Page 1

2017

en del av Visit Dalarna

Barnens Dalarna

Trä

en kärlekshistoria

20 pa ¨ rlor r a m m Midso


Premiär för Vasakvartetten! I årets premiärlopp delar fyra löpare på den 90 km långa sträckan från Sälen till Mora. Anmäl dig till det eller något av våra andra sommarlopp på vasaloppet.se.


GRÖNKLITT

Välkommen till Siljansbygden Med en mångfald av upplevelser och bara tre timmars bilresa från Stockholm och Mälardalen är det lätt att förstå varför många återkommer till Siljansbygden. Här kan du njuta av orörd natur, spektakulära vyer och allt det vackra som kännetecknar landskapet Dalarna och framför allt Leksand, Rättvik, Mora och Orsa. Läs mer på siljan.se eller ring Tourist Center. Hos oss bokar du boende, biljetter och får information om Siljansbygden.

SKATTUNGBYN

FRYKSÅS

FURUDAL

ORSA

VÅMHUS

VATTNÄS

MORA

BODA

BINGSJÖ

NUSNÄS

VENJAN

VIKARBYN GESUNDA

RÄTtVIK

SOLLERÖN

SILJANSNÄ

 Leksand Rättvik Mora Orsa

FOTO Kola Productions, Richard Lindor, Per Eriksson,

 www.facebook.com/siljanturism

Joakim Sundström (United Power), Lennart Edvardsson/

ADRESS Visit Dalarna AB

Rättviks bildarkiv, Hans Ollas, Emma Erkers, Sofia

Vasagatan 6. 795 30 Rättvik

Jemthans, Hanna Köpman, Bengt Lindberg, Eleonore

HEMSIDA www.siljan.se

Nygårds, Maria Spring, Ulf Palm, Sören Hallgren,

KONTAKT 0248–79 72 00

Ingemar Blomqvist, Lars Dahlström, Zornmuseet,

info@siljan.se

Grönklittsgruppen, Vasaloppet, Märta Kallur, Jonna

S

TÄLLBERG HJOR TNÄS

LeKSaND INSJÖN

Fischer Matz, Maria Bälter, Visit Dalarna. ANSVARIG UTGIVARE

ANNONSFÖRSÄLJNING Jonas Hillerström,

Carl Johan Ingeström

Andreas Nordkvist

REDAKTÖR Jonna Fischer Matz

TRYCK Ruter, april 2017. Magasinet är tryckt hos

SKRIBENTER Ewa Brobäck,

svanenlicensierat tryckeri på papper som uppfyller

Jonna Fischer Matz

svanenkriterierna.

GRAFISK FORM United Power

  Vi reserverar oss för eventuella tryckfel, pris-

OMSLAGSBILD United Power

och programförändringar samt slutförsäljning.

SundsvalL OSLO

REPRO United Power

GÖTEBORG

Stockholm 3


Tomteland presenterar

Alla känner Tomten. Men få vet att Tomten bor i Mora, i de magiska Dalaskogarna vid foten av ett berg. Välkommen hem till hans eget magiska sagoland med upplevelser och äventyr du sent kommer att glömma!

Sagopaket Öppet 24 juni–13 aug kl. 10.00–16.00, alla dagar.

En aktiv semester bland rovdjur Boka en sommar utöver det vanliga! I Orsa Grönklitt finns allt på ett ställe med boende, mat och aktiviteter. Cykla, vandra, paddla kanot eller bada – och besök Europas största rovdjurspark. Häng med på dagliga matningar, informationer och upplev nära möten med mäktiga rovdjur från norra halvklotet. Välkommen!

Rovdjurspaket med boende Entré till Orsa Rovdjurspark för 2 vuxna och 2 barn samt två dygn i utvalt boende i Orsa Grönklitt. För mer info och bokning, ring 0250-462 00.

1 625 kr/familj

Läs mer på www.orsarovdjurspark.se

Boka entré till Tomteland och boende på Mora Parken från 539 kr/person Boka på 0250-276 00.


#kulturenisiljansbygden

8

6

14 Ta i trä

Midsommar

26

22 Hildasholm

Boda

28

Till fots på solens ö 30

Cykla Orsasjön runt

44

32

34

42

Hälsohem 20 ”Kniven är pa ¨ rlor absolut viktigast!” 46

Moderna Barnens klassiker Dalarna

50

Siljan Classics

52 Kalendarium 5


Emmadagen firas på Zorngården

I år firar Zorngården i Mora 75 år som museum. Omkring 1910 stod Zorngården klar, så som vi känner den idag. Med inspiration från lokal byggnadstradition, engelsk Arts & Crafts och föreställningar om vikinga­ tidens arkitektur skapade Zorn och hans hustru Emma ett hem för sig själva och för ett rikt umgängesliv. Zorngården fungerade som nav i Dalarnas kulturliv. Det var på den tiden då gästerna hette Carl och Karin Larsson, Bruno Liljefors, Prins Eugen och Erik Axel Karlfeldt. Här åts och dracks, här talades om konst och kultur och här festades det till solens uppgång.   I Zorngårdens rum och salar blandas konst och konsthantverk från när och fjärran, kurbitsmålningar och marmorskulpturer, silverpjäser och vävnader. Paret Zorn har satt sin prägel på allt och skapat en miljö som saknar motstycke i Sverige. Idag är värdparet borta, men huset står kvar i orört skick och välkomnar varje år nya gäster som vill uppleva ett konstnärshem utöver det vanliga, en svensk nationalklenod. Med anledning av årets jubileum arrangeras tre festliga dagar utöver ordinarie program. 20 juni Jubileumsdag med möjlighet att besöka Zorngården utan att gå en guidad visning. 23 juli Emmadagen firas med gammaldags kafferep i trädgården. 17 augusti Trädgårdsdag med guidade visningar. zorn.se

Zorn och Frankrike

Zorn och Frankrike är temat för Zornmuseets sommarutställning. För första gången ägnas en hel utställning åt de åtta år som Anders Zorn och hans hustru Emma hade sin fasta adress på Boulevard de Clichy i Paris, strax intill danslokalen Moulin Rouge. Det var en tid då Zorns internationella karriär tog raketfart.   ”Zorn var här, liksom han är det överallt, som fisken i vattnet.”, skrev vännen Carl Larsson. Kända konstnärer, fransk kulturelit, stenrika bankirer och prima ballerinor passerar revy i en utställning som rör sig från Paris mest exklusiva miljöer till teaterloger och konstnärsateljéer. Med virtuos teknik porträtterade Zorn i målningar och etsningar några av den tidens mest färgstarka personligheter, såväl fransmän och fransyskor som utlänningar på tillfälligt besök i staden. Verken från denna tid hör till de bästa konstnären skapat.   Utställningen i Mora, som pågår 1 juni-20 augusti, föregår den stora Zornutställning som i höst visas på Petit Palais i Paris. zorn.se

#kulturenisiljansbygden

6

siljan.se


Nu flyger vår vackra fjäril lekfullt vidare

Kärlekskriget engagerar

I sommar är det världspremiär i Vattnäs Konsertlada för operan Kärlekskriget, baserad på Ebba Witt Brattströms roman Århundradets kärlekskrig. Operan kommer att vara en del i ett större projekt kallat Kärlekskriget – föreställning och samtal om en jämställd operascen som förutom föreställningar i Vattnäs, Västerås och Stockholm omfattar paneldebatter i ämnet.   Våren 2012 startade kulturjournalisten Gunilla Brodrej en debatt på Expressens kultursida om sexismen inom operans värld. Det ledde till en diskussion där bland andra författaren Ebba Witt Brattström och operasångerskan Anna Larsson deltog. Diskussionen handlade om arbetsförhållanden i branschen men även om kvinnobilderna i operalitteraturen och hur regissörer framställer kvinnor på scenen idag. När nu Stiftelsen Vattnäs Konsertlada i samarbete med produktionsbolaget Fal Parsi gör opera av feministen Ebba Witt Brattströms uppmärksammade roman är det ett utmärkt tillfälle att blåsa liv i debatten igen.   – Projektet ska med avstamp i operauppsättningen belysa kvinnor och mäns olika förutsättningar inom vår konstart. Vi vill involvera musikstuderande och musikjournalister men även regissörer, dirigenter och kompositörer, säger Anna Larsson, konstnärlig ledare för Vattnäs Konsertlada. Operaföreställningen Kärlekskriget ges i Vattnäs Konsertlada 6–9 juli. Biljetter via siljan.se eller turistbyråerna i Dalarna.

Sjung med Kalle

Allsång med Kalle Moraeus är tillbaka i sommar! Spelplatsen är Villa Långbers, på högsta toppen i Tällberg, med underbar utsikt över Siljan. Kalle med vänner underhåller två kvällar i juli och stämmer upp i allsång tillsammans med publiken. Willy Björkman bildar som vanligt radarpar med Kalle och en rad gästartister väntas, bland andra operasångaren Rickard Söderberg och Billy Opel. Speldatum 17 samt 24 juli. Biljetter via siljan.se eller turistbyråerna i Dalarna.

Siljansbygden fylls med musik och dans i början av juli – v 27. Precis som tidigare år, men nu med musiker och arrangörer som bjuder in till musikfest. Spännande möten väntar, med både välbekanta och nya upplevelser av spelmansstämmor och folkmusik konserter i unika kultur- och naturmiljöer polskedans i lövade bystugor unga talanger i full frihet körsång, kurser och världsmusik

VÄNFÖRENINGEN

www.musikvidsiljan.se facebook.com/musikvidsiljan


Midsommar


Älskade högtid, tradition och festtillfälle Du sköna midsommar

U

nder tidig vår lyfts midsommarfrågan upp på agendan hos flertalet hembygdsföreningar. Vem som i år ska ta på sig att samla in vinster till lotteriet och vem som ska ansvara för att åkern framför majstången slås… små, men betydelsefulla sysslor för den återkommande traditionen. Midsommarfirandet i Siljansbygdens engagerar.   Traditionen att dansa runt en klädd majstång, lyssna till spelmän och uppleva färgprakten i dräktkulturen attraherar stor som liten. Det är en lekfull högtid som skapar gemenskap. Och firandet, som pågår i över två veckors tid, förenar. Dagarna innan midsommarafton ges möjligheten

att medverka i förberedelserna. Det ska plockas blommor, björkris ska hämtas och det ska bindas kransar till majstången. Passa då på att binda en blomsterkrans att bära i håret på självaste midsommarafton.   Delarna till sockendräkten ligger prydligt uppradade på midsommaraftons morgon. Skjortan är struken, snörlivet är anpassat efter årets midjemått och de handgjorda skorna är putsade. Det finns en förväntan i luften och en vördnad för en tid som varit. Dräktdelarna går ofta i arv, så väskan kanske en mormor har sytt och hatten har kanske burits av en farfars far. Nu väntar dans, möte med hemvändare och nya bekanta.

9


Ordna till Midsommarafton

—Matjessill —Färskpotatis —Gräslök —Gräddfil —Tuttul från Rättviks Tunnbrödbageri —Hårdbröd från Leksands knäckebröd —Jordgubbar från grannen —Ostar från Hansjö mejeri —Marmelad med rabarber från Björgårdens syltmakeri —Baka tårtbottnar —Köp ägg från Söderås Trädgård —Korvar till barnen från Siljans Chark —Lax från Siljans Lax —Plocka smörblommor och midsommarblomster —Bind kransar —Hämta svärmor på tåget! —Tvätta och stryk dräktskjortan —Putsa dräktskorna —Köp nya strumpbyxor —Tvätta och stryk linneduken —Hämta björkar och löva ladan —Stäm fiolerna —Lämna sockerkaka till bystugan —Boka kryssning med Gustaf Wasa —Städa ur härbret —Andas

Illustrationer: David Tägtström

Det finns ett hundratal möjligheter att uppleva en majstångsresning och varje by runt Siljan har sin egen tradition. Personalen på Tourist Center hjälper dig gärna med midsommarplanerna.

10

siljan.se


Topp 5

majstångsresningar 1. Gropen, Leksand 23 juni

Sveriges och faktiskt världens största midsommarfirande genomförs i centrala Leksand på midsommarafton. I Gropen, som liknar en amfi­ teater, samlas 20–30 000 personer för att se den ståtliga majstången resas till fiolmusik och tal. Ta med picknickkorg och filt.

2. Zorns Gammelgård, Mora 23 juni

Traditionsenligt firas Barnens midsommar på Zorns gammelgård. Firandet inleds med att barnen plockar blommor på de närliggande ängarna och går därefter samlade i tåg till stången, ledda av spelmän. Efter stångresning och ringdans bjuds barnen på saft och kaka. Fri entré. En möjlighet att se Moradräkten.

3. Rättviks Gammelgård, Rättvik 23 juni

Festtåg med lövade vagnar, fanborg, förridare, sockenklädda girlang­ bärare och spelmän tågar från centrala Rättvik till gammelgården. Stången kläds och reses till spelmansmusik. Tal samt sång och lek kring stången. En möjlighet att se Rättviksdräkten. Kaffeservering. Vuxna entré 80 kr, barn under 15 år fri entré. Folkdräktklädda fri entré.

4. Orsa Hembygdsgård, Orsa 24 juni

På Orsa Hembygdsgård har det firats midsommar sedan 1922. Traditionsenligt går det av stapeln på midsommardagen. Det bjuds ett varierat program med spelmansmusik, midsommartal och folkdans. En möjlighet att se Orsadräkten.

