εργαζόμενων στην επιχείρηση.

Παπανδρέου: Θα ολοκληρώσουμε την τετραετία «Το έχω ξεκαθαρίσει «30 φορές». Θα ολοκληρώσουμε την τετραετία. Έχουμε διόμισι χρόνια ακόμη να ολοκληρώσουμε τη δουλειά μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, μιλώντας σε συνεργάτες του, κατά τη διάρκεια της πολύωρης σύσκεψης που προήδρευσε στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους. Παράλληλα ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο ζήτημα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας που ανέκυψε μετά την τελευταία επίσκεψη των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα, τόνισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση πώλησης ελληνικής γης».

Επίσκεψη Παπανδρέου σε Βερολίνο και Ελσίνκι

πουργική, είχε πει πως στόχος του προγράμματος είναι η εισροή εσόδων 7 δισ. για την περίοδο 2011-2013. Στις 11 Φεβρουαρίου του 2011 και στο ενημερωτικό σημείωμα το οποίο διακινήθηκε, συνέχισε ο κ. Μιχελάκης, υπάρχει ρητή αναφορά, η οποία κάνει λόγο για συνολική είσπραξη τουλάχιστον 50 δισ. εκ των οποίων 15 δισ. ως το 2012. «Είναι σαφές ότι δεν ξέρουν τι κάνουν και τι λένε» επεσήμανε ο κ. Μιχελάκης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως μπορεί τρόικα και ΝΔ να συμφωνούν στην εκτίμηση του ποσού των 50 δισ., «διαφέρουμε όμως σε

όλα τα άλλα και είμαστε απέναντι. Το δημόσιο δεν πρέπει να χάσει την κυριότητα των ακινήτων». Παράλληλα επανέλαβε ότι η ΝΔ ζητά την απομάκρυνση του κ. Παπακωσταντίνου. «Αν υπάρχει πολιτική ευθιξία, συνταγματικά οι υπουργοί μπορούν να παραιτηθούν χωρίς την πρόταση μομφής» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος. Όσον αφορά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών ο κ. Μιχελάκης τόνισε πως η ΝΔ δεν φοβάται τις εκλογές. «Ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι. Είναι καλοδεχούμενες».

Το Βερολίνο και το Ελσίνκι θα επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία και η Φινλανδία ήταν οι δύο χώρες που τήρησαν την πιο σκληρή στάση στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, αναφορικά με το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας. Ο κ. Παπανδρέου θα αναχωρήσει για τη γερμανική πρωτεύουσα την επόμενη Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου, και την επόμενη θα έχει συνάντηση με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Στις 23 Φεβρουαρίου ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Ελσίνκι, όπου θα έχει αρκετές συναντήσεις με κορυφαία εκείνη με την Πρωθυπουργό Μάρι Κιβινιέμι.

Έχεις ...γράμμα απο τον Εκδότη

Ποια ερωτευμένα ζευγάρια είδαμε χθες!!! Η χθεσινή ημέρα ήταν αφιερωμένη στους ερωτευμένους όλου του κόσμου, στην Ελλάδα και στην Θεσσαλονίκη. Κάποια όμως ζευγάρια ξεχώρισαν χθες το βράδυ, καθώς το πάθος του ενός για τον άλλο, ξεχείλιζε από συναισθήματα αγάπης. Τα ζευγάρια αυτά ήταν. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης με την κ. Χρύσα Αράπογλου.

Ο παλαιός Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σωτήρης Καπετανόπουλος με τον υποψήφιο δήμαρχο Κώστα Γκιουλέκα. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος με τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο περιφερειάρχηςΠαναγιώτης Ψωμιάδης με τον Δήμαρχο Πολυγύρου Αστέριο Ζωγράφο. Ο Μητροπολίτης κκκ. Άνθιμος με τον

Αρχιεπίσκοπο κκκ. Ιερώνυμο. Τον Λάκη Λαζόπουλο με την ηθοποιό Μιμή Ντενίση. Τον Πρόεδρο του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη με τον Πρόεδρο του Παναθηναικού Νικόλα Πατέρα. Τον Μάκη Ψωμιάδη της Καβάλας με τον Ντέμη Νικολαίδη. Την Άννα Βίσση με την Δέσποινα Βαν-

δή. Αυτά είναι λίγα από τα «πολύ» αγαπημένα ζευγάρια της Ελληνικής «σκηνής». Φυσικά υπάρχουν και χιλιάδες άλλα που η «αγάπη» τους σιγοβράζει και ο «έρωτας» τους ξεχειλίζει, από τις ψυχές τους. Την Παρασκευή θα έχουμε ειδικό αφιέρωμα για τους αποτυχημένους αντιδημάρχους της τελευταίας οκταετίας.


4

ÑÅÐÏÑÔÁÆ

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Στις 27 και στις 28 Φεβρουαρίου οι εκλογές για τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης

Νίκος Βαλεργάκης Υποψήφιος Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης εμπειρία που απέ κτησα κατά την δεκαετή ενασχόληση μου στα κοινά του συλλόγου μας, ιδιαίτερα την τελευταία τριετία ως Γενικός Γραμματέας και κυρίως η συνεχής καθημε ρινή παρουσία μου τόσο στον σύλλογο όσο στα ακροατήρια και τις υπηρεσίες, πιστεύω ότι μου δίνουν το δικαίωμα να έχω την πεποίθηση ότι μπορώ να αντα ποκριθώ στο αξίωμα του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Η

Διανύουμε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, που με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την δήθεν «απελευθέρωση» του δικηγορικού επαγγέλματος αμφισβητείται ευθέως και νοθεύεται ο λειτουργηματικός χαρακτήρας

Ο Νίκος Βαλεργάκης γεννήθηκε το 1960 στην Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε το 1977 από το κολλέγιο « Ανατόλια» και την ίδια χρονιά άρχισε τις σπουδές του στην Νομική Σχολή του ΑΠΘ, από την οποία αποφοίτησε με άριστα το 1982. Παρακολούθησε το μεταπτυχιακό τμήμα της Ποινικής επιστήμης της ίδιας σχολής και πήρε το πτυχίο του με άριστα το 1984. Ομιλεί την αγγλική και γερμανική γλώσσα. Τον Ιανουάριο του 1984 ορκίσθηκε δικηγόρος στο πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης και από τότε δικηγορεί στην Θεσσαλονίκη μέχρι σήμερα. Το 1988 προήχθη σε δικηγόρο παρ’ Εφέταις και το 2001 σε δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω. Το 1996 εξελέγη για πρώτη φορά σύμβουλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΘ και επανεξελέγη το 2005 και το 2008. Την τριετία 2008-2011 διετέλεσε γενικός γραμματέας του ΔΣΘ. Μέλος του Συλλόγου Αποφοίτων του Αμερικανικού Κολλεγίου «Ανατόλια» (ΣΑΑΚ) και γενικός γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του από το 2007. Είναι παντρεμένος με την δικηγόρο Θεσσαλονίκης Ξένια Δρίτσα, τελευταία Δήμαρχο Τριανδρίας και πατέρας δύο παιδιών, του Μανώλη και της Μαίρης, φοιτητών Νομικής στο ΑΠΘ.

Ο Νίκος Βαλεργάκης διεκδικεί το αξίωμα του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ως επικεφαλής του συνδυασμού «ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ»

«Πρώτος και κυρίαρχος στόχος μας είναι η εξασφάλιση της ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ του δικηγόρου κατά την άσκηση του λειτουργήματος του, τόσο απέναντι στην κοινωνία όσο και κυρίως απέναντι στην κρατική εξουσία σε κάθε της μορφή» Με την καθημερινή μου παρουσία στα ακροατήρια και στις υπηρεσίες για την αντιμετώπιση αντιδικηγορικών συμπεριφορών έχω αποδείξει ότι ξέρω και να διεκδικώ και να μάχομαι. Το ίδιο θα κάνω και ως Πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης πολύ πιο έντονα και επιτυχημένα με την βοήθεια αλλά και την συμπαράσταση όλων.

«ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ να πετύχουμε την επέκταση του ωραρίου και την κατά προτεραιότητα του δικηγόρου όχι μόνο στις υπηρεσίες του δικαστικού μεγάρου αλλά σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες»

του δικηγόρου. Οι κυβερνητικές επιλογές στα πλαίσια της δήθεν προσπάθειας επιτάχυνσης του ρυθμού απόδοσης της δικαιοσύνης οδηγούν στην πραγματικότητα σε ουσιαστική περιστολή των ατομικών και συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών. Επιπλέον η καθημερινότητα του δικηγόρου, λόγω και της οικονομικής κρίσης, επιδεινώνεται διαρκώς με αποτέλεσμα η άσκηση του λειτουργήματος μας να καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη. Οι διεκδικήσεις μας δεν έχουν πλέον θεωρητικό αλλά πρακτικό και ουσιαστικό χαρακτήρα. Απαιτείται συνεχής και συνεπής αγώνας για την διασφάλιση των συμφερόντων των μελών του συλλόγου μας.

• Αναφερθήκατε πριν στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος. Ποια είναι η θέση σας σε αυτό το νομοσχέδιο. Στην δύσκολη συγκυρία που διανύουμε και αμφισβητείται ο θεσμικός ρόλος του δικηγόρου είμαστε θεσμικά αντίθετοι με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την δήθεν «απελευθέρωση» του δι-

κηγορικού επαγγέλματος γιατί αλλοιώνει και νοθεύει τον χαρακτήρα του δικηγόρου ως λειτουργού και τον μετατρέπει σε επιχειρηματία. Είμαστε αντίθετοι με την ίδρυση δικηγορικών εταιριών με συνεταίρους δικηγόρους σε Πρωτοδικεία όλης της χώρας γιατί έτσι δημιουργούνται υποκαταστήματα των εταιριών αυτών σε όλη τη χώρα. Είμαστε αντίθετοι στην υποχρεωτική έγγραφη συμφωνία μεταξύ του δικηγόρου και του εντολέα του, που είναι αντίθετη με το ισχύον δίκαιο, γραφειοκρατική και αμφισβητεί ευθέως το κύρος του δικηγόρου. Είμαστε αντίθετοι στην ύπαρξη αμοιβής κάτω της νόμιμης γιατί με τον τρόπο αυτό μεγάλοι εντολείς ( τράπεζες, ασφαλιστικές , τεχνικές εταιρίες κτλ) θα δημιουργήσουν συμβάσεις προσχωρήσεως που θα συνθλίψουν οικονομικά ειδικά τους νέους δικηγόρους. Προτείνουμε τέτοιες συμβάσεις με μεγάλους εντολείς να συνάπτει ο Δικηγορικός Σύλλογος σε κάθε Πρωτοδικείο για να διασφαλίζει τα μέλη του. Λέμε ναι στην κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών στην άσκηση του λειτουργήματος μας.

