Page 1

PROGRAM 31. oktober - 4. november 2012

www.facebook.com/silkfestival www.silkfestival.no


Silk tilbud Biff ytrefilet

med saus bernaise + dessert/karamellpudding

289,-

Smiå Bistro & Pianobar Søragadå 4 - 4280 Skudeneshavn - Tlf. 52 85 36 15 - www.smiaabistro.no Åpningstider: Torsdag - lørdag: fra kl. 12.00 - Søndag fra kl. 14.00 2


Kjære SILK-venner, SILK fortsetter å vokse, og med vår målsetting om å spre leseglede, er vi uhyre stolte av de mer enn 60 dyktige og spennende forfattere og artister som danner årets program. Det er et stort spenn i årets arrangementer. Fra de mest alvorlige tema på både lokalt, nasjonalt og internasjonalt plan, til fiksjon og underholdning. Litteraturen rommer alt, og vår utfordring som arrangør er å finne rom for det vi har kapasitet til å presentere. Festivalhelgen bør kanskje bli lengre? Heine Birkeland Selv om SILK drives av frivillige, er vi opptatt av å nå ut til flest mulig barn og unge. Alle våre barnearrangementer er derfor gratis. Ringvirkningene av et godt kulturtilbud går utover de individuelle opplevelser og over på et samfunnsmessig plan. Der ønsker vi at SILK skal være med og sette agenda. Vårt samarbeid med skoler i Karmøy og Haugesund er også en del av denne satsingen.Vi har mange ildsjeler som står på for SILK, og som bruker sin tid, kompetanse og energi til å skape noe positivt. Det inspirerer. Tusen takk til styret, programkomiteen og alle andre frivillige som bruker sin fritid for SILK. Takk også til alle våre sponsorer og støttespillere som gir oss de nødvendige ressurser til å gjennomføre festivalen. Det er kombinasjonen av frivillig innsats og økonomisk støtte som gir oss mulighet til skape en spennende festival.Sist, men ikke minst, vil jeg rette en stor takk til årets forfattere og artister, og til SILKs festivalpublikum som inspirerer oss med tips og tilbakemeldinger. Jeg ønsker dere alle en inspirerende festivalhelg, mye godt lesestoff og mange gode leseopplevelser i kjølvannet av festivalen! Hilsen Heine Birkeland, Festivalsjef SILK 2012

Spennende SILK – Skudeneshavn står for fornyelse! Det er imponerende av en liten by som Skudeneshavn å arrangere en internasjonal litteratur- og kulturfestival! Men byen har internasjonale tradisjoner, pågangsmot og et fantastisk miljø: de får det til! Med den erfaringen Skudeneshavn har gjennom Skudefestivalen i en årrekke, ser vi framveksten av noe nytt. Her mobiliseres både lokale og nasjonale krefter, og også internasjonale som Robert Fisk, Jung Chang og Eva Gabrielsson. Ikke rart vi lar oss begeistre!

Tora Aasland

Jeg har forstått at den internasjonale dimensjonen skal videreutvikles gjennom samarbeid med festivaler i Wales, Tyrkia og Polen. Her viser Skudeneshavn og Karmøy en framtidsrettet versjon av det internasjonale samarbeidet de har drevet Tora Aasland med siden vikingetiden. På programmet står forfatterbesøk og skriveverksted så å si hver dag. Her skal lesing og skriving gjøres tilgjengelig – både for seniorene og for skoleungdommen. Dette er nødvendig for Norge som kunnskapsnasjon, og initiativet fortjener respekt. Hele Rogaland leser Kolbein Falkeid for tiden. Det gjør også jeg – ved enhver anledning! Dette skal også skje på SILK. Skudeneshavn er den ideelle scene for at både publikum, forfattere og andre gjester skal få spennende og givende kulturopplevelser. Lykke til med festivalen – vi er mange som gleder oss! Tora Aasland, Fylkesmann i Rogaland

3


4


09.00

Mandag 29. oktober

09.00 Forfatterbesøk og skriveverksted Karmøy kulturhus (for elever ved Åkra ungdomsskole)

I samarbeid med Kulturskrinet har SILK gleden av å invitere til forfattermøte og skriveverksted med Ruben Eliassen for elever på 8. trinn i Karmøy kommune.

09.00

Tirsdag 30. oktober

09.00 Forfatterbesøk og skriveverksted Vormedal ungdomsskole

I samarbeid med Kulturskrinet har SILK gleden av å invitere til forfattermøte og skriveverksted med Ruben Eliassen for elever på 8. trinn i Karmøy kommune.

09.00 - 19.00

Onsdag 31. oktober

09.00 Forfatterbesøk og skriveverksted Stangeland ungdomsskole

I samarbeid med Kulturskrinet har SILK gleden av å invitere til forfattermøte og skriveverksted med Ruben Eliassen for elever på 8. trinn i Karmøy kommune.

11.30 Det store matgildet med Tristram Stuart Skudehallen Gratis

I samarbeid med Fairtrade og Framtiden i våre hender har SILK gleden av å invitere til gratis lunsj med storstilt buffet, laget av mat som ellers ville blitt kastet. Foredrag med Tristram Stuart og andre spennende aktører, underholdning, stand og utstilling av «Matkastebordet».

