Page 1


TABLE OF CONTENTS

Personal Statement .................................................................................................................................... 4 Curriculum Vitae ........................................................................................................................................ 5 NO CHILL - Counselling Centre for Anxiety Issues ...................................................................................... 6 Master Thesis at Chalmers School of Architecture Spring 2017 REGENERATIVE FOOD HUB - Sustainable building competition ............................................................... 18 Project at Chalmers School of Architecture Autumn 2016 REVIVE! THE ASPHALT ROAD - Sustainable Architectural Design of an Ecovillage ..................................... 26 Project at Chalmers School of Architecture Spring 2016 AGING IN PLACE - Co-Housing for Seniors in Varnhem ............................................................................. 34 Project at Chalmers School of Architecture Autumn 2015 BRATIANU NURSING HOME .................................................................................................................... 42 Master Thesis at Spiru Haret School of Architecture Spring 2014 URBAN REHABILITATION COLLECTIVE HOUSING .................................................................................... 50 Project at Spiru Haret School of Architecture Spring 2013 SPORTS CENTER OLYMPIC SWIMMING POOL............................................................................................. 56 Project at Spiru Haret School of Architecture Spring 2013

3


Personal Statement

My name is Daniela Diaconu and as a recent graduate from Chalmers University of Technology, in Göteborg, Sweden, and faced with the numerous possibilities of the architecture world, I decided to embark on assessing my knowledge and experiences that I’ve gained throughout the years. I am a person who strives to be organized and this feature is one of the main reasons why I have always considered architecture to be a suitable path. I consider myself meticulous and thorough and take a systematic and rigorous approach when dealing with any issue. When experiencing a building I usually analyse and deconstruct how every space is or has the potential to be used. I try to get an overview and what specifically works about it or imagine ways it could be made better. I like to think that my interest in photography has resulted in my observational skills and attention to detail. My education is founded on two architecture schools, with different approaches and methods. As a student at the Architecture and Planning Beyond Sustainability master program in Chalmers, I acquired knowledge on sustainable technologies and materials, passive house principles and social sustainability strategies for urban development. I am very grateful for this as I feel it will enable me to contribute to the future of construction. Through the completion of my master thesis, a counselling centre for anxiety treatment, I expanded on my knowledge of design for healthcare facilities and learnt how to research a project and what questions to ask of the design process, thus becoming more versed in the initial aspects of any strategy.

Telephone: +46704041044

At the Spiru Haret University, in my native Bucharest, I had the opportunity to work on a vast array of architectural programs (such as housing facilities, hotels, theatres, etc.) from which I developed a functionalist approach, with heightened emphasis on the evolution of the design. Through the study of architectural structure, mechanics and materials, I learnt how to emphasize on the more fundamental functional and practical aspects of any building.

Email: danieladiaconu.mail@gmail.com

Most important of all, I learned that architecture is not to be considered a completely isolated field or a self-sufficient profession, but it should take advantage of both constraints and complementary fields so as to fully represent a driving force of society.

Sites: danieladiaconu.wixsite.com/architecture issuu.com/silverhiccup linkedin.com/in/daniela-diaconu

Further on, I would aspire to have the chance of working with various architectural typologies, whilst delving deeper in sustainable technologies and strategies, including “micro-living”, restorations and conversions. I feel that, as I am at the beginning of my career I have great potential to offer and capacity to confront and learn from challenges I shall face.

4

CONTACT

Address: Paternostergatan 28, lgh 1902 41467,Göteborg, Sweden


5


1.NO CHILL Counselling Centre for Anxiety Issues Master Thesis at Chalmers School of Architecture Individual project Thesis examiner: Peter Frรถst Thesis tutor: Christine Hammarling Spring 2017

6


7


CONCEPT & TOOLBOX

8

The project started as an exploration into how architecture can influence the healing process, especially in the case of people suffering from anxiety and stress-related issues.

The result is a space for people to find solace in, either by being by themselves or in groups, their decision being aided by the layout of the building.

With my research in anxiety, counselling centres and design criteria for healthcare architecture, coupled with examinations of relevant projects and analysis on site, I came up with a program and a toolbox of design features which I employed in the design of a counselling centre in Göteborg.