Δεσμευόμαστε για συνεχή μας παρουσία και παρεμβάσεις στα ακροατήρια και τα γραφεία του δικαστικού μεγάρου για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων που ανακύπτουν και την αντιμετώπιση φαινομένων απρεπούς συμπεριφοράς.


6

ÅÐÉÊÁÉÑÏÔÇÔÁ

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Στους 6 οι θάνατοι από τον H1N1 στην Κύπρο

Έξι θάνατοι σημειώθηκαν στην Κύπρο από τη γρίπη Η1Ν1από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα. Άλλα έξι άτομα νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, σε Λευκωσία και Λεμεσό, ενώ δύο άλλοι ασθενείς νοσηλεύονται σε παθολογικές κλινικές και δέχονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σύμφωνα με την υπεύθυνη της ομάδας λοιμωδών νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου,Χρυστάλλα Χατζηαναστασίου, το 90% των ατόμων που προσβλήθηκαν από τον ιό στην Κύπρο, δεν είχαν εμβολιασθεί και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Το Υπουργείο Υγείας, πάντως, διαβεβαιώνει ότι δεν συντρέχει λόγος πανικού και ανησυχίας, όταν λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας με κυριότερο τον εμβολιασμό, καθώς πρόκειται για έναν ήπιο ιό

Σύλληψη μέλους της «Φατάχ Αλ Ισλάμ» Συνελήφθη από την Ελληνική Αστυνομία το Σάββατο το βράδυ, ο λιβανικής υπηκοότητας, παλαιστινιακής καταγωγής, Γκαλέμπ Ταλέμπ που – σύμφωνα με το δημοσίευμα της Κορριέρε Ντέλλα Σέρα – είναι μέλος της λιβανέζικης ομάδας «Φατάχ Αλ Ισλάμ» που θεωρείται ότι έχει σχέσεις με την Αλ Κάιντα. Σύμφωνα με το αρχηγείο της αστυνομίας, ο Ταλέμπ ήταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ, την κεντρική ασφάλεια και την αντιτρομοκρατική υπηρεσία εδώ και αρκετό καιρό στην Ελλάδα, αλλά μετά το δημοσίευμα οι αρχές για να μη διαφύγει, τον συνέλαβαν μαζί με ένα ακόμα άτομο και κρατούνται στην διεύθυνση αλλοδαπών για απέλαση ή για να εξεταστεί τυχόν αίτημα για άσυλο. Επίσης ο Μοχάμεντ Μούσα που αναφέρεται στο δημοσίευμα της Κορριέρε Ντέλλα Σέρα ότι ήταν ο προκάτοχος του Ταλέμπ για λογαριασμό της «Φατάχ Αλ Ισλάμ» στην Ελλάδα, έχει συλληφθεί και κρατείται εδώ και αρκετό καιρό για απέλαση. Η Κορριέρε Ντέλλα Σέρα δημοσίευσε στο χθεσινό φύλλο της ότι «ο Άραβας τρομοκράτης Γκαλέμπ Ταλέμπ βρίσκεται στην Ελλάδα και ετοιμάζει θεαματική επίθεση, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε ελληνικό έδαφος ή σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα».

Ο Πύρρος Δήμος σε σχολείο των Συκεών Να ανατρέψει τα στερεότυπα που υπάρχουν στον αθλητισμό επιχειρεί το 10ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών στη Θεσσαλονίκη ώστε τα παιδιά να μάθουν ότι αθλητισμός δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ. Στο πλαίσιο αυτό την Παρασκευή θα επισκεφτεί το σχολείο ο ο τετράκις Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας που θα αποκαλύψει στους αυριανούς πρωταθλητές τα μυστικά της άρσης βαρών. Μετά την κουβέντα που θα κάνουν, τα παιδιά θα τον τιμήσουν για τη συνολική προσφορά του στον αθλητισμό.

Κύμα μετατάξεων φοβούνται οι εκπαιδευτικοί λόγω των συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων Κύμα αναγκαστικών μετατάξεων σε άλλα σχολεία τα οποία μπορεί να βρίσκονται και σε διαφορετικό νομό φοβούνται εκατοντάδες καθηγητές, κυρίως γυμνασίων και λυκείων, ως απόρροια των συγχωνεύσεων. Τα προβλήματα που θα ανακύψουν στα σχολεία και στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών αναμένεται να διογκωθούν λόγω και άλλων δύο παραμέτρων: Η μία αφορά το κύμα συνταξιοδοτήσεων που αναμένε-

ται να υπάρξει το καλοκαίρι και η δεύτερη σχετίζεται με τον μικρό αριθμό προσλήψεων που θα γίνουν για το επόμενο σχολικό έτος. Οι αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας για το θέμα των συγχωνεύσεων εντείνονται. Την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί παράσταση διαμαρτυρίας από γονείς και εκπαιδευτικούς έξω από το δημαρχείο της Αθήνας για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις συγχωνεύσεις.

Εγρήγορση για τη γρίπη συνιστά το υπουργείο Υγείας Στους 62 οι νεκροί -14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την προηγούμενη Παρασκευή γρήγορση αλλά όχι πανικός, είναι το σύνθημα του υπουργείου Υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα αυξανόμενα κρούσματα γρίπης του ιού Η1Ν1, τα οποία καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας.

Ε

Οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και σήμερα αργά το μεσημέρι, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας θα προχωρήσουν σε νέες δράσεις, εφόσον χρειαστεί. Τα κρούσματα γρίπης που καταγράφονται στην Ελλάδα, στο σύνολό τους, είναι ελαφρώς πιο αυξημένα σε σχέση με το μέσο όρο των νέων περιστατικών της γρίπης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, 52 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους και 120 βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, αρκετοί από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο υπουργός Υγείας, έχει ήδη ζητήσει από τα στρατιωτικά νοσοκομεία και τις

ιδιωτικές κλινικές να βρίσκονται σε ετοιμότητα και αν παραστεί ανάγκη να διαθέσουν κρεβάτια από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι επιστημόνες αλλά και το υπουργείο Υγείας, καλούν γιατρούς και πολίτες να προχωρούν σε άμεση αναγνώριση των συμπτωμάτων

και εφόσον πιθανολογείται ύπαρξη γρίπης που οφείλεται στον ιό Η1Ν1, να χορηγούνται αντιϊκά φάρμακα. Οσον αφορά τον εμβολιασμό, παρότι οι ειδικοί κρίνουν ότι είναι αργά, συνιστάται ακόμη και τώρα στις υψηλές ομάδες κινδύνου.

«Αποκυήματα φαντασίας...» τα χαρακτηρίζει ο Ακης Τσοχατζόπουλος Aνακριβή χαρακτηρίζει τα δημοσιεύματα του Τύπου που τον εμφανίζουν ως τον "ταμία" του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου ο πολιτικός μηχανικός Γιάννης Μπέλτσιος, ο οποίος φέρεται να έχει σχέση με την προμήθεια των τεσσάρων υποβρυχίων από τη Γερμανία, υπόθεση για την

οποία γίνεται διπλή δικαστική έρευνα σε Ελλάδα και Γερμανία. Συγκεκριμένα, στη δήλωσή του, με την οποία επιφυλάσσεται να προσφύγει και στη δικαιοσύνη αναφέρει: "Τα δημοσιευόμενα σε... Κυριακάτικη εφημερίδα για το πρόσωπο και την εμπλοκή μου στην υπόθε-

ση των υποβρυχίων είναι ανακριβή αποκυήματα φαντασίας. Ουδέποτε υπήρξα ταμίας οποιουδήποτε, ουδέποτε έλαβα οποιαδήποτε προμήθεια ουδέποτε συμμετείχα σε οποιαδήποτε ομάδα ή Τeam Α και ουδέποτε υπήρξα εκπρόσωπος εταιρείας ή προσώπου σε αυτή την υπόθεση..."


ÅÐÉÊÁÉÑÏÔÇÔÁ

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Πτώση 8% το 2010

Μειώθηκε η παραγωγή αναψυκτικών τωτικά κινήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά η παραγωγή ποτών το 2010. Η συρρίκνω ση της παραγωγής το περα σμένο έτος ανήλθε σε σχεδόν 8% και αφορά κυρίως τα αναψυκτικά και τις μπίρες, που καλύπτουν το μεγαλύτε ρο μέρος του συνολικού όγκου της εγ χώριας παραγωγής ποτών. Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια παρουσίασε πτώση και η παραγωγή εμφιαλω μένων νερών.

7

Καθορίζεται το επίδομα θέσης στη Δημοτική Αστυνομία

Π

Οι μεταβολές που σημειώθηκαν στην παραγωγή της ελληνικής βιομηχανίας ποτών αντανακλούν την περιστολή των δαπανών των ελληνικών νοικοκυριών, καθώς και τα μειωμένα έσοδα από την τουριστική κίνηση. Μείωση του όγκου παραγωγής την περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2010, σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο του 2009, κατεγράφη και στις πέντε κατηγορίες προϊόντων του κλάδου, όπως αυτές προσδιορίζονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Η συνολική παραγωγή ποτών στη χώρα μας το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου Δεκεμβρίου 2010 ήταν μειωμένη, σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο του 2009, κατά 7,8%, σε επίπεδα τα οποία είναι κατώτερα από τα αντίστοι-

χα του έτους 2005 κατά 3,9%. Την ίδια περίοδο του 2009 είχε καταγραφεί μείωση της τάξεως του 4,8%, σε σχέση με το 2008. Η πτωτική πορεία κατά το 2010 εκδηλώθηκε με επιταχυνόμενο ρυθμό μετά το πρώτο τετράμηνο, καθώς σε αυτό το διάστημα η παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 3,3% σε ετήσια βάση. Ειδικότερα τον Δεκέμβριο η παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 13,3%, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2009. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατά την εξεταζόμενη περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2010 μειώθηκε κατά 0,9% η παραγωγή του

υποκλάδου των μεταλλικών και αεριούχων εμφιαλωμένων νερών. Συγχρόνως, μειώθηκε η παραγωγή των αναψυκτικών και συναφών μη αλκοολούχων ποτών κατά 11,3% και των αποσταγμένων αλκοολούχων ποτών (ούζο, τσίπουρο, μπράντι, λικέρ) κατά 0,6%. Επίσης, μειώθηκαν κατά 7,5% η παραγωγή μπίρας και κατά 8,2% η παραγωγή οίνων. Η παραγωγή του κλάδου των ποτών αντιστοιχεί κατά την ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με έρευνα που είχε διεξαχθεί το 2005, στο 6% της συνολικής παραγωγής της ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας.