19.00 SILK Førpremiere – Intimfest med Tristram Stuart Holmen Brygge Gratis, men billetter må bestilles på silkvenn@silkfestival.no

(OBS! Begrenset antall plasser) SILK arrangerer også i år en temakveld i samarbeid med de lokale avdelingene til Fairtrade og Fremtiden i våre hender. I år er det temaet «restemat» og innsatsen for å redusere de vestlige lands kasting av mat som står på agendaen. Den britiske historikeren og forfatteren Tristram Stuart er årets hovedgjest under temakvelden. Med boka Waste: Uncovering the Global Food Scandal satte han fokus på det faktum at den vestlige verden kaster nærmere 30 % av all mat som produseres. Problemet karakteriseres av mange som den største etiske utfordringen vi har i verden i dag. Stuart har fått mye oppmerksomhet for sitt engasjement for utnyttelse av restemat, og fikk bl.a. Sofieprisen for boken sin i 2011. Under SILK skal han først delta i et eget arrangement på dagtid, hvor det lages mat av restemat, før han er hovedgjest under temakvelden på Holmen. Her får han selskap av Sara Heilmann og Klaus Döscher, forfatterne av boka Restekjærlighet, samt Kommunikasjonssjef Anne Marie Schrøder fra Matvett.no som vil fortelle om sitt engasjement rundt bruk av restemat, både fra en forbrukers perspektiv og fra næringslivet. Musikk: Solfrid Molland.

Ruben Eliassen

Tristram Stuart

5


Torsdag 1. november

09.00 - 20.00

09.00 Forfatterbesøk og skriveverksted Skudenes ungdomsskole

I samarbeid med Kulturskrinet har SILK gleden av å invitere til forfattermøte

og skriveverksted med Ruben Eliassen for elever på 8. trinn i Karmøy kommune.

09.00 Workshop med Max Eastman Vardafjell vgs 2- dagers workshop med tidligere BBC-korrespondent og nåværende professor

Max Eastman. For elever i 3. klasse på medier og kommunikasjon. Elevene vil få undervisning i å lage radioreportasjer som skal sendes på lufta.

17.00

SILK Senior i samarbeid med Karmøy Senioruniversitet Skudeneshavn kulturhus kr 75,- for medlemmer av Karmøy Senioruniversitet, kr 100,- for ikke-medlemmer. I prisen inngår kaffe.

Møt Oddgeir Bruaset fra Der ingen skulle tru at nokon kunne bu. Bruaset kommer i høst ut med sin tredje bok rundt tv-serien, og den blir tema når han besøker SILK.

Johan Galtung

Norwan

20.00 Åpning av SILK 2012 Holmen Brygge kr 290,- på www.scanticket.no og Hillesland Libris, Skudeneshavn

Offisiell åpning av årets festival ved fylkesmann i Rogaland, Tora Aasland.

Freedom of expression, insulting islam, anti-Semitism, what are the constructive solutions?

Fredsforsker Johan Galtung fra Transcend International i samtale med tidligere BBC-korrespondent Rosie Goldsmith.

The Arabic Uprising and its Consequences

Den prisbelønte engelske forfatteren, journalisten og korrespondent for The Times og senere The Independent, Robert Fisk, og NRKs korrespondent i MidtØsten gjennom en årrekke, Odd Karsten Tveit, i samtale med Rosie Goldsmith.

Life as a Middle East correspondent the last 30 years Robert Fisk i dialog med Odd Karsten Tveit om Robert Fisks erfaringer og synspunkter fra Midt-Østen.

Diktlesning v/ fribyforfatterne Manal al-Sheikh fra Irak og Norwan fra Afganistan.

6

Musikk: Iman Yazdani på santur.

Merk at store deler av arrangementet vil foregå på engelsk.

Manal al-Sheikh

Robert Fisk


09.00 - 10.00

Fredag 2. november

09.00 Forfatterbesøk og skriveverksted Bø ungdomsskole

I samarbeid med Den kulturelle skolesekken har SILK gleden av å invitere til forfattermøte og skriveverksted med Ruben Eliassen. (for elever på 8. trinn i Karmøy kommune) Ruben Eliassen

09.00 Forfatterbesøk Vedavågen skole

Møt Jørn Lier Horst, som er kriminalforfatter og etterforskningsleder. Han har arbeidet som politimann i Larvik siden 1995, og kjenner særdeles godt til både miljøet og metodene han skriver om. Horst regnes som en av Norges fremste krimforfattere, og skriver bøker for både voksne og barn. For elever på Vedavågen skole.

09.00 Planleggingsdag Røde Kors-huset i Skudeneshavn

Jørn Lier Horst

for lærere ved Skudeneshavn barneskole, Skudenes ungdomsskole og Ferkingstad skole med forfattere som besøker SILK.

10.00 I skyggen av det arabiske opprøret Karmsund vgs.

Foredrag av Odd Karsten Tveit og Berit Mortensen for lærere og elever ved de videregående skolene i Haugesund: I skyggen av det arabiske opprøret – Hva skjer for palestinere og israelere?

Odd Karsten Tveit

Odd Karsten Tveit er sosialøkonom fra Universitetet i Oslo, men valgte journalistikken. Han har i snart 35 år arbeidet i Midtøsten som NRKs korrespondent og som forfatter. I disse årene har Tveit rapportert fra en rekke kriger, revolusjoner og opprør i regionen. Berit Mortensen er jordmor, og har i mer enn 25 år drevet solidaritetsarbeid for palestinerne i Midtøsten. I de siste årene har hun ledet et helseprosjekt i samarbeid med palestinske jordmødre på Vestbredden. Gjennom sitt arbeid har Berit Mortensen fått unik tilgang til kunnskap om palestinske kvinners situasjon, både i lys av Israels okkupasjons og det arabiske opprøret i det øvrige Midtøsten.

