Page 1

Kom I Julestemning- Julemoro Med Søstrene Larsen for hele familien Foto: Silje Jørgensen

1


2

3.

O m S østrene

4-5.

J ulesanger

6-7.

J ulebakst

8-9.

J uleleker

10-11.

J uleverksted


Om Søstrene Larsen S østrene L ars en ( tidligere søstrene G rene ) ble startet i Å rhus av de to G rene S østrene 1973. E gentlig lå bu tikken på en svært utilgjengelig etasje , hvor det tidligere hadde vært k onditori . S østrene G rene

i

var den første

disc ountbutikken i

D anmark

og allerede fra

før ste dag var det en butikk som skilte seg ut fra mengden .

I déen om butikken oppsptod tidlig . I ns pirasjo nen var hentet fra markeder i middelhav s området , hvor handlende blandet fantastiske farger , dufter og lyder .

F or

å

skape samme effekt , ble butikken bygget opp på en måte slik at varene kunne flyttes på og forskjellige varer ble blandet .

S pillet

mellom lys og skygge var et annet virkemiddel , som ble tatt i bruk .

3


Syng inn julen med Søstrene Larsen! MUSEVISA Når nettene blir lange og kulda setter inn så sier vesle musemor til ungeflokke sin: Hvis ingen går i fella, men passer seg for den, skal alle sammen snart få feire jul igjen! Heisan og Hopsan og fallerallera! Om julekvelden da skal alle sammen være gla Heisan og Hopsan og fallerallera! Om julekvelden da skal alle sammen være gla Ja musemor er flittig, hun tar et stykke kull og sverter tak og vegger i sitt lille musehull, mens barna feier golvet og danser som en vind og soper borti krokene med halen sin. Heisan og Hopsan og fallerallera! Om julekvelden da skal all sammen være gla. Heisan og Hopsan og fallerallera! Om julekvelden da skal alle sammen være gla. Omsider kommer kvelden som alle venter på og musefar han trekker fram en støvel uten tå, den pynter de med spindelvev og småspiker og sånn, og så putter de en flaskekork i hempa på’n Heisan og Hopsan og fallerallera! Om julekvelden da skal alle sammen være gla

4

Heisan og Hopsan og fallerallera! Om julekvelden da skal alle sammen være gla Og musefaren sier, nå skal vi danne ring, la støvlen stå i midten så går vi rundt omkring. Vi gir hverandre halen som vi kan leie i, og en og to og tre, og så begynner vi! Heisan og Hopsan og fallerallera! Om julekvelden da skal alle sammen være gla Heisan og Hopsan og fallerallera! Om julekvelden da skal alle sammen være gla. Og julematen deres, det er ei lita nøtt, og så et stykke dropspapir for dem som liker søtt. Og musemor har stillet opp en fleskebit på skrå, og den får allesammen lov å lukte på. Heisan og Hopsan og fallerallera! Om julekvelden da skal alle sammen være gla Heisan og Hopsan og fallerallera! Om julekvelden da skal alle sammen være gla

Heisan og Hopsan og fallerallera! Om julekvelden da skal alle sammen være gla. Heisan og Hopsan og fallerallera! Om julekvelden da skal alle sammen være gla. Så hopper de, så danser de, så traller de en stund til musefaren sier: ”Det er best vi tar enblund.” Og ungene de legger seg, mens pappa holder vakt, men selv i søvne traller de i hopsatakt: Heisan og Hopsan og fallerallera! Om julekvelden da skal alle sammen være gla Heisan og Hopsan og fallerallera! Om julekvelden da skal alle sammen være gla.

Og bestemora gjesper, og sier slik som så: ”D’er morosamt med jula for dessa som er små, (og) hvis ingen går i fella, men passer seg for den, skal alle sammen snart få feire jul igjen!” Heisan og Hopsan og fallerallera! Om julekvelden da skal alle sammen være gla Ja musebestemora er også Heisan og Hopsan kommet inn, nå sitter hun og fallerallera! og koser seg i gyngestolen sin. Om julekvelden da skal Det æ’kke orntli gyngestol, alle sammen være gla d’er no’ som alle vet, hun sitter der og gynger på en stor potet.