Έγγραφο Κεγκέρογλου στη Βουλή

Νέο πλαίσιο για τα δάνεια και τα επιδόματα του ΟΕΚ Νέο πλαίσιο για τα δανειοδοτικά και επιδοματικά προγράμματά του, επεξεργάζεται ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, όπως αναφέρεται σε απάντηση που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υφυπουργό Εργασίας Β. Κεγκέρογλου, έπειτα από έκκληση του βουλευτή Καρδίτσας της ΝΔ Κ. Τσιάρα το Υπουργείο να ενημερώσει τη Βουλή για το θέμα. «Η αναστολή των προγραμμάτων χορήγησης παροχών από τον ΟΕΚ, δημιουργεί τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα αφού ανατρέπεται ο σχεδιασμός οικογενειών που είχαν προγραμματίσει να αγοράσουν ή να χτίσουν το δικό τους σπίτι», τόνιζε ο κ. Τσιάρας. Με έγγραφό του ο κ. Κεγκέρογλου ενημερώνει το βουλευτή της ΝΔ ότι ο Οργανισμός επεξεργάζεται ένα νέο εξορθολογισμένο πλαίσιο για το νέο δανειοδοτικό και επιδοματικό του πρόγραμμα, με συγκεκριμένη στόχευση των ομάδων δικαιούχων στις οποίες απευθύνεται κάθε πρόγραμμα, με αντικει-

μενικούς όρους και προϋποθέσεις παροχής κατοικίας και δανείων, με αυστηρό καθορισμό κριτηρίων και με διαδικασία αυτεπάγγελτης αναζήτησης των δικαιολογητικών, για τη διευκόλυνση του πολίτη, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη διασταύρωση στοιχείων. Για την επανεκκίνηση, πάντως, των προγραμμάτων του ΟΕΚ, ο υφυπουργός Εργασίας αναφέρει ότι θα γίνει σταδιακά και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του Οργανισμού. Ταυτόχρονα, ο κ. Κεγκέρογλου, στο

έγγραφο του υπογραμμίζει ότι ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας οδηγήθηκε σε δεινή οικονομική κατάσταση με το ύψος των διαθεσίμων να βαίνει μειούμενο, από το 2005, λόγω κάλυψης μέρους των ταμειακών αναγκών χρηματοδότησης των προγραμμάτων. Εξάλλου, ο υφυπουργός, περιέγραψε ότι «η αύξηση των δαπανών για δάνεια, από κεφάλαια του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και για χορήγηση ενοικίου, έγινε δυσανάλογα μεγάλη με το κατασκευαστικό πρόγραμμα να έχει μειωθεί στο 4,95 του προϋπολογισμού για το 2009». Ο κ. Κεγκέρογλου αναφέρει ότι τα αρνητικά αυτά οικονομικά αποτελέσματα προέκυψαν λόγω αλλαγής των όρων και προϋποθέσεων ένταξης στα προγράμματα του ΟΕΚ, την εισαγωγή νέων κατηγοριών δικαιούχων και την αύξηση των χορηγούμενων ποσών, χωρίς προηγούμενη έρευνα και τεκμηρίωση των επιπτώσεων τους στην οικονομική κατάσταση του Οργανισμού.

Με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υφυπουργό Εσωτερικών Γιώργο Ντόλιο, γίνεται γνωστό ότι «το Υπουργείο έχει προβεί στην προώθηση σχεδίου Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμό του επιδόματος ευθύνης για τις θέσεις ιεραρχίας της δημοτικής αστυνομίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 παρ. 8 του ν. 3731/2008, το οποίο έχει αποσταλεί για συνυπογραφή από τον συναρμόδιο Υφυπουργό Οικονομικών». Η απάντηση του υφυπουργού Εσωτερικών, για το επίδομα ευθύνης στους ένστολους της Δημοτικής Αστυνομίας, διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά την κατάθεση σχετικής αναφοράς προς τους συναρμόδιους υπουργούς από τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμη Μπαλασόπουλο και τον γενικό γραμματέα Γιώργο Καταχανά, οι οποίοι υπενθύμιζαν ότι εκκρεμεί η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, η οποία θα καθορίζει το επίδομα θέσης ευθύνης. Υπενθύμιζαν, εξάλλου ότι η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης έχει προβλεφθεί από το νόμο για την Αναδιοργάνωση της Δημοτικής Αστυνομίας, ο οποίος ψηφίστηκε πριν από δύο χρόνια. Στο σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το επίδομα θέσης ευθύνης και τη συνεργασία των δύο Υπουργείων αναφέρεται και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης σημειώνοντας όμως σε έγγραφό του ότι «τυχόν γενικότερα αιτήματα για την αύξηση των αποδοχών των υπαλλήλων κατά το έτος 2011, αντίκεινται στις ρυθμίσεις της εισοδηματικής πολιτικής».

Για επιλογή γιατρού του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ καλέστε 184 Στον τριψήφιο αριθμό 184 μπορούν να καλούν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, προκειμένου να κλείνουν ραντεβού για να επισκεφθούν τους συμβεβλημένους με τον ΟΑΕΕ και τον ΟΠΑΔ γιατρούς στα ιδιωτικά τους ιατρεία. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επιλέξουν τον γιατρό που θα επισκεφθούν στο ιδιωτικό του ιατρείο από το σύνολο των γιατρών που του γνωστοποιείται από τις καταστάσεις που έχουν αναρτηθεί στις Μονάδες Υγείας και τα Υποκαταστήματα του ΙΚΑ, τα Υποκαταστήματα του ΟΑΕΕ, τα ΚΕΠ και την ιστοσελίδα του ΙΚΑ και τις πληροφορίες που μπορεί να του δίνει το 184. Το Σύστημα Ζήτησης Υπηρεσιών Υγείας «ραντεβού 184» χρησιμοποιείτο ήδη από τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ για το «κλείσιμο ραντεβού» στα πολυιατρεία του ΙΚΑ.


8

Τ

ÏÉÊÏÍÏÌÉÁ η μερίδα του λέοντος κατέχει ο κλάδος τροφίμων και ποτών στις ελληνικές συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις ενώ φέτος ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου σχεδιάζει να

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

έχει συμμετοχή σε τριάντα τέσσερις διεθνείς εκθέσεις που αφορούν τους κλάδους τρόφιμα-οίνοι-ποτά, δομικά υλικά, βιομηχανικό εξοπλισμό, έπιπλα- εσωτερική διακόσμηση, ηλιακή ενέργεια, καλλυντικά και ενδύματα.

Στους παραγωγικούς φορείς το Σχέδιο Εκθεσιακού Προγράμματος για το 2011

Ελληνικές συμμετοχές σε τριάντα τέσσερις εκθέσεις Το Σχέδιο Εκθεσιακού Προγράμματος του ΟΠΕ (Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου) για το 2011 καταρτίστηκε και περιλαμβάνει ένα μίνιμουμ αριθμό βασικών διεθνών κλαδικών εκθέσεων στις οποίες ο ΟΠΕ πρόκειται να διοργανώσει τη συμμετοχή των Ελληνικών επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα αυτό στάλθηκε στα επιμελητήρια και στους συνδέσμους της χώρας, προκειμένου να εμπλουτιστεί και με άλλες διεθνείς εκθέσεις, στις οποίες θεωρούν σκόπιμη τη συμμετοχή, εξωστρεφών κλάδων της Ελληνικής παραγωγής. Όπως προκύπτει από το αρχικό σχέδιο, σε ότι αφορά στα τρόφιμα ποτά θα υπάρξει συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις που θα γίνουν στη Γερμανία τη Ρωσία τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιαπωνία, τη Μ. Βρετανία, την Ολλανδία και τις ΗΠΑ. Για τον τομέα των καλλυντικών ο

Ένας στους δέκα λογαριασμούς ρεύματος παραμένει απλήρωτος, ενώ το 6% των λογαριασμών δεν έχει πληρωθεί εδώ και έξι μήνες, όπως είπε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός. Από πέρυσι, οι απλήρωτοι λογαριασμοί οικιακής κατανάλωσης έχουν αυξηθεί κατά 35%, και των εμπορικών καταστημάτων κατά 60%. Παράλληλα, ο Αρθούρος Ζερβός δεν απέκλεισε την προοπτική ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, στα πρότυπα του ΟΤΕ, μετά τη θύελλα αντιδράσεων, από τις δηλώσεις της τρόικας, για εκποίηση περιουσίας του Δημοσίου, ύψους 50 δισ.ευρώ. «Μια ενδεχόμενη πώληση, θα γίνει σε τιμή πολύ χαμηλότερη από την πραγματική, με βάση την σημερινή τιμή της μετοχής της εταιρείας» ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα είναι πολιτικό, αφού αφορά την παραχώρηση της ενεργειακής δύναμης της χώρας.

Η Κίνα «έφαγε» την Ιαπωνία ΟΠΕ σχεδιάζει παρουσία σε δύο εκθέσεις στην Ιταλία, για τα είδη ένδυσης - υπόδησης - δέρματος η παρουσία μας σε δύο εκθέσεις στη Ρωσία έχει προγραμματιστεί και για τον τομέα της γούνας μια έκθεση στην Κίνα. Στον τομέα επίπλου σχεδιασμού και εσωτερικής διακόσμησης υπάρχει προτίμηση σε εκθέσει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Αγγλία, την Ιταλία και για τα δομικά υλικά στόχος είναι εκτός από τα Ηνωμένα Αραβικά

Εμιράτα, οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία, αλλά και η Ρουμανία, το Μπαχρέϊν η Γαλλία και η Ρωσία. Για τον τομέα της ηλιακής ενέργειας ελληνική συμμετοχή θα υπάρχει μόνο σε μια έκθεση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και για αγροτικό εξοπλισμό σε δύο εκθέσεις στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Τέλος παρουσία θα υπάρχει και σε μια διεθνή έκθεση με μηχανήματα μαζικής εστίασης στην Ιταλία.