Berit Mortensen

10.00 Forfatterbesøk Skeisvang videregående skole

Møt forfatter Lars Olav Seljestad. For elever på Skeisvang vgs.

10.00 Forfatterbesøk Vardafjell videregående skole

Jonathan Stroud

Møt fantasyforfatter Jonatan Stroud. For elever på Vardafjell vgs. 7


Fredag 2. november

11.40 - 19.00

11.40 Forfatterbesøk Vardafjell videregående skole

Møt forfatter Lars Olav Seljestad. For elever på Vardafjell vgs.

11.45 Forfatterbesøk på Haugaland vgs. Haugaland videregående skole

Lars Ove Seljestad

Møt Jørn Lier Horst, som er kriminalforfatter og etterforskningsleder. Han har arbeidet som politimann i Larvik siden 1995, og kjenner særdeles godt til både miljøet og metodene han skriver om. Med sine spenningsromaner om politimannen William Wisting regnes han som en av Norges fremste krimforfattere For elever fra Vg2-klasser

12.00 Forfatterbesøk Kopervik videregående skole Møt fantasyforfatter Jonatan Stroud. For elever på Kopervik vgs. 17.00 SILK Senior i samarbeid med Karmøy Senioruniversitet Skudeneshavn kulturhus kr 75,- for medlemmer av Karmøy Senioruniversitet, kr 100,- for ikke-medlemmer. I prisen inngår kaffe. Per Egil Hegge er i år aktuell med bøkene De suverene; et oppgjør med ekspert tyranniet og 13 dager som rystet verden, og de blir tema når han besøker SILK.

Jørn Lier Horst

Per Egil Hegge

18.00 Utstillingsåpning Fred - reise etter krig Skudenes Gamle Gård Gratis

Møt fotograf Marcel Lelïenhof og forfatter Håvard Rem i samtale om deres felles prosjekt Fred – reise etter krig. På oppdrag fra Norsk Folkehjelp har forfatteren og fotografen reist i et titalls land hvor det har vært krig inntil for kort tid siden. Krigsreporterne har forlatt hotellene og barene. Rem og Lelïenhof kaller seg fredsreportere, og i dette prosjektet beskriver de gjennom samtaler med menneskene de har møtt hvordan de opplever freden.

19.00 SILK Internasjonal – Ville svaner 25 år etter Skudeneshavn kulturhus kr.150,- på www.scanticket.no og Hillesland Libris, Skudeneshavn

8

Møt forfatteren av boka Ville svaner, dr. Jung Chang, i samtale med BBCjournalist Rosie Goldsmith. Forfatteren forteller om familiehistorien hun skrev for 25 år siden, og ser på endringene i Kina gjennom et kvart århundre etterpå. Musikk: Fiolinist Bernhard Gismervik fra Munor.

Dr. Jung Chang


19.30 - 22.00

Fredag 2. november

19.30 SILK Krimkveld Holmen Brygge kr 250,- på www.scanticket.no og Hillesland Libris, Skudeneshavn

Vi har samlet tre krimforfattere som alle har kommet med en av årets bestselgere:

Bokhandlerprisvinner Jørn Lier Horst har kommet med ny bok om politimannen Wisting med tittelen Jakthundene.

Trude Teige er journalist og ansatt i TV2, og debuterte i 2002 med en historisk roman. I år er hun aktuell med Svik, som er den tredje boka om TVjournalisten Kajsa Coren.

Siste forfatter, Tom Egeland, er også journalist. Han har skrevet mange bøker, og i år kom krimbok nummer fire om arkeologen Bjørn Beltø, Nostradamus testamente.

Intervjuer: Jan Ove Ekeberg. Musikk: Pål Jackman og og Gjertrud Økland.

Trude Teige

Tom Egeland

20.00 SILK Sportskveld Råseglarhuset kr 150,- på www.scanticket.no og Hillesland Libris, Skudeneshavn

John Crace er en britisk journalist som skriver for den britiske avisen The Guardian. Han er en innbitt tilhenger av Tottenham Hotspurs, men har en frustrerende tilværelse som Spurs-fan. I mange år har Spurs vært laget som nesten klarer å vinne noe. I boken Vertigo - One Football Fan’s Fear of Success forteller Carce på en meget morsom måte om sesongen 2010-11 om denne frustrasjonen. Crace’s siste bok, som faktisk lanseres i England på åpnings dagen av SILK, er biografien om Harry Redknapp, den legendariske manageren i Spurs. Crace vil på SILK komme med en del ikke-publiserte fortellinger om Redknapp, som enhver tilhenger av engelsk fotball vil elske å høre. Arild Stavrum er født i 1972 og debuterte med fotballromanen 31 år på gress i 2008. Samme år ble boka kåret til en av årets beste sportsbøker i 2008 av Dagens Nyheter i Sverige. Stavrum har bl.a. spilt i Aberdeen og Besiktas, og han har vært hovedtrener for Molde. I 2012 utkom krimromanen Golden Boys. Musikk: Mads Pedersen (Team Hanne og Liverpool-tilhenger)

John Grace

Arild Stavrum

22.00 Rem møter Hank Holmen brygge kr 290,- på www.scanticket.no og Hillesland Libris, Skudeneshavn

I september kom Håvard Rems store biografi om Hans-Erik Dyvik Husby og hans dramatiske liv. I to år har Rem og Hank jobbet tett. Nå kommer de med en helaften musikk og sanger, samtale og poesi. Hank og Håvards forestilling går i dybden, i stillheten, med glimt i øyet og raske replikker, med masse varme, latter og livserfaring. Denne kvelden vil gi deg høydepunkter fra den varierte karrieren til to av landets mest spennende kunstnere.