HEI, HÅ, NÅ ER DET JUL IGJEN

PÅ LOVEN SITTER NISSEN

Julen, julen, julen den er her med julenek og grønne juletrær Sneen faller hvit og lett og blinker lunt og lett, kokkett Bjeller klinger over bygd og by nå er julefesten her på ny Sang og spill i moroland, der hører vi vel hjemme

På låven sitter nissen med sin julegrøt, så god og søt, så god og søt. Han nikker, og han spiser, og han er så glad, for julegrøten vil han gjerne ha.

Hei hå, nå er det jul igjen vi lager jule-gøy og går på ball igjen Hei hå, bli med å syng min venn for her er Per og Pål og julemenn og nisser, troll og spillemenn Hei tomtegubber, ta i ring vi koker julegrøt og danser rundt omkring Hei hå, det er vel ingenting som kan la vær’ å være glad når det er jul! Jeg gikk meg over sjø og land, der møtte jeg en gammel mann Han sa, han så, han spurte så: Hvor hører du vel hjemme? Jo, jeg hører hjemme i klappeland, i klappeland, i klappeland Og alle de som klappe kan, de hører hjemme i klappeland Hei hå, vi er i klappeland og de som klappe kan, er hjemme i klappeland Kom så går vi rundt om en enebær busk tidlig en lørdags morgen

Men rundt omkring står alle de små rotter,og de skotter,og de skotter. De vil så gjerne ha litt julegodter, og de danser, danser rundt i ring. Men nissefar han truer med sin store skje Nei, bare se,og kom avsted. For grøten min vil jeg få lov å ha i fred, og ingen, ingen vil jeg dele med. Men rottene de hopper, og de danser, og de svinser, og de svanser. De klorer etter grøten og de stanser, og de står om nissen tett i ring. Men nissen, ja han er en liten hissigpropp,og med sin kropp, han gjør et hopp. Jeg henter katten hvis dere ikke holder opp Når katten kommer, skal det nok bli stopp. Da springer alle rottene så bange, å, så bange, å, så bange, og de vender seg og danser noen ganger, og på en-to-tre så er de vekk.

Hei hå, nå er det jul igjen, nå kommer nissen frem i fra sitt skjul igjen Hei hå, bli med å syng min venn, for her er Per og Pål og julemenn og nisser, troll og spillemenn Og HEI! nå er det jul igjen! - nå er det jul, igjen!

5


4 Julekaker - Èn deig GRUNNDEIG: 300 g smør 125 g melis 300 g hvetemel 100 g potetmel 2 ss kaldt vann Ha alle ingrediensene (unntatt vann) i en foodprocessor. Kjør sammen til deigen begynner å samle seg. Tilsett vann og la maskinen bare gå i 2-3 runder, ca 10 sek. Ta deigen ut på bordet og klapp den godt sammen. Pakk i plast og legg i kjøleskapet, gjerne natten over. Del deigen opp i 3-4 emner og smak til med ønsket smakstilsetning, se tips under. Sett kakene på bakepapirkledt stekebrett og stek på midterste rille i varm stekeovn ved 180˚ C i 10-12 min.

1. SPRØ SJOKOLADEKJEKS 50 g hakket mørk kokesjokolade (70% kakao) 40 g hakkede valnøtter eller pekannøtter 50 g mørk sjokolade med appelsinsmak 1 ts finrevet skall av appelsin (godt vasket, kun det gule) eller 4x så mange dråper appelsinolje Kna revet sjokolade og finhakkede nøtter eller revet appelsinskall inn i deigen. Trill deigen til en pølse, skjær i skiver og sett på stekebrett.

6

2. KANELHJERTER egg perlesukker kanel Kjevle deigen ut så tynt du kan. Stikk ut små hjerter. Legg på stekebrett, pensle med sammenpisket egg og dryss med perlesukker og kanel.

3. INGEFÆRNØTTER 75 g finhakket syltet ingefær 0,5 ts finrevet skall av sitron (godt vasket, kun det gule) 0,5 ts tørket ingefær Arbeid finhaket ingefær, revet sitronskall og tørket ingefær inn i deigen og trill til runde nøtter.

4. FINSKE PINNER egg finhakkede mandler perlesukker Trill til fingertykk pølse, skjær på skrått i skiver, pensle med egg og dypp hver kake i finhakkede mandler og perlesukker.