Φορολογικός πληθωρισμός

Για εκτίναξη των τιμών των τροφίμων προειδοποιεί ο εμπορικός κόσμος Eκτίναξη των τιμών των τροφίμων, φοβάται η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Β.Κορκίδη να επισημαίνει ότι «σε συνδυασμό με τον στασιμοπληθωρισμό επιβάλλει την αναθεώρηση συγκεκριμένων στόχων που αφορούν στην ελληνική αγορά». Ο κ. Κορκίδης αποδίδει την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η αγορά «στην αποτυχία του σχεδίου της τρόικα» και σχολιάζοντας τις τελευταίες ανακοινώσεις των εκπροσώπων της: «με το ...διάγγελμα της τρόικα και ο πλέον καλόπιστος Έλληνας κατάλαβε ότι η χώρα μας κυβερνάται από μια τριανδρία μέτριων οικονομολόγων που μετά από 10 μήνες παραδέχθηκε την πλήρη αποτυχία της». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, η επιβολή υπερβολικών αυξήσεων των έμμεσων φόρων από την πρώτη μέρα του 2011 διατήρησε τον πληθωρισμό τον Ιανουάριο στο 5,2%, παρά την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων, περίοδο κατά την οποία συνήθως παρατηρείται σημαντική μείωση του τιμάριθμου. «Τόσο οι φορολογικές αυξήσεις που πέρασαν στην αγορά όσο και αυτές που πρόκειται να περά-

«Εκτοξεύτηκαν» οι απλήρωτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ

σουν στον καταναλωτή, ακυρώνουν την απέλπιδα προσπάθεια όλων των εμπόρων να μειώσουν τις τιμές, αλλά αντίθετα διαμορφώνουν στην αγορά φορολογική ακρίβεια», επισημαίνει. Η εκτίμηση του κ. Κορκίδη είναι ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά θα πρέπει να προβληματίσει το οικονομικό επιτελείο και κυρίως τους ελεγκτές της τρόικα, διότι «οι αρχικές εκτιμήσεις τους έπεσαν πολύ έξω». Οι παρενέργειες του πληθωρισμού, όπως τονίζει ο κ. Κορκίδης, είναι ότι ακυρώνεται η μείωση των τιμών βασικών αγαθών, «παγώνει» η αγορά και αυξάνονται τα λουκέτα, επιδεινώνεται η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και απορροφάται η «ασθενική» ρευστότητα των επι-

χειρήσεων. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ υπενθυμίζει ότι οι μεγάλες επιβαρύνσεις στον πληθωρισμό προέρχονται από τα καύσιμα κατά 40%, από τα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό 20%, από τις μεταφορές 15%, από τα ασφάλιστρα 12%, από τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ 11%, από την περίθαλψη 10%, από τα τρόφιμα 9%, από την στέγαση κατά 9%, από την κινητή τηλεφωνία 4%, από την εστίαση 3% και από άλλα αγαθά και υπηρεσίες 5%. «Σύμφωνα, λοιπόν, με τα παραπάνω ποσοστά, τουλάχιστον 4 μονάδες από τις 5,2 του τρέχοντος πληθωρισμού ανήκουν στην έμμεση φορολογία που έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα από το Μνημόνιο και όπως διαφαίνεται έπεται συνέχεια», σημειώνει χαρακτηριστικά. «Η χωρίς τέλος αποτυχία του Μνημονίου και των αναθεωρήσεών του είναι δεδομένη και το αποδεικνύει ο λογαριασμός των 50 δισ. ευρώ που ζητάνε, ξεπουλώντας ότι μας έχει απομείνει. Δεν μας είπαν, όμως, εάν πιστεύουν αυτά που λένε και προσπαθούν να επιβάλουν και τι θα αγόραζαν οι ίδιοι για 50 δισ. ευρώ από τη δημόσια περιουσία», υποστηρίζει ο κ. Κορκίδης.

Η Κίνα είναι η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία παγκοσμίως για το 2010 αποσπώντας τη θέση αυτή από την Ιαπωνία, με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της να φτάνει 5.878,6 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι 5.474,2 δισ. της Ιαπωνίας. H κινεζική οικονομία ξεπέρασε αυτήν της Ιαπωνίας το 2010 και έγινε η δεύτερη παγκοσμίως μετά την οικονομία των ΗΠΑ, καταλαμβάνοντας τη θέση που κατείχε η ιαπωνική οικονομία από το 1968. «Ως γειτονική χώρα χαιρετίζουμε την ταχεία ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός για την Οικονομική Πολιτική και τον Προϋπολογισμό. Η Κίνα παρουσιάζει εδώ και χρόνια ένα ποσοστό ανάπτυξης που προσεγγίζει ή ξεπερνά το 10%, το ΑΕΠ της ανήλθε στο 10,3% το 2010. Η οικονομία της Ιαπωνίας που επλήγη σοβαρά από την παγκόσμια οικονομική ύφεση σημείωσε ανάκαμψη το 2010, με το ρυθμό ανάπτυξης να φθάνει το 3,9% αλλά αυτό δεν της επέτρεψε να διατηρήσει τη δεύτερη θέση της έναντι της Κίνας. Παράλληλα στο Πεκίνο οι τελωνειακές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας μειώθηκε κατά περισσότερο από 50% τον Ιανουάριο σε 6,45 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 51% σε ένα έτος. Το εμπορικό πλεόνασμα ανήλθε σε 13,1 δισεκατομμύρια δολάρια τον Δεκέμβριο. Σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010, τον περασμένο μήνα συρρικνώθηκε κατά 53,5%, διευκρινίζουν οι τελωνειακές αρχές. Οι εξαγωγές ανήλθαν τον Ιανουάριο σε 150,7 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση 37,7% σε ένα έτος, έναντι 144,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις εισαγωγές. Η κινεζική ηγεσία θέλει να περιορίσει την εξάρτηση της δεύτερης οικονομίας παγκοσμίως από τις εξαγωγές και να αναπτύξει την εσωτερική ζήτηση και την κατανάλωση των νοικοκυριών που αντιπροσωπεύουν στην Κίνα ένα λιγότερο σημαντικό μερίδιο της οικονομίας σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στην πλειοψηφία των χωρών.


Executive Cars ƒ√ª¶√¶√À§√™ 2o øìí. Á.¶.Ã. £åó/îÝëè÷ - °õÜîá÷

2310 789501

www.robo.gr

20.000 € BMW Z4

2.489cc, 79.498ÙÍÎ., 2003, ÂÔÉξ, ÅÆÓΡÕÊÏÐ ÔÂÍ¿ÏÊ, ÉÍÆÌÕÓÊÌ¡-ÖÆÓÎÂÊÏ¿ÎÆÏ ÌÂÖ¾ÔÎÂÕ ÎÆ ÎϽÎÆØ, ÔÁÔÕÉΠѾÆÔÉØ ÆÍÂÔÕÊÌÒÏ, Û¡ÏÕÆØ ÂÍÐÚÎÊϾÐÚ 18”

23.000 €

çéá áçïòÀ áììÀ ëáé øòïîïíÝóõöóè áðÞ ôè

21.000 € BMW X3

2.998cc, 105.200ÙÍÎ., 2004, ÂÔÉξ, ÅÆÓΡÕÊÏÐ ÔÂÍ¿ÏÊ, Û¡ÏÕÆØ ÂÍÐÚÎÊϾÐÚ 18”, ÇÒÕ xenon, ÔÁÔÕÉΠÌÂÕÆáÔÎÂÕÐØ ÑÍÂÈÊ¡Ø, ÎÑ¡ÓÆØ ÐÓÐǽØ, ÔÁÔÕÉΠѾÆÔÉØ ÆÍÂÔÕÊÌÒÏ, ÕÊοÏÊ ÑÐÍÍÂÑÍÒÏ ÙÓ½ÔÆ×Ï

1.798cc, 99.846ÙÍÎ., 2008, ÎÆÕÂÍÍÊÌ¿ ÎÂÁÓÐ, żÓΠ̿ÌÌÊÏÐ, ÖÆÓÎÂÊÏ¿ÎÆÏ ÌÂÖ¾ÔÎÂÕÂ, airscarf, Û¡ÏÕÆØ 17”

BMW 645 COUPE

4.501cc, 99.905ÙÍÎ., 2005, ÙÓÚÔÂǾ, ÅÆÓÎ. ÔÂÍ¿ÏÊ, ÉÍÆÌ. ÌÂÖ¾ÔÎÂÕ ÎÆ ÎϽÎÆØ, ÑÂÏÐÓ. ÉÍÊÐÓÐǽ, ÇÒÕ xenon, parktronic, 6CD, ÂÚÕ¿Î. ÌÊÃÒÕÊÐ ÕÂÙÚÕ½Õ×Ï, ÂÚÕ¿Î. ÑÊÍ¿ÕÐØ, Û¡ÏÕÆØ ÂÍÐÚÎÊϾÐÚ 19”, ÕÉͼÇ×ÏÐ, ÕÊοÏÊ ÑÐÍ/ ÑÍÒÏ ÙÓ½ÔÆ×Ï, ÂÏÂÅ. ÌÂÖÓ¼ÑÕÆØ

23.500 € MERCEDES CLK 200 AVANTGARDE

1.798cc, 167.637ÙÍÎ., 2004, ÎÆÕÂÍÍÊÌ¿ ÎÂÁÓÐ, żÓΠÎÂÁÓÐ-Ì¿ÌÌÊÏÐ, ÂÚÕ¿ÎÂÕÐ ÌÊÃÒÕÊÐ, ÕÉͼÇ×ÏÐ, navi

53.000 € MERCEDES CLS 350

3.498cc, 70.784ÙÍÎ., 2008, ÎÆÕÂÍÍÊÌ¿ ÎÂÁÓÐ, ÅÆÓΡÕÊÏÐ ÔÂÍ¿ÏÊ, ÂÊÔÖÉÕ½ÓÆØ Ñ¼ÓÌÊÏÈÌ

Æèì. 2310 789000

40.000 €

25.500 € MERCEDES SLK 200

MERCEDES a 200 ELEGANCE

70.000 € MERCEDES GLK 350

3.498cc, 68ÙÍÎ., 2009, ÎÆÕÂÍÍÊÌ¿ ÂÔÉξ, ÂÔÉξ ÕÂÑÆÕÔÂÓ¾Â, żÓÎÂ-ÁÇÂÔÎÂ, ÔÑÐÓ ÑÂ̼ÕРμÔÂ-¼Ë×, ÔÚÏÂÈÆÓοØ, ¾ÔÖÉÕ½ÓÆØ Ñ¡ÓÌÊÏÈÌ, Û¡ÏÕÆØ 17”