5. Söder Rälta, Leksand 24 juni

Byn har fostrat många musiker vilket märks på firandet som samlar en stor skara spelmän. Det blir sång, dans, tal och kaffeservering. En möjlighet att se Leksandsdräkten. Festen fortsätter sedan i bystugan med dans till levande orkester på lövad bana.


Tällbergs majstång Har du koll på symbolerna?

i Tälllberg * Midsommar Upplev traditionellt midsommarfirande på Green Tuppen betyder vaksamhet.

Hotel i Tällberg. 3 nätter med halvpension inkl frukost och middag. Priset gäller del i dubbelrum 22–25 juni 2017. Boka på siljan.se Från

Pilarna står för friheten.

Majstången kläs med flätad björk. De färska löven på stången uttrycker önskan om god skörd.

Hjärtat symboliserar kärlek och trofasthet.

De runda kransarna betyder enighet och sammanhållning i byn.

Granarna symboliserar det återvändande livet, det evigt gröna.

De tolv buketterna representerar årets tolv månader.

Källa Tällbergs hembygdsförening

4 300:-

/person


Välkommen till underjorden – upptäck historien på nära håll!

Följ med oss på en spännande tur nere i gruvgångarna från 1600-talet. Falu Gruva är ett av Dalarnas största besöksmål med många aktiviteter för både stora och små, såväl ovan som under jord. Vårt nya interaktiva gruvmuseum ovan jord bjuder på många prova på-aktiviteter och ger dig en tidsresa från vikingatiden fram till år 2001 då Falun och gruvan blev världsarv. Namn: Eleonore Nygårds Ålder: 35 Född: Leksand Bor: Göteborg

Jag är född i Leksand och har släkt där, men har inte bott där sedan väldigt liten. Just därför är mina midsomrar extra viktiga. Vi har samma traditioner varje år, på torsdagen inleds firandet med majstångsresning i Tibble. På fredagen inleder vi med brunch och gemensam kransbindning. Jag gillar dock mer konceptet än att faktiskt slutföra något, så det slutar alltid med att min man sitter och binder färdigt min. På kvällen åker vi båt till majstångsresningen i Gropen.   I mitt huvud är det magiskt – i verkligheten spöregnar det. När gropen är avklarad blir det antingen lekar utomhus – eller spel inomhus hela natten lång. Nu när jag har barn, blir det än mer magiskt (förutom dagen efter då) - att se sin lilla son i masdräkt, finns inget gulligare. Så glad att jag har Leksand och midsommar som en fin present i juni varje år! Bästa, Eleonore

PÅ GRUVOMRÅDET FINNS ÄVEN:

Butiker och hantverkare, inredning, vintage, handelsträdgård, silversmide, byggnadsvård, restaurang, caféer och mycket mer. Välkommen till en historisk plats med massor att upptäcka!

FIKA LUNCHA SHOPPA

Tel 023-78 20 30 | www.falugruva.se


Text och foto: Jonna Fischer Matz

Ta i trä


Trä en kärlekshistoria ”Trä är det nya, efter surdegsbröd och korvstoppning.”

16

siljan.se


I den faluröda uthuslängan med gula linoljemålade fönsterfoder huserar två snickarmästare. För 16 år sedan flyttade Beth Moen och AnneLie Karlsson in på gården i Siljansnäs och har med tiden format ett liv och verksamhet som kretsar kring slöjdande och skapande, med materialet trä i alla dess former.

D

et knastrar under skosulorna när Beth rör sig över golvet i verkstaden som är täckt av träspån från morgonens arbetspass.   – Jag hade planer på att städa, säger Beth och sveper med foten några gånger för att skapa en gång genom spånet.   Sedan 2001 har Beth och AnneLie huserat på gården i Siljansnäs. Med endast några steg över innergården nås arbetsplatsen som ryms i det stora uthuset. Innanför dörren väntar en kreativ miljö som triggar skaparlusten.   – Många som kliver in i verkstaden för första gången stannar till vid det täljda dörrhandtaget och begrundar det en längre stund. Vi har byggt verkstaden på egen hand och producerat hela inredningen själva. Här finns plats för projekt och utrymme för att förverkliga våra egna idéer, berättar AnneLie.

Trendigt med trä

Att intresset för att slöjda med trä är hett kan paret intyga.   – Trä är det nya, efter surdegsbröd och korvstoppning. Vi upplever ett högt tryck på våra kurser, berättar AnneLie och får medhåll från Beth.   Förutom kursverksamhet på gården undervisar de båda på Sätergläntan, Institutet för slöjd och hantverk i Insjön. Beth är sedan 1998 huvudlärare inom trä.   – Det speciella med träutbildningen är att vi startar med träden i skogen. Vi lär oss fälla träd och tar del av äldre tekniker för att bearbeta materialet med hjälp av handverktyg som kniv och yxa.   Sätergläntan lockar sökanden från bland annat Japan och är i branschen en attraktiv skola.   – Vi har elever från många ställen i världen. Jag var i USA förra sommaren och där är Säter­ gläntan känd inom kretsarna, säger Beth.

Med respekt för materialet

Beth blandar färg i en glasburk. Det senaste alstret, en stor skål i asp, ska målas klarblå. Hon lyfter på en annan skål som är färdigmålad och vänder den upp och ned. Förutom signaturen står det ”Insjön” inristat i trät. Namnet förtäljer platsen där trädet har vuxit – en slags hyllning till trädet som nu får fortsätta sitt liv i annan form.   – Vi arbetar med olika träslag. Björk är användbart, lagom till allt. Men jag är kär i Hassel, intygar Beth.   Fokuset i verkstaden är att få allting klart till framtida utställningar, både på hemmaplan i Leksand och på andra platser runt om i Sverige. AnneLie sitter avslappnat i en fåtölj och täljer på en figur.   – När vi startade verksamheten tillverkade vi möbler. Men vi har insett att det är lättare att försörja oss som slöjdare framför möbelsnickare. Det började som en semestersyssla, att tälja figurer, och nu har det blivit mitt tema, berättar AnneLie.   – Jag kallar det för att forska. Det är materialet som styr och jag är på upptäcktsfärd. Det kan man ju se på författare, de upprepar temat. De har sin lilla värld som de rör sig i.

En kreativ bygd

Siljansnäs bär på en lång tradition av företagsamma hantverkare. Och traditionen är högst levande idag. I byn finns flertalet möbeltillverkare, textila formgivare och krukmakare. Hur underhåller man skaparlusten när man arbetar med ett kreativt yrke?

  – När man arbetar med händerna kommer det idéer under vägens gång. Det handlar om problemlösning. Trä är förlåtande, det går alltid att hitta nya vägar och det finns alltid områden man kan gå vidare inom. Som när man är ute i skogen och hittar ett jättebra svampställe, man vill ju bara hitta ännu mer svamp då. Så är det med trähantverket, säger AnneLie. Skogen är ett kärt samtalsämne.   – Åker vi på semester blir det gärna att vi tittar på stora träd eller någon gammal gran, säger AnneLie med ett skratt.   –I Japan pratar man om att skogsbada, att man går sakta och upptäcker saker. Stressade människor kommer ut i skogen och skogsbadar, jag gillar det, säger Beth. Beth Moen och AnneLie Karlsson Ålder: 58 år Gör: Driver företaget Norea Form och Snickeri på gården hemma i Siljansnäs. Beth är huvudlärare inom trä på Sätergläntan, Institutet för slöjd och hantverk, i Insjön. AnneLie är gästlärare på Sätergläntan samt vik. Hemslöjdskonsulent i Dalarna. Titel: Snickarmästare. (För att bli snickarmästare krävs avlagt gesällprov och minst sex års arbete inom yrket.) Aktuell: Beth medverkar i Morakniv Adventure 2017 där människor från hela världen samlas i Mora för att lära sig mer om överlevnad i naturen, så kallad bushcraft. Deltagarna får bland annat lära sig att tälja sin egen träsked. Beth drömmer om: Biodling och sommarens grödor i det nybyggda växthuset. Annelie drömmer om: Att iordningställa en ateljé för publika utställningar i anslutning till verkstaden.

17


Beth Moen arbetar pĂĽ urĂĽldrigt vis med handverktyg och allra helst med yxa.


TRE GODA NYHETER FRÅN LEKSAND. Hos oss här i Leksand bakar vi vårt goda knäckebröd. Sedan starten på 1800-talet har hållbar produktion och hög kvalitet varit en självklarhet för oss. Vi är, sedan 2013, ett helt fossilfritt bageri och strävar alltid efter att minska vår miljöpåverkan så mycket som möjligt. Vi bakar för framtiden och kompromissar inte med hur våra knäckebröd smakar.


Trädens beskyddare

20

siljan.se

”Det är en Pettsonmiljö. En kreativ plats där barnen fått leka fritt på gården och i den närliggande naturen.”


Träpedagogen och finsnickare Bengt Andersson bär på en stark livsmission. På gården i Laknäs förädlar han träslag för att påvisa det vackra bakom barken och slå ett slag för mångfalden i naturen, där alla olika lövträd behövs.

Bengt Andersson Ålder: 55 år Från: Lund Bor: Laknäs, Leksand Familj: Fru Britta, barnen Bella 18 år och Anton 22 år. Utbildning: Jägmästare Gör: Driver Firma Gott Virke. Finsnickare och föreläsare. Bästa med Dalarna: Närheten till fjällen och skogarna, det varierande landskapet och det stora kulturutbudet.

D

et rejäla köksbordet är tillverkat i trä. Brödet och osten serveras på skärbrädor, även de i trä. Konsten på väggarna och fågelbordet strax utanför köksfönstret talar för ett stort naturintresse och utanför fönstret breder ängarna ut sig. Här lever Bengt Andersson med sin familj och katt. Det är Bengt som har tillverkat köksbordet, skärbrädorna och mycket annat i detta hem. Den kringbyggda gården, som ärvts från tidigare generationer, ligger vackert belägen i byn Laknäs, strax intill Tällberg.   – Det är en Pettson-miljö. En kreativ plats där barnen fått leka fritt på gården och i den närliggande naturen, säger Bengt och fyller på kaffe i kopparna som drejats av hans fru Britta. Uthuset på gården rymmer Bengts arbetsplats, en snickarverkstad med stora fönsterpartier i både nordlig och sydlig riktning. Här produceras skärbrädor från grunden.   – Har testat mig fram genom åren och de produkter jag gör nu är mina bästsäljare, jag gillar att de kan köpas av gemeneman. Skärbrädorna är dessutom i den skala som min verkstad kan klara av. Skulle jag tillverka möbler så skulle jag behöva en mycket större verkstad, vilket även medför större kostnader, menar Bengt.

Tredje generationen trähantverkare

Att arbeta med trä är något som förts vidare på fädernes sida.   – Far och farfar var bildhuggare i trä, i Lund. Jag förundrade mig över att de bara använde finsk björk och japansk ek. De ville inte arbeta med svenska träslag. Detta gäckade mig och fick mig att ansöka till Skogshögskolan. Med en ungdomlig naivitet såg jag möjligheten

att skapa förändring genom att stångas mot skogsbruket.   – När jag väl var klar med utbildningen kunde jag inte söka jobb som jägmästare. Jag kunde inte stå för skogsbrukets linje – plantager av enbart gran och tall som aldrig kommer att ge snickerivirke av bra kvalitet, berättar Bengt.   Istället växte idén fram att skapa material för undervisning, en så kallad fältbräda, som kunde demonstrera det vackra virket som gömmer sig bakom barken och slå ett slag för mångfalden i naturen, med en bred representation av lövträd. Så lades grunden till Firma Gott Virke och sedan slutet av 80-talet har Bengt producerat och sålt sina pedagogiska brädor av förädlat trä. - Jag har fått min marknad tack vare min femåriga utbildning. 80 % av mina kunder är nämligen ”skogsfolk”. Övriga kunder har ett visst grundintresse för träslag, de kan exempelvis vara arkitekter som vurmar för en annorlunda användning av trä.

För kunskapen vidare

Förutom produktionen av fält- och skärbrädor föreläser Bengt på högskolor och universitet i Sverige.   – Trädpedagog är en passande titel för vad jag gör. Jag brinner för att visa upp träslagen, att lära ut vad de är bra till och undervisa så att eleverna kan känna igen träslagen. Jag verkar för en biologisk mångfald och bevarande av naturliga miljöer.   Själv lägger Bengt ned mycket tid på att köpa in virke från Sverige som han torkar och förädlar på egen hand. Totalt används 16 träslag i produktionen. Motsägelsefullt kan tyckas, att

avverka träden som man arbetar för att bevara.   – Jag förbrukar endast fem kubikmeter per år, det är mindre än vad vissa eldar upp. Mina favoriter är ek, ask och alm. Det är vagnmakarens virke. Därav begreppet ekrar, säger Bengt entusiasmerande och visar illustrationer på vagnshjul från sitt examensarbete på Skogshögskolan.

Kan bli ensamt

Arbetet i snickarverkstaden hemma på gården blir stundtals ensamt. Därför väljer Bengt att engagera sig i kooperativet Handslaget i Rättvik, en grupp konsthantverkare från hela Dalarna som gått samman.   – För mig är det sociala viktigt. Jag träffar arbetskamrater och får möta kunder i butiken vid torget i Rättvik. Vi hjälps åt i kooperativet med att bemanna butiken, med marknadsföring och gör tillsammans studiebesök.   Helt ensam i snickarverkstaden är dock inte Bengt om dagarna. Katten Lakrits är en trogen vän.

