Page 1

MILJØLØFTET


Her ligger grunnlaget for

EL-BILSPORT TEKST OG FOTO:

KANDIDAT 633

«BENSINPUMPA»: I stedet for å stoppe å fylle opp drivstoffet med pumpe, har Tesla Roadster S strømkabelen liggende klar i bilen. Så nå kan Thomas Samuelsen putte den i stikkontakta i veggen, og vips så får bilen akkurat det drivstoffet den trenger for å kjøre nye 35 mil.

FRAMTIDEN?: Dette er en Tesla Roadster. Den går kun på strøm. Ikke noe annet. Likevel har den hastigheter som en sportsbil, og str

Støy, oljesøl og tonnevis med utslipp av klimagasser. Bilsport har fått et stempel som «miljøsynder». Likevel er bilsport en arena for utvikling av driftsikre og miljøvennlige tiltak for framtidens bilpark. – Er det mye strøm igjen? Den står til lading, men viser seg ikke å være fulladet. Likevel, vi bestemmer oss for å teste det ut og ser om det fungerer. Ellers er det bare å lade den litt lenger. Thomas Samuelsen, egentlig er han rallymekaniker, men 24-åringen vet alt om el-biler. Bilene som verken har gir, lyd eller eksospotte. Biler som blir sett på som kjedelige og lite framtidsrettede for folk i miljøet der Samuelsen kommer fra. Men Thomas vet bedre. Han jobber i Tesla Norge. Bilene som nå er kjent for å ha nesten like lang rekkevidde som en bensinbil, men likevel ikke slipper ut et gram karbondioksid. Det er derfor han nå kan ta ut stikkontakten som står i en Tesla Roadster. En knøtt liten sportsbil, uten gir, lyd eller eksospotte. Men en bil som likevel kjører fletta av flere biler Samuelsen kjenner til fra rallysporten.

– Hvis du klarer å ta på deg en jakke, kan du på samme måte kle på deg denne bilen. Men bare du kommer deg inn i bilen, er det god plass, sånn i utgangspunktet. Samuelsen starter bilen. Eller når gjorde han det, egentlig?

Ikke klasset for bilsport

Som nevnt, ingen eksospotte – ergo, ingen lyd. Det er umulig å vite om bilen er på, men plutselig triller den av sted. Ingen clutch, ingen girspak som forteller at den står i D eller 1. gir. Men i løpet av 3,7 sekunder er vi oppe i hastigheter som ikke er lov på norske veier med mindre du er på motorveien med fire felt og midtdeler. Responsen er umiddelbar, og man suges ned i setet som om et fly er på vei til å ta av. Men så er det bare «halv tank» på bilen. Halv fullt, eller halv tomt, litt ettersom du er elbil-fantast eller er konservativ og sverger til bensinbilene. Men rekkevid-


MOTOREN: En el-bilmotor er mer en strømgenerator med en bitteliten girkasse som bestemmer om bilen skal gå framover eller bakover. Alt av krefter hentes fra denne lille tuben uten at det trengs å skifte til flere gir.

«GAMMEL» TEKNOLOGI: Dette er batteriet som nylig er plukket ut av en Tesla Roadster. Denne sitter i bagasjen sammen med motoren, men kan gjøre bilen baktung og ustabil. Dessuten har den en rekkevidde på «bare» 350 kilometer.

rømforbruk akkurat som en mobiltelefon eller datamaskin.