For a better understanding of my process, please visit my thesis booklet at: https:// issuu.com/silverhiccup/docs/daniela_ diaconu_master_thesis_bookl

• PRIVACY GRADIENTS Providing different levels of privacy allows for a better use of the space, at all times, by different types of patients • INFUSION OF NATURE Bringing nature into the design contributes to the therapeutic effect of healthcare spaces • COLOUR Use colour as a “canvas” for the users to manifest themselves on •LIGHTING’ Access to lighting is important for the circadian circle and absorption of critical chemical reactions in the body

• SUSTAINABLE MATERIALS Use sustainable and/or locally produced materials • ARCHITECTURAL EXPRESSION The archetype of the gabled-roof house & functions should be thematically clustered in “houses” • SPATIAL SOLUTION Interior courtyard should be an important design element ACCESSIBILITY ON SITE • Provide users with clear paths to and from the building


DESIGN PROCESS

1. Exploring the site & points of interest and deciding positions of gardens according to orientation & interactions

4. Building around the gardens

2.Applying the privacy gradient on site

5. Adding circulation and detailing the spaces

3. Placing the main function clusters on site

6.Lifting the volume and roofs 9


FLOOR PLAN

10


SITE PLAN & SECTION

11


5.Winter Garden

3.Kitchen & Dining Area 4.Workshop Area

EXPERIENCING THE COUNSELING CENTRE - QUIET ROUTE ACTIVE ROUTE 12


7.Meditation Area

6.Therapy Area 1.Reception & Reading Area

13


STRUCTURE

4.Sheet Metal Roofing

3.Glulam Roof Structure

Wall Detail

2.Glulam Beams & Columns

1.Wooden & Gypsum-board Walls Foundation Detail 14


15


16


17


2.REGENERATIVE FOOD HUB Project at Chalmers School of Architecture Individual Project Tutors: Kasper Guldager Jensen Lasse Lind, 3XN Architects Autumn 2016

18

Sustainable building competition


19


CONCEPT

As the Copenhagen Street Food Market is being torn down due to developments on Papirøen, the task was to find a way to activate a neighbouring island, trying to take advantage of the momentum of the market whilst showing the possibilities of urban farming. Since the island has heavy bike traffic, I decided to work with the pathways people use when crossing the site, using the created pockets to place the functions in.

SITE PLAN

20

Being a temporary construction, I concluded to use reclaimed, low-impact materials and build a structure that can be easily put up and taken down. The end result is a temporary structure where small businesses can sell their food from, where methods of small-scale farming, such as mobile planters and LED farming can take centre stage and, where the results of said farming can be used or sold further, to create a sustainable life cycle within the building.

SITE DEVELOPMENT OVER TIME


21


FLOOR PLANS & STRUCTURE

22


SECTIONS

23


24


DETAILS

25


3.REVIVE! THE ASPHALT ROAD Project at Chalmers School of Architecture Team: Daniela Diaconu & Huda Hakky Examiner: Barbara Rubino Tutors: Krystyna Pietrzyk, John Helmfridson Spring 2016

26

Sustainable Architectural Design of an Ecovillage


27


CONCEPT When designing an ecovillage on the island of Tjorn,north of GÜteborg, we decided to work with the existing asphalt road on site which realistically would be difficult to remove. As a result, we focused on trying to reverse the road’s negative footprint with easily implementable solutions. Our project focuses on both ecological and social sustainability. The houses were, therefore, designed according to passive strategies. The neighbourhood design balances privacy for its inhabitants and openness towards the entire neighbouring community. The project will hopefully be a safe haven for those who live in the ecovillage while also offering a framework for other projects related to communal living.

Diagram of Spatial Relations

28


CONCEPT 1: Gardening Above the Asphalt Road

CONCEPT 2: Detachable Windfangs

CONCEPT 3: Semi-Tempered Fun

29


TRACK 1: Single Family Housing

30

TRACK 2: Studio Apartments with Possibility of Renting

TRACK 3: Expandable Loft


DETAILS

Burnt spruce cladding Water vapor Cellulose Wood cladding Lamb’s Wool Spruce pins Straw bale Clay plaster Burnt spruce cladding Interior wood floor Lamb’s wool Ossb panel

Straw bale 0.7 * 2.4 * 1.2

Lamb’s wool

Cork panel Pallets Rock wool Natural stone PE foil

Wooden planks

31


TECHNICAL SYSTEMS

Electricity

Sewage

Ventilation

32

Heating

Biodiversity


33


4.AGING IN PLACE Project at Chalmers School of Architecture Team: Daniela Diaconu & Maria Wikstrรถm Examiners: Lena Falkheden, Bjรถrn Malbert Tutor: Joaquim Tarrasรณ Autumn 2015

34

CO-HOUSING FOR SENIORS IN VARNHEM


35


CONCEPT

The project was designed as a response to the need of viable housing choices for seniors in the municipality of Skara, particularly in the village of Varnhem. Our goals were to re-use and improve existing building stock, create space for local influence and initiatives, build dynamic residential neighbourhoods and mix traditional building typologies.

that had a small stream running through it. Our challenge was to design a co-housing project that would accommodate up to 10 seniors, offering them privacy and community, activities and leisure time. The project would also be based on principles of social sustainability and employ sustainable technologies.