Handslaget i Rättvik I hemslöjdsstugan på Torget i Rättvik ligger butiken som ägs och drivs av konsthantverkskooperativet "Handslaget i Rättvik". Här säljs bruksoch konstföremål i silver, smide, keramik, trä, textil, bokbinderi och mathantverk. I butiken finner du allt från vackra bruksting till unika konstföremål i hög klass. Allt präglas av gediget hantverkskunnande och god materialkännedom. Sex till åtta gånger per år visar gästande hantverkare sina utställningar mitt i butiken. På fredagar levererar Snitths Hantverksbageri i Furudal nybakat bröd till butiken.

21


Ingemar Blomqvist.

Hilda Pennington-Mellor

Axel Munthe

22

siljan.se


Ett stenkast från Leksands kyrka ligger en stram byggnad i vitputsat tegel. En främmande fågel i jämförelse med den omgivande arkitekturen. Huset, som påminner om en herrgård, byggdes som ”sommarstuga” av drottning Victorias berömde livläkare Axel Munthe och hans engelska hustru Hilda Pennington-Mellor. Mellan juni och september visas huset och trädgården för besökare varje dag. Text Ewa Brobäck

Hildasholm I

˚ ¨ skrona rnas trAdg Ard la a D i n le e v ju

Hildas trädgård är naturen både vild och tam och stigarna är vindlande. Här brukade Hilda arrangera dramatiska teaterspel och trädgårdsfester. I brunns­ trädgården spelade hon på sin kära trattgrammofon, och deklamerade dikter för sina gäster under varma sommarkvällar. Kanske nickade hon också instämmande åt Leo Tolstojs ord över en kopp te i det gula trädgårdsrummet: ”Alla lyckliga familjer liknar varandra, men varje olycklig familj är olycklig på sitt eget sätt.” Familjen Munthe var olycklig på sitt eget sätt.

Ensam med barnen på Hildasholm

Den svenska kronprinsessan Victorias äktenskap knakade i fogarna och hon behövde en doktor. Hon sökte därför upp den svenske läkaren Axel Munthe, som hade blivit berömd för sina insatser bland både fattiga och rika i Rom i slutet av 1800-talet. De två blev häftigt förälskade och deras nära relation varade livet ut. Samma år som Victoria blev drottning gifte sig Axel med engelskan Hilda PenningtonMellor. Nu började mörka moln torna upp sig, både inom det svenska hovet och i Axels äktenskap. Axel tillbringade det mesta av tiden i sin Villa San Michele på Capri – ofta tillsammans med drottningen.   – Hildasholm blev Hildas och sönerna Peter och Malcoms paradis som de återkom till varje sommar, berättar Ingemar Blomqvist som arbetar som trädgårdsmästare på Hildasholm. Men med åren blev de två kvinnorna i Axel Munthes liv faktiskt vänner. När kungaparet var på eriksgata i Dalarna 1924 övernattade drottningen hos Hilda i det vita huset vid Siljans strand. Drottningen var också gudmor till Hilda och Axels söner.

Inredde med olika rum

Huset öppet för besökare

Våren 1910 började Stengården byggas – namnet Hildasholm kom i bruk efter Hildas död 1967. När huset stod klart tog Hilda sig an trädgården som hon lät anlägga efter engelska ideal.   – Den så kallade Arts and Crafts-estetiken såg trädgården som en förlängning av hemmet och de olika ”rummen” i trädgården ”inreddes” med växter. Utanför rummen tilläts trädgården däremot växa förhållandevis vilt, förklarar Ingemar Blomqvist.

Efter andra världskriget började trädgården växa igen och husets underhåll blev eftersatt. Sedan 1980 ägs Hildasholm av en stiftelse som lät rusta både huset och trädgården på 1990-talet.   – Fortfarande dyker ättlingar till Axel och Hilda upp nästan varje säsong, berättar Ingemar Blomqvist.   Adam Munthe, barnbarn till Axel och Hilda, tillbringade varje sommar på Hildasholm i sin barndom.

  Han berättar att det inte finns några botaniska sällsyntheter att upptäcka på Hildasholm, tvärt om, idealet som Hilda strävade efter var att använda lokala och vardagliga växter som harmoniserade i färg och form.   – Det är helhetsintrycket, trädgårdens utformning, som är det unika med Hildasholm, fortsätter han.   De fantasifullt formklippta granarna förtjänar dock ett litet påpekande. Samtidigt som det engelska trädgårdsidealet förespråkade vördnad för den orörda naturen älskade man kontraster, och att formklippa växter blev mycket populärt.   – Med åren har granarna blivit allt mer excentriska och något av ett kännemärke för Hildasholm, säger Ingemar Blomqvist.

  – Som tonåring reste jag också ofta hit på vintern, och det var i ett härbre på gården som jag skrev min första roman, berättar han. Den som besöker Hildasholm har också möjlighet att se sig om inne i huset. Musikrummet var Adams favoritrum, där han övade Bellman, Schubert och Dowland varje dag. Ett annat favoritrum var ”Peters rum”, en trappa upp.   – Där brukade jag ofta sitta och läsa vid fönstret och titta ut över Siljan, minns Adam Munthe.

Öppettider 2017 10 juni–3 sept: dagligen 10-17 4 sept–30 sept: lörd-sönd 11-17 Hildas Café har samma öppettider som ovan. Beställningen får du i en korg som du kan ta med dig till din favoritplats, till exempel lusthuset, ekotemplet eller brunnsträdgården. Bokade gruppbesök 1 maj–15 oktober Mer info finner du på www.hildasholm.org

Drömmer om ett växthus

I skrivande stund ligger Hildasholm i vinterdvala, men Ingemar Blomqvist har börjat att så de första fröna till de ettåriga växter som ska pryda krukor och rabatter om några månader. Trädgården ser idag i stora delar ut som den gjorde på Hildas tid, men Ingemar har också en del kreativt svängrum när det gäller valet av växter. Han säljer även en del plantor i gårdsbutiken till besökarna.   – Drömmen är ett växthus för att kunna odla i lite större skala, samtidigt som ett växthus också skulle ge våra cafégäster tak över huvudet under regniga dagar.

¨ ˚ ¨ TrAdg Ardsm Astarens favoriter 1. Den vilda naturen med raviner, flerhundraåriga tallar och det rika fågellivet. 2. Trädgårdsrummen, vart och ett med sin egen speciella karaktär. 3. De fantasifullt formklippta granarna. 4. Fågelboet på baksidan av huset, skapat av konstnären Michele Lodice från Neapel. 5. Medicinalträdgården – som jag själv har fått vara med att skapa.

23


Hildasholm är barnvänligt. De flesta barn älskar att vara här. Att bege sig ut på upptäcktsfärd i de labyrintiska trädgårdsgångarna eller på de slingrande stigarna i naturparken är ett riktigt äventyr. Det finns också stora gräsytor att leka på.

Många historier om Hildasholm – alla stämmer inte

Det sägs att Axel och Hilda träffades på en bal i Rom och att Axel genast blev förälskad i henne. Men det stämmer inte med uppgifterna i ett brev som Axel skrev till en vän. Lika lite stämmer historien att Hildasholm skulle ha varit Axels generösa ”morgongåva” till Hilda. Den unga familjen kom till Siljansbygden 1909, då sonen Peter var ett år gammal, för att leta tomt till ett hus. Till att börja med var det i Tällberg som det var meningen att huset skulle byggas.


FOTO: THOMAS FAHLANDER

5 juli 2017

Sveriges största spelmansstämma

Trädgården utvecklas och förändras. Sommaren 2004 anlades två nya trädgårdar på Hildasholm. Den ena är en köksträdgård som har återskapats på samma plats som på Hilda Munthes tid under 1920- och 30-talen. Trädgården är en traditionell svensk köksträdgård med ärter, morötter, lök, rotfrukter och blommor. Som komplement till denna anlades en ny trädgård med medicinalväxter i Axel Munthes anda.

Sedan 1969 har Dalarnas spelmän varje år samlats till stämma i Bingsjö den första onsdagen i juli. Den lilla byn förvandlas i ett par dagar till ett sjudande myller av tusentals spelmän som firar spelmansårets höjdpunkt. Spelmanslag, solister och smågrupper, unga och gamla, nybörjare och spelmanselit, det internationella folkmusiklägret Ethno, dansare och intresserad publik. Ett späckat program från fyra scener. Men stämmans själ är kanske ändå buskspelet, det spontana mötet mellan spelmän som uppstår i stunden och som inte kan programläggas.

Välkommen! www.folkmusikenshus.se/bingsjo FOLKMUSIKENS HUS SÄTTER FÄRG PÅ FOLKMUSIKLIVET! •

Turnéer

Konserter

Spelmansstämmor

Festivaler

Kurser

DESSUTOM PÅ FOLKMUSIKENS HUS •

Arkiv

Butik

Faktarum

Medieverkstad

Utställningar

Läs mer www.folkmusikenshus.se


Boda

Folkmusik- och kammarkonserter. Kulnings-, vis- och danskurser. Danskvällar på logen. Låtspelskurser för barn och unga. Sommaren lockar verkligen fram den bästa musiken. Men vad är det som gör att Boda lockar till sig de bästa artisterna? (Text Ewa Brobäck)

– Jag älskar Boda. En magisk plats är det. Det är något med hur byn ligger. Husen, musiken, människorna. Fåren … Det säger artisten Sofia Karlsson som regelbundet återvänder till Boda för att dela med sig av sin musik.   I fyrtio år har människor vallfärdat till Boda för musikens och för dansens skull. Varje sommar ordnas kurser i dans och spel. Dessutom arrangeras välbesökta konserter och omtyckta danskvällarna på logen. – Utan Gunnar Brandin – programansvarig i Boda Hembygdsförening – hade allt detta inte varit möjligt, menar sångerskan Maria Röjås som ofta medverkar i arrangemangen i Boda, både som publik och som artist.   Allt började 1972. Hembygdsföreningen byggde en stor dans- och konsertloge på Boda Gammelgård i samma veva som den stora folkmusikvågen drog över Sverige. 1974 började föreningen arrangera offentliga danskvällar med Boda spelmanslag. Radio och tv var inte sena att haka på och flera direktsända program sändes med bland andra Bengt ”Polo” Johansson

26

siljan.se

som programledare. Boda spelmanslag anlitades också i det populära tv-programmet Nygammalt.   – Vi fick alltså stor hjälp med marknadsföringen redan från början, berättar Gunnar Brandin.

Gunnar – spindeln i nätet

Gunnar, som är född i byn, har en gedigen ”meritlista” i Bodasammanhang. I tjugoårs­ åldern började han i spelmanslaget och redan som 25-åring fick han ta över ordförandeklubban i hembygdsföreningen. – Morfar spelade också fiol och mamma var med bland dem som spelade, dansade och sjöng på 50-talet. Jag har alltså vuxit upp i en levande tradition, i en by där musik- och dansintresset alltid har varit starkt och där många starka spelmanspersonligheter har varit verksamma, även i senare tid.   Gunnar ger exempel på spelmän som LaggarAnders och Röjås-Jonas, bror till Röjås-Erik som undervisade Gunnar i låtspel under många år. Med tiden lärde sig Gunnar också att bygga

fioler och han har idag en instrumentverkstad hemma i bostaden i Boda Kyrkby. Han är även anställd av Sveriges Spelmäns riksförbund som verksamhetsledare – som spindel i nätet.   – Mitt engagemang för Boda handlar inte bara om glädjen i att förmedla musiken och traditionerna till besökare och nya generationer, utan också om ren överlevnad. Det gäller att vara aktiv och kreativ för att inte ”lyset ska slockna” i vår lilla by, säger Gunnar som även har arbetat med glesbygdsutveckling och studieförbundsverksamhet. Idag har han dock lämnat styrelsearbetet i hembygdsföreningen och axlar nu enbart rollen som programansvarig.   – Vi är redan färdiga med programmet för sommarkurserna under Musik vid Siljan i början av juli, säger han entusiastiskt och placerar ett exemplar av den alldeles färska trycksaken på bordet framför sig.

Det finns kvällar när

vi spelar tills solen går upp


Välkomna till Dalarna och Fryksås Hotell & Gestgifveri

Hos oss kan du bo, äta och koppla av i en underbar fäbomiljö med härlig utsikt över Orsasjön och Siljan. Efter en skön dag i naturen njuter du av en gourmetmiddag lagad av utvalda närproducerade råvaror av högsta kvalitet. Vårt hotell o restaurang är öppet alla dagar. Se våra erbjudanden på www.fryksashotell.se

Kurs och konsert med Sofia Karlsson

Och det är i samband med Musik vid Siljan-veckan som Sofia Karlsson kommer att ge årets enda, och återkommande, kurs tillsammans med gitarristen Daniel Ek. Kursen innefattar bland annat låtutlärning och bra sätt att kompa sig själv. Den 7 juli blir det också en konsert med Sofia i Boda kyrka. – Jag försöker göra något nytt varje år, eftersom jag uppträder så ofta i Boda. Anledningen? Det är en plats där det finns en stark vilja, ett engagemang, en musikkärlek och en envishet som är unik, menar hon. Maria Röjås pekar på det unika i att en så liten bygd har orkat genomföra arrangemang som håller både jämn och hög kvalitet i så många år. – Gunnar är också otroligt duktig på att hitta musiker från våra grannländer som inte är så kända. Det finns en bredd i utbudet som kräver att arrangörerna håller sig synnerligen uppdaterade i vad som händer på folkoch världsmusikfronten, säger hon.