1.798cc, 104.634xlm., 2004, ÎÆÕÂÍÍÊÌ¿ ÎÑÍÆ, żÓΠnappa ÎÑÆÛ, ÇÒÕ xenon, ÂÚÕ¿ÎÂÕÐ ÌÊÃÒÕÊÐ, ÖÆÓÎ. & ÌÍÊÎÂÕÊÛ. ÌÂÖ¾ÔÎÂÕÂ, ÚÑ. Ñ¡ÓÌÊÏÈÌ, ÔÚÏÂÈÆÓοØ, ÉÍÆÌÕÓÊÌ¼Ø ÌÐÚÓÕ¾ÏÆØ Ñ¾Ô×, ÂÏÂÅ. ÌÂÖÓ¼ÑÕÆØ, ÑÓÐÆÈÌ. ÕÉÍÆÇÒÏÐÚ, ÕÊοÏÊ ËÁÍÐ-żÓÎÂ, 6cd

19.500 € MERCEDES ML320

3.199cc, 119.871ÙÍÎ., 2002, ÎÂÁÓÐ, ÅÆÓΡÕÊÏÐ ÔÂÍ¿ÏÊ, ÂÚÕ¿ÎÂÕÐ ÌÊÃÒÕÊÐ, ÇÒÕ xenon, parktronic, navigation, ÉÍÊÐÓÐǽ, ÂÏÂÅ. ÌÂÖÓ¼ÑÕÆØ, ÇÊμ ÕÛ¡ÎÊÂ, ÔÌÂÍÐÑ¡ÕÊÂ

28.500 € MERCEDES SLK 200

1.798cc, 49.667ÙÍÎ., 2007, ÎÂÁÓÐ, ÅÆÓΡÕÊÏÐ ÔÂÍ¿ÏÊ, ÖÆÓÎÂÊÏ¿ÎÆÏ ÌÂÖ¾ÔÎÂÕÂ, airscraft, ÂÚÕ¿ÎÂÕÐ ÌÊÃÒÕÊÐ, ÕÂÙÁÕÉÕÆØ ÔÕÐ ÕÊοÏÊ, parktronic, navi

72.000 € MERCEDES E 250 CGI AVANTGARD

1.798cc, 70ÙÍÎ., 2010, ÍÆÚÌ¿, ÚÑÐÃнÖÉÔÉ ÔÕ¡ÖÎÆÚÔÉØ, ÈÚ¡ÍÊÏÉ ÐÓÐǽ, ÑÂ̼ÕÐ AMG sport, ÔÚÏÂÈÆÓοØ, ÂÚÕ¿ÎÂÕÐ ÌÊÃÒÕÊÐ, ÂÍÍÂÈ¼Ø ÕÂÙÚÕ½Õ×Ï ÔÕÐ ÕÊοÏÊ

19.800 € MERCEDES A 150 ELEGANCE

1.498cc, 12.450, 2008,ÎÆÕÂÍÍÊÌ¿ ÂÔÉξ, ÑÓÐÆÈÌÂÕ¡ÔÕÂÔÉ ÕÉÍÆÇÒÏÐÚ, ÑÓÐÃÐÍÆ¾Ø ÐξÙÍÉØ, Ó¡ÅÊÐ/CD, audio 20, ÖÆÓÎÂÊÏ¿ÎÆÏ ÌÂÖ¾ÔÎÂÕÂ

33.000 € MERCEDES C 180 CLASSIC

1.598cc, 1.726ÙÍÎ., 2010, ÎÆÕÂÍÍÊÌ¿ ÎÂÁÓÐ, ÕÉÍÆÇÒÏÐÚ, ÑÓÐÃÐÍÆ¾Ø ÐξÙÍÉØ, Ó¡ÅÊÐ/CD, audio 20, ÑÂ̼ÕÐ AVANTGARDE

35.000 € PORSCHE BOXSTER

2.697cc, 53.345ÙÍÎ., 2005, ÂÏÖÓÂ̾, ÂÏÖÓÂ̾, ÅÆÓΡÕÊÏÐ ÔÂÍ¿ÏÊ, ÇÒÕ xenon, navigation, psm, ÕÉͼÇ×ÏÐ, Û¡ÏÕÆØ ÂÍÐÚÎÊϾÐÚ 18”, parktronic, ÉÙÐÔÁÔÕÉΠbose


10 ÅÐÉÊÁÉÑÏÔÇÔÁ

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

«Ισχυρή γροθιά στο στομάχι όσων συνεχίζουν να επιμένουν σε μια αδιέξοδη οικονομική πολιτική»

Θέλουν καθαρή παραλία στην Αρετσού Παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, δημότες της Καλαμαριάς, ναυτοπρόσκοποι και κάτοικοι της Αρετσούς. Καθαρίζουν το τμήμα της παραλιακής ζώνης από το ύψος του Λούνα Πάρκ έως τις εγκαταστάσεις των Ναυτοπροσκόπων στην Αρετσού, σήμερα Κυριακή 13 Φεβρουαρίου στις 12.00 το μεσημέρι με πρωτοβουλία του Ναυτικού Ομίλου Ανοικτής Θαλάσσης και τη συνδρομή της αντιδημαρχίας Καθαριότητας του δήμου Καλαμαριάς. Πρόκειται για μια εθελοντική προσπάθεια με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα σεβασμού του περιβάλλοντος και καθαριότητας. Η αντιδημαρχία ενθαρρύνοντας κάθε εθελοντική κίνηση πολιτών για μια πιο όμορφη Καλαμαριά φρόντισε να προμηθεύσει με σακούλες απορριμάτων τους εθελοντές, ενώ τα απορριματοφόρα της θα παραλάβουν μετά το τέλος του καθαρισμού τα σκουπίδια που θα συγκεντρωθούν.

Στη Θεσσαλονίκη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος

Το νέο ξενώνα για τους καρκινοπαθείς και τους συνοδούς του θεμελιώνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ, το οποίο προβλέπει την κατασκευή πολυώροφης οικοδομής που θα φέρει την ονομασία «Θεοξενία». Ο ξενώνας θα παρέχει τη δυνατότητα διαμονής στους συνοδούς των καρκινοπαθών καθώς και σε ασθενείς που έρχονται από διάφορες πόλεις της Βόρειας Ελλάδα για βραχεία νοσηλεία. Ο ξενώνας θα κατασκευαστεί από την Εκκλησία της Ελλάδος σε ιδιόκτητο οικόπεδο, επί της οδού Ηπείρου 25, πίσω από το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο.

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης τριών ορειβατών στα Λευκά Όρη Οι άνδρες της ΕΜΑΚ και του Ερυθρού Σταυρού προσπαθούσαν από το απόγευμα της Κυριακής να φτάσουν στη Θέση Γκίγκιλος που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.620 μέτρα και να προσεγγίσουν τους τρεις ορειβάτες. Η επιχείρηση της πυροσβεστικής ξεκίνησε στις 04:30 την Κυριακή, αφού ειδοποιήθηκε ότι ένας 35χρονος ορειβάτης έχει τραυματιστεί στο πόδι.

Μιχάλης Ζορπίδης: Κύριοι, μας οδηγείτε σε αδιέξοδο σχυρή γροθιά στο στομάχι όσων συνεχίζουν να επιμέ νουν σε μια αδιέξοδη οικονομική πολιτική», αποτελούν τα στοιχεία για την πορεία της ανεργίας που ανακοίνωση η ΕΛ.ΣΤΑΤ. σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), Μιχάλη Ζορπίδη. Το Νοέμβριο οι άνεργοι είναι κατά 160.624 περισσότεροι σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

«

Ι

«Μέσα σε αυτό το κλίμα τα μόνα μέτρα που ακούμε είναι περί αυτοφώρου για τη μη καταβολή ΦΠΑ, κατασχέσεις περιουσιών για οφειλές στον ΟΑΕΕ και μετατροπή σε πλημμέλημα του ’’αδικήματος’’ της μη καταβολής διοδίων που δεν ανταποκρίνονται στην αγοραστική δύναμη του μέσου Έλληνα, κατάργηση φοροαπαλλαγών και επέκταση του μνημονίου για άλλο έναν χρόνο», τονίζει ο κ. Ζορπίδης. «Η αύξηση της ανεργίας αποδεικνύει ότι η πολιτική που εφαρμόζεται δεν έχει αποτέλεσμα. Αν συνεχιστεί θα δούμε ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις να

κλείνουν και ακόμη περισσότερους άνεργους. Δεν είναι αργά για μια στροφή στην ανάπτυξη, μέσω της μείωσης

της φορολογίας, μείωσης των εισφορών και στοχευμένης κοινωνικής πολιτικής», καταλήγει η δήλωση του κ. Ζορπίδη.

Γιος θα δίνει διατροφή στον… πατέρα του Μηνιαία διατροφή, ύψους 900 ευρώ, καλείται να καταβάλλει γιος στον πατέρα του, σύμφωνα με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου. Στο σκεπτικό του το δικαστήριο επικαλείται τις σχετικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα που προβλέπουν την υποχρέωση διατροφής τέκνου προς τον άπορο γονέα του, όταν το ίδιο είναι οικονομικά εύπορο και δεν τίθεται σε κίνδυνο η διαβίωση του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο πατέρας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλή-

ματα υγείας που τον καθιστούν μη αυτοεξυπηρετούμενο και εξεδιώχθη από το ιδιόκτητο σπίτι του γιου του με αποτέλεσμα να φιλοξενείται εκ περιτροπής στα σπίτια αδελφών του, ενώ χρειάζεται μηνιαίως για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη περίπου 2.000 ευρώ. Η σύνταξη του, μαζί με το ΕΚΑΣ, φθάνει στο ποσό των 680 ευρώ, την ώρα που ο γιος του κερδίζει τουλάχιστον 5.000 ευρώ τον μήνα από τη μόνιμη εργασία του. Με την προσφυγή του ο ηλικιωμένος

ζητούσε την καταβολή διατροφής ύψους 2.000 ευρώ το μήνα από τον γιο του. Τελικά το δικαστήριο με την απόφαση του έκρινε ότι ο γιος μπορεί να δίνει 900 ευρώ το μήνα στον πατέρα του, ποσό που όπως εκτιμά- δεν θέτει σε κίνδυνο τη διαβίωση τη δική του και της οικογένειάς του. Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, το ποσό της διατροφής πρέπει να καταβάλλεται μέσα στο πρώτο τριήμερο κάθε μήνα, και εάν καθυστερεί, ο γιος θα πρέπει να πληρώνει και το νόμιμο τόκο.