Therefore, we chose to restore an abandoned building, situated in the centre of the village,

Planning and design strategies

Building dynamic residential neighbourhoods

Building from the inside out 36

Createing spaces for local influence and initiatives

Re-using and improving existing building stock

Mixing traditional building typologies

Creating safe environments that promote a healthy life

Creating flexible housing

Focusing on sustainable building


SITE CONDITIONS

Orientation

The Stream & Wetlands

Neighbours

Re-Use the Empty ICA Store

Make the Stream Visible Agan

Create a Public Space on Site

DESIGN CRITERIA

37


38


FLOOR PLAN

Private Semi-private Semi-public Public DIAGRAM OF PRIVATE/PUBLIC OUTSIDE SPACES

Private Semi-private Semi-public Public DIAGRAM OF PRIVATE/PUBLIC INSIDE SPACES

SECTIONS 39


40


41


5.BRATIANU NURSING HOME Master Thesis at Spiru Haret School of Architecture Individual Project Thesis Tutor: Ana Maria Hariton Spring 2014

42


43


CONCEPT

The proposal for a nursing home is an answer to the need for residential amenities for senior citizens in a neighborhood situated in the industrial area surrounding the Dacia car factory in Arges county, Romania. The plot of land on which I decided to design the nursing home is on a hill overlooking the neighborhood which used to be part of a larger domain once owned by a noble family. In its vicinity there is also a residential area with individual houses, a supermarket and a school. The nursing home is conceived as a terraced structure allowing the residents recreational outdoor spaces and also a level of privacy suitable for this program. As a result, each room has an easy access to the open terraces on each level. It also boasts a geriatric clinic for private practices, a spa and a restaurant for both residents and visitors.

Functional Analysis

Legal State Analysis

Hight Analysis 44


AXONOMETRIC PLANS

apartments single rooms reception/administrative geriatric clinic swimming pool common room restaurant exterior access

45


SECTIONS

46


DETAILS

TYPICAL ROOM

47


48


49


6.URBAN REHABILITATION COLLECTIVE HOUSING Project at Spiru Haret School of Architecture Team: Daniela Diaconu & Alexandru Solomon Tutor: Ana Maria Hariton Spring 2013

50


51


CONCEPT The project aimed to analyze and solve a common urban situation in contemporary Bucharest. Social housing of the 50’s and 60’s might have solved the housing shortage but the level of comfort is falling short of current standards. Thus, the functional rehabilitation of the complex was taken into consideration, allowing more interventions that regard not only improving the exterior aspect of the buildings but also increase domestic comfort. The concept of the project was to create a central point in the complex, a gathering place for the residents, to offer all amenities, create paths leading to and from the main area, ultimately, to offer all the possibilities to bring together and strengthen the community. Apart from the thermic rehabilitation of the buildings, the existing flats were improved by adding terraces and balconies, and changes in the internal division. The resulting spaces would be of public use, comprising of after-schools, pharmacies, mini-markets or gathering and leisure areas. The general plan of the complex was also rethought in order to create better links and access between buildings. In order not to tamper with the original structure, the added balconies and extra top floors are sustained by a system of metal scaffolds that are self-carried and anchored by the “host” block. The 10 floor block becomes the focal point of the project by turning its first two floors into public spaces for the residents and adding promenades leading towards it.

52


1st floor & Ground floor type C

PLANS

Ground floor type B

1st floor type B Ground floor type A

Ground floor & 1st floor type D

1st floor type A

53


54


SECTION

55


7.SPORTS CENTER OLYMPIC SWIMMING POOL Project at Spiru Haret School of Architecture Team: Daniela Diaconu & Alexandru Solomon Tutor: Ana Maria Hariton Spring 2013

56


57


CONCEPT As part of the ongoing evolution of the Masterplan for the west of Bucharest, and of the area surrounding the Morii Lake, an area situated at the south of the lake has been proposed for the development of a sports center comprising of an olympic-sized swimming pool, a multifunctional sports hall and a hippodrome. After an innitial analysis of the urban tissue surrounding the designated plot, my partner and I developed a general plan of the complex, with me taking of the task of designing the swimming pool. The design of the sports center began with the idea of having a central plaza with an architectural object, a ramp, from which the visitors can access the main entrances of each of the three stadiums. We also created a series of commercial aminities which surround the sporting facilities in order to give the complex a better finnancial outlook. We also provided and underground parking area stretched over the imprint of each hall. The olympic swimming pool is designed to host 1500 visitors and includes and olympic-sized pool, a “warmup� pool, refreshments bar and restaurant, administration and a vast area for competitors and regular swimmers (lockers, gym, sauna and massage).

58


59


PLANS

60


SECTIONS

61


62


Functional Analysis

Legal State Analysis

Hight Regime Analysis

63


Copyright © Daniela Diaconu 2018 64


Daniela Diaconu Architecture Portfolio 2018  
Daniela Diaconu Architecture Portfolio 2018  
Advertisement