Foto: Silje Jørgensen

7


Juleaktiviteter Finn frem fargeblyantene og fargelegg juletreet akkurat slik du ønsker. Nedenunder kan du se fasitten på hvordan treet skal bli seendes ut, men husk at du også kan være kreativ og bruke alle fargeblyantene i boksen! 2 3

1

3 2

1

3 1

5

5 5

4

8

Foto: Lene Marie Karlsen

2


- En høytid - Et dyr som spiser sauer - En fisk mange spiser på julaften - Små, runde, grønne grønnsaker. - Masse biler på veien lager.. - Motsatt av skitten - Fri fra skolen over lengre tid

- Sier “nøff nøff” - Noe du kan lese i - Julefugl - Kvelden du spiser god mat og får pakker - På sauen - Barnet til sauen

J

K

N

T

J

A

T

R

P

G

C

U

N

P

S

U

S

E

J

S

S

Y

L

H

N

K

B

F

O

D

P

I

M

E

Ø

L

T

W R

Y

T

E

P

S

T

J

E

R

N

E

A

H

R

B

T

R

Y

N

R

E

K

U

F

E

R

I

E

M

O B

M

G

F

D

E

V

R

A

K

Illustrasjoner: Silje Jørgensen

L

FINN 7 ORD. ordene ligger i alle mulige retninger. - Juletre - Snø - Stjerne - Ferie - Pynt - Nøtt - Sy Klarer du finne alle ordene?

9


Inviter til juleverksted. - Med vår guide får du tid og lyst.

Selv om hverdagen er travel og adventstida fylles opp av ting som må gjøres, er det hyggelig å arrangere juleverksted. Du trenger ikke være verdensmester i alt..Vi gir deg enkle oppskrifter, handlelistene som hjelper deg, og tipsene som gjør det gjennomførbart. 1. Planlegg Kjøp det du trenger i god tid, gjerne noen dager i forveien.Gjør klart det som kan gjøres på forhånd: Klipp filt til hjerter, og lag gjerne klar noen forslag til ting som kan lages.Barn kan ha vanskelig for å visualisere «fine lykter av middagsglass» når alt de ser er tomme glass. 2. Delegér Er dere flere foreldre som skal møtes og lage julehygge for de søte små? Del på oppgavene! Lag en deig hver, eller be alle samle på middagsglass en stund på forhånd.

10

Foto: Silje Jørgensen

3. Server Server nissegrøt! Det er populært. Er du en huslig nissemor eller nissefar, kan du selvsagt lage den selv, eller du kan bruke ferdig grøt fra Fjordland og lignende. Server med sukker, kanel, smørøye, og kanskje rosiner og mandler?


Lær å lage julekurv 1. Tegn et kvadrat på en bit med papp

4. Del kvadraten av “kurvdelen” opp i fire like brede biter.

2. Tegn på en halvsirkel over kvadraten slik at den blir seendes slik ut:

5. Gjør dette om igjen med en ny farge i glanspapir. Når dette er gjort, kan flettingen begynne!

6. Nå begynner flettingen. Tre delene inn i hverandre annenhver, slik at det ser slik ut: Klipp denne ut. 3. Ta et farget glanspapir, legg det dobbelt og legg malen av papp oppå. Tegn rundt og klipp ut slik som på bildet

11 Illustrasjoner: Silje Jørgensen


Kjøp Julegavene Hos Oss!

- Kom innom å ta en titt da vel, vi har noe for en hver smak.

Fra kr 20,-

Fra kr 5,-

Foto: www.grenes.dk

Fra kr 2,-

Fra kr 0,75,-

Xhibition Småstrandgaten 3 5015 Bergen

Olav Henrik Ski Storsenter Werglandsgate 16 Jernbanesvingen 1 Tryggvasonsgate 14 7011 Trondheim. 4612 Kristiansand 1400 Ski

Gulskogen Senter Guldlisten 35 3048 Drammen

Kongens Gate 31 0154 Oslo

12

Herkules Ulefossveien 32 3730 Skien

Hetlandsgaten 2 4012 Stavanger

School project Graphic  

School project

School project Graphic  

School project