Vår, sommar och höst, perfekt för utomhus aktiviteter

Våren och försommaren är perfekt för MBT träning och andra aktiviteter. Cyklingen i skogarna runt Orsa Grönklitt och Fryksås erbjuder stor variation av svårhetsgrader. Välj mellan rejäla backar både uppför och utför, eller lättcyklade skogsstigar och mysiga grillplatser.

Sommarens program är innehållsrikt – här är några av Gunnars favoriter •  Bodastämman den 7 juli – konsert med Sofia Karlsson i Boda kyrka, därefter Sebastien Dubé och Torbjörn Näsbom med vänner. •  Anders Almlöf och Gustaf Meléns konsert på Boda loge den 10 juli. •  Årets nyhet: Kammarmusikkonserterna i Ovanmyra kulturhus den 1–8 juli där jag särskilt vill lyfta fram Malvakvartetten, fyra tjejer som tänjer på gränserna när de väljer repertoar och som experimenterar med klanger för att inspirera både nya och erfarna lyssnare.

Foton: Tommy Andersson

Konsertprogram och biljettbokning på siljan.se

www.fryksashotell.se info@fryksashotell.se 0250 – 460 00, 460 20


Tänk dig en stig som går stigen tar dig förbi fina åkermark. Stigen finns på båthus vid vattnet. (TXT

längs strandkanten på en ö. På andra sidan vattnet hägrar en kuliss av blånande berg. Tänk dig att rastplatser med bad, bryggor och slogbodar, genom gravfält från vikingatiden, genom skog och över Sollerön, solens ö. Här bor Anna Ståhlkloo med familj. – Min pärla på ön är Kulåra, med alla fina Jonna Fischer Matz)

Till fots på solens ö

D

en skyltade stigen runt Sollerön är nästan två mil lång men det går med fördel att välja en kortare sträcka. Starta förslagsvis vid Ångbåtsbryggan och vandra halvmilen genom den strandnära skogen med siktet inställt på Bäcksta, där belöningen är ett dopp i Siljan under en varm sommardag. – Det finns många vackra gamla hus på Sollerön, speciellt i närheten av Ångbåtsbryggan, berättar Anna som gärna besöker bryggan sommartid för att fiska med barnen. Efter Bäcksta passerar stigen Rävnäs för att ett par kilometer senare, via åkermark, nå byn Kulåra nere vid vattnet.   – Jag rekommenderar att du handlar med dig jordgubbar från öns odlare och badar vid Kulåra camping, där finns badplats med vacker vy mot Gesundaberget, berättar Anna.

Genom Krokodilträsket

Efter ytterligare ett par kilometer längs stigen nås Sollerö Camping. Sträckan kallas av öborna för ”Krokodilträsket” eftersom det lätt blir blött i marken vid regnfall. Tack vare utlagda spångar kan du ändå ta dig fram.   – Vid Sollerö Camping finns både golfbana och restaurang. Jag rekommenderar att du hyr kanot och paddlar under en varm kväll när Siljan ligger spegelblank. ­  Fortsätt sedan ytterligare en halvmil längs vägar, så har du fullföljt varvet runt ön. Om du istället väljer att gå i motsatt riktning från där du började, vid Ångbåtsbryggan, når du efter några hundra meter Agnmyren, en fågelrik kärrsjö. Där kan du vika av och gå längs en vacker stig över gravfältet från vikingatiden och vidare till Hembygdsgården. Informationstavlor som beskriver platserna och dess intressanta historia finns uppsatta.   – Sollerön har vatten åt alla håll, du ser bergen i fjärran, alléer, mysiga bymiljöer och djur som går och betar om sommaren. Det är lugnt och rofyllt på ön och extra vackert är det när äppelträden blommar, avslutar Anna. Semesterby * Sollerö Bo i egen stuga vid Siljans strand med gångavstånd till Sollerö Golfklubb och Wärdshus. Priset gäller stuga 2 + 2 bäddar. Boka på siljan.se Från

28

siljan.se

700:-

/natt


siljan.se

29


D

et är vackert att ta bilen runt Orsasjön. Men det är en ännu finare tur att cykla. Då hinner du nämligen se de små detaljerna, känna dofterna och lättare stanna till vid intressanta platser. Du hinner också uppleva de härliga bymiljöerna på nära håll.   Orsasjön runt är en strax över fyra mil lång cykeltur genom ett böljande natur- och kulturlandskap. Leden går genom ett antal byar på mindre asfalts- och grusvägar, förbi små badvikar och fina rastplatser för fikastunder. Du passerar bland annat byn Våmhus som är känd för sitt hantverk, inom både korgmakeri och hårslöjd. I utkanten av Våmhus passerar leden Sivarsbacken, där Våmhus Gammelgård ligger med byggnader från 1700-talet. I Mora ges möjligheten till ett besök på Zornmuseet, vilket sätter guldkant på utflykten.   På östra sidan av Orsasjön passerar leden byn Vattnäs med möjlighet till stopp på örtagården och vid den kända konsertladan som samlar operasångare från hela världen. Vidare mot Orsa passeras Lindänget, en av Dalarnas mest besökta fågellokaler. Vilken färdriktning du väljer runt sjön har ingen betydelse, det är lika vackert med- som motsols.   Siljanskartan, som presenterar möjligheterna till cykling och vandring längs Siljansleden, finns att köpa på siljan.se samt hos Tourist Center i Orsa och Mora.

Hanna Köpman Ålder: 26 år Från: Orsa Bor: Bergen, Norge Jobbar som: Visual Merchandiser Intressen: Vandring, yoga, mode, fika.

Sommar i Orsa, vad innebär det för dig?

– Massor av bra minnen, midsommar, bad i Orsasjön, promenader, picknick. Alla gamla kompisar kommer hem på sommaren. Vi hänger, fikar och gör utflykter. Jag älskar att cykla, får tvinga med mig mina vänner. Oftast har jag fika med mig och det brukar hjälpa. Vi cyklar till ett bad och pratar om livet.

Kan du rekommendera någon badplats?

– Badar gärna vid Bäcka, där finns det ett mysigt badställe, du ser det från vägen. Annars är Orsa camping bra, stranden där är långgrund och fin.

Har du cyklat runt Orsasjön?

– När jag tränar, då cyklar jag hela Orsasjön runt. Det är drygt fyra mil. Älskar att åka mot Bäcka och Våmhus i riktning mot Mora, då får jag vyerna över Orsasjön och en skön raksträcka. Det är verkligen Dalarna för mig! Samma somriga frihetskänsla får jag i Vattnäs, på andra sidan sjön, bland kossor och blommor.

”Vi hänger, fikar och gör utflykter.”

Skulle du rekommendera andra att cykla runt Orsasjön?

– Absolut, för att det är en lagom lång tur, du hinner se mycket, Dalarna och naturen. Det är som är så bra är att det är platt, vem ska helst kan klara av att cykla runt sjön. Du kan göra många stopp på vägen, till exempel att shoppa och äta lunch i Mora.

Till sist, vilket är ditt bästa fikaställe?

–Helt klart Orsa Kaffestuga och Smidgården i Fryksås. Dit åker vi alltid när jag är hemma, då blir det chokladboll och kaffe. I Fryksås har jag flera gånger vandrat genom skogen till Orsa Grönklitt, det är cirka två kilometer. Då är du mitt i skogen bland myrstackarna. Härligt!

30


Ta in sköna dalamiljöer

Cykla Orsasjön runt

på vandrarhem * Övernatta På STF Orsa Vandrarhem bor du bekvämt och prisvärt med en fantastisk utsikt över Orsasjön och Dalarnas blånande berg. Fyra cyklar finns till utlåning. Priset gäller 2-bäddsrum under perioden 8 juni-20 september 2017. Boka på siljan.se Från

690:-

/natt

31


Text: Jonna Fischer Matz Foto: Per Eriksson

”Kniven är absolut viktigast!” 32

siljan.se


För musikern Mikael Karlsson innebar flytten till Dalarna möjligheten att komma närmare vildmarken. Med ett utpräglat intresse för jakt och fiske tar han alla chanser som ges till längre vistelser i naturen.

?

Vad är det som lockar dig ut i naturen? - Jag tycker det är skönt att skärma av mig från samhället, att ibland få komma långt bort från civilisationen. Det händer ofta att jag stannar en hel vecka ute i naturen. Jag kommer att tänka på den gången då jag kom hem från en längre vistelser i vildmarken. Mobiltäckningen hade varit bristfällig och kommunikationen med familjen sporadisk. Det visade sig att jag blivit med hus i Dalarna. Min fru hade nämligen vunnit en budgivning och vi skulle därmed lämna Stockholm för en framtid i Dalarna.   Som musiker har du hela världen som arbetsplats, varför Dalarna?   – Jag gillar att det är fyra årstider. Alla har sin speciella charm. Jag ges möjligheten att ägna mig åt flugfiske från våren till hösten, sen tar jaktsäsongen över fram till januari. Under vårvintern plockar jag fram skidorna och så småningom blir det dags att dra igång fiskesäsongen igen. Det är dessutom stora skillnader i landskapet, jag har närheten till både fjällmiljö, skogar och sjöar och jag uppskattar närheten till naturen – kan ta bössan på armen och kliva rakt ut i skogen eller fiska bäcköring runt knuten med mina barn.   Vad packar du alltid med dig när du ska ut i naturen?   – Kniven är absolut viktigast! Har jag fått fisk använder jag kniven för att rensa fångsten. Släpper för det mesta tillbaka fisken men är jag ute en hel helg händer det att jag sparar och lagar till en fisk, så länge det är tillåtet. Använder även kniven för att spänta ved när jag gör upp eld.   Det sägs att maten smakar bättre utomhus, kan du hålla med om det?   – Ja, allt som lagas till i naturen smakar bättre, det gäller även kaffet. Jag lagar gärna till kolbulle i panna över öppen eld och avslutar med kokkaffe. Alternativt tar jag med mig ett litet spritkök och lagar till goda måltider. Det är en stor del av naturupplevelsen.   Vilket är ditt favoritställe i Siljansbygden?   Området kring Hedsåsens fäbodar i Rättvik är fint. En pärla som främst Rättviksborna känner till. Det finns en rastplats vid intilliggande Bysjön där jag och barnen gärna grillar. Det är även mysigt att vandra i skogen som omger fäbodarna.   På siljan.se kan du läsa mer om fäbodar, fiskevatten och vandringsleder.

33


20 pa ¨ rlor 34

siljan.se


Leksand lockar med vacker strandpromenad intill en rad historiska båtar, slingrande vägar genom byar med välbevarad arkitektur och kulturgårdar med prunkande trädgårdar. Det stora engagemanget för ortens hockeylag är vida känt, likaså det enorma midsommarfirandet i Gropen med 30 000 deltagare. Och ett besök av orten kräver ett stopp hos Leksands Knäckebröd för proviantering.

1

S/S Engelbrekt

Det näst äldsta bevarade passagerångfartyget i landet trafikerar Siljan. K-märkta S/S Engelbrekt gjorde sin första tur mellan Mora och Insjön, våren 1867, och hör idag hemma vid Kajen i Leksand. Ombord får du uppleva bygden från sjösidan och äta en god bit mat.

4

2 Leksands Träslöjd

Trädgårdscafé Udden

Slå dig ned en stund i Leksands grönskande oas. Svalka dig med en lokalt producerad glass eller stilla hungern med caféets utsökta smörgåsar, som kommer direkt från grillen. Trädgårdscafé Udden hittar du strax intill gågatan. Succén med allsång fortsätter i sommar under fyra onsdagar i juli.

Den lilla fabriken i Västanvik, i originalskick från 1945, är mest känd för den klassiska vindflöjeln "Gubben och Gumman". Gubbarna täljs och målas för hand av Lasse och kläs med blåställ, blus, kjol och huckle, som sys av Ann-Britt. Passa även på att besöka Jobs Handtryck som ligger strax intill.

5

3

Åkdon & Termos

Allt som går att åka på, som är 30 år eller äldre, är välkommet att delta i Åkdon & Termos. Strosa runt bland parkerade fordon av alla de slag, träffa likasinnade och medtag gärna fikakorg. Träffarna hålls andra tisdagen i månaden, från maj till september, vid Hembygdsgårdarna i Leksand.

Tällbergs brygga

Gör en utflykt till den hotelltäta byn Tällberg. När du strosat klart bland butiker och fikat på Dalmål Kafé och Kök kan du svalka dig med ett dopp i Siljan. Stranden och hamnen som ligger skyddat, omgärdat av öar, är en naturlig mötesplats för ortsbor och besökare.

siljan.se

35


20 pa ¨ rlor

36

siljan.se


Inbjudande, dramatiskt och väldigt vackert med sluttande landskap ned mot Siljan. Att anlända till Rättvik och mötas av panoramautsikten över Siljan är häpnadsväckande, gång på gång. Rättvik är en mötesplats för många olika evenemang, så som Sveriges största träff för bilnostalgiker Classic Car Week samt Rättviks Marknad som lockar över 100 000 besökare vår respektive höst.

6

Bingsjöstämman

Första onsdagen i juli, sedan 1969, samlas spelmän, dansare och andra musikintresserade i Bingsjö. Under några dagar, kvällar och nätter förvandlas byn till en levande scen där alla är välkomna att deltaga. Eller bara lyssna.