Στους δρόμους για τη μεταφορά των μαθητών Διαμαρτυρία στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας (πρώην νομαρχία) πραγματοποίησαν δεκάδες γονείς και μαθητές της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, για τη διακοπή μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία με λεωφορεία. Με πρωτοβουλία Συλλόγων Γονέων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τους δήμους Θερμαϊκού, Πυλαίας, Καλλιθέας, Πεύκων, Θέρμης και από το μουσικό και το καλλιτεχνικό γυμνάσιο, γονείς και μαθητές συγκεντρώθηκαν στην περιφέρεια, ζη-

τώντας να δοθεί άμεσα λύση και να ξεκινήσουν και πάλι οι μεταφορές των μαθητών. Πάντως, οι ιδιοκτήτες λεωφορείων εξακολουθούν και αυτή την εβδομάδα να έχουν τα οχήματά τους ακινητοποιημένα. Τη διευθέτηση του θέματος των συμβάσεων και της καταβολής δεδουλευμένων τους αναμένουν και οι λεωφορειούχοι της Χαλκιδικής, ενώ στην Ημαθία πραγματοποιούν κινητοποιήσεις ανά διαστήματα, χωρίς να έχουν διακόψει τις μεταφορές των μαθητών.


ÅÐÉÊÁÉÑÏÔÇÔÁ

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Το ΣΑΕΠ αναγνώρισε πτυχία κολεγίων franchise Η περίπτωση αναγνώρισης αφορά σε φοιτήτρια, που φοίτησε σε ελληνικό Κολέγιο, το οποίο λειτουργεί ως παράρτημα του Δημόσιου Γαλλικού Πανεπιστημίου στην Αθήνα και η οποία έχει πλέον τη δυνατότητα να ασκήσει το επάγγελμα του Οικονομολόγου στην Ελλάδα. Το υπουργείο Παιδείας τονίζει πάντως ότι πρόκειται για αναγνώριση επαγγελματικών, και όχι ακαδημαϊκών, προσόντων Από την πλευρά του, το συνεργαζόμενο με το γαλλικό πανεπιστήμιο Κο-

λέγιο, με ανακοίνωσή του καλεί τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) να εκδώσει απόφαση, με την οποία θα ξεκαθαρίζει "ότι δεν θα εξετάζεται πλέον ο τόπος τέλεσης των σπουδών πτυχιούχων ομοταγών Πανεπιστημίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου ότι τα franchise διπλώματα έχουν την ιθαγένεια του κράτους - μέλους που τα απονέμει και δεν συνιστούν ελληνικούς τίτλους σπουδών".

Επιστολή Ψωμιάδη στον Δημήτρη Ρέππα

Να επανεξεταστεί η διακοπή της γραμμής Έδεσσα-Φλώρινα ποδέκτης διαμαρτυριών πολιτών που ζουν στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας, για τη διακοπή της σιδηροδρομικής γραμμής Έδεσσας - Φλώρινας έγινε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, όπως αναφέρει ο ίδιος σε επιστολή που απευθύνει στον υπουργό Υποδομών Δημήτρη Ρέππα.

11

Λουκέτο σε Block 33 και Club Hotel Στην αναστολή λειτουργίας τεσσάρων νυχτερινών καταστημάτων στην Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες προχώρησε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ΣΔΟΕ , μετά από ελέγχους που διενεργήθηκαν τα ξημερώματα. Συγκεκριμένα, υπάλληλοι του ΣΔΟΕ διενήργησαν έλεγχο σε εννέα επιχειρήσεις με αντικείμενο δραστηριότητας την διασκέδαση, όπου διαπιστώθηκε η μη εφαρμογή των διατάξεων του φορολογικού νόμου και καταλογίσθηκαν συνολικά 245 παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ προέβησαν στην σφράγιση της επαγγελματικής εγκατάστασης των επιχειρήσεων.

Επαναλειτουργεί το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Βιοτοξινών

Α

«Η κατάργηση της συγκεκριμένης γραμμής δημιουργεί μεγάλα προβλήματα καθώς εξυπηρετούσε πολίτες, οι οποίοι εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή των νομών Πέλλας και Φλώρινας, αλλά και προς Κοζάνη», λέει ο κ. Ψωμιάδης και ζητεί αφενός την επανεξέταση του ζητήματος αφετέρου να μην γίνει «μια ακόμη αντιαναπτυξιακή κίνηση που υποβαθμίζει και αδικεί την ελληνική περιφέρεια». Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής: «Αξιότιμε κ. Υπουργέ, Έγινα αποδέκτης διαμαρτυριών πολιτών που ζουν στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας, για τη διακοπή της σιδηροδρομικής γραμμής Έδεσσας - Φλώ-

ρινας. Όλοι συμφωνούμε ότι υπάρχει ανάγκη εξυγίανσης των ΔΕΚΟ και προς αυτήν την κατεύθυνση καλώς λαμβάνονται μέτρα. Είναι βέβαιο όμως ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει να μην αγνοούν τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στις διάφορες περιοχές της χώρας. Η κατάργηση της συγκεκριμένης γραμμής δημιουργεί μεγάλα προβλήμα-

τα καθώς εξυπηρετούσε πολίτες οι οποίοι εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή των νομών Πέλλας και Φλώρινας, αλλά και προς Κοζάνη. Κατόπιν τούτων, σας ζητώ να επανεξετάσετε την κατάργηση της γραμμής Έδεσσας - Φλώρινας και να μην προχωρήσετε σε μια ακόμη αντιαναπτυξιακή κίνηση που υποβαθμίζει και αδικεί την ελληνική περιφέρεια».

Προβλήματα με τη Θ΄ ΔΟΥ αντιμετωπίζει ο δήμος Θεσσαλονίκης Σύμφωνα με ανάρτηση του www.voria.gr, πρόστιμα από μη καταβολή ΦΠΑ πρόκειται να βεβαιώσει, στο επόμενο χρονικό διάστημα, η Θ ΔΟΥ, σε βάρος του δήμου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται –πάντα σύμφωνα με την ανάρτηση- για δραστηριότητες που σχετίζονται με έσοδα από υπηρεσίες που παρείχε ο δήμος, όπως γυμναστήρια και παρκινγκ.

Οι πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το site αναφέρουν πως δεν έχει αποδοθεί ΦΠΑ από το 1993 έως τα τέλη του 2010, αλλά αυτό δεν αφορά υπηρεσίες από δημοτικές επιχειρήσεις. Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει ήδη ένα ανοιχτό «μέτωπο» με την Θ΄ ΔΟΥ, αναφορικά με την υπόθεση της μαύρης τρύπας στα ταμεία του δήμου. Ήδη ο δήμαρχος Θεσσαλονί-

κης Γ. Μπουτάρης και ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων Χασδάι Καπόν βρίσκονται σε συζητήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ώστε να δοθεί δυνατότητα μέσω νομοθετικής ρύθμισης τουλάχιστον να μην επιβαρυνθεί ο δήμος με πρόστιμα και προσαυξήσεις από την εφορία για το θέμα της υπεξαίρεσης.

Επαναλειτουργεί το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Βιοτοξινών στη Θεσσαλονίκη το οποίο τον Ιανουάριο είχε ανακοινώσει την αναστολή της λειτουργίας του. Μετά από παρέμβαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το εργαστήριο λειτουργεί ξανά και προχωρά στην εξέταση δειγμάτων καθώς καθώς ξεκίνησαν οι προσλήψεις μόνιμου και έκτακτου προσωπικού. Δεκάδες χιλιάδες τόνοι μυδιών και άλλων οστρακοειδών αλιεύονται ετησίως στη Θεσσαλονίκη. Tο 90% αυτής της παραγωγής εξάγεται σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία. Σημαντικό ρόλο στην ποιότητα της παραγωγής των μυδιών και των άλλων οστρακοειδών διαδραματίζει το Εθνικό Εργαστήριο. Η επαναλειτουργία του Εργαστηρίου γίνεται γνωστή με έγγραφη απάντηση που διαβιβάστηκε στη Βουλή από την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μιλένα Αποστολάκη, μετά από ερωτήσεις που είχαν καταθέσει οι βουλευτές της ΝΔ Θ. Καράογλου και Κ. Κουκοδήμος και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Α. Κολοκοτρώνης, επισημαίνοντας ότι «η διακοπή της λειτουργίας του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς Βιοτοξινών στη Θεσσαλονίκη δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στους μυδοκαλλιεργητές, οι οποίοι αυτή την περίοδο μαζεύουν μύδια για εξαγωγή».

Χωρίς “Μακεδονία” και “Σπορ του Βορρά” για άλλο ένα διήμερο Νέα 48ωρη απεργία κήρυξε η Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) για τη Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική, λόγω της «επιμονής της διοίκησης της εταιρείας να εφαρμόσει το σχήμα της εκ περιτροπής εργασίας». Η απεργιακή κινητοποίηση αρχίζει σήμερα Δευτέρα και θα διαρκέσει έως το πρωί (8:00 π.μ.) της Τετάρτης 16 του μηνός.


12

Ç ðüëç ÌÁÓ... ìÝñá-íý÷ôá

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Φωτογράφηση μόδας Ìßá ðñùôüôõðç öùôïãñÜöçóç ìüäáò Ýãéíå ðñéí ëßãï êáéñü óôçí Èåóóáëïíßêç. Åðþíõìç åôáéñßá ñïý÷ùí áðïöÜóéóå íá äéáöçìéóôåß êÜíïíôáò ôçí öùôïãñÜöçóç ôïõ ïäçãïý ôçò ìðñïóôÜ óå êüóìï. Ôá ìïíôÝëá, öùôïãñáöÞèçêáí óå ãíùóôü bar restaurant óôï êÝíôñï ôçò ðüëçò.

ÓôÝöáíïò ÊáéìáêôóÞò, Ãéþñãïò ÓïõñãêáäÜêçò.