Hans-Erik D. Husby

9


10


2000 -- 2200 11.00 1130 11.00

SILK Barn Skudeneshavn kulturhus Gratis

Forfatter Ingunn Aamodt leser fra bøkene sine om Pulverheksa. Et arrangement på 30 min. som passer for de yngste.

11.00

SILK Samtid Holmen Brygge kr 100,-

Lørdag Fredag 2. 3. november

Møt Ida Løkås, Kjartan Fløgstad og Lars Ove Seljestad. Ida Løkås debuterer i år med Det fine som flyter forbi, en språksterk og annerledes debutroman. Boka danket ut over 300 innsendte bidrag i Schibsted Forlags store romankonkurranse i fjor. På SILK møter du henne i samtale med Håvard Rem. Lars Ove Seljestad representerer en viktig stemme i norsk samtidslitteratur, og er nå aktuell med sin fjerde roman Isberg. Kjartan Fløgstad er en pris belønt samtidsforfatter, og har blant annet brukt erfaringer fra sitt virke som sjømann i flere av bøkene sine. Fløgstad kom ut med boka Nordaust passasjen i år. Jan Landro intervjuer Fløgstad og Seljestad.

11.00

SILK Skrivekonkurranse Tåkeluren Gratis

Presentasjon av vinnerne av Karmøy kommunes skrivekonkurranse arrangert av PPS.

11.00

SILK Krim for barn og unge Biblioteket Gratis for barn og unge t.o.m 10. klasse. Kr 50,- for andre.

Ingunn Aamodt

Ida Løkås

Kjartan Fløgstad

Krimforfatteren Jørn Lier Horst, som har skrevet Wisting-serien for voksne, har også gitt ut en krimserie for barn og unge med tittelen CLUE. Første boka heter Salamandergåten og kom ut tidlig i år, og andre bok i serien, Malteser gåten, kom nå i høst. CLUE er engelsk og betyr ledetråd eller spor for å løse en gåte. I tillegg er CLUE satt sammen av forbokstavene til hoved personene i serien: Cecilia, Leo, Une og hunden Egon. Passer best for barn fra 10 år og oppover.

11.30

SILKegrøt Lanternen Gratis

I samarbeid med Lanternen, tilbyr SILK gratis grøt til alle barn som deltar på barnearrangementene under festivalen. Grøten serveres på Lanternen, og man får egen «grøtkupong» på det arrangementet man deltar på. Gratis SILKegrøt gjelder for deltagende barn opp til og med barneskolen.

Jørn Lier Horst

11


PROGRAM 2012 ONSDAG

31. OKTOBER

11.30 19.00

Det store matgildet med Tristram Stuart SILK Førpremiere – Intimfest med Tristram Stuart

Skudehallen Holmen Brygge

TORSDAG 1. NOVEMBER 17.00 20.00

SILK Senior i samarbeid med Karmøy Senioruniversitet Åpning av SILK 2011

FREDAG

2. NOVEMBER

17.00 18.00 19.00 19.30 20.00 22.00

SILK Senior i samarbeid med Karmøy Senioruniversitet Utstillingsåpning Fred - reise etter krig SILK Internasjonal – Ville svaner 25 år etter SILK Krimkveld SILK Sportskveld Rem møter Hank

LØRDAG

3. NOVEMBER

11.00 11.00 11.00 11.00 11.30 12.00 12.30 13.00 13.00 13.00 13.00 14.00 14.00 14.30 14.30 14.30 15.30 15.00 15.30 18.00 18.30 19.30 20.00 21.00 22.00

SILK Barn SILK Samtid SILK Skrivekonkurranse SILK Krim for barn og unge SILKegrøt SILK feirer Thorbjørn Egners jubileum SILK Samtid SILK MiniMoro – Momas utrolige verden SILK Lyrikk SILK Lokal SILK Tema - Livet på alvor SILK Matlagingskurs for barn og ungdom SILK Fantasy SILK Tema - 22. juli: Forløpet - Hendelsen – Etterspillet SILK Internasjonal – Ville svaner 25 år etter Rem og Tønes - lyrikk og musikk SILK Ytringer Hele Rogaland leser SILK Krimgåte SILK Film SILK Film SILK Krimkveld SILK Fortellerkveld SILK Jazz: Rue Bourbon Jazz Band SILK Konsert med Tønes

SØNDAG

4. NOVEMBER

13.00 15.00

SILK Familie: Balansekunst med Eskil Rønningsbakken SILK Soaré

Skudeneshavn kulturhus Holmen Brygge Skudeneshavn kulturhus Skudenes Gamle Gård Skudeneshavn kulturhus Holmen Brygge Råseglarhuset Holmen Brygge Skudeneshavn kulturhus Holmen Brygge Tåkelurfabrikken Biblioteket Lanternen Biblioteket Holmen Brygge Skudeneshavn kulturhus Tåkelurfabrikken Smiå Råseglarhuset Skudeneshavn barneskole Biblioteket Holmen Brygge Skudeneshavn kulturhus Smiå Skudeneshavn kulturhus Tåkelurfabrikken Råseglarhuset Skudeneshavn kulturhus Skudeneshavn kulturhus Holmen Brygge Råseglarhuset Tåkelurfabrikken Holmen Brygge Skudenes ungdomsskole Holmen Brygge