den er fremdeles 18 mil, og man kan ha det mye moro på – Som sagt, det var nok bare en gimmick. Det blir spen18 mil. Selv om den ideelle rekkevidden kanskje burde nende å se om andre kan ta etter, sier Samuelsen. vært doblet om bilen ikke bare Den er designet mer for hadde vært et leketøy. banekjøring enn landeveiskjøring. – Jeg har kjørt fra Oslo til RudBruksområdet er nok også mer egnet skogen, fått herjet en times tid på for banekjøring da rekkevidden ikke • Amerikansk bilfabrikant som banen, og kjørt tilbake til Oslo tilsvarer mer enn cirka 25 liter på en produserer biler med elektrisk uten at den har gått tom, sier den vanlig bensinbil. drivkraft. 24-årige rallygutten og elbil– Jeg kunne tenkt meg å se den i • Slo igjennom med Tesla Roadeksperten. baneracing. Den er god nok for det, ster i 2008. Denne bilen skulle bevise at elmotorer også kan Rudskogen er forøvrig i Østfold, og den har krefter og spesifikasjoner genere krefter og lang rekkeviomlag ni mil fra Oslo. Og denne som skal til. dde. bilen, Tesla Roadster, er forøvrig Joda, bilen er designet av Lotus. • De siste årene har Tesla utviklet tatt ut av produksjon og selges kun Bilfantastene kjenner nok likheten luksusbil og SUV, begge bilene med rekkevidde på omlag 500 brukt nå til dags. igjen fra Lotus Elise, en bil som spekilometer. – Denne bilen var mer en gimsielt i England har vist seg å være en • Det elektriske drivstofforbruket mick fra Tesla i 2008, bare for å potent baneracingbil. tilsvarer cirka 0,2 bensinliter per vise alle andre fabrikanter at det I Norge finnes det ingen gren eller mil som tilbakelegges. går an å få i både pose og sekk, klasse denne bilen kan stille til start altså krefter og rekkevidde, kan i. Enda den kanskje er den snilleste Samuelsen fortelle i det han på ny på alle mulige måter. tråkker klampen i bånn. Null støy og null utslipp. En hver grønn politikers drøm I påvente av et girskift og høyrere frekvens på turtallet, som måtte ha en skap-interesse innenfor bilsport. fortsetter bilen i stedet å dra av gårde, maksimalt med Både hastighetsaspektet og designet gjør at Tesla krefter helt i fra stillestående posisjon. Roadster som gatebil har viktige egenskaper en måtte

TESLA

FERSK TEKNOLOGI: Under dette gigantiske trestykket viser Thomas Samuelsen det som kan være framtidens bensintank. Teslas nyutviklede batteri dekker hele flaten under bilen, hvilket gjør vektfordelingen og stabiliteten bedre i tillegg til en rekkevidde på nesten 500 kilometer.

STUERENT: Teslas lokaler på Alnabru i Oslo må være ett av få verkstedet som ikke bærer preg av oljesøl. Av det lille som skimtes av urenheter under denne bilen er kun sølevann fra trafikken som bilen akkurat kom kjørende fra.


ORD OG UTTRYKK

E85: Omtales også som biodrivstoff og bioetanol. Drivstoffblanding som består av 85 prosent etanol og 15 prosent blyfri bensin. Mapping: Måten motoren elektronisk er stilt inn slik at drivstoffet disponeres så effektivt og skånsomt som mulig for motoren. Drivstofftypen bestemmer hvordan motoren stilles inn, eller «mappes». Dreiemoment: Bilens bunndrag som indikerer hvor mye motoren må jobbe for at bilen skal kunne skyves framover. Drivstofforbruk: I denne sammenheng hvor mye bilen bruker drivstoff per 10 kilometer, og hvorvidt dette genererer utslipp av karbondioksid gjennom eksosen. For el-biler säier drivstofforbruket mer om hvor lang rekkevidde bilens batteri har. Motorvolum: Måles i liter, som indikerer hvor store sylindrene er i en bensindrevet stempelmotor. Volumet i en el-bilmotor defineres av såkalte poler.