Óïößá ÌõëùíÜ, Ãëýêá ÔæéôæéëÞ.

Ãéþñãïò ÖåéäÜò, Êþóôáò Áìïéñßäçò.

Tony,Christina, Eleni, ×ñÞóôïò Áíèüðïõëïò, Ãéþñãïò ÓïõñãêáäÜêçò, ×ñýóá ÄñáêÜêç, ÏäõóóÝáò Êáñïýóçò,. ÓôÝöáíïò ÊáéìáêôóÞò, Sotiris.

×ñÞóôïò Áíèüðïõëïò, ÔÜóïò Ôóáñïý÷áò.

×ñÞóôïò Áíèüðïõëïò, , ×ñýóá ÄñáêÜêç ÏäõóóÝáò Êáñïýóçò.

×ñÞóôïò Áíèüðïõëïò, ×ñýóá ÄñáêÜêç, ÏäõóóÝáò Êáñïýóçò.

Ãéþñãïò ÖåéäÜò, ×ñÞóôïò Áíèüðïõëïò, ÓôÝöáíïò ÊáéìáêôóÞò, Ãéþñãïò ÓïõñãêáäÜêçò,, Ãéþôá ÔÜñá, ¢ñçò ÁíäñåáäÜêçò, Êþóôáò Áìïéñßäçò.


Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Ç ðüëç ÌÁÓ... ìÝñá-íý÷ôá

13

Από τη Σο φία Μυλωνά

Κάτι νέο... ¸íáò íÝïò ÷þñïò óôá ËáäÜäéêá Üíïéîå ðñéí ëßãï êáéñü ôéò ðüñôåò ôïõ, äßíïíôáò, æùÞ óôçí óõãêåêñéìÝíç ðåñéï÷Þ ôçò ðüëçò. ÊÜèå åâäïìÜäá, äéáöïñåôéêÜ event êáé åêäçëþóåéò êÜíïõí ôï óõãêåêñéìÝíï bar íá îå÷ùñßæåé. Óôéò 4 Öåâñïõáñßïõ Þñèáí ïé Kraak & Smaak (dj set by Mark).

No name band, Êùíóôáíôßíá Âïæßêç, ÓÜêçò Ãéáííßñçò, Antonella Cuellar.

×ñÞóôïò Íôïýñïò, Teo Æïõëßäçò, ÓÜêçò Ãéáííßñçò, ÌÜñéïò ×áôæçíéêïëÜïõ.

Ìáñßá Áöñïäßôç ÓáìáñÜ, ÓÜêçò Ãéáííßñçò, ÁíáóôÜóéïò Ôóéñéêïò.

ÐëÞèïò êüóìïõ óôá ðÜñôé ôïõ SUCK Bar.

Faces Ðñüóùðá ðïõ îå÷ùñßóáìå óå äéÜöïñá êïóìéêÜ event ôçò ðüëçò ìáò, áðïôõðþèçêáí óôïí öáêü ôçò «ÓÞìåñá»

×ñéóôßíá Ëõìðåñïðïýëïõ

ÍéêïëÝôá Êïõöïý

Óïößá Ôïõíôïýñç, ÓôÝöáíïò ÌÜëáìáò

ÁèçíÜ Ðåíôåöïýíôá


14 SO

ÓÐÏÑ

S

Τιμωρία δύο μηνών στον Χάβο!

Ποινή απαγόρευσης εισόδου για δύο μήνες επιβλήθηκε στον προπονητή του ΠΑΟΚ, Μάκη Χάβο, για όσα έγιναν στην αναμέτρηση του «δικέφαλου» με τον Ολυμπιακό για το Κύπελλο. Αντίθετα στα... μαλακά έπεσε η ΠΑΕ Ολυμπιακός, που γλίτωσε με πρόστιμο για το αντικείμενο που δέχθηκε στο κεφάλι ο επόπτης στο ματς του Καραϊσκάκη. Αναλυτικά, ανακοινώθηκε πως ο προπονητής του ΠΑΟΚ τιμωρείται με απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους για δύο μήνες και πρόστιμο 10.000 πρόστιμο, ενώ αντίστοιχο ποσό καλείται να πληρώσει και η ΠΑΕ, για λόγο που δεν αναφέρεται. Επίσης, ο Ολυμπιακός τιμωρήθηκε με χρηματική ποινή 28.500 ευρώ. Η ανακοίνωση: «Κατά την τελευταία της συνεδρίαση, η Πειθαρχική Επιτροπή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας έλαβε τις εξής αποφάσεις: 1. Με την υπ΄αριθμ. 63/14-022011 απόφασή της επιβάλλει α) στην ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ χρηματική ποινή είκοσι οκτώ χιλιάδων πεντακοσίων (28.500) ευρώ, β) στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ χρηματική ποινή δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ και γ) στον ΙΩΑΚΕΙΜ ΧΑΒΟ, προπονητή της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, χρηματική ποινή δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ και απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους δυο (2) μηνών (Αγώνας Κυπέλλου Ελλάδας ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΕ ΠΑΟΚ στις 19.01.2011). 2. Με την υπ΄αριθμ. 64/14-022011 απόφασή της επιβάλλει στην ΠΑΕ SKODA ΞΑΝΘΗ χρηματική ποινή σαράντα χιλιάδων (40.000) ευρώ (Αγώνας Super League ΠΑΕ SKODA ΞΑΝΘΗ-ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ στις 04.01.2011)».

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

«Έτσι, δεν έχουμε καμία τύχη» Σκληρά λόγια από τον Μάκη Χάβος α ταράξει… τα νερά προσπάθησε στη χθε σινή προπόνηση του ΠΑΟΚ ο Μάκης Χάβος με αφορμή την ήττα από τον Πανιώνιο. Ο προπονητής του «Δι κεφάλου του Βορρά» μίλησε με σκληρά λόγια στους παίκτες θέλοντας να τους προετοιμάσει για το πολύ δύσκολο παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Ν

«Δεν φταίει η Ευρώπη. Δεν φταίει ο διαιτητής που δεν μας έδωσε πέναλτι. Δεν φταίει κανένας άλλος εκτός από εμάς», ήταν τα λόγια του Μάκη Χάβου μετά το παιχνίδι. «Ποτέ ξανά τέτοια εμφάνιση. Αυτός ο ΠΑΟΚ δεν έχει τύχη σε καμία διοργάνωση», ήταν –αργότερα- τα λόγια του μπροστά στους παίκτες, καλώντας τους –ουσιαστικά- να διαφοροποιήσουν το πρόσωπο που έδειξαν στη Νέα Σμύρνη για τον αγώνα με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Δεν είχαν γήπεδο Ανοργάνωτοι φάνηκαν χθες οι άνθρωποι της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Οι Ρώσοι έχουν φτάσει στην Θεσσαλονίκη από χθες για το

παιχνίδι της Πέμπτης, αλλά –όπως διαπιστώθηκε- δεν είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην έχουν γήπεδο να κάνουν προπόνηση χθες το πρωί. Έτσι απευθυνόμενοι στους υπεύθυνους του ΠΑΟΚ, βρέθηκε η λύση να γίνει προπόνηση στις ίδιες εγκαταστάσεις. Στις 11 χθες το

Σήμερα η πρεμιέρα για τους «16» στο Champions League

Κρίσιμες ώρες για τον Γιώργο Αμερικάνο

Δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο υπέστη ο Γιώργος Αμερικάνος. Ο παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής της ΑΕΚ νοσηλεύεται στο «Ιασώ General» και οι επόμενες ημέρες ή και ώρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες.

πρωί άρχισε η προπόνηση του ΠΑΟΚ στο τρίτο γήπεδο των εγκαταστάσεων της Σουρωτής. Περίπου μισή ώρα αργότερα στο πρώτο γήπεδο των ίδιων εγκαταστάσεων έγινε γυμνάστηκαν οι παίκτες της Ρωσικής ομάδας. Αυτή η εξέλιξη όμως βοήθησε και τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ να βγάλουν περισσότερα συ-

Με τις πρώτες αναμετρήσεις για τη φάση των «16» επιστρέφει το επόμενο διήμερο το Champions League. Η Μίλαν θα φιλοξενήσει την Τότεναμ, με στόχο να πάρει ένα αποτέλεσμα που θα την καταστήσει φαβορί, εν όψει της ρεβάνς, και με βάση την πρόσφατη αγωνιστική κατάσταση των δύο αντιπάλων, είναι σε θέση να τα καταφέρει. Παράλληλα, η Βαλένθια θα υποδεχθεί τη Σάλκε, σε μία αναμέτρηση όπου οι «νυχτερίδες» έχουν σαφές προβάδισμα, ενώ την Τετάρτη θα διεξαχθεί η πλέον αμφίρροπη αναμέτρηση, καθώς η Άρσεναλ φιλοξενεί την

Μπαρτσελόνα. Οι «κανονιέρηδες» βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση, σκοράρουν κατά βούληση και διεκδικούν τον τίτλο από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Από την πλευρά τους, οι Καταλανοί διαθέτουν την -κατά τεκμήριο- καλύτερη ομάδα του πλανήτη και είναι σε θέση να επικρατήσουν έναντι οποιουδήποτε αντιπάλου. Το... πρώτο πιάτο της συγκεκριμένης φάσης (στις 22 και 23 Φεβρουαρίου θα γίνουν οι υπόλοιποι τέσσερις αγώνες) ολοκληρώνεται με τον εξαιρετικά αμφίρροπο αγώνα ανάμεσα στη Ρόμα και τη Σαχτάρ Ντόνετσκ. Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Τρίτη 15 Φεβρουαρίου (21:45) Μίλαν-Τότεναμ Βαλένθια-Σάλκε Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου (21:45) Άρσεναλ-Μπαρτσελόνα Ρόμα-Σαχτάρ Ντόνετσκ Τρίτη 22 Φεβρουαρίου (21:45) Κοπεγχάγη-Τσέλσι Λιόν-Ρεάλ Μαδρίτης Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου (21:45) Μαρσέιγ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Ίντερ-Μπάγερν

μπεράσματα για την κατάσταση της ομάδας, αλλά να διαπιστώσουν πως η Ρώσοι θα έχουν σημαντικές απουσίες. Έτσι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απουσιάζουν οι: Λοβ, Χόντα, Ολίσε, Γκονσάλες, οι οποίοι απουσίαζαν από την προπόνηση και δεν θα τους έχει στη διάθεσή του ο Σλούτσκι, ο προπονητής της ομάδας.