Kulturhuset Folkebiblioteket Råseglarhuset Smiå Lanternen

Holmen Brygge Tåkelurfabrikken Skudeneshavn barneskole Gamle apoteket Skudenes Ungdomskole

Skudehallen Skudenes gamle gård Informasjon Parkering Minibank

BILLETTBESTILLING Billetter til følgende arrangementer kan kjøpes på www.scanticket.no og Hillesland Libris Skudeneshavn: Dagpass, Åpning av SILK 2012, SILK Internasjonal, SILK Krimkveld (fredag og lørdag), SILK Sportskveld, SILK Helaften Rem møter Hank, SILK Fortellerkveld og SILK Konsert m/ Tønes. Billetter til de øvrige arrangementene fås kjøpt ved inngangen. Barnearrangementene og en god del andre arrangementer har gratis adgang, finansiert gjennom godt bruktboksalg i Skudeneshavn gjennom året. Dette er takket være bøker gitt av ivrige SILK-publikummere. Vi tar forbehold om programendringer. Følg med på vår nettside www.silkfestival.no og på facebook: www.facebook.com/silkfestival

13


Lørdag 3. november

12.30 - 13.00

12.30 SILK Samtid Holmen brygge kr 100,

Møt Brit Bildøen og Ragnar Hovland i samtale med Jan Landro. Brit Bildøen har gitt ut flere bøker, og jobber som forlagskonsulent, oversetter og kritiker. Hun har i år mottatt strålende kritikk for sin oversettelse av Patti Smiths bok Just Kids. Ragnar Hovland fikk Aschehougprisen i år, og han har et stort og variert forfatterskap bak seg med rundt 40 titler og 50 oversettelser. Musikk: Tønes.

13.00

SILK MiniMoro – Momas utrolige verden Skudeneshavn kulturhus Gratis

Bli med rundt med Moma og Kax, som forteller historier og shower, og lager de mest utrolige ballongdyr! Her vil du møte dyr, både fra ditt eget nabolag og andre eksotiske reisemål. I samarbeid med Den kulturelle skolesekken.

13.00

SILK Lyrikk Tåkelurfabrikken kr 100,-

Møt lyrikerne Mette Moestrup og Øyvind Rimbereid i samtale med Frank Krogh Kongshavn fra Haugesund Vise- og lyrikkfestival. Mette Moestrup er en av Danmarks mest anerkjente forfattere og er fast ansatt skrivelærer ved Forfatterutdanningen i København. Hun har markert seg som en nytenker innen dansk litteratur, og diktsamlinger som Kingsize og Golden Delicious er enormt kritikerroste. I år er hun aktuell med diktsamlingen Dø, løgn, dø.

Øyvind Rimbereid er en av de tydeligste, mest originale og utfordrende stemmene i norsk samtidslyrikk. Forfatterens språkbevissthet byr leseren på skarpe refleksjoner og nøyaktige sansninger. For sine diktsamlinger har han blitt hedret med en rekke priser, og i 2008 ble han nominert til Nordisk Råds litteraturpris for samlingen Herbarium, som samme år også vant Brageprisen. I år er han aktuell med diktsamlingen Jimmen. Musikalsk innslag ved fiolinist Bernharnd Gismervik fra Munor.

13.00

SILK Lokal Smiå Gratis

Møt de lokale forfatterne Gunnar Andersen, Lasse Pedersen og Håkon Liknes. Gunnar Andersen har kommet med bok om seg selv, Ein knalltøffe Haugesundar der den allsidige entertaineren forteller røverhistorier fra virkelig heten etter 45 år på veien. Lasse Pedersen og Håkon Liknes har samlet ord og uttrykk fra Karmøy, og gitt ut disse ut i bokform med tittelen Robbel å rakje: Gamle ord og uttrykk fra Karmøy. Boka tar for seg gamle ord og uttrykk fra Karmøy som blir sjelden brukt i dagens tale, med en knippe småhistorier og skrøner fra hverdagslivet.

14

Brit Bildøen

Ragnar Hovland

Mette Moestrup

Øyvind Rimbereid

Gunnar Andersen


13.00 - 14.30

Lørdag 3. november

13.00 SILK Tema - Livet på alvor Råseglarhuset kr 100,

Møt Karin Moe, bosatt i Vedavågen, kjent som forfatter og litteraturkritiker. Det er over 10 år siden Karin Moe gav ut den forrige boka si, men i år er hun ute med boka Skrifter.

Agnes Lovise Matre er fra Haugesund, der hun arbeider som lærer i ungdomsskolen. Hun debuterte i høst med boka Stryk meg over håret, en roman som handler om spiseforstyrrelser hos voksne. Møt forfatterne i samtale med tidligere journalist i Haugesunds Avis og NRK, Sigmund Hansen.

13.30

SILK feirer Thorbjørn Egners jubileum Biblioteket Gratis

I 2012 markerer vi at det er 100 år siden Thorbjørn Egner ble født. Hans forfatterskap, viser og tegninger har påvirket flere generasjoner både i Norge og i utlandet. Gratis og åpent for alle! I samarbeid med Karmøy folkebibliotek.