ha for å være et konkurransedyktig kjøretøy på en bane. Samulesen beviste med akselerasjonen at den når 100 kilometer på under fire sekunder, og om forholdene hadde vært lagt til rette, kunne han demonstrert en toppfart på 200 kilometer i timen. Med andre ord, bilens egenskaper nærmer seg hva vi ser i rallysporten, den største formen for bilsport som er direkte beslektet med de vanlige personbilene. – Men det tar lang tid før vi ser el-biler i rallysammenheng. Det er jeg ganske sikker på, og slik el-teknologien er utviklet i dag tror jeg heller ikke det er holdbart. Men om rekkevidden og ladetiden på sikt kan bli enda bedre kan det nok også fungere i rallysammenheng, sier Thomas Samuelsen, som understreker at el-teknologien ligger tilrette i Teslas utvikling og at dette kan videreføres blant annet ved hastighetsløp på bane. Men selv om elektriske motorer foreløpig ikke er noe tema i selve rallysporten, har denne bilsportgrenen likevel gjort miljømessige tiltak på andre måter. Det finnes nemlig et tilsynelatende miljøvennlig drivstoff som både reduserer klimagassutslipp, samt bidrar til å utvikle nye og mer driftsikre bilmotorer som går på flytende drivstoff.

Miljøvennlighet er en hyggelig bi-effekt

– Men miljø er ikke det første vi tenker på når motorene i rallybilene utvikles. Men måten rallymotorene er utviklet på har vist seg å gjøre personbilene mer holdbare og miljøvennlige, sier Anders Grøndal. 29 år og fra Drammen. Han er å regne blant de beste rallyførerne i Norge, og har kjørt aktivt i 10 år. Med andre ord, han har erfaring fra både vanlig rallybensin og den nå mer moderne og miljøvennlige drivstoffet bilene benytter. For i 2008 åpnet Norges Bilsportforbund (NBF) dørene for at drivstoffet E85 kan benyttes på norske rallybiler. E85 er mer kjent som bioetanol, noe som tilsvarer 85 prosent etanol og 15 prosent blyfri bensin. Den lille

mengden med bensin i drivstoffet gjør at utslippet av karbondioksid blir vesentlige lavere enn utslippene fra en ren bensindrevet bilmotor. Men i rally er det først og fremst effekten førerne nyter godt av når biodrivstoffet fylles på tanken. Da rallybilene tidligere benyttet seg av racing-modifisert drivstoff, var forbruket dog vesentlig lavere per mil kontra dagens bruk av E85. En kan anslå at forbruket er 30 til 35 prosent høyere med biodrivstoff. – Jeg har ikke noe i mot å bruke E85. Dreiemomentet i motoren er bedre og vi får mer hestekrefter av det, selv om vi bruker mer drivstoff. Det at drivstoffet er miljøvennlig vil jeg kalle en hyggelig bi-effekt, slår Grøndal fast. I verkstedet, på samme sted som bilforretningen Bilbutikken hvor han selv jobber som bilselger, mekker han dagen lang når kundepågangen er mindre. Tønner på tønner er plassert i en krok, liter på liter med «suppe» som bilen skal fylles med. – Det er kanskje miljøvennlig, men det er fortsatt dødningshode på etiketten, sier Grøndal og peker på en av dunkene med det miljøvennlige drivstoffet. Drivstoffet kan svi og etse og er avansert framstilt. Men det er dette rallymotorene elsker. I maksimal satsing kjøres motoren såpass hardt at drivstofforbruket er opptil 10 ganger høyere enn en vanlig gatebil på landeveiskjøring. Med vanlig bensin vil en rallybil slippe ut snaue 1,8 kilo CO2 per kilometer, mens med E85 vil den ligge på omlag 360 gram per kilometer. Til sammenlikning slipper en vanlig personbil i rolig hastighet ut i gjennomsnitt 178 gram CO2 per kilometer hvis den bruker vanlig bensin. – Vår ulempe med E85 i rally er at motoren ikke smøres på samme måte som «racefuelen». Det gjør at holdbarheten på motoren ikke er like bra. Derfor er det viktig at motoren er riktig «mappet» slik at dosen med drivstoff ikke slår feil ut for motoren, forteller Grøndal. I rallysammenheng betyr «mapping» hvordan motoren er innstilt i forhold til hva slags drivstoff sylindrene blir

KJØRER GRØNT I BLÅTT: Denne bilen bruker Anders Grøndal i rally. En Subaru Impreza STI. Den grønne sirkelen på bakruta indikrerer at bilen kjører på E85, som slipper ut 70 til 75 prosent mindre CO2 enn vanlig rallybensin.