9 Rättvikstravet

7 Nyfiket

En välmående jord och att människor får uppleva en massa kultur. Det är vad kulturföreningen KAOS verkar för varje sommar när de driver Nyfiket på Rättviks Gammelgård. Genom kafé, konserter och hantverksbutik skapar ett gäng ungdomar, från hela landet, en berikande mötesplats. Nästan all mat lagas från grunden på ekologiska och närproducerade råvaror och den lokala kulturen möter världen genom musiken.

Tiotusentals turister dras till travet i Rättvik varje sommar. Dalatravet Rättvik arrangerar ca 20–22 tävlingsdagar per år, varav midsommartravet, V75, marknadstrav (vår och höst) samt måndagstravet under juli är de stora dagarna. Sveriges mest segerrika kusk genom tiderna, Olle Goop, drog igång sin verksamhet i Rättvik och många av Olles lärlingar har fortsatt. Jim Frick är ett exempel på tränare som fostrats av Goop vid Siljan. Även Jims systerdotter Kajsa Frick har hunnit med att ta ett championat och visat att hon kommer att kunna ta över som Rättviks stora travprofil. Den i särklass största reklampelare är dock alltjämt sagohästen Ego Boy, som med Ingemar Olofsson medverkade till att Elitloppet idag är en stor folkfest, med segern i skiljeheat 1973.

8

10

Dalhalla

Du känner magin redan på väg ner i det gamla kalkbrottet som idag tjänar som arena för musikupplevelser av högsta klass. Dalhalla är idag en internationellt etablerad spelplats och beskrivs som en av de mäktigaste och vackraste utomhusarenorna i Europa. I sommar får Dalhalla äran att välkomna bland andra Pet Shop Boys, Sting, Veronica Maggio, Emmylou Harris och Laleh till Rättvik.

Bruntegården

Krögarparet Linn och Magnus Ollas värnar om det lokala och tar vara på det fantastiska skafferi som naturen runt knuten erbjuder. På menyn kan du tidvis finna Rättviksärt, fäbodsmör från Karl-Tövåsens levande fäbod och grönsakerna plockar de gärna själva hos den lokala grönsaksodlaren.

siljan.se

37


Mora visar återkommande på stort engagemang och gästvänlighet – inte minst i samband med invasionen av idrottsutövare som deltar i Vasaloppet sommar och vinter. Morakniven och dalahästen har dessutom gjort orten till en världskändis.

11 Mora Hemslöjd

Navet för lokalt hantverk – så väljer flera att beskriva den lilla butiken på gågatan i Mora. Hos Mora Hemslöjd tas du emot av Gunilla och Kristina som med glädje och stort engagemang delar med sig av sin kunskap kring slöjd och konsthantverk. Med jämna mellanrum byts utställningen i skyltfönstret ut och dess innehåll är alltid lika spännande.

13 Sverigesymbolens hemvist

12 Vasaloppsarenan

Den klassiska leden mellan Sälen och Mora välkomnar dig året runt. När snön faller prepareras stora delar av arenan för träningssugna Vasaloppsåkare och motionärer. Så snart marken torkat upp om våren är arenan rena paradiset för cykling, löpning och vandring. Karta finns att köpa på Tourist Center i Mora och Orsa.

Hos Nils Olsson Dalahästar i Nusnäs får du gå bakom kulisserna och se hur dalahästtillverkningen går till. En möjlighet att ta del av hela processen, från enkel träbit till dekorerad pålle. Möjligheten finns även att måla en egen dalahäst.

14 Zornmuseet

Zornmuseet äger världens största samling verk av konstnären Anders Zorn (1860–1920). Här erbjuds alltid en permanent utställning med Zorns akvareller, oljemålningar, skulpturer och etsningar. Ett rum ägnas åt den omfattande silversamling som en gång prydde Zorngården, konstnärens utmärkelser och Emma Zorns smycken. Zorn och Frankrike är temat för museets sommarutställning. För första gången ägnas en hel utställning åt de åtta år som Anders Zorn och hans hustru Emma hade sin fasta adress på Boulevard de Clichy i Paris, strax intill den kända danslokalen Moulin Rouge.

38

siljan.se


15

Gesundaberget

Från toppen av Gesundaberget erbjuds storslagen utsikt, så vacker att den har belönats med tre stjärnor i Guide Michelins Green Guide. Berget kan med fördel bestigas till fots med start från bilparkeringen. Alternativt tar du stolliften upp till toppen, vilken är öppen sommartid för vandrare och cyklister inom downhill. I Toppstugan serveras mat och våfflor på utvalda tider.


Mångfalden i Orsa tar sig olika uttryck, från spännande möte med isbjörnar på Orsa Rovdjurspark till stillsam vandring i naturreservatet Koppången, som är rikt på hjortron och fågelarter. Musiken har gjort orten riksbekant, med kända namn som Kalle Moraeus och Orsa Spelmän.

Orsa Camping

Dalarnas Riviera har Orsa kommit att kallas tack vare den långgrunda, kilometerlånga sandstranden med vacker utsikt över Orsasjön. Under sommaren sjuder det av liv och rörelse på den strandnära campingen, särskilt under de kvällar då underhållningsprogrammet Moraeus med mera spelas in.

16

Saluhallen i Orsa

Att intresset för lokal mat är stort vet Katarina Hanser. I en gammal kättingsfabrik driver hon sedan några år tillbaka Saluhallen i Orsa där hon samlar varor från lokala matproducenter under ett och samma tak. Över disk finns ost från Hansjö mejeri och andra mindre gårdsmejerier samt kött och charkprodukter. Förutom färskvaror är hyllorna i saluhallen fyllda med produkter som sylt och marmelad, senap, honung, drycker och bröd.

18 Fryksås

På vägen upp till Orsa Grönklitt bör du stanna till vid fäbodbyn Fryksås, vars bedårande utsikt över Orsasjön har hänfört människor i generationer. En idealisk plats för dig som vill äta gott, fika, vandra eller få en spabehandling.

19 17 Stopåns naturreservat

Vill du uppleva vildmarkskänsla ska du bege dig fyra mil norr om Orsa, till naturreservatet Stopån. Jämförelsevis med centrala Orsa skiljer sig temperaturen med fyra grader på grund av höjdskillnaden och djur­ arterna som lever här, exempelvis ripa, kungsörn och tretåig hackspett, återfinns vanligtvis längre norrut i Sverige. Det som förhöjer intrycket av vild natur är de två vattenfall som nås efter 800 m respektive efter 1 km vandring. Stigen slingrar sig längs med den brusande ån, genom en kanjon med gammal och ståtlig granskog.

40

siljan.se

Orsayran

Ortens passion för musik står öppet för dig att dela under Orsayran, Sveriges största gatumusikfestival. Under fem onsdagar förenas hundratals musiker i centrum och jammar till sent på sommarkvällen.

20


siljan.se

41


Sveriges sista hälsohem med klassisk touch

(TXT

Ewa Brobäck)

Masesgården — ett riktigt vid Siljan

Hälsohem A

tt ladda batterierna på Masesgården kan lätt bli en vana. Vissa Yoga och föreläsningar om stress nöjer sig med en gång om året. I februari i år tillbringade 25-åriga Moa Harryson från Göteborg en så   – Men det finns faktiskt gäster som har checkat in hos oss mer kallad maxiweekend, torsdag till söndag, på Masesgården tillsammans än åttio (!) gånger, berättar Lena med sin svärmor. Hitta tillbaka till energi, Brinkenberg, marknadsansvarig   – Jag har ofta svårt att slappna av motivation och inspiration på rofyllda Masesgården i Grytnäs och brukar alltid ha en massa saker på utanför Leksand. gång. När jag kom till Masesgården   På Masesgården får gästerna avstå kunde jag gå ner i varv och jag fick tid från kött och fisk, kaffe och vin. och utrymme för mig själv, berättar   – I gengäld får de en massa hon. annat som är berikande för både Till Masesgården kommer människor som vill göra   En klassisk hälsokur på hälsohem kroppen och själen, fortsätter Lena en positiv förändring i livet. Utöver den vanliga brukar omfatta sju dagar, men Lena verksamheten erbjuder Masesgården även ett Brinkenberg. berättar att många har svårt att vara   Masesgårdens klassiska hälsofilo- terapeutiskt återhämtningsprogram: Mitt-i- Livet. borta så länge från jobb och familj, Här får man hjälp att komma vidare efter t ex sofi bygger på Are Waerlands idéer. därför finns det idag flera olika alterutbrändhet, en sjukdomsdiagnos, stress eller Han var den svenska vegetariska häl- andra obalanser som tagit på krafterna. nativ att välja mellan. Moa och hennes sorörelsens förgrundsgestalt och en   På masesgarden.se kan du läsa mer om gårdens svärmor passade bland annat på att föregångare. Redan i början av 1900- andra kurser, behandlingar och aktiviteter. yoga varje dag. talet förordade han enkel giftfri lak  – Vi deltog även i föreläsningar tovegetarisk kost i kombination med motion och naturupplevelser. om stress som vi som åhörare utformade tillsammans med föreläsaren,   – Vi på Masesgården kallar oss för ”Waerlandister”. Are Waerlands fortsätter hon. idéer håller än och stämmer väl överens med dagens forskningsläge och   Moa driver bloggen lyckligochlevande.nu. Där berättar hon utförhälsorekommendationer, säger Lena stolt. ligare om Masesgården och vad hon upplevde under dygnen i lugn, stillhet och frid. Storslaget och rofyllt vid Siljan   – Jag fick bland annat lära mig att släppa taget om saker som jag Siljan har varit ett resmål som människor har sökt sig till för vila och inte kan påverka och att istället lägga mitt fokus på sådant som jag kan rekreation i mer än hundra år. När järnvägen byggdes i mitten av 1800- påverka, sammanfattar Moa sin vistelse på Masesgården. talet, fick turismen sitt stora genombrott. Nu var det inte längre bara exklusiva elitresenärer och naturälskande konstnärer som hade råd att Laktovegetarisk mat ge sig ut på äventyr. Då som nu representerade Dalarnas ålderdomliga Att äta vegetarisk mat ingår i själva hälsokuren på Masesgården. Gästerna kultur något som höll på att gå förlorat i det framväxande ”bråttom­ får goda och gröna rätter, och det finns mycket att välja mellan. Ingen samhället”. Masesgården är en del av den här långa hälsotraditionen. behöver gå hungrig. Runt Siljan har också många andra företagare och arrangörer med   – Vi serverar laktovegetarisk kost. Hälsogröt, fil, yoghurt och massor hälso- och livsstilsprofil slagit sig ner, till exempel Baravara i Vikarbyn. av goda frukter och bär till frukost. Vegetarisk buffé med kalla och   – Samtidigt som Siljansbygden ligger på lagom avstånd från många varma rätter till lunch. Spännande kryddningar, hembakat bröd och större städer är landskapet storslaget och rofyllt, säger Lena som själv mustiga soppor, frestar Lena. tycker att både hon och hennes familj blev friskare när de lämnade stor-   Gästerna kan också lära sig mer om näringsriktig mat och viktminskstaden och bosatte sig i Tällberg. ning i föreläsningar och veckokurser som hålls av specialister. Moa, som   – Hjärnan fick lugna sig och vi blev inte längre bombarderade av inte är vegetarian hemma till vardags, tycker att maten var smakrik och sinnesintryck, summerar hon eftertänksamt. mycket god. Särskilt förtjust blev hon i gröten, och hon fick med sig inspiration och nya receptidéer hem.   – Jag kände verkligen inte att jag saknade någonting!

”Mitt-i-Livet” på Masesgården

Namaste

42

siljan.se


På Masesgården får du hjälp att komma igång med motionen: Gå en kurs med fokus på träning eller yoga. Gå ner i varv med mindfulness och meditation. Eller lär dig mer om mat och hälsa, viktminskning och stresshantering.

– Det bästa med vistelsen på Masesgården var den fantastiska maten, möjligheten och tiden att samtala med sig själv genom meditation och yoga samt miljön och lugnet, säger Moa Harryson som bodde på Masesgården i februari i år.

43


Tidlösa mönster och hållbara material. Gammalt som nytt – det mesta är skapat med inspiration från det vackra landskapet runt Siljan.