Με κόσμο στον ημιτελικό Κυπέλου με τον ΠΑΟΚ η ΑΕΚ Με γεμάτες εξέδρες θα υποδεχτεί η ΑΕΚ τον ΠΑΟΚ στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου ΟΠΑΠ. Η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ τιμώρησε με μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών και πρόστιμο 100.000 ευρώ την «Ένωση» για τα επεισόδια στον επαναληπτικό προημιτελικό του θεσμού κόντρα στον Παναθηναϊκό. Οι «κιτρινόμαυροι» θα εκτίσουν την τιμωρία τους στο ματς της ερχόμενης αγωνιστικής για την 23η αγωνιστική του πρωταθλήματος απέναντι στον Πανιώνιο. Παράλληλα θα καταθέσουν έφεση για να αποφευχθεί ο κίνδυνος έφεσης από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα. Σημειώνεται πως αν η τιμωρία δεν είχε ανακοινωθεί εντός της ημέρας, αλλά την Τρίτη ή αργότερα, η ΑΕΚ θα εξέτιε την ποινή κεκλεισμένων των θυρών απέναντι στον ΠΑΟΚ στις 2 Μαρτίου. Το ίδιο, ασφαλώς, θα συνέβαινε κι εφόσον η τιμωρία της ΑΕΚ ήταν μεγαλύτερη. Ο νομικός εκπρόσωπος της «Ένωσης», Χάρης Γρηγορίου, κατά την απολογία της ΠΑΕ ζήτησε να ληφθούν υπόψη τέσσερα δεδικασμένα για τον Παναθηναϊκό και δύο για τον Άρη, όπου οι εγκαλούμενοι τιμωρήθηκαν με ποινή μίας αγωνιστικής για ανάλογα επεισόδια.


ÊÏÓÌÏÓ

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011 κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που ισχύει στην Αλγερία εδώ και 19 χρόνια, αναμένεται να αρθεί εντός των ημερών, δεσμεύτηκε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μουράντ Μεντελτσί. Η Αλγερία τέθηκε σε καθεστώς έκτα-

Η

κτης ανάγκης το 1992, προκειμένου οι ισλαμιστές να μην καταφέρουν να ανέβουν στην εξουσία. Έκτοτε, η κυβέρνηση διατηρεί αυτό το καθεστώς λέγοντας πως χρειάζεται περισσότερες εξουσίες για να αντιμετωπίσει τους αντάρτες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Υπό το φόβο νέου «Καρου»

Άρση έκτακτης ανάγκης έπειτα από... 19 χρόνια! Παρελθόν σε λίγες ημέρες η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεσμεύεται η κυβέρνηση της Αλγερίας Στην ουσία όμως πρόκειται για ένα καθεστώς άτυπης δικτατορίας. Τώρα, μετά τις λαϊκές εξεγέρσεις σε Αίγυπτο και Τυνησία, η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις να προχωρήσει σε άρση του ισχύοντος καθεστώτος. «Μέσα στις επόμενες μέρες, θα μιλάμε γι' αυτό σαν να ανήκει στο παρελθόν» δήλωσε ο Μεντελτσί σε συνέντευξή του που παραχώρησε στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα είχε δηλώσει ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα αρθεί στο εγγύς μέλλον. Ο ίδιος είχε ανακοινώσει, επίσης, ότι η κυβέρνηση θα λάβει άμεσα μέτρα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αφού το πρόβλημα της ανεργίας είναι ίσως το σημαντικότερο που αντιμετωπίζει η χώρα. Ο Μπουτεφλίκα έχει δεσμευτεί και ότι στο εξής τα κρατικά μέσα ενημέρωσης θα δίνουν τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό χρόνο σε όλα τα πολιτικά κόμ-

ματα, ενώ θα επιτραπούν και οι διαδηλώσεις -που απαγορεύονται λόγω του καθεστώς έκτακτης ανάγκης- σε όλες τις πόλεις πλην της πρωτεύουσας.

Είχε προειδοποιήσει, όμως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σεβαστούν τους νόμους και η ελευθερία να μην οδηγήσει «στην αναρχία».

Για την ανέγερση εκκλησίας-μουσείου

15

Πέντε χρόνια φυλακή για φωτογράφιση κρατικών κτηρίων Την υποστήριξή του προς τον δημοσιογράφο Αμπντελ Ιλάχ Σαέα, ο οποίος πρόσκειται στην αλ Κάιντα και βρίσκεται σε φυλακή της Υεμένης επειδή, σύμφωνα με ίδιο, αποκάλυψε τα εγκλήματα των Ηνωμένων Πολιτειών, εξέφρασε ο ριζοσπάστης ιμάμης Ανουάρ αλ-Αουλάκι, που καταζητείται από την Ουάσινγκτον. Στο μήνυμά του, που δημοσιοποιήθηκε σε ισλαμιστική ιστοσελίδα, ο Αουλάκι κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι θέλουν να αναγκάσουν όλες τις φωνές που στρέφονται εναντίον τους να σωπάσουν, αναφέροντας ως παράδειγμα τον Υεμενίτη δημοσιογράφο αλλά και τον ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ. Ο Σαέα καταδικάστηκε στις 18 Ιανουαρίου σε φυλάκιση πέντε χρόνων με την κατηγορία ότι φωτογράφισε κτήρια υπηρεσιών ασφαλείας, πρεσβείες και κτίρια δυτικών συμφερόντων και προέτρεψε την αλ Κάιντα να τα επιλέξει ως στόχους των επιθέσεών της. Την 1η Φεβρουαρίου Υεμενίτης ανώτατος αξιωματούχος ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος της χώρας Αλι Αμπντάλα Σάλεχ έδωσε διαταγή να απελευθερωθεί ο 34χρονος δημοσιογράφος. Όμως αυτό δεν συνέβη και οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Υεμένης κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι μπλοκάρουν την απελευθέρωσή του. Ο Αουλάκι, που έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη δέκα ετών, διαφεύγει και κρύβεται σε περιοχή των φυλών στη νότια Υεμένη.

Η μεγαλύτερη χιονόπτωση του αιώνα στη Νότια Κορέα

Εθνοτικές συγκρούσεις με οκτώ τραυματίες στα Σκόπια Επεισόδια μεταξύ του σλαβικού και αλβανικού πληθυσμού της ΠΓΔΜ σημειώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στα Σκόπια, με αφορμή την ανέγερση μίας εκκλησίας-μουσείου στο κάστρο των Σκοπίων. Στις συμπλοκές που σημειώθηκαν τραυματίστηκαν τουλάχιστον οκτώ άτομα, ανάμεσά τους δύο αστυνομικοί. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ομάδα περίπου 100 νεαρών Σλαβομακεδόνων μετέβησαν στο κάστρο των Σκοπίων, το οποίο βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης, για να εκφράσουν την υποστήριξη τους για την ανέγερση εκκλησίας-μουσείου στο χώρο του κάστρου, ενώ τοποθέτησαν και μία σημαία με το αστέρι της Βεργίνας. Αμέσως μετά, στο ίδιο σημείο, μετέβησαν περίπου 300 Αλβανοί, οι οποίοι είχαν ανακοινώσει νωρίτερα τη συγκέντρωση τους, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανέγερση της εκκλησίας-μουσείου. Κατά την συνάντηση των δύο αυτών ομάδων ξέσπασαν εκτεταμένα επεισόδια, τα οποία διήρκεσαν περίπου μισή ώρα. Οι δύο ομάδες συγκρούστηκαν με πέτρες και ξύλα και χρειάστηκε η επέμβαση της

αστυνομίας για να σταματήσουν τα επεισόδια. Η ανέγερση της εκκλησίας-μουσείου στο χώρο του κάστρου των Σκοπίων έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στην ΠΓΔΜ και κυρίως από την μεριά των Αλβανών, οι οποίοι θεωρούν ότι η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι μεροληπτεί υπέρ των χριστιανών Σλαβομακεδόνων. Πριν μερικές ημέρες είχε γνωστοποιηθεί ότι η ανέγερση της εκκλησίας-μουσείου αναστέλλεται προσωρινά, ωστόσο η υπόσχεση αυτή δεν τηρήθηκε και την

Πέμπτη το βράδυ ομάδα 100 Αλβανών, μεταξύ αυτών και ηγετικά στελέχη του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, μετέβησαν στο χώρο του κάστρου και κατεδάφισαν ένα μέρος της κατασκευής. Τις τελευταίες δύο ημέρες οι εθνοτικές ομάδες έχουν ανοίξει και «πόλεμο» μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, με υβριστικά συνθήματα σε εθνοτική και θρησκευτική βάση. Τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και το DUI του Αλί Αχμέτι καταδίκασαν, από κοινού, τα σημερινά επεισόδια και απηύθυναν έκκληση, τα επεισόδια να μην αποτελέσουν αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Από την μριά του το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι για αποτυχία διατήρησης των διεθνοτικών ισορροπιών στη χώρα και ζήτησε την παραίτηση της υπουργού Εσωτερικών, Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα (προ

Πυκνό στρώμα χιονιού έχει καλύψει πόλεις στα ανατολικά της Νότιας Κορέας, η οποία πλήττεται από τη μεγαλύτερη, όπως όλα δείχνουν χιονόπτωση του αιώνα. Ο αποκλεισμός από το χιόνι έχει προκαλέσει την επείγουσα ενεργοποίηση επιχειρήσεων βοήθειας και διάσωσης, στις οποίες συμμετέχουν,περισσότεροι από 12.000 στρατιώτες. Εκατοντάδες οδηγοί αποκλείστηκαν και αρκετά κτήρια κατέρρευσαν, όταν το χιόνι ξεπέρασε το ένα μέτρο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τμήματα της χώρας. Η πρωτεύουσα Σεούλ και τα μεγαλύτερα βιομηχανικά κέντρα της χώρας δεν έχουν επηρεαστεί τόσο όσο οι άλλες περιοχές από τον χειρότερο χειμώνα των τελευταίων ετών για την κορεάτικη χερσόνησο. Εν τούτοις η μετεωρολογική υπηρεσία προέβλεψε ακόμα πιο δυνατή χοινόπτωση για σήμερα, την ώρα που ο ποταμός Χαν στην πρωτεύουσα Σεούλ, έχει καλυφθεί από στρώμα πάγου για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια.


www.e-robo.gr www.robo.gr

simera 1175  

15-02-2011 fylo 1175