Karin Moe

Egner jubileum

14.00 SILK Matlagingskurs for barn og ungdom Skudeneshavn barneskole Gratis. Bindende påmelding til silkebarn@silkfestival.no.

Margit Vea lærer barn og ungdom å lage enkle og gode retter. Aldersinndelte grupper for barn 4-16 år.

14.30

SILK Tema - 22. juli: Forløpet - Hendelsen – Etterspillet Holmen brygge kr 100,- Billetter selges ved inngangen.

Eva Gabrielsson, Kjetil Stormark og Per Egil Hegge vil i samtale med Jan Ove Ekeberg se på 22. juli i lys av høyreekstreme strømninger i Europa, selve hendelsen 22. juli og etterspillet av hendelsen som har foregått i det offentlige rom. Aktørene i panelet har enten gjennom bøker eller artikler tatt stilling til temaet, og arrangementet ledes av Jan Ove Ekeberg som dekket 22. juli-hendelsene for TV2 i nesten tre sammenhengende uker .

14.30

SILK Internasjonal – Ville svaner 25 år etter Skudeneshavn kulturhus kr 150,-

Møt forfatteren av boka Ville svaner, dr. Jung Chang, i samtale med BBCjournalist Rosie Goldsmith. Forfatteren forteller om familiehistorien hun skrev for 25 år siden, og ser på endringene i Kina gjennom et kvart århundre etterpå. Musikk ved fiolinist Bernhard Gismervik fra Munor.

Eva Gabrielsson

Kjetil Stormark

Dr. Jung Chang

15


Hay-festivalene En av de største litteratur- og kunstfestivaler i verden foregår i den lille walisiske grensebyen Hay-on-Wye. Ideen ble skapt rundt et kjøkkenbord i 1987 av far og sønn Norman and Peter Florence. En god beskrivelse om Hay-festivalen kom fra Bill Clinton da han gjestet festivalen i 2001: “Hay is the Woodstock of the mind”. Hay-on-Wye er mindre enn Skudeneshavn, men likevel var det nærmere 250 000 besøkende på årets festival som gikk over ti dager! Og ikke nok med det: Hay har også avleggere av sin festival verden over. Hay-festivalene representerer i dag et mangfold av temaer og arrangementer, og har som målsetting at kreativitet og ideer skal blomstre. Datoene for neste års Hay-festival er 23. mai til 2. juni, og vi anbefaler på det sterkeste alle litteraturinteresserte SILK-publikummere til også å oppleve denne festivalen. Se mer informasjon på nett: www.hayfestival.org

The Hay Festivals One of the largest Literature and Arts festivals in the world is The Hay Festival in the little Welsh town of Hay-on-Wye, situated on the border of England. The idea behind the festival was created around the kitchen table in 1987 by father and son Norman and Peter Florence. A very good description of the Hay festival was exclaimed by Bill Clinton when he visited the festival in 2011: “Hay is the Woodstock of the mind”. Hay-on-Wye is a smaller town than Skudeneshavn, but even so, almost 250 000 visitors (!) came to this year’s festival which was a 10-day event. And Hay has created a number of festivals around the world. The dates for next year’s Hay festival in Wales are 23 May to 2 June, and we highly recommend a visit. More about the festival on the Internet: www.hayfestival.org

16


14.30 - 16.00 14.30

Lørdag 3. november

Rem og Tønes - lyrikk og musikk Smiå kr 100,-. Billetter selges ved inngangen.

Tønes er en låtskriver som strekker seg mot litteraturen og det skriftlige. Håvard Rem er en forfatter som strekker seg mot musikken og det muntlige. Som Tønes sin nye plate Sån av Salve og Rem sin diktsamling 30 40 50. Håvard Rem er arkitekten bak Ti bud til en sangtekstforfatter i 1999, mens Tønes ble nominert til «årets tekstforfatter» første gangen Spellemannsprisen arrang erte dette i 2009. Nå møtes de til samtale i skjæringspunktet mellom litteratur og musikk. Intervjuer: musikkskribent og blogger André Løyning.

15.00

Hele Rogaland leser i samarbeid med Karmøy folkebibliotek Tåkelurfabrikken gratis

I 2012 er det Utvalgte dikt av Kolbein Falkeid som er trykket opp i minst 40.000 eksemplarer for å deles ut gratis til innbyggerne i fylket. Målet med prosjektet er å gi befolkningen i Rogaland en felles leseopplevelse og øke interessen for litteratur. Alle kan stikke innom sitt lokale bibliotek og hente ett eller flere gratiseksemplarer. Dette er første gang lyrikk er med i Hele Rogaland leser, og det er ekstra spennende siden Kolbein Falkeid er en av våre største samtidslyrikere. Falkeids lyrikk blir presentert av Haugesund Teater.

15.30 SILK Ytringer Skudeneshavn kulturhus kr 100,

Møt årets Fritt Ord-prisvinner Sara Azmeh Rasmussen i samtale med Jan Landro. Sara Azmeh Rasmussen kom til Norge som flyktning i 1995. Hun debuterte i år med den selvbiografiske romanen Skyggeferden. Boka tegner et levende bilde av det syriske samfunnet, men den forteller også en innvandrerhistorie. Sara Azmeh Rasmussen ble tildelt årets Fritt Ord-Pris 2012 for sitt modige og kompromissløse engasjement for individets ukrenkelighet, for ytringsfrihet og religionskritikk

16.00

SILK Fantasy Biblioteket Gratis for barn og unge t.o.m. 10. klasse. Kr 50,- for andre.