Moderna klassiker

1 44

Grönskande mönster

Jobs Handtryck har alltid gått sin egen väg. Inte följt med strömmen och inte hoppat på trender. På så vis har företaget lyckats skapa tidlösa designklassiker, unika i sitt slag. Än idag trycks de blomstrande tygerna helt för hand, precis som vid starten 1944. Om inredningen är klassisk, modern eller rustik spelar ingen roll, ett grönskande Jobsmönster hittar alltid sitt eget utrymme. I Västanvik kan du besöka butiken och sommartid gå en tur i verkstaden som visas vardagar 15 juni-15 augusti kl. 11.00. jobshandtryck.se


Rättviksärt är tillbaka

Rättviks egen ärt har odlats i området sedan 1550-talet och har under århundradena varit vida känd för sin smak och sitt höga näringsinnehåll. Under tider av missväxt och fattigdom klarade sig rättvikarna bättre än sina grannar tack vare sin superärt. Det främsta användningsområdet förr var till mjöl av vilket det bakades ärtbulla eller gjordes ärtgröt. När jordbruket mekaniserades på 50-talet passade inte rättviksärten in längre. De moderna maskinerna klarade inte av att skörda och tröska den.   Rättviksärten har bevarats tack vare att rättviksbon Bengt Eskils med hustrun Brita odlat ärten genom åren. Bakom satsningen, att vi nu åter kan få tillgång till den, står Nordisk Råvara tillsammans med jordbrukaren Jonny Jones i Östbjörka. Vill du prova på hur ärten smakar ska du boka bord på restaurang Bruntegården i Rättvik som, från och till, har rättviksärt på menyn. bruntegarden.se

2

Liten form

3

Goda råd och önskemål från kunder och återförsäljare har framförts genom åren. Som önskemålet att keramikern Mikaela Willers ska producera portionspajformar.   – Jag försöker att möta efterfrågan men utvecklingen måste komma från mig. Produktutvecklingen följer min personliga utveckling. För några år sedan skulle jag inte ställa mig att laga dessert eller paj i portionsstorlek, men idag känner jag lusten att göra det och därför tar jag nu steget att producera formen, konstaterar Mikaela.   De söta formarna med namnet Rosenlund och Gustaf erbjuds i färgerna skogsgrön och vit högeld. mikaelawillers.se

4

Sju pinnar, sju dagar, sju ting

Två års arbete har gett resultat. 7 Days Collection är här - ett samarbete mellan Leksandsstolen, Klippan Yllefabrik, möbelformgivaren Nanni Holén och designstudion Edholm Ullenius.   – Leksandsstolen är en doldis i möbelsammanhang. En riktig arbetshäst som sedan generationer borgar för hög kvalitet och lokalt ursprung. Nu tar vi tillsammans företaget vidare med en kontemporär design som kompletterar det tidigare sortimentet, säger formgivare Nanni Holén.   Kollektionen som består av sju olika möbler tillverkas för hand i Siljansnäs och mönsterbilderna i tyget är inspirerade av de traditionella broderier som återfinns i Leksandsdräkten. Färgvalen är inspirerade från naturen och går i en färgskala som andas Dalarna. Tidlöst, lokalt, hållbart och funktionellt. leksandsstolen.info

45


Fyll sommarlovet med upplevelser som berikar både stor och liten. I skogarna utanför Mora bor Tomten och en hel del troll som gärna vill få uppmärksamhet. Om du övar och lär dig trollens språk så kommer du garanterat att bli populär under besöket. Berika dig med kunskap om kända och okända djur och om enastående världsarv. Låt dig inspireras av kändisar som Karin och Carl Larsson med familj och passa på att göra en tidsresa och utforska hur livet kunde vara i Dalarna under slutet av 1800talet. Och skapa under resans gång många möjligheter till skratt, bad och en och en annan glass.

Barnens Dalarna

46

siljan.se


Barnvänligt på Carl Larsson-gården

Konstnärsparet Karin och Carl Larssons gård i Sundborn utanför Falun, visas dagligen för besökare. Det hålls en särskild visning för barn mellan 4–8 år, där ni får trolla er tillbaka i tiden och följa med på en mer lättsam tur genom huset och upptäcka spännande saker.   För barn som vill skapa själva finns en fantastisk skaparverkstad. I vedboden på gården dukas staffli, penslar och en massa härliga färger fram, under ledning av duktiga pedagoger. Här blir alla barn stora konstnärer! I skaparverkstaden är barn mellan 2–16 år välkomna och den är öppen varje dag under sommaren. Carl Larsson-gården visas endast genom guidade visningar, 1/5-30/9 2017, kl. 10-17. Förboka gärna. clg.se

Rättviks Marknad Sveriges tredje största knallemarknad med ca 100 000 besökare.

Vårmarknad 5–7 maj

Bakluckeloppis Falu Gruva lockar stora som små

Falu Gruva har varit en viktig arbetsplats i över tusen år, både ovan och under jord. Någon gruvdrift pågår inte längre men en intressantare plats får man leta efter.   Alla utrustas med hjälm och regncape under besöket ner i berget. Det är ungefär lika svalt som i ett kylskåp, runt + 5 grader. Det finns en guidad tur som är särskilt lämplig för barn mellan 3 och 7 år: Skrock- och sägenturen. Den går genom sagans värld och barnen hittar en magisk sten som de får med sig upp.   – Alla borde unna sig upplevelsen att gå ner under jord, säger verksamhetschef Anna Björkman. Både barn och vuxna blir berörda, det är en häftig känsla att ta sig långt ner i berget och vandra i gångarna där människor har slitit och släpat i hundratals år. Det är fascinerande och lite kusligt, men våra erfarna guider tar väl hand om alla besökare. falugruva.se

25 juni, 23 juli, 27 augusti och 24 september på Knektplatsen

Antikloppis 21–22 juli på Knektplatsen.

Höstmarknad 6–8 oktober

Välkommen! www.rattviksmarknad.nu


Barnens Dalarna

Tidsresan - Ett historieäventyr på riktigt

Vill du färdas genom historien? Följ då med på ett lustfyllt och spännande äventyr som börjar i medeltiden och som leder fram till 1870-tal, den tid då Anders Zorn var barn. Platsen är Zorns gammelgård i Mora. Tillsammans med din guide och reskamrat får du se och känna på hur livet kunde vara förr i tiden. Stig in i de gamla timmerhusen, möt människorna som levde där, ät deras mat, lyssna till deras musik, ta del av deras vardagssysslor och prova hur det känns att gå i deras kläder. Kort sagt, upplev historien på riktigt!   Tidsresan vänder sig i första hand till barn och ungdom, men vuxna är naturligtvis också välkomna.   Zorns gammelgård, Mora, 15 juni–15 augusti 2017, alla dagar kl. 11-16. zorn.se

Nya attraktion på Leksand Sommarland

Magi och trollsafari på Sagolandet Tomteland

Sommarens teater ”Den Magiska Striden” äger rum på Tomtelands utomhusspelplatser och tar er med på ett äventyr i skog och mark. Alven, naturens beskyddare blir genom en björntjänst av med sin mycket speciella pilbåge. I fel händer blir pilbågen ett mäktigt vapen som kan ställa till med mycket oreda. Då skogarna kring Sagolandet Tomteland vimlar av både goda och onda invånare gäller det för Alven, Sagofén, Häxan och Nissarna att få tag på bågen före någon annan. Kommer de att lyckas? Om de inte gör det, vad händer då?   Förutom Den Magiska Stridens tre akter händer en hel del annat i Sagolandet Tomteland, vad sägs om trollsafari bland livs levande troll, svängig häxrock, sångstund för de minsta eller bus och skoj med Tomtelands innevånare.   Det finns även en hel del att upptäcka på egen hand, som skogstomtestigen, stortrollens hus, Tomtens lilla djurpark med kaniner, höns, ankor, getter och så förstås renar!   Sagolandet Tomteland, Gesunda, Mora, 24 juni–13 augusti 2017, kl 10-16. tomteland.se & isbjörnspaket * SagoHotell Mora Parken ligger perfekt beläget mellan två familjeattraktioner. I priset ingår entré till Orsa Rovdjurspark och entré till Sagolandet Tomteland, boende 2 nätter i 4-bäddsrum inkl frukost för 2 vuxna + 2 barn (3–12 år). Gäller 24 juni-9 augusti 2017. Boka på siljan.se Från

48

siljan.se

3 395:-

Vackert beläget intill Siljans strand ligger Leksand Sommarland, parken som vägrar att bli vuxen. Innanför grindarna väntar familjens blötaste och mest galna äventyr.   Tänk dig att du färdas högt över det stora vattenlandet, i flera hundra meter, hängandes endast i en smal vajer. Eller att du tar dig fram, svingandes bland trädkronorna, i höghöjdsbanan. Här finns karuseller som får det att kittla i magen, motorland med snabba gokarts och ett härligt poollandskap med rutschkanor, forsar och fritt fall.   Nyhet! Whipeout Siljan – en uppblåsbar hinderbana där deltagarna utmanar varandra under 15 minuter i kluriga passager och höga hopptorn.   Nyhet! Pumptrack BMX – en bana som består av många små kullar där man förutom att trampa får upp farten genom att pumpa cykeln upp och ner. Detta kräver att man får in tekniken, men efter ett halvt varv sitter den nog!   Leksand Sommarland, 24 juni–19 augusti 2017. sommarland.nu


RO

M

NU

SNÄ

S, SWEDEN

SIN

CE

8 92

NU

SNÄ

S, SWEDEN

49

M

SIN

CE

1

Liten trollparlör Horra Horra!......... Hej! Akki Makki!.......... Vad gör du/ni? Traski Fungi......... Går i skogen Fann Fann Kali!...... Vilken lång och fin svans du har! Snoffa Rot........... Vilken stor näsa du har! Oita, Toita, Ress.... Ett, två, tre Glutti Glutti........ Titta Tomtilomti........... Tomten

E • G

NUIN

E HAND

ICR

AF

T

F

Lärorikt om djuren på Orsa Rovdjurspark

I skogen utanför Orsa hittar du Europas största rovdjurspark. Här lever djuren i stora inhägnader med naturliga skogsmiljöer. Parken har valt en inriktning med stora rovdjur från norra halvklotet och flera av dem är utrotningshotade. Här lever Sveriges fyra stora rovdjur – brunbjörn, varg, järv och lodjur tillsammans med ett antal utrotningshotade rovdjur som bland andra isbjörn, snöleopard och Sibirisk Tiger.   Parken erbjuder dig att följa en djurvårdares arbete på nära håll genom en rad olika guidade visningar. Här finns ett flertal lekplatser och stationer som är utformade för att barnen på ett lekfullt sätt ska kunna ta till sig kunskap om djur och natur.   I närliggande Rädsjön kan ni svalka er med ett bad, fiska eller ta en kanottur. Här finns fina cykelleder som passar alla nivåer. På Orsa Grönklitts aktivitetscentrum finns sportshop, verkstad och utrustning att hyra eller köpa. Här säljs även fiskekort.   Orsa Rovdjurspark, Grönklitt, öppet dagligen från kl. 10. orsarovdjurspark.se


Intresset för bilar håller i sig runt Siljan och nu vänder entusiasterna blickarna mot klassiska båtar. Detta syns inte minst på det årliga arrangemanget Siljan Classics. – Veteranbåtsfestivalen lockar både motorintresserade och designfantaster, säger Bengt Larsson som är en av arrangörerna. Text Jonna Fischer Matz

Passionen förenar.

I garaget ligger något som liknar en uppochnedvänd båt. De stora hålen i skrovet talar för att båten inte är sjöduglig och tankarna förs till skelettet på en strandad val. Det är Bengt Larssons nya projekt, en mahognybåt av okänt fabrikat. Motorn, en rak 6:a av märket Chris-Craft, ligger på golvet vid sidan av bygget.   – Det var Ola Karlehag som hittade motorn, båtbygget är vårt gemensamma projekt. Ola kan motorer och jag kan snickra.   Båtintresset har följt med Bengt sen barnsben. Som tonåring byggde han sin första sportbåt men intresset är någonting annat än snabba motorer.   – Det är byggnadssättet som är roligast att prata om, rent trätekniskt. Många frågar mig om mina båtars historia och då går jag igång.   Strax intill skrovet står en annan båt. Det är Bengts pärla Christina, namne med Bengts fru. Det är en salongsbåt, även kallad punchveranda eller grosshandlarveranda, tillverkad 1919 hos Lürssen i Tyskland. - Båten är helt unik. Finns inga kvar vad jag vet. Jag låter tillverka nya säten i salongen för att efterlikna originalet, berättar Bengt och visar sin samling med historiska bilder på båten som han samlat på sig genom åren. bekvämt i centrala Mora * Bo Boende på Hotell Fridhemsgatan i Mora. Priset gäller för 2 personer i dubbelrum under perioden 28–30 juli 2017. Frukost ingår. Boka på siljan.se Från

50

siljan.se

1 395:-

/natt

En chans att mötas

Tillsammans med vännen Ola och en rad andra båtentusiaster ingår Bengt i föreningen Siljans Veteranbåtar. Medlemmarna verkar för att ta tillvara klassiska båtar, utbyta erfarenheter och umgås kring sitt stora intresse. Föreningen är också arrangör av veteranbåtsfestivalen Siljan Classics. - Vi väntar ett 50-tal båtar till Saxviken i Mora, i slutet av juli. Att samla så många klassiska båtar på ett och samma ställe är speciellt. Det händer att nytillverkade båtar medverkar men då är de tillverkade efter äldre ritningar, som till exempel Sverige 1, berättar Bengt.   Just Sverige 1 väntas till Mora i sommar tillsammans med många andra fina klassiska mahognybåtar, bland annat från Norge. Båtlivet på Siljan däremot är mest känt för sina Lindvallsbåtar, som historiskt sett använts för att dra timmer över sjön, och sina ångbåtar för passagerartrafik.   – Ångbåten S/S Engelbrekt kommer att finnas på plats och göra kortare turer med förtäring. Det är väl värt att åka ut och uppleva Siljan och ni kommer att förundras över hur tyst båten går, menar Bengt.   Att intresset för klassiska bilar är utbrett runt Siljan går att intyga sommartid då vägarna förvandlas till ett rullande museum. Bengt ser en ny trend bland dessa bilentusiaster.   – Intresset för träbåtar ökar runt Siljan, speciellt bland bilmänniskor med klassiska bilar som nu vill ha en klassisk båt, typ Riva eller ChrisCraft. En träbåt är vacker även om det är en eka. Linjerna och utformningen, en kombination mellan skönhet och funktionalitet.


GÄDDA

MIDSOMMAR

NUBBE RAGGARBILAR GRILLAT PUCK TRATTISAR SAFT

SNÖBOLL

TOMTEN GRILLA ÖL

GOLF

BASTU MUSIKSILL

SOMMARLAND SAND KONST

SOL

BADA

JULAFTON

SMULTRON

SLALOM SKOGEN KÖTTBULLAR

SPA

MAT BÅTEN

Bengt Larsson, en av arrangörerna av veteran­ båtsfestivalen Siljan Classics, ser fram emot årets arrangemang i Mora.