RUTINERT RALLYFØRER: Anders Grøndal har kjørt rally i 10 år og regnes for å være en av de beste førerne i Norge.

GLAD I MILJØVENNLIG DRIVSTOFF: Selv om forbruket er høyere, er Anders Grøndal glad for at det finnes drivstoff til rallybiler som både gir mer effekt og er miljøvennlige.


sprøytet med. Den engelske ingeniøren Brian Eeles kjenner godt til hvordan en motor skal mappes om fra bensin til bioetanol, og at det ikke nødvendigvis er de største tiltakene som skal til. Kunsten ligger i kombinasjonen av de tekniske innstillingene og riktige tilpassede injektorer, altså dysen som sprøyter drivstoffet inn i motoren ut i fra hvordan motoren blir stilt inn rent elektronisk. – Det viktigste er at dette er riktig tilpasset. En bensinmotor og etanolmotor er ikke veldig forskjellige. Har du en god innstilling på forhånd, holder det kun å bytte injektorer ettersom forbruket av E85 må være såpass mye høyere, sier Eeles. Denne formen for drivstoffinnstillinger på motoren har eksistert i rally i mange år. Og Anders Grøndal mener det er denne type utvikling som fabrikkene igjen overfører til sine gatebiler. – Hadde det ikke vært for rallybilene hadde vi kanskje ikke sluttet med forgassermotorene, sier Grøndal, og legger til hvordan motorene fremdeles i dag utvikles i takt med bilbransjens ønske om mer miljøvennlige og mer holdbare motorer.

økt dreiemoment. Faren for å haverere motoren blir så stor når den utsettes for så harde påkjenniner, sier den engelske ingeniøren. Denne motoren vil etterhvert bli å se i flere bilsportgrener, og allerede har verdensmesterskapet i asfaltracing (World Touringcar Championship) tatt i bruk akkurat samme type motor. Og det stopper ikke der. I rallycross skal akkurat den samme motoren benyttes i framtiden. Rallycross er en beslektet gren med rally, men her kjører bilene på bane i stedet for i skogen. Og i tillegg til rallycross skal kongeklassen i bilsport, Formel 1, også ta i bruk en 1,6 liters motor. Samme motorvolum og motorteknologi på fire ulike bilsportgrener er som musikk i ørene for ingeniør Eeles. – Alle disse bilsportgrenene tilfører bilproduksjonen ny teknologi. Når en slik motor testes ut på så mange forskjellige plattformer, sier det seg selv at det vil utvikles enda mer holdbare motorer som blant annet reduserer bruken av drivstoff. I tillegg til miljøet er det jo viktig for økonomien at man bruker så lite drivstoff som mulig, også i bilsporten, forteller Brian Eeles.