Jonathan Stroud ble kjent for den bestselgende fantasyserien Bartimeustrilogien, og har i år kommet med ny bok: Salomos ring. På SILK møter du ham i samtale med tidligere BBC-journalist Rosie Goldsmith. Ruben Eliassen er en norsk forfatter og illustratør med erfaring fra musikk- og reklamebransjen. Han er særlig kjent for bøkene i Phenomena-serien som er en serie fantasyromaner for barn og ungdom. Han har i år kommet med ny illustrert kortserie fra Phenomenauniverset, der vi følger høvdingsønnen Jolsah. Minikonsert med Evig Natt.

Tønes

Håvard Rem

Sara A. Rasmussen

Jonathan Stroud

Ruben Eliassen

17


-St책r p책 책 fo f r deg!

ww.radio102.no

Last ned v책r app. gratis!


15.30 - 20.00 15.30

Lørdag 3. november

SILK Krimgåte Råseglarhuset kr 50,-

Jørgen Jæger er en kritikerrost forfatter, og kanskje Norges best bevarte hemmelighet. Han debuterte med den første kriminalromanen i serien om lensmann Ole Vik og staben hans i Fjellberghavn i 2003, og kom nylig med den sjette boka om Ole Vik med tittelen Stemmen. Etter forfatterens eget utsagn er Fjellberghavn inspirert av Skudeneshavn! Forfatteren presenterer den nye boka, og kan samtidig by på en krimgåte for publikum.

18.00 18.30

SILK Film Skudeneshavn kulturhus Gratis, men billetter må hentes hos Hillesland libris, Skudeneshavn

19.30

Jørgen Jæger

Filmvisning og presentasjon av kortfilmen Sykkelen min. Sykkelen min er en 5-minutters kortfilm filmet i Skudeneshavn, med to lokale barn som skuespillere. Filmen har hadde premiere på Filmfestivalen i Haugesund og har blitt godt mottatt. Den er kjøpt av NRK, og er allerede vist på flere festivaler, blant annet i USA. Manusforfatteren og regissøren Kristian B. Walters vil være tilstede, sammen med produsenten Kay Garred og de to unge skuespillerne Lauritz Helgesen og Alid Mørch under visningene. Filmen vises kl 18.00 og kl. 18.30.

SILK Krimkveld Holmen Brygge kr 250,- på www.scanticket.no og Hillesland Libris, Skudeneshavn

To av Aschehoug forlags store krimforfattere, Unni Lindell og Tom Kristensen, starter Norgesturneen sin i Skudeneshavn. Unni Lindell er en av Norges mestselgende forfattere, og er ikke minst kjent for sine kriminalromaner med førstebetjent Cato Isaksen i hovedrollen. Djevelkysset kom ut i år, og er den niende boka om Cato Isaksen.

Tom Kristensen debuterte i 2001 med en finansthriller, og har skrevet flere krim og spenningsbøker etter det. Nå har han kommet ut med sin åttende roman, Korsbæreren, som også er hentet fra finansmiljøet.

Eva Gabrielsson, enken etter Stieg Larsson, presenterer sin bok Stieg og jeg. Musikkinnslag v/ Mads Pedersen

Unni Lindell

Tom Kristensen

20.00 SILK Fortellerkveld Råseglarhuset kr 200,- på www.scanticket.no og Hillesland Libris, Skudeneshavn

Møt Håvard Førland, Gunnar Roaldkvam, Gunnar Andersen og Klokkerdiakonens døtre (Dagmar Lunde og Grethe Lunde Øvrebø) på årets Fortellerkveld! Ledet av Kjell Flotve.

Gunnar Andersen

19


Lørdag 3. november 21.00

12.30 - 13.00

SILK Jazz: Rue Bourbon Jazz Band (Dørene åpner kl. 20.30.) Tåkelurfabrikken kr 150,- for medlemmer av Karmøy Jazz & Blues Club kr 175,- for ikke-medlemmer. Billetter selges ved inngangen.

Alltid populære Rue Bourbon Jazz Band med musikk fra 1920-tallet og frem til 1950-60 tallet får foten til å bevege seg. Bandet består av Trygve Strand på klarinett og saksofoner, Dag Arne Saltnes på gitar og vokal, Geir Haarr på piano, Bjarne Dankel jr. på bass og Harald Levang på trommer.

22.00

SILK Konsert med Tønes Holmen Brygge kr 290,- på www.scanticket.no og Hillesland Libris, Skudeneshavn

Frank Tønnesen, vokalist, gitarist og låtskriver, fra Sokndal på sørvestlandet. Tønes skriver og synger om nære og fjerne ting på dialekt. Musikalsk kan Tønes beskrives som en representant for musikk som flytter grenser, som låner jazzens lekne sjel, rockens tekstspråk og visemusikkens ro, og som kobler dette med lun humor.

Bli SILK-venn 2013 Som SILK-venn får du følgende fordeler på neste års festival:

Rue Bourbon Jazz Band

Tønes

1. Mulighet til å forhåndsbestille billetter 2. Kr 100,- i gavekort på SILKs bruktbøker 3. SILK kaffekrus For å bli SILK-venn, sender du en e-post med navn, adresse og telefonnr. til silkvenn@silkfestival.no Årsmedlemsskap for SILK-venner koster kr 250,- pr.år

20


1300 - 1500

Søndag 4. november

13.00

SILK Familie På kanten: Et møte med balansekunstneren Eskil Rønningsbakken Skudenes ungdomsskole (gymsalen) kr 150,- Gratis for barn (anbefalt fra 10 år) og SILK-frivillige

(må bestilles på frivillig@silkfestival.no)

Eskil Rønningsbakken kom i september ut med boka På kanten – Eskil Rønningbakken – Nordmannen som ble verdens beste balansekunstner. I dette arrangementet får vi høre ham fortelle om indre og ytre balanse, og om stor personlig vekst. Arrangementet blir avsluttet med et balansenummer. Dette vil du ikke gå glipp av!