450

CAMPINGPLATSER MED UTSIKT ÖVER SILJAN

Högsta betyg

För Bengt blir årets omgång av Siljan Classics extra speciellt. Det är i sommar som han ska få beskedet om Christina ska få sin K-märkning. Det är nu upp till bevis för det stora engagemang, de många timmarna och resurserna som han lagt ned på båten. - Vi hoppas på att flera båtar ska få bli godkända för K-märkning under träffen. Det kommer personal från Sjöfartsmuseet och tittar på båtarna. Ett godkännande innebär en möjlighet till att söka bidrag från Sjöfartsmuseet vid större reparationer. Också ett erkännande och en kvalitetsstämpel.

LEKSAND STRAND CAMPING & RESORT

Siljan Classics Veteranbåtsfestival 28–30 juli 2017 Saxviken, Mora Träffa andra båtentusiaster, njut av mullrande motorer, vackra linjer och intressant historia. Evenemanget lockar 30 000 besökare och ett 50-tal klassiska båtar från Sverige och Norge. Barnens ges möjlighet att köra radiostyrda modellbåtar. Veteranbåtsflottiljen kommer att vara på plats och visa videofilmer. Utställare, mattält och aktiviteter. Mer info www.siljanclassics.se

222

STUGOR I OLIKA PRISKLASSER

SOMMARLAND

ÄVENTYRSGOLF

MINILIVS

RESTAURANG

POOL

LEKPLATSER SANDSTRAND

LÄS MER OCH BOKA PÅ LEKSANDSTRAND.SE

Siljansv. 61 · 0247-138 00 · bokning@leksandresort.se


Kalendar 5–7/5 Rättviks vårmarknad En av de tre stora marknaderna i Sverige. Tradition sedan 1880talet. Allt från hemgjorda karameller till trasmattor, verktyg och traktorer finns att köpa. Öppet Hus i Hemslöjdsstugan, kaffeservering. 13–14/5 Mässan Trädgård & Uterum 100 utställare inom trädgård, uterum, mat och grill. Villa Långbers, Tällberg. 13/5 Rättviksloppet Spring, jogga eller gå i centrala Rättvik. 20/5 Rättviksjakten Motionslopp. Mountainbike med poängjakt i lag om två-tre. 25–28/5 Leksands Medeltidsmarknad Tornerspel, eldshow, musik, sång, hantverkare och handlare. Stadstull 20 kr. Leksands Hembygdsgårdar. 25–28/5 Konst runt Siljan Konstnärer öppnar sina ateljéer för besökare. Färdkarta på konstruntsiljan.se samt hos Tourist Center.

1/6–20/8 Zorn och Frankrike Sommarutställning på Zornmuseet, Mora. 3/6 Siljan Runt på cykel Motionslopp med tradition sedan 1968. Alla som fullföljer får en specialtillverkad dalahäst. Start och mål på Sollerön. 3–4/6 Vandringsfestival i Rättvik

3/6–2/9 Dalhallakonserter Biljetter 0248-79 72 00. Dalhalla. 20/6–8/8 Tisdagskul i Rättvik Familjevänliga aktiviteter varje tisdag i Rättvik. 22–25/6 Midsommarfirande Siljansbygden. 24/6–8/7 Siljansrodden Kapprodd med kyrkbåtar. 1–9/7 Musik vid Siljan Leksand, Rättvik, Mora. 1/7 Big Lake Run Årligt rally för amerikanska 50–60-tals bilar. Start och mål på Knektplatsen, Rättvik.


rium 2017 1–2/7 Orsa Sportbilsfestival Upplev en folkfest med sportbilar av alla de slag på Tallheds Flygfält, Orsa. 3–7/7 Golf runt Siljan Partävling golf. Fem orter runt Siljan. 5/7 Bingsjöstämman Bingsjö Spelmansstämma med folkmusik. Bingsjö, Rättvik. 5/7–2/8 Orsayran Fem onsdagar i rad. Sveriges äldsta och största gatumusikfestival med musik och dans på gator och torg. 6–9/7 Sångfest 2017 Kärlekskriget Världspremiär på en ny svensk opera, baserad på Ebba Witt Brattströms roman "Århundradets Kärlekskrig" av Paula af Malmborg Ward och Mathias Clason. Biljetter siljan.se eller 0248-79 72 00. Vattnäs Konsertlada, Mora. 8–9/7 Mörksuggejakten Tävling MTB, Rättvik.

13–15/7 Putte i Parken Musikfestivalen för hela familjen, Leksand.

14–22/7 Lapptäcksutställning i Mora Utställning av traditionella lapptäcken och art quilts. Mässhelg 14-16 juli. Unihoc Arena, Mora. 17–21/7 Barnteaterveckan Hildasholm, Leksand. 17–23/7 Trädgårdsveckan Leksand. 17/7 + 24/7 Allsång med Kalle Kalle Moraeus på Villa Långbers, Tällberg. Biljetter siljan.se eller 0248-79 72 00. 19–22/7 Himlaspelet Bygdespel. Sveasalen, Leksand. Biljetter siljan.se eller 0248-79 72 00. 28–30/7 Siljan Classics Veteranbåtsfestival. Saxviken, Mora. 28/7- 4/8 Classic Car Week Bilträff alltid vecka 31, Rättvik.


5/8 Tällberg Halvmarathon Välj mellan Halvmarathon, Tällbergsmilen, Tällbergsfemman eller Minimarathon.

19/8 Vasastafetten Den glada löptävlingen i anrik terräng från Sälen till Mora. 10-mannalag.

5–6/8 Mora Triathlon Simning, cykling, löpning.

18–19/8 Spelmanshelg vid Tällbergsstranden Allspel och dans på stora dansbanan och i paviljongen.

11–12/8 Cykelvasan Motionslopp på cykel för både motionär och elit i klassisk Vasaloppsterräng. Även kortare distanser.

1–3/9 Mat runt Siljan Lokal mat från bygden i alla dess former hittar du på olika gårdar, restauranger, butiker och produktionsanläggningar.

11–12/8 Kräftstjärtssvängen Fly-In på Siljansnäs Flygfält.

2/9 Kulturkalaset Leksands centrum förvandlas till en stämningsfull arena med kulturhändelser för alla smaker.

13/8 Leksandsrundan Ett unikt, tufft och roligt motionslopp på cykel i Leksand. 13 respektive 7,2 mil. Start vid Gamla Tingshuset, Musikskolan, Leksand. 19/8 Ultravasan Löptävling 90 respektive 45 km i klassisk Vasaloppsterräng. Herr- och damklass.

6–8/10 Rättviks höstmarknad En av de tre stora marknaderna i Sverige. Tradition sedan 1880-talet. Allt från hemgjorda karameller till trasmattor, verktyg och traktorer finns att köpa. Öppet Hus i Hemslöjdsstugan, kaffeservering.

Se alla evenemangen på siljan.se


En herrgårdsidyll i hjärtat av dalarna ÅRET RUNT

HALVPENSION Upplev den fantastiska herrgårdsmiljön och njut av en utsökt trerättersmiddag med lokala influenser i vår restaurang.

1230 KR

FR.

/PERSON

MIDDAG 3-RÄTTERS FÖRDRINK LOGI 1 NATT FRUKOST

JUNI - SEPTEMBER

DALHALLAPAKET Beställ Dalhalla-biljetter till en av Europas mäktigaste och vackraste utomhusarenor och boka sedan boendet hos oss.

1120 KR

FR.

/PERSON

MIDDAG 2-RÄTTERS VICKNING LOGI 1 NATT FRUKOST

Korstäppans Herrgård ligger vackert belägen i hjärtat av dalarna i naturskön omgivning med utsikt över Siljans vatten. Njut av konst, kultur och gastronomi i toppklass i historisk & rogivande miljö.

BOKA PÅ 0247 – 123 10 bokning@korstappan.se www.korstappan.se

VÄLKOMMEN TILL KORSTÄPPANS HERRGÅRD I LEKSAND


Semester i Leksand Välkommen hälsar 19:e–22:a generationen Åkerblad! Förmånliga priser & paket hela året. Besök hotellets nya SPA-avdelning under en spaweekend eller en dag. Se vår hemsida för hela utbudet, vi ses...

BUBBLA • MYS • BADA ÄT & DRICK GOTT

Leksand - vår del av Siljan!

0247-508 00 | TÄLLBERG | www.akerblads.se

Prisexempel • 2-bädds hotellstuga i 3 dygn från 3.675:• 4-bädds hotellstuga i 3 dygn från 4.455:Frukost, lakan, handdukar och slutstädning ingår alltid. Hotellstugorna hyrs per natt OBS! Uppvärmd utepool

0247-146 00

Upplevelser & njutning i vackra Tällberg Tällberg är fantastiskt med sin storslagna natur och hos oss njuter du av rofyllda behandling och spännande middagar. Njutning och upplevelser, långt bort från stress och vardag. Under årets alla dagar erbjuder vi spapaket för alla sinnen. Spapaket med 20 min behandling från 1.690 kr per person Middagspaket med 3-rätters A la carté middag från 1.295 kr per person

För mer information....dalecarlia.se | 0247-89100

QUALITY HOTEL

Dalecarlia

DALECARLIA

w w w. m o s k o g e n . c o m

Åkerblads Hotell


Foto: Christian Habetzeder

Västanvik 5 km mot Siljansnäs. Här trycks de kända Jobstygerna för hand sedan 1944. Försäljning till verkstadspriser. Tel 0247-122 22, info@jobshandtryck.se, www.jobshandtryck.se

Foto: Malin Wijk

Foto: Christian Habetzeder

Sommarkurs

Vandrarhem

Intresserad av keramik? Passion för bokbinderi? Information & anmälan

Dubbelrum 600 kr/natt Enkelrum 450 kr/natt Egen dusch och WC Bokning tel. 0247-64816

www.leksandsakademin.se

Tel. 0247-648 00

www.leksandsfolkhogskola.se

Bo 3 nätter betala för 2!

Ta några semesterdagar i Dalarna i sommar! Villa Långbers ligger på toppen i Tällberg med milsvid utsikt över Siljan. Fräscha rum. Boka tre nätter så bjuder vi på den sista natten! 3 dygn från 1.590:- per person i dubbelrum med frukostbuffé. Sommartid öppnar vi vår stora veranda där ni kan äta frukost eller avnjuta en kvällsmiddag med storslagen utsikt. Erbjudandet gäller juni – aug, dock ej midsommar eller v 31. Välkommen!

WEEKENDERBJUDANDE!

MESTA MIDSOMMAREN!

BOKA HÖSTENS HÄRLIGASTE HELG!

Mesta, bästa midsommarfirandet upplever du i Dalarna. God mat och dryck. Sång och musik. I vårt midsommarpaket ingår tvårätters middag på torsdagen, trerätters festmeny midsommarafton, BBQ på midsommardagen, frukostbuffé och överattning. 3 dygn från 4.495:- per person i dubbelrum.

Byt vardagsjäkt mot sköna, rofyllda dagar i Tällberg. Se solen gå ner över Siljan och upplev lyxen att sätta dig vid ett dukat bord. 2 dygn från 1.995:- per person i dubbelrum med frukostbuffé och trerätters middag båda kvällarna.

BOKA PÅ VILLALANGBERS.SE ELLER TEL 0247-502 90.


MER INFO PÅ www.medeltidsmarknad.se

Alltid sista helgen i maj

HAND KRAFT Hos oss får du verktygen att forma din egen framtid. Yrkesutbildningar 1-3 år i smide, sömnad, trä och väv kombinerat med formgivning, entreprenörskap och utställningar. Berättigar till studiemedel från CSN. Sök nu! Start i augusti!

0247-645 70 • ansokan@saterglantan.se

Kultur i Leksand

Välkommen till unika och inspirerande miljöer

Trasväv i tuskaft med slarvtjällinslag av Caroline Bergkvist, Insjön. Foto: Ingela Sannesjö

Leksands Kulturhus

Ankarcronas Holen i Tällberg

Munthes Hildasholm

Alfvéngården i Tibble

Karlfeldtgården Sångs i Sjugare

Leksands kyrka

Här hittar du bibliotek, museum och arkiv. Bildkafé och museibutik. Årets sommarutställning ”Slöjdsommar – Utvalt!” visas 6/5–16/9. 0247-802 45 | www.leksand.se/kultur

med Hildas Café & Butik. Axel och Hilda Munthes sommarhem vid Siljan, norr om Leksands kyrka. Öppet: 10/6–3/9 dagligen 10–17. Öppet: 4/9–30/9, lördag–söndag 11–17. 0247-100 62 | www.hildasholm.org Skalden Erik Axel Karlfeldts hem vid sjön Opplimen. Guidade visningar tisdag, torsdag och lördag 15/6–10/8 kl. 13–16 av väl bevarad trädgård och diktarstuga. Grupper bokas maj–sept. 0247-600 28, 070-580 11 95 | www.sangs.se

Greenverket Konstsamling

på Green Hotel, Tällberg, 12 km norr om Leksand. Över hundra verk av bland annat Zorn, Carl Larsson, Picasso och Chagall. Greenverket öppnas de flesta lördagar. Insläpp kl. 15.00–15.15. 0247-500 00 | www.greenhotel.se

Hembygdsvårdaren, konstnären och arkitekten Gustaf Ankarcronas hem och ateljé. Kaffestuga. Visning, tisdag, torsdag och fredag kl. 14, under perioden 27/6–11/8. 076-767 78 00. www.valkommentilltallberg.se/holen Tonsättaren och konstnären Hugo Alfvéns vackra hem från 1940-talet. Upplev Alfvéns instrument, akvareller och historia i hans hemmiljö. Öppet 3/6–3/9 med guidade visningar tisdag–söndag kl. 10–16. 0708-83 28 05 | www.alfvengarden.se Äldsta delarna från ca år 1200. Efter en brand 1709 byggdes kyrkan om och fick sin nuvarande form med den berömda lökkupolen. Högmässa/Gudstjänst, söndag kl 11. Enkel mässa, torsdag kl. 18.15. Öppet: kl. 10–17.30. 1/6–20/8. Guide i kyrkan: 20/6–6/8. 0247-807 00 www.svenskakyrkan.se/leksandspastorat

För mer information: www.leksand.se/sevardheter eller skanna QR-koden.