Nedjustering av motorvolum

Bioetanolens bakside

Et annet eksempel er hvordan motorene i WRC-bilene, Han har nevnt sine blandede følelser for drivstoffet E85. rallybilene som brukes i verdensmesterskapet, nå har gått Med sin ekspertise har han sett hvilke fordeler og ulemned i sylinderstørrelse – hvilket også er blitt en trend i per det har medført å konvertere bilene til å gå på bioetaden generelle gatebilproduksjonen. Men bilene har ikke nol. Effektivt, og miljøvennlig – men det spiser opp monødvendigvis større drivstoffutslipp eller torkompontene. mindre hestekrefter selv om motorSpørsmålet er egentlig om E85 er så volumet er lavere. miljøvennlig som det høres ut som. Jeg har ikke – Nedjusteringen av mo– Det er noe som heter at alle noe i mot å bruke E85. torstørrelsen er et tegn på fordeler også har sine ulemper. hvordan motorsporten Det gjelder også bioetanol. Dreiemomentet i motoren kan utvikle vel så gode Disse ordene tilhører Jan er bedre og vi får mer hestekmotorer som tidligere. Egil Jenssen. Sikkerhetssjef i refter av det, selv om vi bruker Måten motorkomponenNBF, og mannen som år etter tene utvikles på og hvorår må banke nye regler i bordet mer drivstoff. Det at drivstoffet dan energien i drivstoffet i takt med utviklingen i norsk er miljøvennlig vil jeg kalle en kan utnyttes best mulig bilsport. hyggelig bi-effekt. ser vi, blant annet ved at Jenssen er mannen som ga E85 WRC-bilene nå har 1,6 liter grønt lys i norsk bilsport for fem Anders Grøndal, rallyfører volum i stedet for to liter som år siden. Nøye gjennomtenkt etter de hadde før. Motorene har fortinspirasjon fra svenskene som har hatt satt like mange hestekrefter, forklarer dette gående i flere år tidligere. Grøndal, og legger til: – Vi ser flere og flere motorer som bare er på én liter. Men de er ikke nødvendigvis svakere enn eldre og større motorer, men ny kunnskap og ny teknologi gjør at man klarer å utnytte motoren bedre uten at man bruker mer drivstoff eller at det går på bekostning av holdbarheten. Ingeniør Eeles tror bilsporten har én vei å gå hva gjelder utvikling av motorer. Og det er nettopp denne 1,6-literen som verdensmesterskapet i rally bruker. Men denne går ikke på bioetanol. – Fabrikkene har rett og slett ikke utviklet mapping for bioetanol. De frykter for holdbarheten og tar ikke sjansen, selv om forbrenningstiden er lengre og dermed gir

TILPASSER MOTORER: Den britiske ingeniøren Brian Eeles vet hvordan en bilmotor skal tilpasses miljøvennlig drivstoff.

– Vi så hvilken suksess det var i Sverige, og de norske førerne hadde ikke noe imot at vi innførte etanolen i Norge. De sier jo ikke akkurat nei takk til mer effekt i motoren, sier Jenssen. Til tross for førernes fornøyelse med drivstoffet har E85 sine ulemper. Store ulemper. Nesten så store at en kan lure på om det er verdt å satse på denne typen drivstoff, selv om utslippende er vesentlig lavere og kostnadene tilsynelatene billigere. • I utgangspunktet koster E85 omlag ni kroner literen. Den vanlige racebensinen koster 50 kroner literen. Så har produsenten «Elf» begynt å selge race-etanol, som tross 35 prosent høyere forbruk koster 40 kroner literen. Bruk av bioetanol sparer likevel ikke lommeboka til rallyførerne. • «Mappingen» av motoren kan ikke brukes utenfor Skandinavias grenser. Dersom en bil er rigget til for bioetanol i Norge, får ikke føreren bruke samme bil i for eksempel VM før motoren er justert om. Dette kan koste opp til 50.000 per gang. • Biodrivstoffet produseres i Brasil og fraktes med skip til Norge. Dieselutslippene fra skipet gjør at en kan sette spørsmålstegn ved hvorvidt man kan ha god samvittighet overfor miljøet ved å bruke E85. • Drivstoffet fryser i minusgrader og gjør at bilene ikke starter. I norske, vinterlige forhold, er det derfor risikabelt å kjøre rally med E85 om vinteren hvis ikke motoren og drivstoffet er varmet ordentlig opp. • Tilgangen på pumpe er heller lav. 19 stasjoner har pumpe for E85 i Norge, ifølge Statens vegvesen og Statoil. Og det er ingen garanti for at pumpene har nøyaktig 85 prosent etanol i drivstoffet. Hvis en E85-mappet motor får mindre etanol enn stilt inn, er det stor sjans for dårligere effekt og i verstefall motorhavari. – Alt dette kjente vi til før vi innførte E85, og vi mener vi har gitt tilstrekkelig med informasjon om fordelene og ulempene ved drivstoffet. Men jeg skal innrømme at jeg ble overrasket da det viste seg at race-etanolen eksisterte. Da faller fordelen ved å spare kostnader litt bort, erkjenner Jenssen.

INNFØRTE E85: Sikkerhetssjef i Norges Bilsportforbund, Jan Egil Jenssen, sier han også kjenner til ulempene ved å bruke bioetanol i norsk bilsport.

Eksamen Miljø