15.00

SILK Soaré Holmen Brygge kr 100,- Billetter selges ved inngangen

E. Rønningsbakken

Gratis for SILK-frivillige (må bestilles på frivillig@silkfestival.no). I denne søndags-soareen gir Grieg-kjenner Erling Dahl jr. publikum et innblikk i Edvard Griegs liv og virke. Musikalske innslag ved sanger Camilla Schøyen og pianist Marina Johansson.

Camilla Schøyen

Erling Dahl Jr.

21


SILKbarn

22


SILK BARNEPROGRAM LØRDAG 3. NOVEMBER 11.00

SILK Barn Skudeneshavn kulturhus, gratis.

Har du hørt om Pulverheksa på ball? Forfatter Ingunn Aamodt leser Et arrangement på 30 min. som passer for de yngste.

11.00

SILK Skrivekonkurranse Tåkeluren, gratis

Presentasjon av vinnerne av Karmøy kommunes skrivekonkurranse arrangert av PPS.

11.00

SILK Krim for barn og unge: Krimforfatteren Jørn Lier Horst Biblioteket, gratis for barn og unge t.o.m 10. klasse. Kr 50,- for andre.

høyt.

Passer best for barn fra 10 år og oppover.

11.30 - 14.00

SILKegrøt Lanternen, gratis

13.00

SILK MiniMoro – Momas utrolige verden Skudeneshavn kulturhus, gratis

Gratis SILKegrøt gjelder for deltagende barn t.o.m. 7. klasse.

13.30

SILK feirer Thorbjørn Egners jubileum Biblioteket, gratis

14.00

SILK Matlagingskurs for barn og ungdom Skudeneshavn barneskole, gratis

Aldersinndelte grupper for barn 4-16 år. Bindene påmelding til silkebarn@silkfestival.no.

16.00

SILK Fantasy: Møt fantasyforfatterne Jonathan Stroud og Ruben Eliassen. Biblioteket, gratis for barn og unge t.o.m. 10. klasse. Kr 50,- for andre

Minikonsert med Evig Natt.

SILK BARNEPROGRAM SØNDAG 4. NOVEMBER 13.00

SILK Familie - På kanten: Et møte med balansekunstneren Eskil Rønningsbakken Skudenes ungdomsskole (gymsalen) Kr 150,- Gratis for barn (anbefalt fra 10 år). Gratis for SILK-frivillige (billetter bestilles på frivillig@silkfestival.no)

23


BESØK FESTIVALENE I KULTURBYEN SKUDENESHAVN 2013

Skudenes Latterfestival Sommergospel Skudefestivalen SILK- Skudeneshavn Internasjonale Litteratur- og Kulturfestival

medio mars 2013 1. juni 2013 www.sommergospel.no 4. - 7. juli 2013 www.skudefestivalen.no 31. oktober - 3. november www.silkfestival.no

SILK-STYRE OG KOMITEER 2012

Festivalsjef Heine Birkeland

E-post: heine@silkfestival.no

Hovedstyre John Rullestad Hanne Mulelid Heine Birkeland Ann-Helén Langaker Odd Henning Johannessen Liv Kristine Grindhaug

(Styreleder) (Nestleder) (Sponsor/Markedsføring/Presse/Media) (Programblad/Web) (Skolesamarbeid) (Sekretær)

Programkomite Hanne Mulelid Ann-Helén Langaker Heine Birkeland Jessica Velde Camilla Schøyen

(Kontraktsansvarlig) (SILK barnearrangemaneter)

E-mail: program@silkfestival.no Green Room-ansvarlig: Ledere vaktkomite: Sponsortreff: Logistikkansvarlig: Vaktmester (innkvartering):

Inger Marie Håkonsen Arild Eliassen og Olav Torkelsen Lise Solheim Per Bjelland Rune Birkeland

Design, layout, illustrasjoner:

Kjell Jakobsen, www.kjelljakobsen.no


STØTTESPILLERE 2012

Destinasjon Haugalandet/ Lufthavnutbygging • Bibliotekene • Norneshuset • Kiwi Skudenes Handelsstand • Goto • Lanternen


26


SILK DAGPASS Sikre deg SILKs dagpass for lørdag 3. november, og få fri adgang til alle de nesten 20 arrangementene på dagtid.

SILK DAGPASS 250,- kr. Dagpassene gir fri adgang (*) på alle arrangementer mellom kl 11 og 18 på lørdag 3. november. * Møt opp i god tid for å sikre ledige plasser

27


Skudeneshavn Handelsstand gratulerer SILKfestivalen med et flott og spennende program! Vi ønsker festivalpublikum velkommen til gode tilbud i våre butikker. I festivalhelgen holder butikkene følgende åpningstider: Torsdag 1. november: 10-19 Fredag 2. november: 10-17 Lørdag 3. november: 10-17

Skudeneshavn Handelsstand

28

SILK programblad 2012  

Les hele programmet for SILK 2012!

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you