Kryssningar i trivsam miljö på Siljan, med god mat och fantastisk utsikt. Dagligen lunch och middag/räkkryssning från vår mångsidiga meny. 120 sittplatser vid dukade bord, med fullständiga rättigheter. Boka för flytande konferens, bröllop eller festvåning. Meny och turlista finns på turistbyråerna.

Kryssningar Leksand-Rättvik-Mora maj-september Charter & turlista Information och bokning 070-542 10 25 www.wasanet.nu

Vi ses på Siljan, välkommen ombord!

SOMMARTRAV I RÄTTVIK www.leksandshemslojd.se

f

Knippbodarna 119 • Insjön • 0247-402 73 • www.saterglantan.com/butik

BUTIK EN FÖR SLÖJD OCH HANTVERK

22 juni 24 juni 3 juli 10 juli 17 juli 24 juli 31 juli 5 aug

Midsommartorsdagen Midsommartrav & Breeders Crown Leksands Sparbanks Dag Henning Mårthans & Jon Åkermans Minne Älvdalens Dag Familjedag - Utmaningen Damklubbens Dag Sommartravets Final - V75

www.dalatravet.se


FYRKLÖVERNS STUGBY

bo i underbar natur med

utsikt över Siljan

Backlunds Boende i Dalarna Bed & breakfast • Stugor & rum

Marie 070-749 35 78

vikarbyn.dalarna@gmail.com www.vikarbyn.com

Vid foten av Rättviks Slalombacke/ sommarrodelbana ligger Fyrklöverns Stugby. Nära skidspår och strövområden. 80 stugor, 3-6 bäddar, 21-46 m2. 1,5 km till Rättvik och Siljans kilometerlånga sandstrand.1 km till bowlinghall och simhall. Golfbana 3 km. Restauranger på gångavstånd. Serviceanläggning med reception, kiosk, bastu, solarium. Gratis Internet. Öppet året om.

Info och bokning på www.stugby.se Tel. 0248-10765

B&B, Vandrarhem och Kaffestuga Centralt boende i gammal dalastil. Vandra eller cykla i naturskön miljö. Närhet till både Dalhalla och Leksand Sommarland. 16 ställplatser med el för er som reser med husbil. Grupp? Hyr en hel länga med 32 bäddar 4 duschar/toaletter och stort gemensamt kök för egen hushållning. Köp av frukost. Välkomna! 0248-563 75 • rattviksgarden.se • info@rattviksgarden.se

UPPTÄCK SILJANSBYGDEN, BO HOS OSS!

65, gby.se

Trivsamt boende i härlig miljö. Vår restaurang serverar god mat av bra råvaror och vi kan erbjuda aktiviteter för hela familjen. Från oss har du nära till mycket. Välkommen! Stiftsgården Rättvik www.stiftsgarden.orgi010-160 80 00


SILJANSBORGS STUGBY I RÄTTVIK Fullutrustade stugor att hyra nära Siljan i hjärtat av Dalarna

Stugbyn består av 21 timrade stugor på 60 kvm med 3 sovrum/6 sängar per stuga och fullutrustat kök med diskmaskin. Fina badmöjligheter i Siljan. Info och bokning 0248-79 72 00 eller www.siljansborg.se

Fabriksförsäljning med 2:a sortering Mån–fre kl 10 –18 Lördag kl 10 –14 Juni– aug även sön kl 11–15 Nittsjö Keramik 795 91 RÄTTVIK Tel 0248-171 30 www.nittsjokeramik.se

Välkommen till pensionat

HANTVERKSBYN RESTAURANG

HOTELL

Vikarbyn

HEMSLÖJD

ÖPPET ALLA DAGAR ÅRET RUNT

www.dalawardshus.se

Tel. +46 248 302 50

Bokning av rum med frukost. Kaffestuga. Förbeställning av middag.

0248-200 57 | www.satergarden.com

H

otell Lerdalshöjden ligger i underbara Rättvik, med en makalöst

vacker utsikt över Siljan. Njut av vällagad mat, koppla av i lugnet och upptäck områdets alla smultronställen. Du har dessutom nära till allt du vill se och uppleva i Dalarna. Hos oss får du en garanterat händelserik och avkopplande semester!

Höjdens minipaket Njut av utsikten över Siljan och en välkomponerad trerättersmeny. Besök vår relaxavdelning och unna dig en avslappnande stund för den där extra guldkanten! • Trerätters middag, exkl. dryck • Logi, del i dubbelrum • Vår härliga frukostbuffé • Lån av morgonrock och tofflor och tillgång till vårt gym och relaxavdelning PRIS FRÅN

1 095 kr PER PERSON

BOKA NU! E-post: info@lerdalshojden.se Tfn: 0248-511 50 www.lerdalshojden.se


Ett hemtrevligt och personligt boende!

Bo, Ät och Njut NYHET! Bäversafari med grillning. Fiske i Vinäs.

Mitt i centrala Mora med närheten till allt. Vasaloppsspåret, Zornmuseet, Zorngården och Siljan.

Fantastisk natur med fina möjligheter till vandring, cykling, paddling, bär- och svampplockning. www.moravandrarhem.se info@moravandrarhem.se 0708-98 61 07

Hotellet erbjuder wifi, varmgarage, enkelrum och upp till fyrbäddsrum. Vår restaurang erbjuder lunchservering på vardagar. Avnjut en lätt viltinspirerad à la carte hos oss i en härlig miljö med omsorgsfullt lagad mat av goda råvaror. Varmt välkomna till oss på Hotell Siljan!

Moragatan 6

•Tel: 0250–130 00•www.hotellsiljan.se

KÄRLEKS KRIGET V Ä R L D S P R E M I Ä R

P Å

O P E R A N

Zorn och Frankrike 1 juni - 20 aug 2017

Nyskriven opera av Paula af Malmborg Ward och Mathias Clason efter Ebba Witt Brattströms bok ”Århundradets Kärlekskrig”

Dirigent

FREDRIK BURSTEDT

Regi

NIKLAS HJULSTRÖM

Ljusdesign Libretto, scenografi och kostym Hon Han Ivona

JIMMY SVENSSON MATHIAS CLASON PERS ANNA LARSSON LARS ARVIDSON AMELIA JAKOBSSON

6 / 7 • 7/ 7 • 8 / 7 • 9 / 7 2 0 1 7 BI LJETTINFO WWW.KO NS ER T LADAN . C O M ELLER SI LJAN . SE 0248- 79 7 2 0 0

ZORNMUSEET MORA 0250-59 23 10 | www.zorn.se


3-stjärnigt superiorhotell

www.kunggosta.se

Stensgard stugby vid Orsasjön

0250-150 70

ZORNGÅRDEN 75 ÅR

bokning@kunggosta.se

ZORNMUSEET MORA 0250-59 23 10 | www.zorn.se

Mitt i centrala Mora ligger hotellet som tänker med hjärtat!

Vi älskar lokal mat, lagad från grunden. Njut av vår omtyckta och fina frukostbuffé med hembakat bröd och mycket annat gott, i vår lilla mysiga restaurang. Nymalet ekologiskt kaffe bjuder vi på dygnet runt. Vi erbjuder även på fri parkering, wifi och gym.

Vi ser fram emot att välkomna Er till Hotell Fridhemsgatan! Fridhemsgatan 15 | 792 30 Mora | Tel 0250-159 00 hotellimora.se | info@hotellimora.se

Vi erbjuder boende i stugor, rum eller camping på en av Dalarnas vackraste platser vid Siljans Strand.

Varmt välkommen 0250-133 42 • info@moralife.se Åmåsängsvägen 90, 792 34 Mora


ORSA STATION BED & BREAKFAST

Bekvämt och prisvärt boende med milsvid utsikt över byn, Orsasjön och Dalarnas blånande berg. Musik och natur är i fokus i Orsa. Här finns möjlighet till opera i Vattnäs och musik i varje gatuhörn under Orsayrorna. Det finns många fina vandringsleder, närhet till bad och fiske, gott om bär- och svampskog samt Rovdjursparken bara 15 km från vandrarhemmet.

Varmt välkomna till vårt nyrenoverade Bed & Breakfast mitt i centrala Orsa. Frukostbuffé, Wi-Fi, sköna sängar, rökfritt och fräscht. 076-76 357 83 | michael@orsastation.se | www.orsastation.se

MALENA ERNMAN

&

HELEN SJÖHOLM DALHALLA 7–9 JULI

Biljetter: blixten.se, dalhalla.se, Nortic 0455-61 97 00, Siljan Turism 0248-79 72 00

Välkommen till Fryksås – din oas för hjärta och själ Minnesvärda naturupplevelser

KUNGSHAGA HOTELL, Orsa halvpension 2 nätter inkl. kajak eller kanot 1 995 kr/pers i dubbelrum

Upplev utsikten! Bo i våra genuina fäbodstugor med hög standard som är fullt utrustade för självhushåll. Njut av vedbastu, inomhuspool och sköna spabehandlingar, i Sveriges enda Fäbodrelax. Ät gott på vår mysiga Restaurang Lissäng. Vi har öppet året runt.

i Fryksås

Stugor - Fäbodrelax - Restaurang Lissäng

Smidgården i Fryksås ligger 12 km norr om Orsa och 3 km från Orsa Grönklitt.

www.smidgarden.se | www.lissang.se


Planerar ni för en semester i Dalarna? Upptäck Dalarna med bil oavsett om du tar flyg, buss eller tåg så har vi alltid en bil väntandes på dig vid slutstationen. Önskar du ta bilen hela vägen från ditt hem till Dalarna så har vi uthyrningsstationer på 135 platser spridda över hela landet.

Boka din semesterbil på europcar.se

Boka en aktivitetsrik campingsemester! Tillsammans erbjuder Svenska Campingpärlor en mängd lokala campingupplevelser över landet. Bo mitt i Vasaloppsarenan i Mora, nära Orsas vildmark och evenemangsspäckade Rättvik. Upptäck varje lokal campingpärla och njut av närheten till sommarens alla aktiviteter. Varmt välkommen!

Läs mer om pärlorna på campingparlor.se och följ oss på @campingparlor

Boka nu!

Se till att säkra semestern i tid! Ring +46 (0)250-462 00 för mer information och bokning.


VÄlj ditt boende

Stuga

Tänk dig att bo i egen stuga med naturen direkt utanför dörren. Fundera kring vad som är viktigast för just dig och ditt sällskap. Kanske att stugan ska vara utrustad med bastu, diskmaskin eller öppen brasa. Att den ska ligga ensligt eller nära en cykelled. Vi hjälper dig att hitta den bästa stugan efter dina önskemål.

Hotell och pensionat

Siljansbygden är en turistdestination med lång historia. I byn Tällberg finns exempelvis totalt åtta hotell som välkomnar dig med stor dos av tradition, både vad det gäller byggnadskultur och program. I Mora bor du centrumnära på bekvämt gångavstånd till Zornmuseet, i Fryksås njuter du av utsikten och i Leksand tar du en vacker promenad längs älven efter incheckning. Romantisk weekend, familjehelg eller hockeyhelg – se aktuella erbjudanden från bygdens hotell på siljan.se.

66

siljan.se

Vandrarhem

Testa ett annorlunda boende i vinter. Vad sägs om att övernatta i tågvagn eller på en 1600-talsgård intill Oreälven. I utbudet finns också en gammal lärarbostad från 1920-talet.

Camping

Ställ husvagnen direkt vid Vasaloppsleden på Mora Camping och kom snabbt ut i spåret. I Grönklitt finns elplatser i anslutning till Orsa Rovdjurspark och vandringsled. Kom nära Siljan vid Åmåsängsgården med möjlighet till fiske eller finn lugnet vid Orsasjöns strand på Orsa Camping. I Siljansbygden finns även möjligheten till säsongscamping, för dig som gärna återvänder.

Bed & Breakfast

Boende med frukost… och så mycket mer. Övernatta på en bondgård, hos Agnetha i Orsa eller hos familjen Backlund i Vikarbyn. Ett unikt tillfälle att lära känna bygden och människorna.

Utforska det totala utbudet och boka ditt boende på siljan.se eller ring 0248-79 72 00 för personlig service.


#morasweden

Välkommen till en plats där upplevelserna alltid är nära. Att leva här ger möjlighet till det bästa av två världar; Närheten till ett aktivt liv året om och tillgång till det moderna samhällets service. Varför inte ta första steget och kom hit och ta del av allt som Mora erbjuder? Välkommen! www.mora.se siljan.se

67


Magasin Siljan 2017  
Magasin Siljan 2017  
Advertisement